|
|
| נשלח ב-30/12/2011 15:48 |
|
| |
לימוד מקצוע, סכנותיו, העדר הכרת המציאות, סכנותיה
יש עיתון ושמו יתד נאמן, והוא קול ההשקפה.
ביתד השבת התראיין הרב צבי פרידמן, יחד עם עוד שני רבנים, הרב שמואל דוייטש והרב נתן זוכובסקי.
הנושא היה הרעיון להקים כולל עם לימודים אקדמיים, שהותקף קשה על ידי "נאמני ההשקפה".
בתוך הדברים, אמר הרב פרידמן, או לפחות צוטט שאמר:
הדרך שלנו, כפי שקיבלנו מרבותינו מצוקי ארץ היא שיהוהי חרדי אין לו מקום בלימודי אקדמיה. גם מי שאיננו יכול להקדיש חייו רק לתורה, אסור לו ללמוד אותם לימודים חיצוניים שמעבירים אותו לעולם מושגים אחר של תרבות חים ודרכי חשיבה....
לאחר שהוא מצטט מקורות כמו הברכת שמואל והרב אלחנן וסרמן בנספח ל"קובץ הערות" הוא מוסיף:
כל מי שממציא עצמו לאותם לימודים אקדמאים, מסיר את דעתו באופן מהותי מן התורה.
הענין הזה חייב להיות ברור ומושמע בכל מקום ומקום: אנחנו מתנגדים באופן נחרץ, חד וברור לכל מושג ששמו אקדמאי חרדי!
כל זה נושא הראוי להידון, והייתי פותחו גם באכסניתי הקבוע בעצור כאן חושבים.
אבל הסיפא, הסיפא, זה העיקר כאן.
חשוב גם לזכור ולהזכיר כי כל העשירים החרדיים הגדולים בדורות האחרונים לא למדו כל השכלה אין כל צורך להיות משכיל כדי להתפרנס. ברוך ה' לא חסרות משרות המאפשרות לבעליהן לחיות בכבוד גם ללא לימודי תואר וכדו'
יש כאן הודאה שיש מי שצריך למצוא פרנסה מהצד. יש כאן (בקטע שלא צוטט) רשות להקדשת שעות יומיות למקצוע.
אבל כאן שואל הילד, או האברך התמים, או אני.
האמנם אין צורך בלימוד כדי למצוא משרה המאפשרת לחיות בכבוד? ולא רק בכבוד אלא גם בנוחיות, עם הכנסה יפה, לא של עוזרת לגננת, לא של מנקה חדרי מדרגות, לא של עוזר מוכר בחנות?
ועוד שאלה:
האמנם עשירים חרדיים לא היו בעלי השכלה פורמלית?
יתכן שכוונתו לעשירי הבועה שהצליחו לנצל את הבועה הכלכלית (שהתפוצצה בינתים) כדי להתעשר.
אבל מסתבר לי שגם הם הגיעו עם הון קודם שאיפשר להתקדם הלאה.
והעיקר, בהיסטוריה ובכלכלה:
אין העידן שלנו דומה למה שהיה, נניח, במאה התשע עשרה, כאשר רוטשילד התעשר מאד.
כדי להתעשר צריך כמה תנאים: ידע, כשרון, מזל או סייעתא דשמיא.
היום צריך עוד תנאי:
ידע מעמיק בתחומים שונים ותעודות.
יתכן שגם היום יכול אדם להתחיל לשחק בבורסה ולהיות מיליונר.
אבל בלי לדעת אנגלית? מתמטיקה?
ואם אדם רוצה משרה במקום טוב, רווחי
הוא זקוק לתעודה.
לפי זה, היה מקום לשאול את הרב פרידמן, שהינו חכם ונבון (וכמדומה שהעולם האקדמי אינו זר לו אישית ולקרוביו),
האמנם אפשר להסתדר במשרה כזו בלי ידע ותעודות?
האם דבריו המצוטטים אינם מעידים על העדר הכרת המציאות, ומטעים?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 18:46 |
|
| |
מה שקובע זה מי יישאר בסוף מנוי על יתד.
(והא ראיה, שרפאל הלפרין נשאר מנוי עד הסוף).
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 19:03 |
|
| |
שלום רב, חושש אני שגורל אנשי יתד נאמן מתקרב להיות כגורל אנשי היישוב הישן.
אנשי היישוב הישן הנמנים כיום על שומעי לקחם של "הבד"ץ העדה החרדית", מובילים גם הם קו חשיבה ואופי חיים שרוב הציבור החרדי קץ בהם וחי חיים אחרים.
הם אינם משתתפים בבחירות לכנסת, מתבדלים בלימודי אידיש, ואינם מקנים השכלה פורמלית אף לא לבנותיהם. ועוד... ואין אלו דברים עקרוניים שלימדה תורה להתרחק מהם, ואף על פי כן, היכן הם כיום? קהילה סגורה שיש לה יוצאים אך לא נכנסים.
כן גורל אנשי "יתד נאמן", במו ידיהם הם מתכנסים אל תוך עצמם ודוחים אנשי תורה אוהבי שמים מלהשתתף עמם ועם השקפתם.
יכולים הם לנפנף עם ר' אלחנן וסרמן ועם שאר "מצוקי ארץ", אך גם אנשי היישוב הישן בטענתם על בוחרי המפלגה טוענים כי "מצוקי ארץ" גזרו שלא להשתתף בבחירות... ואין אוזניים פנויות לשמוע כגון דא.
לכך נראה בעיני כי יש להפסיק לעיין בעיתונם ולהתחשב בדעתם, אין טעם לדוש בדבריהם וממילא ערלה אוזנם משמוע דברי תבונה, עתיד עם אברהם אינו תלוי בהם ועינינו הרואות כי האוכלוסיה גדלה ומנדטיהם לא.
עלינו לפעול להתאחדות חדשה של נאמני ה', אוהבי שמים ואדם אשר הבריות אומרות עליהם אשריהם שמזרע אברהם הם, את ה"יתד" נותיר לאנשים ההולמים באחרים ביתדם, ואת ה"נאמן" ניקח אנו כי זוכרים אנו את משה האיש, עבד ה' אשר בכל ביתו "נאמן" הוא.
שה"נאמנים" - שם שמים מתאהב על ידם, קוראים ושונים הם את התורה, אף משמשים הם תלמידי חכמים, ומשאם ומתנם בנחת עם הבריות. כל הבריות. ומה הבריות אומרות עליהם? אשריהם שלמדו תורה, אוי להם לבריות שלא למדו תורה. "נאמנים" אלה שלמדו תורה, ראו כמה נאים דרכיהם, כמה מתוקנים מעשיהם. עליהם הכתוב אומר "עבדי אתה ישראל אשר בך אתפאר".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 22:47 |
|
| |
יהודים. יש תלמידי חכמים מוכרים (לצורך הענין: רבנים, ר"מים, ראשי ישיבות, משגיחים, דיינים - מהמגזר החרדי) שמוכנים ללכת איתך להתאחדות החדשה של נאמני ה'? אני משער שכמעט ואין אף אחד, ודאי לא מנין. ולמה? ענית פעם על השאלה הזו?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/12/2011 23:34 |
|
| |
יש ויש, וודאי הרבה יותר ממנין ומשניים. הם יבואו גם בהמוניהם.
הקרקע הולכת ונהיית כשרה למהלך זה.
ככל שהדרך החלופית תתעצב ותתייצב, וככל ש"יתד" יסייע לכך בקיצוניותו - כן יוחשו פעמי גאולה.
רק תפילה אני נושא כי "ייתי ואיחמיניה" (יבוא ואראנו) משום שאין אלו מן הדברים הקורים ומתרחשים בין לילה או אלף לילות.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/1/2012 09:37 |
|
| |
יש כאלו שהעשירו ללא השכלה. וכבר אמר לי אחד מהם – השכלה וידע מקצועי אני קונה בכסף. ובזול יחסית אבל – וודאי שאלו חריגים (ובדר"כ ה"חצופים" שיודעים לגלגל את ההפסד על משקיע אחר או הבנק ואת הרווח אליהם). כדרך לצבור ברור שאין אפשרות לפרנסה מרווחת ללא אקדמיזציה. דא עקא שהיהדות החרדית תימרנה עצמה למצב (ללא צורך אמיתי ומתוך קצרות עין יש מנהיגיה) בו אקדמיזציה באמת מהווה סכנה מסויימת
|
|
|
|
| נשלח ב-2/1/2012 02:03 |
|
| |
אני חושב שאכן אלו שהתעשרו עושר רב, זה לא קשור ללימודי מקצוע, כי בדרך כלל אלו שנהיו עשירים גדולים, זה קשור יותר ליוזמות עסקיות, לתעוזה, ועוד תכונות שלא בהכרח קשורות ללימוד אקדמאי.
הענין הוא שהדרכים של אלו שהתעשרו אינם דרכים לכולם, בהרבה מקרים זה דרכים שאלו שהתעשרו בעצמם יגידו שהיום הם לא היו חוזרים על הצעד שעשו אז כדי להתעשר.
הדרך להתפרנס בכבוד, היא בהחלט קשורה ללימוד מקצוע,ולכן לטעון כנגד לימודי אקדמיה מזה שאלו שהתעשרו וכו', זה ממש לא טענה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 09:19 |
|
| |
הנה יתד כורים לעצמם את קברם:
תוקפים את הרב גרילק יחד עם "טוב" ו"פא"י", מה שבעצם מכשיר את פא"י יחד עם הרב גרילק...
"טוב בחסות פא"י, "חרדים חדשים" באחדות אינטרסים עם מורדים ותיקים:
|
|
|
|
| נשלח ב-8/1/2012 09:37 |
|
| |
מהכירי את הנושא לא להאמין כמה שקרים יש בכתבה כנגד טוב
אבל הם מפחדים ו ט ו ב שכך
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 17:54 |
|
| |
תשמעו, הסיפור הזה מזכיר לי את הסיפור של הפאות.לא יאומן , חדשים לבקרים דואגים שיהיו אקשנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/1/2012 13:51 |
|
| |
אני ממש לא מסכים עם מה שנאמר כאן קודם כל אנו מדברים על המטרה ולא על האמצעים והמטרה היא לעשות נחת רוח לבוראנו לריבונו של עולם אכפת יותר שלבן אדם יהיה טוב עם עצמו ,בשמיים לא ישאלו אותנו אם הייתם הרב פלוני אלמוני אלא נשאת ונתת באמונה וכדי לשאת ולתת צריך לקבל כלים ולכן לימוד תורה עם מקצוע מבורך בהחלט.ודרך אגב גם האנשים העשירים שאנו שומעים עליהם הכסף לא נפל עליהם מהשמיים אלא הם עבדו ולמדו והשקיעו עם הרבה אמונה ותפילה.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/1/2012 00:49 |
|
| |
אני מבין קצת אחרת את מה שנאמר ע"י הרב פרידמן, ואנסה להסביר. מתפתחת בעולמנו מין סגידה לידע אקדמאי, ובעצם לא לידע אלא לתואר, למרות שאין לתואר זה שום משמעות אמיתית לעתים ביחס למקצוע אותו הוא כביכול בא לשרת, אנו יכולים לראות זאת גם באופי ההשתלמויות לעובדי הוראה, דבר שיותר מוכר בציבור שלנו. ברור שאין פסול בלימודי מקצוע, כשאדם אכן נצרך למקצוע, אבל אין אנו צריכים להגרר אחרי הרדיפה אחרי תואר לשם תואר. ואכן ידוע לי שמכונים חרדיים ללימודי מקצוע זוכים להכוונה ותמיכה שקטה [לאלו שקופצים עכשיו ושואלים למה שקטה, יש לזה סיבה, אבל זה לא מענינו של האשכול] של גדולי ישראל, כיון שאינם דוחפים בדוקא לתארים אקדמיים. נכון הוא שיש מקצועות שדורשים דוקא תואר, מבחינת תנאי הקבלה לעבודה בהם, אבל זכותם של גדולי ישראל לחשוב, שהסכנה, ואפי' הזמן וההשקעה הנדרשת, לצורך קבלת תואר חורגים לרוב מתחומי ההשתדלות עבור פרנסה בשעה שבהחלט אפשר למלא פונקציות מקצועיות רבות בלי זה, ומצדיקים הוראה כללית השוללת לימודי תואר.
|
|
|
|
|
 |
|
|
|
|
| מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
|