|
|
| נשלח ב-11/1/2012 21:05 |
|
| |
| דינוזאורוס כתב: |  | נכון מאד, בבחדרי מנסים להכניס לאנשים מסיבות פוליטיות לשם ריוח פוליטי, כאן לא שונאים, אלא מחוים דעה מנומקת, אין לי בעיה אישית עם הרב גרוס, יש לי בעיה עם ההלכה ומצבה בדורינו, בהתחשב בתרומת האסכולה הנ"ל. אם יש לך דעה מנומקת אחרת, כאן המקום לשטוח אותה. |
|
דעתי היא, שמה שנקרא עולם ההלכה, הפך להיות מעולם ההלכה, לעולם חיפוש החומרות. כל אחד מחפש לו חומרה אחרת, ומנסה לייצר תחושת נבדלות ע"י זה. מי שהחל בתהליך זה, הוא תלמידי החזון אי"ש. מחפשי החומרות, שהגיעו עד כדי גיחוך ממש.דווקא הרב גרוס, שאומנם, סובל מחוסר יכולת, להבדיל בין קבלה להלכה. בין מה שנקרא "עניינים", לבין עיקרה של הלכה. דווקא הוא,בכל זאת משרה רוח של הקלה מסוימת, בדגש של מסוימת. מה שיאפשר בעתיד אולי, לפוסקים "מקילים", בעלי שיעור קומה לצמוח. אבל אם נשאר, עם מה שנקרא תלמידי החזון אי"ש. אולי נקבל, אנשים חכמים ונבונים יותר, אבל בשורה התחתונה, נשאר עם חומרות שונות ומשונות, שיש בהם עיקום הדת, ועיקום השכל.
תוקן על ידי חכםלעצמו ב- 11/01/2012 21:09:02
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 21:11 |
|
| |
דינו, צר לי, דבריך גובלים במאי אהנו לן רבנן לדידהו קרי לדידוהו תני. האם אתה באמת חושב כי אסכולה לימודית כשל ר"מ גרוס יכולה להיחשב לאברך בינוני עד חלש בכולל פוניבז'?
זה נכון שבגיל הנעורים בישיבות, קיימת היסחפות מוגזמת ומחוסרת איזון בהגדרות למדניות שאינן מובילות לשום תכלית ראויה, אבל אל תשכח שמדובר בס"ה בגיל הטיפשעשרה או מקסימום עד החתונה, כאשר ראשי הישיבות רואים לעצמם כמשימה להשקיע את רוב מרצם אך ורק בחידוד המוח של התלמידים מבלי ששמים לעצמם איזונים פקרטיים, אבל לומר שהלימוד הזה הוא ברכה לבטלה? צא וראה את אותם בוגרי ישיבות מיד לאחר החתונה, כנס לכולל פוניבז' או מיר, תמצא שם מאות אריות אשר ליבנו את רוב הש"ס בעיון שלא נמצא כדוגמתו בכל ההיסטוריה היהודית. רוב סיפרי השו"תים שאתה מכיר מה - 500 שנים האחרונות, לא מגיעים לרמה של אברך ממוצע בכולל פוניבז' ואנא ממך אל תביא לי שוב לדוגמא את גדולי כל הדורות החריגים - כהש"ך, הגר"א, נו"ב ונתיבות.
אז מה בכל זאת הבעיה? הבעיה היא התמימות שיש לאברכי כולל פוניבז' ומיר בכל הנוגע להלכה. מכיון שמעולם הם לא ניסו ללמוד אליבא דהלכתא, נראה להם משום מה שהלכה זה תחום אחר לגמרי שאין להם כל מושג בו. לפעמים זה כל כך פתטי לראות אברך ת"ח בקני מידה מרשימים לכל הדעות, אשר כל חייו הוא עוסק אך ורק בהויות דאביי ורבא ולפתע כאשר הוא נזקק לברר איזה דבר בהלכה, הוא ניגש לאיזה 'פוסק' חסיד\הונגרי, איש אשר ביום יום הוא אוכל אותו בלי מלח בכל תחום לימודי, ושואל אותו בהכנעה מה עליו לעשות. אני כל פעם נדהם מחדש לראות את זה.
אבל הדבר הזה נובע ב- 95% מתמימות וחוסר ביטחון ו- 5% הנותרים מחוסר פרקטיקה ונגישות להלכה. תאמין לי, מהר מאוד מתגברים על זה. מספיק שאברך ממוצע יעשה כושר זריז של חודשיים איך ניגשים להלכה - ליו"ד או לחו"מ - ומהר מאוד הוא הופך לאחד מגדולי הפוסקים בדור. אני אישית מכיר עשרות שכאלו, לקח להם תקופה קצרה מאוד לגלות שהם גדולים מכל חבריהם המו"צים - שהיו כמובן הנחשלים בשיעור. חלקם משמשים כיום כדיינים הטובים ביותר בבתי הדינים בישראל.
לבוא ולקחת את התמימות הילדותית - שיש להצטער עליה רבות, אך כאמור היא מום עובר עד תוך חודשיים שלוש - ובשלה לבוא ולטעון באופן גורף שהישיבות לא עשו מהפך אמיתי ומשמעותי בכל הנוגע לעיון הלכתי? תשווה את הדיינים הצעירים והמוכשרים אצל הגר"נ קרליץ ל'גאונים הצדיקים' בעדה החרדית, ותבין מהו הבדל בין שמים לארץ ובין חושך לאור.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 21:12 |
|
| |
דינו,
אני מסכים כי ר' חיים כנראה הראשון שכתב ספר רק לפלפולא ובכך יצר זרם חדש. ביקורתו של החזו"א בעניין זה מוצדקת לחלוטין. זה הניח את התשתית ל"גדולים" שכוחם בשיעורים ולא בפסק. לא הייתה כזאת בישראל מעולם. מלפנים בישראל, לא היה שייך להיחשב כתלמיד חכם ללא עיסוק בפועל בפסיקה, אם בהוראה אם בספרים ושו"ת. אגב, רמזת כאן באחת התגובות, כאילו ללא תשתית של אלפי לומדים התורה לא הייתה מתפתחת. אתה בוודאי יודע שחברת הלומדים היא תופעה חדשה ומעולם לא היו כל הרבה לומדים, הן יחסית והן במספר מוחלט. השלכות צורת החשיבה הישיבתית הן הרבה מעבר לאפקט הפרפר, אך צדקת שהדיון מוצה.
תוקן על ידי ייתכן ב- 11/01/2012 21:14:21
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 21:18 |
|
| |
רב העיר רב השכונה בתוך עמו הוא חי. הלמדן חיי בעולמות אחרים. עולמות עליונים לא קשורים לקרקע.
ר' צבי פסח פראנק - הר צבי- היה מכשיר את השאלה בכשרות לפי פניה ובגדיה של השואלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 21:24 |
|
| |
דינו וייתכן
באשר לחידושו של הגר"ח לכתוב ספר על הרמב"ם מבלי שיהיה לו כל זיקה להלכה, אני חושב שיהיה בנותן טעם להביא כאן את מה שכתב בנושא זה, הגולש 'בדק בית' באשכול על בריסק בבח"ח:
"לעומת החזו"א, רבני בריסק משמשים את הדוגמא החריפה ביותר להיפוכו. הגר"ח מבריסק, עליו ניתן לומר כי היה המהפכן הגדול ביותר (אולי בכל הזמנים?) בדרך הלימוד 'הלמדנית', וללא ספק נחשב לאבי השיטה הישיבתית בעת האחרונה (אתנחתא, גם ר"ש רוזובסקי הוא בליל מוטציה של בריסק ואחרים). ספרו 'חידושי מרן ר"ח הלוי' הוא לדעתי הספר הראשון בהיסטוריה שעוסק ברמב"ם ובתלמוד ואין בו חידוש אחד בהלכה (לעיל נגענו באבסורד, כי ספרי רבני בריסק נכתבו דוקא על 'משנה תורה' לרמב"ם אשר כולו הוא ספר הלכה בלבד). האם גאון כמו ר' חיים או בנו הגרי"ז, לא עניין אותם 'הלכה למעשה'? ברור כי הלכה עניינה אותם, הרי הם הקפידו ודקדקו בהלכה יותר מאחרים, איך יתכן לומר כי בדבר שהם כל כך הקפידו והחמירו, דווקא הם פחות התעניינו? האמת היא כי גם ההגדרה 'יראי הוראה' אינה מספקת כאן, הם לא רק חששו לפסוק בעצמם, גם הכרעות של פוסקים אחרים לא הניחו תמיד את דעתם. החרדה לדבר תורה הלכה ולמעשה הייתה כה גדולה אצלם, עד כי חששו מלקחת עמדה בהכרעה ב- 'שאלה' באין בה הכרעה חד משמעית. מי אנו ומה אנו שנכריע במחלקות הרשב"א והרא"ש, וכל 'שאלה' (כמובן אם יש לה משמעות) שלא נקבעה בשו"ע במסמרות של ברזל, תמיד יש לחשוש לדעה או לסברה האוסרת. לא לחינם הפנו 'רבני' בריסק, הגר"ח והגרי"ז את שואליהם בדבר הלכה לדיין ר' שמחה זעליג ריגר, רמת יראת החטא והחששות שלהם מ- 'הכרעה' הייתה כזו גדולה, עד כי מסופר על הגר"ח כי גם כשפנה 'להתייעץ' בדבר הלכה, ביקש כי לא יכתבו לו את הנימוקים אלא את ההכרעה בלבד, שמא, לכשיראה את הנימוקים, ימצא בגאונותו סברא לסתור.
-----
אתנחתא, לקחתי בחשבון כי יטענו לי כסגנון טענותך, אך אף על פי כן כך נלע"ד. אמנם נכון הוא, כי כל רשימת הספרים שמנית, אין המטרה העיקרית שלהם לפסוק הלכה, הם עוסקים בעיקר בפלפול, אך המטרה המרכזית שלהם היא אחת - לבחון אם פסקי הרמב"ם צודקים או לאו. כל הפלפולים משמשים רק ככלים בכדי להגיע למטרה המרכזית שהיא כאמור - לבחון את דברי הרמב"ם. כמ"כ אני סבור, כי בכל הספרים שהזכרת, תמצא פה ושם הכרעות לדינא. לעומתם, חידושי רח"ה אינו נועד כדי לבחון את דברי הרמב"ם, הוא נועד בעיקר כדי לדון בדברי הרמב"ם מבחינה פילוסופית ורעיונית. תיאורטית, יש לחידושי ר"ח קיום עצמאי ורעיוני גם ללא הרמב"ם ביחס לספרים אותם מנית. אני לוקח בחשבון כי ניתן עדיין להתוכח עם הדברים, אך עדיין זו היא דעתי.
-----
אולי ניתן לחדד את הדבר מכיוון אחר. כל הספרים על הרמב"ם שנמנו לעיל, תמיד יביאו לצד דברי הרמב"ם, אף את השיטות החולקים עליו כמו התוס' הרמב"ן והרשב"א וכו' וזאת כאמור, משום שסוף סוף מטרתם היא לחפש ולבדוק אם הצדק עם פסקי הרמב"ם או עם החולקים עליו, וכחלק מבירור ההלכה, נדרש כמובן לעסוק בכל הדעות, גם אלו החולקות על הרמב"ם. לעומתם, 'חידושי ר"ח הלוי', כלל אינו מביא את רשימת החולקים על הרמב"ם. שכן כאמור, אינו מיועד כלל כדי לבדוק את שורשי ההלכה של הרמב"ם, כל מטרתו הוא לרדת לרעיון הפילוסופי של הדין מבלי כל קשר לבדיקה עם מי הצדק בהלכה, לכן גם אם פה ושם יביא הגר"ח דעה אחרת, הוא יסתפק לרוב בדעת הראב"ד, וזאת רק כדי להרחיב את הצדדים הקיימים בניתוח הרעיוני. בקיצור, בהחלט ניתן לחשוב כי 'חידושי רח"ה' הוא הספר הראשון על הרמב"ם שכלל אינו מתיימר לעסוק בהלכה ובכלים המובילים אליה. ודו"ק".
------
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?whichpage=23&topic_id=2893326&forum_id=771
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 22:00 |
|
| |
חכם לעצמו
אין לי בעיה עם ההקלה של הרב גרוס, בכל אופן לא על זה דיברתי כאן. זו לא רק בעיה של עירוב קבלה, אלא של גישה לא ביקורתית ולא מבוססת. אני לא אמרתי שהאופציה היחידה היא ללכת לתלמידי החזו"א (נשאר מישהו מהם שעדיין יכול לדבר?), ואין לערב בעיה בבעיה. הרב גרוס בקי גדול וכבודו במקומו מונח, אבל לסמוך עליו בהכרעת הלכה, וקל וחומר על תלמידיו שהוסמכו בשיטת אינסטנט, הורו גדולי וחכמי הדור שאי אפשר.
פרוטגורס
איני מבין איך פירשת את דברי בצורה שונה, זה בדיוק מה שאמרתי, שהעיוות הקל שיש בגיל הנעורים לא מוריד מערך הלמדנות הישיבתית, והעבודה השחורה של שנות הלימוד הם התכלית של מצוות לימוד תורה, נא ראה דברי לעיל.
לא טענתי שהישיבות לא עשו מהפך, ברור שעבודה רבה ויגיעה של אלפים מתוכם מוכשרים ורציניים תרמו רבות להעלאת הרמה, זה היה הטיעון הראשוני שלי נגד ישראל. דיברתי רק על הנקודה של תורת הגר"ח, וטענתי שלא היתה משמעות רבה ובודאי לא השפעה על ההלכה. אבל יגיעת התורה והעבודה הקשה של כל האברכים ובפרט במקומות כמו כולל פוניבז' הם בהחלט סוד קיום העולם.
ייתכן
ר' חיים הוא ממש לא הראשון שכתב ספר רק לפלפולא, קדמוהו רבים וטובים, פרשת דרכים לא קראת? ר' חיים הוא הראשון שכתב ספר שבא להסביר רק דברים שנראים תמוהים ומוזרים. לא זו היתה ביקורתו של החזו"א, אלא שהחזו"א סבר שההגדרות המופשטות והחמורות הם פילוסופיה יתירה, שאין בשמים מישור של 'גדר הדין', ומכריעים בכל מקרה לפי שיקול דעת מקומי, ושכשקשה להבין את הרמב"ם פשוט עוברים לדעת הרוב ולא עושים עיקר מהדברים הסתומים ודברי היחיד. למרות זאת החזו"א לא כתב על כך כמעט כלום, ועיקר דבריו היה לתפוס את הגר"ח בחשבון, כי לדעתו העיסוק העיקרי והחשוב הוא החשבון, ובכך הגר"ח פחות עסק עקב שימת המשקל על שיטתו וחידושו.
קבוצת העילית מושפעת בודאי מהאטמוספרה שסביבה, וכפי שכתבתי אנשים חכמים ומוכשרים וצדיקים ומחברים פוריים, שחיו באטמוספירה של בעלי בתים פשוטים, כתבו ספרים שמעלים חיוך על פנינו לפעמים. היו תקופות שהיתה יותר אטמוספירה לימודית והיו שפחות, ככל שיש יותר כזו פני הדור נראים אחרת. ובל נשכח שאנשים פעם היו הרבה יותר רוחניים, היום גם אברך שיושב בכולל מגיע הביתה וגולש באינטרנט באתרי חדשות במקרה הטוב, ואילו פעם גם סנדלר היה יכול להגיד משניות בעל פה, ולהיות הרבה יותר רוחני, ואנשי עסקים יכלו להיות גדולים בתורה (החיי אדם) יש אוברדרפט עצום של רוחניות וחיבור לתורה, וכל חברת הלומדים הענקים בקושי מספיקה ליצור איזו שהיא אוירה רוחנית כל שהיא. (לא בטוח שלימוד המוני הוא הפתרון היחיד, אבל הוא בודאי קרש הצלה, בדור שטוף תועבות ורדידות כמו שלנו).
פרוטגורס ב'
הגר"ח הראשון שכתב ספר שהוא רק פלפולים על הרמב"ם, מי העם הארץ שכתב דבר זה? עשרות מפרשי רמב"ם קדמוהו, ולא רק הנו"כ, אלא גם מרכבת המשנה שער המלך וכו'. השאלה היא בכלל לא אם ענין אותם הלכה למעשה אלא אם צורת הלימוד שלהם יכלה להיות קשורה להלכה למעשה. המהרש"א לא עוסק בשום מקום כמעט בהלכה למעשה, הוא רק מחשבן תוס' ורש"י, אבל הלימוד שלו מביא להלכה ולהוציא פרטי דינים מהסוגיא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 22:16 |
|
| |
אם אנו תמימי דעים, אזי המצב טוב משחשבתי.
לגבי אותו עם הארץ, כאשר אחליט באופן רשמי לדברר אותו, אז בהחלט שיהיה לי מה להוסיף לך בדבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 22:46 |
|
| |
כשכתב לי דינוזאורוס התגובה הזאת(על הרעיון שיש איזה דמיון בהרעיון היסודיי של תנאים או אמוראים או ראשונים ואחרונים, שעל פיו הם אומרים את שיטותיהם בכל מיני מחלויקתן)
תורה ודעת אתה עושה שחוק גדול שקורין חויזק מעצמך, כשאתה באמת מאמין בכל הבובקעס מיט לוקשן האלו של לשיטתו עד לאין קץ. חשבתי לעצמי, הרי הדינוז הזה חושב עצמו לחכם גדול בעיני עצמו, אז למה לא ידבר בדעת, להשיב לי בבאר היטב מה הבנתו בהר' שמעון ור' ברוך בער, ומה יש לו להשיג על דבריי, ולמה לא יראה היכן הרעיון הזה של המחלוקת (ריאליש ואידיאליש) אינו נכון, שהרי ישבתי עם חכמים שהם לא פחות גדולים ממנו, וחישבנו הרבה מחלוקות תנאים וראשונים ואחרונים, וכולם מתאימים (אעפ"י שיש הרבה סיגנונות בכל מין מחלוקת, ולא ראי מחלוקת של תנאים אלו כשל זולתם, ולא ראי אמורא זה כראשון או אחרון זה, אבל הכלל הוא נכון), וזה בא לזלזל בלא דברי טעם לדבריו. והרהרתח לעצמי שמא אינו חכם כמו שנראה אלא תאוות הניצוח, וטבע העקשיות בליבו, עד שקראתי בדף שאחרי כן את תגובתו הזאת בעניין אחר, וזה לשונו,(דינוזאורוס לספרן) צר לי על בורותי בענף הבריסקאות ואי הכרתי את הספר, אבל האם מדובר במשהו כמו ארחות רבינו, דהיינו איזה חומרות היה מחמיר וממה היה נמנע, או שמדובר במשהו שקשור לצורת החשיבה שלו (כמו החילוק בין הקידוש בלילה ובין בבוקר לענין לטעום מהכוס). כאן הוא כבר מודה שאינו יודע העניין שעליו הוא חולק, על בוריו, ופיו עשה עצמו שהוא 'בור' וגם 'עם הארץ' שאינו מכיר בכלל הספרים של בריסק (ואיני מדבר שמסתמא הוא לא מכיר כלל בני הגרי"ז ונכדיהם, ותלמידיהם ותלמידי תלמידיהם), לדעתי הדינו הזה הוא בכלל איזה גר או בעלתשובה, אייך יתכן מי ששייך בכל שהוא לציבור החרדי ומזלזל כ"כ בתורת בית בריסק, שכבר מחולקת לענפים הרבה, ומי הוא שאינו מכיר את מאות ואלפי הפסקים ופרטי הדינים (וכי בספר חידושי ר"ח או בחידושי מרן רי"ז הלוי אין הרבה פסקים היוצאים למעישה מחידושיהם והסבריהם?, ואיני מדבר בקדשים ובטהרות ובזרעים, אני מדבר בהלכות הנוגעות בכל יום ובכל עת ובכל שעה, וגם הרבה פסקים הנמצאים הרבה מאוד בהרבה ספרים (וזה על אף הקללות והחומרות על כל מי שיהין להעלות על הדף מתורותיהם ומפסקיהים). אם הוא לא מבין התועלת שהביא שיטת בריסק לכל השיטות, אז אחד מהשתיים או שהוא כמו שאמרתי גר או בעל תשובה, או הוא שייך לעדת החזונישניקיים, ובמזיד ידבר, ואז אני כבר מבין הרבה מהתנצחויות שלו, החזונישניקיים תמיד יאמרו דעתם הפרטיית, וייעקמו הגמרות והפסקים שכוונתם כמותם, אין להם כל מחויביות, למה שכתוב, ואכמ"ל. (וקורוב אצלי שהדינוז הזה הוא גם גר וגם חזונישניק ואז הכל אתי שפיר, כל הוויכוחים כאן איתו) אין לי בעיה שמי שמוצא דברים תמוהים או סתירות בהרמב"ם או בשאר ראשונים או בהגמרא, יאמר ע"ז תירוצים כנוסח החזו"א בנוסח 'לאו דווקא' או 'חכמים הראשונים הבינו את גדר ועומק הדברים, ואנחנו לא מבינים' או 'צ"ע דבריו' אבל לבוא בגלל זה לזלזל בדרכו של הגר"ח?, ואני אף על פי שלא הסכמתי עם הרבה דברים שכתב הגר"ח בחידושיו על הרמב"ם, שהם נראים מדוחקים ואוקמתות, אבל לפסול בגלל זה עצם השטיה הנפלאה שלו, ודרך מחשבתו, שהכל נוגע לפסק, הלוא כל תירוץ על קושיה יוצאים ממנו כמה נפקא מינות לדינא, ואם כי ידוע החרדה הגדולה בבית בריסק גם הגר"ח וגם הגרי"ז, עד שהוצרכו לר' שמחה זליג, שיהיה הוא הפוסק למעשה, אבל לומר שאין בבריסקע שיטה, נפקותא למעשה, יכול לומר רק גר ובעל תשובה, שמקצת דברים שיודע הוא כבר קופץ כהדיוט בכל. וכמו שאמרו, עקשנים אפי' על פתח גהינם אינם שבים, הוא ממשיך בעמרציות שלו ובבורותו להתווכח על מה שהוא בעצמו הודה שאין לו לא ידיעה ולא הבנה, וזהו תגובתו אחר שכבר הוכיח לו ספרן שיש ספרים ובהם מאות פסקים מהגר"ח (ולידיעתך ספרן הפסקים שהם בע"פ הם רבים ממה שנכתב בספר, וגם כל ההסתכלות בבריסק על כל פרטי דין בכל נושא שהוא הוא מיוחד ביותר, ויש בו הרבה נפק"מ להלכה. הלוואי שהיה זה השיטה ממשיך כמו שצריך עם תוכן ולא כפי שנסתאבה השיטה הזאת עד לזרא ולטירוף.וכבר כתבתי הביקורתיות שלי על בריסק באשכול הנקרא לומדתלומדת) אני יודע שיש פה ושם נגזרות הלכתיות מהלמדנות הבריסקאית, זה חייב להיות, אבל זה מזכיר את מי שליקט פסקי הלכטות מהאבי עזרי. כל הנפ"מ האלו כמעט לא נספרות ע"י מי שעוסק בפסיקת הלכה, זה לא מבוסס ואף אחד מהראשונים והפוסקים 'לא יודע' על זה. כאן הוא כבר יודע שיש 'נגזרות' וזה אפילו 'חייב להיות', אבל זה מזכיר לו לייצנויות מר' לייזער, וכמו שאמרו ליצנות אחת דוחה מאה תוכחות, הוא חושב להמיר דברי הגיון בדברי שחוק (אני נזכר כעת בהפסוק, זד יהיר לץ שמו). סוף דבר, דינוז תתעסק במה שיש לך באמת ידיעות, וגם שם תנסה להבין שמא אתה הוא הטועה. ואל תדחוך חוטמך בכל מה שאפי' אתה בעצמך מודה שלא עסקת בו מעולם, ואת הליצנויות שלך תפנה לעצמך, ולא לגבי אחרים. תזכור את המשנה מאבות -איזהו מכובד המכבד את הבריות, שנאמר כי מכבדי אכבד ובוזי יקלו. וגם כתבת על פסקי הגרש"ז, וכי הגרש"ז לא למד אצל תלמידי ליטא, שינקו בוולוז'ין מפי הגר"ח את השיטה, מי האיש שהשפיע ביותר על חשיבתו של הגרש"ז? הלוא הוא הרא"ז מלצר שהיה חברותא הרבה שנים של הגרש"ז ויחדיו בנו יסודותיהם, ומי היו אחד משתימהאנשים שהכי השפיעו על חשיבתו של רא"ז ? הלוא הוא הגר"ח המג"ש האהוב והאוהב בוולוז'ין. מי היה האיש הראשון שהיה בידו הספר 'חידושי רבינו חיים הלוי' בירושלים? הלוא הוא הגרש"ז, (שמעתי מבנו) ששלח להגרי"ז לבריסק דליטא, טעלעגראם מיד כשהוציאו הספר. ובנו הלזה סיפר לי, שר' חיים היה נערץ ביותר על הגרש"ז וכל מיימרא או חידוש ששמע ממנו היה שש בו ומחשב בו ביותר. ומי היה אחד משתי רבותיו שעשה אצליהם שימוש הגרי"ש אלישוב? הלוא הוא הראב"ד הרב בענגיס, ומי היה רבו שהכתירו בשם העילוי הגדול מוולוז'ין, הלוא הוא ר' חיים. תקרא קצת אפי' מפי הציוניים ומשכילי וותיקי וולוז'ין איזה מהפיכה עשה ר' חיים בצעירותו ביותר, בכל החשיבה בוולוז'ין, אני בטוח שאפי' אתה עצמך בלא ידיעתך מושפע ממנו. אז סתם להטיל דופי בכל מה שאינו לפי טעמך? מנין לך המידה המגונה הזאת. ומי היה האיש שהשפיע ביותר על הגר"ח עצמו? הלוא הוא רעק"א בתשובותיו (זה דבר מפורסם מהגרי"ז שהעיד על עצמו ששמע זאת מאביו) שאמר ר' חיים שדרכי חילוקי וחישובי רעק"א בפסקיו (וגם בחידושיו להגמ') הם לימדוהו דרכו. וכבר בתגובותיו האחרונות שאח"כ, הדינוז משים עצמו ללעג גדול, הוא מראה את חוסר הבנתו (ושלא לומר חוסר ידיעתו) בכל מי שיידבר עליו, העיקר להצדיק שטויותיו הראשונות, ולא פסק משגיונותיו עד שאמר את ההברקה הגדולה -'מי צריך לר' חיים, עולם הישיבות היה ממציא מעצמו מה שר' חיים המציא' (כאילו יאמר 'מי צריך לאיינשטיין, גם בלא איינשטיין אני עצמי הייתי ממציא בסוף את חידושיו') וכמעשה דהרשלה שנתבקש להחזיר החמור שלקח בהשאלה, ואמר 'לא שאלתי' ועוד ש'החזרתיו כבר' ואם לא די לך באלו השתי דברי אמת, אז 'קח חזרה את חמורך ולך לך'. אני מציע לך להתחיל לחשוב מעט לפני שאתה פותח פי חכמתך בכל עניין שהוא, אלא אם כן אתה רוצה לשעשע את קוראיך. (ודרך אגב שמתי ליבי ל'יתכן' שאף שבעניני אמונה ובעוד ענינים, לדעתי הוא טועה, אבל ככלל השקפותיו וניתוחו בכל עניין ועניין, הם מתייחדים במעלתם הניתוחיית ובעומקם בהבנת העניין שמדבר בו, והם בניתוח מדוקדק מאוד. אני אומר שהוא וודאי נסתובב איזה זמן באחד מהבריסקע ישיבות).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 22:56 |
|
| |
תודה על דבריך העניניים
מסכים בהחלט שאיני מתמצא בכל ה'רייד' של בריסק, איזה קונדרוסים וסטנסילים נתחברו ועדיין הולכים ומתחברים וכו'. לא מרגיש צורך להתנצל על כך, את ספרו של הגר"ח אני כמובן מכיר היטב, ולא התכוונתי חלילה לזלזל בו, ואני מיצר אם מדברי הובעה נימת זלזול בגר"ח. כנראה לא טרחתי מספיק על הסגנון והניסוח.
אבל מה לזה ולתיאוריות של אידיאליש ופרקטיש? האם יש לך צד קל שבקלים שאם היית מדבר עם המושגים האלו עם ר' יהודה (בן עילאי) ור' שמעון (בר יוחאי) הם היו מבינים מה אתה רוצה? באמת נראה לך שכל המחלוקות תלויות באי אילו הנחות סודיות שאף אחד לא ידע אותן מעולם? כמובן שיש אופי ואפיון של אדם באופן כללי, אבל זה כמו שתאמר שכל המחלוקות בין הגרשז"א למנח"י תלויות בהבדל אופי מסויים שביניהם. זה הסבר חסר תועלת שלא מוסיף כלום.
אתה מגיע עם תיאוריה הזויה, ומתלונן על כך שזה לא מובן מאליו. אדרבה, אולי את ייתכן תצליח לשכנע בנכונות התיאוריה הריאלישית. אין ספק שמחכמתו של יתכן ניכר ששימש מישהו בבריסק או באיזור.
וכמובן הערכת הגדולים לגר"ח לא צריכה הסכמה של מישהו ולא היה עליה שום ויכוח, לא הנושא אם העריכו את הגר"ח, אלא כמה השפיעה שיטתו על ההלכה. לא היה כלל ויכוח על כך שהגר"ח עשה מהפכה גדולה, כל השאלה היא האם מהפכה זו נוגעת לפסיקת הלכה בימינו. מחוץ למעגל הבריסקערס.
כשתדבר בקשר לדברי, אשמח להתייחס.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 23:04 |
|
| |
כמה נאה לראות תלמידי חכמים שכמותכם עוסקים במו"מ ניצוחיי והגיוניי והרי זו מתאמת לנו ביותר לשעה זו של התרגעות נפשיי מכל טרדות האנושיי.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 23:13 |
|
| |
דינוז, תאמר פעם התעמקת במחלוקת בית שמאי ובית הלל, או במחלוקת ר' אליעזר ור' יהושע, או במחלוקת רב ושמואל, האם יש איזה חוט המקשר בדבריהם? או ש'לאו דווקא' הוא המנחה אותך בכל לימודך.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 23:20 |
|
| |
תאמין לי חמוד שאני מכיר את כל התיאוריות האלו, על הרעיונות של המו"ר וכדו' ניהלתי ויכוחים ארוכים לפני 18 שנה, מאז עברו הרבה מים בירדן. אני מניח שאת 'המדות לחקר ההלכה' לא קראת, אבל את מאמרו של הרב זוין על ב"ש וב"ה אפשר שקראת, כולל את הספר שנקרא פעם 'רזיאל חי' ובמהדורה אחרת 'שרשי החקירות' וכו'. ועוד רבים רבים שניסו את כחם בפילוסופיה מודרנית על חשבון המקורות. לכל אדם יש חוט מקשר בכל דבריו ומעשיו, אבל אין דרך להגדירו בצורה ברורה, ובכל מקרה הוא תופס רק חלק קטן ולא משמעותי בתורתו. האם אדם שפוי שאומר שלא, אין קשר ישיר בין כל ההלכות שרב פסק בחיים שלו, הוא מונחה על ידי 'לאו דוקא', או שמא להיפך, בעל תיאורית הקשר שכל דברי ר' חמא בר אדא בש"ס כולם תלויים זה בזה הוא הקוקו שבחבורה? אפשר להבחין באופי של רב ושמואל, כמו של רבא מול אביי, ושל שמאי מול הלל, אבל האם זה אומר שעלינו לנסות ולתלות את כל פלוגתותיהם בקדשים טהרות ונגעים זו בזו בפילוסופיה חלולה. תאמין לי שבקלות אוכל לתלות לך זו בזו כל סדרת הלכות שתביא לי, ואפילו אם אחת יצאה מפיו של מו"ר אחת מהחבצקערבע אחת מהרב שי פירון ואחת מהבן איש חי. זה סוד 'המטוטלת של פוקו' שכל סדרת נתונים אפשר להסביר בדרך קונסיסטנטית מדהימה ומרשימה. גם אם היית צודק בתליות למיניהן, מה התועלת בזה? האמנם כל מה שר' שמעון עמל להוכיח בהוכחות שונות בספריו, הכל בעצם כלום, זה רק נובע מהאופי הריאליש שלו? וכדי להפריך דבריו אין צורך להתעסק עם הראיות אלא רק להכריז שאני פרקטיש וממילא אני מבין כמו רב"ב שזה ממון של גירות וכדו' זה תחום אפור שאפשר בקלות להגיד מה שרוצים והערך של כל מה שייאמר הוא אפסי.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 23:36 |
|
| |
כמה הדגשתי בדבריי שוודאי לכל מחלוקת יש הגוונים שלה ןהנקודות שלה. וודאי שא"א לחבר תוכנה לקומפיוטער שיאמר בכל שאלה הלכתיית מה היה אומר הרעק"א ומה היה אומר ר"ת. אבל וודאי שיש דבר הבולט בשיטותיהם שנראה לעין, וכמו שהבאתי כמה דוגמאות ממחלוקת ר"ש ור"י. וכל מה שיאצתי לדבר בעניין הזה, הוא נגד הנבוב רצץ, שמסתמא כשבילה זמנו בהישיבות לא הבין מימיו מה הייתה הנקודה בתורת ר' שמעון ומה היה בתורת ר' ברוך בער, וממילא כששמע מחלוקת נפלאה כזאת בלקוברו בין רשעים גמורים, זלזל במה ששמע, ואין לי הספק שאם יילך בבית משפט בכל מקום בעולם, וישמע הוויכוחים המשפטיים, הוא יסתכל בפניהם כתרנגול בפני אדם, ויאמר איזה תת רמה, ראו במה הם מתעסקים, אני מסכים מאוד עם חלק מהביקורת שיש כאן על הישיבות, הם מגדלים אנשים קטנים מנוערים מכל דעת, עד שאפילו אייך להבין גמרות ראשונים ופוסקים אינם יודעים. תחת להבין כל ראשון או אמורא ותנא, מה היה מבטו על העניניים האמוניים או המשפטיים או ההלכתיים, מעבירים הזמן סתם, אפילו לא בפילפולים, כי גם בפילפולים יש ההגיון שלהם, וצריך לבררם כמו כל שיטה בעולם, בפילוסופיא או פסיכולוגייא וכדומה. ולמשל ידוע שבבריסק לא סבלו הפולישע פילפולים, אז האם לכך יזלזלו בפסקי הפולישערס? חלילה, מי שמרגיש שזוהי דרך מחשבתו, הרי שזו היא תורתו, ומי שטוב לו הבריסקע שיטה, יילך לפיה, ומי שטוב לו הדרך של החזו"א יילך אליה. אבל לעמוד כבור ולומר זה הבל וזה תת רמה, ?? ברור לי שרצץ הזה מעולם לא ירד לעומק כל עניין בפשט או בהלכה, והכל אצלו הוא כעיסוק בטל. וחבל שאינו יוצא לעבודה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 23:44 |
|
| |
כל ההתקפות האישיות חביבות ורצויות כאן מאד והם בשר מבשרו של הפורום, אבל הן צריכות תמיד לבא יחד עם תוכן ולתת בו פלפל, לא במקום תוכן. בלי שום קשר למה שכתב רצץ (אין לי מושג מה). הרעיון הזה של לחפש חוט מקשר בין כל המימרות של דרו בר פפא הוא הבל משום שאין בו שום תועלת אי אפשר לעולם לבדוק אותו, ובקלות אפשר להלביש אותו על כל סדרת מימרות.
כמובן שכשיש מאמרים עיוניים יסודיים זה אומר הרבה, אבל כל דבר לגופו הוא לימוד גדול, וכל השרשרת הזו היא סתם משחק ושעשוע, קשקוש בגרוש. לך תשקיע שלושים שנה מהחיים ותסביר את כל מחלוקות הט"ז והש"ך בחו"מ וביו"ד בקו מנחה אחד, מה יוצא מזה? זה מוסיף משהו למי שרוצה לפסוק בפלוגתות ביניהם? (לא, כל פלוגתא לגופה), אז כנראה שגם כשלומדים את דבריהם זה לא מוסיף כלום.
במקרה של הגר"ח כיון שיש לו שיטה יחודית, לא צריכים תיאוריות, קל לראות שרוב הדברים האופיניים לו נאמרים בצורת החשיבה המיוחדת שלו. לא צריך להאריך בשביל להסביר את זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2012 00:02 |
|
| |
אתה צודק בדבריך, כי באמת החוט המקשר בכל תגובותיך היא 'עיקשות'. אתה לעולם לא תחזור מטעותיך או בורותך, אלא תצדיק בק"ן הטרחות את שטותך הראשונה, מה אתה מתעקש על הרעיון שהבאתי? אתה לא מבין שיש סגנוני מחשבה שהם עוברים כחוט השני? האם נראה לך שבית שמאי קפצו בעיקשות לומר להפך מכל מה ששמעו מבית הלל? אינך מבין שיש כיוון מבטיי שונה בשיטה אחת ממשנהו? וכי את ההבדל בין שיטת בריסק לשיטת החזו"א אינך מבין?
עיין במשנת שבעה דברים בחכם והיפוכיהן, ותמצא רוב דברים נמצאים בך שלא מהחכם (לא מצאתי אצלך, 'שואל כענין ומשיב כהלכה' ולא 'מודה על האמת' ולא 'אינו נבהל להשיב' ולא 'אומר על מה שלא שמעתי לא שמעתי'. כי אתה לא מבין מה שואלים ממך ועונה שלא לעניין (העיקר הוויכוח), אתה לא מודה על טעותיך אלא ממשיך להתעקש בהם, אתה נבהל להשיב לפני שאתה חוקר העניין מה שאתה משיב העיקר שתענה, ואתה מדבר על דברים שלא שמעת תחת להמנע מלהתערב בהם. שיהיה לך כל טוב תמשיך פה בוויכוחיך, עם מי שאוהב את דבריך.
|
|
|
|
|