בית פורומים עצור כאן חושבים

אופציית הפיקציה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-13/2/2012 06:53 לינק ישיר 

כה (לא) אמר חבקוק

אני חושבת שמה שמאפיין אנשים בעלי דעת - זה שהם יודעים להתמקד בנושא מדובר ואינם סוטים ממנו לכל עבר קרוב ורחוק.
וזה מה קרה לנו באשכול הזה, שכחנו את נושאו והתפזרנו לדיונים העצכ"חיים הרגילים.
אז בואו נהיה בעלי דעת, שהרי אם על הדת חלוקים כאן, אם תועלת יש בה, על הדעת - לא, ונחזור לשאלה המרכזית של האשכול הזה, והיא:
האם אנו כמאמינים, מוכנים לשקול בפתיחות את שתי האופציות, האופציה שהדת והתורה וחז"ל אמת לאמיתה הם וכה יעשה האיש החפץ ביקרו ובטובו ובמילוי תכליתו,ובקיום רצון השם כפי שמבואר בתורתו הקדושה שנתן בסיני, או שמא הדת (חלילה, איני מסוגלת בלי להוסיף זאת) בדיה היא והתורה (חלילה) פיקציה היא, וכמו ששמעתי פעם ממכר שלנו, לא חרדי, שנון ומבריק בהגדרותיו, שאמר: במקום לחשוב כמונו שהדת - ממלאת בגודלה ובמחוייבות אליה את כל העולם והמרחב, היא לדבריו בקושי חצי האי-סיני.
זו השאלה העומדת באשכול זה על הפרק. לא אם היא טובה ולא אם היא מחנכת יפה, אלא האם אנו כמאמינים מוכנים במשך רבע שעה לאפשר לעצמנו לחשוב: יתכן שהכל סתם, יתכן שאין בזה ממש. האם חשבנו על הדברים מנקודת המוצא הזאת בלי לרשום מסקנה מראש.
לדעתי - לא, ואני אומרת זאת בכנות, ואיני בושה בכך. אין בי מוכנות לדון בצורה כזו בענין, וטוב שאין לי.
מה דעתכם אתם?

בנוסף הצטרפה פה שאלה נוספת - האם הלא מאמינים, כן מוכנים לדון בכנות בשתי האפשרויות? האם הם בדקו את הדברים מתוך מוכנות להגיע למסקנה שהשם, משה ותורתו אמת? ושאלה דומה, ונדמה לי יותר חשובה מבחינת החשיבה הכפרנית - האם הלא מאמינים שכאן בפורום, שיש להם כנראה נגיעה וחיבור מעשיים לחיי הדת,  בדקו מתוך פתיחות את האפשרות שהדת, למרות הספקות שיש למאמינים, ולמרות שיש גם רכיב של 'דת השכונה', האם למרות ויחד עם זאת, הדת היא צורת החיים המועדפת מבחינת האושר, המימוש והעדינות שהיא מביאה, הנוכחות האלוקית שנותנות המצוות ביום יום, יחד עם ההערכה והכבוד לגדולים בכל הדורות? האם הם כן נתנו לעצמם לחשוב במשך רבע שעה, בלי לרשום מסקנה סופית של הדיון?

מימוני - אנו מחכים לתשובותיך. אמרת משהו בדבר הספקות, תארת תאור בעיני נוגע ללב, ענינו לך, איפה אתה?

לדייר-
כתבת:  
תעשה לי טובה כשתבוא להתווכח מול מכחיש שואה אתה לא תשב על קפה ועוגה ותשוחח איתו בניחוחות על הוכחות לוגיות לקיום השואה.
סביר להניח שאחרי חצי דקה תאדים מכעס תהפוך עליו את השולחן ותעזוב בזעם
.

מה פתאום?
אם אתה אדם מנומס ומכבד, סובלני לדעות נוגדות, לא תהפוך שולחנות מול אף אחד בשום מצב. אני יכולה בהחלט לשבת בבית קפה (עם עוגה מהבייקערי שתורה ודעת אומר שלא אוכל לעבוד בה) מול מי שמכחיש(ה) שואה, ולדון עמו(ה) בנינוחות בנושא. בהחלט.  לא אאדים ולא אעזוב בזעם. כנ"ל מול מישהו(י) שיטען ההפך ממני בכל נושא, כולל נושאים שחשובים ויקרים לי מאד. כולל נושאים אישיים.
ואני יכולה לדון בנינוחות גם עם מי שטוען(ת) לכפירה, ויהיה לי גם מה לומר, אבל בליבי פנימה אדע, שמבחינתי אין זה דיון, כי אין בי שום מוכנות לקבל את דעתו(ה), גם אם יוכיחנה באותות ובמופתים. אני בטוחה שהצדק עמי ושהוא חייב להיות עמי, והשורה התחתונה בויכוח הזה - כתובה מבחינתי בדיו ובאש שחורה ואדומה ובכל מה שאתם רוצים. ממילא, לא תהיה בי פניות אמיתית להקשיב לטיעונים, כי כדברי מימוני אני רוצה להאמין, מתפללת להאמין, ולא אתן לשום טיעון לשבור את אמונתי ואשתדל שגם לא לסדוק אותה, והמוח שלי מכניס את הטיעונים למגירה שכתוב עליה: מיועד להפרכה. ומהר וחזק, בבקשה. עשי כמיטב יכולתך. דחי, הדפי, זרי לרוח. שמרי על הרוח.

האם זה קורה בויכוחי דעות נוספים?
כן. כבר דובר כאן על זה יותר מפעם.
אנשים לא אוהבים להחליף דעותיהם. מיכה גודמן כותב שאנשים מתאהבים בדעות שלהם. איזה משפט חמוד.
לדוגמה: ויכוחי חסידים-ליטאים, גם שם המסקנות כתובות מראש. חסיד בא לויכוח כזה, שומע טיעונים ומכניס מיד למגירה הנ"ל. וכן ליטאי.
למשל, ויכוחי שכנים בעניני כספים-בניה. המסקנות כתובות מראש.
למשל, ויכוח בין בני זוג שקיבלו כבר את החלטת הגירושין. (כמעט) אין אפשרות בעולם שאחד מהם יקבל את דעת הזולת על מה הסלים והחריף את המצב בביתם. המסקנות כתובות מראש. פגשתם פעם גרוש או גרושה שחשבו שהצד השני צדק? למה לא, הרי זו דעה? למה לא להחליפה? ככה, כי אדם לא מוכן לקבל שדעה שגויה שלו הביאה אותו למצב קשה וכאוב. חשוב לו לחוש שהוא הקרבן להתנהגותו של בן זוגו.  לפעמים אחרי טיפול טוב וממושך מגיע גרוש או גרושה למצב שהוא מבין שהוא נושא באחריות למצב. כלומר, אפילו העיקשות הזו, אינה בעוצמה של העיקשות הדתית.
יש הרבה דוגמות נוספות. מסתבר שהמגירה הנ"ל היא מגירה פעילה מאד. צפופה. נס שהיא מתפנה מהר עם ההפרכה, ואפשר כבר להכניס בה דעות נוספות שמחכות לזריה לרוח.
אז מה? זה שיש עוד דוגמאות (נראה לי שבפחות עוצמה מויכוח הדת), לא לוקח את הכוח מהשאלה המרכזית של האשכול. שכאן, בנושא האמונה והדת, בא המאמין ומגירתו במוחו. סיני ייכנס בה בשיר ובהלל, בתום ובאמון, במדרש ובפשט, אי-סיני יוצא מחוץ לחוק בהפרכה ובסלידה. ואכן, כנכתב כאן, הספור על הגדולים שבעניני אמונה קראו תשובה לפני השאלה, מספר את כל הספור. מו"ר זצ"ל נהג לומר: אין לקרוא שאלות בעניני אמונה, גם אם יש להן תשובות מעולות, כי השניה שתעבור בין קריאת השאלה לקריאת התשובה, תזיק לאמונה כמו נקב בקרום המוח. הנה הספור.
ולטעמי אין בכך גם בושה. זו הדרך לשמור על אמונה נטועה בלבנו כיתד שלא ימוט. זה יותר חשוב לנו מצלילות בויכוח ומתדמית רציונלית. בא חבקוק והעמידן על אחת: צדיק באמונתו יחיה, לא ברציונליותו. לא בהסכמתו לאופצית הפיקציה.

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 13/02/2012 06:57:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 08:49 לינק ישיר 

לומדת
כמדומני שיש סתירה בדבריך.

כתבת:
" האם למרות ויחד עם זאת, הדת היא צורת החיים המועדפת מבחינת האושר, המימוש והעדינות שהיא מביאה, הנוכחות האלוקית שנותנות המצוות ביום יום, יחד עם ההערכה והכבוד לגדולים בכל הדורות? "

האם העיירה היהודית היתה כ"כ אידילית עדינה ומאושרת? עייני כל כתבי המשכילים ולא רק הם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 08:56 לינק ישיר 

בע"ב,

ראה "איש ההלכה" להגריד"ס הער' 114  המבוססת דווקא על תיאורו של י. ל. פרץ מתוך "רייזע בילדער, א יונגעל". ובכמה מפרקי "נרתק את השלשלת" של ר' אברהם קריב ז"ל.

תוקן על ידי ספרן ב- 13/02/2012 09:01:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 08:59 לינק ישיר 

ספרן
איש ההלכה נמצא ברשת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 09:04 לינק ישיר 

בע"ב,

כמדומני שעדיין לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 09:29 לינק ישיר 

לומדת
כתבת:אנשים לא אוהבים להחליף דעותיהם. מיכה גודמן כותב שאנשים מתאהבים בדעות שלהם. איזה משפט חמוד.
לדוגמה: ויכוחי חסידים-ליטאים, גם שם המסקנות כתובות מראש. חסיד בא לויכוח כזה, שומע טיעונים ומכניס מיד למגירה הנ"ל. וכן ליטאי.

כשקראתי זאת, ניזכרתי שפעם היה כאן וויכוח על זה, ומישהו טען בדיוק אותה טענה(שהבאת ממיכה גולדמן על דעות, ושאת מפרשת את זה על וויכוחים) טענו זאת על ה'אמונה'(אם היא לא ממקור לוגיי), שאדם שהיתרגל להאמין במשהו ולא משנה במה, ולא משנה כייצד היגיע לאמונה הזאת, הוא מיתאהב בתוכן האמונה הזאת, ואפילו שישכנעו אותו לוגיית שאין כול הכרח לאמונותיו, או אפילו הם הייפך ההגיון הפשוט, ואפילו ניסתרות לגמריי, אבל קשה לו להינתק מהם מאחר שהוא מקושר אליהם ריגשיית. 

וכשחשבתי, או הנה הישתכנעת אני קורא את זה ארחי זה:
אין לקרוא שאלות בעניני אמונה, גם אם יש להן תשובות מעולות, כי השניה שתעבור בין קריאת השאלה לקריאת התשובה, תזיק לאמונה כמו נקב בקרום המוח.
ולטעמי אין בכך גם בושה. זו הדרך לשמור על אמונה נטועה בלבנו כיתד שלא ימוט. זה יותר חשוב לנו מצלילות בויכוח ומתדמית רציונלית. בא חבקוק והעמידן על אחת: צדיק באמונתו יחיה, לא ברציונליותו. לא בהסכמתו לאופצית הפיקציה.

את לא טוענת, שמול ההוכחות הלוגיות וההגיוניות נגד האמונה, יש לך הוכחות נגדיות נאמר מקול פנימי שבך, את טוענת משהו אחר ש'אני בטוחה שהצדק עמי ושהוא חייב להיות עמי,' בלי שום נימוק, כי אם יש לך נימוק, באמת אין על מה להפוך שולחן, את מנמקת את האמונה בחוש שאין למיתווכח, ופשוט חבל על הוויכוח. אם יש כאן עניין לסבלנות מולו, סימן שאת מזהה אצל מישהו מימכם אייזה סדק ב'אמונה' המוחלטת, אז אייך את מסבירה את אי הסכמתך ללישמוע שאיילות או לדון עליהם לוגיית.

זו סתירה שאני לא מצליח לעמוד על פישרה אצלך, את כזאת נבונה וחכמה, אז אייך את מסבירה את הסתירה בליבך, כבר שאלתי אותך פעם השאלה הזו, ולא זכיתי להבין מימך מענה.

חיפשתי ומצאתי את זה בעמוד הראשון באשכול על שמך(מפנינת א., חבל שהיא לא מישתתפת פה). ואני מעתיק :

לומדת,
אבחנת פה את טבע האמונה בצורה נפלאה. חשפת את הסתירות שנושאת האמונה בתוכה -פעמים היא רגשית מנוגדת לשכל ופעמים נדמית היא שכלית מנוגדת לרגש רגעי. היא תלויה מאוד בזרזים חיצוניים, והיא כפויה לרצון בעליה, ברצונם יעצימוה וברצונם יחלישוה.

דברייך אלו חשובים מאוד לעמוד על מהותה של ה'אמונה'.

אנחנו רגילים לחלק את פעילות הנפש לשתי פעילויות עיקריות.
האחת - 'הפעילות הרגשית' הכוללת את כל התחושות והחוויות הסובייקטיביות כאהבה, שנאה, פחד, רגשות אושר וסיפוק, ואפילו חוויות טעם וריח [חווית הטעם היא ללא ספק נפשית - הסובייקט הוא החש את הטעם] וכדו'.
והשניה - 'הפעילות השכלית' הכוללת את כל סוגי החשיבה התודעתית, הלוגית, החישובית, העיונית וכדו'.

כשנבוא לסווג את ה'אמונה', טבעי היה שנייחסה לחלק השכלי. הרי מה היא האמונה? ייחוס האמנה לרעיונות, תיאוריות וכדו' שאין לנו ידיעה ברורה לגביהן. אמנם אינן ידועות בבירור שנוכל להתייחס אליהן כ'ידיעה', אבל הן מספיק סבירות ואמורות להיות תוצאה של דרכי הגיון מקובלים, עד שנוכל להתייחס אליהן כמאומנות. באם היו אלו רעיונות משוערות שהסיכוי להיותן אמיתיות שקול להיותן מופרכות, הן לא היו קונות מעמד של אמונה, וכנראה אף לא של ספק.  

באם נבדוק את שכיחות מושאי האמונה בקרב ההמון, נופתע לגלות שתי תופעות שאינן מסתדרות עם הנ"ל.
האחת - האמונות השונות מתאזרחות בלב רפי שכל וקטני הבנה ועיון באותה שכיחות שהן נמצאות בקרב רמי שכל ועמוקי בינה ועיון. כמובן שלא באותה רמה ועומק, אבל עפ"י רוב באותה מסגרת והקף.
השניה - עליה הצביעה מלומדת. האמונה תלויה מדי בהקשרים זרים לפעילות שכלית, היא קשורה מאוד למצבי רוח של בעליה, היא נתונה לוויסות מתמיד ע"י בעליה עפ"י צרכיהם [לרוב פסיכולוגיים], היא מגיבה מאוד בקלות לרוח הסובבים אותה.

נדמה ששתי התופעות האלו מצביעות שה'אמונה' לא שייכת לחלק העיוני שבאדם.
מונחים תבוניים, לוגיים, ושאר עיוניים לא תלויים בכל דבר אחר מלבד משמעותם וקשרי היחס שביניהם. הם גם לא מוצאים משכן אלא בלב מי שמשכילם ומבינם.
באם האמונה שונה בשתי תכונות מאפיינות אלו, כנראה היא לא שייכת למחלקתם. אמנם מושאי אמונה תמיד יהיו בעלי תוכן ואלמנט תבוני, אך יחס האמנה עצמו אליהם הלוא היא ה'אמונה' - הוא בעל אופי רגשי.
האמנה נרכשת ונבנית לאט לאט בנפש בעליה, אפשר שראשיתה בהסתברות והשערה הגיוניים אפילו בעלות צביון לוגי טהור, אפשר ע"י סיבה נפשית [שאין כאן המקום לפרטן], אפשר ע"י תמימות ילדותית ואחרת. אך אחר שקנתה היא שביתה סבירה בלב בעליה, היא מתעצמת ומתעצמת עד שהופכת לקנין שקשה מאוד להפרידו מנפש בעליו, קשה מאוד להפריכו. אף שבעליה ישתכנעו שקנינם אפשר קנין טעות הוא או אולי מקח ילדות הוא, הפך הוא כבר חלק מנחלתם הקרובה, הוא מזוהה כחלק מרעיונם האישי. לא יעזרו הסברים ונסיון לחשוף את הכשלים בו.

דומה היא האמונה לאהבת אם לצאצאיה, אהבה זו למרות הפן השכלתני שלה, תכונה רגשית היא [הנמצאת בכל בעה"ח. ואין כאן המקום לדון בדרכי קנייתה ההורמונליים] אהבה זו משהתבססה בלב בהליך רכישה והתעצמות, לא תוכל להיות מומרת בשום שכנוע הגיוני בעולם.
דומה היא האמונה להתאהבות רעים שאחר גמר קנינה תתגבר כמעט על כל כח אחר.
דומה היא האמונה לכל רגש עוצמתי, שמשהשתלט על נפשו של אדם, כמעט אין מקום להגיון ותבונה לעוקרו.

כמו"כ ה'אמונה' רגשית היא. מספיקים הגרעינים הרעיוניים שבה להצמיח בלב בעליה אילן מכה שורשי קשר והזדהות איתנים, ולהפריח ענפי עבות של תחושות התקשרות והאמנה. הסברים רבים להם, הם מקנים בטחון, רוגע מצפוני, מסלול עשייה ופעולה, אידיאל למימוש, משמעות סיפוק ואושר, ועוד.

ככל רגש מורכב אחר מושפעת האמונה מסביבתה החיצונית, מתחושת בעליה העכשוית, מרצונם ושיקוליהם.

גם מי שאינו מודע [במתכוון או שלא] לבעיתיות הלוגית בה שרויה אמונתו. אינו מחזיקה ומשמרה בגלל ערך האמת שלה. בזה היא דומה לכל עיון נרכש אחר של אדם שמשהסתגל אליו הרי הוא ממשיך ומתקדם הלאה. הלבוי והתחזוק של האמונה סיבה טובה לה - פירות האמונה. פירות אלו מתוקים מכל, משביעים, מרווים את הנפש יותר מכל דבר אחר. שווה היא האמונה לבעליה לפעמים יותר מנפשם עצמם.

האמונה גם לאחר שספגה חבטות וטלטלות שמבחינה לוגית דיין לפרקה, בכל זאת שורדת היא כל גלים ומשברים. החלק העיוני לא תמיד יכול לה כי נזונת ומזינה היא את החלקים הלא שכילתיים שבנפש האדם.

מאמינים רבים [בערכים מחייבים או שוללים] יוכלו להעיד שאף לאחר ששוכנעו לוגית בחוסר ההצדקה או בטעות הבסיסית שבאמונתם -  עקב סתירות או חוסר הסתברות, כשל דרכי הסק, חוסר בהירות ומשמעות, מקורות חסרי אימון וכדו'. קשה היה להם להינתק מערכי האמונה בהם הורגלו. היה מספיק להם משמעות קלושה וערפל עיוני כדי להמשיך להאחז במה שהורגלו ולנהוג עפ"י אמונתם.
רק בעלי תכונות שכילתיים חזקים, שכח העיון גובר אצליהם על רגשותיהם, היו מסוגלים מששוכנעו, להנתק לגמרי מהרגלי אמונתם.

פנינת א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 09:51 לינק ישיר 

אין סתירה.
אני חושבת שאני פשוט מאד כנה,
ומוכנה לומר לעצמי ובקול, מה שהרוב לא מעיזים לומר לא לעצמם ובטח לא בקול.

מצד אחד, יש בי אמונה מאד עמוקה שנובעת מאור נשמתי, מחוש אמוני שה' כנראה  נטע בי (או ניצוץ, לא משנה) ומהאינטואיציה שלי.  היא לא נובעת מהוכחות לוגיות. בהוכחות לדעתי א"א להוכיח, לא את מציאות השם ולא את אי מציאותו, כדברי ראסל כאן שספרן הביא. (פה אני מדברת על האמונה בהשם ובהנהגתו וברצונו בטוב ובהמצאותו גם בנו, לא בתורתו. )
מצד שני, אני מודעת לכך שאין בי מוכנות לחשוב שהדת היא בדיה, אין בי מוכנות לשקול בפתיחות את עיקרי הדת היהודית-סיני וחז"ל וכל היתר. אינני מוכנה להיות בדיון אמיתי שיאפשר את הפרכתם. אני לא רוצה ולא מוכנה לחיות עם המסקנה הזו, אם אגיע אליה, לכן איני מאפשרת לעצמי לשקול בצורה שאולי תגיע אליה.

זה הכל. זו אמת.
עדיף לשקר את עצמי ולהגיד: שקלתי בפתיחות וראיתי שאכן ניתנה התורה מסיני וכל מצוותיה אמת מוכחת?
אבל זו לא אמת.מעדיפה להסתכל ולומר: נכון. איו אצלי-אצלנו אופצית פיקציה ל ד ת   ו ל ת ו ר ה ו ל מ צ ו ו ת. .

תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 13/02/2012 09:53:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 10:13 לינק ישיר 

"אני חושבת שמה שמאפיין אנשים בעלי דעת - זה שהם יודעים להתמקד בנושא מדובר ואינם סוטים ממנו לכל עבר קרוב ורחוק. וזה מה קרה לנו באשכול הזה, שכחנו את נושאו והתפזרנו לדיונים העצכ"חיים הרגילים.

בדיוק להפך.
אנשים בעלי דעת מה שחשוב להם זה לתפוס הזדמנות ולהחכים גם מנושא צדדי ולא ללכת כעדר אחרי הרועה.
אנשים בעלי דעת יכולים גם לחזור לנושא המרכזי,בלי בעיה,בכל עת.

אז בואו נהיה בעלי דעת, שהרי אם על הדת חלוקים כאן, אם תועלת יש בה, על הדעת - לא,

לידיעתך הדיון לא היה על הבחנה בין דת לדעת אלא על הבחנה בין דת לדעה
.

ונחזור לשאלה המרכזית של האשכול הזה, והיא: האם אנו כמאמינים, מוכנים לשקול בפתיחות את שתי האופציות, האופציה שהדת והתורה וחז"ל אמת לאמיתה הם וכה יעשה האיש החפץ ביקרו ובטובו ובמילוי תכליתו,ובקיום רצון השם כפי שמבואר בתורתו הקדושה שנתן בסיני, או שמא הדת (חלילה, איני מסוגלת בלי להוסיף זאת) בדיה היא והתורה (חלילה) פיקציה היא, וכמו ששמעתי פעם ממכר שלנו, לא חרדי, שנון ומבריק בהגדרותיו, שאמר: במקום לחשוב כמונו שהדת - ממלאת בגודלה ובמחוייבות אליה את כל העולם והמרחב, היא לדבריו בקושי חצי האי-סיני.

את חוזרת לנושא שנטחן לעייפה עד דק
אילו היה לך חידוש כלשהו-ניחא..
אבל מי שמוסיף חלילה חלילה חלילה וחוזר חלילה פוסל את עצמו מראש לדיון רציונלי.
פנינת א. סיכמה את הנושא בהבחנתה בין רגש לשכל.
על ענייני רגשות אין מה לדון.
כל אחד והרגש שלו ואם ברצונו של אדם לשתף אותנו ברגשותיו העמוקים-הוא מוזמן בכבוד אבל ללא התיימרות לקרוא לכך דיון
..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 16:56 לינק ישיר 

פרוטגורס כתב:
ומי מחליט מהי דת ומהי דעה? הרדיו?

דת = חוק,
דעת = חיבור חכמה ובינה להלכה למעשה, (אדם יכול להיות חכם בלי דעת,)
בעצם כל חוק אנושי\חברתי\תרבותי (= דת) בא מתוך הדעת או מחוסר דעת, כלומר שחכמי האומות בכל הדורות רצו לקיים הלכה למעשה את דעתם (שבא מהחכמה והבינה יחד שהם הדעת) אז חוקקו חוק (= דת)
ולכן שלתרבות X יש חוקים (דת) טובים ?! אז אומרים עליהם שהם "עם" חכם (= חכמה) ונבון (= בינה)

אסתר פרק ד פסוק יא

כָּל עַבְדֵי הַמֶּלֶךְ וְעַם מְדִינוֹת הַמֶּלֶךְ יוֹדְעִים אֲשֶׁר כָּל אִישׁ וְאִשָּׁה אֲשֶׁר יָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ אֶל הֶחָצֵר הַפְּנִימִית אֲשֶׁר לא יִקָּרֵא אַחַת דָּתוֹ לְהָמִית לְבַד מֵאֲשֶׁר יוֹשִׁיט לוֹ הַמֶּלֶךְ אֶת שַׁרְבִיט הַזָּהָב וְחָיָה וַאֲנִי לֹא נִקְרֵאתִי לָבוֹא אֶל הַמֶּלֶךְ זֶה שְׁלוֹשִׁים יוֹם:

תוקן על ידי maxmen ב- 13/02/2012 17:20:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 17:14 לינק ישיר 

אמר הבעש"ט: כאשר הגעתי למדרגת יישוב הדעת הגדול, הבנתי שעדיין לא התחלתי כלל בעבודת השם. שאל איש את רבי משה מקוברין: והלא אמרו חכמינו: דעה קנית מה חסרת? השיב הרב: שמעתי ממורי, דעה קנית - אם סבור אתה שכבר קנית דעת, הרי חסר אתה מה, היינו בחינת ענוה; ואילו דעה חסרת - אם ברי לך שאתה חסר דעת, הרי מה קנית, היינו בחינת הענוה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 23:33 לינק ישיר 

לומדת

כתבתי בעבר שקשה לי להספיק לענות. חלק מהסיבה יתבהר לקמן. אני מתייחס כאן לדבריך בעמוד 2. זה מה שיש ועדיף מכלום, לא?

כתבת שם את ההערות הבאות:

האם אנו באמת בודקים אפשרויות מפחידות כמו שהדת היא כולה שקר ואין אלוקים?

אולי אנו רק משתעשעים בספק כי זה מסייע לנו להרגיש אינטלקטואלים?

את מעידה לגבי עצמך שכך את חושדת את עצמך.

את מציעה לי לשאול את עצמי אם זה באמת כך.

עד כאן שאלותיך.

תשובותי פשוטות למדי, והן חזרה על מה שכתבתי לעיל.

אני סבור שאנו כן בודקים. ובכלל, מה זה לבדוק. להעלות שאלה, לחוש אותה. ובכלל עד כמה העלאת שאלה עם אמונה שיש תשובה או שהשאלה אינה מספקת כדי לערער פוסלת?

את מעידה על עצמך שאינך שואלת "באמת". איני יכול לקרוא את ליבך. איני יכול לקרוא אפילו את ליבי שלי. אבל במידה שאני מכיר את עצמי, אני שואל באמת. עם המוכנות והכאב. זה מה שהיה באשכול ההוא. ואלו ספקות כואבים ביותר.

וכפי שציינתי באשכול אחר לגמרי, עצם הכאב מחמת השאלה הוא עצמו מעין ראיה (אקזיסטנציאלית אולי) לצורך שלנו באלוקים ובדת. זה יכול להתפרש כראיה לחשד שאנו משלים את עצמנו. וזה יכול להתפרש כמשהו יסודי שה' נטע בנו כדי שנזדקק לו ונחפש אחריו.

ואם אנו עוסקים בשאלה איך יודעים מה באמת יש בלב, כאן אני מעלה הצעת זהירות. יש לנו נטיה לחשוד בעצמנו. אולי יותר מדי. אין כוונתי לך ולעצמי אלא לטיפוס האינטלקטואלי מטבעו. כל מה שחלק מדי, אמיתי מדי, מעורר ספק. האם זו לא טעות.

נכון שאין אנו יכולים לחדור לפני ולפנים של עצמנו. לכן יכול כל אחד להאשים אותנו שאין אנו עושים על פי הגדרה מספיק לשם שמים בלי כוונה לקבל שכר. לכן אנו עשויים לחשוד במניעים שלנו עד אינסוף.

מסקנתי שלי היא שעיסוק מרובה מדי בשאלות כאלו שאין עליהן תשובה מפסיק לגלות אמיתות נסתרות ומתחיל ליצור רגשות חדשים שאנו מייחסים לעצמנו.

לפיכך:

הנכונות לדון בשאלה על ידי הכרעה לדון בה היא מספקת ואין צריך יותר מזה.

החיטוט אחרי רגשות "אמיתיים חבויים" עלול להתעלם ממה שיש וליצור רגשות חדשים ובדרך כלל שליליים.

האם כל זה קשור לנושא האשכול? למעשה עדיין לא קראתי את רובו... אבל ניסיתי להתחיל לענות למה שמצטבר. ועל שבירת הרצף סליחה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 23:44 לינק ישיר 

יתכן

כרגיל דברים עמוקים וראויים למחשבה. אבל עדיין לא דברים שאין עליהם תשובה.

ראשית, כתבת שאם אדם מסור לרצון להאמין בדת זה פוסל את יכולתו לבדוק. כך הבנתיך ואולי טעיתי. תשובתי כתשובתי ללומדת. מדוע שזה יפריע?

אולי כוונתך (וכוונתה) היא כזו. כפי שהתבאר באשכול מקביל, יש אמונות שאין הכרעה ברורה לגביהן. למשל הסיפור על הבעשט שחצה נהר על חגורה. או, להבדיל, על אליהו שקיבל אוכל מעורבים. לפי מה אנו בוחרים להאמין או לא? (אם זה משמעותי לומר כאן שאנו "מאמינים", וזה עצמו צריך בירור, אבל הבה נניח שכן. הרי כל מה שאנו עושים הוא לברור בין אמונות, בפורום לפחות). לפי בחירה שאני מציע לכנות "מערכתית". לפי מערכת שיקולים ואמונות שתלויים יחד.

כיון שאין ראיה מוכרחת, כאן יכול יתכן לבוא ולטעון, או להאשים: אין זו הכרעה אמיתית. זו הכרעה מוטה.

אבל תמהני על עצם אמירה זו. אם יש סיבות טובות להכרעה לכאן או לכאן, אז יש. ואם אין, אז כל הכרעה תהיה על בסיס כלשהו. גם בסיס פרגמטיסטי (שמוביל כנראה לדת השכונה) אינו פסול לפי זה.

ואם יטען הטוען: תראה, אתה בוחר במה להאמין כי אין לך ראיה, התשובה של הפרגמטיסט תהיה: טוב מאד, בדיוק.

איני אומר שאני פרגמטיסט או שאני רק פרגמטיסט. או שאני מאמין בדת השכונה שלי (ואני לא. כי דת השכונה שלי היא עתיקת יומין ושונה מאד משל דת השכונה שאני גר בה) מסיבות פרגמטיות. יש לכך סיבות נוספות, מהן אישיות מאד שלא ניתן אלא לספר עליהן, אם רוצים ומוכנים וחלק מזה לא יתכן להעביר. אבל כוונתי ששיקול פרגמטי אינו פסול, גם אם הוא מעורר חשד. מצד שני, אולי זו טענת יתכן. שיש כאן רק פרגמטיזם ואפילו לא מודע. וכמדומה שבפורום שלנו מותר להיות פרגמטי, אבל צריך להיות מודע לכך.

תוך כדי כתיבה דומני שהגעתי למחוז אחר ממה שתיכננתי. (בדרך כלל אני כותב מה שאני יודע מקודם וכאן זה התבהר תוך כדי כתיבה, אני מקוה שמותר גם את זה). אבל זה נראה לי נכון וחשוב.

שנית כתבת על הפרשנות המסורתית שתי טענות. ואני איני מתאפק למרות שהן לא שייכות הלום. ולא עוד אלא שזה יטה את הדיון.

ראשית כתבת

לגבי סיפורי המקרא, עצם האפשרות של פרשנות חלופית, משמיטה את השטיח מתחת רגלי הפרשנות המסורתית. בכל אופן הפרשנות המסורתית נהפכת לעוד סיפור ככל הסיפורים הדתיים הרבים.

כאן צריך דוגמא. כי הפרשנות המסורתית שלי נראית לי כפשט הפשוט.

יותר מכך, מה זו "עצם האפשרות של חלופות". הרי תמיד ניתן להציע חלופות. המטרה היא למצוא חלופות שאינן רחוקות מהפשט. אבל כאן הכשלתי אותך בבקשה סותרת, לקבל תשובה חלקית ולשמור את תשובתך שלך למקום אחר.

עוד כתבת בהמשך של קטע זה.

הטיעון מבוסס על ההבחנה, כי דברים שנראים כה פשוטים כאשר דנים ללא חשש, הופכים ליגעים מאד כאשר חושבים מתוך הקופסה. אני לא מכיר עוד סוגיה בה אפשר להצביע על התופעה הזו.

ואני רואה את הפרשנות למקרא והמקרא עצמו אחרת לגמרי. אין עצה אלא לבדוק - באשכול אחר. למעשה היו דוגמאות רבות לכך. למשל בכלל שגילה גרינץ. ראה שם (איני זוכר את הלינק אבל יש רק אשכול אחד לחיפוש עם המילה "גרינץ" בכותרת).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 23:48 לינק ישיר 

ועוד על דבריך.

ציטטת אותי (ואיפשרת לי להנות ממה שכתבתי, סמיילי) על הספק ועל רצוני לפתור אותו בכיוון מסויים.

כבר כתב יהי אור שאנו סובבים במעגל. אחרים סבורים שלא. אני סבור כמו יהי אור ואשתדל לבאר.

מדוע אני זקוק לפתור את הספק? מפני שאני מודע לו! מפני שאני יודע שהוא קיים.

אני מפנה אותך לסיפור החכם והתם של ר' נחמן, לפירושו המופלא של שטיינזלץ, ולמה שכתבתי על זה. נדמה לי שעיקר דברי התפרסמו בפורום אחר אז איני יודע למצאם.

שם החכם נתקל בספקות על אמונתו. האם יש מלך? האם יש מי שראה את המלך? או שאלו רק מסורות בשם מסורות ללא התחלה? פיקציה בלשוננו? ואם מישהו מדווח שראה את המלך, מה ראה? אולי זו רק אשליה?

אמנם יש כאלו שאצלם יש חוית התגלות שהיא, מטבעה, אבידנטית (=מעידה על עצמה באופן לא ניתן לערעור). לעתים יש לנו רושם שזכינו למעט מזה. אני מרשה לעצמי לשער שגם לך יש כאלו. רק מה, לאחר שחולף זמן, מתחילים לפקפק. שואלים אם זה באמת היה כך או שזו רק פרשנות.

בכל אופן, השאלות הן שאלות והתשובות הן תשובות. אני יודע שיש שאלה. האם זה שאני מכריע לפתור אותה כך ולא אחרת הופך את התייחסותי לפסולה? על שום מה? האם מעיד "סופו על תחילתו" שלא שאלתי באמת?

כבר איני יודע מה זה "באמת" אצלך. כלומר חשבתי שאני יודע להשתמש במילה, אבל כנראה לא. אולי תרצה להבהיר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 23:54 לינק ישיר 

מרכא כתב

כעת, אם אני נוטה אל האמת, ואגיע למסקנא שהאמת אצל האתאיסטים והחילוניים, והדתות הופיע כשהסיכזופרן הראשון פגש את האדיוט הראשון, אהפוך לאתאיסט,

זה יצער אותי לחשוב שאדם הפך לאתאיסט, אך זה ישמח אותי לחשוב שאדם חשב והגיע למסקנות ונהג לפיהן בעקביות.

רק מה, כיצד ניתן להגיע למסקנה זו שהדת נולדה כאשר סכיזופרן פגש אידיוט? היש לך ראיות? סמיילי.

הטענה של יתכן היתה שאנו איננו מוכנים להתיחס ברצינות לשאלות שמערערות על הדת ועל דת השכונה במיוחד. חוששני שהמשל שלך על סכיזופרן ואידיוט אינו מהוה חלופה. אבל אולי החמצתי משהו, או שלא בדקתי מספיק טוב כי אני מכור מראש לצד אחד... סמיילי.

(ניתן לשפץ את ההשערה על ידי טענות מהסוג שהדת מבוססת על העצמה של תחושות פסיכולוגיות, למשל מהתקופה של הינקות לפני יכולת ההמשגה. אכן זה יכול להיות הסבר לחויות מיסטיות, ואני מחפש בתקופה האחרונה מחקרים שעסקו בכך. כנגד גישה זו - וגם כנגד גישת הרב סולוביצ'יק שטען באחד ממאמריו כי החויה הדתית מבוססת על חויות הילדות, אני סבור שיש גם חויות דתיות של בגרות, וזה נושא שטעון מחקר ופיתוח. אבל לא זה נושא האשכול).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/2/2012 23:57 לינק ישיר 

צענע

בדיון בינך לבין פרוטגורס כתבת:

המהות של דת היא שהיא מוכתבת משמים על ידי גורם עלום ובלתי נראה שמעניש על כל סטיה בענשים קשים.
הדת מקורה בספר עתיק שעבר במסורת מדור לדור.
הדת אינה מאפשרת חשיבה עצמית כי הכל מוכתב מגורם שמימי שאין לשאל עליו שאלות .
ועוד מאפיינים מהותיים שלא כאן המקום להאריך בהם.
שום דבר מהדברים האלה אינו קיים בגיבוש דעה שכל מהותה היא היותה  אנושית.

זה תיאור לא רע בכלל של דת, אבל לא של כל הדתות.
אפילו לא תיאור של היהדות לפי כל גרסאותיה המעניינות...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אופציית הפיקציה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.