בית פורומים עצור כאן חושבים

אופציית הפיקציה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/2/2012 08:58 לינק ישיר 

אני מניחה שרבים או לפחות שנונים וחריפים, יתקפו את כחלון
לטעמי הוא אמר פה משהו שמצריך עיון והתבוננות ויש לו היתכנות מציאותית.

יתכן שנטועה בנו הרגשת אמונה, כפי שדובר באשכולות אחרים, ונבראנו עם רצון פנימי-נשמתי לקיים תורה ומצוות
ואם כך, אולי לכן אופצית הפיקציה נדחית ממחשבותינו
כי היא בניגוד לטבע בריאתנו הרוחני
כמו שאיננו דנים באופצית אי האכילה והשתיה גם אם נרצה מאד מאד לרזות.
כמו שאיננו דנים באופצית אי השינה, למשך כמה ימים, גם אם יהיה לנו עומס עצום.
מה שחיוני לנו, איננו דנים עליו כפיקציה אפשרית.
אולי משהו בנפשנו מרגיש שהתורה והמצוות חיוניים לנו וחלק מעצמיותנו
נכון שאין דרך להוכיח זאת ויש פה הנחת המבוקש,
להניח שיש משהו כזה ואז לומר שהמחשבות הפוסלות את אופצית הפיקציה באות ממנו,
אבל היות שאין דרך לחשוב על דבר כזה בלי הנחת מבוקש,
אז אולי הוא הנכון?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 09:29 לינק ישיר 

לומדת
אם לדין יש תשובה.
עובדה שאין אנשים שאינם אוכלים או ישנים אבל ישנם רבים שתורה ומצוות כלל אינם חסרים להם, והם אפילו הצליחו לעשות דיאטת מצוות בהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 09:40 לינק ישיר 

האם אותם שהצליחו לעשות דיאטת מצוות הצליחו לעשות גם כן דיאטת יהדות ומכריזים על עצמם כאינם יהודים וכמה כאלה? האם יותר מאצבעות יד אחת?
 כמה רם אורן איכא בשוקא?

ושאלת השאלות: האם בן מלך יכול להיות תרנגול? .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 09:56 לינק ישיר 

כחלון
נניח כדבריך, אזי הגדרת יהדות היא כאוכל, אולם קיום מצוות, לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 10:14 לינק ישיר 

לומדתלומדת כתב:
אני מניחה שרבים או לפחות שנונים וחריפים, יתקפו את כחלון
לטעמי הוא אמר פה משהו שמצריך עיון והתבוננות ויש לו היתכנות מציאותית.

יתכן שנטועה בנו הרגשת אמונה, כפי שדובר באשכולות אחרים, ונבראנו עם רצון פנימי-נשמתי לקיים תורה ומצוות
ואם כך, אולי לכן אופצית הפיקציה נדחית ממחשבותינו
כי היא בניגוד לטבע בריאתנו הרוחני
כמו שאיננו דנים באופצית אי האכילה והשתיה גם אם נרצה מאד מאד לרזות.
כמו שאיננו דנים באופצית אי השינה, למשך כמה ימים, גם אם יהיה לנו עומס עצום.
מה שחיוני לנו, איננו דנים עליו כפיקציה אפשרית.
אולי משהו בנפשנו מרגיש שהתורה והמצוות חיוניים לנו וחלק מעצמיותנו
נכון שאין דרך להוכיח זאת ויש פה הנחת המבוקש,
להניח שיש משהו כזה ואז לומר שהמחשבות הפוסלות את אופצית הפיקציה באות ממנו,
אבל היות שאין דרך לחשוב על דבר כזה בלי הנחת מבוקש,
אז אולי הוא הנכון?

על כל זה ניתן לטעון בפשטות שמדובר בפסיכולוגיה פשוטה.
כך חונכנו מגיל 0 ומכאן כל הצרכים הנפשיים והנשמתיים ושאר
מילים יפות ורכות.
תקחי נוצרי אדוק וגם הוא לא יוכל לחשוב על חיים ללא ישו הרחום והחנון
והוא יעטוף את זה בסוכר ופצפוצי שוקולד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 12:46 לינק ישיר 

אני רואה שלא הובנתי. כנראה לא הסברתי את עצמי כראוי.

במחשבה שניה, אולי הדוגמה שהבאתי מהתפילה פחות מוצלחת. אנסה להבהיר.

לא התכוונתי להבדלי ה"כוונות" אלא להבדל, או יותר נכון לניגוד, בין תפיסות משמעות התפילה.

התפיסה האורתודוקסית, הנתמכת על ידי הנוסח, גורסת כי התפילה היא, מעבר לשבח והודאה, מה שמכונה "בקשת צרכים". כל נוסח התפילה מכוון לכך.

והנה קמו אנשים אשר מבחינתם, כל הרעיון לבקש מה' ויותר מכך שה' ישנה את "דעתו" בעקבות בקשה או כל גורם אחר, מופרך פילוסופית. לצורך הדיון לא חשוב אם הם צדקו או טעו.

לטעמם, התפילה אינה אלא ביטוי לכך שאנו מקבלים עלינו עול מלכות שמים ומכירים שה' הוא האלוהים.

למרות זאת, הם "משתמשים" באותו נוסח, המוכיח את כוונת מנסחיו, ואינו משקף כלל, את משמעות התפילה מבחינתם.

במילים אחרות, יש תפילה, יש לנו נוסח ועלינו רק למצוא את ההסבר המתאים לתפילה ולנוסחה. אפולוגטיקה בלע"ז.

כנ"ל ובצורה הרבה יותר בולטת בטעמי המצוות.

בנוהג שבעולם, כאשר הנחות היסוד שהובילו למסקנה כלשהי קורסות או מתערערות, המסקנה מתערערת בעקבותיהן.

יוצאת מן הכלל היא הדת. מסגרתה, שהיא לכאורה מסקנה כתוצאה מהנחות יסוד מסוימות, לעולם עומדת. ההנחות משתנות חדשים לבקרים. בדרך כלל לאור הנחות היסוד של הסביבה הלא דתית, בהתאמות הנדרשות.

זהו ההבדל בין "הסבר" ל"תירוץ".

המטרה מסומנת מראש וקבועה. האמצעים והתירוצים משתנים כל הזמן לפי הצורך.

יש מגוון סיבות שביכולתם לגרום לתרץ ולא לערער. אחת מהם היא אי היכולת, ולו ברמת האופציה, לומר ואולי אכן לא.

כחלון,

דבריך מחזקים ומאמצים את טיעון האשכול.

חבל שאתה חושב שאתה בן מלך וכל השאר תרנגולים. זו חשיבה תרנגולית.

תו"ד,

מחשבתך כי באתי לכלל כעס, טעות היא שבאה לידך.

אולי כדאי שתתמקד בתוכן הדברים ולא רק בתצורתם המילולית.

טענתי שאותו אחד שלא קרא ולא שנה ינהג שלא בחכמה כאשר יזלזל בסברות הברורות. אז מה אתה עונה? שהסברות פשוטות?

והערת אגב. מותר קצת לנסות להבין את הפוזיציה של הזולת. אינך יכול לקבל שמי שלא קרא ולא שנה, גם לא משפטים, יתקשה בהבנת סברות שזרות לו?

כדאי תמיד לחשוב על אופציה נוספת.

פרוטגרוס,

אתה חוזר על טענתך שוב ושוב בלי שאתה טורח להוכיחה.

אנא אל תביא דוגמא משוליים קיצוניים, שאף הם לא מצהירים מראש כי כל שאלה על עמדתם היא "ניסיון" שיש להתגבר עליו. הם מסכימים לחלוטין כי עליהם לנמק את טענתם. אני לא מכיר איסור לשמוע טענות ימניות שמא יושפעו מהן. בוודאי שלא אמירה כי יש לקרא את התשובות לפני השאלות כדי לא להיות רגע אחד בספק ח"ו....

ראוי להבדיל בין עמדה שהיא בהגדרה לא לוקחת בחשבון את אופציית הפיקציה, לבין אנשים חסרי יכולת חשיבה פתוחה וחפשית.

העובדה שיש דעות שונות, אינה מלמדת כי צד אחד הנו פונדמנטליסטי, למרות שבכל צד יש כאלה.

אולי דווקא חוסר יכולתך להתייחס לעמדות שמאלניות קיצוניות כעמדה, היא בגדר פונדמנטליזם?

אשמח לראות את כל אותם אנשים הפתוחים באמת לתהיות. לא רק כדיון מלטף אגו פילוסופי.

אולי נתחיל אתך. אתה לוקח ברצינות את האפשרות כי התורה היא מעשה ידי אדם ואן בה שמץ של אלוהיות?

אינך צריך לענות לי. תענה לעצמך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 12:56 לינק ישיר 

אבל האמת, כתמיד, מורכבת יותר: החשיבות העצומה שייחסו בעלי ההלכה לחוק האלוהי לא מנעה מהם לתור ללא הרף אחר פתרונות שיאפשרו לעולם היהודי להתאים עצמו למציאות המשתנה, תוך שהם מפגינים וירטואוזיות משפטית שהייתה מותירה את עורכי הדין הממולחים ביותר פעורי פה. בנימיני משוכנע משום־מה שכושר ההסתגלות היהודי אינו עולה בקנה אחד עם הלגאליזם הרבני, אך בפועל הסינתזה ביניהם הייתה מושלמת: השיח ההלכתי אפילו אימץ בהתלהבות את עקרון ה"הערמה", המאפשר לעקוף באלגנטיות הגבלות ואיסורים שונים. הודות לעיקרון זה יכולים יהודים שומרי מצוות לעבוד את אדמת ארץ ישראל בשנת שמיטה וליהנות מלחם טרי מיד עם צאת חג הפסח; המכירה הפיקטיבית של הנכסים ה"אסורים" (חמץ ואדמות) לגוי, לפרק זמן מוגבל, פוטרת אותם מן הצורך להתמודד עם מציאות בלתי נסבלת מבחינתם. התיאורטיקן הסלובני סלבוי ז'יז'ק, שאת הגיגיו מכיר בנימיני היטב, ציין בהקשר זה שבעיני הנוצרים, ההסדרים ההלכתיים האלה נתפסו תמיד כסוג של הונאה, שכן היהודים "מוצאים דרך להפר את הציווי תוך קיום לשונו... להשקפתנו, הנוצרים, הם אשמים בלבם, שכן השקיעו את על מרצם לא בהפנמת האיסור האלוהי, אלא בשאלה כיצד לאכול מן העוגה ולהותירה שלמה..."

מתוך הגליון האחרון (תרתי משמע, וחבל) של תכלת http://www.tchelet.org.il/article.php?id=548

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 13:00 לינק ישיר 

הגמישות ההלכתית היא סוגיה נפרדת הקשורה לדרך ההתמודדות עם קבלת עול המצוות, ללא אפשרות שינוי מהותי.
עניין של טקטיקה. לא אסטרטגיה.

תוקן על ידי ייתכן ב- 20/02/2012 13:01:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 13:16 לינק ישיר 

יתכן
בדרך כלל רואה אני את דבריך, בעיני האמונה והתפילה וכו', אבל לא הבנתי
הגמישות ההלכתית היא סוגיה נפרדת הקשורה לדרך ההתמודדות עם קבלת עול המצוות, ללא אפשרות שינוי מהותי.

אין גמישות הלכתית- יש אנשים שאינם מקבלים הרבה מההלכות, ויש שבכלל לא מקבלים את ההלכות של השו"ע, למרות שמקיימים אותם מתוך מצות אנשים מלומדה, כי כך זה בשכונה.
בעניני התפילה- אנחנו יותר מדקלמים ממתפללים, כי ספר התפילות מזמן הוא לא ספר תפילות,  יש להניח כי נושאי התפילה- בקשתו של האדם מבוראו. שונים מהותית היום מאשר בימי אנשי כנסת הגדולה, שאליהם מיחסים  התפילות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 14:14 לינק ישיר 

האם הרמב"ם כאשר ניסח את הי"ג עיקרים שיקר או היה שבוי בפסיכולוגיה מימי הילדות או אולי אינטרס של כח ושליטה על המאמינם התמימים?

ושוב השאלה האם בן אדם יכול להפוך לתרנגול אם למישהו צורם שהוא בן מלך?
זו טענתי שיהודי שנולד לא יכול להתכחש ליהדותו ולאמונתו אלא מתוך כפית היצר האונס אותו לחשוב כך, וגם אז עד שיטען פיקציה הדרך ארוכה עם רבדים שונים של הכחשה והשכחה,

גם ממצוות קשה להיתנתק ופושעי ישראל מלאים מצוות כרימון
ועצם היכולת להינתק מהמצוות היא תמציתה של הבחירה החופשית הניתנה לאדם,
רק יהודי שמתנכר ליהדותו יכול לצעוק פיקציה.וכבר מאז ומעולם היו את הטוענים פיקציה כבר לרגלי הר סיני ממחוללי העגל מאז ועד היום אין חדש תחת השמש, אולם

"הבטיחה תורה שסוף ישראל לעשות תשובה בסוף גלותן ומיד הן נגאלין" הרמב"ם הלכות תשובה פרק ז הלכה ה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 15:12 לינק ישיר 

כחלון

ברוך הבא אל הפורום!

יפה כתבת.

וחבל שדבריך ייבלעו בסופו של אשכול, ועוד יותר אם האשכול יתארך והם ייעלמו.

אם הבנתי, אתה טוען (טענה שגם אני סבור בה כמוך) שה' ברא את האדם עם כשרון לאמונה ולדת, והכשרון הזה מתעורר בו. (או לפחות בעם ישראל, אם כי לזה איני רואה בסיס כיון שאני סבור שכל בני האדם נבראו בצלם ואין ליהודי נשמה מיוחדת ושונה).

זו טענה אונטולוגית. כלומר לגבי המציאות.

הטענה של יתכן היתה לגבי היכולת שלנו לבדיקה לוגית טהורה.

לפיכך, דומה שהטיעון שלך מספיק בהחלט לפתיחת אשכול נוסף, אם גם אשכול המשך.

אם הבנתי, יש בינך לבין ייתכן מחלוקת לגבי הגמישות ההלכתית. האם היא משקפת חוסר נכונות להיפרד מעל הדת ומרעיון ההלכה המחייבת, המתפרשת מחדש, או שהיא נובעת מאותה מחוייבות הבנויה לתוכנו.

אמנם לדעת שניכם יש כאן גישה שאין לה הצדקה שיטתית והיא נכפית על ידי האדם הממאן להיפרד מדתו. ובזה אני סבור שאני חלוק על שניכם. כלומר, ודאי שפרשנות מחדש אינה צעד הכרחי לוגית. אבל  כאשר אנו רואים את ההלכה, ואת הנתון הדתי, כנכון, אנו מעדיפים לפרש מחדש אמונות אחרות שיש לנו לאורו.

וכבר כתב על זה פרופסור אליעזר גולדמן את אחד החשובים במאמריו ואחד החשובים שקראתי, וראוי היה לסכמו לפורום, אודות הפרשנות מחדש של דברי נבואה וכך הוא גם לגבי דברי הלכה ומסורת.

יש כאן לדעתי מקום לשני אשכולות. את הראשון יש לפתוח על המחוייבות הבנויה, האונטולוגית והפסיכולוגית, לדת או ליהדות. ואת השני על הפרשנות ההלכתית שתשנה כל דבר לפני שתוותר על הרעיון של מסירת התורה.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 16:19 לינק ישיר 

ייתכן

אתה שוב ושוב מנסה להסיט את הדיון לפוזיציות נוחות עבורך מבלי שאתה משדרג את טענותיך.

מי דיבר על קיצוניים? אני חוזר ומדגיש שוב ושוב. אני מדבר רק על מיינסטרים! האם האמונה הקומוניסטית היתה נחלתם של קבוצה קיצונית? אמונות 'ההשקפה הטהורה' בתל אביב של היום - צאצאי הקומוניסטים של פעם, היא נחלתם של אנשים קיצוניים בדוקא? אתה באמת חושב כי תל אביבי מאמין, מגלה סובלנות לדעות ותרבויות אחרות - כמו למשל למתנחלים - יותר מאשר מאמין באלוקים לדעות כפרניות? אתה צוחק או שאתה רציני?

האם כאשר הפרובינציאלים ו'בעלי התשובה' התל אביבים, אשר הזדהו שנים עם השמאל מתוך אמונה כנה כי השמאל בסך הכל שואף להגיע לפשרה עם הפלסטינים מתוך ראייה פרקטית ופשרנית, ולפתע התברר להם כי 'הגדולים' מהשמאל בכלל לא מעוניינים להגיע לפשרה, הם פשוט מעוניינים מסיבות דתיות פנאטיות שהפלסטינים יינצחו בכל מקרה, ומכאן השנאה התהומית שלהם לצה"ל. האם הדבר גרם למישהו מכל אותם בעלי תשובה לערער על ההשקפה הטהורה במשהו? מישהו מאותם עשרות אלפי הבעלי תשובה ניסה פעם להרהר באיזה שמאל הוא מאמין? בזה הפרקטי כביכול או בזה הדתי? או שעיסקת החבילה היא כוללת לכל מה שיגידו כהני הדת בימים ההם ולא תסור ימין ושמאל?

כבר שאלתי פעם, האם אתה מאמין שאדם רציני יכול להתקדם באקדמיה ובשכונות הקאסבה בתל אביב, מבלי שהוא יהיה אנוס - במקרה הטוב -להתחזות לתומך נלהב בעמדות השמאל? אם זו היא לא דוגמטיות, מה היא כן דוגמה?

אז נכון שחלק מהתעמולה ההשקפתית של החילוניות התל אביבית היא להכריז שהיא פתוחה ומאפשרת כביכול לאנשיה חופש מחשבה ופעולה. האם בשל התעמולה הזו אתה מבקש מכולנו לכרוך את עצמינו בנאיביות שלך? האם הג'יאד הפונדמנטליסטי הדתי שלא לאפשר לשום שופט בעל עמדות ימיניות לכהן בבתי המשפט ולשום עיתונאי ימיני לקבל עמדה בתקשורת והכל מחשש לטישטוש ההשקפה הטהורה בקרב צעירי הצאן, מלמדת על פתיחות? עוד מעט תגיד לי שהיא גם מלמדת על דמוקרטיה! או איך הם קוראים לזה? להציל את הדמוקרטיה.

שים לב, אתה מבקש ממני במלוא הרצינות לראות בשמאל הקיצוני, עמדה הגיונית, מבלי לאפשר לי לחשוד בה בפיקצייה ובתעמולת המונים. וכל זאת מדוע? רק בשל כך שישנם אנשים המחזיקים בעמדה הזו! או רק בשל כך שהיא משודרת מבוקר עד ערב ברדיו ובטלוויזיה! ואם כן, אני שואל: מדוע לא לראות בדת האלוקית כעמדה? אין מספיק אנשים שמחזיקים בה? או שמא הם לא מספיק פופולארים וזוהרים עבורך, כדי שאוטומטית תדרוש מכולם להכיר בהם כעמדה שיש לה הגיון? בכלל, האם העובדה שאנשים מחזיקים בעמדה כלשהי, היא רלוונטית לשיפוט שלנו אם היא פיקציה או לא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 16:58 לינק ישיר 

ייתכן

נניח שנסכים שיש הבנה אחת לנוסח התפלה והבקשה , והיא שוללת את ההבנה הפילוסופית, למה נצטרך לשנות אותו אם אפשר לפרש אותו? מה דוחק בך שהיינו צריכים לשנות את הנוסח כל אחד לפי הבנתו במהות התפלה?

[חוץ מזה, שגם אליבא דהפילוסוף, איני חושב שהוא סובר ששייך תפלה בלי בקשת רכים, זה חלק מפירוש המילה תפלה, הן לפי הצורך הפסיכולוגי שלו והן לצורך הפילוסופי שבו, ממילא אין בכלל הו"א להשמיט את הבקשות מן הנוסח.] 

אבל השאלה על אי שינוי הנוסח מתחיל הרבה לפני הוויכוח במשמעות התפלה, ואותו תשובה שיש שם יש גם כאן. [פשוט ענינים של שמרנות וכו'] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 18:11 לינק ישיר 

ר' ירוחם,

התייחסתי לדברים שציטט בעל.

פרוטוגרוס,

אם אתה מתעקש להשוות, אז בעיתונות החרדית הביטוי היחיד לזה  שיש בכלל דעה אחרת הוא דרך ההתקפה על אותה דעה ואני לא מכיר שום כלי תקשורת שאין בו ביטוי כלשהו לדעה ימנית או דתית.

אינני טוען כי רק הדת סובלת מהיעדר אופציית הפיקציה. ולכן? אתה מרגיש בחברה טובה עם השמאל התל אביבי?

אני מכיר אישית לא מעט שמאלנים פרגמטיים והכללותיך משוללות יסוד.

כשאני מתווכח איתם אינני חש את מה שאני חש בדיונים על אמונה. יש ויכוח. לפעמים חריף. השפה היא אותה שפה והטיעונים לקוחים מאותו עולם. (בסופו של דבר זה מצטמצם לשתי שאלות. זכותו העקרונית של מי על הארץ הקדושה ומה ההשלכות והאם יש סיכוי לנצח בכוח או לחלופין להשיג שלום אמת באמצעות ויתורים מפליגים. שתי השאלות לטעמי ראויות. אם אתה רוצה לדון עליהם פתח אשכול ואשמח להשתתף. אני חושב שאוכל לייצג את העמדה השמאלנית הקיצונית למרות שאינני מסכים לה כלל).

בכל מקרה הם מנהלים שיח שפוי ואינם מדברים על "ניסיונות" או על קריאת תשובות לפני השאלות.

אם נתייחס לתגובות בפורום, הן נעות בין חוויות (אין לי בעיה עם זה, אך אני מצפה שייקרא שמו של הילד בישראל) לערפול עד כדי חוסר אפשרות לקיים בכלל דיון (שום דבר לא באמת נכון, אך צריך לקיים את הכול כי... וכיו"ב) וכל מה שבאמצע.

למעט הטיעון של דינו (שאינני מסכים לו, אך הוא "פועל" במישור הטיעונים הקונבנציונלי) לא נטענו כאן שום טיעונים סבירים לטובת הדת, כאלה שניתן לדון עליהם בלי לקבל מראש חבילת הנחות שעליה בכלל נסוב הדיון.

סתם בשביל הספורט. מה יש לך לומר בעד הדת?

היכן ראית שאני אומר שאם אנשים נוקטים בעמדה יש בה ממש? אני מתייחס לטיעונים ולשפת הטיעונים.

אני גם מכיר לגמרי בכך כי יש עוד אנשים החושבים חשיבה דתית. כאמור, אז מה?

עדיין הדת חריגה בעניין זה ולא לטובה.

אני חושב שמיצינו פחות או יותר.

יהי,

כתבת, נניח שנסכים שיש הבנה אחת לנוסח התפלה והבקשה , והיא שוללת את ההבנה הפילוסופית, למה נצטרך לשנות אותו אם אפשר לפרש אותו? מה דוחק בך שהיינו צריכים לשנות את הנוסח כל אחד לפי הבנתו במהות התפלה?

אני שואל שאלה פשוטה. מישהו חשב שתפילה היא בקשה מה' והיא מועילה בפועל. הוא הלך ותיקן נוסח תפילה. מגיע מישהו שחושב שזו שטות וחוסר הבנה מה זה אלוהים.

הוא צריך "דוחק" כדי לשנות? למה לפרש?

כך נוהגים עם דעה שמתגלית כשגויה?

וכי אין הגישה הזאת מוכיחה את טענתי?

אני מקבל כי מי שמסכים עקרונית עם הרעיון יכול לשמור על הנוסח המקורי, למרות שהוא היה אולי מתנסח אחרת. אבל מי שחושב שכל הרעיון שגוי מיסודו? מה טעם "לפרש". אפולוגטיקה בטהרתה.

[חוץ מזה, שגם אליבא דהפילוסוף, איני חושב שהוא סובר ששייך תפלה בלי בקשת רכים, זה חלק מפירוש המילה תפלה, הן לפי הצורך הפסיכולוגי שלו והן לצורך הפילוסופי שבו, ממילא אין בכלל הו"א להשמיט את הבקשות מן הנוסח.]

על זה אפשר לדון. אך מה טעם להיצמד לנוסח שנתקן על ידי מי שטעה כל כך במהות התפילה.

אבל השאלה על אי שינוי הנוסח מתחיל הרבה לפני הוויכוח במשמעות התפלה, ואותו תשובה שיש שם יש גם כאן. [פשוט ענינים של שמרנות וכו']

יש הבדל בין מה שמקובל עקרונית ורק יש צורך לעדכן ולשנות (גם זה חסר הגיון לחלוטין. מיליון שנה ישמרו את כל שגיאות וטעויות הדורות הקודמים כדי לשמור על המסגרת שקמה על יוצריה ומקיימיה, אבל זה דיון נפרד) לבין מה שמבוסס על טעות חמורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 18:42 לינק ישיר 

ייתכן כתב:

למעט הטיעון של דינו (שאינני מסכים לו, אך הוא "פועל" במישור הטיעונים הקונבנציונלי) לא נטענו כאן שום טיעונים סבירים לטובת הדת, כאלה שניתן לדון עליהם בלי לקבל מראש חבילת הנחות שעליה בכלל נסוב הדיון.

סתם בשביל הספורט. מה יש לך לומר בעד הטיעון של דינו?

יוצאת מן הכלל היא דעתך.  שהיא לכאורה מסקנה כתוצאה מהנחות יסוד מסוימות, לעולם עומדת. ההנחות משתנות חדשים לבקרים. בדרך כלל לאור הנחות היסוד של הסביבה הלא דתית, בהתאמות הנדרשות.

זהו ההבדל בין "הסבר" ל"תירוץ".

המטרה מסומנת מראש וקבועה. האמצעים והתירוצים משתנים כל הזמן לפי הצורך.

יש מגוון סיבות שביכולתם לגרום לתרץ ולא לערער. אחת מהם היא אי היכולת, ולו ברמת האופציה, לומר ואולי אכן לא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אופציית הפיקציה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 8 9 10 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.