תלמיד תלמיד
איקון ירוק
חשפת את אחד האשכולות המרתקים והחשובים שהיו כאן.
והפותח שלו, נדב שנרב, הוא אחד מחכמי ישראל בדור הזה ולי יש חיבה מיוחדת למאמריו (שבדרך כלל אני חש שחסך לי לכתוב אותם, אילו הייתי יודע לכתוב אותם).
והשאלה בתמציתיות: מתי נכונה הביקורת של קאנט, ושל (להבדיל) ר' בונם מפשיסחה, שיש אמירות או דרשות שאין בהן כלום מלבד הונאה עצמית, ומתי יש חומר עמוק שצריך לדעת לחדור מבעד למשל אל הנמשל.
ובכן, נראה שיש כאן באמת קושי, ששייך לתחום ההרמנויטיקה, הלא הוא מדע המשמעות.
איך אנו באמת מפרשים מילים ומשפטים ופסקאות ומאמרים? ומתי אנו מוצאים את הכוונה המקורית, אם נניח שהכוונה המקורית היא החשובה, ומתי אנו כופים על הטקסט את פרשנותנו? וכפיה זו יכולה להיות לטובה, להציל טקסט חסר ערך, ומתי זו כפיה של דחית טקסט חשוב מתוך אי הבנתו?
יש שתי דרכים וצריך לדעתי לשמור על שתיהן.
א. לדעת שיש פשט ויש "דרש" במובן של המצאה.
ב. לזכור שאפשר להחמיץ. אם אתה מאמין שאפשר לקלקל תאמין שאפשר לתקן.
אחר כך, אפשר רק לבחון כל טקסט כשלעצמו.
כמובן, יש לנו עקרונות מנחים מלוים. למשל, יש כאלו שיראו בטקסט של ר' בונם מפשיסחה משהו עמוק שצריך להבין מעבר למבט ראשון. ויש שיסברו כך לגבי קאנט. או לגבי שניהם, או לגבי אף אחד מהם.
אבל בסופו של יום, מה שקובע זה אתה הקורא מול הטקסט, הרגישות שלך, האנליטיות שלך, הידיעות המוקדמות שלך לגבי הנאמר והרקע שלו.
הנה דוגמא של אחד מחכמי הדורות וכמעט הגדול שבהם, אודות היחס לטקסט שמצד אחד צריך לכבד אבל מצד שני ברור שהוא שגוי.
אני מפנה לאגרת הרמבם לחכמי לוניל על האסטרולוגיה או גזירת הכוכבים.
מצאתי בגוגל כאן
ויש כמובן מהדורות טובות בהרבה. אבל זו זמינה במקוון.
הדילמה של השואלים היתה שהרמב"ם פוסל את האסטרולוגיה, כלומר את התיאוריה שבמצבי הכוכבים בשמים הנראים על כדור הארץ כתובים העתידות, וממילא אין טעם בהשתדלות ואין בכוח הבחירה האנושית לשנות משהו.
והשואלים הסתמכו על היסקים מן המובא בסוגיות בש"ס. והרי הרמב"ם לא יחלוק על גמרא מפורשת.
והרמב"ם משיב באריכות אבל הנקודה שלי, הקשורה לכאן, היא זו: הקטע המקורי, יהיה מה שיהיה בתלמוד, הוא טקסט מחייב עבור הרמב"ם. אז מה עושים איתו?
זו השאלה של נדב. האם יש להשליכו? אבל אז אולי אנו מפסידים משהו עמוק בסגנון דברי ר' בונם מפשיסחה, אם נניח שיש לנו אמון בחכמתו. מצד שני, אולי אנו קוראים בספרי כומר מתוך הבנה של שיכור?
הרמב"ם מציע שתי אפשרויות עבור טקסט שאינו קביל, ואני מביא מן הסוף להתחלה.
ב. אפשר שיש רמז נסתר בדברים.
כלומר, אל תקרא את הדברים כפשוטם.
אבל זה אומר גם שכל הבנה על דרך הפשט היא טעות גם לפי המחבר!
זו נקודה שמחמיצים אותה המסתמכים על "סוד" בפרשנותיהם לאגדות חז"ל, למשל. אם זה "סוד" זה כבר לא פשט!
א. החכם הגדול טעה לפי שעה.
כן, טעה.
אין עלינו לפחד מפני האירוע הלא נעים שחכם גדול ואפילו מחכמינו ז"ל היה יכול לטעות ונתפס בטעותו.
זה אומר לנו לסמוך על עצמנו.
והבוחר יבחר, מתוך דעת ויראת שמים. אם יצליח.
וזה כל האדם