יראה יראה (ערכין ב ב) (גמרא, תיאולוגיה, פילוסופיה)
הבה נעיין בלימוד אחד מדברי חכמים. לימוד שיש לו לא רק משמעות הלכתית אלא גם משמעות תיאולוגית...
וזה יהיה סדר העיון. נפתח בסוגיה, נצביע על החלק הלא מבואר שבה, ננסה לזהות את הפתרונות מתוך עיון עצמי במקרא, נבחן באיזו דרך הלכו בה המפרשים, האמוראים והראשונים, יעלו לפנינו שני מהלכי פירוש, נראה מה הקושי התיאולוגי שמשום מה כאילו בעלי המהלך האחד מתעלמים ממנו, ובסופו של עיון אנסה לבאר את מה שאני חושב למונח ביסוד מחשבתם על פי דברי הפילוסוף היהודי האקזיסטנציאליסט וההרמונויטיקן החשוב, פרנץ רוזנצוויג.
הסוגיה
יוחנן בן דהבאי אומר משום רבי יהודה
סומא באחת מעיניו פטור מן הראיה
שנאמר: יראה יראה
כדרך שבא לראות כך בא ליראות
מה לראות בשתי עיניו
אף ליראות בשתי עיניו
(חגיגה ב א, סנהדרין ד ב, ערכין ב ב. מראי מקומות נוספים בתלמוד הבבלי יידונו במקומם. מקבילות בירושלמי ובמדרשים – עיינו נא בחיפוש אחרי "יראה יראה" בפרוייקט השו"ת).
הדין ברור. המקור פחות. הלימוד בכלל לא.
כל יהודי ויהודי חייב בעליה לרגל. יש רשימת פטורים, כגון מי שאינו מסוגל לעלות ברגליו. גם סומא פטור. אבל מהיכן לומדים זאת, וכיצד? הלשון הקצרה אינה ברורה ממבט ראשון, וממבט שני היא סובלת פירושים סותרים, ואף בעלי קושי תיאולוגי יוצא דופן.
ננסה לעיין בעצמנו.
נשלח ב-17/1/2012 01:40
עדות התלמוד
יש מחלוקת בכמה מקומות בשאלה אם "יש אם למסורת" או "יש אם למקרא". המחלוקת מתבארת כך: כאשר אותה מילה מופיעה בכמה מקומות, היא עומדת להידרש (כפי שרמזנו לעיל). השאלה היא כיצד דורשים אותה: לפי הכתיב או לפי הקרי. (בספר תורה אין ניקוד. בשעת נתינת התורה הוא לא הומצא עדיין...).
בתוך דיון על שיטות חכמים מופיע הקטע הבא:
תלמוד בבלי מסכת סנהדרין דף ד עמוד ב
לעולם פליגי [יש מחלוקת תנאים אם הולכים אחרי הקרי או הכתיב].
והני מילי כי פליגי - היכא דשני קרא ממסורת. אבל האי חלב וחלב דכי הדדי נינהו - יש אם למקרא, [כלומר, כאשר הקרי והכתיב זהים בכל המופעים של המילה, מסכימים הכל לדרשה לפי הקרי – שוטנשטיין שם].
[בשלב זה מקשים:]
והרי +שמות כג+ יראה יראה דכי הדדי נינהו, ופליגי!
דתניא יוחנן בן דהבאי אומר משום רבי יהודה בן תימא: הסומא באחת מעיניו – פטור מן הראיה. שנאמר יראה יראה – כדרך שבא לראות כך בא ליראות. מה לראות בשתי עיניו – אף ליראות בשתי עיניו!
נמצאנו למדים כי הדוגמא של "יראה" היא כזו שבה יש הבדל בין הקרי לבין הכתיב.
האם המחשה זו מסייעת לנו לזהות את הפסוקים או למצער את הקרי? חוששני שלא. שהרי הכתיב סובל שתי צורת קרי, גם יִרְאֶה וגם יֵרָאֶה.
אמנם, מדוע הדרשה הזו נקראת "ופליגי"? הרי יש כאן רק צד אחד?
ככל הנראה ההנחה כאן היא שהדין אינו מוסכם על הכל. ויש מי שדורש ולכן פוטר ויש מי שלא ולכן מחייב.
כלומר, הלימוד הוא אכן לפטור בעוד מי שאינו לומד נשאר עם החיוב הראשוני.
(כאן כדאי להעיר שגם החרש באזנו אחת פטור מן הראיה, וכן החיגר (ברגלו אחת), כלומר שיש כאן אכן רשימות של פטור, אך הן מבוססות על דרשות אחרות. בחרש באוזן אחת הפטור הוא מחמת "באזניהם" ובחיגר מחמת המילה "רגלים". דרשות קשות להבנה. עיינו חגיגה ג א).
אמנם מן ההקשר נראה שהדרשה מבוססת על הפסוק שמחייב עליה לרגל, כמו שאר הדרשות שפוטרות בעלי מומים. ולפי זה לפחות הרווחנו את זיהוי הפסוק או הפסוקים (להוציא מן הפסוק בבראשית שהעליתי כהצעה) למרות שאין זו ראיה מוחלטת נגד הצעתי. וכאן אני מגלה שהצעה זו מופיעה בראשונים – פירוש שני אצל רבנו גרשום על הדף בערכין.
נשלח ב-17/1/2012 01:42
פירושי הראשונים
עיקר הקושי שלי הוא בדרשה שמביאים רש"י ורגמ"ה (=רבנו גרשום מאור הגולה). דרשה זו בעייתית מאד מבחינה תיאולוגית!
רש"י ד"ה יראה יראה
יראה כתיב וקרינא יראה. כדרך שהקדוש ב"ה בא לראות אותך והוא שלם בשתי עיניו כך בא ליראות, שיהא הוא נראה לך בשתי עיניך.
הקב"ה בעל שתי עינים?!
הקב"ה נראה לעולים לרגל?
אתמהה!
הנוסח ברגמ"ה מגלה מודעות מסויימת לבעייתיות התיאולוגית.
שנאמר יראה יראה. דכתיב יראה וקרינן יראה. מה הבא לראות (את) הקדוש ברוך הוא שהוא רואה לעולי רגלים הוא בשתי עיניו (ישתבח זכרו לעד ולנצח) אף אותן שבאים ליראות יחזו בב' עינים".
ואיכא דאמרי מהכא "ויקרא אברהם שם המקום ההוא ה' יראה אשר יאמר היום בהר ה' יראה לומר יראה את המקום ואת הבאים שם ויראה לבאין שם".
בין אם דורשים את הפסוק (המשולש) ובין אם דורשים את הפסוק מבראשית, עדיין ההשוואה היא בין ראית ה' את האדם – כביכול בשתי עינים, אלא שהמילה "כביכול" אינה מופיעה כאן, לבין ראית האדם את ה' (!).
בפירושו לסוגיה בסנהדרין מוסיף רש"י הצדקה לפירושו:
רש"י מסכת סנהדרין דף ד עמוד ב
מה הוא רואה אותך כשהוא שלם שנאמר (דברים יא) עיני ה' אלהיך בה מראשית,
הרי לפנינו שהמקרא אינו חושש לדבר על "עיני ה' " אז מדוע לא להשתמש בכך לדרשה?
התוספות בסנהדרין מציעים אמנם קריאה אחרת, אבל לא בשל הקושי התיאולוגי!
תוספות מסכת סנהדרין דף ד עמוד ב
כדרך שבא לראות - פי' בקונטרס כדרך שבא לראותך כן אתה בא ליראות לו מה הוא רואה אותך שלם אף אתה רואה אותו בשתי עיניך ולפי זה קאי יראה אקדוש ברוך הוא וקאי יראה אזכורך ואין הלשון משמע כן אלא תרווייהו משמע אזכורך לכך מפרש רבינו תם איפכא כדרך שזכורך בא לראות את פני השכינה שהקדוש ברוך הוא רואהו בשתי עיניו כך זכורך רואהו בשתי עיניו שלו וניחא השתא לשון בא דשכינה תמיד בבית המקדש.
מי שהיה ער לקושי התיאולוגי היה, לא מפתיע, רבנו המאירי.
בית הבחירה למאירי מסכת חגיגה דף ב עמוד א
הסומא הביאוה בגמ' ממה שאמ' יראה ואפשר לקרות יראה ואנו דורשין יראה יראה כלומר שאתה נראה והוא רואה ומה הרואה הוא נראה לענין השכל בשלמות אורו כך הנראה צריך להראות בשלמות אורו ומכאן אמרו שאף הסומא באחת מעיניו פטור
לא עינים אלא שהשכל תופסו שיש לו "שלימות אורו" כלומר שלימות ראייתו (כלומר הכרתו את הפרטים. המילה "אור" כאן לפי התפיסה של הזמן ההוא שהעין שולחת קרנים כדי לראות).
אולם יש עוד קו של פרשנות.
רבינו חננאל מסכת סנהדרין דף ד עמוד ב
... תניא יוחנן בן דהבאי אומר משום רבי יהודה בן תימא הסומא באחת מעיניו פטור מן הראיה שנא' יראה יראה כדרך שבא ליראות כך בא לראות מה ליראות בשתי עינים אף לראות בשתי עינים.
וביתר הרחבה, אם זה אכן אותו מהלך פרשני:
יד רמ"ה מסכת סנהדרין דף ד עמוד ב
ומקשינן והרי יראה יראה דכי הדדי נינהו דהא כי היכי דכתבי' השם יראה (בראשית כ"ב י"ד) הכי כתבי' בהר השם יראה (שם) ופליגי בה תנאי גבי יראה כל זכורך דקרי' יראה כדכתיב בהר השם יראה ומסורת משמע יראה כדאמרן ומשמע יראה כדכתיב השם יראה דתניא יוחנן ן' דהבאי אומר סומא אפי' באחת מעיניו פטור מן הראיה שנאמר יראה דמשמע שהאדם יראה לפני הכבוד ומסורת משמע נמי יראה בחיר"ק תחת היוד דמשמע שהאדם יראה את פני הכבוד להקיש ראייתו את פני הכבוד להראותו לפני הכבוד מה כשבא להראות לפני רואהו הרואהו רואהו בשתי עינים וגבי כהני דשכיחי בבית המקדש קאי וכהן סומא בעינו אחת בעל מום ופסול לעבודה תדע דגבי כהני קאי דהא בעינן יראה דומיא דיראה ואיראה בציר"י היוד גבי שכינה קאי היכי משכחת ביה יראה בחירק היוד מי איכא דחזי לה לשכינה כלל ואת"ל גבי שכינה קאי ה"ק מה להראות הרואהו רואהו בשתי עינים כלומר בראיה שלימה שאינו חסר כלום מראיה הראויה לו אף כשבא לראות צריך לראות בשתי עיניו שלא יהא חסר כלום מראייה הראויה לו ואמאי קרי לה לראיה הראויה למקום בשתי עיניו דברה תורה כלשון בני אדם ומילתא דשכיחא באינשי נקט משום דידיעה לאינשי וגבי אינשי ליכא ראיה שלימה הראויה לאדם אלא בשתי עינים
וביתר קיצור רבנו הרמב"ם
רמב"ם הלכות חגיגה פרק ב הלכה א
ועוד הרי נאמר בבוא כל ישראל להוציא העבדים, ונאמר בבוא כל ישראל לראות, כשם שהן באין להראות לפני ה' כך הם באים לראות הדר קדשו ובית שכינתו, להוציא סומא שאינו רואה, אפילו נסמית עינו אחת שהרי אין ראייתו שלימה,
אולם יש להודות שבשני מקומות נוספים מופיעות דרשות מעין אלו, ושם מתאימה יותר פרשנות מסוגו של רש"י (והמאירי).
תלמוד בבלי מסכת חגיגה דף ז עמוד א
איתיביה רבי יוחנן לריש לקיש: יראה יראה - מה אני בחנם אף אתם בחנם! - אלא: כל היכא דאתא ולא אייתי - דכולי עלמא לא פליגי דעייל, ומתחזי ונפיק,
למרות הלשון הקצרה מאד, יש לזהות כאן שני מרכיבים.
ראשית, המקור של ר' יוחנן לומד מ"יראה יראה" "מה אני בחינם אף אתם". כלומר הקב"ה נזכר בעצמו בדרשה. (ולא רק האדם כמו אצל ר"ח, יד רמ"ה והרמב"ם).
שנית, החלק השני של הדרשה מתייחס לאופן שבו האדם נראה, וכנראה לא לבני אדם אחרים אלא לה', "דעייל, ומתחזי ונפיק".
ועוד דרשה שגם ממנה ניתן להסיק אותה מסקנה.
תלמוד בבלי מסכת חגיגה דף ד עמוד ב
רב הונא כי מטי להאי קרא יראה יראה בכי, אמר: עבד שרבו מצפה לו לראותו יתרחק ממנו?
ה"יראה" נאמר לדעת רב הונא על ה"רב"!
נשלח ב-17/1/2012 01:43
סיכום השיטות, הקושי והצעת פתרון
יש לנו אם כן שני מהלכים בביאורה של סוגיה זו.
שיטת רגמ"ה ורש"י ואחרים, לפיה "יראה" נאמר על ראית ה', ואף ניתן לומר שה' רואה בשתי עיניו.
הקושי ברור ועצום.
המאירי הוסיף וביאר שלשיטה זו יש לומר שזה רק משל.
אך מדוע רש"י לא כתב כן במפורש? האם אבי הפרשנות התלמודית לא סבר שזה משהו שצריך להעיר עליו?
המהלך השני הוא של הרמב"ם וה"יד רמה" וכנראה גם של רבנו חננאל. הוא נמלט מן הקושי התיאולוגי.
אמנם פשטות הסוגיות מראה שפירוש רש"י מתאים יותר.
מה אם כן סברו האמוראים, ר' יוחנן, רב הונא, ומה סבר רש"י עצמו?
יש בזמננו כאלו שטוענים שאכן האמינו חכמי ישראל בדורות שונים כי לקב"ה (חלילה) דמות הגוף. כזאת טוען לורברבוים ב"צלם אלוהים", ספרו.
כמדומה שאין זה נכון. גם מחמת כך שיש לנו עדותו של שונא, היסטוריון רומאי (ששכחתי את שמו) המוקיע את היהודים שאינם מחזיקים פסל בקודש הקודשים שלהם, ואיזו עבודת אלוהים זו יכולה להיות אם אינם מאמינים באל שיש לו דמות הגוף?
אולם מה הפתרון התיאולוגי? כיצד הרשו לעצמם האמוראים ורש"י, ואולי אחרים, להתייחס אל ה' כבעל עינים?
כמדומה שאת הפתרון סיפק פרנץ רוזנצוויג. אני מצטט מתוך מאמרו "על האנתרופומורפיזם" בספר "נהרים" (מוסד ביאליק). עשו טובה לעצמכם, כל אחי ורעי, חרדים לדבר ה' והסובלים מפחדים פילוסופיים והיסטוריים, כגון בעת ביקורת המקרא. קנו לכם את הספר, וקראו בו. (בעמ' 26 תמצאו את התשובה מדוע אין אנו מפחדים גם מן ה"ביקורת הגבוהה" אילו היתה היא נכונה. כל זה לא שייך כלל למאמר זה, אבל כתבתיו לתועלת הסובלים ומבקשי האמת, כמוני).
ועתה אני מעתיק מעמודים 36-37 במאמר על ההאנשה. אז כנראה לא היתה עדיין מילה זו בעברית ולכן השתמשו במקור "אנתרופומורפיזם".
"... האנתרופומורפיזמים שבמקרא כולם היגדים על ויעודים בין אלוהים לאדם. לעולם אין אתה מוצא 'תיאור' של אלוהים..."
רוזנצווייג משוה בין התיאורים האליליים של האיליאדה להומרוס ומראה כיצד "אפילו במקום שמצטברים יסודות מתארים, אין החוט נמתח מתואר אחד למשנהו (שבכך היתה נוצרת תמונה) אלא מכל תואר אל הבריאה ואל הבריות".
רוזנצוויג בוחר לצטט ממזמור תפילת דוד שנראה כולו מלא תיאורים מגשימים.
נבחן אנו את ההרמנויטיקה שלו. האם באמת אבחנה ספרותית דקה זו מתקיימת? יש כאן לדעתי אינטואיציה אמיתית. אך ביותר יש לזכור, את ההסבר הפשוט אף יותר, כי "כל היגד והיגד אינו אלא הקצה האחד של קו, שבקצהו השני עומד האיש המתפלל המשווע לישועה בצר לו והוראה בהתקרב אליו אלוהים כדי להמם את צריו".
תמונה? "לפניך כאן תמונה של הבריאה הנסערת, עד כדי הציור המיתולוגי של הענן הכרוב – אבל לא של אלוהים".
כאן ובכל מקום:
"חוק יסוד זה של הסגנון המקראי – ואינו חל על הסגנון אלא מהיותו חל על המחשב המקראי (=צורת החשיבה המקראית בלשונו הקשה הגרמנית של רוזנצוויג) – מתאשר בנסיון החי הניתן למשג ידו של כל אדם עד היום הזה."
כל אותם היגדים מקראיים שכביכול מתארים את ה', אינם מתארים אלא את החויה, את חוויתנו שלנו.
"כל מקום שיש מה לראות, עין אלוהים פקוחה עליו. אדם קורא – אלוהים מטה לו אוזן.... את ידו הפשוטה לעזרה יש שתאחז יד אלוהים..." (וקראו שם עוד!).
אף בסוגיה שלנו עלינו לומר כך, ובכך יתיישבו דברי האמוראים ודברי הראשונים:
כל מקום שיש מה לראות, עין אלוהים פקוחה עליו.
ולכן לא חששו לדרוש את הדרשה הזו. הכי יעלה על דעת אדם שייחס כדמות עינים לאלוקים?
בשעה שהתחלתי להכין את המאמר הזה, חשבתי לסיים בציטוט הבא. וכך אני עושה.
אם צריך הוכחה שאין ראית ה' ראיה במובן שלנו, הנה היא כאן.
נשלח ב-17/1/2012 07:19
[מיימוני,
כתבת - "יש בזמננו כאלו שטוענים שאכן האמינו חכמי ישראל בדורות שונים כי לקב"ה (חלילה) דמות הגוף. כזאת טוען לורברבוים ב"צלם אלוהים", ספרו."
א. אני לא מצליחה להבין מה תפקידה התחבירי של המילה "חלילה", המופיעה בסוגריים, בתוך המשפט. מה עניין יש ל"חלילה" בתוך אמירה המתייחסת לעמדה אקדמית כלשהי (נניח שהייתה עמדה כזו, ועיין בסעיף ב' להלן)? אפשר להסכים עם עמדה מחקרית או לא להסכים עימה. אם אתה נוקט באופציה השנייה, ניתן לסתור אותה בעובדות המוכיחות ההיפך, או להכריז כי אינך יכול להוכיח שהיא מוטעית ולמרות זאת אינך מקבל אותה (זה לא יעבור במאמר אקדמי, אבל בשיחות סלון זה עובד לא רע, ולצערי גם כאן בפורום). אבל מה עניין "חלילה" לכאן?! האם העובדה שאתה חושב באופן מסויים, הופכת את ההבנה שחז"ל חשבו אחרת ל"מוקצה" באופן כלשהו? לפוגענית? לאבסורדית?
ב. מה שייחסת לספר לא נמצא בו, בוודאי לא באופן הזה (כלומר, באופן ה"ראוי" ל"חלילה"...).
בקצרה, לורברבוים חושף במחקרו את העובדה (שדי ברורה לכל מי שקורא את דברי חז"ל בצורה ישרה - ואין בכך כדי להפחית מחשיבות המחקר או מאיכותו של הספר) שבספרות התנאים הביטוי "צלם", במשמעות "צלם א-להים", מתייחס לגוף האדם עצמו. יש לכך לא רק משמעויות תיאולוגיות, אלא גם נפקא מינה הלכתית (למשל, בדיני מיתות בית דין וכד'). הוא מביא הוכחות לטענותיו ממקורות רבים, אותם הוא מנתח בצורה מרתקת (שמשאירה, לענ"ד, מעט מאוד מקום למחלוקת). מומלץ.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 17/01/2012 07:24:43
נשלח ב-17/1/2012 07:51
אמשלום
תודה על ההערה.
אכן דברי כן משקפים לא רק גישה "מחקרית" כלומר בירור האמת ההיסטורית ועיון בפרשנות גם בהיבט ההיסטורי שלה, אלא גם שיפוט תיאולוגי ופילוסופי.
שהרי הנני לא רק חוקר של תולדות עמי ומסורתי אלא גם נאמן למסורת הזו (בכפוף לבחינה של מה ראוי לקרב ומה ראוי להרחיק בתולדותיה, כאשר היא קלטה לתוכה או פיתחה בתוכה דברים זרים).
ועוד שחלק מקוראינו - וזה ניתן לשכוח - הינם נאמני מסורת כמוני, והדברים צורמים להם.
איני רואה פסול בגישה כזו כל עוד יש אבחנה זהירה בין מה שאני חושב ומדוע לבין מה אני רוצה לחשוב ומדוע. ומודיע על כך.
ובכל אופן, קשה יהיה לי להתבטא אחרת וכמדומה שקשה יהיה גם לחלק מחברינו בלי זה.
בלשון אחר: פה זו (גם) אקדמיה יהודית חרדית. בעיני. עם חברים (ותלמידים) כאלו.
*** לגבי לורברבוים,
קראתי חלק מהספר. האם אני רשאי לקבוע קביעות לגביו על סמך קריאה חלקית? אני כמובן יכול לטעות, אבל הסתמכתי על מבחן הביצה של מרק טוויין. סמיילי.
גם לפי דבריך, אם מניחים שהאדם נברא בצלם אלוקים, וכי הצלם כולל דמות הגוף, האם לא משתמע, לוגית, שגם לאלוקים יש דמות הגוף? (רק אולי רוחני וגדול יותר, כדברי הרמב"ם על הטועים?)
אם יתברר לנו שחז"ל האמינו בכך, זה רק יהפוך אותם לטועים בתיאולוגיה שלהם. זה עדיף מאשר לטעות בתיאולוגיה הפילוסופית שלנו...
*** בכל אופן, מי שמפריע לו ה"חלילה" מוזמן לדלג עליו. סבורני שאפשר לקרוא את כל מה שכתבתי בלי המילה הזו.
ישנו פסוק המשחק עם שתי צורות ההגייה הנ"ל של המילה "יראה" - "וַיִּקְרָא אַבְרָהָם שֵׁם-הַמָּקוֹם הַהוּא יְהֹוָה יִרְאֶה אֲשֶׁר יֵאָמֵר הַיּוֹם בְּהַר יְהֹוָה יֵרָאֶה" (בראשית כב, יד).
נשלח ב-17/1/2012 09:04
[מיימוני,
א. "קלטה לתוכה או פיתחה בתוכה דברים זרים" -
לורברבוים חוקר את התנאים, כלומר - מעצבי היסודות של מה שקרוי "יהדות", והוא מראה (עד כמה שזיכרוני אינו מטעני) שזהו המיינסטרים של תפישתם. אני מבינה שזה נוגד את תפישתך שלך, אבל אולי דווקא אתה זה ש"קלטת או פיתחת דברים זרים"?!
ב."אם מניחים שהאדם נברא בצלם אלוקים, וכי הצלם כולל דמות הגוף, האם לא משתמע, לוגית, שגם לאלוקים יש דמות הגוף?" -
אני חושבת שזו מסקנה מעט מוגבלת מבחינה תיאולוגית.
נניח ש"צלם א-להים" הגלום באדם משמעו צורת הגוף - הרי במציאות האנושית יש לנו צורות גוף שונות כ"כ (זכרים ונקבות, אנדרוגינוסים וטומטומים, בצבעים שונים ובגדלים שונים וכו'), האם באמת ניתן לומר משהו מכל זה על ה"גוף" של א-להים? ברור (רק לי?) שגם אם מנסים להסיק משהו על דמות א-להים מתוך הגופים הקיימים בעולם, זה בשום אופן לא יכול להיות משהו שיהיה מוגדר בתפישה האנושית.
ג. "אם יתברר לנו שחז"ל האמינו בכך, זה רק יהפוך אותם לטועים בתיאולוגיה שלהם. זה עדיף מאשר לטעות בתיאולוגיה הפילוסופית שלנו..." -
אין לי שום בעיה עם המסקנה (או אפילו עם הנחת היסוד) שחז"ל טעו במשהו, אבל אני מסרבת לקבל שביקורת עליהם צריכה לבוא כסוג של הגנה מפני הביקורת העצמית שלנו. בעיניי, זה עיוות חמור של מהות ה"ירושה" שהם עצמם הנחילו לנו, ולענ"ד, מי שרואה עצמו מחוייב ל"ירושה" זו, אינו רשאי לעשות זאת. ]
והרב המיימוני. לא ברור לי במה דרשה זו מוקשה יותר מכלל תיאורי המקרא וחז"ל את ה' כבעל איברים. הדרשות הרי הם סך הכל דרך של עיקוב אחרי לשון המקרא. והם משתמשים בכל דרכיה ותאריה.
תוקן על ידי יהיאור ב- 17/01/2012 10:21:54
נשלח ב-17/1/2012 10:58
מיקלארי
תודה. אכן זה הפסוק שמצוטט בפנים והוא לישנא בתרא של הרגמ"ה ועוד.
אמשלום
אני מסכים שמורשת חז"ל היא לבחון ולבדוק, לקבל את האמת ולדחות את מה שאינו כזה.
כמו כן איקון ירוק על העובדה הפשוטה שמימי לא חשבתי עליה, לפי ההווה אמינא (=מה שאפשר היה לחשוב) שיש לקב"ה גוף, ולא עוד אלא שהוא הדגם שעל פיו נברא האדם, מהו הגוף הזה.
כנראה מעולם לא יכולתי להאמין שמישהו יאמין בזה או שהדבר ראוי לעיון...
אבל אם זו שאלה, אני מניח שהתשובה תהיה אולי בסגנון האידיאה האפלטונית. הגוף באשר הוא גוף ללא חסרון. מה הצבע ומה המגדר? זאת איני יודע, למעט זאת שעד לזוהר לגוף האלוהי אין מיניות (המקור היחיד לסברה מעוותת זו בעיני, הייתי מוכרח לכתוב את המילה הזו, הוא ב"שיעור קומה", ועל העדר סימני מגדר בגוף האלוהי העיר בשעתו יוסף דן).
לגבי זה שחז"ל האמינו שאפשר לדבר על גוף אלוהי, אני עדיין מפקפק. ולכן תמוה בעיני מה שדרשו כאן.
*** יהי אור
תשובה אחת והערה אחת.
ההערה: איני מסכים שהמקרא מצייר את ה' כבעל איברים! חפש והראה היכן. ואם תביא כדוגמת "יד ה' " הרי זה ברור (כלומר הדבר טעון פרשנות...) שזה רק משל.
ולכן ציטטתי בסוף דברי את הפסוק על "ה' יראה ללבב" שאין זו ראיה כשלנו, איך שלא הובנה ראייתנו שלנו.
וזו גם התשובה לכך שבמקרא יש תיאורים פיזיקליים. לכן גם ציטטתי את רוזנצוויג. כפי שכתב בשעתו גם אפרים אלימלך אורבך, מי שחופשי מכל מיתוס ביחס לה' מרשה לעצמו לדבר בחופשיות עם משלים גופניים לפי שהוא לא יטעה והוא לא מעלה בדעתו שיהיה מי שיטעה. (נכון, הרי היו שטעו בין הגויים... עלי לחשוב על כך).
למשל, אם מיימוני יכתוב בפורום על "יד ה' " איש לא יחשוד (אני מקוה) שיש כאן יותר מאשר מטאפורה. אם, נניח, שותף סוד יכתוב על יד ה', סביר שהוא מתכוון לישות כלשהי מסויימת.
אינני מבין את הדיון על צלם אלה-ם. והרי זה הנושא הראשון שרבינו הרמב"ם מסבירו במו"נ !
נשלח ב-17/1/2012 11:57
"בשעה שהתחלתי להכין את המאמר הזה, חשבתי לסיים בציטוט הבא. וכך אני עושה. שמואל א פרק טז (ז) וַיֹּאמֶר יְקֹוָק אֶל שְׁמוּאֵל אַל תַּבֵּט אֶל מַרְאֵהוּ וְאֶל גְּבֹהַּ קוֹמָתוֹ כִּי מְאַסְתִּיהוּ כִּי לֹא אֲשֶׁר יִרְאֶה הָאָדָם כִּי הָאָדָם יִרְאֶה לַעֵינַיִם וַיקֹוָק יִרְאֶה לַלֵּבָב: אם צריך הוכחה שאין ראית ה' ראיה במובן שלנו, הנה היא כאן. "
למיימוני
איפה אתה מוצא פה ראיה?(הוכחה?)
האם אתה מעלה על דעתך שה' רואה רק ללבב ואינו רואה לעיניים?
התאור כאן בא רק לומר שלאדם יש יכולת ראיה חיצונית בלבד:האדם רואה רק בעיניו ואילו את מחשבות הלב האדם יכול רק לנחש על סמך עובדות חיצוניות- אבל אף פעם האדם אינו יכול לראות ללבב באופו בטוח.
אבל הקב"ה קורא את לבבינו כמו בספר פתוח .
אבל אין זאת אומרת שאין הוא רואה אותנו במובן הפשוט ביותר! שאם תאמר כך הרי כביכול אתה סבור שהקב"ה ח"ו עיוור.
ולעניין ההגשמה-הנושא כבר עלה עשרות פעמים בפורום.
המקרא לא חשש מהגשמה אבל במשך הדורות החשש נכנס ללבבות ואונקלוס בתרגומו העמיק את החשש הזה וכך הלך והתעצם החשש עד שהרמב"ם הביא אותו לשיא.
והשאלה הנשאלת היא :אם המקרא עצמו לא חשש מהגשמה ברורה וחזקה שאינה ניתנת לפרשנות מתחמקת או לתרצנות הרגילה- מה גרם לבני אדם לחשוש? חידה היא שאת פתרונה הנכון לא מצאתי עד עתה.
תוקן על ידי צענערענע ב- 17/01/2012 12:00:11
נשלח ב-17/1/2012 12:45
הרב מיימוני,
עד כמה שידוע, בזמן שהמקרא נכתב (על אחת כמה וכמה לפי התיארוך המסורתי) הגשמת אל (כל אל) הייתה פשוטה לכולם.