|
|
| נשלח ב-28/12/2011 20:51 |
|
| |
נו, שיבולאיו, זה בסך הכל בגלל שאני תהיתי אם היה קיים בכלל היסטוריון בשם כזה שכתב על היהדות במאות הראשונות לספירה.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2011 21:04 |
|
| |
| thepresent כתב: |  | | פשוט אני מנסה לעקוב אחרי ה meme הזה |
|
ממטיקה זה ממש מתבקש לאשכול (אגב, לאו דווקא באהדה גדולה לנכונות הרעיון במציאות, אלא יותר לעניין שבו). לא מצאתי אחד כזה. מה דעתך לפתוח אחד?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2011 21:08 |
|
| |
| maxmen כתב: |  | ...
כלומר מה משתוקקת אימא חילונית שבנה יגדל ? ומה משתוקקת אימא חרדית שבנה יגדל ? ... |
|
לענ"ד (ולמרבה הצער), יש משהו בדבריך.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2011 22:27 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  | עץ_נטוע, לא נותר לי אלא לחזור על שאלתי ממקודם. המתודולוגיה שגויה מיסודה: מרגע שהקריטריון אינו כלום מעבר למה נשמע הגיוני לדתיים (פונדמנטליסטים מילוליים), אי אפשר להתחמק מהשאלה אם זה מקורלץ למשהו אחר חוץ ממה שמראש נשמע להם הגיוני. זה משהו שאפשר לבדוק בקלות. למעשה הסיבה היחידה שפותח האשכול, לומדתלומדת, פוגמישו, מיימוני, וכו' לא יוזמים בדיקה כזאת (שקריטית לטענה שהם העלו כמשהו שמנמק פוזיטיבית את דעתם!) - היא שהם יודעים מראש שהתוצאה היא שלילית. מה תשיג בזה שתביא מידע (מוצדק) על מונטר?
|
|
הטענה של אלו שהזכרת היא שאובייקטיבית הטענות שלהם טובות יותר, בתור צופה מבחוץ אתה יכול לטעון שזה לא נכון, אבל אין לך ברירה אלא להתמודד עם הטענות.
לגבי המוטיבציה האישית שלי לעשות את זה, שקלתי לנסות לעשות לעצמי אנליזה, שתבדוק כיצד משפיע חינוך חרדי על רמת היחס אותו נותנים לטענות סובייקטיביות, ועד כמה רמת היחס שאני נותן לטענות מסוג זה קשורה לחינוך שלי. גיליתי שזה מידי מסובך ועזבתי את זה בשלב זה, אולי בפעם אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 00:39 |
|
| |
| עץ_נטוע כתב: |  | |
הטענה של אלו שהזכרת היא שאובייקטיבית הטענות שלהם טובות יותר, בתור צופה מבחוץ אתה יכול לטעון שזה לא נכון, אבל אין לך ברירה אלא להתמודד עם הטענות. |
|
יכול להיות שלא הבנתי אותך כלל.
המשמעויות המקובלות של "טיעון" או "קושיה" קשורות באמירות ששורשיהן בנקודת מוצא מקובלת (לפחות על בר-הפלוגתא).
הטענה של אלו שהזכרתי ש"אובייקטיבית הטענות שלהם טובות יותר", לכשלעצמה, אינה מתבססת על שום נקודת מוצא מקובלת. הלכך, לא רק שאינני מסכים ש"אין לי ברירה אלא להתמודד", אלא שבאותה מידה אני מפריך אותן באמירה שאובייקטיבית הטענות שלי טובות יותר.
מאידך, מה שאני אומר מתבסס על משהו בהחלט אובייקטיבי, ולא קשור לנקודת מוצא של "צופה מבחוץ". טענות המחב"תים הן שלפי נקודות מוצא כלשהן, יוצא שניסי הדת היהודית מוכחים אובייקטיבית יותר משל כל דת אחרת, שההערכה שנבואות היהדות התגשמו מבוססת יותר מאשר אצל דתות אחרות, וכו'. אני טוען שיש חפיפה אפקטיבית-מושלמת בין החזקה בנקודות מוצא אלו, לבין השתייכות לחלק פרומיל האנושות שהוא תוצר האינדוקטרינציה לפיה תוצאת טענות אלו נכונה. אם להיות פרטני וחד יותר: מרכא_טפחא חושב שהוא שייך לפרומיל האנושות בעל היכולת להעריך האם נבואות דתו-שלו התגשמו או לא, ומחב"ת מהזן ש160,000 מאובנים שלו חסרים לפי עצכ"ח, חושב שהוא שייך לפרומיל האנושות שיכול להוכיח שרק לניסי דתו-שלו יש הוכחות אובייקטיביות. שאר האנושות הדתית פשוט איננו מצליחה להבין את זה, כנראה כתוצאה מהאינדוקטרינציה שהוא עבר (להבדיל מהאינדוקטרינציה הנכונה). מעבר לאמירה זו - שכ"א יסיק את המסקנות בעצמו.
תוקן על ידי xibolaiyu ב- 29/12/2011 00:53:29
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 01:26 |
|
| |
שיבוליהו לפני שתאשים אותי במשהו קרא מה שכתבתי לפני כשנתיים :
אך מה שקשה לי זה הסטטיסטיקה. 99% של הנוצרים נשארים כך, כמו כן מוסלמים יהודים בודהיסטים וכו'.
לגבי היהדות הדבר נכון כלפי מזרחיסטים חרדים חסידים וכו'. והמעניין מכל הוא, שכל אחד מוצא בשיטת אבותיו את הדרך הנכונה ואת העצכחיות - יושר-אינטלטואלי המתבקש.
לכאורה, דבר זה מסרס כל אפשרות לעצכחיות כנה ואמיתית, סטטיסטית, מכיוון שאני יהודי אמצא בדתי [הכוללת מחיית עם עולל ויונק, וסקילת מחללי שבת והומואים, ובכלל שעבוד טוטאלי לדברים אפורים משעממים] בהסתברות של 99.9% אמת מוסר וצדק וכו'.
ולפי זה גם איך ניתן להעניש או לתת שכר כלל לבני מאמינים ? הרי המציאות והלוגיקה הפשוטה מוכיחה שאדם ממשיך את אמונת אבותיו. ואם על המעשים נותנים השכר, יתנו אולי גם למוסלמים ?
עד כאן (בתיקונים קלים) -- וכפי שהינך רואה, גם אני התחבטתי בעבר בזה, (לא שזה משנה משהו ) הרי כפי שהינך טוען, המתמתיקה לכאורה פורכת את ההגיון בדתות, או כפי שאמרת החיישן מקולקל..
אך, לאן הגישה הזו מובילה ?! פתחתי אשכול בעבר על נכונות לשינוי דעות. ואכן, כל זה אכניס בק"ו כשאבוא לדון על נכונות הדת. אברהם אבינו מתואר בחז"ל כאחד שכל העולם בעבר אחד והוא בעבר שני, אין לי ספק שהיה לו לא קל...
אך ניתן להסיק מכך שההצדקה להעיז פנים נגד כל העולם אינה צריכה לבוא מההשכלה או מחילוניות, אלא דווקא ממי שמסמל יותר מכל את האמונה בא-ל אחד. המרדן הראשון בהיסטוריה, המשכיל החצוף והכופר אברהם.
ולעניינו של אשכול, אני עסוק בצורה אובססיבית בהוכחות לתורה, אני אישית בחיי האישיים,התורה אינה חסרה לי, ולא יראת שמים, וכל הדבר הזה משול עלי כאוסף חוקים מעצבן ואף פרימטבי לעיתים. טוב לי בחיים דמוקרטיים חופשים מלאי אנרגיה יוצרת. והאשכול בא ממקום של אמת, וסייגתי את עצמי, שגם אם מאן דהו חזה בתורה משהו , האם זה אומר משהו ?! ואם כן מה זה אומר ?! ואם זה אומר על משהו שאיננו מוסרי בקריטיונים שלי ?! או משהו הסותר את ההגיון ?!
אני מתבונן בצורה אובייטקיבית על היסטוריית עם ישראל, האם יש בהיסטוריה של העם הזה, משהו מעבר לטבע הרגיל. והאם העובדה שהתורה חזתה את ההתנהלות הזו, את הבדידות הזו של עם ישראל כגוי מובדל למשל ושנינה נרדף מוחרם מוגלה מוכה החוזר לארצו, האם זה מעבר לטבע ?! אינני רוצה לאנוס את ההגיון בתיאוריות מדעיות, כשם שאינני רוצה לאנוס אותו בתיאוריות דתיות, תהיינה התיאוריות אשר תהיינה מבית כל יוצר אשר הוא.
אין אני דן כלל אם המדינה היא ביטוי סטרא אחרוני או אות לאתחלתא דגאולה, או סתם עוד מדינה חילונית אשר במקרה תושביה הם צאצאי העם העברי המחויבים בתרי"ג מצוות. (שלושת הגישות המקובלות כהיום...)
אלא האם התורה חזתה, ויצרה מציאות מסיומת אשר הוכיחה את עצמה. או לא. האם ניתן להסביר, ולא לתרץ את ההיסטוריה המיוחדת של העם הזה, והחזון התורני, בצורה משכנעת הגיונית לוגית הסותרת את המסורת הדתית כן או לא.
האם היהודים כעם שמחד היה מונותאיסטי אך מאידך התסגר משחר לידתו בתוך עצמו ולא רצה למסיין. האם העובדות האלה מספיקות בכדי להסביר את ההיסטוריה האדוקה והנרדפת של העם הזה, שמחד שמר בעור שיניו על חוקי דתו, ומאידך לא חיפש להפיץ את דתו, ושמר בקנאות על טוהר הגזע ועל מכלול החוקים הקשים מנשוא לעם אחר.
לומדת אינה מחפשת "תירוצים", וכפי שמעידה על עצמה, פעם ראשונה שהיא רואה שהקושיא חזקה מהתירוץ, פעם ראשונה... עד היום היא מודה שהכפירה והאפיקורסות שאולפה להתנגד אליהן, צדקו יותר מאשר תירוצי הדחק.
הציטוט הזה של נויגרשל על העבדים היהודים החוזרים מאוניות נראה לי דחוק, נו באמת כך מבוססת נבואה ?! על איזה היסטוריון לא ברור שכתב שורה אחת על כמה ספינות שעברו למצרים. נדמה לי שזה היה צריך להיות משהו יותר מכונן.. אך עדיין, האם אתה יכול לתת מקבילה היסטורית לאיזה תורה עתיקה שנכחדה, המדברת על עם שיופץ לכל עבר, יהפוך למשל ושנינה, ויחזור לארצו וישרוד למרות הכל כי ה' אוהב אותו למרות כל הבעיות... דוגמא אחת, שאוכל לטעון, אוקי זה היה מקובל אז בקרב כל הדתות לכתוב כך, והיהדות שרדה.
האם ניתן כלל להתייחס ליהדות כאדם או כגוף לומר "היא" שרדה. מי זה היהדות ומה זה היהודים. הרי הם אוסף של אנשים אשר חוקים דתיים ליכדו אותו, וכפי שהדרוזים שורדים זה שנים רבות, כך הרעיון היהודי שורד דרך הרעיון עצמו.... קשה עד מאוד להכחיד רעיון דתי כה עמוק ומקיף. בנגיוד לכל מיני עבודות זרות למינהן אשר כלל לא היה להם דרך קורהנטית מקיפה כוללנית, ולרוב היום פתוחים לכל מיני אלילים ואלילות שונות בכל מיני תחומים.
וכמובן, יש לבדוק את תוקף חוקי הדת, ולא רק הוכחה לכאן או לכאן. הרי אם התורה חוקיה חזונה ועוצמתה נובעים מכח שד משחית רע ומרושע, אינני בטוח שארקוד לצלילי חלילו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 02:04 |
|
| |
| מרכא_טפחא כתב: |  |
האם ניתן כלל להתייחס ליהדות כאדם או כגוף לומר "היא" שרדה. מי זה היהדות ומה זה היהודים. הרי הם אוסף של אנשים אשר חוקים דתיים ליכדו אותו, וכפי שהדרוזים שורדים זה שנים רבות, כך הרעיון היהודי שורד דרך הרעיון עצמו.... קשה עד מאוד להכחיד רעיון דתי כה עמוק ומקיף. בנגיוד לכל מיני עבודות זרות למינהן אשר כלל לא היה להם דרך קורהנטית מקיפה כוללנית, ולרוב היום פתוחים לכל מיני אלילים ואלילות שונות בכל מיני תחומים.
|
|
איך אמר דוד פרנקל?
"הישות השורדת היא תורת ישראל, כאשר עם ישראל משמש לה נשא או פונדקאי"
http://www.nrg.co.il/online/54/ART2/160/981.html*
לתורת השרידות של רעיונות (memes) יש שם (ממטיקה, Memetics; גוגל איט). אפשר להסתכל עליה בגישה אבולוציונית, והגורמים שציינת הם גורמי ברירה מובהקים.
שיבולאיו - כל הדרכים מובילות לאשכול על ממטיקה...
*יש אשכול של דיון בין כותב המאמר לבין חכמי הפורום, אחד המשעשעים אם לא ה-!
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2832553&forum_id=1364
תוקן על ידי thepresent ב- 29/12/2011 02:31:10
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 02:52 |
|
| |
| xibolaiyu כתב: |  |
יכול להיות שלא הבנתי אותך כלל. המשמעויות המקובלות של "טיעון" או "קושיה" קשורות באמירות ששורשיהן בנקודת מוצא מקובלת (לפחות על בר-הפלוגתא). הטענה של אלו שהזכרתי ש"אובייקטיבית הטענות שלהם טובות יותר", לכשלעצמה, אינה מתבססת על שום נקודת מוצא מקובלת. הלכך, לא רק שאינני מסכים ש"אין לי ברירה אלא להתמודד", אלא שבאותה מידה אני מפריך אותן באמירה שאובייקטיבית הטענות שלי טובות יותר. מאידך, מה שאני אומר מתבסס על משהו בהחלט אובייקטיבי, ולא קשור לנקודת מוצא של "צופה מבחוץ". טענות המחב"תים הן שלפי נקודות מוצא כלשהן, יוצא שניסי הדת היהודית מוכחים אובייקטיבית יותר משל כל דת אחרת, שההערכה שנבואות היהדות התגשמו מבוססת יותר מאשר אצל דתות אחרות, וכו'. אני טוען שיש חפיפה אפקטיבית-מושלמת בין החזקה בנקודות מוצא אלו, לבין השתייכות לחלק פרומיל האנושות שהוא תוצר האינדוקטרינציה לפיה תוצאת טענות אלו נכונה. אם להיות פרטני וחד יותר: מרכא_טפחא חושב שהוא שייך לפרומיל האנושות בעל היכולת להעריך האם נבואות דתו-שלו התגשמו או לא, ומחב"ת מהזן ש160,000 מאובנים שלו חסרים לפי עצכ"ח, חושב שהוא שייך לפרומיל האנושות שיכול להוכיח שרק לניסי דתו-שלו יש הוכחות אובייקטיביות. שאר האנושות הדתית פשוט איננו מצליחה להבין את זה, כנראה כתוצאה מהאינדוקטרינציה שהוא עבר (להבדיל מהאינדוקטרינציה הנכונה). מעבר לאמירה זו - שכ"א יסיק את המסקנות בעצמו.
|
|
אני לא כל כך מבין את הטיעון,
אני כמובן מסכים שהתופעה שאתה מציין מעוררת חשד כבד כלפי "ראיות" לדת. אבל היא עדיין לא שוללת אותם באופן אוטומטי. כאשר מישהו טוען לפניך טענה, האם עצם העובדה שמאמיני דתות אחרות חושבים אחרת, שוללת אוטומטית את תקפות הטענה וחוסכת ממך את הצורך בתשובה?
מעבר לכך, הטענה המחבתי"ת הנפוצה היא, שאנשים רבים שנחשפו לעוצמת הראיות שלהם חזרו בתשובה. כלומר יש אנשים שלא התחנכו על ברכיה של הדת ובכל זאת הכירו בנכונותה. מה שמייחד את אותה קבוצת אנשים, היא לדעת המחבתי"ם יושר פנימי נדיר, חכמה, וכמובן הזכות להחשף למידע שמועבר בסמינרים המופלאים של ערכים, או בהרצאות של יצחק פנגר בהידברות (אין סיבה מיוחדת שהזכרתי דווקא אותו, מלבד העובדה שההיזכרות בו מעלה חיוך על פני). כלומר קבוצת המאמינים בדת היהודית היא הקבוצה שנולדה לתוכה באיחוד עם קבוצה מובחרת שנחשפה לראיות החותכות של הדת.
הטענה שלך לדעתי רלוונטית הרבה יותר לגבי טענות שאי אפשר לבחון את תקפותם: כמו למשל טענותיו של יום על ניסי כל הדתות המבטלים אלו את אלו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 03:14 |
|
| |
עץ נטוע -
לא הבנתי דבריך בקטע השני,
הרי מעצם העובדה שהמשתכנעים בסמינרי ערכים (ובמקביליהם הנוצרים והמוסלמים אם יש כאלו) הם כמעט תמיד כאלו שנולדו לתוך התרבות של הדת המדוברת, ומסתמא הם מרגישים כלפיה קירבה רעיונית/רגשית/שכלית יותר מאשר כלפי דתות אחרות שתיאולוגייתן, סיפוריהן, ניסיהן והוכחותיהן נראים להם מגוחכים ובעייתיים עד אימה ולא ראויים ליחס כלל, בניגוד לדת האם שהיא: 1. נכונה אך אין לי כוח (וכאלו הם רוב החוזב"תים שהמחב"תים מתארים בברושורים שלהם כ'אתאיסטים גמורים' ו'הכי חילוניים שיש') /
2. בעלת היגיון פנימי וחכמה עמוקה אך לא מוכחת /
3. קצת יותר סבירה מדתות אחרות /
קצת פחות מגוחכת ובעייתית מדתות אחרות
(אני מניח שכשם שבתרבות היהודית גם האתאיסטים משתמשים באיסלאם כמשהו נלעג אליו משווים פרקטיקות חרדיות, גם חילונים ערבים מדגימים לקהל היעד שלהם טמטום דתי באי אלו נוהגים וחומרות יהודיות רבניות [למשל, בדיקת לבני נשים על ידי רבנים]) -
זה כמובן - ראיה לדברי שיבולאיו...
תוקן על ידי thepresent ב- 29/12/2011 03:17:28
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 12:34 |
|
| |
| עץ_נטוע כתב: |  | אני לא כל כך מבין את הטיעון,אני כמובן מסכים שהתופעה שאתה מציין מעוררת חשד כבד כלפי "ראיות" לדת. אבל היא עדיין לא שוללת אותם באופן אוטומטי. כאשר מישהו טוען לפניך טענה, האם עצם העובדה שמאמיני דתות אחרות חושבים אחרת, שוללת אוטומטית את תקפות הטענה וחוסכת ממך את הצורך בתשובה? לדעתי זה בהחלט תלוי מה הוא טוען. אם הוא טוען שכדה"א סובב סביב השמש, יש לו תיאוריה חוזה שבעזרתה אפשר לאמת דברים, והוא הגיע לכך בהשראה מהדת שלו - אז זה לא משנה. אבל אם הטענה שלו מתבססת על הערכה אנושית של טיב ההתאמה בדיעבד בין המציאות לבין נבואה, אז זה פשוט מתבקש לבדוק אם ההערכה הזו בכלל קורלטיבית עם משהו אחר. קח את הדוגמה הבאה(*). לדעתי בתי התינוקת מקסימה בצורה בלתי רגילה. אם לכמת את זה - אין לי ספק שהיא באחוזון העליון של התינוקות היפים. אני מעלה מיוזמתי את ההוכחה הפוזיטיבית הבאה: פעם ראיתי תמונה שלה עם עוד תינוקות, ואובייקטיבית, בלי קשר לזה שהיא הבת שלי, תווי הפנים שלה פשוט היו סימטריים והרמוניים יותר משל השאר. כדי להפוך את זה - בעיני אחרים - מאמירה שרירותית לטענה פוזיטיבית, אפשר לעשות שני דברים (יש קצת חפיפה ביניהם). אני יכול לנבא משהו: נניח שבעתיד היא תופיע בפרסומות פעוטות (חו"ח, רח"ל - רק בשביל הדוגמה). לחלופין, אני יכול להציג מחקר שמראה שגם זרים שראו את התמונה שלה חשבו כך. מנגד, הטענה שפחות או יותר כל ההורים חושבים שהילדים שלהם נמצאים באחוזונים הגבוהים ביופי + העובדה שחשבונית לא ייתכן שרובם צודקים => בפני עצמו, אין משמעות מיוחדת לזה שאני חושב ככה (אם כי, ראה (*)). באותו אופן, מה הטענות כאן של מרכא_טפחא, לומדתלומדת, פוגמישו, קצת מיימוני, וכו' וכו' (אני מודע לזה שהם חושבים שהטענות אחרות - אני חולק עליהם): שמי שהיה מסתכל על התורה, הנבואות, התנ"ך, וכו', ועל היסטוריית עם ישראל, היה משתכנע שיש כאן התגשמות בלתי רגילה של הנבואות. זו טענה שהיא או נכונה טריוויאלית לפי ההגדרה (הקריטריון הוא דעתם של מרכא_טפחא, לומדתלומדת, וכו'), או שהיא טענה אוניברסלית אובייקיטיבית שנתנת לבדיקה. בדיוק באותו האופן, הם צריכים לבסס אותה, והם לא עשו זאת. אבל, "לפנים משורת הדין", הנה התייחסות גם ללא הביסוס לדעתי: הקאתולים יסכימי שיש כאן הגשמה יוצאת מן הכלל, אבל רק לגבי מה שהם מאמינים בו; מעבר לכך, לדעתם עפ"י אותם הקריטריונים, נבואות המשיח התגשמו להפליא ע"י ישו (אם יש צורך, יש לי קישורים לכך). כנ"ל הפרוטסטנים, מוסלמים, וכו' - הקבוצות שהאמונה הנוכחית שלהן מתבססת על היהדות. אם להזכיר אשכול שכבר קיים, הקוריאנים, לדוגמה, אינם רואים משהו מיוחד בהגשמת נבואות היהדות יחסית לדתות אחרות, בודאי לא משהו לפיו הייעוד היהודי נעלה מהייעוד הקוריאני (עצם הרעיון מגוחך בעיניהם - שבט של שעירים מהמזה"ת). (*) זו דוגמה לא טובה, מפני שהבת שלי אכן מקסימה בצורה בלתי רגילה וחסרת תקדים בתולדות האנושות. אבל אני מניח שמבין גולשי עצכ"ח, יש גם כאלה שהילדים שלהם סתם חמודים להפליא. אז אפשר לדמיין את זה על אחד מהם. מעבר לכך, הטענה המחבתי"ת הנפוצה היא, שאנשים רבים שנחשפו לעוצמת הראיות שלהם חזרו בתשובה. טענה חסרת משמעות: - כשמנסים לשכנע קבוצת אנשים בכך שיש סט חוקים שלפיהם אותם אנשים הם קבוצה נבחרת ובעלת ייעוד - חלקם יישתכנעו. הקריטריון צריך להיות קבוצת אנשים שלגביהם זה לא נכון. לדוגמה, אם מאמיני קרישנה ייטענו שניסי היהדות מבוססים יותר מבחינה הסתברותית, ועל אף זאת הם מחליטים להאמין לקרישנה - אז יש כאן משהו.
- מעולם לא ראיתי טענה מחב"תית שמהותה לא נטענה כבר בשנה הראשונה של החיידר. הרבה אנשים גדלו על זה ועזבו. אם זה הקריטריון, אז האם בתקופות בהן החילון גדל - הסיפור הוא פחות נכון? אולי נעשה ממוצע משוקלל לפי המצב הכלכלי, או לפי זוכי פרס נובל, ולפיו האורתודוקסיה תפסיד?
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 13:23 |
|
| |
(שיניתי מעט את הסדר) | מרכא_טפחא כתב: |  | לפני שתאשים אותי במשהו קרא מה שכתבתי לפני כשנתיים ... כל הדבר הזה משול עלי כאוסף חוקים מעצבן ואף פרימטבי לעיתים... לומדת אינה מחפשת "תירוצים", וכפי שמעידה על עצמה, פעם ראשונה שהיא רואה שהקושיא חזקה מהתירוץ ... אני מתבונן בצורה אובייטקיבית על היסטוריית עם ישראל, האם יש בהיסטוריה של העם הזה, משהו מעבר לטבע הרגיל. ... אך ניתן להסיק מכך שההצדקה להעיז פנים נגד כל העולם אינה צריכה לבוא מההשכלה או מחילוניות, אלא דווקא ממי שמסמל יותר מכל את האמונה בא-ל אחד. המרדן הראשון בהיסטוריה, המשכיל החצוף והכופר אברהם. ... האם ניתן כלל להתייחס ליהדות כאדם או כגוף לומר "היא" שרדה. ... והאם העובדה שהתורה חזתה את ההתנהלות הזו, את הבדידות הזו של עם ישראל כגוי מובדל למשל ושנינה נרדף מוחרם מוגלה מוכה החוזר לארצו, האם זה מעבר לטבע ?! |
| להבנתי העלית מספר טענות, עם חפיפה משמעותית ביניהן (לגיטימי, אבל תהיה חפיפה בתשובות). - האם יש משמעות לכך שלשאלת האשכול כאן יש משמעות מיוחדת בעיניך, שלפעמים אינו חושב שהוא צריך את אוסף החוקים הפרימיטיבי, ובעיני לומדת, שמעידה על עצמה שבשאלות אחרות הדעות ה"אפיקורסיות" דווקא נראתה לה חזקה יותר?
- האם יש משהו אובייקטיבית מיוחד בעם היהודי?
- מה ההצדקה להחצפת פנים לעולם?
- האם שייך לדבר על שרידות של דת / אמונה?
- האם התורה חזתה התנהלויות שמעל לטבע?
לגבי דברים אלה: - הקסם העיקרי שיש בדת הוא ההבטחה לאדם שהוא מיוחד, חלק מקבוצה נבחרת - יש משמעות לכך שהוא פה. מה שאתה כותב, לכן, הוא בנאלי. קשה לי להתפעל מהתעוזה וגמישות המחשבה של מישהו/י שחושב(ת): אולי למרות כל מה שחינכו אותי, לא צריך לקיים את השו"ע, אבל מה שכן, באמת נולדתי מיוחד(ת)!!11
- יש דברים מיוחדים בעם היהודי, ובתרבות היהודית. מדובר בתרבות עתיקה מאד ורציפה, פחות או יותר עתיקה ורציפה כהיסטוריה הסינית מזמן שושלת השאנג, או ההיסטוריה ההינדית קרישנאית מזמן הוודות. בניגוד לתרבויות הנ"ל, היא מעולם לא הצליחה להנחיל את עצמה לקבוצה גנטית שגודלה מעבר לזניח, ומבחינה זו היא כשלון. לעת עתה, לא הצליחה היהדות לחיות בעצמאות, והיא הצליחה להתעמת ולהפסיד נגד אמיפריות שונות. מה שמפתיע הוא שהיא שרדה. מדובר, לכן, בדת מותאמת במיוחד לשרידות לוזרית. ישנם מחקרים המצביעים על ייתרונות אובייקטיביים ליהודים (פתחתי אשכול בנושא). בשל הלוזריות ההיסטורית של דת זו, היה מאד מפתיע לו היתה שורדת לולא יתרונות כלשהם לפרטיה.
- מי אמר שזה רעיון טוב?
- כפי שהזכיר פרזנט, בהחלט כן. הגיע הזמן לפתוח אשכול על ממטיקה.
- לגבי זה, ראה תשובתי לעץ_נטוע. אגב, אם מחברים זאת ל2 ו4, נראה לי שבשילוב התכונות הייחודי ליהדות (חיוביות כשליליות), הקריטי לשרידות בתנאי לוזריות כרונית, ישנה פתאות בלתי רגילה להשתכנע בהתגשמות נבואות על אף המציאות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 15:39 |
|
| |
| פוגמישו כתב: |  | הכתיבה בפורום מקבלת אופי אתיאיסטי-מיליטנטי מובהק. כלומר, אין שום ניסיון להתמודד עם טענות ברמה רצינית, אלא פשוט לגרור את הדיון לרמה ילדותית ע"י הצפת הערות לעגניות. ואכמ"ל. |
|
השווה: "מצטער על העיכוב, הרי לא כולנו יכולים לחיות מול המסך כמו כמה אנשים פה..."
פוגמישו, כתזכורת: בין ההערות **** שלך, לתלונות על הערות ****, הנה מה שלא התייחסת אליו:- בחר לך מדגם מייצג של מאמינים מדתות אחרות.
- קבע לך רף שמתחתיו מסתבר שאנשים דתיים פשוט אינם משתכנעים מטיעונים אובייקטיביים.
- שערך את אחוז הדתיים הנ"ל ע"י הצגת הטיעונים מהאקדמיה לנויגרשלות.
- הסק את המסקנה המתבקשת.
נמחקו הערות שמוטב בלעדיהן - סבא עצכח
תוקן על ידי עצכח ב- 02/01/2012 19:09:23
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 20:06 |
|
| |
שיבולייהו, טענותיך צודקות עקרונית אך לענ"ד אתה הולך איתם רחוק מדי. הדוגמא שהבאת ממחישה את הקצנת הדברים. יופי, אינו מדיד (ולא ניכנס עכשיו לדיון על כלי מדידה ליופי) לכן בהגדרה רק מה שאנשים מזהים כיופי באופן בלתי תלוי נכנס להגדרת יופי. אין שום ערך לדעתו של בעל ענין, זאת בגלל שידוע לנו אמפירית (כמעט אפס חריגים) כי הורים נוטים ליחס, לפחות מן השפה ולחוץ, יופי לצאצאיהם. ניתן לקיים דיון על נבואה עם אנשים דתיים בהתקיים שני תנאים. א. אם אינם מאמצים אוטומטית כל נבואה שמאששת את דתם ומכחישים אוטומטית כל מה שנראה אמונה בדת אחרת. (יש לא מעט כאלה בפורום). ב. אולי זה לא תנאי נוסף אלא תוצאה מקיום התנאי הראשון. על הדיון להיות "מדעי", דהיינו לקבוע מראש מה נחשב נבואה ואיזה דרגה של "בערך" עדיין נחשבת. ברור שככל שהאדם נוטה לכיוון הדת הוא יקל יותר בקריטריונים אך אדם הגיוני (ויש כאן לא מעט כאלו, בוודאי בין אלו שהזכרת את שמם) לא יסטה רחוק מאד מהקריטריונים. עובדה כי לא מצביעים על כל נבואה וטוענים שהיא קוימה ולא פעם ראיתי אנשים דתיים מנסים להתמודד עם נבואות של דתות שונות. כמובן שיש גם להעמיד את כל הנבואות ולבדקן אחת אחת. ראשית, כל נבואה שלא הוגשמה היא סתירה (אם מאמצים את רעיון הראוי להיות וכדו' חבל"ז. זה טוב בקושי לתירוץ, לא לראיה). שנית, אם מתוך סט נבואות התגשם רק אחוז שהוא בטווח ההסתברות האקראית להתגשמות, שוב אין לנו כאן סיפור. דומני כי רוב המתדיינים מקבלים את ההנחות, כך שעדיין יש טעם לדיון. לגבי הדיון בפרטים ולא בשאלה הגדולה. אם אני מבין אותך נכון אתה מתכוון כי הדיון העיקרי הוא בשאלות היסוד ולא בפרט זה או אחר. נכון עקרונית, אך לעתים התמונה נבנית מפזל של פרטים. אני מסכים כי תשעים אחוז מהפרטים לא רלוונטיים לאחר שמאמצים את הנחת היסוד, עדיין יש פרטים רלוונטיים ויש גם מי שחשיבה מחודשת על אחד הפרטים תביא אותו להסתכלות חדשה על כל התמונה. דיון על ממטיקה יכול לתת נקודת מבט מעשירה על שרידות העם היהודי, התופעה היחידה, מכל הטיעונים המחבתים, שראויה בעיני להתייחסות. בנוסף, לעתים אם אתה מעונין לשחק, אין לך ברירה אלא לעשות זאת במגרש של הצד שכנגד. טיעוני "לשיטתו" הם חלק בלתי נפרד מכל דיון כמעט. אגב, זה בדרך כלל גם קל יותר להוכחה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2011 20:54 |
|
| |
סיכום ביניים מצאנו כאן (ובשאר האשכולות בחדשים האחרונים) שני פתרונות עיקריים לדיונים בנושא הערך של טיעוני היהדות: שיבולייהו ופרזנט. לפי השיבוליזם: אא"ס, לא משנה בכלל מה הטיעון האובייקטיבי הספציפי, לא צריך להתמצא בו בכלל, העיקר הוא שיש מליוני אנשים שנחשפים למליוני טיעונים אבל מחליטים מסיבות אחרות לגמרי. זה קובע ממילא שהטוען נגזר מהרוב שמונעים מכח דת שכונתם (בדומה לגנב שהצטדק שקרא בעיתון שיש 3% גנבים בכל מדינה) נגמר הדיון (לא נגמר בעצם, יש ציור 1 מתוך 6 שעוד מעט יועלה לכאן). מעכשיו מסתכלים על הספייאנסים החמודים שמפיקים 'טיעונים' כדרך שמסתכלים על בחורים יפים בעת משחק ספורטיבי. -באותה צורה יש גם לגזור קץ על המדע המודרני, מכיון שיש מליוני הודים (בהודו) שלא מקבלים את טיעוניו אף שהם נחשפים לאותם הנתונים בכל אופן אם ירצו, כנ"ל מליוני אפריקאים (באפריקה). ובכלל את הגישה לעולם יש לחשב סטטיסטית עם מילארדי ניאנדרטליים, וביליארדי קרומניונים שנחשפו לחלק גדול מאותם הנתונים (למשל שמש וירח) והסיקו מסקנות אחרות לגמרי. זו הדרך המדעית אאסי"ת לדעת על ערכו של ממ. לפי פרזנט: אפשר בכיף ובסמייל להסכים שיש משהו קטן ולא מחייב בכל דבר, יש משהו קצת יותר מוצלח בהישרדות של היהדות וברדיפות אותה, יש משהו קצת מעניין בנבואה על כך, יש משהו קצת יותר טוב בסיפור של היהדות על נסים או התגלות, ויש משהו קצת יותר טוב בטיעון של המסורת הכתובה עליו, אבל המשהו הזה לא אומר כלום זה בסך הכל ממ קצת יותר מוצלח ולכן הוא קצת מצליח, ואם אנשים קצת משתכנעים ממנו זה בגלל שיש להם קצת רגש ליהדות, כל אחד שקורא קצת טמקא הרי מקבל קצת רגש חביב לקצת יהדות (מעניין שכל המדברים על 'ממטיקה' ועושים ממנה שיטה מופלאה להסברת תהליכים, לא תופסים את ההסברים שלהם כסוג של 'ממ', אלא כמשהו שניזון מהוכחות אובייקטיביות וכדו'. וכאן מגיע האא"ס בצדק ומגלה שבעיני כל אדם דעתו שלו היא אובייקטיבית, וכל השאר 'ממים'. זה קשור לפרדוקס העתיק על הטיעון התבוני כביכול על כך שהתבונה אינה אלא הפרשה טבעית של שקיק נוזל אפור בגולגלתו של הו"ס מה שסותר את ערכו של הטיעון התבוני בכלל כמבין משהו אובייקטיבי על המציאות ואין פלא שהוא טוען שהתבונה אינה אלא וכו'). – אני מניח שזה מה שאומרים בכת האיימיש או ההודים (בהודו) על הטיעונים המערביים, שאולי יש בהם משהו קצת יותר מוצלח, שכן הם הגיעו לירח. אבל במכלול של הקארמה (-ע"ע צבי ינאי והיקומים המקבילים) זה לא ראוי לציון. היחידי שמנסה להתמודד ענינית עם הטיעונים כאן (גם בפעמים הקודמות) הוא עץ נטוע. (אני לא מתכוין להסכים לדבריו כאן, אלא רק לציין את התרשמותי המתמשכת של התמודדות ענינית לאחר התלבטות). לדעתי (נדמה לי שכבר כתבתי זאת למרכא בדיון שהוא ציטט כאן, או במקום אחר. אולי בפורום שלו, יש דבר כזה) המסקנה מסוגיית הממטיקה היא דוקא הפוכה, מכיון שהמציאות מלמדת שבני אדם נשארים בעמדותיהם ודעותיהם התורשתיות והשכונתיות, ולא מסיבות אובייקטיביות, זה עצמו צריך לגרום לנו שלא להתעניין באחוזי המשתייכים לקבוצה כזו או אחרת בארץ ובעולם, שכן כל זה לא מעלה ולא מוריד לענינינו. אדם יכול לטעון שהאמת היא דוקא בכת פלונית אלמונית, והסיבה שמליוני הודים (בהודו) או ישראלים (בישראל) לא מכירים בכך למרות שהוא מצביע על נתונים וכו' היא מחמת התורשתיות והשכונתיות. ובקצרה: התורשתיות רק מחזקת את הטיעון שאמת אובייקטיבית יכולה להיות אצל מיעוט ולא להיחטף, וכן להיפך, ששקר דלוח יכול להיחטף על ידי ציבור בהנאה מרובה. אפרופו המשפט האחרון 'שקר דלוח יכול להיחטף על ידי ציבור בהנאה מרובה', שלב ב' של הממטיקה הוא להבדיל בין קליפה לפנימיות. מי שלא יודע כלום על מדינת ישראל יכול לחשוב שמדובר במדינה של מטומטמים, עובדה שהאתר הכי נקרא הוא טמקא למרות שהוא מפיץ טמטום יותר מחדשות. אבל כשחופרים מגלים שלמרות שטמקא מצא את הדרך להשתלט על כיסינו ומסכינו, אין הוא מייצג את רמת האינטליגנציה הרגשית בישראל, קוראים בו כי זה מה שיש. גם המודים שמדובר בדייסה דביקה וקיטשית עדיין מחזיקים את טמקא כדף הבית כי זו הדרך להתעדכן (הגן של הממ הזה מספק צורך הישרדותי שנקרא 'עדכון' ולכן הוא הפך לגן דומיננטי). באותה מדה משקיף מבחוץ יכול לחשוב שאת הציבור החרדי מייצגים יתד משפחה ובקהילה, למרות שמי שנמצא כאן יודע שזו רק קליפה, ואעפ"כ גם רבים מן הכותבים כאן מעיינים בעיתונים אלו כי זה מה שיש בסביבתם (הגן של הממ של להיות בסביבת עיתונות חרדית וכדו' מספק צורך הישרדותי של 'לא להיות שונה' בסביבה שמוגדרת כ'חברה מאיימת ורצחנית כלפי השונה', זה מה שהופך חרדיות כלפי חוץ כדומיננטית). ההגדרה של עיתון משפחה היא לא 'מייצג את הלך רוחם של 35% מהציבור החרדי', אלא 'מייצג את מקסימום התאימות שניתן ליצור בחברה החרדית בין הלך רוח לחומר מפורסם'. מה זה נוגע לכאן? שכשאומרים מליון הודים מאמינים בקרישנה, או מליארד רוסים מאמינים בפוטין, או מליון חרדים מאמינים ברב שך, זו תמונה מאד חיצונית וסתמית בשביל לבדוק חוזק של ממ. והרבה פעמים היא מאד לא מדוייקת ולא משקפת את הבחירה האנושית. (זו מתבטאת אם בכלל בתנועה מעטה שעושה אדם לעבר האמונה השכונתית או להתרחק ממנה מעט מבחינה נפשית. ובתמונה הכללית אינה ניכרת). כל ממ שורד במרחב המחיה שלו, אין שום פלא שהסינים שגרו במקום מבודד יחסית והתבססו בו עד כדי מסה קריטית ימשיכו פחות או יותר את התרבות שלהם לפי גלגוליה הטבעיים. כשם שהדודואים שרדו בכיף מליוני שנים באי שלהם, עד שהגיע לשם שועל אחד (ואשתו). או הדינוזאורים שרדו בכיף על הכדורון שלנו עד שהגיע מטאוריט אחד ואשתו. החוזק של הממ נמדד בעמידה במקום בו היינו מצפים שלא ישרוד. גם אני יכול להכריז, שבניגוד לחזקים וגדולים ממני, מעולם לא הודחתי ב'הישרדות' בשום שלב, משום שישבתי בבית ופיצחתי גרעינים, והנה שרדתי! כמובן שתמיד נשאלת השאלה, נגיד שהיהדות היא הממ הכי מתוחכם, אז מה? זה באמת נושא חשוב לדיון. אבל אי אפשר לטעון גם שהיא לא ממ, שהיא ממ לא מתוחכם, שהיא ממ מתוחכם ואז מה, וגם שבכל מקרה הדיון מוכרע אאסי"ת. כאותו השיכור שאמר: לא שתיתי, אני לא רוצה לשתות, תמזגו לי כבר כוסית. (אגב, בנוגע ללחזור מצרים באניות, יש שפירשו את הכוונה בנקודה זו לענין סמלי, שביציאתם ממצרים נקרע להם הים ועברו בדרך נס, ואילו בזמן הקללות יצטרכו לעבור באותה הדרך אבל באניות. ואולי גם להיפך, שמכיון שה' הבטיח ש'לא יחזרו למצרים בדרך הזו עד עולם', יחזרו רק באניות שהיא לא 100% הדרך הזו. בכל אופן מבחינה פרקטית, כשרוצים להוביל אלפי בני אדם קשורים בחבלים, הרבה יותר נח להובילם באניות כמו שקי משא, ולא להקציב לכל אחד גמל. בפרט הרומאים שהיו להם ספינות עבדים מוכנות, שהעבדים היו גם המנוע של הספינות, זה ממש בחינם. לעומת זאת להליכה במדבריות פחות היו הרומאים מיומנים). --- אני חושב שההגדרה 'לוזרית' להישרדות היהודית, היא מגוחכת, האם מדינת ישראל לוזרית? האם היהדות של המאה ה19 באירופה או המאה ה20 בארה"ב היו לוזריות? או היהודים בימי הביניים בספרד? בכוזר? או החשמונאים? או עולי הגולה שהקימו את הבית השני? היכולת לשרוד תקופות קשות כמו תקופות הרדיפות של הקיסרות הרומאית בא"י, או ימי הביניים באשכנז, היא כושר הישרדות, ולא לוזריות (ובל נשכח שבאותן תקופות שהרדיפות הפיזיות היו בלתי נסבלות נתחברו יצירות מופת גאוניות בכמויות רבות, גם בתקופות שהעמים הסובבים את היהודים כמעט לא סבלו מהתופעה של ידיעת קרוא וכתוב). העובדה שהברית הישנה מהווה אבן יסוד של כל התרבות המערבית, וגם המוסלמית, היא הישג מספיק גדול וחשוב של היהדות. אי הפיכתה של היהדות לאימפריה כלולה ברעיון של התורה האומרת במפורש שיישארו מתי מעט, ולא יהפכו לאימפריה המשמינה כובשת ונטמעת באוכלוסיה, כמו האשורים, הפרסים, ההלניסטים, הרומאים, וכיוצא בזה (בקרוב האירופאים שיהפכו ל'כל אזרחיה' יחד עם המוסלמים. גם הרומאים לא האמינו שיום אחד הנצרות תנצח אותם, אבל ככל שהם היו יותר מסריחים, זה היקל על התעמולה היהודית נוצרית). הדרוזים שרדו במרחב המחיה שלהם, והם יכולים להמשיך עוד מליארד שנה לאכול פיתה דרוזית עם זעתר ולבנה ולעלות לקבר איוב ותנא קמא, כל עוד שום דבר לא יפריע להם והם יגורו בצריפים באיזור ים תיכוני פתוח. אבל ברגע שישתנו התנאים והם יעברו רדיפות גלויות שיסוי והשמדות (אני מאחל להם דוקא כל טוב) הכל ייעלם ויתמזג לאט לאט, מי שחי בהרי האלפים, בסופו של דבר, לא רוכב על גמל, ולא אוכל חומוס, אלא מתמזג. רק היהודים קופצים בסוכות עם אותם כפות תמרים כבר מליון שנה, וגם כשהם גרים בהרי האלפים מאות שנים בלי שום מרכז רוחני אחר, הם שולחים שליחים מיוחדים למזרח שיביאו להם לולבים. בגלל שהם מקדשים מאז היותם באופן אבסולוטי טקסט ברמה הפשוטה ביותר של דבקות באותיותיו. לפיכך יש באמת משהו הגדרתו של דפ"ל שהיחודיות בהישרדות זו היא לא של העם אלא של התורה, והעם אינו אלא נשא שלה. בחלק גדול מאד של התקופות רוב העם סטה מדרך התורה או הושמד סתם כך, דור אחר דור, המיעוט ששרד כל פעם בצורה הממשיכה את יחודיותו, הוא רק זה שנשא את התורה (עשרת השבטים כמובן שרדו מבחינה פיזית, אבל הם התמזגו בסביבתם). להבדיל מתרבויות אחרות, גם העתיקות ביותר, שאצלם זה להיפך: מי ששרד זו התרבות והעם, בכל מקום שהתנאים הסביבתיים אפשרו זאת, ומי ששפר גורלו לשרוד יותר זמן בנחת יכל מדרך הטבע לשמר יותר מידע על העבר שלו, ולכן הגיעו אלינו גם טקסטים עתיקים שלו, אבל לא ראה את סלע קיומו אך ורק בטקסט מסויים מכונן שהוא בצורתו הבלעדית הזו המשמעות היחידה לקיומו, גם בלי עם בלי ארץ בלי כבוד ובלי תנאים אנושיים, קידוש טקסטX כשאסור להוסיף ולגרוע וחוץ ממנו אין כלום. הממ הזה החזיק זמן רב בצורתו הXית יותר מכל ממ אחר. (כאן באה הערה של שיבולייהו על הדבקות של ההודים (בהודו) בוודות למרות הסבל האיום שעבר עליהם בכיבוש הבריטי והנסיון להדחיק את התרבות ההודית). **** נמחקו כמה מילים שהיה בהן טעם לפגם. אילו הייתי יודע מה זה "ספייאנסים" אולי הייתי מוחק ואולי לא **** אם יש עוד דברים למחוק, נא להודיעני.
תוקן על ידי דינוזאורוס ב- 29/12/2011 20:56:53
תוקן על ידי עצכח ב- 02/01/2012 19:12:41
 |
|
|
|
|
|