|
|
| נשלח ב-16/1/2012 20:10 |
|
| |
דינו, דבריי באדום, תגובתך בשחור, תגובתי בכחול. אני בהחלט חושב שניתן למיין את פסקי ההלכות של 'לפני הגר"ח' מול 'אחרי הגר"ח'. לא מספיק שתגיד שאתה חושב כך, עליך למצוא דוגמא אחת לפחות לרעיון המופרך הזה. הנה הבאתי דוגמה מ"אתה חוננתנו" בתפילת שחרית של יום ראשון (עמ' 19 באשכול). גם אם הפסק המסורתי זהה, לנימוקים יש משמעות רבה. העובדה שהגר"ח עצמו לא מצא (כמעט) מקום לדון בהלכה מעידה על כך שלא עסק בהלכה ואולי על המניעים הפסיכולוגיים לכך. אין זה אומר שצורת חשיבתו אינה יכולה להשפיע על חשיבה הלכתית. לא טענתי שאינה יכולה, אלא שבפועל בעולם ההלכה של ימינו אינה משמעותית. הכר נא למי האותיות והמילים "נכון שצורת הלימוד בישיבות וגם בכוללים ישיבתיים היא לא לאסוקי שמעתתא אליבא דהלכתא, ויש להצטער על כך. אבל עדיין כאשר הלימוד הזה נעשה ברמה גבוהה הוא תורם גם להלכה עצמה. האטמוספרה של הלמדנות מעלה את הרמה בהישגי ההלכה בכל תחום". (עמ' 15). אני רואה שאין בינינו ויכוח על השפעת החשיבה הלמדנית על ההלכה, אלא על תרומתו של ר' חיים ללמדנות הישיבתית. על כך בהמשך בכלל, מדובר בסך הכול בחשיבה אנליטית שאותה הכניס ר' חיים (או גם ר' חיים) לבית המדרש ומיקד את עיקר העיסוק בה. ברור שיש לכך השפעה גדולה (חיובית או שלילית) על כל מה שדנים עליו. אפילו על אגדה. הגר"ח לא המציא את החשיבה האנליטית. מעולם לא טענתי שהמציא. אדרבה, כל הזמן דיברתי כל כך שהוא ניסח מירכז והכניס. לומר שהוא לא השפיע, יהיה לא נכון. מלאכותי לטעון שהישיבות תרמו לבירור וזיקוק ההלכה ומאידך לבטל לחלוטין את תרומתו של גדול המשפיעים על הלמדנות הישיבתית. הלימוד של המהרש"א מביא "להלכה ולהוציא פרטי דינים מהסוגיא" הרבה פחות מר' חיים. טעות, פרטי ההלכה נובעים מחשבון הסוגיא. כך זה עובד בשטח, לך תקרא ב"י ב"ח ש"ך וט"ז. המהרש"א הוא האב טיפוס של חשבון הסוגיא. חשבונותיו של המהרש"א הם הרבה יותר על השקלא וטריא והרבה פחות על מסקנת הסוגיא. הוא מאריך מאד, לדוגמה, בהסברת קושיית תוס' שאינה מובנת. אינני אומר שאין לכך משמעות, אך השפעת לימוד המהרש"א (להבדיל מעצם העיסוק בחשבון הסוגיא) על ההלכה מוגבלת. עד כמה הוא מצוטט בספרי הפוסקים שהזכרת? הוא אכן אב טיפוס של סוג חשבון מסוים, חשוב מאד, בעיקר משום שהערותיו על תוס' בדרך כלל נכונות מאד וכן יישוביו. אם היה עוסק בחשבון הסוגיא הרגיל לא היה יכול להיות אב טיפוס. וכי עד לימיו לא חישבו את הסוגיא? הפוסקים ההונגרים שונים לא רק בגלל "שהתרבות ההונגרית של תמימות נטיה לחסידות ולסודות סתומים ונסתרים, ניכרת היטב בכתביהם" אלא גם, ואולי בעיקר, כי אינם חושבים באופן אנליטי מספיק. הביטוי לחוסר האנליטיות הוא הנטיה לחסידות ולסודות סתומים. כשהבני יששכר החליט שמצוה לאכול תבשיל שנתבטל בו חזיר כי בזה מתקן הניצוצות, וכך מביאו נגדו הדרכי תשובה להלכה, זה לא נבע מכך שהיה חסר לו אנליטיות. אין קשר, בוודאי שלא ישיר, בין הדברים. אפשר להיות אנליטי ולהאמין בשטויות (ר' מרדכי גרוס משלב היטב בין השניים) ואפשר לכפור בכל דבר מיסטי ולא להצטיין באנליטיות או לא לעשות בה שימוש עיקרי בדיון הלכתי. "פרשת דרכים" של המל"מ? וכי זכרוני מטעני שעניינו דרוש? ענינו תלמודי והוא מלא בנידונים תלמודיים ולומדעס אנחנו מדברים על אותו ספר? ניתן להאמין לחבדניקים? http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=48331&st=&pgnum=1&hilite= הוא אכן מלא בנידונים תלמודיים אך עניינו דרושי. כל "עשרות מפרשי רמב"ם קדמוהו, ולא רק הנו"כ, אלא גם מרכבת המשנה שער המלך וכו'", עוסקים המון בדיון על מקורות הרמב"ם ובהשוואה לפרשנים אחרים וכו' ולא בדיון עצמאי בדברי הרמב"ם. בשונה מכל המחברים הוא אינו עוסק כלל בלסדר שיטות, לבדוק אם דבריהם מתאימים למקור, לעסוק במחלוקות הראשונים, לחוות דעתו עליהם ולומר את הכרעתו הוא, אלא משתמש ברמב"ם כפלטפורמה להצביע על נקודת הסוגיה ובמידת הצורך משתמש בראב"ד כדי להצביע על הסברה הנגדית. אם אינני טועה לעולם אינו מחוה את דעתו הוא אודות הסברה. אם כל זה כלול ב"שאינו רק פלפולים על הרמב"ם" אז כמעט אין ויכוח (לא נכון שכל מפרשי רמב"ם עסקו בהשוואה לפרשנים אחרים וכו', תבדוק בהוצ' פרידמן את כל המליון מפרשי רמב"ם שהם מביאים שם). אכן כמעט אין ויכוח. למה אתה מתכוון כשאתה אומר "ר' חיים הוא הראשון שכתב ספר שבא להסביר רק דברים שנראים תמוהים ומוזרים" וכי יש ספר (למעט ספרי ליקוט) שעוסק בדברים שאינם תמוהים. בהחלט, רוב הספרים מתמקדים בצורה לא שיטתית בכל מה שעולה לפני הלומד, כשיש סתירה בגמרא זה לא 'דברים תמוהים', זה חלק מהענין, לפצח את התנאים בהם נאמרו הדברים, כשבאים להבין מה התכוין פלוני, ואיך מסתדר ההלכה עם פרט אחר בסוגיא, וכו' זה לא דברים תמוהים. אבל כשתופסים רק משפטים סתומים של הרמב"ם שהם מנוגדים לסוגיא ולשאר הראשונים, ידוע מראש שמדובר בדעת יחיד שלא מסתדרת עם הקונצנזוס. נו, נו. דבריך אודות ביקורתו של החזו"א לא הובררו לי די הצורך. אתה טוען: א. שהחזו"א סבר שההגדרות המופשטות והחמורות הם פילוסופיה יתירה. עם זה אפשר להסכים ואפשר להתווכח. ניתן לומר כי עולם התורה בכלל נוטה יותר לכיוון הגר"ח (לא שזה אומר משהו, אני רק מצביע). זה גם אומר כי לגישת ר' חיים יש השלכה על ההלכה ולא רק כאפקט פרפר בעלמא. זה לא אומר שיש השלכה על ההלכה, אלא שזו התרבות הישיבתית. מה הקשר להלכה? נתבאר לעיל. ב. "שאין בשמים מישור של 'גדר הדין'". צריך ביאור. ונראה לבאר בהקדם, הגר"ח ממקד את רוב דיונו במישור של 'גדר הדין', לא טעם הדין חלילה, וגם לא פרטיו, אלא מה ההגדרה של 'בעל שטר' וההגדרה תקבע את הנפ"מ. לזה קוראים בסלנג שיש בשמים מקום ובו כתוב מה גדר הדין ואנחנו צריכים להתאים את הגדר למה שנקבע שם. לעומת זאת הגישה החילופית היא שה'גדר' אינו אלא ביטוי של הטעם, ואין לגזור ממנו כללים חמורים אלא לפי שיקול הדעת המקומי. בסופו של יום ההלכה כפופה להגדרות. גם אצל החזון איש. לא דרשינן טעמא דהלכה, לאחר שנקבע גידרה. נכון שר' חיים הקצין את העיסוק בגדר, לא בטוח שתמיד על חשבון הטעם אגב, ר' חיים עוסק המון בחשבון הסוגיות בספרו, אם כי באופן אחר (אולי פחות קטנוני) מהחזו"א. הוא עוסק בחשבון, משום שאין דיון בלי חשבון, אבל הוא לא ממצה את המכלול, דהיינו הוא מתעלם מהרבה דברים אחרים שעולים בחשבון. החשבון המושלם הוא לתפוס את הכל, ולא לקחת נקודה אחת ולחשבן רק אותה. ר' חיים לא בן יחיד בזה, אבל אין טעם להתווכח על כך. החזון איש, זה כבר סיפור אחר לגמרי. הוא המציא את הכללים, את השפה והוא ורק הוא, מחליט מה שייך לאיזה כלל ולמה. זה יכול להיות שכל דבריו נאמרו למשה מסיני, אך כמעט אין טעם ואפשרות לדון על דבריו, בעיקר המחודשים שבהם. השארת המון מקום לדון על דבריך אלו. אכן רק להעיר באתי. ומה בדיוק אפשר ללמוד ממנו? לחלוק על ראשונים? הרי לא כל אחד שייך לזה (גם הוא השתדל להגביל עצמו בזה וכל ניסיונותיו לקבוע בזה כללים לא עלו יפה) מאז החזו"א ניתוסף בעיקר עוד ספר שאין לחלוק עליו. או שמא את "ליבי אומר לי" או "לבי אנסני"? לאו כל הלבבות שווים ולאו כל לבב סביל דא. ועיקום הטקסט והתאמתו למבוקש? (שיחלוק על מי שרוצה, אבל למה לסלף?) נראה שאתה מכיר את החזו"א דרך בני בראון, מסתכל על קטעים מהאגרות כאילו הם תמצית העבודה שלו, הספר מלא עבודה שחורה של חשבון כל הסוגיות בש"ס אחת אחרי השניה, המקרים הקיצונים הם לא העיקר, אשמח לשמוע על ספר אחר שחובר בששים השנים האחרונות שתרם יותר למי שפוסק הלכות. מעולם לא זלזלתי בהשפעתו של החזון איש על הפסק במישרין ובעקיפין. (מעניין שר' משה פיינשטיין כמעט לא סופר אותו ואכ"מ). עבודתו המאירה מוכרת לי. אילו היה לי את הריכוז לקרא אלף עמודים (וגם קצת כשרון) אולי כחזון איש הייתי. אני מכיר את בני בראון מכאן. נכון שאני מכיר את החזון של אמונה ובטחון ושל קובץ אגרות יותר מאת ה"חזון איש", אך זוהי תוצאה ישירה ממה שלמדתי בישיבה ובכולל. מדוע זה כך? הרבה סיבות, אך זו עובדה. בעניין הלשיטתו, דעתי מסכמת יותר עם תו"ד, אם כי אולי הוא לוקח את קיצוני מדי. וכי אין לפנינו מאות קולי בית הלל וחומרי בית שמאי, עד שעלה הצורך לרכז את כל החריגים? מישהו התווכח על העובדה שב"ה תמיד לקולא משום שהם מקילים? מה זה נוגע לריאליש פרקטיש ואידיאליש שנסעו במטוס. רכבו על סוס. אין ספק כי כל אחד מדבר מתוך תפיסת עולמו הכללית המשליכה על הפרטים.. וכי מישהו התווכח שלכל חכם יש תפיסת עולם, בדיוק כמו שלרוגאטשובר ולרעק"א ולקצה"ח וכו' היו תפיסות וסגנון וכו', אבל לחלק את כל העולם לשניים אידיאליש מכאן וריאליש מכאן, זו חלוקה חסרת ערך. ברור. כמו כמעט בכל דבר, הכול ענין של פרופורציה. (לא ידעתי איפה להכניס אלפין ועיינין ויסלחו לי נא הגולשים). עובדה שקל למי שמצוי בחומר לנחש באחוזי דיוק גבוהים, מה יאמר כל אחד מהחכמים. אשמח אם תנחש מה אומרים רב ושמואל במחלוקות שונות או ר' יהודה ור' שמעון. אולי אם אלמד יותר אוכל לנחש ואולי החכמים שהזכרת היו פחות בעלי חשיבה מאופיינת. אין זה אומר כלום על הדיון. (אם אינני טועה על ר"י ור"ש תו"ד הביא דוגמה לא רעה). אולי בעבר אנשים היו יותר רוחניים (שמעתי זקנים וזקנות טוענים שלא) אבל האטמוספירה הלימודית דהיום גבוהה בכמה רמות על כל מה שהיה אי פעם (למעט תקופת שם ועבר). כמובן שאי אפשר להכליל שבעבר היו יותר, הרי גם כיום יש הבדל בין מקום קבוצה ושעה, מצד שני ברור שהיו בעבר גם מקומות וזמנים שהיו יותר רוחניים, הגשמיות שלהם היתה לאכול גפילטע עם הרבה שמן, לא היה את כל התקשורת ואת כל המדיה ותרבות הצריכה והבילוי. אנשים פשוטים היו יכולים להיות מאד יראי שמים, וכיום זה יותר נדיר. כי העוה"ז מושך וסוחף הרבה יותר והכפר הגלובלי נמצא אצל כל אחד בכיס. אולי. (אני מרשה להוסיף את התשובה לקונטרסים הנפלאים). אם המטרה של התמסרות ללימוד היא שמירת עיניים, צריך ללמוד בעיון את סוגיית "שיגיעת שניהם" ולהכריע. לא מדובר על שמירת עיניים, אלא על רוחניות. ברור. יגיעת שניהם משכחת את כל העוונות ומביאה לידי יראת שמים (וגם ל"שור"). אם המטרה היא להגיע לאטמוספירה לימודית שתסייע למי שעושה חיל בלימודו, לא לכתוב שטויות בספריו, דיינו במה שיודע כל בחור בישיבה קטנה וכיון שאף אחד לא ממליץ לבטל את הלימודים לפני החתונה, הרי כל בוגר ישיבה מצוי עולה עשרת מונים בתלמודו על כל זקני הסנדלרים דליטא. לשם כך אין צורך בכוללים. ידע בתלמוד אינו קשור כלל לנושא, מדובר על קשר ללימוד ולתורה ולא על ידע. הסנדלרים דליטא לא ידעו ללמוד, אולי, אבל היו יכולים להיות קשורים לתורה, אולי, בתקופות הטובות של וילנא כמובן. זה מה שכתבת (עמ' 16) ועל כך הגבתי. "צא ולמד בספרי האחרונים שחיו במקומות שלא היו בני תורה אלא רק קומץ מוכשרים עמלו בתורה (כחזון הוגי הדעות החדשים של ימינו), ספריהם הם תת רמה בלשון עדינה. ומכיון שנקטתי לשון כזו לא אתן דוגמאות, אני בטוח שאתה מכיר בעצמך". בשביל זה מספיק ישיבה קטנה. ישיבה גדולה כבר בגדר מותרות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 20:30 |
|
| |
על התקדמות הלימוד בציבור החרדי, ניתן לומר, יבוא ארון הספרים ויוכיח. ארון הספרים החרדי, של הארבעים שנה האחרונות. מורכב, בחלקו ההלכתי, מספרי ליקוט. שחלקם ברמה סבירה, ורובם, מסוג 500 שאלות מר' חיים קנייבסקי. ובתחום העיון, הנקרא "לומדוס". רובם של הספרים, הם מחזור של חומר קיים, או ליטוש של וורטים מר' שמואל רוזבסקי, וכדומה. מצב זה, מעיד על קיפאון מוחלט. הלומדים התרבו, והאיכות הידרדרה. וכמו שאמר לי חכם אחד, קח לך, כרך של "שלמי יוסף" ( ספר המכיל את חידושי התורה, של מיטב לומדי כולל פונביז.') ותמצא, שכל הספר, זה רצף, של "חבורות", שרובם, עוסקות בשאלה אחת בכל סוגיה. והתשובות, כמעט כולם, אותה גברת בשינוי אדרת. ואם זה לא קיפאון ודריכה במקום, אז מה זה??
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 21:01 |
|
| |
יתכן
לא אשוב לראשונות, אבל לחיבת הקודש אציין על תחילת דבריך, שאני ביקשתי לראות את 'פסקי ההלכה שאחרי הגר"ח', דהיינו משהו כללי שהשתנה בפסקי ההלכה, איך היה נראה שש"כ לולי הגר"ח. ולא איזה פסק הלכה שיוצא מתורת הגר"ח.
חכם לעצמו
ארון הספרים החרדי רק מוכיח שאין ביקורת ספרות ומקצוע כתיבת הספרים הוא שדה בור, הטפשים קופצים בראש, ואין שום ביקורת והגהה, מלבד שירי תשבחות ממומנים ביתד.
רוחדשה
דבריך מייצגים את ההבנה שרווחה לדברי כאן באשכול, לכן בחרתי אותם להבהיר שוב, אולי בכל אופן למישהו יש משהו להגיד.
"לדינו לא ברור מה אתה מבקש האם חרדיות שתעמוד במבחן הזמן או את העקרונות החשובים היינו תורה משמים היינו דת שתעמוד במבחן הזמן עם יכולת להעבירה נכון לנוער.
כי העקרונות החשובים כפי שנמצאים בידי שומריהם החרדיים אינם יכולים אלא לבינוניים ואיני חושב שתנועה רוחנית חדשה תועיל אלא אם אתה מתכוון לתנועה של חובת התלמידים או להידבק בבלבבי משכן אבנה
תנועה דתית שמתאימה לימינו שאין בה כחש ואין בה הסתרה היא אפשרית אבל יש לה מחיר המחיר הוא כאלו שיחשפו לאקדמיה ליהדות והיא לא תענה על בעיותיהם והם יפרשו או יחפשו פנים אחרות או עומק אחר לדת [אכן יכול להיות דבר כזה]אבל תנועה זו כבר לא יכולה להיחשב חרדית מקסימום אנטי חרדית...".
אתה נכנס לפרטים של מה נכון ומה לא נכון, מה יחזיק מעמד ומה לא. ועל זה בדיוק לא רציתי לדבר מכיון שלכל אחד יש דעה שונה, בשביל זה יש את כל הפורום. אני רק מדבר למישהו שהוא חרדי, דהיינו שיש עקרונות שהוא חושב שהם נכונים, ומכיון שהוא יודע שנגד העקרונות האלו יש תעמולה אדירה, מה לדעתו ניתן לעשות כדי לתת לצעירים בחירה הוגנת ונכונה. לא מדובר על משהו שצריך כחש והסתרה, אלא שצריך רק גישה נכונה כדי להכיר באמת. כל אחד מה שאמיתי לדעתו.
אני לא נכנס לשאלה מה אמת ומה לא אמת, אלא מדבר בהכללה על כל הדברים שאתה (או כל מישהו אחר) חושב שהם אמת, ומודע לכך שיש תעמולה חזקה כנגדם.
הידבקות בבלבבי (אם אתה מתכוין לספר של שורץ) היא משהו שמתאים לאנשים בינוניים ומטה. אני מחפש משהו יותר רציני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 21:20 |
|
| |
דינו כתב
רוחדשה
דבריך מייצגים את ההבנה שרווחה לדברי כאן באשכול, לכן בחרתי אותם להבהיר שוב, אולי בכל אופן למישהו יש משהו להגיד.
"לדינו לא ברור מה אתה מבקש האם חרדיות שתעמוד במבחן הזמן או את העקרונות החשובים היינו תורה משמים היינו דת שתעמוד במבחן הזמן עם יכולת להעבירה נכון לנוער.
כי העקרונות החשובים כפי שנמצאים בידי שומריהם החרדיים אינם יכולים אלא לבינוניים ואיני חושב שתנועה רוחנית חדשה תועיל אלא אם אתה מתכוון לתנועה של חובת התלמידים או להידבק בבלבבי משכן אבנה
תנועה דתית שמתאימה לימינו שאין בה כחש ואין בה הסתרה היא אפשרית אבל יש לה מחיר המחיר הוא כאלו שיחשפו לאקדמיה ליהדות והיא לא תענה על בעיותיהם והם יפרשו או יחפשו פנים אחרות או עומק אחר לדת [אכן יכול להיות דבר כזה]אבל תנועה זו כבר לא יכולה להיחשב חרדית מקסימום אנטי חרדית...". אתה נכנס לפרטים של מה נכון ומה לא נכון, מה יחזיק מעמד ומה לא. ועל זה בדיוק לא רציתי לדבר מכיון שלכל אחד יש דעה שונה, בשביל זה יש את כל הפורום. אני רק מדבר למישהו שהוא חרדי, דהיינו שיש עקרונות שהוא חושב שהם נכונים, ומכיון שהוא יודע שנגד העקרונות האלו יש תעמולה אדירה, מה לדעתו ניתן לעשות כדי לתת לצעירים בחירה הוגנת ונכונה. לא מדובר על משהו שצריך כחש והסתרה, אלא שצריך רק גישה נכונה כדי להכיר באמת. כל אחד מה שאמיתי לדעתו.
אני לא נכנס לשאלה מה אמת ומה לא אמת, אלא מדבר בהכללה על כל הדברים שאתה (או כל מישהו אחר) חושב שהם אמת, ומודע לכך שיש תעמולה חזקה כנגדם.
הידבקות בבלבבי (אם אתה מתכוין לספר של שורץ) היא משהו שמתאים לאנשים בינוניים ומטה. אני מחפש משהו יותר רציני.
תוקן על ידי maxmen ב- 16/01/2012 21:23:35
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 21:28 |
|
| |
חכםלעצמו,
מה שאמרת נכון גם לכל תחומי הרוח בעולם. כמות הספרים רבה, החידושים קטנים, והאיכות יחסית מעטה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 22:32 |
|
| |
דינו. אם נציג המאמינים הדגול בפורום, עסוק ראשו ורובו, להשמיץ, ולהרבות שנאה. זה לא מוסיף כבוד לאמונות, אותם הוא מנסה לייצג, בפורום זה. אם לא ניתנה תורה, אליבא דכופרי פורום זה. היו לומדים צניעות וענווה ממיימוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 22:56 |
|
| |
מכיון שתגובתך מאד ענינית ובאה מן הסתם להרבות אהבה, אין לי אלא להצטרף (לתומי חשבתי שהאשכול נגמל משיבוליזם)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 23:27 |
|
| |
לדייר כל הפורום הזה מלא במלחמות על הדברים שהם כביכול "פשוטים"
אתה צודק, ולכך הנני בדעה שקודם צריכים כולם להשתדל בהסכמה היוצאת על דעת כל החכמים, לתת ההגדר למה אנחנו מקבלים כ'אמת' ולמה אנחנו מקבלים כ'הגיוניים' ולמה אנחנו מקבלים כ'ידיעות' וכן על כל דרכי המחשבה, ואחר שיהיו בידינו כללי המחשבה הנכונה, ודרכי ההגיון הראויים להיות מיושרים בלא דמיונות. יש לדון איתם בכל מה שמגיע לידיעותינו, מהו האמת ומה ראוי שנסבור ומה ראוי שנאמר עליו דמיון או השערה הוא. אדרבא אני ישמח אם מישהו כאן יבוא לרדת לעומק המים הרחבים האלו, ולא כל אחד(ואני בתוכם) יאמר את הנראה לו, לא יכול להיות שלא יהיה לבני אדם את האפשרות לתת לעצמם הכלים של ההגיון הישר. לבעלבעמיו תו"ד כופין אותו עד שיאמר רוצה אני.
אתה מכוון כנראה, לכופין אותו עד שתצא נפשו האמור במצוות, (כי בכפיה על גט הוא מעניין חוק ומשפט,שכופים על היחיד את הדעת המשפטיית של חכמי המשפט). התשובה לזה, היא בכך שיש הבדל גדול בין החשיבה של זמנינו לחשיבה של זמניהם, החשיבה של זמניהם יצאה מתוך ההנחה שהאמת התורניית היא יחידה והיא הידועה לכול ככל מושכל ראשון ופשוט, וא"כ כל הנוטה ממנה הוא כאילו נוטה ברשעות מהמושכל הראשון, והוא דומה למי שבזמנינו יתחיל להרוג ולהזיק את כל הסובב אותו (וכמו הנאציים) שמהשכל הישר להענישו ולכופו.ולכן חכמים ראו הנוטה מהמצוות כפועל ברשע נגד השכל וההגיון. וכפו אותו.(אלא שכאן אנחנו נכנסים לבעייה קשה מאוד, מה היא המרידה באמת ומה היא הפשיעה הכבדה, מה שלא הסכים עם האמת כפי שחשב שהיא,?, א"כ גם מי שחשב שהאמת שאלוהי היוונים ואלילי הפרסים הם האמת ומרד בהם, האם גם לו מגיע אותו עונש?, בשלמא מי שמגיע בידיעתו ההגיונית ליידע שיש בורא ואעפ"כ הוא מורד בו, א"כ יש כאן פשיעה תכליתיית ששייך באמת, אבל מי שרק ידע שיש בורא ממה שדימה שהאמת בידו, אם נאמר שהוא בדרגת פשיעה כמו בפשושע במה שיודע באמת, א"כ כל מי שהאמין בטעות אפילו באלילים ומרד בהם יגיע לו עונש כמו המורד בבורא, והוא צע"ג. אלא שיש לבאר, שאף בזמנים קדמוניים, היה כבר ניצוץ ההגיון הישר שיש בורא אחד, ולכן רק במרידה בו היה עוון גדול אבל לא במי שמורד באלילים, שאע"פ שמאמין בהם, יש לו ערעור על אמיתותם. אבל כיום ברור שחכמים גדולים מאוד, כבר שקלו ודנו בכל דרכי ההגיון והאמונה והדת, ורבתה הדעה כמים לים מכסים. וא"כ אין לצאת לדון על עניניי אמונה ודעות, אלא בוויכוחים שכליים והגיוניים, ומי שכופה את חבירו כיום בלא לנסות לשכנע, הוא שוטה מוחלט ובור ממש. שחושב שאת שיטותיו שטויותיו כולם צריכים לסבור.
לפורוטגורס תורה ודעת חוששני שכבודו הולך ומתנתק מן המציאות.
מאיזה מציאות?המציאות הממשית, או המציאות החינוכיית. מה נכלל אצלך "בלהביא לפני בנו את כל חכמת הפסיכולוגיא והפילוסופיא שבעולם"? הכל מכל כל? לא. כמובן, ביחסייות לגיל הנער וחריפותו, ואין כל הדעות שווים ואין כל הגיליים שווים. וודאי איני מכוון שבגיל בר מצווה, יהיה הדרשת מצווה, על עוצם החילוק בין תורת הנפש של אפלוטוניוס ואריסטוליוס, או מה עומק החילוק בין אפיקורוס לבין דעת החכמי ישראל. וגם איני מבקש שנערת הבת המצווה, תדע מה היה איינשטיין רוצה מכחמת הקונטיונים, ובמה הייתה טעותו. ואין אני רוצה שהתינוקות יפלפלו בדוקינז או הויקינג וחבריהם. וודאי בגיל צעיר שהדעת עוד רופסת צריך ללמד דברים פשוטים, והנהגות המועילות במעשיות לחברת בני אדם מיושבת, דברים השווים לכל נפש. אך מיד שמגיע גיל הטיפשעשרה והנערים מגלים חריפות שכליית, ומתחילים לתמוה על איזה הדרך הישרה, ואיזה הדעה הנכונה, ואיזה ההגיון המאומת, צריך לאט ובזהירות ללמדם החילוקי דעות והגיוניות, תוך שילמדום על איזה הצד היה נוטה דעות רוב החכמים בישראל ובאומות, וכך לתת לנערים לגדול תוך תהייה על האמת, ולתת להם האפשרויות הפתוחה בכל כיווני המחשבה. כי כל דרך אחרת היא סתימת המוח וחסימת המחשבה, וכל מה שיאמינו אחרי זה, לא יהיה תולדת הבחירה בטוב ובאמת שלהם, אלא תולדת השטיפיות מוח שעשו להם, וכבר אמרתי שהנוער הקומניסטיי והנוער ההיטלריי והנוער הקוראיי והנוער המוסלמיי, כולם מאמינים בכל מה ששטפו להם המוח, ואם כן במה דעת ישראל שווה יותר אם היא תולדת אינוס רעיון הנערים. צריך להבין ונראה לי שהוא פשוט ןאין צריך לקרא, שדעה של מישהו שהיא תולדת מה שחשב אחר, היא כאילו האחר כתב דעתו על הנייר, שאין הנייר דעה נוספת אלא דעת הכותב. כמו כן דעות המוחות שעליו חרט דעותיו אינם דעות נוספות ואינם חשובים לכלום, כי הם בבואת המחשבות של זה שחרט עליהם. ומה עם חכמת התרבויות? כמו למשל: תרבות הליסטים, הסוטים, ומעשני הקנאביס והגראס למיניהם?
וכי לאלו כוונתי? כוונתי לחלקי הפסיכולוגייא הנוגעים לצורת עבודת הנפש, ולדרכי ההגיון והמחשבה, ולדרכי הפניות והרצוניות האישיות, ולעוד חלקים בבניין הנפש הנוגע לדרך בחירת הדעות הנכונות, ואין כוונתי שכל נער צריך ללמוד פסיכאטריק. ולחלקי הפילוסופייא הנוגעים לידיעות ולהבנות, ולדרכי ההגיון וההסיק, ולמה ביאור ומשמעיות מה שהשכל האנושיי מחשב, וכדומה. כי רק בשלמות עניניים אלו יכול לבחור באמת, במה הוא רוצה, ובחסרון אלו, אולי הוא רק מדמיין מה הוא האמת. (אם אתה מכוון שצריך להביא לפניהם כל דעה, כי אולי היא האמת, אז לא לכך כוונתי, כי וודאי יש בשכל הישר מה הוא הנורמליי ומה הוא תוצאת נפילת הדעת, ואם כי גם לזה צריך וויכוח מה הוא היושר ומה הוא סטיית היושר, אבל נשאיר את זה לסוף הלימודיים, מאחר שרובא דרובא דעלמא הסכימו שאין הנהגהות אלו הנגות היכולים להחזיק הכלל (ואם כי על הפרט אולי אין לנו להתערב, אבל וודאי אין צריך להציע זאת לכתחילה). מה יעשה הנער ולא יחטא, כאשר יירצה למשל להתמיד בהקטרת המוגמר של הקאנאביס אשר אתה בעצמך - אביו - הבאת לו לטעום ממנו בבחי' טעמו וראו כי טוב?
כבר עניתי שאין ללמדו לכתחילה.ומה נענה לנער שלמד זאת מהרחוב מעצמו, ננסה לשכנעו ולהניאו ע"י דיבורי שכנוע העולים על הלב, ואם אין משתכנע לגודל דביקותו ואף להרגילו, יש לשקול עד כמה זה על חשבון סביבותיו, ואם זה על חשבוןם סביבותיו, יש להם הזכות אף לכופו בכפיות, שלא להזיק אותם בשום הזק מהרגליותיו שאינם כדרך רוב העולם. איך אתה מקיים מה שאמרה תורה על אברהם ע"ה: "למען אשר יצווה את בניו ואת בתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט"?
משם ראייתי. שהרי אין הדרך ה', תורה סתומה, אלא אדרבא 'צדקה ומשפט' היינו הנהגות יושר הגיוניים,. ומשם היינו מזה שיש עניין של בין אדם לחבירו היא הדרך לה' להכיר שאין אנו מציאות עצמיית (וכפי שכבר כתבתי בזמנו לייתכן) ואין לי ספק שממי שמגיע לספקיות האמונה או אף לכפירה מתוך שקילות הדעת בלא פניות אישיות ונטיות עצמיות, הרי שזה דרך ה' הרבה מאלו שרוממיות האמונה בגרונם, בלא דעת וחכמה. אגב, שמא יסביר לי כבודו, כיצד הוא מצליח לשלב בין מתמידים לאנטיתזה שלה בריסק?
(איני רוצה יותר לעסוק בעצמיי, כי זה לא העניין, מי שמעניין אותו קורות חיי, יפנה אלי באישיי, או יקח ממני האלעקטריק אדרעס שלי, אבל אם כבר שאלת אשיב. כבר עניתי שמבריסק לקחתי הגוף של ההגיון, הניתוח של הדברים והפשטתן לפרט פרט, והעמדת דבר דבר על מקומו בלא ערבוב, והסתכלות הכלל המשותף לדברים, והיקש מילתא למילתא הדומה ולא השונה. ועוד ענייני דרך מחשבה, אך הכיוון מחשבה שם כבר מתחתי עליו ביקורתיות גדולה(באשכול לומדתלומדת) שהוא נשאר היום כגוף בלא כל נשמה. וזה בדרך הגר"ל והעיון בדבריו למדתי אייך לחפש המשמעויות שבכל דבר, והעניין העומד בבסיס ההגיון. וזה שהמצוות כולם קשורים להגיון הישר, ולא לאיזה מעשי קוף בעלמא, כדי להטריח ולהתיש את האדם לחינם,כמו שחושבים כהיום בבריסק, ואם כי איני מחוייב לאדם בעולם, כי אני מאמין שאדם הוא חופשי במחשבותיו ובלבד שיחפש האמת. מ"מ אני רואה בהגר"ל כמו"ר. כי לולי פגשתיו, הייתי כבר מזמן נידח מכל תו"מ באשר קושיותיי וספייקותיי רבו, וגם היום נשארו קושיות גדולות, אבל אני יודע אייה מקומם, ואיזה המשקל הראוי להם. (שאלתי זאת לעיל, אך הדברים נמחקו בגזירת השמד הכללית בבחי' אוי לצדיק ואוי לשכנו).
אין כמעט רשעים בעולם, רוב הרשעות היא תוצאת טעויות המחשבה, או תולדת טבעיות האדם שלא עמל לשפרה.
לדינו
1) מה מהווה איום? גיל העולם. עד כמה שידוע לי נויגרשל שנחשב כחברונר קלאסי ומטה, כותב ואומר בהרצאותיו את דעת הרב קוק הידועה בצורה זו או אחרת. לא נראה שלי שזה מפריע למישהו, או שזה פתר בעיה למישהו. ממתי מדובר באיום? אני בעצמיי דיברתי עם נויגרשל על עניין עמוק, ולדעתי לא רק שאין לו תשובה, אלא הוא אפילו לא מבין הבעייה. השאלה אם חז"ל טעו בעניני טבע לא חשובה כלל, ולא נראה לי שהיא תציל את הדור אם נסביר תמיד שיכול להיות שטעו (כפי שדרש רש"ר הירש), או שלא. בזה נלע"ד שלא כדעתה של צענע. הבעיה היא לא של טעויות חז"ל, הבעיה היא שעד עצם היום הזה, מלבד אינוס הנערים שלא לשאול כלום ושלא להרהר, אין לרבנים תשובה אמיתית, על שאלות אמת וביקוש הבנה.כי הם בורים ממש. כשאדם שואל איך עובד עניין 'עין הרע' עונה הזו"א שהוא סוד גדול בבריאה שמחשבת האדם בכוחה להשפיע השפעות גדולות אף על הגשמיי שבעולם. ולמשל הקהלות יעקב מביא ראיה על השארת הנפש, ממה שיש שלומזל וברמזל בעולם, והיכי יכול להיות הרי החומר שלהם דומה, אלא סימן שיש נפש. ועוד ראיה מזה שאדם עושה דבר טוב הוא מרגיש סיפוק גדול והרי כשחברו עושה אותו דבר אינו מרגיש אותו ההרגש סימן שיש נפש נפרדת. ועוד הבלים כאלו מהגר"ז למכביר. ואם נער שומע תשובות כאלו ונוכח לראות שכל אמונתם בנויה על הבלים וחוסר הבנה וידיעה, הרי שאומר א"כ חפשי אני לעצמי לבקש האמת לבדי, והאמת יכולה להיות או כמותם או שלא כמותם, שהרי הם מעידין על עצמן שאין לחזקתן טענה של ממש. האיום הוא כלל השיטה של המדיה, לדבר בצורה שנראית משכנעת ומבוססת, על כל הבא ליד, על התרבות היהודית המסורתית על האמינות של המסורת על הרלבנטיות שלה, מה שיכול לגרום לבחור מבית חרדי כמו פרזנט 'לקנות' את זה. וכך יכולים עוד רבים אחרים. אין עיצה נגד מי שמסתובב בספרים ובאתרי הדעות באינטרנט, אלא כמו שאמרתי לאסוף אותם למסיבות משתה ולדון בניחוחות על כל פרט, ורק שלא לנסות לרמות, כי ברגע שיגלו המרמה נפל הכול בבירא. יש להבין כי אם כל החרדים היו דוגלים בכך שהעולם בן 5 מליארד שנה ושחז"ל טעו פעם ביומיים, זה לא היה משנה שום דבר, המדיה היתה מתמקדת בפרט אחר שנראה לה בעייתי, והאפקט היה שוה לגמרי. כל מי שלא מיישר קו כמו סרגל עם העמדה החלולה הניאו קלאסית של דורינו דינו להידרס בגלגלי התעמולה. שלא נדע מטומאה. אם כולם היו משוכנעים שחז"ל טעו, אז הייתה בטילה המסורת, כי היו מבינים שהיא נוצרה והמשיכה להימסר ע"י אנשים שלא הבינו ממש אייך העולם פועל, וא"כ אולי המציאו כל מיני המצאות לתת תירוצים לשאלות פעולות העולם.רק שכולם משקרים לעצמם שחז"ל היו פקחים בכול המדעים ויודעים הכול. וזה הנס שהאמונה מחזקת לבורים. מי שמצד אחד מגלה את האמת שכל הדורות הקודמים היו פרימיטיב, ומצד שני עדיין לא חישב במחשבות הגיון נכונות ועמוקות, אחת דינו לומר שלום על ישראל לדת ישראל. לא צריך שום מדיה לזה, אני לא הייתי יודע עדיין אייך מפעילים קומפיוטר, ולא חברתי לשום חילוניים,וכבר עסקתי בכל אגדות חז"ל להבין אייך אין בהם כמעט משהו מהמציאות. לא צריך להיות מחובר למסיתים ומדיחים, כל מי שעיניו בראשו וקורא מקצת המדעים החדשים ומקצת ענייני עיון הגיוניי, מבין לבד שכל מה שלמד בהגמרא, הוא מחוסר ידיעה, ואפילו במה שדימו היוונים בזמניהם, חז"ל לא ידעו. 2) למה צריך לחנך? כפי שהסברתי, זה לא מה שאני דן עכשיו, אני פשוט מדבר לפי ההנחה הרווחת של רוב שומרי המצוות. והדיון האם הם צודקים הוא דיון נפרד. אין לי בעיה עם חריג בנוף, זה רק שאלה של הפרדת נושאים. ייתכן שהחריגים הם הצודקים במקרה זה כמו ברבים אחרים, אבל אני דיברתי אל הרוב, יש כאלו שצריכים לישון, יש כאלו שצריכים לאכול, ויש כאלו שמחנכים ילדים, לא משנה כעת למה, יש להם בעיה, ואני שואל אם למישהו יש פתרון. בנוגע לזה הציע תו"ד את האיימיש, לא הצעתי האיימיש, כי זה כבר במציאות, רק הוספתי שצריך להשלים חלק הסיפוק כדי שיצליח לגמרי. לפני איזה זמן הייתי בביהמ"ד אחד, והיה שם נאום של איזה ראש ישיבה מתפרח (נדמה לי ששמו פלץ), איני מבין אייך גודלים שם אנשים מן היישוב, אם המנהיג שלהם אם דעות שלא מן היישוב, לדעתו העניין של העולם וזה מה שיהיה לעתיד לבוא באופן ניצחיי, הוא התנדנדות כלולב ליד סטנדר, עם גמרא, וההתעמקות במה דין הפרה שנגחה לשור, ומה דין סוכה שדופנה עקומה. זולת זה איין שום דבר מעניין בעולם, וגם לעתיד לבוא לא יהיה זולת זה שום דבר אחר, והוא אמר שכל מי שעוסק בעניין אחר הוא פשוט מרחם עליו. אם כאלו דעות מובטח להם לישראל שהם יגדלו איימיש ממש. ואין זה משנה שהאיימיש מחמירים ביותר ולא משתמשים אפילו בסלולר כשר. הרעיון של הניתוק מהמציאות וההגיון הישר, שווה היום בהישיבות בדיוק כמו בהאיימיש. ואני ביקשתי פתרון יותר פרקטי. שישאיר אותנו אנשים נורמלים ושפויים. הנזירים ממא"ש לא נראים בעיני שפויים, ולכן גם ה'פתרון' שלהם אפילו אם נניח שהיה מביא למשהו, דוחה אותי. הנזירים ממא"ש הם הרבות והחברים של הנזירים משיכון חזו"א, הקהלות יעקב מביא הרבה מספר שומרי אמונים, ושתיהם באמת הבינו אותו הדבר בהוויות העולם ופסיכולוגייא ופילוסופייא, ומכוח בורותם צמחה אמונתם, חודש אחד ביוניברסיטא לשתיהם, ולא היו לא שורפי פחים בבית שמש ולא מדפיסי יתד בבני ברק. אלו ואלו דברי אלוהים מומצאים מהדמיון. הרעיון שלך להציע את כל הדעות, אינו מתמודד עם הבעיה, מה שאתה תספר לבן שלך וכל הדעות שאתה תציב לפניו, זה יהיה בכל מקרה מגוון שאתה תבחר לפי הקשת שנראית לך. זה 'החינוך שלך' (שהרי אם מישהו ירצה לתת לבן שלך משהו אחר, כגון לחנכו רק כפי ביה"ס חילוני קלאסי, תתנגד). אבל כשהבן שלך יהיה עצמאי הוא יקרא לבד את כל התעמולה שהוא יבחר, תעמולה משפיעה, כשם שאנשים קונים קוקה קולה או מכניסים לגוף סיליקון בגלל תעמולה ופרסומות, כך אנשים מחליטים בעניני דעות. פוליטיקה. כספים, והכל. יש כיום תעמולה מאד חזקה לטובת אורח חיים מסויים והשקפה מסויימת שמכונה בטעות 'פלורליזם', והבן שלך לא יוכל להתמודד בצורה אובייקטיבית עם התעמולה הזו, בדיוק כמו שאנשים גדולים וחכמים ממנו מושפעים מפרסומות. אם תתן לו לבחור לבד, איבדת אותו לטובת משרד הפרסום הכי מוצלח, הפרסומאי הכי עשיר, והקשקשן הכי מוכשר. זה יכול להיות ויקפדיה, אתר הידען, או פורום עצכ"ח. אתה חייב לתת לו את הכלים להעמיד תעמולה במקומה. שזה ענין מאד לא פשוט. אני לא מבין למה אתה חרד מהתעמולה כל כך, וכי אינך בוטח בעצמך או אינך מחנך הילדים שלך, שאל להם לנטות אחרי כל דעה בסביבתם, אלא לחשוב ולסבור האמת בעצמם. (רואים שלא עברת הכור ברזל של בריסק, שם גם אם כל חכמי העולם יבואו ויגידו דעותיהם, הרי הם כחלום יעוף. וודאי אני חושב שהפ טועים ועיקשיים ובורים, אבל החינוך שדעות זרות לא יטו האמת שאתה חושב, הוא חזק ביותר שם). אתה חושב שרק הסיפורי דיבוקים גורמים לחרדי לשמור מצוות. ועל זה בדיוק אני בא לספר לך שלא, ישנו מצב של תנועה רוחנית, הסוחפת את האנשים מרצונם להיות דבוקים ברעיונותיה. מי שנבלם ע"י דיבוקים הוא נמצא במצב שלא חינכו אותו ולא נתנו לו אידיאליים רלבנטים (מלבד 'שיבנה בית המקדש'), ובדיוק כדי שלא להגיע למצב זה אני מעלה דיון. ונראה לי שכחבר קהילת המתמידים אתה אמור לדעת ולהרגיש שאידיאל רוחני ותחושת יחודיות יש בהם הרבה כדי לדחות תעמולה. אע"פ שבאמרך שהיהדות של כל החרדים היא בגלל דיבוקים אתה מפגין צמצום אולי עקב קירבה לנזירי מא"ש. דווקא הדיבוקים הגיעו מנזירי ב"ב וליטא, כידוע בכל דור שהיה ההשכלה סוחפת, היו ממציאים איזה חולה נפש שיבוא לח"ח או לגדולים שלפניו, והשפעתו הייתה עד היום הזה. איני מתכוון לדיבוקים דווקא, היא רק דוגמא, לפחד הגדול, שמכניסים מכל מחשבה שלא טובה, עיין בחיי עולם שהרהור עבירה הוא גרוע מסרטן, וכל בן ישיבה יודע מה החומרא הנוראיית ממי שחושב לא כמו שלימדוהו, או מי שחלילה יהנה מהעולם קצת. וודאי שגם הנעימות שבדת נותנת חשק, וודאי שגם ההרהור בעולם הבא והחשק לתענוגות הלוויתן בין ממשי בין שכלי, משפעת. סוף דבר כל מי שיודע קצת בפסיכולוגייא של הנחלת דעות ואמיתות, לא מתפלא אייך החרדים מחזיקים את צאצאיהם בצורה מצומצמת כזאת. זו דת של הפחדה מכאן ותוחלת השכר מכאן עם קצת סיפוק באמצע, אין בה לא הגיון ולא שכליות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 23:40 |
|
| |
דינו, "את המקרא אדם צריך או יכול ללמוד לבד". ברצינות. זאת הסיבה שלא לומדים בישיבות מקרא? או שמא זו אחת החומות (היעילות להפליא) מפני קריסה אמונית? הציבור החרדי סגור יותר מכת האמיש. האמישים עובדים ופוגשים אנשים מבחוץ ואפילו שומו אמישים, קניתי באחת הצרכניות שלהם (רק פירות, רק פירות) והקופאית הייתה ממין אישה רח"ל (עם מטפחת). בכלל, יש הגזמה גדולה בדיווחים אודותם. בעיירה בה ביקרתי שהיא אולי לא מייצגת, אך אמישית למהדרין, ראיתי גם מכוניות (הצטלמתי עם כרכרות) וגם שאר ירקות טכנולוגיים (הקופה ממוחשבת בדיוק כמו באושר עד). "בשנים האחרונות נוצרה נורמה, לפיה הילדים יוצאים מהקהילה בגיל מסוים ל"עולם המודרני" כדי לבחון אותו לתקופה ואז, כבוגרים, חוזרים מבחירה ומצטרפים לקהילה". (ויקיפדיה). (שמישהו ינסה להציע את זה כאן). אחד מעיקרי דתם הוא קבלת עול מלכות אמיש בבגרות. אולי היציאה לעולם היא סוג של מתן חופש בחירה מעניין לבדוק את יחס הנשירה אצלם למול הנשירה במגזר החרדי. (אני מהמר שהרבה יותר. הגיהינום שלנו חם יותר [קר שם מאד בפנסילבניה. כידוע שער הגיהינום הוא מעל מקום החטא*] ויש להם פחות דיבוקים [הדיבוקים מתקשים בהשגת ויזה**]) אם אני טועה אשקול להתאמש. חרמות ונידויים (אולי לא לפי כל הלכות חרם ונידוי המפורטים) חברתיים הם הנשק העיקרי של החברה החרדית נגד אויבער חכמים ועצכחים למיניהם. אני בטוח שאתה לא באמת חושב שהלחץ החברתי החרדי נחות, אל מול שטיפת המוח המערבית. מי ייתן. (שהלחץ יפחת לרמת שטיפת המוח). שפיות ומוזרות הן עניין יחסי, כאשר מדובר בנוהגים על בסיס דת. זהו נושא לאשכול נפרד. (איך היינו מתייחסים לתפילין, אם הן היו נהוגות רק בקרב לובשי תכלת). אשמח מאד אם תוכל לבאר קצת את שיטת קיום ההלכה של לייבוביץ. יש צדק בלעגך לקדושת התואר, (ראוי מאד לכל ירא דעת ללעוג לכל האמונות) אך בגדול רוב הסטודנטים לומדים לתואר שימושי (מחשבים, כלכלה, הנדסה, כימיה, פיזיקה, רפואה, משפטים וכיו"ב) ומטרת התארים לענייני כלום (מדעי החברה והמדינה) ללמד את לומדם חשיבה מתודולוגית סדורה וכלים להבין את המציאות. הלימוד שיטתי ומוכוון מטרה. יש בזה גם חסרונות, אך לא מעט מעלות שלא היה מזיק אם היו מאמצים אותן בישיבות. (עם קצת יצירתיות ניתן למצוא פירוש חליפי ל"אל תגעו במשיחי" ). חומת האש החרדית דהיום עובדת מצוין. האם הנך חש שלא בנוח עמה? אין ספק שככל שישקרו פחות ויסתירו פחות (בדברים שאינם מעיקרי הדת) החשיפה לויקיפדיה תהיה רכה יותר ובעל השפעה מועטת. אבל עזוב שיקולים כאלה. למה לא לומר לילדים את האמת כשאין שום סיבה לשקר? וכלשון המסופר בשם החפץ חיים, "מה דעתך לומר פשוט את האמת?" הצבת אידיאל חיובי נצרכת כשלעצמה בלי קשר לתועלת צדדית כזאת או אחרת. אם מישהו כבר לומד ומקיים את כל מצוות הדת למה שלא יהיה לו גם קצת טעם בחיים? לסיום, האם לפי התורה מותר להעליב את מי שחושב שיש שני אלים או שאין אפילו אחד. אינני מבין מדוע דעותיו של אדם הן עילה להתרת כבודו וביטול הלכות דרך ארץ כלפיו. אם התשובה היא חיובית, זה שלילי מאד. (אינני מחווה דעה על דברים שנכתבו כאן, אלא על עמדתך העקרונית בעניין). מותר לך להכיר קצת טובה לשיבוליזם שבחסותו נפטרת מעונשי. *שמעתי פעם על מישהו שהקפיד לגנוב רק במקומות אליהן כדאי להתגלגל כמו שוויץ וכיו"ב. **אני הצלחתי להתחפש לאינו דיבוק. נשארתי עם התחפושת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2012 00:12 |
|
| |
תו"ד, אתה טוען כי רוב סיפורי התנ"ך אינם מעניינים. למה באמת לדעתך החליט מי שהחליט להדפיסם בתנ"ך? אתה ממש מטיף בעד פתיחות וחקירה, מה פסול מצאת בביקורת המקרא? אתה מדבר על דעת רוב החכמים של אומות העולם וישראל. לאיזה דורות אתה מתייחס? האם אתה באמת חושב שבזמן חז"ל היה הגיוני לכוף על המצוות? (לפני שאתה שואל מדוע אין כופין על האלילים, שאל מדוע כופין לא להאמין באלילים). תהיה כנה ותודה בפשטות שהיום אנו לא יכולים לקבל זאת והם (אלוהים ונביאיו וחז"ל) כן קיבלו זאת.
איך לדעתך "עובד" עין הרע? אתה כותב " אם כולם היו משוכנעים שחז"ל טעו, אז הייתה בטילה המסורת, כי היו מבינים שהיא נוצרה והמשיכה להימסר ע"י אנשים שלא הבינו ממש אייך העולם פועל, וא"כ אולי המציאו כל מיני המצאות לתת תירוצים לשאלות פעולות העולם". נו?! אני עוקב אחרי תופעה מעניינת שאינך מיצגה הבלעדי. אנשים היודעים לטעון לוגיש, ונתקעים בנקודה שמשם ואילך אי אפשר להכירם. זו היא כנראה "הקופסה" הידועה ממנה כל כך קשה לצאת. כדאי לנסות. האוויר בחוץ צח ונקי. תנסה לגדל דור באופן בו אתה דוגל. תספר לנו כאן על התוצאות. תרגמתי את דברי ר' לייזער שנהג להתפעל מאד מאד מהתמונות המדהימות בסוף החומש החדש שקנו בישה"ק. כמה מיני חיות נפלאות ברא הקב"ה בעולמו. רגליים צרות ורחבות, ארוכות וקצרות. אוי כמה שכר מגיע לי שזכיתי לתרגם את הדברים לעדת בחורים צמאי חכמתו הנשגבה. אידיש היא שפה יותר עסיסית וססגונית אך כלל וכלל לא עשירה. צא ולמד כמה מילים נרדפות לאותו עניין נשתבחה בהם לשון הקודש וכמה מטעמים רקח מזה הגר"א. עגנון אולי חשב באידיש אך סגנונו שאוב מלשון המדרש. מעודי תמהתי מה מצאו הערלים בסגנונו ומי הוא זה ואיזה הוא שהצליח להעביר את הניחוח המדהים לשפת לעז. אודות חילופי המהלומות שנרגעו, רק רציתי לומר לך שאולי מבלי שים לב אתה פתחת בהם תחילה (שמא מבני בניו של ראובן אתה). לשבחך ייאמר שנגמלת מכך מהר מאד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2012 00:17 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  |
כדי להעריך את הראשונים, צריך להבין מהם ההבדלים בין הראשונים לאחרונים. להלן קצת הבדלים בין ראשונים לאחרונים:
א. הראשונים היו מסוגלים ללמוד גמרא ללא מפרשים. רוב האחרונים זקוקים לרש"י ותוספות כדי ללמוד גמרא. ב. גדולי הראשונים למדו מקרא, משנה וגמרא באופן שווה, ולא עסקו רק בגמרא. ג. לראשונים היתה ידיעה גדולה ורחבה ומדויקת בלשון הקודש. הדבר הזה פחות מצוי אצל רוב האחרונים. ד. גדולי הראשונים דבריהם מדויקים ומצומצמים. האחרונים מאריכים בדבריהם ונוטים יותר לפלפול. ה. הראשונים ידעו לפרש את המקרא כפשוטו, מה שנכון רק עבור מעט מהאחרונים. תמהני שאלו שבחי הראשונים. וכי אין בדורנו כאלו שלומדים כך וכותבים כך?
בהכרח שהמעלה העיקרית היא זו מסעיף א'. ואכן, מה דרוש כדי ללמוד גמרא בלי רש"י (אני מרשה לעצמי לדלג על תוס'. עדיף ללמוד ש"ס בלעדיהם ואין החומר הזה מיועד אלא למי שכבר למד לפחות פעם אחת ש"ס). |
|
מיימוני, בטוחני שיש בדורנו ת"ח המסוגלים לחלק מהמעלות או אולי אפילו לכלל המעלות שברשימה, אלא שהשאלה היא מה היכולת הכללית של לומדי התורה. אתייחס עתה לסעיף הראשון בפירוט:
עושה רושם שהרבה מלומדי התורה הצעירים מתקשים להבין את עומק פירושיו של רש"י לגמרא או אינם יודעים שכמעט בכל פירוש מפירושיו לגמרא יש הרבה דיוקים שרש"י בגאונותו הפדאגוגית רמז אליהם. אם פירוש רש"י לגמרא הינו מעט המחזיק את המרובה, אחת על כמה וכמה דברי תנאים ואמוראים. יש דרכים שונות ללימוד גמרא. למה הדבר דומה? אם תשאל אנשים מהו אדם, הביולוג ישיב לך תשובה אחת, והחנווני תשובה שניה, והפסיכולוג תשובה שלישית, והמוסיקאי תשובה רביעית, והמשורר תשובה חמישית. כל התשובות טובות, אולם רוב בני האדם יעדיפו את אחת מהתשובות או חלק מהן על כולן. באותה מידה לא לכל הלומדים מתאימה אותה דרך בלימוד גמרא, אלא דא עקא ככל הנראה הרבה מדרכי הלימוד של הגמרא נשתכחו במהלך הגלות הארוכה, וכיום הרוב לומדים גמרא פחות או יותר באותה צורה.
תוקן על ידי מ80 ב- 17/01/2012 00:17:39
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2012 00:36 |
|
| |
[quote]
כדי להעריך את הראשונים, צריך להבין מהם ההבדלים בין הראשונים לאחרונים. להלן קצת הבדלים בין ראשונים לאחרונים:
א. הראשונים היו מסוגלים ללמוד גמרא ללא מפרשים. רוב האחרונים זקוקים לרש"י ותוספות כדי ללמוד גמרא.
ב. גדולי הראשונים למדו מקרא, משנה וגמרא באופן שווה, ולא עסקו רק בגמרא.
ג. לראשונים היתה ידיעה גדולה ורחבה ומדויקת בלשון הקודש. הדבר הזה פחות מצוי אצל רוב האחרונים.
ד. גדולי הראשונים דבריהם מדויקים ומצומצמים. האחרונים מאריכים בדבריהם ונוטים יותר לפלפול.
ה. הראשונים ידעו לפרש את המקרא כפשוטו, מה שנכון רק עבור מעט מהאחרונים.
תמהני שאלו שבחי הראשונים. וכי אין בדורנו כאלו שלומדים כך וכותבים כך?
בהכרח שהמעלה העיקרית היא זו מסעיף א'. ואכן, מה דרוש כדי ללמוד גמרא בלי רש"י (אני מרשה לעצמי לדלג על תוס'. עדיף ללמוד ש"ס בלעדיהם ואין החומר הזה מיועד אלא למי שכבר למד לפחות פעם אחת ש"ס).
מיימוני, בטוחני שיש בדורנו ת"ח המסוגלים לחלק מהמעלות או אולי אפילו לכלל המעלות שברשימה, אלא שהשאלה היא מה היכולת הכללית של לומדי התורה. אתייחס עתה לסעיף הראשון בפירוט:
עושה רושם שהרבה מלומדי התורה הצעירים מתקשים להבין את עומק פירושיו של רש"י לגמרא או אינם יודעים שכמעט בכל פירוש מפירושיו לגמרא יש הרבה דיוקים שרש"י בגאונותו הפדאגוגית רמז אליהם.
הצעירים אינם מתקשים, אלא אין להם חינוך נכון איך ללמוד רש"י. מניסיון אחרי תקופה שאתה מלמד אותם נכון איך ללמוד רש"י כל בעל כישרון בינוני ומעלה לומד נכון רש"י.
אם פירוש רש"י לגמרא הינו מעט המחזיק את המרובה, אחת על כמה וכמה דברי תנאים ואמוראים.
אם לדין יש תשובה. א. ייתכן שרש"י דייק יותר בלשונו מאשר האמוראים.
ב. אולי רש"י גם היה יותר חכם מחלק מן האמוראים והתנאים. /quot]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2012 07:46 |
|
| |
תו"ד, אתה טוען כי רוב סיפורי התנ"ך אינם מעניינים. למה באמת לדעתך החליט מי שהחליט להדפיסם בתנ"ך? הם לא מעניינים מבחינת שמירת הדת היום, מי שכתבם, רצה להראות ההיסטוריה בזמנו,וודאי שאין קדושת הנ"ך כקדושת התורה, מהאי טעמא שתורה היא הוראת המצוות, ונביאים הם הוראת ההיסטוריה. אתה ממש מטיף בעד פתיחות וחקירה, מה פסול מצאת בביקורת המקרא? אתה מדבר על שתי ענינים, מה שהערתי על בקרת המקרא, היה לישראלבקוב שבא באיצטלת תיקון הישיבות,ולמעשה הוא הציע להופכם ליונברסיטען, וע"ז הערתי לו, שהוא לא הולך עם הישיבות אלא הולך נגד הישיבות. אבל במה שהצעתי ללמד לנערים הכול, וודאי גם ביקורת המקרא בכלל.ואני מזכיר שוב שהמסירה לנערים תהיה ע"י אנשים שקולים שמביאים כל האפשרויות ולא רק בשימת ביקורתיות הורסת ובנין נערים סתירה, אלא בדרך של סתירת זקנים בנין, להבין בכל ביקורתיות מה הוא השתי דרכים בשיקול ממש. אתה מדבר על דעת רוב החכמים של אומות העולם וישראל. לאיזה דורות אתה מתייחס? לא הבנתי אותך, ביחס למה? . אני מכוון להביא כל הדעות גם של התקופות האחרונות אפי הפוסטמודרן, ויביאו הכול ע"י אנשים נאמנים שאין מטין לכאן או לכאן אלא כדבורה המוצצת ופולטת, ויעזרו לנערים להבין איזה הגיון בדעה זו ואיזה הגיון בזו, מה הפירכא על דעה זו ומה על זו, וכלאחד יעשה החשבון לעצמו.ויחליט מה נראה לו. זולת דרך זו כבר כתבתי -הדעות הם תולדת המלמדים.
האם אתה באמת חושב שבזמן חז"ל היה הגיוני לכוף על המצוות? (לפני שאתה שואל מדוע אין כופין על האלילים, שאל מדוע כופין לא להאמין באלילים). תהיה כנה ותודה בפשטות שהיום אנו לא יכולים לקבל זאת והם (אלוהים ונביאיו וחז"ל) כן קיבלו זאת.
לא שאלתי מדוע אין כופין על האלילים. שאלתי עם העונש בתקופות הקודמות היה על מה שאדם חטא למה שבלבו אמת, א"כ מה לי בלבו אמת הבורא, מה לי בלבו אמת אלילי יוון. דין שתיהן צריך להיות שווה, כי בשתיהם חטא נגד האמת שבלבו. וע"ז קצת תרצתי שצריך לחלק בין תוקף האמת בבורא אחד שהוא אמיתי והגיוניי יותר,וע"ז העונש, לבין תוקף האמת שבין האמונה באלילים, שהוא קצת מזויף מתוכו. אבל כל זה צריך ביאור גדול. והוא נוגע גם לעניין שכר ועונש כהיום. צריך הגדר מה הוא עבירה, כלומר מה אם אדם יודע ברבונו ומכוון למרוד בו, הרי אין העונש כמו במורד במלך בשר ודם (או בפוגע איש בזולתו)ששם העונש בא כתוצאה מעלבון המלך והוא עונש אגואיסטיי. אבל כאן בעבירות בין אדם למקום, העונש הוא על העוון של האיש, וחסר לי עדיין ההגדרה מהו ה'פשע' בעצמיותו, מה עניינו. עשיתי מה שבא לי כי כך רציתי, מה קרה? איך לדעתך "עובד" עין הרע? פשוט מאוד. כשאדם נוהג בצורה שמעורר קנאה וצער בלב הסובבים אותו, הרי שהבורא לוקח ממנו את מה שנתן לו. עין הרע הוא כמו מוסר דין לשמים. אבל מי שמקנא בחבירו מתוך שמזגו רע ישים עליו חמישים עיניים רעות, אין להם כל השפעה כלל. שיילך לתקן מידותיו וירווח לו. אתה כותב " אם כולם היו משוכנעים שחז"ל טעו, אז הייתה בטילה המסורת, כי היו מבינים שהיא נוצרה והמשיכה להימסר ע"י אנשים שלא הבינו ממש אייך העולם פועל, וא"כ אולי המציאו כל מיני המצאות לתת תירוצים לשאלות פעולות העולם". נו?! ואני טענתי כמה פעמים, שהאמונה מוכחת מכוח הבריאה המוגבלת בגדריה שמצריכה בורא מחוייב המציאות, וממילא מסתברא שיש כאן תכלית, וא"כ למה לא לקבל המסורת. עכשיו לקבל את דברי חז"ל באגדה, מהיכי תייתי? נבדוק מה אמרו ונבדוק אייךהמציאות, ומה שאמת אמת מה שלא לא. אבל מה שבמדות דרש הפסוקים שהוא לא קשור בידיעות המציאות או בחכמת פילוסיפיית ופסיכולוגיית, למה לא נקבלם? רק טענתי שלולי ההוכחה מההגיון על בורא ועל תכלית בעולם והצורך בדת, לא הייתי מסתמך על המסורת (אולי רק בקלישות ביותר) כי הייתי אומר הם הרי בזמנם לא ידעו כמעט כלום, אז אולי כל המצאת עניין הבורא הוא לצורך הסבר העולם. אבל עכשיו שאני מבין מהמציאות שמחוייב בורא, א"כ למה לא אקבלם במה שאיננו נוגע לטבעיים ולשאר מדעיים. אני עוקב אחרי תופעה מעניינת שאינך מיצגה הבלעדי. אנשים היודעים לטעון לוגיש, ונתקעים בנקודה שמשם ואילך אי אפשר להכירם. זו היא כנראה "הקופסה" הידועה ממנה כל כך קשה לצאת. כדאי לנסות. האוויר בחוץ צח ונקי. אני לא מפחד לצאת, וגם ניסיתי לעשות לעצמי בחינות כאלו, שקמתי בבוקר ואמרתי היום אני בריאה חדשה שאינה יודעת כלום על העולם או אינה יודעת כלום מהמסורת. והתחלתי לחשוב, רגע, מה קורה כאן מנין המציאות הנפלאה הזאת, עיניים רגליים ידיים מוח לב ריאות כליות וכו' וכו' ומנין כל העולם, דוקינס טוען שכול החיים וצורתם ומחשבותם מן הסתם ובמקרה, הויקינג טוען שהכול בכול מן המתמטיקס מעולם ועד,עולמות מולידים עולמות, אריסטוליוס ואפלוטוניוס כך וכך, וכו' וכו'. ואחרי איזה ימים לא נתיישבתי בכל זה. כי אייך יש נמצא כלל, ואייך העדר לא שולט בכול, וגם לא מסתברא לי כל האבולוצייא, היכן הפילים קצרי החוטם או הג'ירפים קצרי הקומה, ואייך הקיבה נתפתחה בשלבים שטרם הייתה יכולה לאכול, ואייך המוח נתפתח לצורה מורכבת כזאת עם כשהיה בהתפתחות לא פעלו העניינים כהוגן, וגם נניח שהכול בדרך מקרה פלא מהסתם, הרי במציאות, מה שעכשיו הצורה היא לעצמה בעלת רעיון, שיש חיים עם מחשבות והרגישות. א"כ הרי שבכוח כבר היה מונח בהמציאות טרם נתפתחה, שיש אינסוף אפשרויות של תוהו וריק, ויש אפשרות אחת של חיים בעלי משמעות כעכשיו. וא"כ כבר בכוח היה מונח מה שעכשיו בפועל. א"כ זה מעיד כמאה עידים שיש 'הגיון' בהמציאות ויש 'תבוניות' בהמציאות (אלא שהיא בכוח) ומנין התבוניות הזו, או שהיא קדומה וכדעת אריסטוליוס, אבל א"כ אייך היא מוגבלת בגדריה,וחוזר להשאלה מי הוא ממציא המציאות שיש בכוחה להתפתח בעניין תבוניי, והוא מוגבל בגבולות תבונייתו. ולמעישה היא השאלה המרכזית אצלי, שאין התשובות של הויקינג ודוקינז תשובות משתי הפנים, האחת מנין החוקי טבע המתימתיקס שהובילו לבריאה של עכשיו, והשניה שהתבונה של עכשיו ע"כ כבר מונחת בהמציאות בכוח גם קודם שיצא אל הפועל, וא"כ לא רק שכבר היו החוקי טבע, אלא שכבר בחוקיהם היה להוציא אדם תבוניי כזה . וא"כ היות ואין מה שמוגבל(החוקים, והתבונה שבכוח) יכול להיות סיבת עצמו, ומוכרח המציאות, וא"כ מוכרח שיש ממציא שהוא בבלי תכליית ובבלי תפיסה מצידינו, ואז חוזר למסורת וכנ"ל. תנסה לגדל דור באופן בו אתה דוגל. תספר לנו כאן על התוצאות. אני לא יספר על התוצאות, כי הם לא מעניינים אפילו אותי, אני יסביר להם כל הדיעות, וגם יטען לי טענותי הנ"ל. אם יקבלו יהיו מאמינים מהתבונה, אם לא יקבלו יהיו כופרים מהתבונה, את זה רבוני מבקש ממני, ואינו מבקש שאכניס להם את מה שהנחילו לי, שאז הם כרובוטיים המתפקדים לפי המתכניית אותם. תרגמתי את דברי ר' לייזער שנהג להתפעל מאד מאד מהתמונות המדהימות בסוף החומש החדש שקנו בישה"ק. כמה מיני חיות נפלאות ברא הקב"ה בעולמו. רגליים צרות ורחבות, ארוכות וקצרות. על איזה ר' לייזר אתה מדבר, ועל איזה תמונות?
אוי כמה שכר מגיע לי שזכיתי לתרגם את הדברים לעדת בחורים צמאי חכמתו הנשגבה. מי זה?, ועל איזה תקופה תדבר? לא זכור לי ר' לייזער (אני כיוונתי על ר' לייזר שך מפאניבז').
אידיש היא שפה יותר עסיסית וססגונית אך כלל וכלל לא עשירה. צא ולמד כמה מילים נרדפות לאותו עניין נשתבחה בהם לשון הקודש וכמה מטעמים רקח מזה הגר"א. לי היה סבתא שדיברה דייטש ממש, ובאמת היה הרבה יותר מילים שלא הבנו כלל וכלל.
עגנון אולי חשב באידיש אך סגנונו שאוב מלשון המדרש. מעודי תמהתי מה מצאו הערלים בסגנונו ומי הוא זה ואיזה הוא שהצליח להעביר את הניחוח המדהים לשפת לעז. אתה מתכוון למה זכה לנובל, כנראה.גם אני תמהתי ע"ז. אבל כנראה היה כאן מעורב רחמי הנוכריים על היהודים, משהסבירום שהוא העביר הניחוח של היידישע שטייטל לדור הנבנה בישראל, כך נראה לי. אודות חילופי המהלומות שנרגעו, רק רציתי לומר לך שאולי מבלי שים לב אתה פתחת בהם תחילה (שמא מבני בניו של ראובן אתה). לשבחך ייאמר שנגמלת מכך מהר מאד. בדקתי למעלה, אולי אני התחלתי להתקיף, אבל מי שפנה אלי או לדעות שנראים בעיני כיפים, בזלזול, זה לא היה אני. לומר על מישהו אחר תתרמה או בובקעס, זה לא מתאים לאנשים בוגרים, וגם עדיין הבריסקע ברען בוער בי קצת, אלא שאני מתנהג בהוגן עם ההגונים, ורק למחפשים מריבות אני משיב כרצונם. אבל די זה נגמר, וכבר בקשתי מכולם מחילה, ובלבד שימשיך השלום והאמת לשכון כאן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2012 08:55 |
|
| |
דינו א. איני מחדש, רק מצטט מה שנכתב כאן עם טיפטיפונת מילות קישור (באדום) כתבת לי - אני ממש לא מציע טאטוא השאלות מתחת לשטיח, אתה פשוט לא שם לב שאתה לא יוצא מנקודת הנחה שאני יוצא. אתה רואה בשאלות אלו בעיות קיומיות ולא בטוח שיש לך עצמך תשובות כמבוגר, אני מדבר אל מי שיוצא מנקודת הנחה שיש גישה אלטרנטיבית דתית העומדת בזכות עצמה. וכל השאלה היא איך לגרום לצעירים להכיר בערכה, ולא להיסחף אחרי התעמולה ןלרוח חדשה הוספת - אתה נכנס לפרטים של מה נכון ומה לא נכון, מה יחזיק מעמד ומה לא. ועל זה בדיוק לא רציתי לדבר מכיון שלכל אחד יש דעה שונה, בשביל זה יש את כל הפורום. אני רק מדבר למישהו שהוא חרדי, דהיינו שיש עקרונות שהוא חושב שהם נכונים, ומכיון שהוא יודע שנגד העקרונות האלו יש תעמולה אדירה, מה לדעתו ניתן לעשות כדי לתת לצעירים בחירה הוגנת ונכונה. לא מדובר על משהו שצריך כחש והסתרה, אלא שצריך רק גישה נכונה כדי להכיר באמת. כל אחד מה שאמיתי לדעתו. אני לא נכנס לשאלה מה אמת ומה לא אמת, אלא מדבר בהכללה על כל הדברים שאתה (או כל מישהו אחר) חושב שהם אמת, ומודע לכך שיש תעמולה חזקה כנגדם. אתה מתעלם מכך שהסתירה בין התיאוריה החרדית לאמת העובדתית היא היסוד לפקפוק אודות הדת, ראה בדברי תו"ד המובאים כאן תו"ד - הבעיה היא לא של טעויות חז"ל, הבעיה היא שעד עצם היום הזה, מלבד אינוס הנערים שלא לשאול כלום ושלא להרהר, אין לרבנים תשובה אמיתית, על שאלות אמת וביקוש הבנה.כי הם בורים ממש. כשאדם שואל איך עובד עניין 'עין הרע' עונה הזו"א שהוא סוד גדול בבריאה שמחשבת האדם בכוחה להשפיע השפעות גדולות אף על הגשמיי שבעולם. ולמשל הקהלות יעקב מביא ראיה על השארת הנפש, ממה שיש שלומזל וברמזל בעולם, והיכי יכול להיות הרי החומר שלהם דומה, אלא סימן שיש נפש. ועוד ראיה מזה שאדם עושה דבר טוב הוא מרגיש סיפוק גדול והרי כשחברו עושה אותו דבר אינו מרגיש אותו ההרגש סימן שיש נפש נפרדת. ועוד הבלים כאלו מהגר"ז למכביר. ואם נער שומע תשובות כאלו ונוכח לראות שכל אמונתם בנויה על הבלים וחוסר הבנה וידיעה, הרי שאומר א"כ חפשי אני לעצמי לבקש האמת לבדי, והאמת יכולה להיות או כמותם או שלא כמותם, שהרי הם מעידין על עצמן שאין לחזקתן טענה של ממש. אם כולם היו משוכנעים שחז"ל טעו, אז הייתה בטילה המסורת, כי היו מבינים שהיא נוצרה והמשיכה להימסר ע"י אנשים שלא הבינו ממש אייך העולם פועל, וא"כ אולי המציאו כל מיני המצאות לתת תירוצים לשאלות פעולות העולם.רק שכולם משקרים לעצמם שחז"ל היו פקחים בכול המדעים ויודעים הכול. וזה הנס שהאמונה מחזקת לבורים. מי שמצד אחד מגלה את האמת שכל הדורות הקודמים היו פרימיטיב, ומצד שני עדיין לא חישב במחשבות הגיון נכונות ועמוקות, אחת דינו לומר שלום על ישראל לדת ישראל. לא צריך שום מדיה לזה, אני לא הייתי יודע עדיין אייך מפעילים קומפיוטר, ולא חברתי לשום חילוניים,וכבר עסקתי בכל אגדות חז"ל להבין אייך אין בהם כמעט משהו מהמציאות. לא צריך להיות מחובר למסיתים ומדיחים, כל מי שעיניו בראשו וקורא מקצת המדעים החדשים ומקצת ענייני עיון הגיוניי, מבין לבד שכל מה שלמד בהגמרא, הוא מחוסר ידיעה, ואפילו במה שדימו היוונים בזמניהם, חז"ל לא ידעו. (חושבני שהקטע השני אינו נכון לגמרי, אבל כמראה מקום לך יש בו הרבה) ב. עוד כתבת – "הבעיה שהרעיון שכדי להתפרנס צריכים תואר הוא בעצמו חלק מתעמולה ומתפיסת עולם מעוותת, לא מחייב שהחרדים שעושים תואר מקבלים את ההגיון שבדבר, אבל הם מיישרים קו עם המציאות, הם מתחברים לתעמולה ולנושאי דבריה, מאונס או מרצון, כל חד כפום חורפיה". אתה תושב חו"ל? ברור שבמדינת ישראל,כממוצע, השכלה משפרת משמעותית את טווח בחירת מקור ההשתכרות של האדם. יש קשר חד ערכי בין השכלה לגובה הכנסה. צריך להתווכח על זה?
תו"ד כתבת - לא שאלתי מדוע אין כופין על האלילים. שאלתי עם העונש בתקופות הקודמות היה על מה שאדם חטא למה שבלבו אמת, א"כ מה לי בלבו אמת הבורא, מה לי בלבו אמת אלילי יוון. דין שתיהן צריך להיות שווה, כי בשתיהם חטא נגד האמת שבלבו. וע"ז קצת תרצתי שצריך לחלק בין תוקף האמת בבורא אחד שהוא אמיתי והגיוניי יותר,וע"ז העונש, לבין תוקף האמת שבין האמונה באלילים, שהוא קצת מזויף מתוכו. אבל כל זה צריך ביאור גדול. והוא נוגע גם לעניין שכר ועונש כהיום. צריך הגדר מה הוא עבירה, כלומר מה אם אדם יודע ברבונו ומכוון למרוד בו, הרי אין העונש כמו במורד במלך בשר ודם (או בפוגע איש בזולתו)ששם העונש בא כתוצאה מעלבון המלך והוא עונש אגואיסטיי. אבל כאן בעבירות בין אדם למקום, העונש הוא על העוון של האיש, וחסר לי עדיין ההגדרה מהו ה'פשע' בעצמיותו, מה עניינו. עשיתי מה שבא לי כי כך רציתי, מה קרה? ראה חזו"א מועד נו/ד ד"ה ומ"מ
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/1/2012 10:03 |
|
| |
לדינו אני רואה שלא הובנתי ואנסה פעם נוספת [אחרונה] החרדיות אינה סט אמונות [שבהם היא שותפה ב99 אחוז עם הדת"ל] אלא היא דרך ושיטה לשמר את אותם אמונות מרכיב מרכזי בשיטה היא העלמה של כל דבר מדע או דעה הסותרת את אמונותיה. אתה צודק שבימינו שהנוער מבקש האמת יגיע ויגלה פתאום דברי חכמה העומדים בניגוד לאמונותיו ועולמו בהכרח יתערר עליו לבעיה זו לא תעזור תנועה רוחנית אלא דרך אחרת שאינה חרדית להתמודד מול אמיתויות ודעות אחרות ללא הסתרה בעיה נוספת יש, שלה אכן יש טעם בתנועה רוחנית היא הטעם בהיות דתי שהרי להיות דתי מפחד הגיהנם או גיהנם החברה אין בה מן המרומם את הנפש ולא תעמוד בלחצי הזמן העמדת הדת על הוכחות אין קצה לאריכותם לניסי שנות המדבר גם לא יועילו למבקש את אלוהיו ואת טעם חייו בכאן ועכשיו נשארנו עם ברסלב או לייבוביץ
תוקן על ידי רוחדשה ב- 17/01/2012 10:08:22
|
|
|
|
|