|
|
| נשלח ב-21/2/2012 11:05 |
|
| |
פרוטוגרוס, צר לי כי אינך יכול לקחת בחשבון את האופציה, כי יכולת הבנתי את עמדות השמאל נובעת מהכרתן, ולא מהנחות מוזרות אותן אני מנסה שוב ושוב לייחס לי. אמרתי ואני אומר שוב כי אני נכון לאתגר הזה. אני גם לא מבין מה מקום מצאת דווקא באשכול זה לשפוך את מרתך על ברק, הארץ והשמאל. אני לא חושב שעלי להתנצל על כך שלא השוויתי את הדת לנאציזם. ושוב, אינני עוסק בדרכי תעמולה. אני עומד מול האדם הבודד, גם מולך, ושואל איך אתה מצדיק לעצמך את דבקותך בדתך והאם אתה לוקח בחשבון במהלך ביסוס אמונותיך (אם ישנו כזה בכלל ואינך על טייס אוטומטי) גם את אופציית הפיקציה. הרב מימוני, דומני כי אינך שם לב לנקודת דברי. לא טענתי כי אין עוסקים בשאלות. אני טוען כי העיסוק הוא מוכוון מטרה מראש. ובלשונך, "הדרך לעליה, גם אם היא כרוכה בייסורי צמיחה". זו טרמינולוגיה מיוחדת שהשימוש בה אינו מקובל בבירורים שאינם דתיים. הערתך כי האיסור על הרהורי כפירה אינו נחלת הכול נכונה. דברי הופנו כלפי רוב מנין ובנין המאמינים וראשיהם. כאמור, גם סגנונך והתייחסותך רוויים משפטים המצביעים מראש על הכיוון "הנכון". כל מעשה החכם והתם יוצא מתוך הנחה כי יש מלך. יכול אתה להצביע על עוד תחום פילוסופי בו מצדדי אחת הדעות נזקקים לסיפורי חכם ותם ואינם יכולים לנמק את עמדתם ללא שימוש בחרף פיפיות זו? וכי יש אמונה בעולם שלא ניתן "להוכיחה" או למצער לתקפה (מלשון תיקוף) על ידי מעשה החכם והתם. האם אינך מייצג את החכם באי אמונתך שהלובביצר חי וקיים? מה טעם לעשות בכלל שימוש בסיפור הנחמד בדיון פילוסופי? אם אמונתך מבוססת על תחושה פנימית עמוקה, אכן אין טעם בדיון. מי שמרגיש מרגיש. מי שלא מרגיש לא מרגיש. אתה שוב חוזר על כך שכיוון שהרגשתך כה חזקה וברורה, כל שאלה פילוסופית היא בגדר "ניסיון" וכי אין זאת הוכחה לטענתי? כל דיוני עצכ"ח מתקיימים איפה, מן המזבח ולמעלה בלבד. מהמקום הזה כל הדיונים הם בגדר דרוש וקבל שכר, או מס שפתיים ליצר הפילוסופיה. חשוב לי להדגיש, כי עד כמה שניתן לסמוך על תחושות האמונה, אין בטענת אופציית הפיקציה כדי לערער את התחושה, יותר מהערעור הפילוסופי והפסיכולוגי הרגיל. אני מעתיק את סיכומך. 1. יש שהאמינו שניתן להוכיח את אמונות היהדות המרכזיות (מציאות אלקים, נתינת התורה, בחירת ישראל, השגחה פרטית) דרך הוכחות בסגנון פילוסופי. בדרך זו הלכו הראשונים אבל ניתן להעלות פרכות על דבריהם. פרכות שלא נראה שיש עליהן תשובה מוחלטת. אם אני מבין נכון, אתה מסכים כי אין הוכחה פילוסופית לטובת הדת. 2. זה אינו אומר שאי אפשר להציע תשובות פילוסופיות לשאלה: איך אני יודע שהיהדות אמת. צריך ביאור. 3. חלק מהתשובה של 2 היא להכיר מתודולוגיות פילוסופיות, כגון להבדיל בין רמות של הוכחה. ויש עוד גישות שבהן אדם מתמודד עם שאלת השאלות הזו בחייו. המינוח מתודולוגיות פילוסופיות אינו משמש כסגולה פילוסופית. מותר לך לטעון כי רגש הדת החזק הוא כלי ראוי לבירור השאלה. חשוב למקד את הטיעון, כדי שהוא יתנהל במישור הראוי, אם אפשר בכלל לנהל דיון על התחושה ומשמעותה. בהתחשב בכל זאת יש לשאול: האם זיהוי שאלת הדת כ"שאלת השאלות" הוא עצמו כבר מוטה? האם עצם זה שאנו בני אדם אינו מטה אותנו לצרכים ואינטרסים? ומעל לכל, האם זה פוסל ומונע דיון כן? אני מסכים לגמרי כי שאלת הדת, יותר נכון, שאלת עמידת האדם אל מול המציאות, היא שאלת השאלות. אם הדיון מתנהל בכנות וללא מטרה מסומנת מראש, אין בו שום פסול של נגיעות. 4. יתכן שאדם יכיר בכך שיש שאלה, שאין לו תשובות מסוג שהיה חפץ לקבל, ואז יאמץ תשובות שהן פחות פילוסופיות חמורות. האם בשל כך יש לפסול את כל הדיון הפילוסופי שיש כאן ובכל מקום? האם אינך מאשר את טענתי כי הדיון אינו מתקיים כאשר כל האופציות פתוחות? ומה טעם באמת ל"דיון" מעין זה. 4. דבריך מתחילים בשאלה הראויה להישאל אך הוליכו, להתרשמותי כמובן, לעמדה דומה לעמדת ה"נגיעות" של בעלי המוסר, שמערערים לעתים אפשרות של דיון מכוח החשד שהדובר אינו מחפש את האמת בסתר לבבו וזה יכול להרוס כל דיון ובירור. אני סבור כי הבהרתי היטב את ההבדל בין טענת הנגיעות לבין טענת אופציית הפיקציה. ומכאן לשאלה נוספת לא פחות חשובה. אם הימצאות אלוהים ואפילו היותו משקיף ומעורב ומצווה מבוססת על הרגשה פנימית עמוקה, שאלת ההתגלות והדת המעשית, היא לכאורה שאלת עובדה טהורה. האם גם שם אתה "מתפשר" על רף ההוכחות בטיעון (אם ניתן לכנות זאת כטיעון) כי זה המקסימום שיש, או שעובדה זו ראויה לבירור לפחות כמו כל טענת עובדה אחרת. אם אתה מסכים לצורך בבירור, האם אתה יכול לומר מהו הבירור עליו אתה נסמך? אומר רק בקצרה כי כמה פעמים ראיתי בדבריך בפורום את השימוש במינוח מסורת. למילה מסורת (בניגון של טוביה) יש משמעות חזקה וארומה הרואית. לצורך דיון רציני יש לנטרל את המטען הרגשי ולהתייחס לעובדות כהווייתן. את המינוח מסורת יחליף המינוח סיפור. לומדת, אני משתדל תמיד לקרא בעיון את הנכתב, טרם שאני מגיב. מבלי להתייחס לשמות מתוך הרשימה, כנגד כל חכם שציינת יש חכמים שחשבו ההיפך. הסתמכות על החכמים אינה מספקת כדי לנקוט עמדה, אלא אם כן מקובלנו מפי חכמים, כי יש לסמוך על חכמי השכונה. האימון בחכמים אף הוא אינו יכול להיות סלקטיבי. אינני מפקפק בדרך כלל בטוהר ליבם של החכמים, גם של חלק מחכמי דורנו, אין בכך כדי לאמץ מבלי עיון את כל אמונותיהם. וכן, יש בהחלט "גילויים" חדשים, שחלקם אם היו לעיני חכמי הדורות שציינת, היו משפיעים על עמדתם, אלא אם כן גם הם לא התייחסו כלל לאופציית הפיקציה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 11:17 |
|
| |
1. ואם הרופאים היום עדיין סבורים שהרופא ההוא ראוי להערכה רבה? ואם הרופאים הגדולים בעיניו היום, הם עדיין גדולי הדור שהוא סומך עליהם ומעריך ומייקר אותם?
כל הרופאים מעריכים את הרופאים הקדומים- בעיקר את היפוקרטס, אבל אף רופא נורמלי לא יסמוך על סממני הדיאגנוזה למתלה מסוימת לפי דרך הרופאים הקודמים.
להבנה בעניני הנפש של קדמוננו- מספיק לקרא את התיחסותם לאשה ומספיק לקרא מה שהרמב"ם- הנאור- כותב על הכושים- שהם דרגה אחת מעל החיות.
כבוד הערכה - זה דבר אחד. קבל דרכם וחוקותיהם הם משהו אחר.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 12:24 |
|
| |
צודק יתכן שכתב ש"כל מעשה החכם והתם יוצא מתוך הנחה כי יש מלך" לכן אין לו ולא כלום עם אשכול זה. המעוניין בסיפור מעשה כלשהו שכן מתאים, ילך לו אצל מחזהו הנודע של סמואל בקט "מחכים לגודו" בו נשמרת אופצית הפיקציה כראוי לשמה.
וממעשה למעשה אחר:
בימי נעוריו היה הח"מ מבאי ביתו של הגר"מ שטרנבוך שליט"א. באחד הביקורים ראיתיו שהנו כעוס וזועף. לשאלתי מה גרם לכך, שלף חוברת ובה התפרסם באותו יום מאמרו של אברך חשוב (מהמפורסמים כיום) שפתח את מאמרו במילים: "תוהים אנו, יש אלוקים או אין?" במאמר ביקש כמובן להביא ראיות לחיזוק האמונה. להגר"מ הפריע מאד נוסח הפתיחה. אם לנסות לנתח את הבדלי הגישה, אפ"ל כך: המבקר יצא מתוך הנחה שמובעת בדברי הפתיחה, אופציית הפיקציה כפשוטה, ברמה החווייתית של הכותב, אשר מעניק לקוראיו כלים שאינם ראויים לשימוש בבואם לדון בנושא. פשוט שהכותב, מצד שני, לא נתכווין אלא מהשפה ולחוץ, ברמת הסגנון בלבד, כפי שנראה מהודעותיהם של מרבית המתדיינים,באשכול זה שלאושרם, כנראה לא חוו אף לרגע כמימרא את אותה פיקציה מדוברת ברמתה החווייתית ממש.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 12:39 |
|
| |
לומדת כתבה "למה שהאיש אותו אני מייצגת פה, לא יחשוב שחכמי ישראל לדורותיהם הבינו יפה בעניני הנפש, ראו שהתורה והמצוות מחנכות לנתינה שהעשירה והאשירה ורוממה פעם והיום, מחנכות לאיפוק שעידן ומעדן פעם והיום, מחנכות לתשומת לב לחיי הרוח שזה בעיני נפלא ועיקר פעם והיום, וכך הלאה?," יבוא הטוען ויטען, האם אין חסד רב באומות? (לא שכחתי, החסד שלהם הוא לא אמיתי, הוא חסד לאומים שעושים לעצמם, כולל אותו גוי שהסתיר יהודי בימי הנאציזם). האם הדמות של האדם הדתי אינה לפעמים מכווצת והאיפוק שלה הוא למעשה קווטץ' פנימי? האם רק אצלנו יש חיי רוח? אני יכול להעיד מתוך הכרות עם אנשים מחוגים שונים שגם אצלם יש אנשים העוסקים בעניני רוח. בקיצור, מי שרוצה לטעון טענות של לומדת יכול להביא לא מעט הוכחות, אבל יש גם הוכחות נגדיות. האם המחלוקות הפנימיות בתוכנו פנימה הם הוכחה לאיפוק ולעידון או אדרבא, הן מוכיחות שכל דבר ניתן לתרץ?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 13:24 |
|
| |
| מיימוני כתב: |  | פרוטגורס
יתכן העלה בפניך טענה מעניינת, אתגר של ממש.
איך אתה מצדיק לעצמך את אמונותיך בדת היהודית, שלנו?
האם הצדקותיך ניתנות להעברה לזולת? (יתכן שלא. גם התם שזכה להתגלות בסיפור של ר' נחמן אינו יכול להעביר את מה שחוה לאחרים אלא רק את מסקנותיו, ובכל זאת, כידוע לקורא, הוא זוכה לודאות שאין ודאית הימנה).
|
|
זו שאלה מצוינת! אחרי שהסכמנו (כמעט) כי דתות / אמונות / דעות / פוליטיקה / תרבויות ועוד, הן ערכים אוניברסליים שקשה להסביר אותן בכלים רציונליים בלבד. לכאורה עלי להסביר אם כן, כפי שביקש ייתכן ובצדק, מה הם בכל זאת דעותיי הפוליטיות והדתיות? מהיכן אני שואב אותן, מה ההגיון בהן ומדוע אני משוכנע בהן?
אני לא בטוח שיש לי חשק וכח לעשות זאת, אני גם לא בטוח שאצליח במשימה. המשקל העצום שיש לתעמולה בכלל ולזו המערבית בפרט, גורם לכך שאין שום אקסיומה מוסרית המובנת מאליה, כאשר תקום תנועה סוטה אשר תטען כי אין לכבד ולהוקיר הורים יותר מאשר אדם זר, לא בטוח שאצליח לשכנע אותם וברור שלא יהיה לי את הכח לעשות זאת. באותה מידה שאין לי חשק ואולי אף יכולת לשכנע למשל: נאצי - בכך שהוא טועה, או קומוניסט - שהוא טועה, או שמאלן - שהוא בוגד בעמו. התעמולה האנושית הוכיחה, כי ביכולתה לסרס כל נורמה ומוסר, גם אלו הבסיסיים ביותר והמובנים לכאורה מאליהם. גם אם יימצא מי שיש לו סבלנות להתחיל להסביר מדוע זה מגונה לרצוח, בטוחני שיישבר כאשר יגיע לשאלות ההמשך: מדוע צריך תא משפחתי? מדוע לכעוס על מי שהרג את בנך? (נחום ברנע בהספד על בנו), מדוע לא לקיים יחסי מין מזדמן ברחוב? (זה מזיק למישהו?), מדוע לא לפתוח את שערי רמת הגולן למיליוני סורים? (לא שמעת על השואה?), מדוע לא לעודד יחסי מין עם אותם בני המין? (אתה לא מבין שלאנשים יש נטיות מולדות לחד מיניות, לפדופיליה, לנקרופיליה, ולהימורים?), מדוע לא להזדהות באופן קבוע ומראש עם האוייב, על כל הדרישות העתידית שלו ולא משנה אם אלו יהיו הפלסטינים, הסורים, הלבנונים, או האיראנים? (שוב פרנויה של נתניהו מהכור האיראני).
כדי להצליח לאבחן בקלות בין תעמולת המונים לאקסיומה מוסרית, לא די להיות פילוסוף, צריך שיהיה לך בעיקר מזג פילוסופי. מזג שכזה ניתן למצוא אצל אנשים מקוריים במיוחד ולצערי הם מעטים מאוד.
אך כדי שלא לפטור אותך בכלום, אצטט מהדברים שכתבתי באשכול של דינו (ז"ל?) ובזה אצא ידי חובתי בעניין זה:
"אני חושב כי אברהם אבינו האמין באלוקי ישראל לפני שאירעו הניסים ביציאת מצרים, מאותה סיבה אני גם חושב שבעבר היעדר אמונה בכח עליון לא היה בכלל דבר שבאופציה, כאשר התורה דיברה על "אנוכי ה'", היא מיד הסבירה: "לא יהיה לך אלהים אחרים". היא לא ציוותה על אמונה כתחליף לכפירה ולאתאיזם, כי לא היו אז כאלו. היא גם לא דרשה להיות איש מעמיק או פילוסוף כדי להאמין בכח עליון, התפיסה האמונית היא אינסטינקטיבית, היא נחלת הכלל, 'מי ברא כל אלו' זו אינטואיציה בסיסית הכי מתחילה, את האינטואיציה הזו אמור להבין כל סנדלר ונגר בשפתו שלו, וחכם יותר בשפתו של מיודענו מיכי אברהם (אלוהים משחק בקוביות), אבל הבסיס הוא אותו דבר בדיוק.
אז מה קרה היום שלא היה פעם? נכון, המדע השתכלל מאוד אבל התבונה הבסיסית השתבשה! 'אשר עשה אלוקים את האדם ישר והמה בקשו חשבונות רבים'. האינטואיציה הבסיסית לא רק שהשתבשה, אלא הפכה לסוטה! עד כדי שככל שאנשים משכילים יותר, כך הם סוטים יותר ואנושיים פחות. הם סוטים מכל האינטואיציות האנושיות הבסיסיות, הם נגד תפיסת המשפחה - כל סלברטאי דבר ראשון שהוא עושה בחייו הציבוריים זה לפרסם בספר רב מכר או בראיון בכורה חושפני ומכונן: עד כמה ההורים שלו היו אכזריים, לא רגישים, מושחתים, קרייריסטים. עד כמה אבא שלו היה רודף נשים ומאוהב בצה"ל רוצח הילדים... הם נגד מוסד הנישואים, הם בעד למסד ולהרחיב את סטיות המין - הומולסביות, הם נגד עמם ובשרם - פרו פלסטינים ומחבלים, שנאה לאחיהם - מתנחלים וחיילים. וחלק בלתי נפרד מן הסטייה הוא כמובן כפירה באלוקים, כאשר אין את הענווה האנושית הבסיסית המולדת, כאשר כופרים בהורים, במשפחה, בעם, במין, איך זה שלא יכפרו באלוקים? במילים קצרות: כאשר אין ענווה, מתפתחת סטייה וכאשר מתפתחת סטייה אין הגיון. משום כך, תמצאו אנשים ב'מחנה יהודה' עם אינסטינקטים אנושיים בריאים בהרבה מאשר אצל אנשי בוהמה או מדע בצפון ת"א.
תוקן על ידי פרוטגורס ב- 21/02/2012 13:44:07
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 13:43 |
|
| |
פרוטו אבל עדיין אתה צריך להסביר מדוע התחושות הדתיות / מוסריותשל כמה מליוני יהודים עדיפות משל מליאירד מוסלמים ועוד מליארד נוצרים. לגבי אינסטינקטים בריאים, לא כל מה שנראה לך בריא תמיד היה כך. לא תמיד הומוסקסואליות היתה נגד האינסטינקט, לא תמיד השמדת אויב בצורה אכזרית היתה נגד האינסטנקט הסיסיס וכו'.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 13:48 |
|
| |
בעל
זה גדול עלי.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 13:57 |
|
| |
פרטגרוס, תיאוריה נולדה. "מדוע הטיפשים חכמים יותר מהחכמים". אתה בוודאי מבין כי זהו אליבי אולטימטיבי לכל טיעון. הדבר היחיד שאתה מקבל זה חתימה בלנקו שכותרתה משה אמת ותורתו אמת. אגב, "את האינטואיציה הזו אמור להבין כל סנדלר ונגר בשפתו שלו" כולל גם את היות עם ישראל עם סגולה? איך זה שרק היהודים מרגישים את זה? פטרת עצמך מכל דיון. אם זה גדול עליך למה אתה כל כך נחרץ? קצת ענווה. אתה אמרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 14:03 |
|
| |
פרוטגורס
תודה
(ושוב אני סבור שהדברים ראויים לאשכול בפני עצמו).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2012 14:07 |
|
| |
לדיון בשיטת פרוטגורס על האמונה הטבעית יש עכשו אשכול
נא לכתוב רק שם בנושא זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2012 00:02 |
|
| |
1. גלגל השדים חי במנהרת הזמן. 2. מי שכופר בכך דינו מוות נצחי. והוא גם טיפש אויל וכסיל. 3. ניתן להרהר ולערער אם הגלגל קיים, בתנאי שהמסקנא תיהיה שהוא קיים. בכדי "לצמוח" ולהבין את הגלגל... 4. כל האמונות האידיאולוגיות והזרמים מקורן ברוח הזמן ולא באמיתויות אובייקטיביות. 5. אם כך גלגל השדים חי במנהרת הזמן.
זה סיכום האשכול לדעתי העניה והקצרה, שאלת יתכן חזקה מאוד ולא רק בגלל העדר העוז לשקול את הדת כפיקציה. אלא גם שהדתות כולן חיות ובועטות מכח האינירציה החברתית, איך בדיוק ניתן "לדון" על מציאות קיימת ? נגיד החזון איש יוצא מחדרו ומכריז רבותי התורה פיקציה ! הוא יוחרם ככופר.
אי לכך, שאלות באמונה שייך רק כשיש אלטרנטיבה אחרת ולכן אדם שואל שאלות, אך המצב האופטימלי הוא העדר אלטרנטיבה, וכאן לימוד זכות גדולה לחרדים...
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2012 08:31 |
|
| |
לפרוטגורס - הצעת איזו תאוריה בדבר הסתאבות העולם. כמותה יש לעשרות, נכונות יותר או פחות - זה בעיני המתבונן. מה לזה ולשאלה הפשוטה והיסודית של האשכול הזה? לגמרי לא מובן לי. ומה ההשמאל-ימין שנדבק אצלך בעקשנות לאשכול? גם זה לא מובן לי. תגיד לנו במילים פשוטות: במחשובתיך על הדת יש או אין אופצית פיקציה? זה הכל.
חשבתי על שני דברים, משני כוונים.
נניח שאני מנהל של תלמוד תורה. משתדל ברשויות למען התלמוד תורה שלי לתקציבים, לטיפוח ופיתוח. אומר לי אחד הפקידים הבכירים: אתה נוגע בדבר. אתה מעונין בטובת הת"ת שלך. משם כל הסבריך המלומדים. אם אני חכם, אני עונה: נ כ ו ן !!!! נוגע אני בדבר, וזו מעלתי. רוצה אני בטובת הת"ת שלי. ובנוסף לכך, הנה הסברים הגיוניים מדוע כדאי לכם לתת לת"ת שלי. זו לא בושה שאבא סובייקטיבי ביחס לבנו ומורה ביחס לתלמידו. זה כבוד.
והנמשל: 'נגיעתנו' בענין האמונה - קודם כל, ואחר כך הדת, (בעיני אלו שני שלבים נפרדים שלא חייבים ללכת יחד וגם אופצית הפיקציה שונה לגבי שניהם וגם הצורך שלנו בהם וגם קרבתם לשדה ההוכחה) טובה וראויה היא ואין מה להתבייש בה. נכון, אנו רוצים להאמין, וחשים מחוייבים להאמין, ואנו שוללים אופצית פיקציה משלל סיבות, היא אכן לא אופציה לנו. שכלנו ולבנו דוחה אותה מראש. היא שומטת קרקע מתחתינו.
כוון שני-
משפחה ליברלית, הומאנית. ההורים אומרים השכם והערב לילדים: תוכלו להעיר על כל דבר, לשאול, לבקש, בכבוד עשו זאת. נדון בפתיחות ונבחן את הערתכם-בקשתכם.
מעירים הילדים על גובה דמי הכיס שלהם, מבקשים ריהוט חדש לחדרם, מערערים על שעת החזרה הביתה המקסימלית בלילות, דורשים נסיעות לחו"ל וכך הלאה. הכל נידון בסובלנות מרשימה.
אולם, האם קום יקום הנער ויאמר: אבא, מדוע בחרת באמא לרעיה? יש חכמות הימנה, או יפות המנה, היא עולה לנו על העצבים, איננו רוצים בה לאם?
לא יעלה על הדעת, בבית הכי ליברלי. ואם יאמר זאת נער, וזה יתכן שיתחצף, יינזף בגערה וייסגר פיו בצורה זו או אחרת. אף אתה הקהה את שיניו, או למצער - בחוזק יד לקח אבא את ידה של אמא וזהו. אפילו אם האב שותף למחשבת בנו, ומואס ברעייתו כי הקדיחה תבשילו או כי מצא אחרת נאה הימנה, הוא לא יוכל להרשות לעצמו להצטרף למרי, אלא אם יחפוץ בגט - ייזום מרי בעצמו.
והנמשל: גם במקומות פתוחים וחושבים, יש גבול לכמה אפשר לשאול, עד איפה אפשר לערער.
כתב אתמול יתכן - למעלה (או למטה, לא זוכרת) מן המזבח אין בודקין כאן, כנראה.
ולדעתי תשובתנו היא: אכן. עצור כאן חושבים הוא במת מחשבה והתבוננות אך בגבול מסויים. הגבול הוא אמונה בסיסית בהשם, וכנראה שגם נכונות בסיסית לקיום תורה ומצוות. וזה בדיוק מהות האשכול הזה. לטעמי כל תשובה אחרת היא תרוץ, ובתירוצים יש עליבות (או תוקפנות, שהיא אחד ממאפייני העליבות). אכן, אופצית הפיקציה לא קיימת לגבינו, עצכ"חים מוכנים לחשוב עד נקודה מסויימת ולא מעבר אליה. איננו מוכנים להפך בדברים שהם יסוד עולמנו הרוחני ואם בא הרהור או ערעור (ובא לפעמים לרובנו) - אנו כדברי מימוני רואים בו נסיון, ומשתדלים לצמוח ממנו ולהעמיק אמונתנו. בעיני זו תשובה מכובדת, וגם אם לא - היא לפחות כנה. יתכן שהפורום הזה, ואני כותבת זאת בזהירות ובכבוד, ורק מעלה אפשרות, יתכן שהפורום לא מתאים לניקים נבונים מאד ומענינים מאד כדוגמת יתכן, או פרזנט (איפה אתה?), משום שהם מוכנים ללכת אל מעבר לגבול המחשבה-הפתיחות שהפורום הזה מוכן לה, כי בעיניהם האופציה של אי אמונה, וחיים בלי דת - היא אופציה קיימת ואף מועדפת. יתכן שבכך הם יוצרים מצב שאין משיק בין המעגל שלהם למעגל של הפורום.
חשבו על כך.
והמאמינים, חברי לדעה, אל תקפצו מיד באמירות: אנו כן מוכנים לערער על הכל, רק פשוט ערערנו ובחרנו בדת. זה טיעון שמכבד אתכם פילוסופית, אך בדקו עד כמה הוא אמיתי. מה שלא אמיתי, לא מכבד. אם מעיל מסויים יפהפה ויוקרתי ואופנתי ומחטב ומייפה, אבל הוא של אחותי, לא יעזור שאלבשנו בחדווה. אחרי רגע או שעה היא תוריד אותו ממני. גם אם נעים לכם המעיל דורש האמת עד הסוף, המעיל שלכאורה היה מוכן לפיקציה אך שלל אותה, הוא לכאורה איננו שלנו. בעיני עדיף שנראה מה מעילנו, נתבונן מדוע בחרנו בו ומדוע הוא בחר בנו, נתעטף בו במודע ונראה את מעלותיו, נשמור על חומנו בעזרתו.
כוון שלישי:
יש כל מיני שדות בעולם. קראתי אתמול ברתק את אשכול התפילה הגדול, על הניסוי. לטעמים יש כאן ערבוב. יש שדה רציונאלי ומוכיח. יש שדה ריגשי. יש חיי רוח. יש חיי שכל. יש הבנה. יש זכרון וידע. כאן נוצר ערבוב, שואלים על שדות שהשיבולים שלהם צומחות בשדה הרוח, שאלות של מגל ומחרשה הגיוניים. זה לא יצלח. לא מודדים אם תפילה עוזרת במובן של בדיקת חולים ותוצאות. היא לא אמורה לעזור בצורה זו. הרי כל טיפש רואה שאין פחות חולים ומתים חרדיים מחילוניים, ואין יותר עשירים חרדיים מחילוניים, ושהתפילה שהכי הרבה מתפללים אותה, לגאולה - טרם נענתה. {אם בגלל מצבנו הרוחני, אז מה טעם להתפלל אותה לפחות 10 פעמים ביום? (בתוך שמו"ע הרבה, בתוך ק"ש)} וגם לא רואים שחכמה, בינה ודעת מצויים אצל מתפללים בכמות רבה יותר מאצל לא מתפללים. וגם לא 'שים שלום' מתקיים בנו במיוחד וכך הלאה. אז הרי ברור לכל מסתכל מתחיל שלא זה הענין. והענין מצוי במחוזות אחרים, שבהם רוח התפילה מנשבת בנו, מעבדת את ליבנו, מחברת אותנו לעצמנו ולהשם, מכווננת אותנו אל השפע בעולם, יוצרת זרימה בינינו לבין מקורו האלוקי, ובמובן מסויים - גם נענית, לא במובן המודד שמונה חולים מתוך עשרה ולא במובן חשבון הבנק של מילוי ההבטחות שנזקפה לנו בו יתרת זכות. חיי הרוח וקרבת האלוקים ונפתולי אלוקים נפלתי הם הרבה הרבה יותר עמוקים מזה, גם אם כילדים חונכנו שתפילה עוזרת כפשוטה, כדי לקרבנו אליה, וגם אם לעיתים גם זה קורה. יהיאור כתב כאן פעם תפילה מקסימה, שכחתי באיזה אשכול. זו תפילה שנענית, היא לא במובן פשוט של -אשבחך-שמע-תן-תודה. דינו ניסה להסביר זאת יפה באשכול ההוא, ולא עלתה בידו אולי לנסח זאת מספיק טוב, וגם אני לא עושה זאת כעת מספיק טוב, אלא רק מצביעה על התופעה. להיות 'מבקש' זה הרבה יותר מלבקש פרנסה, ולהענות לבקשה זה הרבה יותר עמוק מזה. במובן מסויים עצם הבקשה היא כבר הענות, וההענות היא בקשה. ההתבוננות שיוצרת בקשה היא הענות. יש חיי רוח, ויש חיי חומר, ויש חיי שכל, והוכחות ומדידות של שכל אינן תקפות בחיי הרוח. וחבל להחמיץ בחיים את כל אחד מהשדות הללו. כל מי משצוי באחד מהשדות הנ"ל, כדאי שיפתח חלונות לשדה האחר וינשום עמוק ויתעשר ויתאשר. כמו שלא נבחן את אהבתנו בשדה ההוכחות והנימוקים ההגיוניים, וכמו שלא נבחן את הורותנו בשדה ההוא, ואת טעמנו המוסיקלי, ואת ההתפעמות המדהימה, שהיא מבחינתי נוגעת בהנאה הכי גדולה בעולם, ממויסקה מסויימת או מסגנון כתיבה מסויים או מנוף מסויים. ההנאות האלו הן בשדה אחר. ניתן לעצמנו חווית קשב פתוח, ולא נוציא מיד מהמזוודה את כלינו, גם אם מצויינים הם. אלו שפות אחרות, ויש להן כלים אחרים. לבוא לחיים כל יום בקשב פתוח, במידת האפשר, בלי להצמד לדפוסים קיימים להרגלים ולהתניות ישנות ומקובעות, זה שער לתענוג עילאי ולעושר עצום.
ולסיום, קראו את הקטע המקסים הזה. כשאתם בקשב פתוח ולא מחפשים הוכחות. בלי אופציות ובלי פיקציות. פשוט קראו והתענגו.
ופתחו לשם חלון. וחלום.
ההזמנה / אוריה מאונטיין דרימר 15 בספטמבר, 2009
ההזמנה לא מעניין אותי מה אתה עושה למחייתך.
אני רוצה לדעת למה אתה משתוקק עד כדי כאב,
והאם אתה מעז לחלום שפוגש הנך בתשוקת לבך. לא מעניין אותי בן כמה אתה.
אני רוצה לדעת האם אתה מוכן להסתכן ולהשתטות למען האהבה,
למען החלומות שלך, ולמען הרפתקת החיים. לא מעניין אותי אילו פלנטות מקיפות את הירח שלך.
אני רוצה לדעת האם נגעת במרכז צערך.
האם נפתחת על ידי בגידות החיים,
או האם הפכת כמוש וסגור מפחד מפני כאב נוסף. אני רוצה לדעת אם אתה יכול לשבת לצד הכאב,
שלי או שלך,
מבלי להסתירו, לטשטשו או לתקנו. אני רוצה לדעת אם אתה יכול להיות עם שמחה, שלי או שלך.
אם אתה יכול לרקוד בפראות ולהניח לאקסטזה למלא אותך
עד קצות האצבעות מבלי להזהיר אותנו להיות זהירים, מציאותיים,
או לזכור את מגבלות בן האדם. לא מעניין אותי אם הסיפור שאתה מספר הוא אמת.
אני רוצה לדעת אם אתה יכול לאכזב אחר כדי להיות נאמן לעצמך,
אם אתה יכול לשאת את האשמת הבגידה ולא לבגוד בעצמך. אני רוצה לדעת אם אתה יכול להיות נאמן ואי לכך אמין.
אני רוצה לדעת אם אתה יכול לראות יופי גם כשזה לא יפה בכל יום,
ואם אתה יכול למצוא את מקורך מנוכחות האלוהים. אני רוצה לדעת אם אתה יכול לחיות עם כשלון,
שלך או שלי,
ועדיין לעמוד על שפת אגם
ולצעוק אל הירח המלא: "כן!" לא מעניין אותי היכן אתה גר וכמה כסף יש לך.
אני רוצה לדעת אם אתה יכול לקום לאחר לילה של אבל וייאוש,
עייף ודואב עד לשד עצמותיך,
ולעשות את שיש לעשות למען הילדים. לא מעניין אותי מי אתה, ואיך הגעת לכאן.
אני רוצה לדעת אם אתה יכול לעמוד עמי במרכז האש
ולא לסגת. לא מעניין אותי היכן או מה או עם מי למדת.
אני רוצה לדעת מה מזין אותך מבפנים כשכל השאר נעלם. אני רוצה לדעת אם אתה יכול להיות לבד עם עצמך,
והאם אתה באמת אוהב את חברתך ברגעים הריקים. Oriah Mountain Dreamer
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 22/02/2012 08:41:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2012 10:08 |
|
| |
לצעג
1.מי אמר שצ'כוב ,מוצרט,,בך, שקספיר, קרל, אינשטיין, גדולים?
2.במשפט בייליס כמדומני בעדות אופי הופיע החפץ חיים לשאלת השופט מיהו, ענה העורך דין שפעם אישתו של החפץ חיים שהיתה מוכרת במכולת המשפחתית, גוי שכח אצלה קצת מלח ואז במשך שבוע ציווה לחלק חינם לכל גוי קצת מלח אולי ימצא שיחזיר את האבידה, השופט שואל את העורך דין ואתה מאמין לזה, עונה לו אני לא יודע אבל אני יודע שעלי ועליך לא מספרים כך.
לענין אופצית הפיקציה בכלל אולי החלב שהמוכר מוכר לך הוא פיקציה והוא רעל, מנין לנו שהוא חלב? ואולי אין לנהג רישיון נהיגה? אימון אנו נותנים! לכן אין אפשרות לפיקציה כאשר אתה נותן אימון ברבותיך יותר מאשר בנהג ובמוכר ואם בעניני חיים ומוות נותן אתה אימון אין סיבה בעולם שבעיניני דעות ואמונות לא אתן אימון מוחלט.רק שצריך זהירות בעשה לך רב שלך.
ואלי זהו תמצית הויכוח בין הלל לגר שהגר טען מי אמר שזו א' מי אמר שזו ב' עד שהלל משך באוזנו וצעק אזני אזני, בשלווה אמר הלל מי אמר שזה אוזן. אולי משיכה באוזן תאזן את המציאות. היהדות היא אכן דת של התגלות כללית ופרטית אנוכי ה' אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים נאמרה לכלל בפרט ואכמ"ל
הערה כללית: גם המאמין הפאגני המאמין במוחש וגם הפילוסוף הלא מאמין כי אין מוחש, הפסיכוליגיה של שניהם שווה רק מוחשיות ומטריליזים טהור וזו תמצית האיפוקורסות אבל כבר בהבטיחה תורה שסוף ישראל לעשות תשובה ומיד הם נגאלים ואני מאמין לזה וגם רואה איך זה קורה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2012 10:15 |
|
| |
מיהו גדול? דברתי על קדושים ואנשי חסד.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2012 10:31 |
|
| |
לבעל - יש אנשי רוח וחיי רוח באומות ובקרב חילוניים, גם אני פגשתי ופוגשת ולמדתי ולומדת גם מהם. אך לא זאת היתה השאלה. שאלתי בשמו של איש דמיוני, (ויש רבים כאלו) למה שלא יסמוך על גדולי ישראל בכל הדורות, שהאמינו בלב שלם בתורה ובנתינתה מסיני, והסברתי שסביר לסמוך עליהם כי הדברים עברו מאב לבן, והדמויות - או חלק מהן - היו מוערכות מאד? אז לאחרים יש דרכי צמיחה משלהם, ומי שהשם נטעו כאן, יכול לבחור בדרך של השענות וסמיכה על דברי גדולים, ולבטל את אופצית הפיקציה כי הוא נותן אמון בגדולים לאורך הדורות. הוא לא מבק שמגוי להתגייר ואפילו לא מחילוני לחזור בתשובה. הוא מסכים, נניח, שיש עוד דרכים טובות. בשבילו, במסלול שהשם בחר לו, הוא צועד בנתינת אמון מוחלט בגדולי הדורות. למה זה רע בשבילו, אם הוא מוסגל לכך?
|
|
|
|
|