בית פורומים עצור כאן חושבים

הדרת נשים חילוניות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/12/2011 19:31 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
לגבי הצד היוזם המורווח כבר דיברנו,

אז כנראה שלא מספיק. כל עוד ברור שמה שחשוב זה הגברים, וההפרדה נועדה לשמור עליהם, אז תוצאת ההפרדה תהיה ההיפך ממה שאתה מבקר בחברה הכללית: נשים בתפקידי הנהגה, שוויון שכר לנשים, וכו'. לגבי ההצעה שנשים ישבו בקדמת המחיצה, אז א. נחיה ונראה, וב. מדובר לכל היותר בהתנהגות noblesse oblige. לגבי זה שמטרת ההפרדה לא סימטרית, ומה שחשוב זה הגברים - אם אתה ממש חושב שיש טעם, וזה לא מובן מאליו, אפשר לבסס את זה.
  לא התייחסת לעניין ההפרדה הכפויה בין זוגות המעוניינים לשבת ביחד, נושא שהוא מבחינתי עקרוני (דתי, לא אכפת לי), שנושאו אינו הדרת נשים.

בסקנדינביה אינני יודע את מצב הנשים מלבד שאנשים די שבעי רצון מחייהם ,ולמצב האקונומי יש הרבה מה לומר בעניין ,ואגב ,שוודיה כנל, האם חסר מדינות ללא דתיים שלא נכנסות לקטגוריה הנל,?
  לא יודע. אתה העלית את הנקודה, אז אמור אתה: יש מדינה בה שומרים על חוקי השריעה שאתה מציע, אבל בלי הביקורת שאתה מפנה כלפי החברה החילונית? דהיינו, יש חברה בה מפרידים בתחבורה ציבורית, אבל לנשים אין תקרת שכר?

וגם כך מדינת ישראל במקום ה6 כמדומני ברמת שביעות רצון,[לא רע למדינה מוקפת טרור]

אני טוען את הטענה העובדתית שבציבור הכללי, יש חוסר שביעות רצון רב מהחרדים בכלל, ומהדרת נשים בפרט. אם אנו חלוקים בזה, אטרח ואמצע קישור לעניין. אם אתה מסכים, אז מה הטענה - שאנשים בגדול די מרוצים, ולכן אפשר לעצבן אותם קצת? אותי זה לא משכנע.

האינטרנט אכן הוא מכה לציבור בנושאים אלה [שאגב את האתרים לא פתחו החרדים],ועדיין להשוות את התופעות הוא לא נושא ,ומגוחך בכל המובנים.
  אני אנסה שוב. החברה החרדית מייצרת חברה שבה טכנית, קשה מאד לעבור על חלק מהדברים, כי החיים לחלוטין לא  נורמליים, במובן שפשוט לא חיים יחד ביום יום. במרחב הפרטי א. יש אינדיקציה חזקה שלא רוצים שהרבנים יתערבו (סלולארי, אינטרנט) וב. אי אפשר לדעת לגבי דברים אחרים (כמה נשים חרדיות מוכות יש? כמה מקרי אונס בעל-אשה?)
  ההשלכה של זה לגבי חברה נורמאלית - בה גברים ונשים הולכים לעבודה משותפת, ורח"ל אוכלים ארוחת צהריים ביחד מדי פעם, אבל לא מטרידים מינית ולא בוגדים - פשוט לא קיימת.

ואשמח שתצביע איפה סתרתי את הפה המלוכלך,
  לא רוצה להמשיך עם זה. אמרת את מה שאמרת, הגבתי איך שהגבתי, ומי שרוצה - שיקרא ויחליט בעצמו. אפשר לעבור לדברים עניניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/12/2011 23:45 לינק ישיר 

אמשלום

לפי הבנתי את דברייך עוד הייתי די עדין,ואני מצטער על הבנתי הנכשלת,
וכאן המקום באמת להביע את הערכתי על העדינות והדרך ארץ שנוטפת מכל מילה בדברייך.

שיבולת ,
בלנ אתפלסף מחר,מתפוצץ לי הראש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 06:49 לינק ישיר 

[ביליצר,

אתה מנסה בכוח לגרור אותי למריבה אישית. אין לי עניין בזה. אמרתי את דבריי, וליתר ביטחון גם הוספתי והבהרתי.
אתה מתעקש בכוח לראות את כל הדבשות של כולם, ולהמשיך להתעלם מזו שלך - זכותך. אני מצידי, מיציתי את הניסיון להשמיע גם את קולי במהלך השיחה שאתה מנהל עם עצמך.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 07:28 לינק ישיר 

עזרת נשים - אגי משעול

אוֹי אַחְיוֹתֵינוּ גְּזוּמוֹת הַשֵּׂעָר
בְּתוּלוֹת הָרוֹאִי הַפָּרוֹת
וְרָבוֹת וְיוֹלְדוֹת וְזָנוֹת
אֶת מִי שֶׁיִתְנוֹדֵד כִּמְסֻמָּם מוּל קִירוֹת
יִשְׁתַּטֵּחַ עַל קְבָרִים
יַּסְתִּיר אֶתְכֶן מֵעֵינָיו
בִּמְקוֹם לִכְבּוֹשׁ אֶת יִצְרוֹ שֶׁלּוֹ

אַתֶּן הַכְּלוּאוֹת בְּמִנְזָרִים שֶל בַּד, הַקּוֹנוֹת
אֶת הַכְּבוֹד בַּת מֶלֶך וְנִדְחָפוֹת פְּנִימָה
לְיַרְכְּתֵי אוֹטוֹבּוּסִים
זוֹחֲלוֹת לְאֹרֶךְ קִיר
מֵאֲחוֹרֵי פַּרְגוֹד פְּלַסְטִיק יָרֹק -

הַמְּכֻפְתָּרוֹת, הָרְכוּסוֹת עַד מַחֲנָק
הַגְּרוּבוֹת שְׁחוֹרִים אַרְבָּעִים דֶּנִיר
הַמְּזִיעוֹת תַּחַת שָׁאל וּמַאֲמִינֹות
לָאֶשֶׁת חַיִּל שֶׁזּוֹרְקִים לָכֶן כָּל שַׁבָּת
כְּמוֹ טִיפּ לְחוֹפֶפֶת
אוֹיוֹי לָכֶן

מֵהַיַּבְּלִית שֶׁבְּתוֹךְ הַזְּקָנִים
הָעֶרְווֹת בְּעִמְקֵי הַשְּׂפָמִים

מֵהַשֵּׁדִים בֵּין קִפְלֵי הַגְּלִימוֹת, הָעֲנִיבוֹת
הַמַּפְרִידוֹת אֶת הָרֹאשׁ מֵהַלֵּב, הַחֲגוֹרוֹת
הַמַּפְרִידוֹת אֶת הַלֵּב מֵהַחֲלָצַיִם
כְּלִימָה מִכְּלִימָה
אֱלוֹהִים מֵאֱלוֹהִים

מִזְּבוּב קָלָל יָרֹק
הַמַּפְשִיל אֶת כַּנְפוֹת הָאָרֶץ
חוֹכֵךְ כַּפּוֹת זֶבֶל
וְזוֹמֵם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 07:57 לינק ישיר 

בעב

קטנתי מהבן מדוע הדת (הלכות צניעות, שררה בנשים) צריכה להשפיע על המוסר יותר מאשר על היחס בין כהנים לישראלים. מה שנאסר נחרוק שיניים ונקיימו עד יבוא שילה (ומוסד מוסמך יתקן) אבל זה אינו אמור להשפיע על היחס לאשה בכל נושא אחר. וגם לא להיפך, לא היחס המוסרי אמור לקבוע את ההלכה. תאמר אישה שעשני כרצונו. אז מה? תכבוש יצרה ולא תהיה ח"כ (במידה ויש בזה איסור) כשם שאני מדיר עצמי מכהונה, גם לו היתה נחפצת. ומתי לאחרונה פגשת אב המוכר את ביתו. נא הודיעני. אני מעוניין לקנות.

ביליצר

השיפור הקרייריסטי של נשים הוא בשוליים. ככלל ראשי הקהל מעודדים לנשים ראש קטן ופרנסה מוכוונת ומושגחת (ובסוגריים – יש העושים מכך הון. אני מכיר אדם שישב אצל רא6ש עיר חרדית והלה הראה לו אולם שבו עשרות  נשים חרדיות עובדות בשכר נמוך  וגיחך "אפילו כשהן יוצאות לשירותים הן דופקות שעון").

ועוד הערה - אצל נשים חילוניות אין מישהו המורה להן מה לעשות והבחירה בידן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 07:57 לינק ישיר 

ביליצר וכולם

יש לי תמיד תחושה של החמצה כאשר משתמשים בהכללות גורפות, בלי לציין כתובות.

אני כותב מה שנראה לי חשוב מאד לציין.  זה יצא ארוך. אבל איני יודע לקצר יותר.

קודם כל לענין שיטת הדיון והכתיבה: תמיד כדאי לחזור להתחלה כדי לבדוק כל אמירה.

מה זו הדרת נשים? איך היא באה לידי ביטוי? האם זה לא בסדר? מדוע?

מי אחראי? מי לא בסדר? למה? איך אפשר לשנות?

וכאשר מנסים ליישם דגמים היסטוריים, עוד יותר קשה לדון כאשר יש אמירות כלליות. יש תחום מחקר שנקרא "היסטוריה של האידיאות", והוא מעניין ביותר. אבל צריך מאד להיזהר בו מפני דילוג על מערכים מורכבות של גורמים והצטמצמות לחלק מן התמונה.

אבאר על ידי דוגמאות.

1. הדרת נשים

המונח הזה (מלשון "להדיר"=להרחיק) מתייחס ממה שמוכר לאחרונה בתקשורת לתופעה שקיימת במגזר החרדי. זה שאני משתייך אליו.

נשים נדרשות, על ידי אחרים או על ידי החינוך שלהן, למקם את עצמן הרחק מגברים.

זה קורה באוטובוסים, שבו מחלקים את השטח בין גברים לנשים, כאשר נשים נמצאות מאחור, איזור פחות נוח (ובמיוחד למעוברות אבל לא רק).

המונח "הדרה" אולי לא מדוייק דיו, מפני שעצם ההפרדה לא נוחה, מקשה מאד. לדוגמא, בקופת חולים. מה יעשה אב שזקוק לקחת את בתו לרופא? או אם את בנה?

מה שמפריע בהפרדה כפויה (פחות או יותר) זו הוא לא רק אורח החיים שמלווה אותה אלא גם הנחות היסוד שלה. האם באמת יש להפריד נשים מגברים עד כדי כך? האם זו ההלכה? האם באמת יש צורך ליצור חיץ בין גברים ונשים והאם אחרת יש באמת כשלונות? מה זה אומר לגבי תפיסת האדם של האוסרים? אם חז"ל לא ראו לכפות הפרדות כאלו, מדוע לעשות זאת היום? (ומכאן לשאלה שלא נזכרה אבל אני מזכיר אותה מפני שהיא משמעותית. טוענים שאם הרחוב פרוץ, וזה נכון, כגון בלבוש, אז צריך ליצור אצלנו מחיצות גבוהות יותר. מה הקשר?)

2. הדרת נשים שלא הגיעה לתקשורת

ההפרדה נוצרת ונשמרת בעוד מקומות שלא דווחו. באולמות חתונה ואפילו בכניסה אליהם. ברחובות. בחנויות. האם זה נכון? האם ראוי לכפות?

ושוב אותן שאלות: מה הנחות היסוד של הגישה הזו?

3. ולמגזר החילוני, מה היחס שם לנשים?

למעשה, זה לא רק אצל אחינו החילונים. אלא אצל כל מי שאינו חרדי, או חרדי מפריז על מידותיו. העולם פתוח לנשים כמו לגברים כאחד. אשה יכולה לשאת תפקידים שבעבר לא נחשבו למתאימים עבורה. אשה ממלאת תפקידים מקצועיים: מנהלת, רופאה, מדענית, נושאת משרה ציבורית כמו חברת כנסת או ראש ממשלה.

אולם בחברה חילונית, ויותר מכך, בחברה שמחשיבה את הסובלנות יותר מכל, יש כמדומה מדיניות של אי התערבות רבה ככל האפשר בחיי הפרט. זה אומר שיש מקום רב ליצירת יחסים שייחשבו לא תקינים בעיני ההלכה (או המוסר, תלוי איזה מוסר כמובן) בין שני המינים.

וזה מאפשר: הטרדות, או תלונות על הטרדות, שיכולות להיות אמיתיות כאשר המונח "הטרדה" נתפס בצורה מחמירה מאד (האם מותר להסתכל על אשה, לנעוץ בה מבט לא רק מתפעל אלא גם "מזמין"? לדבר? להתקרב אליה? יש דברים שקשה מאד להגדיר, ודווקא אלו יכולים להוות עילה חוקית לתביעת הטרדה - לפי הדיווחים ולפי הכתבות ולפי התוצאות).

3. למי באים בטענות?

כאשר מחלקים ציונים, אפשר לעשות זאת בכמה רמות. רק מיעוטן בעל משמעות.

א. "הציבור". אין כזה דבר. יש אוסף יחידים.

אני אישית איני אחראי למי שירק על ילדה בבית שמש. כל הציבור החרדי אינו אשם במעשיו. מדובר באדם בעל תפיסות שגויות. האם ובאיזו מידה יש לראות מחלת נפש בהתנהגות כזו? מסתבר שהוא אדם שמתפקד ברוב שטחי החיים, אבל יש לו כמה טעויות בסיסיות. אמונה בהפרדה מוגזמת, אמונה בחובת תוכחה או זכות מוגזמת, אמונה בעצמו שהוא מייצג את המגזר החרדי ואת אלוקים עלי אדמות (האם לא לכולנו יש קצת נטיה כזו, ובמיוחד מי שמגיע לפורום שלנו? אני יודע שלי כן, אבל אצלי זה מתבטא במקומות אחרים).

ב. טענות מערכתיות אפשריות

אם יש מקום לטענה והאשמה, הרי זה כלפי מערכת שמאפשרת תופעות שליליות (הטרדה מינית או הטרדת הדרה) או אינה מעניקה הזדמנות שווה (החרדים אבל גם החילונים...). אך כלפי מי נפנה את הטענה הזו? הרבנים? שר החינוך? מוסדות ההוראה? הפילוסופים ששותקים או מביעים רעיונות שגויים? לפעמים לא ניתן להביע רעיון אלא באופן חד צדדי מפני שהוא בא בעקבות הקשר, אבל כאשר ההקשר נשכח, נותרה רק ביקורת מוקצנת.

4. גלגולים היסטוריים

בהווה ובעבר הקרוב, נניח מאז תחילת המאה הקודמת, בשטח שניתן לכנות "המערב" השתנה מעמד האשה. נשים איבדו זכויות (לקבל יחס מיוחד, כמו ישיבה באוטובוס) וקיבלו יחס יותר שויוני, כולל שויון הזדמנויות. זה היה חלק מן המסע הכללי לשויון זכויות בין כל המגזרים והמגדרים. זה עבד - חלקית.

בעבר הרחוק, היהדות, כלומר התורה וההלכה, ניסו לשפר את התרבות של עם ישראל ואולי בעקיפין את שאר העולם. בעיני, כידוע, כמו הרמב"ם לפי תפיסתי, התורה היא חינוך, פסיכולוגיה וסוציולוגיה. התורה לא תבעה מדורות של מקבליה להשתנות מעבר ליכולתם בנקודת זמן נתונה. לכן הותר לאב למכור את בתו לאמה, ואשה מתייבמת מדין תורה בעל כורחה, אבל אלו היו עידונים של התייחסויות גרועות בהרבה. לדוגמא, כפי שמראה הלברטל בספרו על "מהפכות פרשניות בהתהוותן", התורה הוציאה את הזכות להעניש ולהרוג מידי הפרט (אבי המשפחה למשל) לידי מסגרת רחבה יותר (בית דין).

חז"ל הוסיפו ופירשו מחדש, כשהם עומדים על כוונת התורה, וכך ביטלו למעשה את "עין תחת עין", "בן סורר ומורה", "מכירת בת לאמה" ועוד ועוד.

אבל גם חז"ל היו תלויים בזמנם ובמקומם, ולכן נותרו ביטויים לאי שויון שנראה בעינים מודרניות פסול. למשל בברכות השחר, ברכות נפרדות לגבר ולאשה, ברכות שבהן מעמד הגבר נראה עדיף.

מבחינה מסויימת, השאיפה המודרנית לשויון מתחילה מן התורה והתפשטותה. הרעיון שכל אדם נברא בצלם אלוקים, ולפיכך גם האשה, האם לא הוא עומד ביסוד הביקורת החילונית?

גם אני נטלתי מספר מצומצם של גורמים היסטוריים שפעלו באופן ישיר ועקיף, אבל מסקנותי שלי שונות משל אחרים כאן. ובכל זאת, סבורני שאני צודק, אם כי לא סקרתי את כל התמונה המורכבת כולה.

5. שיפורים נדרשים

האם היהדות, התורנית והחרדית, נעצרה? טועה? אני חושב שכן. ההתמקדות בהפרדה מופרזת בין גברים לנשים יוצרת אורח חיים שקשה לחיות בו, גם לאלו שבוחרים בו מרצון ומידיעה. יש גם למי לבוא בטענות. לאלו שמנהיגים את הדור, וטועים בדבר הלכה, בעקרונות.

זה שאצל אחינו החילונים יש בעיות אחרות, חמורות יותר, זה נכון. אבל האם זה פוטר אותנו, החרדים, מביקורת עצמית, מתיקון, משינוי פרופורציות?

אמנם יש כאן בעיה אמיתית. גברים ונשים הם בני אדם ולכן הם זכאים שיתייחסו אליהם, כל אחד ואחד מהם, בתור צלם אלוקים, וזה כולל, כמסתבר, גם את "הזכויות לשויון הזדמנויות". אבל, מצד שני, אנו גם ערים לכך שבכולנו פועל זיהוי של מיניות. וזה יכול לפרוץ, בעדינות או לא, מתוך כבוד לזולת או לא. הכפילות הזו הובילה להופעת הלכות ייחוד (אסור לגבר ואשה שאינם קרובי משפחה להיות במקום אחד סגור שמא יחטאו, למרות שהסיכוי לכך אינו רב, כי האיסורים מסוג זה הולכים אחרי המיעוט).

לחברה התורנית יש מנגנון שמטפל בבעיות אלו. הטיפול מחולק לשלוש רמות:

א. איסורים מהתורה ומדרבנן. בעיקר איסור ייחוד. מניעת הזדמנויות של כשלון ברמת המעשה.

ב. איסורים פרטיים והמלצות. לא יתבונן אדם באשה למטרת הנאה אסורה. לא ילך אדם אחורי אשה כאשר קל להגיע להתבונן בה. לא ילך במקום שנשים נאלצות להיות בחוסר צניעות כגון בזמנם על הכביסה בנהר. לא יעבור אדם בשוק של שירותי מין (=זונות) אם יש דרך אחרת.

ג. כל השאר לא נאסר ואי אפשר לאסור.

בחברה החרדית של ימינו, כתוצאה מהתפתחות היסטורית ארוכה ומורכבת, הופיעו איסורים חדשים. זה החל במקדש שבו חולק השטח בין גברים לנשים, המשיך בבית הכנסת, והגיע משם לשטחים אחרים, כמו אולמות שמחות (מימי הראשונים והאחרונים) וכעת גם בפעילויות חברתיות שמטבען לא ניתנות להגבלה נוחה (אוטובוסים, קופות חולים, חנויות, מדרכות).

ההפרדה הכפויה נובעת מתוך מניע נאצל: להרחיק את האדם מן העבירה. אבל יש כאן כמה  טעויות, לדעתי. אי הבדלה בין המלצה לחוק, בין עבודה פרטית לכללית. חוסר אמון בסיסי בפרט האנושי. והעדפה של ערך אחד ויחיד: מניעת כשלון בתחום העריות, אפילו ברמה של הרהור או רגש ארעי, על פני ערכים אחרים שגם הם מוכרים בהלכה, כמו כבוד הבריות, זהירות לא לפגוע, וגם, אם ניתן למצוא לכך מקור, המקבילות התורניות של "שויון האדם" (צלם אלוקים) והזדמנויות שוות (פחות ברור, ואף מנוגד לתקנות קדומות כגון אלו שמונעות מינוי אשה לתפקיד ניהולי בתחומים מסויימים).

מה עושים כעת?

לומדים,

מרגילים את עצמנו לזהירות בכבוד אחינו וחברינו, הקרובים והרחוקים.

ושוב לומדים. בתקוה שהלימוד ומסקנותיו ודרכו יחלחלו החוצה וימשיכו לתקן את העולם שמסביב.

אך בעיקר בודקים את עצמנו ומתקנים את עצמנו בכבוד לזולת, שהוא הוא נקודה שנחלשה מאד.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 07:58 לינק ישיר 

הועדה

איקון ירוק מאד על הרעיון. אכן, מי שרוצה שנשים יעברו לסוף, יש פתרון עדיף עבורו. שילך הוא לסוף ויסתובב עם הגב נגד כיוון הנסיעה! אם יש לו בחילה, כצפוי, זו כבר בעייתו. עליו לשלם את המחיר של דרישותיו הגבוהות שיכולות לחייב רק את עצמו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 09:17 לינק ישיר 

יוסקהלייב כתב:

עזרת נשים - אגי משעול

יפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 09:54 לינק ישיר 

לעיון משתתפי הפורום:

מתוך הספר 'נזר החיים' שבו מובאים תשובותיו של הרב חיים קנייבסקי:

בפרק הנקרא "דברים נכוחים" (עמוד רל"ג), מופיעות שתי השאלות הבאות:

שאלה רי"ג: האם מותר לשבת אחרי אשה?

תשובת מרן שליט"א: בגמרא כתוב לא ללכת אחרי אשה, אבל לא כתוב לא לשבת אחרי אשה.

שאלה רי"ד: בספר נקיות וכבוד בתפילה, נשאל מרן שליט"א אם יושב באוטובוס והתיישבה אשה לידו - האם יש חיוב לקום?

והשיב: אין חיוב, ויזהר בנגיעה.

ונסתפקתי האם בכהאי-גוונא דנזהר מנגיעה, מותר גם לשבת לכתחילה ליד אשה?

תשובת מרן שליט"א: אם נשמר מנגיעה, מותר גם לכתחילה.

עד כאן ציטוט

על פי דברים אלו לא היה צריך להיות מקום לאוטובוסי מהדרין כלל...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 09:56 לינק ישיר 

אשוולף

ברוך הבא לפורום!

הבאת מקור רב חשיבות, לפחות מבחינה סוציולוגית וגם מבחינה תורנית להבדיל.

אמנם אני בטוח שיש כאלו שירצו לראות צילום של המקור, וגם אז יסרבו להאמין עד שישמעו מפי הרב, וגם אז יטענו שהדברים לא הובנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 10:03 לינק ישיר 

תודה מיימוני, את התשובות של הרב קנייבסקי ראיתי מתוך המאמר הבא:

http://www.bhol.co.il/ImageBank/Article_D4C57139FD2546C9B8FBB6A31EB9FCB2.jpg
כל הגברים ימינה וכל הנשים שמאלה. צילום: מיתפלפל

צרו צעדינו מלכת, ברחובותינו!

יש לצאת נגד 'צניעות' שעוברת את הגבול ומכשילה יותר משמתקנת • הרב יוסף חיים נקש מקונן גם אחרי ט' באב על שפלות הדור ועל הכרזת ההתנתקות ברחובות ירושלים, ומפתיע עם פסק של הגר"ח קנייבסקי

יוסף חיים נקש, בחדרי חרדים
תאריך: 02/08/2009 18:38:00

מאמר קודם בנושא:

האם כולם חשודים?

ט' באב מאחורינו אמנם, אך באוזניי עדיין מצלצלים המילים אותם קראנו במגילת איכה "צרו צעדינו מלכת ברחובותינו" - וכל זאת למה? בשל ההוראות החדשות אליהן התוועדנו בימים אלו לפוסעים ברחובות גאולה, מלכי ישראל ומאה שערים.

שלטים גדולים מכריזים על "התקנות" החדשות, ואני, יהודי פשוט אני, אולי גם לא רב, אך גם לא שרברב. בתוך עמי אני חי, ואט-אט הולך ומתברר כי התהליך הזה, שנקרה 'חיים' בתוך עמי, הופך להיות יותר ויותר קשה. יותר ויותר מסובך.

דבריי יכוונו שוב לנושא הצניעות שהפך, לדאבון כל לב רך וחרד, להיות כה פומבי ומוחצן ברחובותינו. ליבי מלא וגדוש, כמו רבים מאחי, ביניהם אישי ציבור ואנשי חינוך, על שלטים בגודל המסוגל לכסות כל אשה ממוצעת, שנתלו ברחובות קרתא דירושלים, בהם נכתב בין היתר: "בלי שייראה אף איבר שהוא". רחובותינו מלאו דמים בדמות מודעות מנוקדות בגודל קידוש לבנה, כך שאפילו הזאטוטים מבינינו, שעדיין מתקשים בקרוא אותיות הא'-ב' הקדושות ללא ניקוד, יוכלו לתמוה באזני ההורים בתמימות אופיינית: "אימא, מה זה 'ההבלטה החמורה' שאסור לראות מבחוץ?"

סאגת החומרות החדשות, שלא שערום אבותינו, מותירות לכל 'עסקן' לפעול ככל העולה על רוחו ה"קדושה", ולהחליט על דעת עצמו לתלות מודעות לאורך כל קו התפר שבין שכונת 'גאולה' לשכונות הצפון בירושלים, המבקשות "לאור בקשת רבים" שהגיעה אל הרבנים, כי בשעות מסוימות בשבתות, המצב הופך לבעייתי ה"י.

והאמת ניתנת להיאמר, שאיני שלם עם הניסוח המעורפל קמעה במודעות הללו. שכן, הן מכילות הנחות סותרות ואפרטן: "רבים וטובים תינו את צערם לפנינו שקשה ללכת ברחובותינו מרוב נשים ובנות בלי עין הרע"...

אתם הבנתם את זה? קשה ללכת מרוב נשים ובנות (משמע רחמנא יצילנו - יח"נ), בלי עין הרע (משמע מבורך הוא – יח"נ). אם הן מעוררות גועל נפש כה רב, עד "שקשה ללכת ברחובותינו מרוב נשים ובנות", אז מה פתאום מציינים העסקנים הקדושים "בלי עין הרע"? הרי עין טובה בוודאי אין כאן!

ובכן, מבקשים מאיתנו אותם "רבים וטובים" להשאיר את המדרכה הימנית פנויה בכל האזור שמרחוב בר-אילן פינת צפניה עד רח' יחזקאל. בשבת הבאה, אותם "רבים וטובים" יבקשו להמשיך את המדרכה הנפרדת עד סנהדריה.

למה לא? הרי ממש קשה ללכת מרוב נשים ובנות בלי עין הרע.

קשה, קשה.

• • •

וכך בעודי מהרהר בעליית מפלס השיגעון באותו בראומטר של החום הלוהט סביבנו, וכפי שכבר ניבאו רבים וטובים, הגיעה תורן של הפרדת רחובות ומפלסים ברחובות קריה, וללא בושה, אני תוהה איך כבר עברו את עניין המהדרין באוטובוסים, שלבטח הפך לקונצנזוס שאסור להרהר אחריו. להרהר - תרתי משמע.

ואני הקטן מאמץ עיניי המשתהות ובודק שוב ושוב בדברי הבדולח של מרן פאר הדור והדרו, איש אלוקים קדוש הוא, גאון ישראל ומעוזו, הגאון רבי חיים קנייבסקי שליט"א, שעפר אני תחת רגלי הקוראים בבואי לצטט פסק הלכה (שאולי יש להצטער שאינו מיושם למעשה...) מפיו, כפי שמופיע בספרו 'נזר החיים'.

הספר, שכולו הוראות הדרכה ופרקי הנהגה להורות לעם ד' דרך אשר ילך בו, מביא שלל שאלות בענייני הלכה ומענייני דיומא, אותם שאל הכותב הנכבד את מרן הגר"ח שליט"א.

והנה בפרק הנקרא "דברים נכוחים" (עמוד רל"ג), מופיעות שתי השאלות המרתקות הבאות:

שאלה רי"ג: האם מותר לשבת אחרי אשה?

תשובת מרן שליט"א: בגמרא כתוב לא ללכת אחרי אשה, אבל לא כתוב לא לשבת אחרי אשה.

שאלה רי"ד: בספר נקיות וכבוד בתפילה, נשאל מרן שליט"א אם יושב באוטובוס והתיישבה אשה לידו - האם יש חיוב לקום?

והשיב: אין חיוב, ויזהר בנגיעה.

ונסתפקתי האם בכהאי-גוונא דנזהר מנגיעה, מותר גם לשבת לכתחילה ליד אשה?

תשובת מרן שליט"א: אם נשמר מנגיעה, מותר גם לכתחילה.

• • •

אדגיש ואומר, לטובת הטוקבקיסטים הנלהבים ולמען נידע את ההלכה למעשה, כי החיבור 'נזר החיים' לא נכתב כספר זוהר, שאולי מיועד ליודעי ח"ן ואפשר שאינו שווה לכל נפש, או כ'צאינה וראינה' כספר רגש ותחינה.

מדובר בחיבורו של אחד מגדולי פוסקי דורנו, ששתל הקב"ה בקרבנו להאיר את האפילה באותו דור שפל ונבזה. ויסכימו כולם (אין כולם, אך רובא דמינכר) שגם אם נחפש בנרות ופנסי רחוב בוהקים לא נמצא את ההיתר לבטל את דברי קודשו של מרן הגר"ח שליט"א.

ולכן, לאחר תשובות ברורות ונהירות אלה, הרי שכל מילה נוספת מיותרת; אך מפני שמכיר אני בטיב המגיבים, יש לחזור שוב על דבריו של מרן שליט"א, שמתיר ישיבה מאחורי אשה, ואפילו להתיישב (שומו שמים) ל-כ-ת-ח-י-ל-ה על יד אשה זרה באוטובוס!

והנה הס מלהזכיר. וחלילה שאני הקטן, מפשוטי העם, לא אכתוב זאת, ולבל תחשדו בי חלילה שאני אפילו חושב להתיישב ליד אשה זרה, לא לכתחילה ולא בדיעבד. אך, שוב, גם אם זה לא מסתדר למאן-דהו, או לכמה מאן-דהו'ים, הרי שמי לנו גדול כמרנא הגר"ח שליט"א שכך ענה למשאלהו מפורשות. וכך "תשובת מרן שליט"א: בגמרא כתוב לא ללכת אחרי אשה, אבל לא כתוב לא לשבת אחרי אשה". בהיר ונהיר כאור שבעת הימים. לא ברמז ולא בסוד, לא בדרש ולא בכוכביות, חלילה.

אכן, פוסק מרן רבי חיים קנייבסקי שליט"א שמותר לשבת לכתחילה ליד אשה, ובוודאי שמאחורי אשה אין בעיה כלל.

וכל אלו שמטיבים לנופף במאמר חז"ל: "מאחורי ארי ולא אחרי אשה", נדרשים כעת לקפל דגלם ולהבין את מה שמרן הגר"ח מנסה להסביר לנו, שדברי הגמרא מתייחסים להליכה ולא לישיבה. זוהי הכרעת מרן ואני מציע לכולנו שלא להרהר אחריו.

• • •

לאחרונה פורסמה והופצה חוברת צבעונית לעידוד ושמירת גדרי הצניעות. חוברת זו התגלגלה לידי וכולי צער על כך ולא ארחיב על מה צערי, רק זאת אסביר שבה מופיעים שרטוטים מעוצבים המראים ראש אשה, במגוון סגנונות, תוך נתינת מידות מדויקות, מהיכן ועד היכן צריך להסתיר או לגלות את הצווארון ועוד...

מדובר בחוברת כרומו, שאינה מותירה כמעט שום דבר לדמיון נפש צאצאינו. וכן כיתובי המשפטים בחוברת "הקדושה", פשוט תאווה לעיניים ה"י: ממש התאמצו בשבילנו, עם ישראל קדושים והבהירו לנו אחת ולתמיד באופן ברור ומודגש עד להיכן ומהיכן צריכה להיות החצאית, החולצה, הגרביים, הגרביונים, הצווארון; וגם לא פספסו להדגים את מידת השקיפות הלא רצויה.

שיהיה ברור: אף אחד, ואני הקטן בתוכם, אינו נגד צניעות. אבל יש לצאת נגד "צניעות" שעוברת את הגבול ובוודאי מכשילה יותר משמתקנת. ואם נאמר אין אפוטרופוס לעריות? יש לצטט את דברי הגמרא הק'. "עשרה קבין של זנות ירדו לעולם". לכולנו ידוע מי היא האומה שנטלה תשעה מהן, נכון? אותה אומה שמקפידה על רעלה ועל גלאביה. אותה אומה שאוסרת לאישה לצאת לרחובה של עיר בלי שכל גופה יעטה שחורים ורק עיניה מציצות מחרך מחוספס.

ולכאורה, איך מתיישבות שתי הסתירות הללו? הרי הנשים של אומה זו הן הכי צנועות לכאורה. איך יתכן שדווקא הם נטלו את תשעה הקבין. הנה לנו, כי דווקא הצניעות המעושה, מאוסה ומזוייפת כשהיא הופכת לפומבית ומוחצנת, היא כולה שקרית ומטעה. הנה כי כן, מבחוץ הם לכאורה צנועים מאוד, אך מבפנים יש להם תשעה קבין!

אנחנו, בני האומה היהודית, חייבים כמובן לשמור על צניעות, להקפיד עליה כבבת עינינו, אך גם הצניעות צריכה להיות צניעות בעצמה. מבלי שתהיה המונית, פומבית וזולה, מבלי שתיהפך רחובית ופוגענית.

ולצערנו, בוויכוח הזה של מי צדיק יותר כולנו מפסידים. כולנו זה אומר שגם הנשמרים והנזהרים נסחפים בעל כרחם בחגיגת הצניעות הפושה בקרבנו והורסת, כן הורסת, כל חלקה טובה.

ואין מי שיאמר: הרף! די!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 11:06 לינק ישיר 

הפסוק מספר על אלישע הנביא, שהלך אחר האשה.  מענין האם האיש הקדוש הזה כפי שגם הגמרא מעידה עליו לא ידע הלכה מפורשת שלא הולכים אחר האשה? תמהני

מלכים ב פרק ד   תֹּאמֶר אֵם הַנַּעַר חַי יְקֹוָק וְחֵי נַפְשְׁךָ אִם אֶעֶזְבֶךָּ וַיָּקָם וַיֵּלֶךְ אַחֲרֶיהָ:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 11:18 לינק ישיר 

למיימוני השואף למדינת ההלכה. נניח ויבוא היום ותיווצר מדינה כזו - ללא הדרת נשים חלילה - האם יעמוד מפקח בכניסה לאוטובוס וימנע מנידות וזבים לעלות עליו כדי שלא יטמאוהו מדרס ומושב? אם אתה מסכים לכך, מדוע שלא תמנע כניסת כל נשים לאוטובוס בכלל ולחלקו הקדמי בפרט, ואם אינך מסכים לכך, האם אתה ריפורמי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 14:51 לינק ישיר 

תחשגחם,

"הזבין והזבות והנידות והיולדות מותרים לקרות בתורה ולשנות במשנה, במדרש, בהלכות ובאגדות ובעלי קריין אסורים בכולם" (תוספתא ברכות פרק ב,יב)

עולם הפוך אני רואה, אם הן אינן מטמאות ספר תורה הא כיצד יטמאו מדרש ומושב ? - אם כבר יצטרכו להעמיד מפקח בכניסה לאוטובוס לבדוק את הגברים כדי שלא ייטמאו מדרש ומושב !

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/12/2011 15:58 לינק ישיר 

תחש גחם

הלוואי והייתי יודע איך יכולה וראוי שתראה מדינת הלכה. וכרגיל, זה נושא לאשכול בפני עצמו.

על כל פנים, אם נחזור לשמור הלכות טומאה וטהרה, יש לנו משניות רבות שמתעדות עד כמה זה מסובך.

אכן נידות וזבות וכן טמאים אחרים יצטרכו להשגיח על עצמם שלא יטמאו אחרים.

ואכן אף זה נושא לאשכול, בלי קשר למדינת הלכה, אלא לפלפולא בעלמא (בינתים) כיצד יכול אדם מטמא לתפקד בחברה מודרנית בלי לטמא ולקלקל לאחרים.

וכל זה כמובן לא נראה קשור למטרה המקורית של האשכול, האין זאת?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הדרת נשים חילוניות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.