| נשלח ב-6/2/2012 11:53 |
|
| |
..."במטאפיזיקה, שומה עלינו להסתפק בחשיפת הקשיים ובראיית מה שמתיישב ומה שאינו מתיישב עם העיקרים בהם אנו דבקים. עלינו לנסות להפיק את מלוא הסיפוק האפשרי מן ההכרה שאין זה משנה מאין נתחיל - העולם הוא מופלא ובני אדם החותרים להבינו הם מופלאים עוד יותר. הכרה זו עשויה, במידת מה של צדק, להביא לנו תחושת חכמה, אפילו מתוך הכרה מלאה בבורותנו"
[מטאפיזיקה, ריצ'ארד טיילור, ירושלים 1983, עמ' 84]
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2012 22:23 |
|
| |
לא חושבת שמשל העוגה מתאים, כל החכמה היא למצוא משל נכון. 'לא חושבת' זה ראייה שאינני צודק, או שאת רק מספרת על מה שאת חושבת?. אם לא ניראה לך תסבירי למה.
אבל גם אם נלך לפיו, אז אני שומעת מה המרכיבים, אבל לא מבררת איך מייצרים קקאו והיכן, ומה מקור הביצים, ואילו סוגי סוכר יש בעולם וכו'. זה עם את רוצה להיות אחת שאופה עוגיות בייתיות, אבל אם תירציי להיות שעף באולמות או הבעקעריי היוקרתיים, אז תיצטרכי לילמוד הייטב הייטב על כל סוגי הקקאו והקמחוכו', כי כל מרכיב וסוג קטן קובע. ואותו דבר כאן אם את רוצה שהאמונה או הדיעות שלך יהיו עממיות, אז איין צריך לילמוד אלא מיקופיא, אבל אם רוצים להיתווכיח על עניניי אמונה ודת ופילוסופייא, מחויבים שלא לפספס אפילו פרט קטן ביותר, כל דבר או ידיעה להגדיר היטיב ולפשפש בה ולהופכה מיכל צד ששיך. בורג אחד ולו קטן, במכונית שחסר ,וכבר פיקוח נפש ליכנס אליו. לוקחת מרכיבים ואופה. מתקדמת, לא הולכת כל הזמן אחורה.
מיתקדמת לאייפה? כבר אמרתי, אפשר להישאר כל החיים בדישדוש בנקודה שהחלטנו להישאר עליה, ואז את צודקת קחי קורס קטן באפייה, וכבר את מומחית לעוגיות בטעם בייתי. אבל בדיעות אנחנו רוצים להיתקדם קצת עד אייפוה שנוכל, אחרת כל רעיון חדש בעולם שנעלם מאיתנו, אוליי הוא מסביר האמת. ולזה צריך לפרק כל דבר מורכב למרכיביו הקטניים, ולהבין כל פרט לגופו וכל פרט מה הוא תורם להכלל, וכו'. הרי העולם כולו שגה בכל מה שצייר אריסטוליוס הרבה מאוד שנים, עד שבאו החכמים ופירטו כל מחשבה וכל ידיעה ובדקו כמה ששייך, וכך היתקדמנו במה שאפשר עד הידיעה של היום. יש גם הרבה ידיעות שניגלו פיתאום בלי כוונה, אבל כדי להבינם ולהיתקדם איתם הלאה, שוב חייבים מחקריים והתבונניות, פרטיית וכלליית והשוואתיית, בלי פרט איין כלל, חוץ ממי שמודיע איין לי כוח לכול החקירות האלו אוליי הם ישברו האמונות שלי ויוחיכו שאיינם נכונות או יוכיחו שאיין צריך להם כלל. למשל,קראת החקירה שלי על הנפש?(באשכול על הבחירה) http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=5&topic_id=2940073&forum_id=1364 וודאי תאמרי מה, איין נפש? הלוא כולם יודעים שיש נפש?וכולם מרגישים הנשמה, ואם איין נפש מה הוא האדם?וזה גם יסוד כל היהדות. אז בבקשה תיילכי פרט אחר פרט, נקודה אחר נקודה, וניראה מי הצודק ומי הטועה. (גם הביאתי לך שם משהו מהרמב"ם שאולי תואהבי) בעבודותי השונות, שהן בכמה ענפי עבודה, בשום מקצוע שם איני עוסקת בפירוקים כאלו. ותאמין לי שאני עובדת לא רע בכלל ב"ה. חלילה לא היטלתי דופי בשום עבודה של אף אחד, אני לא יודע מה נידרש לעבודה אצליך, (רק אין מיזה ראיה להצלחה במובן של אמת ושקר, כי את יכולה להביא גם ראייה שכול הדתות כולם אמת, והראייה שכולם מחזיקים מעמד יפה מאוד, כל המשגיחים בישיבות מצליחים כל האדמורים בחסידויות מצליחים כל המטיפים בכנסיות והמסגדים מצליחים כל ראשי הדתות בכל מקום בעולם מצליחים וגם כל הכופרים בעולם מצליחים, כי כשאיין ביקורת אמת ושקר הכל מצליח, כל דבר הוא ראיה וכל קושיה ניתנת לתיירוצים. השאלה היא בתכלית מה היא האמת ומה מוטל עליינו לעשות ואייך, ובשביל זה צריך חקירה מקפת בכל פרט, ואו שמגיעים לאמת מסוימת או שמגיעים להבנה שמה שחשבנו שאמת איננו כזה, ואולי מגיעים להבנה שאיין אפשרות כלל להגיע לאמת, אבל בלא חקירה מפורטת א"א להגיע לשום הבנה והשגה באיזור האמת מה היא.
זה סוג חשיבה הפירוק הזה, אין לי טענות אליך, רק תבין שאין זה סוג החשיבה היחיד. כדאי לך ללמוד על שבע רמות האינטלגנציה או על תשעת טיפוסי האניאגראם. יש סגנונות למידה"חשיבה"התקרבות חברתית"כאב"שמחה רבים. אני ישמח ללמוד עליהם, אני ביכלל לא מחזיק עצמיי לחכם הגדול בעולם, אבל אני מחזיק עצמיי לכזה, שכל מה שמוכרים לו הוא בודק בשבע חקירות לפני שהוא קונה, ורוב מה שקניתי בחינוכי הישן (שהיה מהמוחזקים ביהדות החריידית כנכון,) וכל מה שחקרתי משאר שיטות ביהדות החסידישע, והליטווישע, והמזרחניקע, עם אדמוריהם וראשי ישיבות וחכמי המזרחיים וכו' כולם היו בגדר קניית חתול בשק, זה חתול גדול וזה חתול קטן זה חתול חכם וזה חתול שוטה, זה חתול שחור וזה לבן וכו' חוץ מבודדים ממש. אם את טוענת שיש אניגארם (?) או שבע רמות אינטלגנציא, תביאי אייזה קישור או אייזה מאמר אלמדנו ואחליט האם הוא שייך להגיוניי או שהוא עוד אייזה דעה ושיטה אחת מיני אלפים.
גם גויים וחילוניים רבים יש בהם את האינטואיציה וגרעין האמונה הנטוע. ואם דברי חז"ל אמינים בעיניך, אז נשמות שהיו בהר סיני והיו עדות ל'אני השם' בוודאי יש להן גרעין נטוע. וגם אחרי שיש ניצוץ נטוע עדיין יש עבודת בחירה בטוב. ברור. כדברי, יש מצבי ביניים רבים.
תישמעי, הסיפור עם הנשמות וכל הדומה להם, כבר לא מדבר אלי כלום, מבחינתי נשמה היא שיכלו של אדם,(ושוב חזרנו לחד גדיא). ולכן כל המשלים האלו על הנשמות שהיו או לא היו, הם דבריי חכמה ורמזיים יפים שמעבירים מסר מסויים. אם את רוצה לקבלם כפשוטם, ולהחליט מי היה בהר סיני ומי לא, הזכות בידיך, רק תביני שאם השיטות האלו מגיעים לא לאמת, אלא למטרה המסומנת מראש. רק מה איתי הנשמה שלי הייתה בהר סיני או לא, אייך אפשר ליבדוק את זה.
ולענין ה', לא יודעת מנין לקחת שהוא רוצה דווקא את הטוענים, (כאילו אנו יודעים מה ומי הוא רוצה או לא רוצה, בכזו רמת פירוט) כבר כתבתי שעל ה' בעצמותו איין דיבור כלל, כל אחד בונה אותו בירצונו. הפיזיקאיים בטוחים שהוא מתמיטיקאיי וכל היום מייצר מישוואות אחרת מה הוא העולם הזה. המוזיקאיים ושאר אומניים בטוחים שהוא מוזיקאי אחרת למה המציא כזאת מיוזיק ושאר אומניות יפה. הליטווויקעס בטוחים שהוא תלמיד חכם וכל היום חוקר חקירעס, אחרת למה העמיד העולם על התורה. הבריסקערס בטוחים שהוא נערוויסט אחרת מה יש לחפש פה בעולם. החסידים בטוחים שהוא פרוש ומיסתגף אחרת הוא רחמנא ליצלן ייכשל במראות האסורים(לכן גם איין לו אשה) והוא כול היום פארדבייקעט אין זיך אליין(ולכן גם הוא רוצה את זה מאיתנו). המקובלים בטוחים שהוא רומנטיי ועם ישראל הם בת זוגו. המיסטיקאיים בטוחים שהוא כל היום עושה מדיטאצייעס כי מה יש יותר מיזה. וכן הלאה על זה הדרך. כל יצור כאן בורא את אלוהיו השיקריי בדמותו עצמו ובצלמו ודימיונו. ואף אחד לא קולט את טענתיי שאל תהפכו את הבורא לבריאתו, כי אם כן הוא מיותר לגמריי, תאמרו כהחכם מאמסטרדם, שהעולם הוא האלוהים איין עוד מילבדו. האלוקים האמיתיי הוא לא אוהב ולא רוצה, הוא לא חכם ולא גיבור, הוא לא קשור לכל מידה או לכל השגה או לכל מה שאפשר להעלות על הדעת. חבל על כל המאמציים בכיוון הזה.איין בו כל הדיבורים מסוג ההשגות שלנו. כל דיבוריינו הוא בערכיינו, ואיין לנו אלא לחפש מה היא הבחירה עליה אנחנו יכולים להעמיד עצמיינו וליבחור באמת ובטוב.
אני דווקא קראתי ש'והאמין בה' ויחשבה לו צדקה',
אז תיקראי הדרוש ההוא. אברהם היה רק תחילת חיפוש האמת, ועל זה אמר לו הקב"ה למשה 'חבל על דאבדין ולא מישתכחין' שלא זכו ליראות את הגילוי הגדול שלך של משה. ומה זה ביכלל 'ויחשבה לו צדקה' זה אייזה עניין קטן בייחס למה שמשה המשיך והגיע. זה לא אני אומר, זה חז"ל אומרים שאברהם בשיטה שלו הוריד את זרעו לגלות(ידוע תיידע ביגלל במה איידע) ומשה בשיטה שלו(למה הרעות ומחיני מיספרך) העלה את כל אחיו מהגלות והפשיעה. (ולכן גם הוא הגואל האחרון) משה היה מוכן לאבד עצמו וזרעו מהמציאות (מחיני נא ולא עניין אותו 'זרעך יהיה מלוא הכול') תמורת הצלת האנושות(שפיסגתה הם ישראל הבוחרים באמת וטוב). מה ההשוואה ביכלל בין אברהם למשה? אברהם העמיד האומה, משה הוריד ומילא את תוכן האומה. לא שאברהם איין לו עניין פנימי באומה, אבל את יודעת מה זה 'תמונת ה' יביט'? את יודעת מה זה 'אשר ידעו ה' פנים אל פנים'? את יודעת מה זה מלמד שתפסו לקב"ה עד שאמר לו הניחיני' או 'תפסו עד שאמר לו -הרף מימני'??. הדרוש שלי ההוא מיניצ'ה ומשה, זה לא אייזה ווערטל חסידי או אייזה ליטווישע חקירה. זה יסוד שמי שלא אוחז בו ולא מבינו, חבל עליו שהוא ימשיך לחיות הלאה בגלות הדעת והנפש.(אני כמובן לא מיתכווין איליך אישית, אלא לעצמיי גם) אבל גם אם ככה, כדבריך, הוא לא ביקש יועצים שיגידו לו שהבריאה דפוקה ושישרוף תוכניות. השם לא בא להתייעץ עם אף אחד, בטח לא מאיתנו. לא היתכוונתי ביכלל לייעץ לו. היתכוונתי לאמר לכם, שאם אתם חושבים שהעולם הזה הוא תכליתיי בשביל מנוחה ואמונה לעצמם, אז איין יותר דפוק ממנו. ומוכח שהעולם הזה הוא עולם העבודה והבחירה, וכל העניינים סובבים על זה העניין
לספרן
..."במטאפיזיקה, שומה עלינו להסתפק בחשיפת הקשיים ובראיית מה שמתיישב ומה שאינו מתיישב עם העיקרים בהם אנו דבקים. עלינו לנסות להפיק את מלוא הסיפוק האפשרי מן ההכרה שאין זה משנה מאין נתחיל - העולם הוא מופלא ובני אדם החותרים להבינו הם מופלאים עוד יותר. הכרה זו עשויה, במידת מה של צדק, להביא לנו תחושת חכמה, אפילו מתוך הכרה מלאה בבורותנו"
[מטאפיזיקה, ריצ'ארד טיילור, ירושלים 1983, עמ' 84]
וזה מביא ראייה לדבריך על אינטואיציית בורא מהעולם המופלא, או ראייה לדבריי שבמופלא מימך אל תידרוש,? על פלא לא מתחילים להגיד זה סימן שיש לו בןרא, אחרת מאייפה נולד הפלא, כי על פלא אדם חכם מודה שהוא לא מדבר, אבל בהוכחות לוגיות במה שהשייכל הישר מורה אפשר לדבר(בהיסתייגות שזה לפי השגותיינו, ולכן אני טוען שחייבים המסורת כסיוע להגיון, כי בלי סיוע המסורת איין אפשריות להגיון לבד לקבוע, כי גם הוא(ההיגיון בעצמו) חלק מהדורש פיתרון ופשר עניינו). הבאת מעיישה ליסתור?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2012 11:55 |
|
| |
"וכל מה שחקרתי משאר שיטות ביהדות החסידישע, והליטווישע, והמזרחניקע, עם אדמוריהם וראשי ישיבות וחכמי המזרחיים וכו' כולם היו בגדר קניית חתול בשק, זה חתול גדול וזה חתול קטן זה חתול חכם וזה חתול שוטה, זה חתול שחור וזה לבן וכו' חוץ מבודדים ממש."
מי הם הבודדים האלה שאתה מדבר עליהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 00:59 |
|
| |
דייר, אשיב כשאוכל, איני יכול לומר שיימת פרטיים(כי לא הורשה לי לפרסמם) אבל אביא הסוגיי רעיונות שמצאתי אצל אותם מועטים מתיי מיספר, וביכללויות הם מיתחלקים לשתיים, אולי מחר אעלה על הכתב.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 07:40 |
|
| |
פרוש בית הלוי, על החיים כמאפשרי קיום מצוות התורה ולא ההפך, (כמו שרגילים לחשוב) באשכול אחר יש בו גאונות פילוסופית, לדעתי. שמעתיו לראשונה בהיותי בת 18 ולא יכולתי אז להרגע מעוצמת הרעיון.
ולתורה ודעת - אני נהנית מהגדרותיך. מאופה של עוגה ביתית, שלא תצלח לבייקרי גדול, מסכנה, הפכתי למי שחבל שתמשיך לחיות בגלות הדעת והנפש, ולדבריך כמוך כמוני. טוב. מה לעשות? ה' בחסדו השיב נשמתי ונתן לי חיים גם הבוקר, כנראה שלא הכי חבל לו על זה. אשתדל בינתים לעשות בגלויותי כמה דברים טובים ואמתין להגדרתך הבאה.
אני שואלת לרגעים את עצמי איך נדע בעוד שלוש-ארבע-חמש שנים מה דעותיך ומה אורח חשיבתך ומי אומר לדעתך דברים בטלים ואיפה החתול ואיה השק והאם נמצא ספקטרום הגוונים שבין השחור ללבן. אבל האמת שאין צורך להסתקרן, כי להשערתי אני די יודעת מה תהיינה הדעות בשלב ההוא. אתה עובר תהליך שחלקנו כבר עברנו (עני של גיל ונסיבות חיים), חלקנו בעיצומו וחלקנו לפניו. חלק לא יעברוהו לעולם. אם רואים שזה תהליך שאחרים כבר עברוהו, כל אחד בסגנונו, מקבלים קצת פרופורציות ומיקומים סבירים להכל. מומלץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 07:55 |
|
| |
לומדת אשיב בלילה, את לוקחת את דבריי קצת אישיים(וביכלל לא זה הכוונה) וקצת לא למטרה שאני מכוון לה. ואם תוכלי, תסבירי באשכול 'בית הלוי', מה את רואה עמוק ברעיון הזה(גם אני ציינתי שם שהוא פילוסופיי), ואייך את מבארת את הרעיון, ומה ההשלכות שלו עליינו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 08:29 |
|
| |
לומדת אשיב בלילה, את לוקחת את דבריי קצת אישיים(וביכלל לא זה הכוונה) וקצת לא למטרה שאני מכוון לה.
נכון, למה שאקח את הדברים דווקא לאיפה שאתה מכוון?--- תן לי קצת עצמאות, קצת חרות יצירה, קצת, תורה ודעת. אמנם אתה מברך 'שלא עשני אשה', אבל זה אל אומר שחייבים לכופף את הבנתה לגמרי למטרה שרוצים. ובכוון האישי, ומענין לי עם הגדרותיך ועם הכוונים שאליהן אני לוקחת אותן, ואני נהנית מהן. אין לי איתן שום בעיה.
הרעיון ההוא של בית הלוי חדשני ועמוק, ושונה כל כך מהמקובל. לא יודעת מה אני חושבת עליו אישית, בשל היותו תלוי באמונות יסוד שלא ברור לי אם אני מאמינה בהן, אבל עדיין הוא עמוק ומיוחד. ולא הבנתי מה ההבדל המהותי בין הקטע הארוך שאתה הבאת שם, לבין דברי בית הלוי. נראה לי שזה רק ממתן קצת את הרעיון מבחינה טקסטואלית-ניסוחית, אבל לא באמת שונה במהות. אולי החמצתי משהו? אז תתקן אותי. וכמו שכתב שם הרב מיכי, שהשם שתל את ההסטוריה כדי להתאימה למצוות, זה נשמע לי מדהים ביופיו, גם אם זה לא נכון. אפשר להנות מרעיון ומהברק שלו גם אם אינו אמת. לפעמים מצוות ורעיונות ליהנות ניתנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 08:35 |
|
| |
לא פעם יש לי חשד ברעיונות עמוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 08:54 |
|
| |
"בעבור זה - בגלל המצוה הזאת המוטלת עלי, עשה ה' לי ניסים ונפלאות בצאתי ממצרים (תרגום יונתן) אף רש"י ואבן עזרא סבורים שכוונת הפסוק שיציאת מצרים היא אמצעי ומצות הפסח היא התכלית כלומר: הארוע ההיסטורי משמש כרקע לעבודת ה'. לעומתם סבורים הרשב"ם והרמב"ן שהפסוק בא לומר, שעבודת ה' בפסח מכוונת כלפי העבר "משום כך", מפני שיצאו ממצרים"
[חומש "שיח התורה" לפר' בא, עמ' 479]
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 09:01 |
|
| |
ספרן מה משמעות רוב התורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 09:30 |
|
| |
ר' "טעמי המצוות בספרות ישראל" של ר"י היינמן על שני חלקיו באורך.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 09:36 |
|
| |
בשלב ראשון ננסה להצמד לפסוקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 22:48 |
|
| |
תגובה ללומדת נכון, למה שאקח את הדברים דווקא לאיפה שאתה מכוון?--- תן לי קצת עצמאות, קצת חרות יצירה, קצת, תורה ודעת אני לא מבין מה את רוצה ממני,חלילה, שללתי כאן מימך החיירות? (מי כמוניי בעד חיירות מוחלטת לכל אדם בכול העולה על דעתו, רק שיבדוק שהוא אוחז כך באמת, ולא מטה מחשבותיו אחר רצוניותיו, אא"כ גם דעתו האמיתיית שאיין לו לאדם אלא נטיית רצונותיו, ועל כזה אפשרות יש לדון גם בחקירתה. מי שאוחז בדעותייו באמת, כמאמין ככופר שווים שתיהם). את יודעת שאני מחזיקך לחכמה גדולה ונבונה ומעמיקה מאוד, ואני נהנה מאוד מיכל דברייך(נידמה לי שכבר כתבתי לך את זה אייזה פעמים). רק היה כאן וויכוח ביינינו מה היא הדרך להבין דברים על בוריים, אני טוען שכדיי לדון בהם בתכלית הדיקדוק(ולא סתם מיקופייא) צריך לדקדק היטיב בכל פרט שחל הנידון, ובמה יש להשוותו לדברים אחרים, ולחקור גם את דרכי ההגיון שבהם אנחנו דנים על הכול וכו', כי בלי כל אלו מי יודע כמה דמיוניות מעורבים במסקנותיינו, ומי יודע כמה דברים שהחזקנו בהם בטעות או בשגגה עדיין משמשים לנו כאמיתיות. ולא נתכוונתי לרגע ליפגוע בך. כל דברייך שקולים את אף פעם לא פוגעת בשיני, אדני למדתי מצורת דברייך הרבה אייך לדבר במתינות,. אמנם אתה מברך 'שלא עשני אשה', שכחת מה שהבאיתי מיכבר,
שחכמת הנשים בתורה הייתה עדיפה על הגברים?הבאיתי הרבה ראיות על זה מהאבות ומהתנ"ך
הנה העתקה מאשכול קדום ----.... אני תמיד חושב שלבינה יתירה שיש לנשים יש מקום חשוב מאוד בעם שלנו, המעשה אבות סימן לבנים שלנו, הוא שלא רק שאסור להדיר דעת הנשים מהגברים, אלא שאבות היו מחויבים לשמוע כדבר הנשים ואפילו לכפוף ולבטל את דעתם לדת הנשים. אברהם הצטווה מה' 'כל אשר תאמר לך שרה שמע בקולה'. יצחק שמע בקול רבקה והיא גם ניהלה את הבית שלו והיא זאת שהבינה שיעקב הוא הנבחר ולא עשיו, ובזכותה הברכות בידי ישראל ולא בידי האומות. יעקב לא חזר לא"י רק אחרי שהיתייעץ עם רחל ולאה אפילו שנצטווה מה'. בנות לוט זכו בצפייתן להיות אמהות רות ונעמה. נעמי ורות בנו את בית דוד ומשיח. אשת און בן פלת הצילתו מהאבדון. חנה זכתה לשמואל בחכמתה. בתשבע הצילה את מלכות בית דוד, יעל הצילה ישראל בתעוזה שלה. אסתר הייתה מנהלת את מרדכי ראש הסנהדרין והביאה לגאולה. יהודית מהחשמונאים התחילה את מעשי הגבורה. ועוד הרבה. לכן אני נגד הדרת דעתן של נשים שהם חלק חשוב ביותר גם בבינה היתירה שלהם וגם בכל הגישה העניינית שלהם לדברים, ולא גישה גאוותנית של גברים המתריסים ופוגעים בכל מה שיכולים.) -. (ובקשר לברכה היזכרת לי משהו–שפעם שאלתי לחבירי אייך הוא מברך הברכה הזאת של שלא עשני אישה(כי מיסברא טיפשות לחשוב שיש שווי לאחד מהם יותר מהשני, כל אחד שמשלים את מטרתו, הוא שלם בדיוק כמו המין השני), ואמר לי שזה אחד הברכות הכי משובחות בעיניו, ולמה? כי הוא כ"כ נהנה מאשה, שנס שהוא לא אשה, כי אז היה נימנע ממנו הטוב הזה) אבל זה אל אומר שחייבים לכופף את הבנתה לגמרי למטרה שרוצים. ובכוון האישי, חלילה, אני אפילו לא יודע על מה את מדברת(נידמה לי שהבנת חלק מדבריי בטעות, מיבלי שהיתכוונתי כלל למה שהבנת) הבאיתי המשל מהעוגה, להראות שמי שרוצה להיות שעף וקונדיטור בתכלית, צריך ליידע כל הפרטיים הקטנים, לא התכוונתי במאומה משהו עלייך, היסברתי את צורת החשיבה והחקירה שלי למטרה אליה אני שואף והיא הכרה בתכליית במה שאפשר, ואגלה לך סוד שאני מאוד מאוכזב מתוצאות דרכיי, כי כל מה שהשגתי עד היום בכל חקירותיי, הם קירות סתומות, כל פעם ששוברים חומה של אי הבנה מגלים שאחריה עומדת חומה נוספת, כל תכלית שתימצא תישאל ומה התכלית של התכלית, וכל השגה שתשיג תישאל ומה משמעיותה של ההשגה הזאות, אבל לא ביגלל זה אני מיתכווין לחדול מזו הדרך, כי הדרך האחרת והיא לחיות כמו שניראה ומובן ביכלליות, מתאמת אולי להשקט המחשבה, אבל לא לתת משמעיות אמיתיית, והרי העניין החשוב של הבחירה, בוער פתוח, במה בוחרים ביכלל? אם איין לנו הבנה בשורש הדברים, במה בוחרים, ומי אמר שאנחנו בוחרים כלל? ומענין לי עם הגדרותיך ועם הכוונים שאליהן אני לוקחת אותן, ואני נהנית מהן. אין לי איתן שום בעיה תודה, את תמיד בסוף ביקורת, נותנת מילות פיוס ושלום.. הרעיון ההוא של בית הלוי חדשני ועמוק, ושונה כל כך מהמקובל. לא יודעת מה אני חושבת עליו אישית, בשל היותו תלוי באמונות יסוד שלא ברור לי אם אני מאמינה בהן ובשביל זה אנחנו כאן, ליפתוח כל מחשבה שבלי ביינו, לראות האמת היא או לא(את רואה כמה חשוב שיטת הפירוט והדיקדוק העקרוניי, זה מה שאני טוען, אנחנו מלאיי רעיונות ששמענו או למדנו או חשבנו, ובלי ביקורת עצממית נוקבת, לא נבדיל ביין הבר למוץ), אבל עדיין הוא עמוק ומיוחד. ולא הבנתי מה ההבדל המהותי בין הקטע הארוך שאתה הבאת שם, לבין דברי בית הלוי. נראה לי שזה רק ממתן קצת את הרעיון מבחינה טקסטואלית-ניסוחית, אבל לא באמת שונה במהות. אולי החמצתי משהו? אז תתקן אותי הבנת מצוין. זה אותו רעיון, אלא שהגר"ח הרחיב את זה גם על הלוא תירצח וכול המצוות ההגיוניות וכול הטבע והמציאות(וזה כבר הגזמה יותר ממה שאמר אביו) לומר על מצה שהיא דומה לפרה אדומה(כך במקור הדברים בבית הלוי בא,) מילא. אבל לומר על לא תירצח שזה פרה אדומה, כבר מוגזם. וכפי שכתבתי אני מסכים פילוסופיית שהכול כאן מומצא, אבל הם מישתמשים בזה כאילו גם אחר שנימצא העיקר הוא הפרה אדומה שבכול דבר, ולא מבינים שאחר שהומצא, אז מה שיש בהגיון הוא כל מה שנימצא. וגם פרה אדומה היא סברא, וגם חז"ל אמרו שר' עקיבא כל יקר ראתה עיניו זה ר' עקיבא וחביריו שהבינו פרה אדומה מה שלא הבין משה. צריך קצת לחשוב ומבינים כל מה שיש להבין, וחוץ מיזה לא מעניין אותנו, כלום.. וכמו שכתב שם הרב מיכי, שהשם שתל את ההסטוריה כדי להתאימה למצוות, זה נשמע לי מדהים ביופיו, גם אם זה לא נכון. אפשר להנות מרעיון ומהברק שלו גם אם אינו אמת. לפעמים מצוות ורעיונות ליהנות ניתנו לדעייתי זה לא רעיו נכון ביכלל, אנחנו לא קופיי אדם, שנעשה כמו תוכיים מיצוות, רק כי יש להם אייזה טעם ניסתר, איין כל משמעות למיצווה אם האדם לא מבין המשמעויות שלה, ולא בוחר באמת ובטוב שלה. תארי לך שהיה תרי"ג מיצוות, בצורת תריג כפתורים, בלי שהיית יודעת מה כל כפתור עושה טוב או רע, ואחרי 70 שנה היו מראים לך שכלחצת על הכפתור הזה עשית כך וכך טוב ולכן את טובה, לחיצת כפתורים אלו ואלו יצא דברים רעים, ועל זה כך ואת רעה, מבלי שהבנת ביכלל מה עשית, יכול להיות כזה דבר? זה הגיוני עם אנחנו מניחים שהבורא הגיוני? אפשר שאדם יהיה טוב או רע מיבלי שהוא מודע בשיכלו למשמעיות הטוב והרע שבמעשיו או מחשבותיו? ברור לי כשמש בצהרים שמיצווה שאיין לה הבנה בדעת האדם היא מעשה קוף בעלמא. אלא א"כ את תיטעני שגם בעשיית ציווי בלי להבין , יש רעיון שהקיום הוא רק משום שאנחנו סומכים על מי שנתן את זה, זה רעיון לכשעצמו, יכול להיות, אבל שוב נתת רעיון מובן לנו בעשייה בלי הבנה. אבל סתם לומר שאנחנו בובות שמושכים בחבלים בלי שניידע מה המשמעות שלהם, נראה לי משולל מההגיון לגמריי(ראיתי שגם לירוט כתב כן באשכול על ביאור הבית הלוי, ואם יש לך להשיב על הדברים עדיף שיהיה זה באשכול ההוא) אני גם מסקים עם מה שאמר שם ושם האחר, שיש אנשים גדולים כקטנים שמפריחים שמועות ואגדות כיונים, אולי הם מצועצים באזניי השומעים, אבל איין בהם כל הגיון וביקורת עצמיית. ולתורה ודעת - אני נהנית מהגדרותיך. מאופה של עוגה ביתית, שלא תצלח לבייקרי גדול, מסכנה, הפכתי למי שחבל שתמשיך לחיות בגלות הדעת והנפש, ולדבריך כמוך כמוני אני מסכים שבמידה מסויימת כמוני כמוך, כי אני דיי בהחלטה, שאיין אפשריות להשיג הממשיות האמיתיית, אבל את הרי לא סוברת כך, את כן מעמדת המשמעיות על מה שנראה לנו. ואני לא חושב שאנחנו מסכינים ביגלל זה, זה חלק מהכייף פה לחיות בחידה.. טוב. מה לעשות? ה' בחסדו השיב נשמתי ונתן לי חיים גם הבוקר, כנראה שלא הכי חבל לו על זה. אשתדל בינתים לעשות בגלויותי כמה דברים טובים ואמתין להגדרתך הבאה אני מוכן לדון איתך הרבה, על למה אנחנו עושים טוב, האם כי זה האמת או כי זה טוב וכייף לנו. וכמובן שדעייתי שאם זה ביגלל שטוב לנו, אז איין לזה כול משמעות דתית. ואם זה אני ממשיך לעשות הטוב כי זה טוב לעשות טוב.. אני שואלת לרגעים את עצמי איך נדע בעוד שלוש-ארבע-חמש שנים מה דעותיך ומה אורח חשיבתך ומי אומר לדעתך דברים בטלים ואיפה החתול ואיה השק והאם נמצא ספקטרום הגוונים שבין השחור ללבן. אבל האמת שאין צורך להסתקרן, כי להשערתי אני די יודעת מה תהיינה הדעות בשלב ההוא. יש כאן שתי ענינים, האחד לדעת מבחינת הדת, והאחד לדעת מבחינת ידיעת העולם, בראשון יש אכזבה גדולה, כי ניתקעים בכל מיני סתירות מפורשות לייתכנות חיי דת (כמו עניין הבחירה, עניין התכלית במיצוות, ענין האלוקות ועוד הרבה עניינים), בשיני זה מעניין מאוד(לפחות אותי) וגם יש לזה השפעה עמוקה על הדת(כמו כל מחקריי המוח והנפש, כל פעם מיתחדשות סברות חדשות, וגם הישנות מישתפרות ומיתתקנות,. ולהזכירך, ביקשתי מיך כמה מילים על מה שהבנת בסוגיי הבנה מהי הבחירה והמיסתעף(וגם על הנפש האנושיית אייך את מבינה אותו, האים קראת את החקירה הגדולה שלי על הנפש) אתה עובר תהליך שחלקנו כבר עברנו (ענין של גיל ונסיבות חיים), חלקנו בעיצומו וחלקנו לפניו. חלק לא יעברוהו לעולם. אם רואים שזה תהליך שאחרים כבר עברוהו, כל אחד בסגנונו, מקבלים קצת פרופורציות ומיקומים סבירים להכל. מומלץ. בסיידר, אז מי שיוכל יעלה את מסקנותיו ודרכיי חקירתו,אשמח אם יעלם על הכתב. אני לא מצאתי עד עכשיו סתירות מיוחדות לדבריי, מי שיש לו שיאמר. גם לא הבנתי בדיוק אייך זה קשור לדבריי, אם את רוצה לומר שעל פי ידיעתיך וחקירתך יש אייזה פלג ביהדות(הליטאיית או החסידיית או המיזרחיית), שיש לו שיטה נכונה, אשמח מאוד לישמוע, אני יתחיל לחקורם שוב. יש מושג של בישישים חכמה, ויש מושג של אין חכם כבעל הנסיון, ויש גם מושג של מתלמידי יותר מכולם, וגם של צעיר אני לימים ואתם ישישים ואעפ"כ יושר ליבי אמרי, ודעת שפתי ברור מללו(מדיברי אליהוא בן ברכאל הבוזי לאיוב) אדברה וירוח לי אל נא אשא פני איש,
ובקשר לנסיבות חיים, ידוע שאם שתיים יחליפו הצרור תלאות חיים שלהם, הם יבקשו מהר לחזור למקוריי ששייך להם, אני לא יודע מה כל אחד עבר, אבל דבר אחד ברור שאיין כמותם לחשל החיים, ולפתח בגרות.ויהי לי אשר לי ולך אשר לך.העיקר לקבל הכול ברוממות אנושיית, ולהיתגדל וליצמוח במה שניתן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/2/2012 23:51 |
|
| |
| תורה_ודעת כתב: |  | דייר, לא בדיוק לא כתוב בתורה התכלית, 'ראה נתתי החיים והטוב המוות והרע -ובחרת בחיים', זה לא אייזה מצווה זה המלצה, ויותר ממרומז כאן שהסיכום והתכלית של דרך התורה היא הטוב והחיים, עכשיו השאילה היא האם חיים בני 70 שנה הם ראויים בכלל ליקרות תכלית החלטיית, או מכיון שזה דבר שיש לו סוף, הרי שמין התימא ליקרוא לו תכלית אמיתיית. משל לאדם שיבנה ארמון כדי לדור בו אייזה שעה קטנה ומיד יחריבו, האם זה יקרא תכלית נורמליית של אדם שפוי?, אלא שגם נאמר שיש כאן עינוג לעתיד לנצח, קשה ולמי התכלית בבריאה הזו, לנו? לא ניברא ולא נחסר כלום(שהרי לא תיהיה מציאותיינו כלל) בשביל הבורא? מה חסר לו בלעדיינו. א"כ מה התכלית בכל המפעל חיים הזה.
|
|
תורה ודעת, כאן אני מוצא הזדמנות לשאול אותך שאלה עקרונית לכל משנתך. מאחורי טענתך, ששבעים שנה זו לא תכלית [הכתובה אגב בתחילת המסלת ישרים במילים ברורות] מונח הנחה שיש כאן משהו נצחי שמחייב תכלית נצחי. אבל ההנחה הזאת אינה מבוססת כי אם על עצמה, מי אמר שאנחנו מדברים כאן בכלל על מציאות נצחית שאתה מחפש לו תכלית נצחית? [ראה באשכול שלי "משמעות החיים-בירור אנליטי שנסיתי להגדיר בו את מושג התכלית] הרי התכלית אינה אלא בהתאם לדבר שאנחנו מבקשים לו תכלית. ואולי באמת החיים והטוב הם לחיות שבעים שנה בטוב ובנעימים. [והרי זהו בוודאי פשוטו של מקרא בכל הבטחותיה וכו'] ואולי, כמו שטוען מקס, ויש לו רגליים בכמה מקומות, הנצחיות הוא גופני בהולדת בנים ונכדים וכו' עכ"פ יותר מנצחיות זה אין לנו שום הוכחה ברורה לכף, ואין הטיעון אלא הנחת המבוקש.
ואם מדעת אדם נורמלי אתה בא, הרי עינינו הרואות שרוב בני אדם נורמליים מעדיפים לבקש אושר ותענוג של שבעים שנה על גבי הבטחת תענוג נצחי בהקרבת החיי שעה. אם כן מהנורמליות של טבע האדם אין לך הכרח אלא להיפך שהוא מציאות זמנית המחפש תכלית חלקית וזמנית.
|
|
|
|
|