בית פורומים עצור כאן חושבים

הומוסקסואליות ודעת תורה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/9/2015 09:58 לינק ישיר 

אריאל73 – שוב אני מסתפק האם אתה רציני או לא, לגבי הנושא של מדרשי ההלכה ו"כוונת המשורר".
אני לא אוהב להתעסק בנושאים שאני לא בקי בהם מספיק, אבל כיהודי פשוט, הלומד דף יומי (בלי שטיינזלץ!...) ליקטתי שבע דרשות ממסכת נזיר בלבד – הרגני נא הרוג אם תוכל להסביר אותן לשיטתך:

1. דוגמה ראשונה היא ממש כוונת המשורר, כי היא מתוך שירת הים–
(דף ב:)
"אהא נאה – נזיר: ודלמא אנאה לפניו במצות? כדתניא (שמות טו, ב) 'זה אלי ואנוהו' אנאה לפניו במצות, אעשה לפניו סוכה נאה לולב נאה ציצית נאה..." – מעבר לשאלה האם לכך התכוונו משה ובני ישראל כשאמרו שירה, הרי מצוות אלו נצטוו ישראל אחרי שירת הים!...

2. (ג:) "ור' שמעון נמי, הכתיב 'מיין ושכר יזיר'! ההוא מיבעי ליה לאסור יין מצוה כיין הרשות. מאי היא? קדושתא ואבדלתא. הרי מושבע ועומד עליו מהר סיני?..." – כלומר, בהר סיני נצטווינו על קידוש והבדלה!

3. (ד:) "ושאני גבי בכור דכתיב ביה (במדבר ל, ג) 'לה' ' – לרבות את הבכור..." – כלומר מהפסוק 'אִישׁ כִּי יִדֹּר נֶדֶר לַה' ' יש לרבות בכור (שכלל אינו עניין לנדר – ע"ש בגמ')

4. (ה.) "והא תנא דבי ר' ישמעאל (ויקרא יד, לט) 'ושב הכהן' 'ובא הכהן' זו היא שיבה זו היא ביאה. הני מילי היכא דליכא דדמי ליה אבל היכא דאיכא דדמי ליה מדדמי ליה ילפינן" – כל הלימוד הזה תמוה, והוא "בניין אב" לדרשות חז"ל שלפעמים דורשים כך ולפעמים כך, לפי קריטריונים שנעלמו מעיניי הטרוטות, לפחות.

5. (ה.) סתם נזירות ל' יום: מנהני מילי אמר רב מתנא אמר קרא (במדבר ו, ה) 'קדוש יהיה' יהיה בגמטריא תלתין הוו" – גימטריה (מילה יוונית, אגב) מימי משה? אתמהה.

6. (ז.) "גבי יומי נמי הא כתיב (בראשית א, ה) 'ויהי ערב ויהי בקר יום אחד'! התם לאו דמפסקי מהדדי הוא. מאי קאמר? יממא וליליא חד יומא הוא ולעולם לא מפסקי מהדדי" – אמנם זהו תירוץ מסוג 'שינויי דחיקי' (ועיין סוגיא קמא דפסחים!), אבל יש מאות ואלפים כאלו בש"ס, משמע שדרשות תמוהות כאלו הם חלק בלתי נפרד מהז'אנר.

7. (ח:) "טטרגון מטמא בנגעים מ"ט למטה הוא אומר (ויקרא יד, לז) 'קיר' 'קירות' למעלה הוא אומר 'קיר' 'קירות' הרי כאן ארבע" – כמו דרשת סכת-סוכת, טטפת-טוטפת וכו', שגם סותר את נוסח המסורה וגם חסר היגיון, שוב, בעיניי הטרוטות לפחות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 10:15 לינק ישיר 

אברם בלי להיכנס לוויכוח שכבר הוכרע מראש על ידי המעשים - כמעט כל מי שסובר שדברי חז"ל מחייבים אותו מאמין משום מה שהם סברו שהם מפרשים את מה שלדעתם אמת בתורה, ומי שסבור שדבריהם לא מחייבים אותו סבור משום מה שהם התלוצצו או רימו את ההמון הנבער -

הדבר היחיד שהבנתי מכל דבריך הוא שאתה לא מתכוון ברצינות (כמו שכבר הצהרת בעבר) למה שאתה כותב תוך כדי שאתה מאשים אחרים באותה אשמה בדיוק.

נ.ב. ברגע שצד כל שהו בויכוח טוען שהשני לא מתכוון ברצינות אין אפשרות להמשיך בדיון.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 10:58 לינק ישיר 

בערולאאדע כתב:
אברם בלי להיכנס לוויכוח שכבר הוכרע מראש על ידי המעשים - כמעט כל מי שסובר שדברי חז"ל מחייבים אותו מאמין משום מה שהם סברו שהם מפרשים את מה שלדעתם אמת בתורה, 
כמו שכתבה אמאשלום, אתה ואריאל מחליטים שכולם כמוכם ומי שלא הוא 'חיצוני', וזהו זה.
ממש כמו הסמינרים האשכנזיים...

ומי שסבור שדבריהם לא מחייבים אותו סבור משום מה שהם התלוצצו או רימו את ההמון הנבער -
מי אמר 'מתלוצצים' או 'מרמים'?! עד מתי תשים דברים בפי, משל הייתי בלעם?...
הדבר היחיד שהבנתי מכל דבריך הוא שאתה לא מתכוון ברצינות (כמו שכבר הצהרת בעבר) למה שאתה כותב תוך כדי שאתה מאשים אחרים באותה אשמה בדיוק.
אני מתכוון בדיוק למה שאני כותב – חז"ל דרשו (לא רימו ולא התלוצצו) את התורה.
התהליך הזה משום מה נפסק לחלוטין, ואני קורא לחדשו כקדם (זו אורתודוקסיה אמיתית!) 
לכם לא נוח עם זה, אז המצאתם תיאוריה לפיה חז"ל לא 'דרשו' את התורה, אלא פשוט 'פירשו' את הכתוב בה כפילולוגים נאמנים ללא קשר למציאות זמנם. למעשה, לו יכולנו לחזור לימי עתניאל בן קנז (למשל), היינו שומעים ממנו בדיוק את אותן דרשות על התורה כמו בימי רבי ישמעאל. על זה אמרתי שיבושם לכם...

נ.ב. ברגע שצד כל שהו בויכוח טוען שהשני לא מתכוון ברצינות אין אפשרות להמשיך בדיון.
טוב, בוא נניח שזה נאמר לתפארת הרטוריקה, אל תהיה לי כמו יש3 שנתפס לזוטות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 11:54 לינק ישיר 

אברם שוב אינך עונה לעניין הנושא לא האם על פי האמת האבסולוטית (קרי מה שאנו חושבים שכך היא)  דרשות חז"ל הם מה שבאמת המחוקק הכותב האל משה המעתיק המקבץ-כתבים (הקף את הנבחר) חשב או התכוין  זה נושא מעניין וארוך הנושא כאו הוא אחר והוא האם לדעת חז"ל דבריהם מה שהם פירשו ודרשו בפסוקי התורה האם לדעתם (שוב) זה מה שהכותב המקורי התכוון או שהם ידעו שלא זה הייתה כוונתו ובכל זאת כתבו מה שכתבו אפשרות זו יכולה להיות או שסברו שגם הקוראים / שומעים את דבריהם יבינו שאינם באמת ניסיון לפרשנות אלא דרשה יפה (מה שלכאורה נכון בהרבה אגדות ובהרבה דברים שהם "אסמכתא"ולא דרשה ממש והוצגו כדרשה רגילה) או שסברו שיש עניין לשקר לרמות להעלים מידע לשנות את התורה (שוב הקף את הנבחר) מפני סיבות שונות כגון גזירות וסייגים שראו לנכון לתקן וסברו שאם ההמון יחשוב שזה מהתורה יתייחס לזה ברצינות (יש שפירשו כך את מה שאמרו "אסמכתא בעלמא" מהרי"ל), או לחילופין שרצו לבטל מצוות כל שהם מהתורה או להמציא מצוות מכל סיבה שהיא - בין הנאה אישית של כבוד או שלטון או אחר ובין מפני שסברו שהתורה נותנת להם סמכות וכח ויכולת לשנות את התורה - ולא רצו לפרסם את האמת מכל מיני סיבות.

זה היה הוויכוח. אם יש בידך מידע על זה אנא הציגהו.

כמובן שיכול ים להיות דברים שחכמים קדומים דרשו משהו בתור אגדתא או אסמכתא כנ"ל וחכמים שאחריהם חשבו שזה מעיקר הדין וטעו בהבנת דברי קודמיהם אבל זה אינו משנה את עיקרון הוויכוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 13:48 לינק ישיר 

אברם
איך אתה מבין, האם חז"ל האמינו שזו כוונת הפסוקים? או שהם חשבו שיש להם את הרשות לפרש פרשנות יצירתית?

וראה

אם נניח שלחז"ל היתה מסורת אזי כל הדיון שלך אינו מתחיל, אם נניח שהם חדשו דברים בהנחה שזו הכוונה המקורית, האם אתה חושב שאתה מכוון לכוונה המקורית? ואם נניח שהם לא היו מודעים למה שהם עושים, האם אנחנו מודעים יותר מהם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 14:23 לינק ישיר 

לבער - העלית 2 אפשרויות: א) חז"ל חשבו שדבריהם הם-הם הפירוש המקורי לכוונת הכותב. ב) חז"ל רימו.
אני מציע אפשרות שלישית - חז"ל לא התעניינו כלל בשאלה הזו.* הם למדו את התורה בעיניהם, לא בעיני הישראלי הקדום, ומשכך לא היתה להם כל בעיה להפוך 'שקל' ל'סלע' ו'ארץ זית שמן' לשיעור 'כזית' ולקבוע ליל סדר במתכונת יוונית\רומאית, ו'פרי עץ הדר' = מים ביוונית ומכאן שזהו אתרוג, ועוד ועוד ועוד ועוד...
 * שאלה דומה עולה כאן מדי פעם בדיונים על האמינות ההיסטורית של התנ"ך: האם 'ההיסטוריוגרף המקראי' חשב שהוא מתאר עובדות כפי שהן או שהוא רימה? התשובה - הוא לא התעניין בעובדות כפי שהן (ציטוט של פרופ' ברטלר: 
"בימי קדם היה עניין מועט מאוד, אם בכלל, בתיאור העבר לשם התיאור עצמו... סיפורים המתארים את העבר סופרו מסיבות רבות, אבל עניין בעתיקות אינה אחת מהן"…)

לבעל - אם היתה מסורת, הרי שהיא היתה חלקית ומקוטעת (מתעלומת הזמן האבוד של התקופה הפרסית ועד לכל המחלוקות האינסופיות האם תנא \ אמורא א' אמר את הדברים או תנא \ אמורא ב' וכו'). וידועים דברי הרמב"ם בהסבר "שלא שימשו כל צרכם ורבתה מחלוקת בישראל" וכו'. 

ולשניכם + אריאל73 - מה לי עוד לעצבים?! הבאתי לעיל שבע דוגמאות לדרשות תמוהות רק מהדפים הראשונים של מסכת נזיר - תסבירו אותן ונמשיך... 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 14:59 לינק ישיר 

[אריאל,

א. ומה הועילו חכמים בתקנתן? עכשיו כתבת - "כל מי שמחוייב לקיום ההלכה האורתודוכסית כפי שמקובל לפרש זאת בדרך כלל" (מאמין ש"שחז"ל נצמדו לפשוטו של מקרא וניסו באמת להבין מה התכוון משה רבינו בשנת ב'תמ"ח"). זה הרי בדיוק שאמרת בתחילה, גם אם שינית שתי מילים.... פשוט אמור: "מי שלא מאמין ב-X חושב אחרת ממני", או אפילו: "מי שלא מאמין ב-X אינו עונה על מה שאני מגדיר כאורתודוקסיה" (ואז תצטרך להגדיר את הגדרתך ולגלות - רח"ל - שלמרות התפיסה העצמית שלך אתה ממש לא מייצג את כווולם, ויש רבים מאוד שבהחלט מזהים עצמם כאורתודוקסים ולא מסכימים איתך בכלל.

ב. כתבת - "
אני מנסה לדון בשאלה 'האם חז"ל המציאו דינים לפי מה שבא להם או פירשו את הטקסט /מסורת כפי שאמור להיות פירושו האמיתי לדעתם' "
כבר כתבתי לעיל שאיני טוענת (ומעולם לא טענתי) שחז"ל "המציאו דינים". אני בהחלט חושבת שהם "פירשו את הטקסט/מסורת כפי שאמור להיות פירושו האמיתי לדעתם" (למיטב הבנתי גם אברם יסכים לכך...). אני רק לא חושבת שמה שלדעתם אמור להיות הפירוש האמיתי הוא בהכרח הפירוש המקורי של הדברים כפי שנכתבו (בידי א-להים/משה/סופרי התעודות השונות, מחק את המיותר), קרי - "מה שהתכוון המשורר". אני גם לא חושבת שהם תמיד האמינו שהם מגלים את האמת האחת המקורית מתוך הכתובים, ובהחלט ניתן למצוא מקומות לא מעטים בספרות חז"ל בהם מובעת ההבנה שהאמת משתנה והתפקיד שלהם הוא כאילו "לתרגם" אותה מחדש למציאות הקיימת. בכל מקרה, אין כאן "המצאה" יש מאין, ובכל מקרה יש כאן מחויבות עמוקה לתורה - מחויבות שמכוונת את הנושאים בה להמשיך ולהחיות את התורה כל הזמן באמצעות הבנתה כרלוונטית יום יום תמיד, ואם נדמה שהיא אומרת משהו בלתי סביר מבחינה מוסרית/תיאולוגית/וכו' הרי שכנראה לא הבנו נכון ועלינו "לתרגם" את הדברים באופן אחר. כמו שכבר כתבתי בעבר, ההבנה מה "נכון"  מבחינה מוסרית או תיאולוגית וכו', משתנה בדורות שונים, ולכן גם התרגום" - שחייב להישאר רלוונטי ו"אמיתי" מבחינת הפרשנים והקהל שלהם - משתנה בדורות השונים. וזה, למיטב הבנתי, כוח ההישרדות של ההלכה ושל המחוייבות היהודית לתורה בכלל.

ג. 
(אני מתחילה לאהוב את המשחק הזה...)
זה כל מה שמתואר כאן?! אני חשבתי שמתוארת כאן 
המציאות - באופן גלוי וישר אין כמותו -  בה יש תחומי הלכה שלמים, שאין להן כל בסיס, מקור ועוגן בתורה. כלומר, ההלכות בתחומים אלה הן "מומצאות" (רק במובן שבו אתה השתמשת בביטוי "להמציא", כי אני איני חושבת שהם "המציאו" ובודאי שלא "רימו" וכו'). לתחומי הלכה אחרים, טוענת המשנה יש בסיס ומקור כלשהו בתורה (שאינו מסוגל "להחזיק" את כובדן החז"לי), ואחרות אכן נדונות ומוזכרות בתורה ממש. 

בערולאאדע,

אתה חוזר על אותה הטעות הבסיסית של אריאל (ודומני שהוא חזר בו ממנה, במקצת) - אין רק שתי אופציות: או שאתה מאמין שחז"ל האמינו שכל מה שהם מפרשים הוא "מה שהתכוון המשורר" בתורה, או שאתה מאמין שהם היו רמאים, רודפי כבוד ושלטון ומעין "מודל" לקריקטורות האנטישמיות. זו גישה לא רצינית, שדומה שהיא נובעת מ- או לפחות מכוונת לבחירה מגוחכת בין "הלנו אתה או לצרינו", תוך הבנה מצומצמת מאוד, פשטנית מאוד, ילדותית מאוד ומביכה מאוד של מהו "לנו" ומהו "לצרינו". אני בטוחה שלא לכך התכוונת, אז כנראה משהו בעייתי באופן בו ניסחת את הדברים...

בע"ב,

(אמנם שאלת את אברם, אבל אני כבר פה, אז אענה את דעתי...)
אני חושב שאפילו המחקר אינו יכול להשיב תשובה חד-משמעית על השאלה הזו, והתשובה המדויקת ביותר שיוכל להשיב היא - כן. כלומר, סביר שכל האופציות אכן קיימות בספרות חז"ל (שכידוע משתרעת על מאות שנים ועל שטח גיאוגרפי גדול ביותר, ובכ"ז מדובר ביהודים - האם סביר שהייתה להם עמדה אחידה?!). דומני שברור שבדברים מסוימים הייתה להם מסורת (אם לא של "הלכה פסוקה" אזי של מנהג רווח, שהם רצו להצדיקו ולבססו בתורה), ובמקרים אחרים הם יצרו מסורת "חדשה" מסיבות שונות. אפילו שאלת המודעות מורכבת, כי יש מקומות בהם נראה שהם לגמרי מודעים (למשל, המשנה בחגיגה שצוטטה לעיל), ומקומות אחרים בהם לא ברורה מידת המודעות, ועוד אחרים בהם נראה שאין מודעות כלל. 

אברם,

האופציה שהעלית, ש"חז"ל לא התעניינו בשאלה הזו" היא בהחלט לגיטימית, אבל אני איני נוטה אליה. אני חושבת שמי שמשקיע כ"כ הרבה זמן ואנרגיה בלימוד ובדיון בתורה ובהלכה (וכ"כ הרבה אנרגיה ומרץ) לא יכול שלא להתעניין בשאלת הטעם או המוטיבציה למעשיו. למרות זאת, בהחלט יכול להיות שהתשובות שניתנו בבתי המדרש היו במישורים שונים לגמרי מאלה שאנחנו דנים בהם עכשיו (עיין למשל בתחילת פרק חמישי של התלמוד בעירובין - הדימויים, המטאפורות ותיאורי הלימוד שונים לחלוטין ממה שמשתמשים בהם לומדי תורה כיום; ההבנה של מהו לימוד ומהי תורה גם היא שונה מאוד...). 

ת"ט,

אם אתה הסכמת איתי, אני זו שצריכה לבדוק את עצמי... :-) ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 15:00 לינק ישיר 

אברם
מה אירע לשיטתך בתקופת האמוראים/גאונים שנחתמה יכולת הדרשה מהמקרא והתורה התקבעה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 15:35 לינק ישיר 

אברם אתה שוב בורח

נניח שלא עניין את חז"ל מה היה פירוש המקרא בעיני הישראלי המצוי או היהודאי המצוי או אחר אבל לאמונתם המקרא הוא "תורה מן השמים" האם עניין אותם מה הכותב (השמים) התכוון ? אמשלום "הוכיחה" (הוכחה לדעתה כמובן) שגם בזה לא התחשבו.

אם גם בזה לא התעניינו הרי שכל דבריהם - לדעתם - הם שטויות ולא דת. אם כן התעניינו בזה נשארו 2 האופציות שכתבתי למעלה, או שהם חשבו שפרשנותם במקרא אינה כוונת בכותב ובכל זאת אמרוה מפני סיבות שונות (דתיות ואחרות) או שחשבו שפרשנותם נכונה.

אין מצבי ביניים, כמו מה שציטטת על ההיסטוריה שבמספר כתב סיפור והוא לא ידע אם הוא המציא את זה ברגע זה או שהוא שמע כך מאבותיו או לחילופין הוא לא ידע האם הסיפור שאבותיו סיפרו הוא אמין או לא אבל אם כן הנידון חוזר דור אחורה.

הוספת דוגמאות ארבעת מינים ועוד לא מוסיפה כלום לבירור הנושא לכאן או לכאן לכן אני נמנע מלהביא עוד.

אמשלום 
לענ"ד לא דייקת אסביר בצורה פשוטה מדי,

יש שתי אפשרויות או שחשבו על הנושא או שלא אם התשובה היא לא נגמר הדיון לדעתי ולדעתך התשובה היא כן ואז השאלה הבאה האם לדעתם פרשנותם היא מה שכנראה / מסתבר /מסורת /וודאי התכוון אליו הכותב או שלא - יש על זה רק 3 אפשרויות 1 כן 2 לא 3 ספק (שגם הם לא ידעו, וזה רחוק מאד....)  אם התשובה היא כן תם הדיון, אם התשובה היא לא (וכך דעתך שנראה לך כן ממה שאמרו בבא מציעא נח ועוד) נשאר לדון למה עשו כך יכולים להיות הרבה סיבות כמה הצעות הצעתי למעלה - ציינת שהם נראים לך אנטישמים [לא הבנתי מה הקשר]  אני לא חושב שאפשר להוכיח את הסיבה האמיתית מכל מקום הם היו רק הצעות.

תוקן על ידי בערולאאדע ב- 03/09/2015 15:46:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 15:56 לינק ישיר 

אבהיר את דבריי (חז"ל "לא התעניינו בזה") ע"י דוגמה – בימי הנביאים (נניח) קיימו מצוות כי ידעו\האמינו שזה דבר ה'. 
האם אנחנו מתעניינים בשאלה הזו? כלומר – האם כשאני נוטל ידיים אני שואל את עצמי באותו רגע האם זהו רצון ה'? לא נראה לי.*

הנמשל – יכול אדם לעסוק ברצינות מלאה בהלכה ובקיומה המעשי, בלי להעלות במחשבתו את רצון ה', שהוא לכאורה הבסיס לכל הסיפור.
אותו כנ"ל חז"ל – הם עסקו בתורה ברצינות עצומה, בלי לחשוב בכלל על שאלת הכוונה המקורית של נותן התורה.
ויותר מכך – יכול להיות שהם בכלל לא חשבו שהיתה "כוונה מקורית" שכזו, אלא שהתורה היא טקסט שמונח לפתחם של חכמים לדרוש אותו בכל דור ודור!

* הנה נסיון לשחזור הלך המחשבה שלנו כשאנחנו נוטלים ידיים ונשאלים: למה בעצם?

תשובה מיידית – ככה חונכנו. השלב הבא – אנחנו מאמינים שההלכה 'אמיתית'. השלב הבא – אנחנו מאמינים שההלכה היא הפירוש הנכון לתורה. השלב הבא – אנחנו מאמינים בתורה מן השמים. השלב הבא – אנחנו מאמינים כי התורה שניתנה משמים היא רצון ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 16:09 לינק ישיר 

יכול להיות שהם בכלל לא חשבו שהיתה "כוונה מקורית" שכזו, אלא שהתורה היא טקסט שמונח לפתחם של חכמים לדרוש אותו בכל דור ודור! (אברם) 

עכשיו השתכנעתי פשוט הטיעון הזה נכון היסטורית בכל דוש ודור עד היום מצאו כל הוגה דעות וכל חכם את רעיונותיו - שבאו מעומק תבונתו או מהגוים אשר סביבותיו - בתורה כל סוגי הרעיונות פילוסופיים ופסיכולוגיים ועוד ועוד. וכבר נאמר ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 21:38 לינק ישיר 

[בערולאאדע,

א. אני חושבת שהאופציות שאתה מעלה עדיין פשטניות מדי ואתה מערבב עמדות שונות בתכלית יחד תחת שם אחד.
כתבת: "האם לדעתם פרשנותם היא מה שכנראה / מסתבר /מסורת /וודאי התכוון אליו הכותב" - כל אחת מן האופציות הלכאורה חלופיות שאתה מציג היא גישה שונה בתכלית מרעותה. אם אתה (בתור תנא או אמורא) חושב שהפירוש שלך הוא "מה שהתכוון אליו הכותב", זה שונה לגמרי מאשר אם אתה חושב שהפירוש שלך הוא מה ש"מסתבר" כמתאים ונכון מבחינת המציאות המנטלית והתרבותית (והמוסרית) בה אתה חי, ושני אלה שונים מאוד ממקרה בו אתה מפרש את הכותבים ע"פ מה שקיבלת במסורת... הגישה השונה אינה רק "תיאורטית" או תיאולוגית, והיא משפיעה ישירות על האופן בו אתה תופס עמדות פרשניות אחרות משלך, ואפילו על האופן בו אתה מוסר את פרשנותך שלך ומחנך את תלמידיך - הפרשנים לעתיד לבוא.
אני, למשל, נוטה לחשוב שחז"ל (באופן כללי, כי די ברור לי שיש אצלם עמדות שונות) הלכו לפי השיטה השנייה שתיארתי כאן, ואריאל חולק עליי ומאמין שהם נהגו לפי זו הראשונה.

ב. מה שכיניתי כמודל של היהודי בעיניים אנטישמיות, הוא הדימוי של חז"ל כרמאים שממציאים הלכות יש מאין ומגחכים בינם לבינם על האהבלים שמקשיבים להם והולכים בדרכם... טענתי, שהצגת עמדתי (ועמדת אברם) כתומכת בדימוי זה היא לא רצינית ורחוקה מן האמת.

ג. איני יודעת אם מה שכתבת לעיל כתגובה לאברם (משעה 16:09) אמור להיות ציני או אירוני, אבל בעיניי - בסייגים מסויימים - זה לא רחוק מן האמת.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 22:45 לינק ישיר 

לשם נוחות וקיצור הדיון הריני מצהיר בזאת שמה שכותבת אמאשלום מקובל עליי (כמעט) במלואו, ואני מסמיך אותה ('יורָה יורָה') לייצג אותי נאמנה כנגד כת המתעקשים הלזו שבכאן.
וחיי ראשי שמרוב כעסי עד הנה על קושיותיכם המטרידות כמעט נפלתי אפיים וקטלינהו לכולכו, אם לא שאמאשלום השיבה חמתי מעליי ולא כיליתי את עובדי הבעל\ר בקנאתי...
נאם אברם העברי
אבדק"ק ארץ העברים והגלילות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/9/2015 23:37 לינק ישיר 

אברם_העברי כתב:

אבדק"ק ארץ העברים והגלילות

ובביעיישטעס איתא העורים 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/9/2015 00:52 לינק ישיר 

אמשלום

א. "האם לדעתם פרשנותם היא מה שכנראה / מסתבר /מסורת /וודאי התכוון אליו הכותב" (דבריי הקודמים) נקראים כך כנראה אליו התכוין הכותב / מסורת שזה הפירוש - שלזה התכוין הכותב /וודאי (מכל סיבה שהיא אחרת מהנ"ל) שלכך התכוין הכותב.  נקראה שלא הבנת אותי כך ואולי לא כתבתי מספיק ברור.

ב. תודה, ועל התוכן כבר עניתי מקודם.

ג. מה שכתבתי 16:09 הוא הסתכלות חיצונית על כלל הדעות בניגוד לכל אחד מהם שהאמין שרעיונו סברתו וכו' היא כתובה כאן אלא שלדעת אברם (ודעתך ...) חז"ל כבר תיכננו את זה מראש.  

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הומוסקסואליות ודעת תורה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.