בית פורומים עצור כאן חושבים

דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/12/2011 12:46 לינק ישיר 

מ80
התקופה המודרנית אכן דומה משהו לתקופה הרומאית. אולם אם תשווי את התקופה המודרנית לתקופה הרומנטית, תמצאי ירידה משמעותית בכמות הגאונים ובערך יצירותיהם. והדבר איננו נובע לענ"ד מהתמעטות הכשרונות, אלא מהיעדר מורים טובים וערכים המוניים יותר של התקופה.

מעניין- האם דבריך אלו הם על סמך מחקר מדעי? או על פי דברים של משגיח בישיבה קטנה או גדולה?
או שזה בא מאיטואיציה פנימית ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 13:05 לינק ישיר 

מ80,
נראה לי שר' מיכי התכוון ללמדנות במובן שהוא משמש כיום, שאמנם יש לו קשר לתפיסת הלימוד המקורית אבל יש לו מאפיינים יחודיים בפנ"ע. (בדומה בערך למושג החסידות שמופיע כבר בתקופת התנאים או בעצם אפילו בספר תהילים וכד' , אבל כשמדברים היום על חסידות הכוונה היא לחסידות כפי שעוצבה אחרי תקופת הבעש"ט והדורות שאחריו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 13:32 לינק ישיר 

מ80 כתב:
צענע,

ההנחה שמאז ומעולם הבינוניות היתה נחלת ההמון והגאוניות נחלת מעטים איננה מדויקת, כי אם בהמון לא היה קורטוב של גאוניות לא היה מסוגל להעריך את גאונות הגאונים, ואם בגאונים לא היתה בינוניות ההמון לא היה מצליח להבין את דבריהם. אדרבא מבחינת כשרונותיהם רבים מסוגלים להיות הרבה מעל לממוצע. כמות הגאונים ומעלתם משתנה מדור לדור בהתאם ליכולות של המורים לפתח את כשרונות הילדים ולהקנות להם משמעת והכוונה נכונה, ובהתאם לערכים הכלליים של התקופה.

מה פרוש קורטוב של גאוניות? אין בכלל מושג כזה.

יש בינוניים ויש מתחת לבינוניים ויש מעל בינוניים.

מספיק להיות בינוני כדי להבין מיהו גאון.

ובאשר לחלק השני של דבריך:

הגאון לא צריך קצת בינוניות כדי שדבריו יובנו.

הוא פשוט צריך לחפש סגנון דיבור של משלים וחידות כדי לרדת אל העם כפי שעשה שלמה המלך.

אבל בשביל זה לא צריך בינוניות אלא צריך להיות חכמים כשלמה.

וגם על החלק האחרון של דבריך אני חולקת.

גאונות היא עניין גנטי ולכן גאונים יש היום כמו בכל דור.

וגם אלף מורים לא יוכלו להפוך ילד שנולד עם (מה שאתה קורא) בינוניות לילד גאון.

בדבר אחד אתה צודק-שערכים משתנים ובכל דור ודור יש ביטוי אחר של גאונות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 14:11 לינק ישיר 

להבין תקופה הרחוקה מאיתנו באמצעות הרוח והמושגים של תקופתנו עדיין איננו היכרות אמתית עם התקופה.
נבחן את מושג הגאונות בתקופות שונות:

א. בתקופת הגאונים חכם נקרא מי שיודע סדר אחד של הש"ס, רב מי שיודע ארבעה סדרים של הש"ס, וגאון מי שיודע ששה סדרים של הש"ס. כלומר, מושג הגאונות כיוון לידיעה כוללת של התורה ולהצטיינות גדולה בתחומים רבים. לדוגמא, רב האי גאון. 
ב. בתקופת הרנסנס גאון היה מי שביצירתו מצליח לחקות באופן מושלם את הטבע. לדוגמא, ליאונרדו.
ג. בתקופה הרומנטית האידאל של גאון היה מי שיצירותיו נובעות מהשראה רוחנית המבטאת באופן ייחודי את הנשגב. לדוגמא, מוצרט.
ד. בתקופה המודרנית גאון מוגדר מי שמקבל במבחני איי.קיו. ציון גבוה. לדוגמא, ביבי נתניהו. או מי שמצטיין בתחומו. לדוגמא, פרופסור שכטמן או הכדורגלן איל ברקוביץ'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 14:15 לינק ישיר 

למ80

ומיהו בינוני שדיברת עליו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 14:17 לינק ישיר 

מ80

אחרי הכל איני רואה כאן בכלל וויכוח. אתה מתעקש לדבר על נקודה מסויימת ואחרים מתעקשים לדבר על נקודה אחרת.

בכל מה שכתבת, לו יהא נכון, ולהרבה ממנו אני ואחרים פה מסכימים, אין שום דבר המצביע בהכרח על "ירידת הדורות". אם אתה מאמין בזה בבחינת י"ד עקרים, בסדר, אבל מבחינת ההוכחה, לא הוכחת כלום.

ובכן אנחנו נפרדים כחברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 14:50 לינק ישיר 

מ80
ב סעיפים ב. וג. דעות אלו נקבעו היום או לפני חמישים שנה.
בתקופתם לאונרדו ומוצרט לא היו מוכרים כגאונים, אולי רק בעיני  מעטי מעט. ההכרה בגאונותם היתה רק לאחר מאות שנים,

בדיוק כפי שהגאונים של היום הרבים  יוכרו ככאלו רק לאחר שנים. בעיקר בתחום של הגדלות בתורה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 15:41 לינק ישיר 

צענע,

דעה בינונית היא דעה שטחית הנפוצה אצל ההמון. לדוגמא, הדעה שגאונות מוכרת רק כעבור כמה דורות.
בתקופת הרנסנס הגאונים היו ידועים ומוכרים ומצליחים והגדירו בעצמם את מושג הגאונות בכתביהם (ליאונרדו) או בהצלחתם הבינלאומית (מיכלאנג'לו, טיציאן). הרומנטיקאים המאוחרים, חלקם לא הצליחו או לא התפרסמו ולכן יצרו את המושג של הגאון שגאונותו מוכרת רק כעבור כמה דורות. אמנם היו גאונים כאלה, אולם היו מיעוט אצל הגאונים הרומנטיקאים שרובם היו פופולארים מאד אצל ההמון שהעריך את גאונותם עוד מצעירותם. בתקופה המודרנית היו הרבה יותר יוצרים מוכשרים שלא הכירו בכישוריהם, וכך הדעה הרומנטית המאוחרת הפכה לנפוצה אצל ההמון.

יהיאור,

הפניתי אותך למקורות שהסבירו היטב את המושג של ירידת הדורות. לא ניסיתי להוכיח את ירידת הדורות, כי הבנת ירידת הדורות איננה תלויה בהוכחה, אלא בידיעה שכלית או בהיכרות טובה ומעמיקה ורחבה עם הדורות הקודמים, דרכיהם, מדותיהם, יצירותיהם, וייחודם. מכל מקום, אם אתה סבור שיש עליית דורות, השתדל לקיים זאת במעשיך, דבריך ומחשבותיך ביחס למעשים, דברים ומחשבות של הדורות הקודמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 16:19 לינק ישיר 

מ80 תגיד את ידיעותך הקודמות ציטטת מספרים ודיקלמת יפה מאד אבל את ידיעותיך הרחבות מתרבות העולם האם אתה מוצץ מאצבע אחת או מכמה אצבעות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 17:41 לינק ישיר 

ושם,
למה לדבר בצורה פוגענית ?
אם נראה לך שמשהו לא נכון בדבריו או בגישה הכללית שלו, וחשוב שכולנו נשמע , תסביר לכולנו מה מוטעה ומה נכון לדעתך וכיו"ב.
      למה לנסות להקטין ולהשפיל סתם בן אדם ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 18:17 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
... אם כן, אז ראשית זה סותר מיניה וביה את הטענה שההיצמדות לראשונים היא שעומדת ביסוד האיבון וחוסר החדשנות.

אין לי עמדה מיוחדת בקשר להצמדות לראשונים. לצורך העניין, אפשר לקבוע את קבוצת הבסיס כך או אחרת, ולדון על המתודולוגיה מרגע שהיא נקבעה.

... בהחלט יש נכון ולא נכון בלימוד, וכל מי שמצוי בלימוד יודע זאת. נכון שזו לא מתמטיקה (כפי שאומר הרמב"ן בהקדמת המלחמות), ויש מקום לכמה דעות, אבל בהחלט יש דעות לא נכונות ויש מה שקרוי בשיח ההלכתי 'טועה בשיקול הדעת'. במובן הזה זה דומה למה שנמצא בתחום המשפט.
זה מזכיר לי רב שיח שהשתתפתי בו במכון הישראלי לדמוקרטיה, והשתתף שם גם השופט אנגלרד (פוזיטיביסט מובהק), אז שופט עליון. הוא טען בתוקף ששופטי העליון לא עושים מה שהם רוצים ולא מערבים את ערכיהם האישיים. הם פועלים באופן לגמרי מקצועי, והחלטותיהם (למעט מיעוט מבוטל) הן אובייקטיביות לגמרי (כמובן גם הוא מבין שיכולות להיות טעויות, שכן מדובר בבני אדם)...
אני לא נוטה לקבל את התיאור הזה, אבל דווקא מדבריו ירד לי אסימון. הבנתי ממנו שבשיח הפנימי שלהם בהחלט יש החלטות מתבקשות, ופרשנות נכונה ולא נכונה. לנו כמי שמתבוננים מבחוץ (בודאי מי שלא משפטן, ועוד יותר מי שעוסק במדעים מדויקים ובמתמטיקה) הדבר נראה כאילו יש שם גמישות אינסופית, וכל שופט עושה מה שהוא רוצה. אבל זו רק התדמית כלפי חוץ. מי שמכיר את השיח ומיומן בו, יודע שיש נכון ולא נכון, גם אם זה לא מדע מדויק כמו שהפוזיטיביסטים חושבים.

נראה לי שחשוב להבדיל בין מספר נקודות שונות כאן - אחרת הרושם עלול לבלבל:
  1. האם יש חוקיות
  2. האם החוקיות רועשת
  3. הקשר בין החוקיות המוצהרת לחוקיות בפועל
  ראשית נפטר מ2, מפני שהעניין קצת מטעה, לדעתי. בין חוקים פיזיקליים יפים ונקיים, כמו e = mc^2 (שלא לדבר על מתמטיקה), לבין מזרחנות, יש עולם שלם של תחומים מדעיים מאד אובייקטיביים ומאד רועשים. חשוב לציין את זה במקום כמו עצכ"ח, מפני שהרושם הנוצר, כאילו שהטענה היא שיש סיכוי להביא לתחומי החברה תוצאות נקיות - קצת מטעה, לדעתי. יש תחומים שבהם הסבר של אחוזים בודדים של הווריאנס (אבל בצורה מובהקת) - הם תוצאה יפה מאד ששווה הרבה.

אני חוזר לרגע למזרחנות (הסבר בהמשך).

לגבי 1, בודאי שהתשובה היא שיש חוקיות (הגם שרועשת). מעולם לא טענתי שהקלדת מילים רנדומיות והגשת התוצאה לפרסום במדעי החברה, יצליח. צריך לעשות זאת לפי סט של חוקים, שאני מקבל שיש להן חוקיות (ואולי אפילו לא מאד רועשת): יש צורך להתנסח בצורה מסויימת, להראות בקיאות במקורות הרלוונטיים, וכו', ועוד תכונה שאינני יודע לנסחה מלבד "התאמה לאופנה הרווחת בתחום בתקופת ההגשה". לצורך העניין, אני גם מוכן לקבל שאם היה אפשר לשכפל את אהרון ברק, ולבחון את עקביות חוות הדעת שלו, היו מתקבלות תוצאות עקביות בצורה מובהקת (שוב, אולי עם רעש).
  אבל, זה מוביל ל3 - מה בדיוק הקריטריון המוצהר והקריטריון בפועל. כדי להקל על העניין, נניח מזרחנות, סובייטולוגיה, חקר עימותים צבאיים, וכו'. כמדומני שגם אתה מסכים שזה לא ממש עובד, מה שאומר שבתחומים בהם בכל זאת יש תוצאות מדידות - המתודולוגיה נכשלת. כעת חזרה למשפטים. אינני בקיא בתחום, וקצת בדקתי מהן הגישות הפוזיטיביסטיות. אינני מבין מדוע אתה מדגיש נקודה זו, בעוד שלכאורה גישות נטורליסטיות היו קשורות יותר לדעתך, למיטב הבנתי (הרי הגישות הפוזיטיביסטיות מתרחקות מטענות מדידות כמו שעושה גישת השיטת הנטורליסטית, לא?). אם כך, מהן המטרות המוצהרות של הגישה הפוזיטיביסטית, לדעתך? אשמח להתייחס לאחר תגובתך.

ואגב, גם בהלכה יש reality check, כפי שכתבתי לך גם באשכול שם. אדם בודק את ההיפותזות שלו לפי הלכות ועמדות קיימות. זה דבר יומיומי שמוכר לכל לומד. כשיש לי היפותזה ביחס לעמדת הרמב"ם, שמבוססת על כמה טענות שלו, אני בודק אותה על נפ"מ שונות שאותן עדיין לא ראיתי, ובוחן האם אכן דעתו מתאימה להיפותזה שלי או לא. זהו מושג השפיטות שהוא כ"כ קדוש במדעי הרוח והחברה (זה מה ששומר על התדמית המדעית שלהם).

כדי לא להפוך את מוקד הדיון לאדם ספיציפי, אני מתעלם חלקית ממה שאתה אומר. שוב, אתה לדעתי מציע מתודולוגיה שנראית זהה לזו שמשתמשים בה בתחומים כושלים, ומניח שכאן היא משום מה עובדת. גם סוציולוגים נתקלים מדי פעם בעובדות חדשות על מנהגי החיזור באיי אנטיגואה (סתם המצאתי, אין לי מושג מה זה אומר), ומשום מה הדברים לרוב מסתדרים עם העמדה המקורית. אינני מאמין שההערכות העצמיות הללו הן בעלות ערך רב.

...
ובשולי הדברים, משום מה כל המדינות מממנות מחקרים במדעי החברה ומדע המדינה, על אף הפסימיות שאתה מתאר. לכן איני חושב שהיחס לתחומים הללו הוא כ"כ פסימי. אני באמת לא יודע האם זה מוצדק, אבל טענתך העובדתית (על היחס הציבורי לתחומים הללו) כנראה אינה נכונה.

רוב המדינות גם מממנות קבוצת כדורגל לאומית - הן רק לא משתמשות בה להערכות לאומיות. זה עניין של גאווה לאומית, כנראה: צריך קבוצת כדורגל ופקולטות למדעי החברה. לא נעים להיות יוצאי דופן.  בישראל אפילו הוקם לפי חוק גוף מקצועי מייעץ לדברים אלה, עד כמה שידוע לי, המל"ל, וראשי הממשלה מתעלמים ממנו לחלוטין לפי הנוחות. לגבי יחס העמך - שוב, אינני מכיר מישהו שקבע את דעתו הפוליטית ע"ס מומחים אקדמיים העוסקים בתחומים רלוונטיים (בישראל נראה לי שהמצב הוא הפוך, אם כבר).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 19:36 לינק ישיר 

איש ציפור החבר הנכבד מ80 מימים ימימה שהוא כותב כאן בפורום הוא מפריח דעות וידיעות בלי כל בסיס ולמרות שגם אחרים העירו לו הו ממשיך לכתוב דברים לא מבוס סים ההגיו והסדר הטוב מבקשים כשאתה כותב על היסטוריה שתגלה את מקורותיך ההסתוריים על סמך אתה קובע את מסקנותיך ועל מי אתה מתבסס או שתציג את עצמך כהיסתוריון  הרי לפי מה שכתב בעבר הוא לא כזה אז מה הן מקורותיך הדבר אלמנטרי אתה חייב לפרסם ולא לכתוב כאילו ציטוט ממקורת כפי שהיה רגיל לצטט ממקורות הלכתיים ותלמודיים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 20:06 לינק ישיר 

מ80 כתב:
 מכל מקום, אם אתה סבור שיש עליית דורות, השתדל לקיים זאת במעשיך, דבריך ומחשבותיך ביחס למעשים, דברים ומחשבות של הדורות הקודמים.

אמן ואמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 20:11 לינק ישיר 

"כי הבנת ירידת הדורות איננה תלויה בהוכחה, אלא בידיעה שכלית או בהיכרות טובה ומעמיקה ורחבה עם הדורות הקודמים, דרכיהם, מדותיהם, יצירותיהם, וייחודם."

אם אתה סובר שהכרה הזאת תביא את המסקנא בדבר ירידת הדורות, אז לזה קוראים הוכחה.
אם היא לא תביא את המסקנא הזאת, אז אין כאן כלום. 
בעניי איני יודע מה בין "ידיעה שכלית" לבין הוכחה. אני פשוט מדבר בלשון בני אדם.

עדיין לא עיינתי במקורות שציינת, אבל אם אני משער נכון, הם לא שואלים אם יש ירידת הדורות אלא מניחים זאת כהנחה, ואחרי זה מנסים להבי במה יש אכן ירידה. אני פשוט שואל מנא לן שישנו כדבר הזה בכלל, ואין היסוד הזה כתוב לא בתורה ולא בנביאים ולא בכתובים ולא בדברי חז"ל. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/12/2011 20:13 לינק ישיר 

לא בדברי חז"ל? ראשונים כמלאכים...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דורכים במקום - התקדמות לימוד התורה בצבור החרדי.
מנהל לחץ כאן לשחרור האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 ... 42 43 44 לדף הבא סך הכל 44 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.