בית פורומים עצור כאן חושבים

דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/1/2012 00:47 לינק ישיר 

וואו, שני הדפים האחרונים נהיו מעניינים ושקולים, תענוג לקרוא, הטור שכתבתי מתחיל להיות שוה את גרימת פתיחת האשכול.
תורה ודעת, הפעם נהניתי מדבריך מאוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 07:20 לינק ישיר 

קסת
אם פעם מדעי הטבע נחשבו כאיום על הדת, אזי נ"ל שהיום מדעי הרוח מהווים איום רציני יותר. אם את מעשה בראשית ניתן להסביר כמשל, הרי את התפתחות ההלכה ביחד עם התיחסות להלכה צורתה הנוכחית כגורם מחייב קשה יותר להסביר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 07:47 לינק ישיר 

לדעתי, יש לחלק עצם המידע על אודות התפתחות ההלכה לא מהווה שום איום.
הפרשנות היא זאת שמהווה איום, והפרשנות אין בינה ולבין מדע ולא כלום, ולכן אם יקחו את הכלים המדעיים, ויכניסו להם פרשנות דתית מסורתית עולם ההלכה והמסורת והדת לא רק שלא ייפגעו, אלא אפילו ירוויחו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 08:14 לינק ישיר 

צבי
אנא פרט

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 08:24 לינק ישיר 

תו"ד

יש מקום לדון אם צריך או שכדאי או שחייבים לדאוג לדור הבא, אבל כמו שאומרים 'תפתח אשכול'. מכיון שאתה מציע משהו שיחסית חריג בנוף, זה נושא לעצמו. אני דיברתי על מי שיוצא מהנחה שיש ענין וטעם  לדאוג לדור הבא. זה לא משהו שקשור דוקא לדת, כל אחד שמאמין במשהו רוצה להנחיל אותו לצאצאיו ולסביבתו ולחיות בסביבה טובה.

כתבת שאם אני מנחיל את אמונתי לבני אני מאמין והם חיים בשקר, אבל לא דיברתי בהכרח על להנחיל אמונה בכח, אלא לתת את הכלים להיות מאמין באמת. מה שכתבת שאסור להעלים וכו', אני לא טענתי שצריך להעלים, רק שאלתי מה הדרך הטובה ביותר, בודאי שהכיוון הנכון הוא לא העלמה, אבל לקבוע שכל מה שבא על ידי חינוך הוא העלמה, ממש לא נכון. גם כשתחנך את ילדיך על ידי הצעת שיטות שונות ומשונות, זה סוג מסויים של חינוך, והעלמה של הדרך הנורמלית שאתה גדלת בה. נדיר למצוא בעולם אנשים שלא מעניקים לילדיהם שום סוג של חינוך וכיוון, אלא מצפים מהם להיות אנשי מערות שימצאו את דרכם לבד. חיפוש הדרך הוא בזבוז אנרגיה עצום ולא תמיד אפשרי להיעשות בכלים המתאימים, בא נגיד בלשון המעטה שהכלים האינטלקטואליים שמספק העידן שלנו לא בדיוק מאוזנים ואובייקטיביים. לחשוף ילדים לתעמולה מבלי שום איזון זה בהחלט ההיפך מחינוך, ואין כאן שום מתכון לאמת. חשיפת צעירים לקונפליקט שאין להם דרך הגיונית לפתרו היא שקר קדוש, בשם איזה אידיאל אתה מכניס אותם למצב בו הם יגיעו לשקר. אם זה קדוש לך, עשה זאת.

בכל אופן אני דיברתי אך ורק על הנושא של מה אפשר לעשות כדי לחנך לשמירת המסורת, כפי שמצאנו את קדמוננו עושים. ושאלת נחיצות ענין זה היא שאלה נפרדת.

בתור דוגמא לרעיון, ראה את דברי הגר"י וינברג בעל שרידי אש במאמרו על רש"ר הירש: "המגן היחידי נגד סכנתה של תנועה רוחנית המתפרצת מן החוץ הוא ליצור תנועה רוחנית נגדית, אי אפשר להילחם בה על ידי חרמות ואסורים". באופן זה הקונפליקט מתמעט או שנעלם לגמרי, וההתמודדות עם שאלות יכולה להיות ענינית, בלי לחץ פסיכולוגי.

הרעיון של האימיש הוא כמובן רעיון שלא מתאים לציבור החרדי, מכיון שהוא לא רוצה להיות כמו האימיש, יש גם את הנזירים ההודים שנמצאים 20 שנה במערה, או 10 שנים בראש עמוד חשמל, באופן זה הם מוגנים מכל פגע. כל חברה סגורה יכולה להחזיק כרצונה, השאלה שלנו היא לא מה אפשר לעשות בתוך חברה סגורה, אלא אלו כלים אפשר להקנות לאדם שיתנו לו יציבות נפשית גם כשהוא יבחר שלא להיות בתוך חברה סגורה. ובודאי שהרעיון של החרמות והנידויים הוא סוג של אכזריות שמן הסתם לא הצעת ברצינות.

בעל בעמיו

אני ממש לא מסכים אתך בנוגע ל'איום' של מחקר התלמוד. מי שמכיר היטב את התלמוד ושביליו, ולאחר מכן נחשף למחקרי תלמוד אינסטנט מן הסוג שמתפרסמים באתרי החדשות, יכול רק לצחוק. ובנוגע למחקרי התלמוד שחושפים רבדים שההלכה לא קלטה, או שכן או שלא, זה לא משהו שאי אפשר לבלוע. לא שאני סובר שדוקא מעשה בראשית הוא האיום הגדול. אבל המחויביות להיררכיה הלכתית היא ענין בסיסי בכל סוג של משפט. אפילו ליבוביץ שביטל את כל היהדות, את ההלכה השאיר.

בכל אופן השאלה שלי היתה על מתוה חינוכי או רוחני, למי שמניח שיש שאלות ויש עליהן תשובות, וכל השאלה היא איך לחנך מישהו שלא יבהל ממדיה שלמה וצעקנית המנפנפת בצד אחד.

או אם ניכנס לדוגמאות, לדעתי דברי הרב ויינברג הם המפתח לפתרון, התנועה הרוחנית של המוסר או של הלומדעס בישיבות (או החסידות) החזיקו דורות שלמים בחיים, וגרמו לאנשים לרצות את האידיאל שהם יוצרים, ולא להתפעל מהרבה צעקנים שאומרים אחרת. האם בדורינו יש משהו כזה? פעם חשבו שתנועת התשובה היא אידיאל כזה, אבל יש כאן בעיה, שכן אם אתה מנסה להשפיע על אנשים שיחזרו בתשובה, מה שאתה עושה הוא לעסוק רובך וראשך בקונפליקטים אותם אתה רוצה להכניס לפרופורציה ולא להפכם לענין תמידי שאי אפשר לצאת ממנו. יש מי שהציע את העיסוק במקרא, אבל גם על המתכון הזה יש הרבה מה לדון. האם נשאר עוד איזה אידיאל רוחני שיכול לסחוף אנשים ולהשאיר אותם מרוכזים ועסוקים בו, תוך הנחה של כל הצעקנות לפרופורציה המתאימה לה? אולי אידיאל השלום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 08:31 לינק ישיר 

למשל,
אם אני מוכיח שרבי עקיבא חידש דברים שרבי אליעזר ורבי יהושוע לא ידעו,
כאן עצם המידע לא מהווה שום בעיה, למה בגלל זה יש איזה פגם או ערעור על המסורת אם זהו רצון ה',
רק הפרשנות של זה היא זאת שיוצרת את הבעיה.
למשל, פרשנות שאם כך אין זה דבר ה' אלא יצירה אנושית ככל שאר היצירות ואין בה שום מחויבות וגם גילוי של רצון ה',
או לחילופין דיעה שהכוונה שכל מה שתלמיד וותיק עתיד לחדש ניתן למשה מסיני היא כפשוטו ממש, ברגע שתלמד שהיה פה יצירה של רבי עקיבא והוא חידש דברים שרבי אליעזר ורבי יהושוע לא ידעו יש פה בעיה.
אבל אם תלמד את האמת לדעתי על כל פנים, שברור שרבי עקיבא חידש דברים שרבי אליעזר ורבי יהושוע לא ידעו ואולי אפילו משה רבינו לפחות לא ידע [כמו שמבואר בגמרא במסכת מנחות], אבל זהו דבר ה' מכיוון שהוא לומד את התורה כפי שהקב"ה רצה, ומוציא ממנה את הטמון בה, הרי אין כאן שום ערעור על התורה; ואולי רק להיפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 08:57 לינק ישיר 

דינו
אני לא צוחק, אני אפילו קצת בוכה.

צבי
למה אנחנו לא יכולים להמשיך לגלות את רצון ה'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 09:15 לינק ישיר 

בטח שאנחנו יכולים ואפילו חייבים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 09:24 לינק ישיר 

דינו טוען כי לא נראה לו שאפשר לחנך דור צעיר שלא יתמוטט כאשר יבין שיש ראיות לקיום העולם יותר מ 6000 שנה (כדוגמה. הכוונה שלא ינסה להתווכח עם המציאות) וכלשונו הטהור " אני שואל שאלה פשוטה, האם החינוך החרדי יכול להציב מענה לעובדה שהישג יד של כל פעוט יש טקסטים שיכולים לכאורה לגרום לו לפקפק בצורה רצינית באמינות החינוך שקיבל . ואם כן מה הוא". בעב הוסיף שגם את תצליח – יהיה הדור הזה צדיק וחכם כאשר יהיה, "חרדי" הוא לא יוכל להקרא.

אני חושב שאין כל בעיה לחנך דור שיביט בעובדות בעיניים מפוכחות ויבין שחז"ל טעו לפעמים, בוודאי בעובדות [איני רוצה להכנס לדיון האם טעו גם בהלכה. חושבני שכן אבל זה לא המקום]. אין צורך להפוך את העולם ואת הכתוב כדי להוכיח שהם ידעו שהעולם כדורי וידעו היכן איי שפיצברגן, הכירו את עקרונות תורת הקוואנטים ואת כל התורות שתתחדשנה. הרי זו דעה ישנה שהיתה פעם כשרה למהדרי המהדרין (לפחות בהכשר "בית יוסף", מה לעשות ואז רוב גדולי התורה באו מבבל ושינער). אני ממש מתקשה להבין מדוע דינו חושב אחרת. זה באשר לחינוך הפרטי ולפחות אדם את נפשו יציל.

ובאשר לצבור - אני משער שהתנגדות של מה שקרוי "הגדוילים" לכך היא "פוליטית" ולא עניינית. הם מפחדים שאם תעז לחנך שחזל טעו אזי היום בעובדות ומחר בהלכה (ומחרתיים בדת עצמה ובעוד שלשה ימים על עצם שיקול דעתם של הרבנים, כי אם חז"ל טעו מי ערב לנו שהגדול לא). מקובל ביהדות החרדית לדבר בסמלים, והמשפטים כגון "אנו תלמידי הרמב"ן ולא הרמב"ם" ו"גם אם הוא (נדמה לי סליפקין) אדם כשר ואחד מל"ו צדיקים האיסור על ספריו תקף", מכוונים לכך שדעה זו, גם אם היא נכונה, היא "פירצה" ולעזאזל האמת כאשר הדת בסכנה. ה"גדולים" טפשים מעט פחות ממה שמיוחס להם כאן השכם והערב, אלא שהם נתונים בדילמה גדולה והם אובדי עצות וחוששים לשנות. לא בגלל הקבעון המחשבתי שלנו אין רשות לנסות או לתקן כפי המוצהר ולא בגלל שהעיקר האמת ולא הצלחה (וכפי שבע"ב מבין אותם כפשוטם) [כי, כאמור, הם יודעים שפעם זו היתה האמת..]. אלו סיסמאות. הסיבה היא הרגשת חוסר האונים של רב כזה מול העולם המערבי  העויין, הגאהף והמנצח. לכן חושבני שאם יצליחו לשכנע כמה רבנים מובילים שאכן המצב חמור ושצפויה בטווח הקרוב בעיה משמעותית [יודעני שהסכנה צריכה להיות ברורה וקרובה] יהיו מהם מי שלפחות יאפשרו שינוי. הרי כל מי שמנתח את ההתנהגות שלהם רואה שעיקרה היא בידול מהחוץ לעומת מלחציים חברתיים (עד כדי תלות כלכלית בחברה), והסיבה היא הפחד. די לנו לגרום שהפחד מהמצב הנוכחי יהיה גדול מהפחד משינוי (כפי שאני מעריך את הסיכונים).

אמנם צודק בע"ב שגישה כזו לא תהא חרדית במובני היום אבל יש לנו עניין בהשם ולא בשם.

בעב

אם יסבירו שההלכה מחייבת מכח הסמכות לא אמורה להיות בעיה. אתה פשוט מחפש טעמא דקרא במקום שאינו. אמנם -  תעלה על הפרק השאלה אם ניתן וצריך להקים סנהדרין.

תו"ד

ככל הידוע לי ההלכה רואה חשיבות בקיום, גם באונס, ומה גרע חינוך? אם איני בעד גישה זו זה גם בגלל שחושבני שניתן לחנך באופן סביר והגיוני, וגם משום שכפי שציין דינו קשה מאוד היום למנוע מידע. לשם זה יש לחנך את הילד לבידול קיצוני, שלציבור אינו אפשרי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 09:32 לינק ישיר 

תו"ד

ככל הידוע לי ההלכה רואה חשיבות בקיום, גם באונס, ומה גרע חינוך?

היכן ההלכה הזאת? וגם תסביר בהגיון מה תועלתייותה אם האמונה והדעה הנכונה, היא לא בחיריי, אלא כתוכיים וקופיים.

אם איני בעד גישה זו זה גם בגלל שחושבני שניתן לחנך באופן סביר והגיוני,

אבל החינוך יהיה הכנסת דעותיך לאחר, לא הכניסו בבחירת האמת, וחןץ מיזה מה לשיטתך הרעיון אייך לעשות זה.

וגם משום שכפי שציין דינו קשה מאוד היום למנוע מידע. לשם זה יש לחנך את הילד לבידול קיצוני, שלציבור אינו אפשרי

טוב, כבר אמרתי -יידן פיר זיך איימיש.ואולי כדאי לשנות בתורה, תחת חוקים צדיקים וישרים, חוקים תמימים וכפויים.

לדינו

יש מקום לדון אם צריך או שכדאי או שחייבים לדאוג לדור הבא,

לא מיבין אותך, הרי זה מה שאתה דן עליו עכשיו, אייך משמרים החינוך, אל תאמר שכל מה שמעניין אותך זה דור הסמוך אלינו ולא זה שאחריו, מאי אולמיה האי מהאי, וכי אתה טוען טענת יואב לדוד המלך, מה איכפת לך מהדורות הבאים אחריך, תדאג רק לעצמך.

אבל כמו שאומרים 'תפתח אשכול'. מכיון שאתה מציע משהו שיחסית חריג בנוף, זה נושא לעצמו.

חריג? אז מה, כל הצלחתינו והגיעינו עד הלום בכל שטח הוא בזכות החריגיים, שאינם מתבהלים מההמון. פעם שאלני זקן אחד ששמע דעותיי -מי רבך? (ואין הכוונה לבריסק והגר"ל, שהם רבותי שלימדוני דרך חשיבה וכיווני החשיבה, אבל לא רבותי שמימיהם אני שותה בעיוורון, כי רבותיי האמיתיים הם שתי כליותיי, וכנאמר באברהם -נעשו כליותיו כרבותיו), ועניתי אותו, רבותיי הם רבותיו של הרמב"ם והרמב"ן והאר"י והגר"א והבעש"ט והגר"ח והחזו"א, כלומר כשם שאילו צמחו והפכו העולם כל אחד כפי שיטתו (ואיני נכנס אם צדקו אי לאו) רק משום שלא היה להם מלאך שדפק על ראשם ואמר להם תגדלו לפי אייך שאני רוצה, אלא כי הם עצמם דפקו על ראשם ואמרו לו גדל, כפי שההגיון מורה אתכם, כן רבי הוא זה שאני דופק ראשי ואומר לו גדל. אתה לא מפריך בהגיון רעיוני אלא אומר שהוא חידוש, טען נגד זה מסברא ואדון איתך, כי טענותיי צודקות מאוד.

אני דיברתי על מי שיוצא מהנחה שיש ענין וטעם לדאוג לדור הבא. זה לא משהו שקשור דוקא לדת, כל אחד שמאמין במשהו רוצה להנחיל אותו לצאצאיו ולסביבתו ולחיות בסביבה טובה.

אה, אתה מדבר מהרצון האישיי והנטייה האישיית לנוחיות השבט והפרט, מה שקורא דוקינז הגן האנוכיי, אז איני מחפש לך פתרון. דאג לעצמך בלבדך. הרי שמעתי עליך שאיש רודף אמת אתה.

כתבת שאם אני מנחיל את אמונתי לבני אני מאמין והם חיים בשקר, אבל לא דיברתי בהכרח על להנחיל אמונה בכח, אלא לתת את הכלים להיות מאמין באמת. מה שכתבת שאסור להעלים וכו', אני לא טענתי שצריך להעלים, רק שאלתי מה הדרך הטובה ביותר, בודאי שהכיוון הנכון הוא לא העלמה, אבל לקבוע שכל מה שבא על ידי חינוך הוא העלמה, ממש לא נכון. גם כשתחנך את ילדיך על ידי הצעת שיטות שונות ומשונות, זה סוג מסויים של חינוך, והעלמה של הדרך הנורמלית שאתה גדלת בה. נדיר למצוא בעולם אנשים שלא מעניקים לילדיהם שום סוג של חינוך וכיוון, אלא מצפים מהם להיות אנשי מערות שימצאו את דרכם לבד. חיפוש הדרך הוא בזבוז אנרגיה עצום ולא תמיד אפשרי להיעשות בכלים המתאימים, בא נגיד בלשון המעטה שהכלים האינטלקטואליים שמספק העידן שלנו לא בדיוק מאוזנים ואובייקטיביים. לחשוף ילדים לתעמולה מבלי שום איזון זה בהחלט ההיפך מחינוך, ואין כאן שום מתכון לאמת. חשיפת צעירים לקונפליקט שאין להם דרך הגיונית לפתרו היא שקר קדוש, בשם איזה אידיאל אתה מכניס אותם למצב בו הם יגיעו לשקר. אם זה קדוש לך, עשה זאת.

אז דבריך כדברי, הבא לפניהם, בעת ובזמן המתאים לגילם, כל המידע הפילוסופיי והפסיכולוגיי, כי הם הנצרכים באמת לדעות הנכונות, וכבר כלול בהם ובדוגמותייהם עקרוינות המדע במה שנצרך להחליט היש ה' בקרבינו וכדומה. ותן להם להחליט, מה לך לכפות בכוח הר כגיגית מקטנות, והרי זה מה שטענתי השיטה הזאת היא הנוהגת בכל המקומות האפייליים בעולם, וגם שם כולם מאמינים בתמימות במה שבדו אבותיהם ואנסיהם.

בכל אופן אני דיברתי אך ורק על הנושא של מה אפשר לעשות כדי לחנך לשמירת המסורת, כפי שמצאנו את קדמוננו עושים. ושאלת נחיצות ענין זה היא שאלה נפרדת.

ע"ז גם עניתי לך, לשיטתך.שצא ולמד מכס האיימיש, בנתינת סיפוק לאדם מצורת חייו, ובתוספת האוישר האדדי והזולתיי, ובצרוף חסימת הדעת לגמרי תוך הטלת עונשים ונידויים, היא מתכוינת מצליחה ביותר, ורק תדאג אצלינו לקצת יותר סיפוק אנושיי, וכבר הצלחתך מובטחת.

בתור דוגמא לרעיון, ראה את דברי הגר"י וינברג בעל שרידי אש במאמרו על רש"ר הירש: "המגן היחידי נגד סכנתה של תנועה רוחנית המתפרצת מן החוץ הוא ליצור תנועה רוחנית נגדית, אי אפשר להילחם בה על ידי חרמות ואסורים". באופן זה הקונפליקט מתמעט או שנעלם לגמרי, וההתמודדות עם שאלות יכולה להיות ענינית, בלי לחץ פסיכולוגי.

אתה מדבר בתמימות? מה אינך יודע שרק הסיפורי דיבוקים והעונשים והחרדות והנידויים החברתיים הם הבולמים החרדיים מלעשות כאוות לבבם והגיונם.

הרעיון של האימיש הוא כמובן רעיון שלא מתאים לציבור החרדי, מכיון שהוא לא רוצה להיות כמו האימיש, יש גם את הנזירים ההודים שנמצאים 20 שנה במערה, או 10 שנים בראש עמוד חשמל, באופן זה הם מוגנים מכל פגע. כל חברה סגורה יכולה להחזיק כרצונה, השאלה שלנו היא לא מה אפשר לעשות בתוך חברה סגורה, אלא אלו כלים אפשר להקנות לאדם שיתנו לו יציבות נפשית גם כשהוא יבחר שלא להיות בתוך חברה סגורה. ובודאי שהרעיון של החרמות והנידויים הוא סוג של אכזריות שמן הסתם לא הצעת ברצינות.

ויש הנזירים היהודים המתגוררים במא"ש ושיכון חזו"א ולייקווד וויליאמסבורג וגייטסד, ושאר שלוחותיהם. שכל כוחם הוא אך ורק בזריית חול בעיני השכל ושקרים ובורות מפליגה, וגם בקללות ונידויים (ורק כדי לאסוף צדקות הם מציעים לאחרונה קצת ברכות וטובות), נדמה לי שאתה חי בעולם אחר מהיכן שכולנו חיים. אני יעלה בלילה קצת דברים שנדפסו מהחזו"א והקהלות יעקב והגרי"ז ועוד, ואסבירך מה מחזיק התמימות החרדיית.

אני גם בעד אמונה שכליית, ואני חושב שאם יסבירו העניינים הטבעיים היטב, אפשר להגיע אליה בהגיון פשוט (ןהארכתי ע"ז בלומדתלומדת) אבל צריך להיות הגוניים, ולהבין שמה שנראה לי הוא נראה רק לי, ואיטני יכול להחליט לחברי, אלא רק לנסות לשכנעו, וגם להראות הכיוון הפסיכולוגיי שנראה לי למה הוא נוקט בדעתו הלזו (והוא יראה לי בהייפך), אבל לסגור את מוחות הצעירים מכול וכול, ולהכניס שמה באבע מעייס'ת, והפחדות, הוא אינוס המוח, ואין בו שום תועלת, והמאמין מכוח זה הוא בדיוק שווה להכויפר, ואין תועלתיות אלא במה שבחר האדם משכלו ורעיונו החפשיי לגמרי, מכל דעה מוקדמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 10:07 לינק ישיר 

"אני גם בעד אמונה שכליית, ואני חושב שאם יסבירו העניינים הטבעיים היטב, אפשר להגיע אליה בהגיון פשוט"
אוי התמימות התמימות.
כל הפורום הזה מלא במלחמות על הדברים שהם כביכול "פשוטים"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 10:10 לינק ישיר 

לדינו
לדעתי התשובה היא לא. היינו שאין דרך להשאיר את הקונספט החרדי ולפתור את הבעיה. וכמו כן ברור שהמנהיגים אינם מוכנים לראות ולטפל בבעיה והטיפול הוא רק באותם שכבר נשרו.

הסיבה ; מכיון שהאסטרטגיה החרדית נקטה בקו שכל דעה מדעותיה היא ודאות מוחלטת [להבדיל מההלכה שאפשר לחיות בספק ובנערוין על כל שטות ] 
וכן אינה מוכנה לשלם את המחיר בלאפשר להיפתח לחקירה מה שמתאים לדת של בינוניים ובורים .שהחושבים בה נדונים להיאכל בספקות ובפחדים מבלי שיוכלו לשתף את חבריהם הקרובים מפחד משטרת המחשבות וסופם או לחיות כאנוסים או למצא מרגוע באקדמיה ליהדות 
האפשרויות לפתרון א] ללמוד מהמורה לתת כבוד לשכל ולהעמיד הדברים התמוהים כמשל וכדו' 
                         ב]לוותר על הוודאות בכל דבר ולהיות יותר כנים ואומרי איני יודע או איני צודק
                        ג] מה שיאפשר להיפתח לדעות אחרות ולשתף איש את רעהו במחשבותיו.
המחיר שאותו אין החברה מוכנה לשלם שיהיו ודווקא מהטובים ויראי השמים כיתכן ופרזנט  שהאקדמיה לא תספק אותם וגם הם יוכלו לדבר בקול על דיעותיהם. ולכן המצב נאה לי לא פתיר 
פתרון נכון אחר יש מה שכתב תורה ודעת בסעיף שור [ואמנם כתב זה בדרך היתוליי אבל דבריו נכונים] לחנך את הנוער לחיי יצירה איש לפי כשרונותיו וכבר פרעה הבין תכבד העבודה על האנשים ועל ישעו בדברי שקר...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 10:58 לינק ישיר 

תו"ד
כופין אותו עד שיאמר רוצה אני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 11:13 לינק ישיר 

כפי שכבר כתב שותף סוד,בצדק רב,כל ערעור על דברי חז"ל הורס את הבניין כולו ומי שלא מכיר בכך טומן ראשו בחול .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/1/2012 11:34 לינק ישיר 

צענע.

כלומר יש להשאיר את הבנין עומד למרות שהתברר כי הוא עומד על יסודות גרועים?

מעניני דיומא- יש חשש יותר מסביר כי ברעידת אדמה אם חלילה תהיה בישראל, יקרסו עשרות אלפי הבתים שנבנו לפני עשרים שנה. על יסודות לא מתאימים.
היום אפשר לבסס את הבנינים על ידי תמיכה ביסודות חדשים מסביב לבנין, מבלי להרוס את הבנין, משאירים את הבנין עומד- רק מחזקים אותו ביסודות חדשים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 27 28 29 ... 42 43 44 לדף הבא סך הכל 44 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.