בית פורומים עצור כאן חושבים

הבחירה בעולם המציאות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/2/2012 20:24 לינק ישיר 

גם בתנאים האלה, עובדה שאתה משוכנע בנכונות האסטרטגיה הראשונה, ותורה ודעת בנכונות האסטרטגיה השניה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2012 22:31 לינק ישיר 

על מה מצביעה העובדה הזו? שאחד מאיתנו (לדעתי זה הוא כמובן) טועה, וזה הכל.
האם אתה טוען שכל שאלה שיש לגביה חילוקי דעות היא פרדוכס? למשל, האם הטענה ביבי הוא ראש ממשלה גרוע היא פרדוכסלית? אני בטוח שאם תערוך משאל תקבל לפחות שתי דעות בעניין זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2012 23:09 לינק ישיר 

להרב מיכי והרב מ80

אציע את אשר אני מיבין בפרדוקס הזה.

כשאומרים 'מנבא עתידיות' ,הוא יכול להיות על כוונה אחת משלושה, או שהוא 'יודע מוחלט' אע"פ שיש בחירה חופשיית לבוחר לקיחת התייבות,(והיא ידיעהכעניין מה שאנחנו מייחסים בדת לבורא(שהוא קורא הדורות מראש, ומגיד מראשית אחרית), ואזי ברור שמה שיהיה בסוף על ידי לוקח התיבות, בין מדעת לוגיית בין מדעת פארדוקסיית ומסופקת, בין משלא מידעת כלל(כגון ע"י מעשה טיירוף), הרי שידע היודע הזה בוודאי, וא"כ לכאורא ברור שיש ללוקח התיבה לקחת רק התייבה השניה, כי מה שיבחר בשיקול דעתו לקחת, הוא הידוע ממש ליודע העתידיות המוחלט הזה, וא"כ כשיקח התייבה השנייה מובטח לו שיש לו המליון.

ואם כוונתכם ליודע עתידיות על דרך הניחוש, הרי שהאדם הבוחר מוטל בספק השקול מה יעשה, ואז גם וודאי 50 אחוזים מליון הוא ניבחר יותר מוודאי אלף (לדעיתי, ואייך שיהיה איין כאן פרדוקס).

מה תאמרו, שאיין אצל היודע עתידיות אלא ידיעה על דרך ההגיון והחישוב, זה בטל, שהרי איין שייך כאן כל חישוב, שהרי שתי צדדים יש לפני הבוחר ומה שייך לחשב.

ואיין דרך רביעית לומר 'יודע עתידיות', כי ידיעה שאיינה מוחלטת, או אינה ניחושיית, או איינה הגיוניית, אינה בנמצא בהבנת יינו, ולכך לא הבנתי כלל כל הפרדוקס הזה. מה הסתירה כאן. (אא"כ נאמר שיש אייזה סוג ידיעה רביעית כדרך הראב"ד, שהיא כידיעת האיצטגניניים, לדעיתי איין כזאת ידיעה יכולה ללכת בקנה אחד עים בחירה חופשיית לגמריי, שהרי קודם שניבראת הבחירה בלי תלייה בכלום קודם לה, אלא מן האין, אייך שייך לדעת עליה כלום, ודברי הראב"ד בטילים אצלי).

מה שהרב מיכי מסביר הפרדוקס בין הידיעה לבחירה, היא השאלה הידועה(באחת מצורותיה) וא"כ כל עניין התיבות הוא מיותר לגמריי, ואינו מוסיף כלום להסביר הבעייה בבחירה וידיעה(לטעמיי).

הערה קטנה.

אמנם עניין הידיעה והבחירה היא כעין ענף לעניין הכלליי של הבחירה, (ולדידי השאילה הזו, היא לא שאילה בעצם,שהרי כשמדברים על ידיעת הבורא, הוא דיבור בו בעצמו, וכפי שכתבתי, אין בבורא בעצמותו שום אפשריות דיבור, וא"כ גם לא אייך הוא יודע העתיד ועדיין לא ניבחר בבחירה אישיית כיש מאין, שהרי אנחנו מנסים להשיג בבורא השגה עפ"י מושגיינו, וזה כבר בטל. ואפילו לומר בו שהוא 'יודע' היינו שיש בשכלו ידיעה היא כבר דיבור שלא בערכו, שהרי שמנו בו חילוק מחשבות ופרטיי ידיעה, וכל הדיבורים בו הם רק במושגיינו, וכפי שהארכתי בפרדוקס האמונה בתגובה שלי למעלה) ומה שיש כאן תימה, היא תימה אחרת קשה עד מאוד, שהרי עם הבחירה היא חופשיית לגמריי, והיינו שהאדם הוא כבורא ממש על עניין הצד שבו יבחר, והבחירה איינה המשך לשום מחשבה או סיבה קדומה לה, אלא האדם ברגע הבחירה ממציא ממש יש מאין את מה שבוחר בו, א"כ הרי זה כאילו נאמר שהבורא המוחלט, המציא עוד בורא מוחלט(והוא החלק הבוחר של האדם), וזה כמעט בטל לגמריי לומר כזה דבר, שהרי מה נאמר שהאדם הוא בורא מומצא והוא שונה מהאלוקים שהוא בורא נימצא מוחלט. אבל זה אינו, שהרי עצם המושג 'בורא' (אם נאמר אותו על החלק הבחיריי שבאדם) פיירושו שהאדם ממציא דבר מחודש שלא היה כלול בו כלום מיקודם, וזה נישלל ממצוי שאינו מוחלט, שהרי כל כולו בעצמו אינו מציאות מוחלטת אלא מציאות ניסמכת למציאות הבורא(אלוקים), וא"כ ליית ליה מגרמיי כלום, ואייך ימציא עוד מציאות חדשה אחרת ממנו? הנשמע כזאת? איהו בדיליה לאו כלום הוא, אלא ניסמך באחר, אבל יוכל להמציא עוד מציאות? ולדעיתי היא קושיה מפרכת לגמריי את עניין הבחירה, למי שמאמין בבורא. ואיין שתי הסברות הללו(שאנחנו ברואים, ושאנחנו בוראים בחירתיינו) יכולים לדור בכפיפה אחת. ובשלמא אי נימא שאנחנו מציאות מוחלטת (אף שזה ניסתר מהיותיינו מוגבלים, וכאמור הרבה פעמים. אבל אי בכל אופן נידחוק ונימא הכי) שייך לומר שאנחנו יכולים לברוא בריאות חדשים וממילא הבחירה) כי במצוי מוחלט איין לנו השגה כלל, מה יכולתו ומה לא, וא"כ אולי אפשר לו ליברא בריאות חדשות מן האין(ואע"פ שאיין זה מושג לשיכליינו כלל, מה היא המצאה יש מהאין, שהרי היה אין ואייך הומצא, אבל מה שלא שמענו והבנו אינו ראייה, שהרי גם עצמות הבריאה וטיבעה איין מבינים במהותה כלום, והנה היא ניסברת לנו), אבל לומר שברוא ניסמך שאיין במציאותו כלום יותר, ממה שברואהו(והרי לכן הוא מוגבל במה שגבלוהו) ימציא עוד מציאויות חדשות, זה בטל להגיון לגמריי. ולכן אני לא עסקתי כאן עד עכשיו בעניין הבחירה החופשיית ביחס לדת והאמונה, כי לדעיתי אינם יכולים ליילך יחדיו(אא"כ יאיר עיניי כאן מישהו מהחכמים).

ואני מבקש קודם לחקור על הבחירה החופשיית, מיצד עניינה הפרטיי, ואח"כ אם יוסכם ששייך שהבחירה תהיה חופשיית, נחזור לענייני הידיעה והבחירה והדת.

ללומדת

חלילה לי מגאווה וחוסר צניעות. אולי טעית בנוסחתי, כשאני כותב שדברי פלוני 'בטילים', אין הכוונה למה שרגיל בשפת ההמון -'דברי בטלה', אלא הכוונה שדברי אותו החכם הוא מיתבטל מאליו, ואיין לו קיום, כי יש בדבריו או בנסיון הסבירו 'פאלש'(או פאלש עצמיי שדבריו יש בהם כשל וסתירה עצמיית, או פאלש עניניי שהעניין שהוא מנסה לפותרו או לבארו סותר להסבר עצמו, וכגון בהסבירי הרמח"ל את הסיבה המוחלטת של הבורא לברוא או את מידותיו וחוקי הטב השולטים בו, מכיון שנתן בבורא עניני מידות וחוק ורעיון, הרי ניסתר עניין הבורא.

או כגון הרמב"ם שהיה חכם גדול להבין שאיין לדעת בבורא כלום וכל המידות שבתורה הם על צד התוצאה ההנהגתיית של המידות הללו(ויש כאן חקירה גדולה בכוונתו) ובכל זאת לא פסק לדבר על חכמת ובינת הבורא, הוא ניסתר מעצמו שהרי במי שאיין לדבר במידותיו איין לדבר שיש לו שכל או בינה, גם הם מושגיים ממושגיינו.

או כגון הסבר הראב"ד שהגם שיש בחירה מוחלטת חופשיית וניבראת על ידי האדם, שייך לידע קודם מה יהיה הבחירה, אם הבחירה היא לא תלויה בכלום קודם, אז ניסתר אפשריות הידיעה (ללא ניחוש) לגמריי(ורק תשובת הרמב"ם שאיין לידע בבורא כלום אייך יידע העתיד וגם העבר וההווה, היא העומדת, אלא שקשה כנ"ל קושיה אחרת על הבחירה ביחס לבורא). ולכך מה שאת שומעת ממני דיבורים בנוסח זה, זו כוונתי, וגם אם היו הרמב"ם והראב"ד והרמח"ל כאן, הייתי אומר להם הפאלש הזה בדבריהם, ללוא שום משוא פנים(בדיוק כמו שהם עשו לחכמים שהיו בדורם או לפניהם).

ובכלל תידעי, שהרמח"ל הוא אחד מהדמויות שאני הכי מאוהב בהם. מהסיבות הללו -הוא לא שעה לכל ההבלים שהטיחו בו חכמי וגדולי דורו(לחוסר הבנותם בכלל במה שניסה להסביר, וגבר בבינתו על רבותיו עשרה מונים) והמשיך בשלו בכוח חכמתו והבנת האמת לגעיתו. הוא היה לב מלא אהבה וריגושיות כנראה ומורגש משירי האהבה הניפלאים שלו. הוא היה בעל הזיות גדולות ונוראיות וללא בושה כתבם והעלם על הדף בשם אברהם ויעקב והמשיח ואדם הראשון ושכינתא וכו', כי דימה שהם אמיתיים . הוא היה חכם ענק בהבנת מידות נפש האדם כנראה מהספר מסילת ישרים(שאני חושב שהוא אחד הספרים הניפלאים ביותר שיש בהעולם, לא שאיין מה לחקור שם ולהיבין ולהשיג שם, אבל בהירות כזאת בחשיפת מניעיי המעשים באדם ומידותיו ופירוטם בשפה זהבית כזאתהיא נדירה ביותר). אף שאני אוחז שספריו דעת תבונות(ח"א וח"ב) הם בעלי כשליים גדולים בכל הסבריהם ובכל שיטתם (וגם ספריו אדיר במרום וקל"ח, הם מדברים הרבה על הדרך ל הבורא בלי כלום על מהות הדרך הזאת)אני נוהג ליקרוא בהם מפעם לפעם, למתק דבריהם. כך שלא רק שבטל אצלי להיתגאות על החכם הזה, אלא שאני אוהב אותו ואת דרך חייו ואת דבריו מאוד, אבל חלילה לי מלסתום הביקורת שלי על דבריו, וכי בגלל שאני אוהבו אומר על פאלשע ווערטער שלו שהם דברי אמת? כבר אמרתי לך, האהבה לחוד וחקירת האמת לחוד.(וכבר אמר אריסטוליוס על דברי רבו אפלוטוניוס 'אהוב אפלוטוניוס ודבריו אבל אהוב האמת יותר' ואדרבא רק בדרך זו של אהבת החכמים הקודמיים ודבריהם ועם זאת לחפש האמת והכשל בדבריהם, צומחת הידיעה האמיתיית, כי הביקורת יוצאת מלב אוהב, והיא מבינה היטיב הצד שכנגד ומגדרת השגתה במדויק. היא דרך נכונה מאוד, והיא דרך החכמים שאוהבים זה לזה, ומשיגים זה על זה).ועל הרמב"ם ביכלל איני מדבר אייך שבעומק בינתו ועצם עזותו (הזורחים מכל כתב וכתב שהשאיר)הפך היהדות מאייזה כת אלילית(הגם שהיא לבורא אחד) ומאייזה כת מטופשת שמסובבת בנימוסים סתומים, לדת שכליית ומפוקחת המיתבטלת בפני המציאות המוחלטת. וכי לכך אשאיר אותו במה ששגה. מה שהוא תיקן לדת ולתבונה נמשיך אנחנו בדרכו גם הייכן שהוא לא זכה. האים זה גאווה או חוסר צניעות? חלילה, עפר אנחנו תחתיו ומימיו אנו שותים, אלא שדרכו שפתח בה כבר ניסללה ונישתפצה ונימשכה רחוק מאוד מהייכן שהוא עמד, והגם שהיא ניקראת על שמו, מ"מ כבר נישתנתה, וודאי אם היה היום היה מודה לנו.

ואני מבקשיך (בגלל התבונה הרבה שמצאתי בך,)שתנסי להשיב על הקושיות העצומות שהועלו כבר כאן על ה'בחירה'(מכמה כיוונים), או שתביאי מדבריי החכמים שאיתך על הבחירה, ונראה אולי נימצא מזור לבעיותיינו בדבריהם, אני לא חושש אף פעם מלהודות על האמת אם היא מיתבררת לי שטעיתי.אם הייתי מיתעקש על דבריי גם כשהבנתי טעותי, אז לא הייתי אוחז בדעותיי כיום, אלא הייתי עדיין מיתעקש להסביר למה הבערות וחוסר החקירה היא האמת. והיא הנירציית לבורא שנהיה עיזים תמימות שעושים מה שאומרים להם(וכבר הבאיתי הערת יעקב לעשיו בפרשת וישלח –ששלח לו עדר אחר עדר אבל הנה גם 'הוא' אחרינו, כה תאמרון לעשיו תידע עשיו שיש בהעולם הרבה שיטות עדריות שכולם מעשה עיזים ותיישים ועיירים(שרועה צאן בראשיהם וכל העיזים אחריו), אבל אחר כולם יש גם 'יעקב' שעובד בערמה ובשייכל ולא שייך לעדריות כלל, ואת זה עשיו ידע שא"א לנצח, ולכן ניכנע).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2012 23:33 לינק ישיר 

כנראה נכתבו כבר מאות מאמרים על הפרדוקס של ניוקומב, כך שזו איננה בעיה כה טריוויאלית.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2012 23:38 לינק ישיר 

מ80
אז בבקשה תעבור לדון בענייני הבחירה כחפצך במה להתחיל, וגם כל מי שהיה כאן שיאמר מחכמתו וחקירתו, תודה.

תורה ודעת:

תשמע ותפנים וחבל על כל האריכות דברים בכך,

שאין (לכל מקרה בטבע) סיבה למה צד זה או צד זה, פירוש יש בחירה,
 בחירה שנידונת כאן הכוונה לזה שמישהו שלישי (והכוונה לאדם) צריך להחליט האם הוא לוקח צד הראשון כעיקריי ועל פיו ממשיך השלבי מחשבה(לפעול), או שלוקח הצד השני כעיקריי. והשאלה אם יש כזה כוח שאדם ייצר במחשבתו הבחירה. ומה זה קשור למטבע הנופלת ויש שתי אפשרויות שתלויות באלף ואד מצבים של ההטלה.
האינטויציה שלכל דבר יש סיבה היא אינטויציה נכונה ומאוד רצוי פסיכולוגית,
אנחנו לא דנים כאן מה רצוי פסיכולוגיית, כי זה גם אים נחליט שאין בחירה, גם האדם יידמיין הלאה שהוא המחליט, אם אדם יקלוט המשמעות האמיתתי שאין לו בחירה, באמת יהיה לו קשה אם זה.
אבל לא לגמרי נכון,
כי אם הטבע נותן תיקו, פירושו שיש לו בחירה,
ראשית, המצב של תיקו אמיתיי הוא נדיר ביותר עד שאפשר שמעולם לא היה אדם שהיו לו שתי צדדים שווים ממש, כי הדקות שבכל צד כ"כ מרובה עד שאפילו מעט שבמעט כבר יטה לצד אחד. אלא שאני טוען שאוליי הבחירה בכלל עובדת אחרת, לא שהוא כמאזניים שמשתווים ע"י כוח המשיכה, אלא שצד שיש לו עדיפות מוחיית או רצוניית אצל האדם לאייזה סיבה,היא כבר מתחילה מתחלת להעמיד עצמה, ורק הצד השיני עדיין ממשיך כאילו להיות משקל נגד, ולאט לאט האדם מוריד הצד שכבר מתחילה יש לו נטייה אמיתיית וכבידה יותר לשם(ואמנם לפעמים פתאום הוא מתחרט ועובר לצד השיני, אבל גם אז, מיד שעבר מתחיל הצד העיקריי להיתעמד כקבוע)

ולכן כבר אמרתי בתחילת האשכול הזה, שיש עוד נידונים חשובים קודם לחקירת הבחירה החופשיית, והיא אייך ההקשר וההעברה משלב אל שלב במחשבות, האם הם עוברים מעצמם או שהאדם החושה עובר? וכדומה, וזה חשוב ביותר, גם החקירה על הרצון וגם החקירה על מה הם מהות המחשבות(האם הם דברים חדשים או שינוי המחשבות שקדמו להם.

ברור שאין מקרה בלי סיבה, הסיבה הביא את התיקו והוא חייב להמשיך לצד זה או לצד זה,
לא. הוא יכול להישאר בספק. אם אתה אומר שהוא חייב להמשיך לצד זה, זה ניקרא שאתה אומר שהבחירה נעשיית מאליה ומעצמה, ואז כבר האדם הוא לא שופט, אלא ניגרר אחר ההחלטה.

(מים יורדים מההר כי יש חוק"סיבה למים לרדת, אבל לצד ימין יותר או שמאל יותר. המים רצים במקרה,
שום מקרה, ירד לצד שמאל כי לשם החריץ נימשך.

ואל תאמר לי עכשיו יש סיבה למה בחר בשמאל דווקא,
אף צד במים אחד לא 'בחר', אין להם נפש והם נימשכים לפי חוקי הטבעיים, והחוק החזק יותר הוא השולט. אים יפעלו כוחות שווים על המים הם ישארו לנצח תקועים בשיווי בין הכוחות.

כי אני שואל מחשבתית. לו אין סיבה לימין או שמאל והמים חייבים לרדת מסיבת החוק, אז מה היא עושה ? היא תרד במקרה !!! ימין או שמאל) אבל איזה מהם ?
אמרתי לך כבר, יש כוחות טבעיים שהם המושכים למים, אין מקרה אלא מיצידיינו שאנחנו לא יודעים איזה הכוח החזק. אם תיידע, אז כבר מתחילה תיידע כל מסלול המים בעתיד.

מה קשה להבין כאן ריבונו של עולם,
גם אני שואל כמוך.מה אתה אומר כאן ריבונו של עולם,
ועוד הערה, אני כבר שמתי עיני עליך, ותחת שבתחילת הגעתי כאן חישבתי דבריך כהבל וסתם, שמתי לב אחר העיון שבכוונה אתה רומז לכל מיניי עניניי מחשבה וחקירה בלשון סתמיית מכוונת. ולכן גם כאן אני חושד אותך שאינ מיתווכח בסתם, אלא אתה רומז לאייזה עניין(אולי מתורת הקוונטיים) נירמז, אז תדבר ברור, בימקום שניילך סחור סחור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2012 12:02 לינק ישיר 

היבחנתי מחלק מהתגובות שהשלושה נקודות לחקירה שהעלייתי, לא ברור חשיבותם כהקדמה, לעניין החקירה בעניין הבחירה החופשיית, לכן אני יסביר שוב,

החקירה השלישית -ה'רצון' פשוט שהוא חשוב, שהרי הרצון יש לו דמיון לבחירה, והרי כל הבחירה עניינה שהבוחר 'רוצה' בצד אחד יותר מהצד השני, אלא שהרצון הוא גם בלא בחירה, שאם לאדם יש אייזה דבר הנירצה לו, הוא 'רוצה' אותו, וע"ז צריך לחקור האם הרצון הוא אייזה פעולת מחשבה והרגש שהאדם מייצר, או שהוא מחשבה והרגש הנמשכים מעצמם מחשיבה על הדבר הנירצה.

החקירה הראשונה -ה'מחשבות'(וההרגישות) מה הם, הוא גם חשוב מאוד לחקירת הבחירה, כי גם השאיילה היא מה הם המחשבות(למשל אני חושב ברגע זה 'עכשיו הוא יום ולא לילה' או עכשיו הוא ערב שבת ולא שאר ימים' או ב' ועוד ב' שווים ד' או המרובע מורכב מד' חלקים איש מעוקם בצ' מעילות מחבירו, וכדומה), האם יש אייזה אדם שהוא בוחר להעלות או אפילו לברוא המחשבות האיילה, והיינו שחוץ מעצם המחשבתיות(או ההרגשיות) יש אייזה חלק נפש או נשמה שהם לא מהות ועצם המחשבות בעצמם, אלא הם המפקדים והיוצרים המחשבות(ואז צריך לחקור מה זה החלק הזה בורא ומעלה המחשבות וההרגשות, והאם מוכח או צריך לשער בכלל שיש כזה חלק), או דילמא שאין זולת המחשבות וןההרגשיות לעצמם כלום, ואז ייפלא א"כ כייצד הם נוצרו, וכי תימא מעצמם, כי כך היא טבע הנפש (או המוח) א"כ כבר בבחירה גם לא ייפלא לומר שהיא מעצמה נוצרת, ע"י שיקול שנעשה מעצמו, ונעמד על הצד המכריע, לאייזה כובד הצד הזה ולו במשהו.

החקירה השנייה, (דומה לראשונה אלא שעויסקת בדבר אחר) מה הוא המקשר והמחבר בין שלב מחשבה לשלב הסמוך לו(למשל 1 ראיית הארי וההבנה שיש ארי 2החשיבה שהוא מסוכן וההיתפחדות ממנו 3 תיכנון המנוסה וההצלה 4 ההחלטה על ביצוע המנוסה. החקירה פה היא לא בעצם מהות המחשבה עצמה אלא בקשר שביין שלב אחר שלב במחשבה האנושיית) ואם תאמר שמעצמם הם נולדים בתולדה אחד מחבירו, הרי שוב כבר לא ייפלא לומר כן בבחירה, שהיא תולדת המחשבות ושיקול הדעת הקדום לה, והכול מעצמו נעשה, אלא שהאדם רק מקבל התחושיות בטעות שיש לו אייזה שליטה על המחשבות ועל ההכרעות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2012 12:30 לינק ישיר 

תורה_ודעת כתב:
ברור שאין מקרה בלי סיבה, הסיבה הביא את התיקו והוא חייב להמשיך לצד זה או לצד זה,
לא. הוא יכול להישאר בספק. אם אתה אומר שהוא חייב להמשיך לצד זה, זה ניקרא שאתה אומר שהבחירה נעשיית מאליה ומעצמה, ואז כבר האדם הוא לא שופט, אלא ניגרר אחר ההחלטה.

(נשיב רק לזה, פשוט חבל להשיב כל פעם על אלף דברים, ותעמיק ותרד לסוף דעתי. ואז תבין לאן אני חותר)

כל התורה וחיוב המוסר באים דווקא מיסוד זה,
הבחירה היא לא כמו שאתה חושב (וכן רובם שדנים בעניין) שהבוחר הוא ממציא יש מאין,
הוא פשוט מוכרח לבחור, כלומר אין מצב של לא לישון לא לאכול ולא ללמוד וכדומה,
כאן אין לאדם ולכל מקרה בטבע שום בחירה,
כל השאלה המחשבתית בעניין היא, האם הטבע מכריח (נותן סיבה) מוחלטת, או שהטבע נותן מצבי תיקו (וזה קורה בכל רגע ובכל מצב בטבע, ולא כמו שאתה חושב שזה רק בקוונטים, הקוונטים הוכיחו זאת מדעית, מחשבתית היא קיימת מאז חנוך נוח אברהם ומשה רבינו, עד קהלת שהפך את העולם לדטרמיניסטית מוחלטת, ומזה התפתח חשיבת יוון וכל הצרות של האנושות בחשיבה המטורפת הזו)

והיות שבמצבי תיקו יש שני צדדים, אז המודע לעצמו (האדם שיש בו תודעה, (ולדעתי בכל הטבע יש תודעה וזה לדיון נפרד)) 
בוחר לכאן או לכאן,

זה בעצם שאלת "חמורו של בורידן" הידוע,
אריסטו ציטת את אחד מחכמי קדם ששאל במצב של אין הכרעה\תיקו בחמור, החמור לדעתו ימות,
אריסטו ושפינוזה ועוד ועוד שחקו על המסקנה הזאת ואמרו לא ולא הוא יבחר בכל מקרה במקרה (לא משנה לו לאיזה צד) העיקר לברוח ממוות בטוח,
כלומר המודע לעצמו מודע למותו, והמודע מוכרח לברוח, לאיזה צד ? לא משנה ! התבוני יותר שרואה למרחוק ימצא גם הכרעה לאיזה צד עדיף, האדם המלומד התבוני יותר לא ייפול כל כך מהר למצבי תיקו,
וזה היסוד, החסר לימוד בוחר במקרה כמו החמור, התבוני והלומד יותר ויותר, הוא בוחר בתבונה ולא במקרה,

לסיכום:
אין בחירה יש מאין,
הבוחר מוכרח לבחור,
החמור יבחר במקרה: וכל חייו במקרה כי כל רגע יש לו מוכרח לבחור במצבי תיקו,
התבוני יבחר מתבונתו: וחייו הם דטרמיניסטיים\חוקתיים שהוא המציא לעצמו בכדי לא ליפול כל רגע למצבי תיקו,

יסוד היסודות היוצא מכל זה: שאין מצב של לא רשע לא צדיק, יש מצב של או צדיק או רשע אין מצב ביניים,
ראה נתתי לך את החיים והמוות, (ואתה מוכרח לבחור) ובחרת בחיים,
מכאן חיוב המוסר,
ולא כמו הלל שאמר "מאן דשניא עלך, לחברך אל תעביד" יסוד המוסר,
לא ולא, הוא אמר זאת אך ורק למכשיר מדידה, כלומר מנין האדם ידע מה מוסרי ומה לא, אז הנה לך מכשיר מדידה,
אבל מקור המוסר היא דווקא כי אנו מוכרחים לבחור, ואם אתה לא בחור מתבונה\חוקים תבוניים, אז אתה בוחר במקרה ואז אתה לעולם רשע ולפעמים במקרה צדיק, והבן,

תוקן על ידי maxmen ב- 03/02/2012 12:41:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2012 15:13 לינק ישיר 

לסיכום:
אין בחירה יש מאין,
הבוחר מוכרח לבחור,

ראישית מאיפה אתה לוקח את זה שהוא מחויב לבחור, ועוד שיש הרבה מצבים שהאדם לא בוחר בכלל, הוא נשאר בספק ושב ואל תעישה.

וביכלל או שאתה באמת לא מיבין את הבעיות של הבחירה, או שאתה עושה את עצמך לא מיבין, סיי וסיי אתה לא משיב על כלשהוא מהבעיות, אין קשר בין מה שמחויב לבחור(גם לדעיתך) לזה שהצד שיבחור הוא לא יש מאין, אפילו אם תאמר שהוא חייב ליבחור, ההחלטה על אחד מביין שניי שקולים, היא ממש מוגדרת יש מאין
.

וזה היסוד, החסר לימוד בוחר במקרה כמו החמור, התבוני והלומד יותר ויותר, הוא בוחר בתבונה ולא במקרה,
אתה מיתעלם מיזה שהדיון על הבחירה נוגע בכל פרט בחיינו, מי מחליט אם תהיה בעל תבונה או תישאר בור -הבחירה, מי מחליט אם תרצה לחיות או למות -הבחירה, מי מחליט כל פרט או פרט -הבחירה(שהרי בכל פרט יש האפשרות לעשות כך או לעשות כך או לא לעשות ביכלל.) וא"כ כל צעד של אדם הוא בחיריי, וזו השאילה העיקריית כאן, האם האדם הוא 'בוחר' בבריאת החלטה יש מאין(היינו הצד שניבחר אינו תלוי בגורם הכרעה קדום) או שאין בחירה כלל, אלא יש תהליך חשיבה שמיכללו גם הבחירה והאדם רק נוידע בדיעבד לבחירתו (ודרך אגב כך מראים מחקריי המוח, שהבחירה ניראית במוח כבר קודם שבעליה נודעו מיזה).

אני באמת חושב שהוקדם כאן הנושא של הבחירה קודם לחקירה על ציור מהלכיי המחשבה ועל הגדרת המחשבות בעצמם, ועל הרצון. רק אחרי זה אם ביכלל, כדאי לדון על הבחירה. הבחירה מורכבת משלושה חלקים
1 כל תהליך הבחירה הוא הליך מחשבתיי, ומכאן שצריך לדון בחקירה הראשונה שהעליתי(מה הם המחשבות והאם יש חלק נפש ניפרד מהמחשבות עצמם)
2 הבחירה היא הליך בשלביים, (ומכאן שצריך לדון בחקירה השנייה שהעליתי (אייך עוברים משלב אל שלב, והאם הבחירה לפי"ז, לא נעשיית מאליה)
3 הבחירה מוגדרת מיטיבעה כ'רצון' בצד אחד על פני השיני,(ומכאן שצריך לדון על הרצון מה הוא, האם הוא תולדת אייזה חלק נפשיי באדם שבורא רצונות, או שהוא תולדת המחשבה על עניין הנירצה, ומכאן שאולי כל הבחירה היא רצון המוכרע מאיליו בנטיתו מעצמו)

כמובן שיש עוד כמה עניינים לחקור עליהם(ועל חילק כבר רמזתי כאן בכמה הודעות), אני כבר נלאייתי מלחזור ולהסביר העניינים, מי שרוצה יעיר על נקודות מסוימות, בפרוטרוט, ונדון עליה,אשמח.

והייכן רוחדשה והייכן צבי, ואני מגלה כאן עוד מישתתפים חדשים, כל הרוצה לדון בעניינים העומדים ברומו של עולם, שאבותיינו ראוהו כפשוט, ולא ידעו כמה מסופקים ולא ברורים הדברים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2012 19:30 לינק ישיר 

שבוע טוב.

אני לא חושבת, תורה ודעת, שאתה יכול 'לאהוב' את הרמח"ל. איננו יכולים 'לאהוב' נפטרים שלא הכרנו,
לא אהבה מעדיפה, ולא אהבה גבוהה ללא תנאי.
דבריו או התנהגותו יכולים למצוא חן בעיניך, חלקם או כולם, אבל זו לא אהבה.
היחיד שאנו יכולים לאהוב למרות שאין לנו אתו הכרות במובן ההכרות הרגיל, הוא השם,
וזאת משום שנטע בנו יכולת לאהוב אותו , אולי גם צורך לאהוב אותו, וגם צוונו על כך. לכן מרחוק השם נראה לי ואהבת עולם אהבתיך.
אבל במה שנוגע לאנשים, אם לא הכרנו מישהו מעולם (גם לא בכתב או בטל), אני חושבת שאין לנו יכולת לאהוב אותו.
יכולים להעריך, לרצות ללכת בדרכיו, והוא יכול לשאת חן בעינינו.
ככה נראה לי.

סתם ככה הערה, לא מדי חשובה.
מתאימה למצב רוח קדורני משהו של מצואי שבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/2/2012 21:30 לינק ישיר 

שבוע טוב.

אני לא חושבת, תורה ודעת, שאתה יכול 'לאהוב' את הרמח"ל. איננו יכולים 'לאהוב' נפטרים שלא הכרנו,
לא אהבה מעדיפה, ולא אהבה גבוהה ללא תנאי.

כבר פעם שיינית שיש לי איתך וויכוח על אהבה, ועכשיו מהכיוון ההפוך(פעם קודמת אני טענתי שאדם לא יכןל לאהוב עצמו, אלא להיות אגואיי,ואת טענת שכן יכול להיות אהבה עצמיית. עכשיו אני טוען שאדם יכול להיות מאוהב בדמות, המסמלת בשבילו והמליאה בהמויצא חן בעייניו,גם מיבלי שיידע אייך ניראה או אייך עניינו ש/ל המאוהב, אלא רק בונה בדמיונו המאוהב, ואת טוענת שזה לא שייך)פלא שיכול להיות כ"כ הפרש בין אנשים על כזה נושא מהותיי.
למה אם מכירים השייני ממש, אז ציוריי ודמותו החיצוניית יכולה לעורר אהבה וקישוריות, אבל הכרת טיבעו ודבריו של השייני לא יכולים לעורר זאת? לא יכול להיות איתההבות בטבעו ואישיותו של השיני? אפילו כשמכירים ממש איש את רעהו חלק גדול מהאיתהבות הוא באישיות של השיני ולא רק במראהו, אז מה משנה אם הוא חי או מת, מתאהבים בדמותו, ע"י הדמיון.

ומה הוא ה'אהבה הגבוהה' עליה תדברי כבר פעם שניה?
ומהי בלי תנאי ? אייזה תנאי יש בכל איתהבות, אם היא פוסקת מאייזה סיבה שהיא, ואיין עדיין נאמנות ותחושת קישור עמוקים, אז היא פוסקת מאליה.
דבריו או התנהגותו יכולים למצוא חן בעיניך, חלקם או כולם, אבל זו לא אהבה.
נכון לא זוהי אהבה. אבל הם מעוררים החלק הרגשיי של הקישור והחפץ והתשוקה והרוגע והשמחה ועוד עניינים שהוא ממרכיביי האהבה, תקראי למשל בשירי האהבה של הרמח"ל עצמו, אייך הוא מתאר אהבה ביין דמויות דימיוניות
היחיד שאנו יכולים לאהוב למרות שאין לנו אתו הכרות במובן ההכרות הרגיל, הוא השם,
האם את יכולה להסביר החילוק, ביינו לביין כל דמות אחרת, אם את שתייהם את מכרת רק בדמיון מה שאת מדמה עליהם.
וזאת משום שנטע בנו יכולת לאהוב אותו , אולי גם צורך לאהוב אותו, וגם צוונו על כך. לכן מרחוק השם נראה לי ואהבת עולם אהבתיך.
זוהי הנחת מבוקש, וסיוע לזה מהנחת ציווי. בלי שום הסבר למהות האהבה הזאת, ואמאי לא תיתכן בדמות דמיוניית אחרת, אם טיבעה מוצא חן בעיניי.
אבל במה שנוגע לאנשים, אם לא הכרנו מישהו מעולם (גם לא בכתב או בטל), אני חושבת שאין לנו יכולת לאהוב אותו.
(אבל אני אוהב, מה אעשה?) וגם שאלתיך כבר, מה שונה כל איתהבות במי שמכירים, שתלויה במראהו או במידותיו וטבעיו או בשאר עניינם (כגון עושר או חכמה או שאר מיניי עניינים כל אחד לפי טעמו)המוצאים חן בעיניינו, מדמויות שאנו מדמים את טיבעם ומידותם ועניינם, מדבריהם או משאר אפשרויות. (האם את לא אוהבת את אושו,)
יכולים להעריך, לרצות ללכת בדרכיו, והוא יכול לשאת חן בעינינו.
ככה נראה לי.
סתם ככה הערה, לא מדי חשובה.
לא מדי, אבל מעניינת לדעייתי, כי היא מראה שיש מבטים שונים לגמריי על מה היא האהבה ואייך היא נרכשת.(יש הרבה חומר בספרים על זה, כדאי לשמוע(ולא לקבל כתורה מסיניי, אל רק כשמיעת עוד דיעות, כדי לבחון אותם ולהמשיך מיהם הלאה) את  http://actv.haifa.ac.il/programs/Item.aspx?it=1316 הם נויירו פסיכולוגיים(עוסקים בקשר שביין התחושיות וההרגשיות של האדם לחלקיי ופעיליות המוח, אבל שתייהם מדברים על דברים חשובים ברגשיות ומרכיביי הרגשיות באהבה, ועל שיטות שניסו להסביר אותם במשך הדורות. והכי מעניין שפרופיסר יובל(שהוא נויטה קצת לפרויידיאניות) מקשר ביין אהבת בני זוג לאהבת אם ובנו) וגם יש כאן מיידע על רגושות כלליית(למשל החוסר קשר בין הרגשיות לחשיבה הגיוניית, ועוד דברים חשובים שכל אחד מהם הוא סוגייא בפני עצמה). אני חוזר שההרצא הזאת היא רק לעורר מחשבה, ויש עוד הרבה מאוד לחקור אחרי זה
מתאימה למצב רוח קדורני משהו של מצואי שבת.
(לכל אחד הזמן הקדורניי והקשה שלו, מנסיון אישיי עיסוק במשהו (בפרט ספר טוב או משהו המחבר לחיים)  מעביר את זה, עד שחוזר החשק לחיים, ועוד לא עסקנו מהו 'הייצר חיים')

ועוד לא התייחסת לעניין האשכול דנן, והוא מהי הבחירה(עוד לפני שנעסוק במה הם העניינים הניבחרים,) האם יש באדם חלק שהוא 'הבוחר' והמחליט בין הצדדים אייזה מהן לקבל(ותראי גם השלושה חקירות שלדעיתי הם קודמות לחקירה על הבחירה, 1 מה הן המחשבות(והוא למעיישה קשור לשאילה הגדולה על היחס בין הנפש למוח) 2 מהו המעבר ביין שלב מחשבה לשלב מחשבה אחר, 3 מהו הרצון, האם הוא מחלק באדם שיוצר את הרצון או שהוא יצור לבדו ממחשבות על נושא הרצון, פירטתי יותר למעלה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2012 00:32 לינק ישיר 

תורה_ודעת כתב:
לסיכום:
אין בחירה יש מאין,
הבוחר מוכרח לבחור,

ראישית מאיפה אתה לוקח את זה שהוא מחויב לבחור, ועוד שיש הרבה מצבים שהאדם לא בוחר בכלל, הוא נשאר בספק ושב ואל תעישה.

אז בוחר לא לבחור, אין מצב של אי בחירה נקודה,

וביכלל או שאתה באמת לא מיבין את הבעיות של הבחירה, או שאתה עושה את עצמך לא מיבין, סיי וסיי אתה לא משיב על כלשהוא מהבעיות, אין קשר בין מה שמחויב לבחור(גם לדעיתך) לזה שהצד שיבחור הוא לא יש מאין, אפילו אם תאמר שהוא חייב ליבחור, ההחלטה על אחד מביין שניי שקולים, היא ממש מוגדרת יש מאין
.

אין יש מאין, יש שני אפשריות בכל פעם, (יכול להיות עוד אבל ברור שאין פחות משנים)
אתה כנראה מתכוון מתחילה מנין לו המודעות\תודעה, זה לא קשור לבחירה זה שאלה נפרדת,
שאלת הבחירה היא, אחרי שיש לנו מודעות האם קיימת בחירה או לא, אז אני אומר 1, אין מודעות אם אין חופש בטבע, כלומר ביקום דטרמינסטי מוחלט (שאין חופש) כולם יהיו דוממים ולא חיים, דווקא החופש מביא את המודעות, (אגב לתינוק נולד אין מודעות אך ורק בגיל חצי שנה בערך, כלומר המודעות נוצרת בתינוק מאוחר יותר, ושוב לדעתי מעצם שמרגיש חופש נוצר המודעות,)
2, רק המודע יכול לבחור\לכוון את החופש לטובתו,  א, הטבע בוחר במקרה ב, המודע בוחר בתבונה, ואם לא בוחר אז הטבע יבחר בשבילו במקרה,

אתה מיתעלם מיזה שהדיון על הבחירה נוגע בכל פרט בחיינו, מי מחליט אם תהיה בעל תבונה או תישאר בור -הבחירה, מי מחליט אם תרצה לחיות או למות -הבחירה, מי מחליט כל פרט או פרט -הבחירה(שהרי בכל פרט יש האפשרות לעשות כך או לעשות כך או לא לעשות ביכלל.) וא"כ כל צעד של אדם הוא בחיריי, וזו השאילה העיקריית כאן, האם האדם הוא 'בוחר' בבריאת החלטה יש מאין(היינו הצד שניבחר אינו תלוי בגורם הכרעה קדום) או שאין בחירה כלל, אלא יש תהליך חשיבה שמיכללו גם הבחירה והאדם רק נוידע בדיעבד לבחירתו (ודרך אגב כך מראים מחקריי המוח, שהבחירה ניראית במוח כבר קודם שבעליה נודעו מיזה).

שוב אתה מערבב בין בחירה לתודעה, אתה שואל מנין התודעה ואתה קורה לתודעה יש מאין,
ובכן אין התודעה יש מאין, התודעה נוצרת בתינוק בגיל חצי שנה בערך, היא תוצאה מהחופש שקיים בטבע,

בחירה לא קשור ישירות לתודעה היא קיימת בטבע מאז המפץ הגדול, רק הטבע בוחר במקרה, (לא לגמרי לדעתי, אני חושב שיש לטבע מודעות מסויימת, וזה נושא לדון נפרד,)
והמודע בוחר מתבונה, או חינוך ואילוף של המחנכים, או החברה כופה את בחירתו, או כמובן המקרה\הטבע,

אני באמת חושב שהוקדם כאן הנושא של הבחירה קודם לחקירה על ציור מהלכיי המחשבה ועל הגדרת המחשבות בעצמם, ועל הרצון. רק אחרי זה אם ביכלל, כדאי לדון על הבחירה. הבחירה מורכבת משלושה חלקים
1 כל תהליך הבחירה הוא הליך מחשבתיי, ומכאן שצריך לדון בחקירה הראשונה שהעליתי(מה הם המחשבות והאם יש חלק נפש ניפרד מהמחשבות עצמם)

שוב אתה דן עכשיו מהי התודעה,

2 הבחירה היא הליך בשלביים, (ומכאן שצריך לדון בחקירה השנייה שהעליתי (אייך עוברים משלב אל שלב, והאם הבחירה לפי"ז, לא נעשיית מאליה)
3 הבחירה מוגדרת מיטיבעה כ'רצון' בצד אחד על פני השיני,(ומכאן שצריך לדון על הרצון מה הוא, האם הוא תולדת אייזה חלק נפשיי באדם שבורא רצונות, או שהוא תולדת המחשבה על עניין הנירצה, ומכאן שאולי כל הבחירה היא רצון המוכרע מאיליו בנטיתו מעצמו)

כמובן שיש עוד כמה עניינים לחקור עליהם(ועל חילק כבר רמזתי כאן בכמה הודעות), אני כבר נלאייתי מלחזור ולהסביר העניינים, מי שרוצה יעיר על נקודות מסוימות, בפרוטרוט, ונדון עליה,אשמח.

והייכן רוחדשה והייכן צבי, ואני מגלה כאן עוד מישתתפים חדשים, כל הרוצה לדון בעניינים העומדים ברומו של עולם, שאבותיינו ראוהו כפשוט, ולא ידעו כמה מסופקים ולא ברורים הדברים.

בקיצור אתה מערבב שני דברים,
מהי התודעה,
האם יש בחירה,

לגבי מהי התודעה:
שברו את הראש כל השנים כל חכמי הדורות, ואנו לקראת פתרונו לדעתי, (כי זה רק עניין של חוסר ידע, ולכן כל שנחקור יותר נגיע אליו, וחקר המוח היום מאוד מפותח,כלומר אין כאן שאלה פילוסופית, ישכאן חוסר בלדעת את העובדות במציאות)

לגבי האם קיים בחירה,
אז גם כאן נחלקו החכמים בכל הדורות, אבל כאן כן היית שאלה פילוסופית,
כלומר, אינטואיטיבית הבנו והרגשנו שיש בחירה, רק פילוסופית זה לא הסתדר לנו, כי והיות שיש סיבה ותוצאה ומשום כך היקום דטרמינסטית מוחלט, אז אייך מתאפשר בחירה ??
כאן אחרי הקוונטים אנו רואים מדעית שקיים בטבע חופש, ושקיים חופש במצבי שקולים, אז הטבע בוחר באחד מהם במקרה,
והאדם המודע לעצמו בחור מתבונתו ולא נותן למקרה לבחור בשבילו,

מצטער יותר מיזה אי אפשר להסביר, 

תוקן על ידי maxmen ב- 05/02/2012 00:33:23

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2012 07:14 לינק ישיר 

בקר טוב.
ובכן, קיבלתי את דעתך!!!! אכן, אפשר כנראה לאהוב גם נפטרים שלא הכרנו.
אולי מוצ"ש דכדך אותי מדי.

ולענין האהבה - הסברתי שם היטב מה זו אהבה לדעתי, עד כמה שניתן להסביר, ומה זו אהבה ללא תנאי ותמורה. אהבה שאינה מותנית בדברים שמוצאים חן בעיני, כי היא אהבה לנשמה, ומכילה את כל חלקי הנאהב (גם אם הנאהב הוא אני, קודם כל אם הוא אני), וללא תנאי ביחס הנאהב אלי וללא ציפיה לאהבתו אותי בתמורה. וזו אהבה שצריך ללמוד לאהוב אותה, היא אינה נקנית ביום ולא בקלות, היא תהליכית, ולדעתי (ויש פסיכולוגים שחולקים על דעתי זו) איננו מסוגלים לה באופן מוחלט, באופן מוחלט היא אלוקית, אבל כמה שמגיעים אליה  זה טוב ומפתח ומרומם ומשמח.

לענין הנחת המבוקש באהבת השם. תראה, אמרו לי את זה גם בתחילת האשכול הקרוי על שמי. אני חושבת שבמחשבות ובהבנות אודות השם, כמעט הכרחי שיהיה קצת הנחת המבוקש. ולמה? כי מדובר באמת ביכולות לא נתפסות, בהבנות לא נתפסות, שבשכל וברגש האנושי אין להם הסבר. אין הסבר או הוכחה - לדעתי - לקיום הבורא, ואין הסבר ליכולת שלנו לאהוב אותו או לחוש אהבתו. אז או שנלך על הכלים האחרים שעליהם אני ממליצה (הרגשות, אינטואיציות, אור הנשמה וכו), ואם נלך במחשבה (ולדעתי הכי טוב זה גם וגם), אז ניאלץ לומר-או.קי. זה באמת לא נתפס, הענין הוא שהשם נטע בנו יכולת כזו ולכן אנו מרגישים אותה, והנה גם מצווים עליה בתורה שאנו מאמינים בה (אלו מבינינו שמאמינים, לגמרי או חלקית) על סמך המסורת. ולפני שנאמר שהוא נטע בנו אותה, לא נוכל אכן להבין מנין באה ואיך היא מורגשת. וכך בדברים אחרים. אני חושבת שביחס לקשר להשם שכולו מופלא מעמנו, השם מופלא והקשר מופלא, אין מנוס מקצת הנחת  המבוקש. אין לי זמן לחשוב כעת עמוק, אבל אני מניחה שבמחשבה אפשר למצוא עוד דוגמאות לחשיבה שאין בה מנוס משימוש מהנחת המבוקש. מה דעתכם?

קראתי בשבת ב'המבשר' רעיון יפה:
בדרך כלל, מה שהשכל מרחיק, גם החשק מרחיק.
אם אתה יודע בשכל שלא יהיה לך משהו, לא תחשוק בו.
כמו המשל הידוע של האבן עזרא אודות הכפרי ובת המלך. ביודעך שבת המלך לעולם לא תהיה שלך, אינך חושק בה.
אבל יש יוצאים מן הכלל לכלל זה.
אם אתה הולך במדבר, וידוע בברור שאין מים במרחק אלפי ק"מ ולא יהיו, עדיין אתה צמא למים, כי הצמא בבסיסך והשתיה הכרחית לך.
כך ביחס להשם. מלכתחילה השכל מרחיק את תפיסת השם וקרבתו, ולכן החשק צריך היה להרחיקו, שהרי זה בלתי אפשרי. אבל כדברי דוד: צמאה לך נפשי, כמה לך בשרי, בארץ ציה ועייף בלי מים - צמאון להשם כמוהו כצמאון למים במדבר. חושקים בו למרות שהשכל מרחיק.

יפה, נכון?

ולענין הבחירה, יש לי דעותי, אני חושבת על זה הרבה ושיניתי דעותי לגביה בשנה וחצי האחרונות, אבל הלוך מחשבתי ודרך העיון שלי רחוקים ושונים משלכם, כנראה מפני קוצר המשיג(ה) ועומק המושג גם יחד, אז איני יכולה להתערב. אם תתקרבו למסלול שיראה לי סביר להנחת כף רגלי, אניחנה בעז"ה.

רגע, והכי חשוב(...)
לא, אינני אוהבת את אושו.
מעריכה ומקבלת חלק גדול מדבריו ושמחה לאמצם, וחושבת שהשם העביר דרכו הרבה שפע ומתנות,
אבל לא אוהבת אותו. רק זה חסר לי... מספיק מסובכים החיים גם בלי זה.
וגם, תמונתו מזכירה לי את בין לאדן. ולא חביבים עלי יחסו הנוקשה והמבטל לגישות אחרות ובטחונו המוחלט בצדקתו המוחלטת.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 05/02/2012 07:25:59

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 05/02/2012 07:26:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2012 08:15 לינק ישיר 

בפירוש רב פנינים לספרו של  ר' ידעיה הפניני, "מבחר הפנינים" (פיוטרקוב תרע"א יז, א) הובאה "העתקה בשם צדיק אחד", (והכוונה לבעל חי' הרי"ם כמבואר ב"שיח שרפי קודש") וזו לשונה:

"ענין אמונה אינה כמו שסוברים העולם שהוא מחשבה לבד בעיקר האמונה, שמאחר שהמחשבה ביד האדם לחשוב מה שירצה א"כ במה [ש]יתרצה יחש[ו]ב, ע"כ אין זה קרוי' אמונה. ועיקר פי' אמונה, שמקוים ומיושב בלב עד שאי אפשר לו לסבור להיפוך. כן פי' הגאון. וזה הנ"ל טעם הפילוסופין הצדיקים כמו הרמב"ם וח"ה ז"ל שחוקרין באמונה, לא ח"ו שהיה שום פקפוק וספק אצלם, רק שרצונם לברר עפ"י שכל שיהי' מיושב ותקוע בלבם עקר הדת. אולם אח"כ שנתגלה ספר זוה"ק ושאר ספרים הקדושים, מבורר שאין צורך לחקירות הנ"ל, רק שבכל אדם מישראל תקוע בפנימיות נקודת לבבו האמונה, וכמו שבדבר ד' שמים נעשו ואמר יהי רקיע עדיין עומד הרקיע וכן יהי אור וכל יו"ד מאמרות שברא בהם הקב"ה חיים וקיימים לעולם, המהוים כל המציאות, והבן".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2012 09:23 לינק ישיר 

טרם עיינתי, אשתדל לערב.
ולספרן האם האמונה כבר נימצאת בעומק היהודי מחינוכו או שאתה סובר שיש ליהודי נפש אחרת מגוי.
האם לאברהם היה נפש אחרת מלנימרוד? אז כבר הוכרע מליידתם עניינם, ולמה הוא צדיק והוא רשע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/2/2012 09:35 לינק ישיר 

תורה_ודעת כתב:

ולספרן האם האמונה כבר נימצאת בעומק היהודי מחינוכו או שאתה סובר שיש ליהודי נפש אחרת מגוי.
האם לאברהם היה נפש אחרת מלנימרוד? אז כבר הוכרע מליידתם עניינם, ולמה הוא צדיק והוא רשע?

כוונת המובאה מדברי הזוה"ק וכו' בודאי שליהודי יש יתרון מעצמו, בלי קשר לחינוך שקיבל. שאלתך לענין הצדק מן ההיבט של שכר ועונש, אינה צריכה לפנים. הענין הוא מה עושה כל יהודי בחייו עם אותו יתרון. לגבי אומ"ה הרי ישנו ה"משפט הטבעי"  ו"כל המצוות שהן תלויין בסברא ובאובנתא דליבא (=אינטואיציה) כבר הכל מתחייבין בהן מן היום אשר ברא אלוקים אדם על הארץ" (ר' ניסים גאון, הקד' למפתח למנעולי התלמוד)

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הבחירה בעולם המציאות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.