בית פורומים עצור כאן חושבים

המופת הקתולי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-21/12/2011 09:34 לינק ישיר 

ת"ט
אני רק טוען שאין לנו לפרשן את חז"ל לפי הבנתנו. גם אם זה לא מוצא חן בעינינו עלינו להיות מודעים לאופני החשיבה וההסתכלות השונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 10:54 לינק ישיר 

[תלמיד,

א. ברור שזה לא כתוב במפורש, שאם כן למה לי "פירוש"?
ב. מובנו של משפט כלשהו יכול להשתנות בהתאם להקשר בו הוא מובא. זה כוחם של מספרים ועורכים. 
להבנתי, בהקשר בו מובאים הדברים בסיפור זה, האיזכור של מוות - ולו בהערה כאילו אגבית - הוא בעל משמעות ומוסיף לאמירה (שבהקשר אחר יכולה באמת להישמע כ"פתגם" או קלישאה מסוג כלשהו) רבדים נוספים.

שיבוליהו,

אני חושבת שזה אכן מורכב. לענ"ד, מה שמנסה רב להגיד הוא שיש דברים שהם פשוט אסורים, כי הם מרושעים, כי הם פוגעים בחיים עצמם (במקרה זה - גם בחיי אדם, אבל גם בחיים האנושיים והקוסמיים כמהות). אם הם "עובדים" או לא זה לא רלוונטי. נניח שאני יכולה לחסוך המון כסף, אם לא אקנה כלום לעצמי אלא רק אגנוב מאחרים. במבחן התוצאה, שיטה זו "עובדת" מעולה. ובכ"ז זה אסור. למה? הרי זה מצליח! והתשובה היא - אז מה? למרות שזה מצליח, זה אסור כי זה לא מוסרי, כי זה פוגע באחרים, כי זה פוגם במרקם הראוי של החיים בחברה וכו'.
נראה לי, שבהקשר לקורבן אדם, רב אומר משהו דומה - זה נראה שהשיטה מצליחה (נניח, כי התחיל לרדת גשם), אבל זה אסור כי זה לא מוסרי, כי בסופו של דבר זה גוזר מוות לא רק על האדם הספציפי אלא גם על הקהילה שלו. אם תרצה להגדיר זאת באופן "רציונליסטי", אתה יכול לראות בזה הסתכלות על הטווח הרחוק, אולי מתוך פרספקטיבה. אני מעדיפה את ההגדרה של "אז מה?", אבל זה עניין של טעם אישי.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 10:59 לינק ישיר 

אמש

לטעמי זהו מטבע לשון ואין להוכיח ממנו איזשהו פירוש

תוקן על ידי תלמידטועה ב- 21/12/2011 11:00:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 11:07 לינק ישיר 

[תלמיד,

א. זכותך המלאה לחשוב כך.
ב. כשאני קוראת סיפור, ומסופר שם על הגשם היורד בחוץ, ברור לי שלא רק ניסיון לתאר מציאות אקלימית יש כאן, אלא גם רצון להביע משהו ביחס למציאות ה"ספרותית" (רגשות הגיבורה, מערכת היחסים בין "חוץ" ל"פנים" וכו' - תלוי כמובן בהקשר). בכל טקסט, משפטים אגביים ותיאורי מציאות "פשוטים" מקבלים משמעות מן ההקשר שלהם (ובו בזמן גם משפיעים משמעות על ההקשר שלהם). בעיניי, לקרוא כל דבר כאילו היה רק אוסף מילים המתאר עובדה מציאותית כלשהי, זה פספוס. אבל שוב, גם כאן, זה כנראה עניין של טעם אישי.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 11:18 לינק ישיר 

"מכאן עולה השאלה: אם באמת יש ישויות כאלו, מדוע לא באמת לסגוד להן ולהרויח את טיפולן המסור? השאלה הזו כמדומה הוזכרה אצל הר"ן, אבל לצערי איני זוכר תשובתו כראוי ואשמח על המשיב את האבידה"

לא הבנתי בכלל את השאלה, האם התנאי לעשיית מעשים הוא התועלת שלהם? אתמהה,

וכבר נכללו הדברים בתוך דבריה של אמשלום.

תוקן על ידי tzvi11 ב- 21/12/2011 11:22:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 11:19 לינק ישיר 

מיימוני
לא עיינתי כראוי בסוגיא, אף לא בדבריך, אבל מקופיא, למה צריכים להגיע להסבר פסיכולוגי או סטטיסטי  אם אנחנו מאמינים שה' שומע תפלות. יש לומר פשוט כי בעומק מי שמתפלל לעבודה זרה בעצם מתכוון להתפלל לאלקים השולט בכל, זה שהוא טועה בכתובת [אם אפשר כדבר הזה כשהוא מתפלל לאל האחדד] או אפילו שסובר שצריכים אמצעיים להגיע אליו, לא אומר לגרוע מהרצון והיכולת של ה' לענות לתפלות. 
הגע בעצמך שאתה מציל בים, קוראים לך מיימוני, והנה יום אחד אתה בחוף היום ואתה שומע מישהו קורא "ראובן הצל אותי" האם לא תציל אותו על אף שהוא טעה בשם שלך? ואם תשמע מישהו קורא לראובן שילך אליך, או אפילו שחושב שלראובן יש כח כלשהו, האם תתאכזר כל כך לא להציל אותו כיוון שטעה או התחצף כלפיך? 
הרי ה' יודע הכל, ובוודאי יודע גם כשאחד מתפלל לעבודה זרה.

הבעיה היחידה שתישאר הוא רק  למה דווקא במקרה הזה ה' ענה לתפלה, אבל זו בעיה כללית שלא קשורה לבעייה שלנו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 11:20 לינק ישיר 

נמחק מפני הכפילות

תוקן על ידי tzvi11 ב- 21/12/2011 11:22:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 12:24 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
מה שמנסה רב להגיד הוא שיש דברים שהם פשוט אסורים, כי הם מרושעים, כי הם פוגעים בחיים עצמם

אמשלום, רק למען ההבהרה. אינני חולק על העיקרון או על כך שפירושך כאן הגיוני ועקבי. אני מציין שלפי הבנתי הן את פירושך ספיציפית כאן והן את חיבתו לו ("נהדר" שנאמר דווקא במקרה זה), מדובר לטעמי ביישום קיצוני מאד וחסר מידתיות של אותו העקרון, בדוגמה שכאילו נלקחה ע"י מישהו שרצה להדגיש את אכזריותו השרירותית של ה' (שוב, לפחות מנקודת מבטי). 
  אלהים, שבכוונה מוליך שולל (ובאופן על טבעי שבנוסף מנצל תכונה אנושית מאד בסיסית של חיפוש תבניות) בתוצאתה של שאלה מוסרית מהסוג שחצי מחלקה צבאית אוחזת בדעה לגביה מצד אחד, וחצי מצד שני - הוא לטעמי האישי אלהים trickster עם חוש הומור מעוות. לומר שאפשר לקבל יישום מינורי הרבה יותר של עיקרון זה - נניח, שגניבה מפוררת את החברה בטווח הרחוק - מחזיר את זה למחוזות קונצנזואליים ממילא.
  אבל אא"כ לא הבנתי נכון את דברייך, כל מה שאני אומר כאן הוא שאינני מוצא מה יש לאהוב בה' בגרסה זאת. לא ממש משהו שמתיימר לסתור את דברייך.

תוקן על ידי xibolaiyu ב- 21/12/2011 12:35:22

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 13:17 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
מיימוני
לא עיינתי כראוי בסוגיא, אף לא בדבריך, אבל מקופיא, למה צריכים להגיע להסבר פסיכולוגי או סטטיסטי  אם אנחנו מאמינים שה' שומע תפלות. יש לומר פשוט כי בעומק מי שמתפלל לעבודה זרה בעצם מתכוון להתפלל לאלקים השולט בכל, זה שהוא טועה בכתובת [אם אפשר כדבר הזה כשהוא מתפלל לאל האחדד] או אפילו שסובר שצריכים אמצעיים להגיע אליו, לא אומר לגרוע מהרצון והיכולת של ה' לענות לתפלות. 
הגע בעצמך שאתה מציל בים, קוראים לך מיימוני, והנה יום אחד אתה בחוף היום ואתה שומע מישהו קורא "ראובן הצל אותי" האם לא תציל אותו על אף שהוא טעה בשם שלך? ואם תשמע מישהו קורא לראובן שילך אליך, או אפילו שחושב שלראובן יש כח כלשהו, האם תתאכזר כל כך לא להציל אותו כיוון שטעה או התחצף כלפיך? 
הרי ה' יודע הכל, ובוודאי יודע גם כשאחד מתפלל לעבודה זרה.

הבעיה היחידה שתישאר הוא רק  למה דווקא במקרה הזה ה' ענה לתפלה, אבל זו בעיה כללית שלא קשורה לבעייה שלנו. 

לפי דבריך יוצא שאין בכלל להעניש על  עבודה זרה שהרי בעומק הלב מתפללים לה'.

תוקן על ידי צענערענע ב- 21/12/2011 13:32:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 13:20 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:
מה שמנסה רב להגיד הוא שיש דברים שהם פשוט אסורים, כי הם מרושעים, כי הם פוגעים בחיים עצמם  

אמשלום, רק למען ההבהרה. אינני חולק על העיקרון או על כך שפירושך כאן הגיוני ועקבי. אני מציין שלפי הבנתי הן את פירושך ספיציפית כאן והן את חיבתו לו ("נהדר" שנאמר דווקא במקרה זה), מדובר לטעמי ביישום קיצוני מאד וחסר מידתיות של אותו העקרון, בדוגמה שכאילו נלקחה ע"י מישהו שרצה להדגיש את אכזריותו השרירותית של ה' (שוב, לפחות מנקודת מבטי). 
  אלהים, שבכוונה מוליך שולל (ובאופן על טבעי שבנוסף מנצל תכונה אנושית מאד בסיסית של חיפוש תבניות) בתוצאתה של שאלה מוסרית מהסוג שחצי מחלקה צבאית אוחזת בדעה לגביה מצד אחד, וחצי מצד שני - הוא לטעמי האישי אלהים trickster עם חוש הומור מעוות. לומר שאפשר לקבל יישום מינורי הרבה יותר של עיקרון זה - נניח, שגניבה מפוררת את החברה בטווח הרחוק - מחזיר את זה למחוזות קונצנזואליים ממילא.
  אבל אא"כ לא הבנתי נכון את דברייך, כל מה שאני אומר כאן הוא שאינני מוצא מה יש לאהוב בה' בגרסה זאת. לא ממש משהו שמתיימר לסתור את דברייך.

שיבוליהו,

אם מתייחסים לדברי רב כפשוטם (וזו לא בהכרח הדרך הנכונה או היחידה להתייחס אליהם, לענ"ד), אזי מתגלה בהם א-להים אכזרי, או לפחות כזה ש"משחק" בבני אדם ובאמונותיהם ומוליך אותם שולל. 
א. לא טענתי ההיפך (כלומר, שאני מוצאת "מה יש לאהוב בה' בגרסה הזאת").
ב. אני בכלל לא חושבת  שזו הפואנטה. כאמור, לדעתי, הפואנטה היא מה אנשים צריכים לעשות וכיצד הם אמורים להתנהג, והדגש הוא על "השכל הישר" והמוסר של בני האדם.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 13:39 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
ת"ט
אני רק טוען שאין לנו לפרשן את חז"ל לפי הבנתנו. גם אם זה לא מוצא חן בעינינו עלינו להיות מודעים לאופני החשיבה וההסתכלות השונים.

מאחר ואני כנראה חולק עליך, לפחות בחלק מהסיפורים; אין לי אלא לכתוב, בפראפראזה ללשונו הזהב של אבא אבן:

הפירוש שלי לחז"ל - אותו אני מפרש.

הפירוש של בר הפלוגתא שלי - אינו פירוש, הוא מפרשן.

ואידך זלזולא הוא, זיל זלזל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 13:40 לינק ישיר 

אמשלום

לדעתי הכל יותר פשוט.

בעולם הזה דרך רשעים צלחה.(שהרי השניים עשו מעשה מרושע)
ועל זה כבר שאל המשורר:מדוע דרך רשעים צלחה?

כמדומני שעל שאלה זו אין איש שיתן תשובה שהיא איננה תרוץ.
(כמובן שלאתאיסט אין בכלל שאלה כזאת)..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 13:50 לינק ישיר 

מואדיב
כבר עדיפה ההגדרה של נחמה לייבוביץ'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 14:18 לינק ישיר 

לבע"ב
ומהי ההגדרה שלה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/12/2011 14:56 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:
מואדיב
כבר עדיפה ההגדרה של נחמה לייבוביץ'.

"אתה לא מסכים לפירוש שלי? חכה חכה, תיכף בא אחי הגדול ישעיהו יפוצץ אותך מאכות"

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > המופת הקתולי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.