בית פורומים עצור כאן חושבים

דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/1/2012 20:01 לינק ישיר 

דינוזאורוס כתב:

ישראל יקירי

1. לא הבנתי מדוע אתה חוזר לומר שלפי השו"ע זית הוא חצי ביצה, זה הרי ברור שהשו"ע העתיק דברי התוספות ובענוותנותו הרבה לא רצה לשנות את הדברים, כמנהגו תמיד, ורק הבאים אחריו העירו על הדבר. ההלכה היא לא כמו השו"ע, וכל אחד מאיתנו אוכל מרור בכמות שאינה גדולה מזית אמיתי (לא הזית הסורי שמוכרים בשימורים, אלא הזית הגדול יותר, שמוכרים במחנה יהודה). מימי לא שמעתי מי שאוכל כזית של הצל"ח למרור. ומחמירים רק במצה כמו עוד הרבה חומרות בפסח שלא מגיעות מ'טעות' אלא מאוירת התקדשות פסחית. קרא לזה איך שאתה רוצה. אתה טוען שלא מתקנים טעויות, ואני מראה לך שהחזו"א נושא הדגל של השיעור הגדול פוסק שחור על גבי לבן שזית הוא בגודל של זית, וזה עדיין לא טוב לך?
אני דווקא שמעתי ועוד איך על כזית של השו"ע (לא הצל"ח) לענין מרור. כמובן לא החריין, אבל החסה דווקא כן. מדוע השו"ע בעוותנותו הביא את דעת בעלי התוספות ולא זו של הרשב"א?

3. הרעיון של לא לסמוך על הפלפול ועל תירוצים דחוקים אינו אופייני רק לרמב"ם, בעלי התוספות החזיקו בו בעשרות מקומות, וכן כל שאר הראשונים, הפעל את פרוייקט השו"ת וחפש את המלים 'דיחויא בעלמא' 'שינויא הוא' 'לא סמכינן אשינויא' ותמצא מאות תוצאות שיפתיעו אותך. זה לא נקרא לחלוק על גמרא, כי על מסקנה של גמרא ועל הלכה ברורה לא חולקים. הרעיון שהרבה מהדברים נאמרים דרך פלפול, דהיינו שהקושיה לא מאה אחוז כי אולי אפשר לומר כך וכך, לא אומר שהאמת היא בהכרח כך וכך, או שיש להתעלם מהקושיה. ידועים דברי הריא"ז החריפים בנושא. בדוגמא שהבאתי מהנחל"ד - חולק הרמב"ם על מסקנת הסוגיא. עיין שם אם יש לך כוח. ויש עוד הרבה מאוד כה"ג, אלא שזה נושא גדול וארוך בפני עצמו. בעלי התוספות הם ממש ההיפך הגמור של הרמב"ם, והם אלו שמתרצים בכוח כל שתי סוגיות סותרות שאין צורך כלל לתרץ אותם, כפי שכתבתי כבר בממאמרי הנ"ל 'דורכים במקום'.

5. בנוגע לרשימתך בטריויה של הגדוילים, לא יכלת לפחות לחתוך את מספר העמוד בתחתית הצילום, כדי שלא יבואו לבקש ממני את ה34 הקודמים? אין ספק שתופעת הספרות האברכית היא אחת המבישות שיכולות להיות, אבל זה הפסולת של עולם התורה, אנשים משועממים שאין להם סיפוק ותעסוקה, ששופכים שם מה שבא להם כי הם יודעים שאף אחד לא יקרא. אבל מדובר רק ברוב של 60%, תסתכל על ה40% האיכותיים ויצאו לך העיניים. אדרבא, ספר לנו על ספר איכותי שהפך לרב מכר תורני, זולת ספרים של מראי מקומות כמו 'אהל תורה' הפופולרי. והעיקר! תן בבקשה קישור ל-34 הקודמים שלך, אני מת על הסאטירות שלך.
תודה על התיקון של דור דור ודורשיו, יש לך אולי מראה מקום לדף? אני גם חושב שהמהר"ל האמין באפולוגיות שלו, זה קורה גם בימינו לנגד עינינו, ובטיפשות גדולה עוד יותר. אני רק טענתי נגד הגישה הזאת שלדעתי יש לה חסרונות רבים, ובכל אופן היא מצליחה להשיג את מטרתה רק על המשוכנעים מראש.

תוקן על ידי ישראלבקוב ב- 10/01/2012 19:59:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 20:11 לינק ישיר 

אין להאריך יותר מדי שוב ושוב, אבל ספר איכותי לא בהכרח הופך לרב מכר. הוא רק מוכיח על יכולת של המחבר. מה לדעתך יכול להיות רב מכר תורני? בטח לא ספר שמקיף את כל מסכת בכורות ועושה סדר בכל השיטות. אבל ספר כזה הוא בכל אופן יצירה מעולה (אני מתכוין לספר האחרון של איתן).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 20:25 לינק ישיר 

"לפעמים הסגנון סתום ומפותל אפילו יותר מ'ברכת שמואל'.

ר' ברוך בער היה, כידוע, תלמידו של ר' חיים.

לגופו של ענין, אני לא זיהיתי סתימות ומפותלות בר' חיים. יש הרבה חזרות הנובעות כנראה מקושי להעביר את ההגדרה המדויקת כיוון שכל השפה של ר' חיים חדשה וספרו נכתב על רקע ותוך כדי התהוותה.

אולי ההגדרה סתום ומפותל כן משקפת. פשוט מעולם לא הסתכלתי על זה כך. אצטרך לעיין שוב ולהתרשם.

ולחשוב שר' חיים הוא אבי המימרה, חסר בהסברה, חסר בהבנה.

נראה לי שעיקר חידושו של ר' חיים הוא בשפה וביחס ופחות בתוכן. הוא  חידד והדגיש את צורת החשיבה המכונה למדנית והפכה לבלעדית, בחינת בא ר' חיים והעמידן על אחת, ויצר מילות קוד אולטימטיביות, טרמינולוגיה להבעת הרעיונות.

בזמנו הזכירו כאן את התפעלותו של הרמב"ם מאיזה לומדות לישיבה קטנה, אך ספרי הראשונים כהרמב"ן והרשב"א והריטב"א מלאים בחילוקים והגדרות למדניות, אם כי הן התנסחו בפחות בומבסטיות ולא הקפידו לבדל את הסברות הלמדניות משאר דרכי העיון.

אפילו בתוס' יש לא מעט הגדרות למדניות.

שלא לדבר על הקצות (ושאר ספריו ש"ש ואב"מ), הנתיבות והשאגת אריה, מחנה אפרים ועוד רבים וטובים גם בדורות שלפניהם. אצלם כבר רואים גם את ראשית התפתחות השפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 20:25 לינק ישיר 

דינוזאורוס
איזה איתן? תן שם הספר.
אני מתכוון לספר שיש לפחות ציבור מסויים שכשקוראים אותו הם אומרים 'לא בא כבושם הזה', כמו שאני מרגיש למשל אחרי ספר של משה הלברטל.
וזה מדגיש נקודה חשובה שלדעתי היא הנקודה של מאמרי, אלא שמרוב תגובות וויכוחים ניטשטש היער:
בכל אחד מתחומי הידע הנחקרים, קורה מידי פעם שמישהו מגלה תגלית חשובה שמשנה את פני המערכת, ומתחילים לחשוב על חלקים גדולים מחדש ומזוית שונה לגמרי. זה קורה בביולוגיה ללא הרף, ובכלל זה הרפואה, זה קורה בפיזיקה (הדוגמא האחרונה שעולה בדעתי היא המקרה של שכטמן בתורת הגבישים), וזה קורה אפילו בענפי ידע שאינם מדעים מדוייקים, כמו חקר הלשון, חקר המקרא, ואפילו חקר התלמוד, מהצד המחקרי כמובן.
המהפך האחרון שקרה בעולם הלימוד הישיבתי הוא שיטת 'הלומדות' שנושא הדגל שלה הוא הגר"ח מבריסק ועוד טיפה. זה קרה כבר לפני מאה שנה ויותר, משהו התקדם מאז? מישהו גילה איזו תגלית שגרמה לאנשים לנטוש את הדרך שהם חשבו בה ולהתחיל לחשוב אחרת? יצא איזה ספר שזיעזע את אמות הסיפים? לא ולא. לכן באמת הספרים שיוצאים כיום לאור אינם מעניינים אף אחד, ובצדק. כי ענין בא בעקבות בשורה חדשה, ואין שום ספר עם בשורה חדשה. גם אם פלוני או אלמוני סיכם טוב סוגיות או מסכת, או שעלו לו כמה תירוצים והסברים מבריקים או ישרים, זו לא בשורה. וזו לדעתי ההוכחה החזקה ביותר שאנו דורכים במקום.
ועוד מילה לגבי הטענה המוטחת לעברי כאן שוב ושוב: אתה שופך את התינוק ביחד עם המים.
אם המאמר שלי היה מתפרסם ביתד נאמן, אפילו ב'המודיע' או המבשר, והיה איזו סבירות שבעקבות מאמר כזה יזוז משהו, תקום אולי איזו וועדה שתנסה לחשוב מחדש על צורת הלימוד הישיבתית. כמובן שהייתי צריך אז להזהר בדברי שבעתיים, לשקול כל מילה בפלס, ולחשוב מה ראוי ונכון לומר, ומה לפעמים ראוי שלא לומר למרות שצודק, וכו'. אבל כולנו הרי יודעים מה המצב: היהדות החרדית בכללה, ועולם הישיבות בתוך זה, אינם מוכנים לשמוע שום צליל ביקורת בשום צורה. אין להרהר ואין לערער. כשקורה פעם ומישהו מנותני הטון מועד ומשמיע אי אלו דברי ביקורת בפני קהלו - מיד הוא חוטף על הראש, כמו מה שהתפרסם ביומיים האחרונים על המשגיח שהעיז לדבר נגד יתד נאמן.
מאמרים מן הסוג שלי אינם יכולים להתפרסם אלא בבמות חיצוניות כגון מקו"ר, או ברשת. אם זה יסול מסילות לליבו של מישהו - הרי שזה יהיה מינורי, ועל בודדים. אני תפילה שמשהו מזה יגיע לליבו של מי שיכול להשפיע על המערכת. לכן לדעתי אין כאן מה להזהר כל כך, אדרבה: אולי פטיש של עשר קילו יצליח להשמיע צליל שיעבור את החומות הבצורות.

תוקן על ידי ישראלבקוב ב- 10/01/2012 20:26:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 20:33 לינק ישיר 

ישראל

אתה מחפש חדשנות במקום שהחדשנות לא חשובה. ספר מדעי חשוב יכול להיות משעמם ומלא מספרים בלי שום מהפכה, פשוט עבודה חשובה שבלעדיה לא היה אפשר לבנות גשרים, להגיע לתקני בטיחות, להכניס תרופות לשימוש, וכו'. העבודה השחורה הזו של בירור ההלכה היא מצוות תלמוד תורה. לא  צריכים 'להתקדם' לשום מקום, ולא להיות חדשן מקורי ויצירתי. הרוגאטשובי היה גאון חדשן מקורי יצירתי (וכידוע גם פי שניים מאיינשטיין) והספר שלו חסר ערך מבחינה הלכתית בדיוק בגלל זה (שחדשנות ומקוריות והבאת הבושם הזה לא תורמות להלכה), גם ספרו של הגר"ח לא השפיע על ההלכה בכהוא זה..

הספרים לא מעניינים אף אחד דוקא משום שבלימוד אין צורך להתקדם, יש מספיק ראשונים על עירובין, למה שאקרא גם מה אומר 'אשד הנחלים' כרך מספר 15.

מן הצד השני ההלכה דוקא כן מתקדמת בכך שספרות הלכתית מוגהת ומתוקנת כל הזמן, החיי אדם הפך לקונצנזוס (לפי המיתוס הליטאי) עד שבאו אחריו  ותקנו אותו, כך המ"ב, יש 'מ"ב תמוהים' שלא עושים כמותם, החזו"א תיקן הרבה דברים במ"ב, וגם אחרי החזו"א, יש 'חזו"א תמוהים' (כמו שומר לנר בליל שבת). כל הלכה נבדקת ואם היא לא מספיק מבוססת בסופו של דבר היא נמחקת.

שפיכת התינוק היא לא משהו שאתה גורם לאחרים לעשות וכו' אלא הדעה שלך עצמך, אינך חש את גבולות הביקורת וחושב שבגלל טענה כזו או אחרת צריכים לקצוץ את היער ואולי יגדל חדש. בלי קשר להשפעתך על אחרים אם יש כזו, מדובר על עצם הדעה האם היא נכונה מבחינת מי שחשובים לו הערכים שגדלים ביער הקיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 20:38 לינק ישיר 

שיטת ר' חיים השפיעה עמוקות על ההלכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 20:51 לינק ישיר 

ייתכן

http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=366236&forum_id=1364

שמעתי מא"מ ז"ל ספור שהיה אצל השרידי אש. פרופ' זוסמן למד אצל הרב ויינברג. אביו של פרופסור זוסמן היה בעל בית תלמיד חכם מתלמידי פרשבורג, וכל פעם שבנו היה אומר לו תורה ישיבתית היה פותח חת"ם סופר ודומה ומראה לו שכבר קדמו את ר' חיים. בתסכולו בא זוסמן לרב ויינברג וספר לו את דברי אביו, אמר לו השרידי אש, החתם סופר אמר גם את זה, ר' חיים אמר רק את זה.

נא לא לשאול אותי שאלות על הספור, מה ששמעתי, אני מעביר.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 10/01/2012 20:51:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 21:29 לינק ישיר 

בעל
כמדומני שדברים אלו כתבם שלמה טיקוצ'ינסקי בבלוג שלו, לא? אולי זהו בעצם אקדמאי בתקופה שעוד פחד לכתוב שמו ברבים.
דינזואורוס.
אני מסכים במאה אחוז עם זה, שהתפקיד העיקרי של לימוד תושבע"פ אמור להיות בירור וזיקוק ההלכה, אבל הישיבות לא נוטלות בכך חלק כלל.
גם לפי טענתך [ואני לא מסכים עמה] שהישיבות נותנות את הרקע, אני לא מקבל את דבריך שצריך 'אלף נכנסים' כדי שיצא אחד להוראה, והשאר יטחנו מים. לכל הפחות צריך לשאול אותם אם הם מוכנים להיות בשר התותחים.
גם מה שכתבת שאין ענין בחדשנות, אני לא חושב שאתה צודק. בכל המדעים האחרים דווקא החדשנות ופריצות הדרך שינו לגמרי את התמונה. ואחר כך הובילו לשימושים שלא חלמו עליהם קודם. תאר לעצמך שהאחים רייט לא היו חולמים לפתח כלי טיס מעופף, דבר שהיה נראה מופרך לגמרי. איך היית מבקר ביבשות אחרות? נוסע באניה במשך שבועות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 22:57 לינק ישיר 

אני חושב ששיטת ר' חיים לא השפיעה כלל על ההלכה (אא"כ אתה מחשיב את הבעיות הנפשיות של הבריסקרס כ'השפעה הלכתית').

ישראל, לא כתבתי שצריך אלף נכנסים והשאר טוחנים מים, אלא שצריכים את כולם, כמו שצריכים את כל אנשי המדע האפורים שלא פורצים שום דרך אלא פשוט בודקים את כל הפרטים, ובזכותם יש לנו תרופות וגשרים ומכשירי חשמל. הגאונים ופורצי הדרך משתמשים בנתונים האלו כדי לקדם את המדע באופן משמעותי. אבל ההלכה לא צריכה להתקדם, האחים רייט המציאו מטוס וזה מעולה, בהלכה אין שום ענין להמציא מטוסים. המדע מטבעו מתקדם ומביא תועלת בהמצאות חדשות, להלכה אין שום תועלת מהמצאות חדשות (כגון צ"פ). לומדי התורה לא בשר תותחים ולא טוחני מים, אלא עושים את ציווי התורה לפי המסורת, 'מאי אהנו לן רבנן לדידהו קרו לדידהו תנו' זו טענה עתיקת יומין. והיא לגיטימית מנקודת מבט של מי שאינו מקבל את המסורת ואת ההלכה, ולא מנקודת מבט של מי שעושה את עצמו כאילו מקבל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 09:32 לינק ישיר 

לרצץ
אחרי שמתחת הביקורתיות שלך על ר' שמעון ו' ברוך בער, גלית שאתה לא מבין את עיקריי שיטתם הרעיוניית הנפלאה, וגלית שאין אתה מבין בכלל מה הוא 'אין איסור חל על איסור'. ואכתוב בקיצר נמרץ, יש מחלוקת אלפי שנים (מזמן קין והבל) בין בישראל ובין באמו"ה, מה הוא השקפיות הראויה בכל עניין, השקפה והיבט הנקרא 'ריאליש' או הנקרא 'אידיאליש' והנפק"מ האם צריך לילך אחר הרעיוניי או אחר המציאותיי, וכך היה מחלוקת התנאים והאמוראים והראשונים והאחרונים, ואפילו היום בכל וויכוח מתגלה הנטייה של האדם, ולמשל רשב"י היה 'אידיאליש' שהיה דורש הטעמא דקרא, ואמר שמוקצה מותר כי אין אדם מקצה, ואמר שמשאצ"ל פטור, ואמר שדבר שאין מתכוין מותר, ואמר שהרומאים רשעים כי בשביל עצמם נתכוונו, ודבר הגורם לממון ממון, ואמר שיכול לפטור הכל מן הדין בסברא, ועוד הרבה,ור' יהודא בר עילאי היה 'ריאליש' והסתכל על הדבר כמו שהוא מציאותיי, ולא על רעיונו ולכן אמר שבח על הרומאים, ולכן בשבת הכל חייב ואסור, ולכן היה ראש המדברים בכל מקום, כי אנשים אוהבים הדיבורים בתכלעס, ולא לכל יש כוח עיוניי, וכן בשאר מחלוקות בכל הדורות נמצא החלוקה הזאת,
ור' שמעון שקאפ היה גם נוטה הרבה ל'אידיאליש'(ולכן אמר שהעניין הוא ה'סיבה') ור' ברוך בער היה נוטה ל'ריאליש' (ולכן אמר שיש כאן 'חפצא דאיסורא' אלא שמחמת הגיוניי המצווה והמשפט אין איסור בפועל, אבל יש ממש איסור בכוח ולא רק הגורם לאיסור) ושתיהם צודקים אלא שכל אחד נתן ההגדרה דיליה, למתוח ביקרת זה טוב בל שיהיה לעניין, סתם לומר בלא להבין שזה 'רמה פחותה' אתה עושה שחוק מעצמך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 10:07 לינק ישיר 

תורה ודעת
אתה בטוח שמקור ההבדל שציינת בין ר' יהודה לר' שמעון הורתו בקדושה?
ודרך אגב, זו גם מחלוקתם במעשיה של אומה זו.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 11/01/2012 10:07:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 10:33 לינק ישיר 

תורה ודעת

אתה עושה שחוק גדול שקורין חויזק מעצמך, כשאתה באמת מאמין בכל הבובקעס מיט לוקשן האלו של לשיטתו עד לאין קץ. (בעל בעמיו, הרב עמיאל הוא מקור לא טהור ח"ו? או שמא הרב זוין?).

ישראל

חשבתי להסביר לך שוב את הבעיה שלי. נניח שאדם מגיע למסקנה שתורה לא ניתנה משמים, אם הוא ישר עם עצמו ועם סובביו, הוא מדבר על כך בצורה גלויה, ואנשים מבינים מה הוא רוצה, כמו פרזנט למשל, הוא מסביר בדיוק מה מטריד אותו, מגלה לנו שיש לו גם קצת נערוים, וכמו שנאמר 'ישפוט הקורא'.

הבעיה שלי מתחילה עם אנשים המצקצקים בלשונם מעשי להטוטים ובפיהם מצג שוא. אם אתה לא מאמין בכלל במערכת, לא חושב שבאמת דברי חז"ל מבוססים על מסורת, לא חושב שיש איזו סיבה לתת בידם את ההיררכיה של הכרעת ההלכה, בכלל לא חושב שהתורה ניתנה משמים, מה הנקודה שלך לכתוב מאמר שמנסה כאילו לתקן איזה פגם במערכת? אני לא שואל בשביל מה אתה טורח, אלא אני טוען שכאשר בודקים מתברר שהטענות שלך נובעות מדעותיך האמיתיות, ואילו מי שבאמת יוצא מהנחות אחרות לא יגיע למסקנות שלך.

זו תופעה שהולכת ותופסת תאוצה, שאנשים נותנים עצות ייעול כביכול, כאשר הרציונל שלהם הוא שהמערכת כולה צריכה להיעלם מן העולם ויש לטפל בה בשיטת הסלאמי. משהו בסגנון של הפתרונות ההלכתיים של כותבי טורי הדעות בעמודים הפנימיים של העיתון או פסקי ההלכה של ירוחם שלנו (סליחה מראש מירוחם).

לפני מספר ימים פרסם בצלאל כהן מאמר הערות על דברי הרב שטינמן, כמובן שההערות היו עדינות ומכובדות, והאייקון שלו חייך בחביבות, אבל באמת! הרי ברור לכולנו שלפי בצלאל כהן הרב שטינמן שווה כמו כל אברך ממוצע והדעות שלו לא מעניינות את הסבתא, אין טעם לדון במה הוא מתכוין ולמה הוא בחר דוקא את המילה הזו, ההשקפה של הרב כהן הנ"ל שונה לחלוטין. אז מה הטעם לעשות כאילו הוא רק בא לדקדק בדברי המקורב שבחר לפרסם את הדברים בצורה כזו או אחרת. אם יש לו את האומץ הוא יכול להצהיר שלדעתו הרב שטינמן לא מייצג את היהדות (כמובן שמבחינה פרקטית איני מתפלא מדוע אינו עושה זאת, כשם שאיני מתפלא מדוע אינו קופץ מהגג), ואם אין לו שלא יציג מצגי שוא.

כנ"ל למאמרך ודומיו, יש המון מה לייעל ולתקן במערכת של ציבור הלומדים, יש פגמים עוולות שחיתויות טפשויות בסיטונאות, זה טבעו של עולם. וזה טבעם של יהודים שהם אלופים בלהבליט את החסרונות של עצמם, לא מהיום ולא מאתמול. אבל מי שאכפת לו באמת, והערכים של המסורת חשובים לו ונוגעים ללבו עד מאד, ומשקלל את כל ההשלכות שיכולות להיות, את התועלת והנזק שבכל פעולה והתרחשות, לא מגיע בכלל למסקנות שלך. גם כשאתה מעלה נקודה נכונה במיקרו, זה לא אומר שהיא צריכה לקבוע את ההתרחשות של המאקרו. גם ארגוני זכויות אדם צודקים שיש שחיתויות נגד פלשתינאים לפעמים, אבל אם הנקודה הזו תקבע את הגישה של הצבא לאויבים, הוא לעולם לא ינצח, ובסופו של דבר ההפסד יהיה גדול יותר. זה לא אומר להזניח את הפרטים ולא לרצות לתקן, אבל כמו שכל אחד מבין שמאמרי ההגות בגרוש של טום פרידמן או של ציפי ליבני לא באים באמת לתקן את העוולות עליהם הם מדברים, אלא לחסל בשיטת הסלאמי כל מה שקשור למדינת ישראל או לנתניהו (בהתאמה). כך כל מאמרי השקר הנ"ל.

לא שאני טוען שאתה בא לחסל משהו, או שאני מנסה להאשים אותך אישית במשהו, אבל כל כך התרגלתם למאמרי התיקון והליטוש המדומים, עד שנדמה לכם כאילו זו שיטה הגונה ורציונלית. כאחד שבקי בספרות, אתה בודאי מכיר את הז'אנר הזה שהיה רווח לפני כמאה וחמשים שנה במזרח אירופה, ספרים שבאים להוכיח באותות ובמופתים מדברי הרמב"ם והגאונים שחז"ל לא התכוונו ממש לדבר על שדים ועל נסים ושזה רק משל, ושגם בתורה יש דברים שנכתבו לפי בחינה מסויימת, ושכך גם סבר בעל מרכבת המשנה ('קנאת האמת' ושאר ספרי מייזס..), בזמן שהמחבר לא חשב שבכלל משנה מה חז"ל חשבו או לא חשבו, או שלתורה יש איזו מקור שונה משאר המיתוסים, וכמובן שכל הפרשנות הרציונלית עלק לטקסטים הקדומים היתה אנכרוניזם רלבג"י ותו לא. לעשות בלגן ולבלבל את הקוראים הוא הצליח, אבל לא יותר מזה. כנ"ל ספרי אייזיק וייס שכביכול רק העביר ביקורת קלה מתוך חיזוק הרוח העממית הטהורה, אבל מה הוא באמת חשב, זה כבר נושא אחר.

כפי שאמרתי, אני מבין בהחלט שלגלות את דעתו האמיתית של אדם, כרוך בעזיבת החברה שלו ואולי גם המשפחה, אבל כאשר זה גורם לתעשיית שקר לא פחות מתעשיית המאמרים של יתד נאמן, טול מגדלור מבין עיניך. זה נראה כמו אלו שרק רוצים לעזור לישראל ולהפוך אותה ליותר דמוקרטית ויותר פתוחה ויותר הומניסטית וכו'.

ולענין הספרות התורנית, ברור שספר מקיף על מסכת בכורות לא יעניין אותך, וכי למה? אין שם הברקה על איזו תפילה שעברה בטעות מהמחזור לסידור, על איזו גירסה בכתב יד שלפיה מובן מאד משפט מעניין במשנה, וכיוצא בזה. אין שם לא חידושי הגר"ח ולא צפנת פענח, ואפילו לא שיעור כללי של ר"ב וייסבקר בו תשמע על 21 מהלכים ב'חזקת ג' שנים', יש שם רק עבודה שחורה. ואם היית מאמין שהעבודה השחורה הזו באמת חשובה, היית כותב מאמר ביקורת אחר לגמרי, שכוונתו באמת לייעל משהו שאתה מאמין בו וחשוב לך שיצליח ויפרח..

בכל אופן אתה בחור נחמד לא פחות מפרזנט, ואני לא רוצה שייראה כאילו אני מתקיף אותך אישית (שמא לא תחזיר לי את הספר שהשאלתי לך..), רק רציתי להסביר את הבעיה שיוצר מאמרך, (בפרט כשהוא מותאם לציבור שאין לו מושג על מה אתה מדבר, שוב כמו טורי הדעות של העיתונים). ואף שלא עקבתי אחר כל מהלך הדיון באשכול זה, ולבושתי אפילו לא קראתי את מאמרך בפנים, נראה לי שזה די דומה למה שאמרו לך כאן אחרים, רק בצורה בוטה יותר.

וכדי שלא להוציא הגליון חלק ולחיבת הקודש, אצרף לך עוד מילי זעירי מקונטרס "הרפתקאות הרה"ג הישיבישער" שהתגלגל לידי בדרך נס (מתוך כת"י שנמצא במערה ליד מירון).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 10:36 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 10:37 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 10:38 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 17 18 19 ... 42 43 44 לדף הבא סך הכל 44 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.