בית פורומים עצור כאן חושבים

דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-27/12/2011 18:46 לינק ישיר 

אני מסכים עקרונית שהחשיבה התורנית התאבנה יתר על המידה, אבל הטענה הנפוצה כאילו ההצמדות לראשונים ולתלמוד היא שמונעת חידוש ורעננות לדעתי שגויה בתכלית. ההיפך הוא הנכון: רק היצמדות למקורות מאפשרת חידוש. האם היינו אומרים שאין אפשרות לחדש, ליצור ולהתרענן במדע כי יש חובה להיצמד לעובדות?!
החידוש יכול להיות סידור מחודש של העובדות והסבר מחודש ומקורי ועמוק שלהן. הוא אינו כרוך בהכרח במחלוקת על המקורות. להיפך, במקום שבו אין מסגרת מחייבת (מערכת עובדות) אין שום משמעות לחידושים. מה נחדש? שלא צריך לשמור שבת? או שלא צריך לברך? זה לא חידוש אלא סתם שינוי (בודה דת מליבו).
השאלה על מי מותר או אסור לחלוק היא שאלה אחרת. טענתי כאן היא רק על עצם התזה שמסורתנות מונעת חידוש. מעבר לזה אומר שבהחלט אפשר לחלוק על ראשונים וגם עושים זאת. בודאי מכריעים בין דעות הראשונים, ומסבירים אותן באפנים שונים (שלפעמים מוציאים אותם מפשוטם. דוגמת ר' חיים ברמב"ם היא הידועה ביותר. האם הוא לא היה חדשני ומקורי? הרי לכם שגדול השמרנים היה גדול המחדשים בדור הקודם).
כל מי שיציע חידוש יעשה זאת בהכרח כפרשנות לתורה או לגמרא. לכל היותר הוא ידלג על הראשונים או על האחרונים או על הגמרא. האם כדי להיות חדשן הוא נדרש לא להיצמד לתורה? או לא לגמרא? חידוש שלא בתוך מסגרת אינו אפשרי כלל. כעת יש מקום לדון מהי המסגרת ועד כמה היא קשיחה, ולדעתי היא בכלל לא קשיחה.
לדוגמא, למוד  מודרני של משפט עברי, או מחקר תלמודי, הוא חדשני יותר? לדעתי הרבה פחות. אגב, בכל מקרה גם שם נצמדים לעובדות, עוד הרבה יותר מאשר בלימוד הישיבתי.

באופן כללי, כשקובעים קאנון כמו התלמוד, יש בזה אמירה מאד ברורה: לא רוצים קביעה מאבנת אלא קביעת מסגרת לדיון. אם הקאנון היה נראה כמו הרמב"ם, או המ"ב, אולי היינו בבעייה. אבל זה לא המצב.
אפילו ברמה של חישובי אנטרופיה, חדר מלא ברהיטים יש בו יותר אפשרויות סידור מאשר חדר שבו אין רהיטים, או חדר שיש מספר מועט של רהיטים. לכן מספר האילוצים רק מגדיל את היצירתיות ואפשרויות החידוש ולא מקטין אותן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 19:16 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
לכן מספר האילוצים רק מגדיל את היצירתיות ואפשרויות החידוש ולא מקטין אותן.

זה ניסוח אחר, ואולי אפילו נקודה קצת שונה, של מה שמפריע לי במדוע לא לומדים תורה כמו שממליצים על סרטים? לדעתי מדובר באשליה של אילוצים (ובקהל של עצכ"ח - אולי אפילו לא אשליה). ה"אילוצים" כאן הם אותם אלה של תחומים אקדמאים אחרים בחוג פתוח ללא משוב, אפקטיבית: 1. האם העיקרון החדש שאני מנסח מתאים למה שידוע לי? 2. האם העקרונות שניסחתי בעבר התאימו למה שראיתי אח"כ? ההבדל היחידי הוא, שבכל תחום למעט לימוד תורה, הדעה בציבור היא שהמתודולוגיה פשוט לא עובדת, וזה עוד בתחומים בהם יש מדי פעם reality check. מי שחושב אחרת - מוזמן לפשפש בזכרונו האם הוא מכיר מישהו שמכיר מישהו ... מישהו שמכיר מישהו שממש קבע את החלטתו הפוליטית ע"ס דעתו של אקדמאי מזרחן (מה כבר ההבדל?).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 19:48 לינק ישיר 

שיבולייהו,
אני לא בטוח שהבנתי את הטענה. האם אתה טוען שאין כאן אילוצים אלא כל אחד בין כה וכה עושה מה שהוא רוצה? אם כן, אז ראשית זה סותר מיניה וביה את הטענה שההיצמדות לראשונים היא שעומדת ביסוד האיבון וחוסר החדשנות. אתה בעצם טוען שאין אילוצים.
שנית, לעצם העניין, אם אכן הבנתי נכון את טענתך, אני לגמרי לא מסכים. בהחלט יש נכון ולא נכון בלימוד, וכל מי שמצוי בלימוד יודע זאת. נכון שזו לא מתמטיקה (כפי שאומר הרמב"ן בהקדמת המלחמות), ויש מקום לכמה דעות, אבל בהחלט יש דעות לא נכונות ויש מה שקרוי בשיח ההלכתי 'טועה בשיקול הדעת'. במובן הזה זה דומה למה שנמצא בתחום המשפט.
זה מזכיר לי רב שיח שהשתתפתי בו במכון הישראלי לדמוקרטיה, והשתתף שם גם השופט אנגלרד (פוזיטיביסט מובהק), אז שופט עליון. הוא טען בתוקף ששופטי העליון לא עושים מה שהם רוצים ולא מערבים את ערכיהם האישיים. הם פועלים באופן לגמרי מקצועי, והחלטותיהם (למעט מיעוט מבוטל) הן אובייקטיביות לגמרי (כמובן גם הוא מבין שיכולות להיות טעויות, שכן מדובר בבני אדם).
אני לא נוטה לקבל את התיאור הזה, אבל דווקא מדבריו ירד לי אסימון. הבנתי ממנו שבשיח הפנימי שלהם בהחלט יש החלטות מתבקשות, ופרשנות נכונה ולא נכונה. לנו כמי שמתבוננים מבחוץ (בודאי מי שלא משפטן, ועוד יותר מי שעוסק במדעים מדויקים ובמתמטיקה) הדבר נראה כאילו יש שם גמישות אינסופית, וכל שופט עושה מה שהוא רוצה. אבל זו רק התדמית כלפי חוץ. מי שמכיר את השיח ומיומן בו, יודע שיש נכון ולא נכון, גם אם זה לא מדע מדויק כמו שהפוזיטיביסטים חושבים.
פתאום חשבתי אז שכך בדיוק נראית הביקורת מבחוץ על ההלכה. למי שעוסק בה מבפנים נראה שיש נכון ולא נכון (שוב, לא מתמטיקה), ויש דרכי שיח ודיון ויש אופנים להגיע להכרעות נכונות. ואילו מבחוץ זה נראה אלסטי לגמרי.

ואגב, גם בהלכה יש reality check, כפי שכתבתי לך גם באשכול שם. אדם בודק את ההיפותזות שלו לפי הלכות ועמדות קיימות. זה דבר יומיומי שמוכר לכל לומד. כשיש לי היפותזה ביחס לעמדת הרמב"ם, שמבוססת על כמה טענות שלו, אני בודק אותה על נפ"מ שונות שאותן עדיין לא ראיתי, ובוחן האם אכן דעתו מתאימה להיפותזה שלי או לא. זהו מושג השפיטות שהוא כ"כ קדוש במדעי הרוח והחברה (זה מה ששומר על התדמית המדעית שלהם).

נכון שמזרחנות ומדעי המדינה הם בד"כ לא כאלה. הם מתיימרים להסביר ולנבא את המציאות, ואני חושב שהם לא ממש מצליחים. אבל אני לא חושב שהאנלוגיה שלך לתחום המשפט או ההלכה היא נכונה.
ובשולי הדברים, משום מה כל המדינות מממנות מחקרים במדעי החברה ומדע המדינה, על אף הפסימיות שאתה מתאר. לכן איני חושב שהיחס לתחומים הללו הוא כ"כ פסימי. אני באמת לא יודע האם זה מוצדק, אבל טענתך העובדתית (על היחס הציבורי לתחומים הללו) כנראה אינה נכונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 20:01 לינק ישיר 

יהי אור,

בכל לימוד נדרשים כשרונות ויגיעה. האם כשהלמוד חסר, הסיבה היעדר כשרונות או היעדר יגיעה, בד"כ הסיבה היעדר שניהם או היעדר הכרת מעלת הלימוד. אין לימוד מקרא כלימוד משנה, ואין לימוד משנה כלימוד גמרא.
הראשונים היו משלשים את זמנם שליש מקרא, שליש משנה, ושליש גמרא. דרך הלימוד של רב האי גאון התבססה על לימוד מקרא, משנה ותוספתא, תלמוד, ושו"תים. הרמב"ם כתב על דורו שרק מעטים בו מסוגלים ללמוד גמרא בהבנה. אילמלא רש"י הגמרא היתה חלילה משתכחת. על-כן רש"י הוא מורה לדורי דורות, וצריך ללמוד להקשיב היטב לפירושיו. יש אחרונים, כגון המהר"ל מפראג או החכמים התוניסאים, שלמדו גמרא ללא מפרשים. מכל מקום, לענ"ד מלבד הגר"א והמלבי"ם ועוד כמה מגדולי ישראל האחרונים,דרכי הלימוד של האחרונים התרחקו מדרכי הלימוד של הראשונים, אלא שיש בכך גם מעלות, כגון ריבוי הלומדים בדורות האחרונים, או לימוד סוגיות בצורה יותר רחבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 20:53 לינק ישיר 

מ80
אני מסכים שצריכים להקשיב היטב לדברי רש"י, ולדברי הראשונים -וגם לאחרונים-בכלל. ובאופן כללי להקשיב היטב לכל מי שמפרש את התורה. רק בדרך זו יכולים ללמוד. 
אני רק חלקתי עליך על מה שאתה מכנה ירידת הדורות. 
מה נקרא אצלך ירידת הדורות, ירידה בכשרון או ביגיעה? לגבי כשרון, איני רואה הבדל בין ראשונים לאחרונים, ואין סיבה להניח זאת. לגבי יגיעה, יותר קשה לשפוט. אבל האם זה ההבדל? נדמה שאדרבה דרך לימודם של האחרונים [בכל הפרטים שתארת] דורש יותר יגיעה. 
מה שאני טענתי הוא שאדרבה התקדשות דברי הראשונים הוא שגורם ל"ירידת הדורות" היינו שהוא עצמה ירידת הדורות, כי אין ירידה במשהו אחר. מכיוון שכל הזמן בונים על היסודות של הראשונים ממילא אצל האחרונים אין כ"כ התעסקות ביסודות הבסיסיים אלא בפרטים או בהראייה הכוללת יותר של הסוגיות, 
אמנם מכיוון שזו הצורה שהתורה בנוייה, בוודאי צריכים לתת יותר משקל לדברי הראשונים וכו'. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 22:29 לינק ישיר 

יהיאור,

ירידת הדורות הינה גם בכשרון וגם ביגיעה, וזה נכון לכל התחומים ולא רק לתורה. לענ"ד עיקר ירידת הדורות היא ביכולת הקבלה, כמאמר הגמרא: לבם של ראשונים כפתחו של אולם ושל אחרונים כפתחו של היכל ואנו כמלוא נקב מחט דיסקית. זה גם פירוש דברי רבן יוחנן בן-זכאי שאמר שתורתו איננה אלא כטיפה מן הים יחסית לתורתו של הלל, וכנ"ל רבי אליעזר ביחס לרבן יוחנן בן זכאי. כתב הרב יוסף בלוך: "קטנות המוחין של הדור הזה גורמת שאין רואין את גדלותן של הראשונים, וזה גורם עוד רעה חולי שחושבים כי העולם מתקדם והדורות מתרוממים ועולים והמחזיקים בשטה הזו מהפכים הקערה על פיה ומשום כן משפילים הגבוה ואת השפלה מגביהים". הראשונים קידשו את דברי הגאונים וזה לא מנע מהם להיות גדולים בתורה, והגאונים את דברי האמוראים, והאמוראים את דברי התנאים. אדרבא  תלמידים יכולים ללמוד ממורים רק אם יודעים את ערכם וגדולתם של מוריהם ומכירים בקטנותם. האחרונים התבטלו לפני הראשונים, כי מתוך שיגעו בתורה מצאו תשובות לרוב שאלותיהם אצל הראשונים, או מצאו שרוב הדברים שהתקשו בהם היו ברורים לראשונים, או הבינו מדעתם את היחס ביניהם לבין הראשונים ואת השתלשלות הדורות. מכל מקום, מאחר שיש מרחק גדול בין ימי קדם לבין העולם המודרני, גם מבחינה נפשית ורוחנית וגם באורחות החיים, כדי להבין את המקרא ואת דברי חז"ל, נדרש ללמוד את דברי המפרשים, ראשונים ואחרונים. במיוחד כדאי ללמוד בעיון את רש"י שפירושיו עמוקים ונותנים הכוונה לכל לומד בהתאם לכישוריו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 22:43 לינק ישיר 

מ80

א-כבר אמרתי שאכן צריכים ללמוד את דברי הראשונים בעיון עמוק ולא לזלזל בהם, בפרט רש"י [פשוט כי בלי רש"י בד"כ לא מבינים כמעט מה הגמרא אומרת] וכן כל הראשונים והמפרשים בכל הדורות ובכל התחומים. ואין חולק על כך. לא על זה הווכוח

ב-הווכוח הוא אם יש בעצם שום ירידת הדורות או לא. הרב בלוך אולי סובר שיש, אך איני מחוייב להאמין לו. מבחינת דבריהם לא נמצא שם הבדל עקרוני בין ראשונים לבין אחרונים פרט לזה שהאחרונים בעצמם מסתמכים על דברי הראשונים תמיד. [וזה לא מוכרח שזה מפני שסברו שהם גדולים יותר אלא יכול להיות פשוט שחבל להמציא את הגלגל מחדש, אם ראשונים כבר יגעו ופרשו את העקרונות למה נחזור על זה שוב?] לענ"ד אין ל"ירידת הדורות" שום הכרח לא מגמרא ולא מסברא.

ג- מה שהסברתי הוא שזה שנדמה ירידת הדורות נובע מתפיסת ירידת הדורות גופא. אם תתחנך לחפש כל תשובה רק בדברי ראשונים ולא לעיין לבד מובטח לך שתמצא בראשונים ולא תחפש לבד. יכול להיות שהראשון כיוון לזה ויכול להיות שלא. עכ"פ מזה שהתורה נבנית תמיד בצורה שמראה לכאו' על ירידת הדורות אין ראיה שיש בעצם ירידיה כזו.

ד-איני טוען שהקדשת דורות הקודמים  הוא דבר רע שמפריע ללימוד. אבל זה כן מפריע להמצאת הגלגל מחדש [אם זה טוב או רע זו שאלה אחרת]. הרי גם אתה מודה שאמוראים לא היו בדרגת התנאים. למה לא? את טוען שזה טבע של ירידת הדורות אני טוען שזה גופא מפני סדר התורה, ולא מעלה עצמית בראשונים.

ה-ניתן להראות בבירור סיבת "ירידת הדורות". בימי התנאים להיות תנא היו צריכים לדעת סך הכל התנ"ך וכמה משניות [עד רבי-אפילו לא היו ששה סדרים. רק כ"א מה שקבל מרבו]. היום בשביל להיות תלמיד חכם פשוט צריך לדעת חומר עשרות פעמים יותר מזה. לא פלא שהם היו תנאים! היה להם הזמן לזה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 22:48 לינק ישיר 

מ80

לקרעכץ של ירידת הדורות יש יתרונות ברורים - אולי כדאי קצת להשתחרר ממנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 22:58 לינק ישיר 

מ80 כתב:
יהיאור,

ירידת הדורות הינה גם בכשרון וגם ביגיעה, .........

...... מכל מקום, מאחר שיש מרחק גדול בין ימי קדם לבין העולם המודרני, גם מבחינה נפשית ורוחנית וגם באורחות החיים, כדי להבין את המקרא ואת דברי חז"ל, נדרש ללמוד את דברי המפרשים, ראשונים ואחרונים. במיוחד כדאי ללמוד בעיון את רש"י שפירושיו עמוקים ונותנים הכוונה לכל לומד בהתאם לכישוריו.

ואני אומר, תפוס לשון אחרון, בלי להיכנס לשאלה אם יש ירידת הדורות בכשרון (מהיכי תיתי?) או ביגיעה (אז מה?)
מכיון שהמטרה בלימוד תורה היא להתחקות על כוונת ורוח הטקסטים שמלפני אלפי שנים, אלו שחיו את הדברים והיו קרובים, הפירוש שלהם יהיה הרבה יותר קרוב לאמת.
זה כמו שייטען שארכיאולוגיה היא קרעכץ של ירידת הדורות, מכיון שמקורות ארכיאולוגיים קדומים שופכים אור על מה שקרה בימי קדם ואילו מקורות מאוחרים פחות יודעים להסביר את מה שהתרחש שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 23:15 לינק ישיר 

יהיאור,

כל אדם בכל תחום חפץ להיות ייחודי ולחדש, אלא שהדרך האמתית לחידוש היא מתוך לימוד בעיון של התחום ורק אח"כ לחדש (ראה פירוש רש"י לתהלים א, ב). לדוגמא, רבי עקיבא הקשיב לרבי אליעזר ורבי יהושע במשך 12 שנה מבלי לומר דבר, ורק אז אמר את חידושיו. עוד דוגמא, הציירים בתקופת הרנסנס למדו אצל מוריהם במשך שנים רבות, וציוריהם הראשונים היו דומים מאד בסגנונם לסגנון מוריהם, אולם בהמשך כל אחד מהם פיתח סגנון ייחודי. להבדיל, הציירים המודרנים למדו מעט ומיהרו לעשות חידושים רדיקלים, והתוצאה שרוב יסודות אמנות הציור נשתכחו. זה ירידת הדורות: שלא רוצים לקבל או לא מסוגלים לקבל כבדורות קודמים. כל אדם רשאי לבחור את מוריו, בהתאם למקום ממנו לבו חפץ ללמוד. אחד ההבדלים בין גדולים לקטנים, וזה נכון לכל הדורות, הינו שגדולים יודעים לבחור מורים טובים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 23:22 לינק ישיר 

מ80

עכשיו חידשת פירוש חדש [שלישי או רביעי?] לירידת הדורות. עצם זה שלא מוכנים לקבל דברי הקודמים בלא לערער זה גופא הוא כל ירידת הדורות! בסדר. הפך על הפוך.

אני חוזר שוב שאיני מתווכח על הצורך ללמוד את הנושא היטב שזה כולל כל דברי הקודמים. וכן איני מתווכח על התועלת שבלימוד מרב. [אם כי לא ברור לי שהדוגמא שלך מהאמנות היא נכונה. ] ומסכים מאד לתועלת וצורך לבחור מורה טוב.

וגם אם דבריך נכונים [בלא להתחשב עם ההבדל שיש באמת לגבי הצורך ברב בזמננו ובדורות קודמים. שכבר כתבו הפוסקים שהיום אין רב מובהק-כי לא צריך את זה.] גם זה אינו ירידת הדורות מהותי שהרי אם תרצה תוכל לקבל מרב. ועדיין אני אישית מכיר הרבה שקבלו ומקבלים ומתמסרים לרב בצורה מוחלטת מאד, אולי יותר מבדורות קודמים. [אני גם מכיר את המאוכזבים מזה ואכמ"ל] כך שגם בזה אין סיבה להניח שיש הבדל בדורות. מסתמא בכל הדורות היו כאלו והיו כאלו. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 23:27 לינק ישיר 

יהיאור, איך מה שאתה כותב כאן מסתדר עם מה שכתבת ב"השערות של חז"ל"? הבנתי שדעתך שם היא שאולי שרתה עליהם רוח הקודש, לא? אני שואל מסקרנות ולא מקנטרנות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 23:36 לינק ישיר 

שיבולי

איני רואה סתירה בין מה שכתבתי פה ל"השערות של חז"ל"

אין חק של ירידת הדורות לגבי הכושר השכלי או שום כושר [כולל רוה"ק] של האדם.

יש הבדלים היסטוריים, קירבה של דורות קודמים יותר לאירועים.

כן יש אנשים שיש להם את "רוח הקדש" ויש שלא. אם היום יבא מישהו ויטען מ"רוח הקדש" פשט באיזה אירוע תנכ"י, הפשט שלו אכן שווה לזה של חז"ל מבחינה זו. [וכן נוהגים כלפי האר"י וכדו'] הבעיות שדברתי עליהם שם אינם בד"כ התמודדות עם שווים מבחינה זו. אלא עם מחקר חיצוני וכדו'.

כן, ענין הרוה"ק באשכול ההוא לא היה העיקר, אלא הטענה האחרונה. [שגם זו הסברתי במילים של קירבה לרוח כותב התנ"ך ולא במונח רוה"ק כמו שהוא] 

אגב, יפה מאד שאתה קורא את דברי עד כדי לזכור איפה אני סותר את עצמי.
יש לשים לב שבהיות שצורת השיח פה הוא של וויכוחים,נמצאים לרוב סתירות לכאורה מכיוון שבווכוח כל אחד מקצין את עמדתו בעוד שדעתו האמתית נמצאת יותר באמצע שני הדעות.
כן יכול להיות בוודאי שאדם לומד ומשנה את דעותיו עם הזמן.

תוקן על ידי יהיאור ב- 27/12/2011 23:49:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 00:12 לינק ישיר 

יהיאור,

אינני סבור שחידשתי דבר על ירידת הדורות כי עשרות אחרונים כבר כתבו על כך די והותר. מכל מקום, כדי ללמוד היטב נדרשות לפחות שלוש תכונות. האחת, לבחור מורים טובים. השניה, להקשיב היטב למה שהם אומרים. והשלישית, סבלנות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/12/2011 12:07 לינק ישיר 

מ80
מסכים לכל מה שכתבת עכשיו. אך כל זה לא קשור במאומה ל"ירידת הדורות".

ומה לי אם עשרות אחרונים כתבו על כך. אני סובר שאין דבר כזה [וכך מקובלני מרבותי] ונתתי הסבר להתופעה שמראה לכאורה על כך. 

בעשרות האחרונים לא זכור לי ההסבר שלך שהחילוק הוא בהנכונות לקבל מרב גופא. אם תציין מראי מקומות יהיה לי זה טובה גדולה. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 ... 42 43 44 לדף הבא סך הכל 44 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.