בית פורומים עצור כאן חושבים

על אגדות ורייטינג

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/2/2012 11:55 לינק ישיר 
על אגדות ורייטינג

הרהורים בעקבות כתבה בערוץ 7 בה מופיע הציטוט שלפניכם 

" הרב לאו כתב בתחילת השבוע בעמוד הפיסבוק שלו כי "בחדשות מוסרים שהטיפול האחרון ברב אלישיב כשל וכעת הוא מונשם ומורדם. אני נזכר בתמונה של רבי יהודה הנשיא שקרס לתוך גופו ומחוץ לארמונו התגודדו התלמידים ושאגו בתפילה, על מנת למנוע ממלאך המוות להשלים את מלאכתו.

"שפחתו של בית רבי הייתה מהיחידים שראו את אדונה לא בדמיונות אלא כמראה בשר ודם - איש מיוסר מכאבים. בתחילה עוד בקשה שהתלמידים העומדים למטה יכניעו את מלאך המוות אך לאחר זמן שינתה את תפילתה וביקשה "יהי... רצון שיכופו עליונים את התחתונים. הפילה לארץ כד של חרס ובנפילתו נשתתקו קולות התפילה ונסתלק רבי מן העולם. מתפילתה של אותה שפחה למדנו הלכה שלעיתים נכון וראוי להתפלל להניח לנשמה להסתלק מן הגוף הבוגדני. כך מסיק להלכה הר"ן במסכת נדרים דף מ כפי שמביאו הרב משה פיינשטיין (אגרות משה חושן משפט ב, עג)

בסיום דבריו כתב הרב לאו, "אף אנו נתפלל שהרב יוסף שלום אלישיב, שחי כל חייו בצניעות ובמסירות במטרה לשמור על עם ישראל מחובר לתורתו, ימצא שקט ומנוחה ויסתלק מכל ייסורי הגוף, השתא בעגלא ובזמן קריב "

[  הקטע לקוח  מכאן  http://www.inn.co.il/News/News.aspx/233605  ]
אומנם אני הכותב גם לא מאושר מאד מהרבה דברים שקנו להם שביתה בעולמם של תופשי התורה בימינו, אך למקרא דברי הרב לאו הנ"ל משום מה התעוררה בי תחושה לא נוחה, היות ואני גם מאלה שעדיין מתפללים לרפואתו בקרוב .
א-  " התגודדו התלמידים ושאגו בתפילה..."  
ברור שהשימוש במילים  "התגודדו... ושאגו וכו' "  בהקשר הזה עם כל הקונוטציות הנלוות אליה נועדה להעביר לקורא  את אי שביעות רצונו של הרב לאו מהנוהג ההמוני הזה של המון העם  [-  שעדיין לא הגיעו לרמתה של אותה שפחה שהיתה  " מהיחידים שראו את אדונה לא בדמיונות אלא כמראה בשר ודם " וכו'  ]
והשאלה היא –   
האומנם להתפלל ולצעוק אל ה' בנסיבות כאלו מוריד מערך המתפללים  ? הלא גם לשיטתו התפילה עזרה שכן רק לאחר שבירת כד בחרס  "בנפילתו נשתתקו קולות התפילה ונסתלק רבי..." ?
 [- הוא דבר על תפילה ולא על אמירת תהילים לרפואה שהוא  דבר בעייתי לענ"ד וכבר דברנו על כך כאן http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2558873&forum_id=1364
ב- האם ניתן ללמוד ולהסיק הלכה למעשה מדברי אגדות כפי שעשו זאת הר"ן והאג"מ לדעת הרב לאו?  [- אף אנו נתפלל.. וכו'    וא"כ מה לנו כי נלין על מי הנלחמים בנגד מי שעבר על שלושת השבועות וכד'  ]
גם כאן התחושה שלי שנמצא שהנתונים או הנסיבות שונות וניתן לקרוא אותם ולהבין אחרת ממה שהוא הסיק מהם, ואשמח למי שיביא את הדברים במקור 
ג- באם דברי הרב לאו נכונים – האם הם מהוים כתחליף לשפחה או לחרס הנשבר ?

כפי שנרמז בכותרת - האם יתכן גם בחוגים "שלנו" [- אנ"ש, כל אחד בחוגו הוא ] יש רבנים שההתמחות שלהם היא בעיקר באמירת דברים מקוריים מאד ומפתיעים כדי לרומם את עצמם ולא את כבודו יתעלה ויתרומם ?!

תוקן על ידי יושל ב- 16/02/2012 11:56:51

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/2/2012 22:04 לינק ישיר 

יושל

סקרת נושא שהיה אקטואלי מאד (ואיך הוא ייראה בעוד זמן?). אבל כללת בו כמה שאלות.

א. קטע מהגמרא על גסיסתו של רבי ועל מאבק בתפילה בין האדם לבין המלאכים, או סדר העולם.

ב. דיוק של ראשונים ואחרונים כי מותר להתפלל על מותו של אדם סובל שאין תקוה לרפואתו.

ג. סגנון התבטאות שפוסל התנהגות של ציבור ואף עשוי לרמז על התנשאות של הכותב.

ד. חקירת מניעיו של הרב לאו במאמר נגד המרבים להתפלל לרפואת הרב אלישיב.

ה. הצגת השאלה המעניינת האם רבנים נקיים או מסוגלים להיות נקיים משיקולים ומניעים צדדיים.

שאלה המסתעפת היא האם ראוי לו לרב להשתמש בלשון בוטה ומגנה כלפי נוהג של ציבור אחר כדי לזכות ל"רייטינג". וזה נראה פשוט שלא. וגם אם כוונתו להוכיח עדיף לבחור לשון יותר נקיה.

מבין השאלות האחרות יש שהן ראויות מאד לדיון וגם עלו באשכולות אחרים, כגון תפילה על החולה האנוש שימות ויפסיק לסבול.

ויש שנראות ללא ענין מחקרי, כמו אישיותו של בעל המאמר ובזה אין ראוי לעסוק כאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2012 01:22 לינק ישיר 

יושל כתב:
ב- האם ניתן ללמוד ולהסיק הלכה למעשה מדברי אגדות כפי שעשו זאת הר"ן והאג"מ לדעת הרב לאו?

חלק מהטענות כלפי הרב לאו אכן ראויות לדיון, אבל מצטייר מדבריך שהוא פירשן את הר"ן והאג"מ פרשנות סלקטיבית, ובזה אתה לא צודק, עי"ש באג"מ חושן משפט חלק ב' סימן עג.

ועי' עוד ברמ"א יורה דעה סימן של"ט סעיף א' שאף מותר להסיר בידים דברים המונעים מהאדם למות (זה לא ממש אותו מקרה, אבל זה מקהה את עוצם הטענות).

- הטענה ש'אין למדים הלכה מדברי אגדה' (שמקורה בירושלמי אם זכרוני אינו מטעני) איננה נכונה במקרה הזה. הסיפור של שפחת רבי איננו דברי אגדה בעלמא אלא מעשה שהיה, וניתן ללמוד מכך שהגמ' הביאה אותו ללא תוספת של ביקורת שלילית על מעשי השפחה, שכנראה שחכמי התלמוד הסכימו עמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/2/2012 07:32 לינק ישיר 

גם אם הסיפור מומצא הוא מעיד שלדעת אומרו הדבר מותר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/2/2012 16:26 לינק ישיר 

למיימוני ,

תודה על מיקוד העניינים, אך בנוגע למה שכתבת

[- שאלה המסתעפת היא האם ראוי לו לרב להשתמש בלשון בוטה ומגנה כלפי נוהג של ציבור אחר כדי לזכות ל"רייטינג". וזה נראה פשוט שלא. וגם אם כוונתו להוכיח עדיף לבחור לשון יותר נקיה.,]

את דעתו של הרב לאו אני רואה במלים "התגודדו... ושאגו וכו' "  האם גם אתה מוצא שלהתפלל על חולה [- ובמקרה דנן אחד מגדולי הדור ]  הוא נוהג פסול של הציבור שיש להוכיח עליו , אבל בלשון נקיה ?

לעברי,

1-      [ חלק מהטענות כלפי הרב לאו אכן ראויות לדיון, אבל מצטייר מדבריך שהוא פירשן את הר"ן והאג"מ פרשנות סלקטיבית, ובזה אתה לא צודק, עי"ש באג"מ חושן משפט חלק ב' סימן עג.

ועי' עוד ברמ"א יורה דעה סימן של"ט סעיף א' שאף מותר להסיר בידים דברים המונעים מהאדם למות (זה לא ממש אותו מקרה, אבל זה מקהה את עוצם הטענות).

לא קבעתי שהוא פירשן, אלא העלתי אפשרות שניתן להבין אחרת ממה שהוא הבין, ואולי נמצא שיש נתונים לא זהים.  ואדרבה, אשמח אם מישהוא יביא את מקורותיו כלשונן ע"מ שנוכל לדון בהם.

2- גם כתבת 

[- הסיפור של שפחת רבי איננו דברי אגדה בעלמא אלא מעשה שהיה, וניתן ללמוד מכך שהגמ' הביאה אותו ללא תוספת של ביקורת שלילית על מעשי השפחה, שכנראה שחכמי התלמוד הסכימו עמה.]

עברי יקר,  היכן הגבול  ?

לדוג', האם כשהגמרא מביאה את מה שעשתה אשתו של רבא לחומה אשתו של אביי [-  רצה אחריה ברחוב תוך שהיא מכה אותה עם נעל על פדחתה עד שגרשה אותה מהעיר ] ללא שום מילת ביקורת על כך, האם גם כאן תאמר שחכמי התלמוד הסכימו עמה ?

3  -  מי שקורא את סיפור מיתתו של רבי נזכר מיד בסיפור דומה מאד על מיתתו של דוד המלך [- שרבי הוא מצאצאיו ].

אלא ששם מי שגרם למיתתו הוא מלאך המות שעשה את התרגיל המסריח, וכאן שפחת רבי עשתה תרגיל דומה כדי להביא למיתת רבנו הקדוש , ומ"מ  נמצאנו למדים שהשפחה ומלאך המות הם היינו הך, אז מכאן לומד הרב לאו הלכה למעשה ??

ואולי נלמד שצריך לעזור לצדיקים למות ?  [- פשט, לא ?!]

ושוב אני שואל, בכל הסיפור הזה האם דברי הרב לאו הם תחליף לשפחה או כחרס הנשבר  ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2012 11:57 לינק ישיר 

אכן גם לדעתי יש כאן מצב נלעג. הפתוס כאילו יש כאן מצב חירום, כך שאנשים מתגודדים ונזעקים, כשמדובר ביהודי בן למעלה ממאה, שמצבו השוטף לא קל גם כשהוא 'בריא'. כביכול, אנשים זועקים מה זה עשה ה'  לנו? איזה אסון נורא מתרגש לבוא עלינו. זה דרכו של עולם (ובגיל הזה, אף הרבה למעלה מדרכו של עולם).
עם כל הכבוד, היהודי יחזיר את נשמתו לבוראו, כעת או בעוד שנה שנתיים (אלא אם חסידיו יהפכו אותו לרבי מלובביץ השני שלא מת אף פעם). השאלה היא כמה הוא יסבול בינתיים (וכמובן גם כמה ישתמשו בו כדי לקדם כל מיני עניינים).
לכן הרב לאו תוהה, ובצדק, מדוע להתפלל לרפואתו? מהי אותה תחושת חירום שמלווה את כל העניין? האם גם בגיל 125 כולם יתגודדו ויזעקו לרפואתו?
זה הכל. אין כאן שום דבר מיוחד, ובודאי לא משהו מאד מקורי. אני אמרתי את זה לאישתי כבר בהתחלת כל העניין הזה. ברור שיש כאן חלק מהאג'נדה התרבותית-חרדית, ולכן אל נא יאשימו את הרב לאו בהתבטאויות כדי לקדם אג'נדה (פוסל במומו). הוא רק אומר את האמת, ומעמיד את האנשים מול מראה. נכון שלא תמיד נוח לראות את מה שמשתקף ממנה, אבל התיקון לזה אינו לנפץ את המראה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2012 12:01 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2012 12:10 לינק ישיר 

זה מה שקורה כשמעלים בן אדם בשר ודם. לדרגה שאין מקומו שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 07:17 לינק ישיר 

אני רק להעיר שלפי המקובל רבי היה מבוגר מאוד במותו (85 בערך) ובכ"ז תלמידיו התנהגו כפי שהתנהגו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 10:35 לינק ישיר 

תלמיד
מה המקור שלך לגילו של רבי?  
רבי סבל מאד - רועי הבקר היו מכים את הבקד סמוך לביתו של רבי-בכדי שצעקות הכאב של רבי לא ישמעו. רבי בעצמו ביקש למות ובקש שיתפללו שימות.

פעם שאלת אם בעבר לא היה טוב יותר-רבי סבל ממחלה פעטוה היום ששמה- פיסורה- היום בניתוח קטן  זה מסתדר.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/02/2012 10:41:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 11:23 לינק ישיר 

ד"ר ירוחים
מויקי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2012 13:16 לינק ישיר 

כתובות דף קד.

כיון דחזאי כמה זימני דעייל לבית הכסא, וחלץ תפילין ומנח להו וקמצטער, אמרה: יהי רצון שיכופו עליונים את התחתונים. ולא הוו שתקי רבנן מלמיבעי רחמי, שקלה כוזא שדייא מאיגרא [לארעא], אישתיקו מרחמי ונח נפשיה דרבי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 12:31 לינק ישיר 

‏‎

לר' מיכי,

הדברים שכתבת לא ראויים לך, האנשים עשו ועושים בדיוק אותו דבר לרב יעקב יוסף שהוא צעיר ממנו ביותר מ 30 שנה, ולכל מי שנראה להם שחסרונו יורגש וזה ישפיע על המשך חייהם [ - "תחושת חירום " ] בין אם זה אדם או מאורע {- כמו הגירוש מגוש קטיף  ] ונמצא שאתה פותח פרצה כפתחה של תיבת פנדורה לפחות–

אדרבה, א - אמור לנו מהו הגיל ומהי רמת המחלה או מאורע שמכאן ואילך עלינו להתחיל להתפלל בסגנון של הרב לאו, היינו , "  - יה"ר שמלאך המות ישלים מלאכתו, ורבנו  ימצא שקט ומנוחה ויסתלק מכל ייסורי הגוף, השתא בעגלא ובזמן קריב " ?

ב- , מתי התפילה היא לכתחילה ורצויה , אם בכלל ?

גם קשה להסכים שכדבריך - " הוא רק אומר את האמת, ומעמיד את האנשים מול מראה..."

יותר נכון לומר שהוא זרק רפש וטיט על פניהם של אלו שלא מאופקים ורואים נכוחה כמוהו

או לפחות, יש כאן התבטאות הפוסלת התנהגות ציבור שבאה להעיד התנשאות הכותב .  

כמו"כ אתה כותב שהוא רק רצה לומר את האמת, ואני אומר שלא כל אמת צריך לומר וגם אם כוונתו להוכיח עדיף לבחור לשון יותר נקיה. וכדברי מיימוני,

לירוחם,

[- זה מה שקורה כשמעלים בן אדם בשר ודם. לדרגה שאין מקומו שם.]

אתה רוצה להעלות אותו השמיימה , אז מי עדיף ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 13:28 לינק ישיר 

יושל, דומני שאם אתה מדבר על התבטאות לא ראויה, כדאי היה שלא תכניס מילים לפיו של הרב לאו. הוא לא כתב להתפלל שמלאך המוות ישלים את מלאכתו, אלא שימצא מנוחה (או כך או כך. זה נשאר לשמים).
אני טוען שאין להתפלל על דבר שמחוץ לדרכו של עולם. אדם בן למעלה ממאה הוא כמי שמת ובטל מן העולם (זה חז"ל לא אני). אני מאחל לו נחת ורפו"ש, אבל לא הייתי מטריד את הקב"ה בבקשות לשנות את חוקי הטבע, אלא במקרים מאד חריגים (כשהמצוקה היא גדולה מאד. זה לא המצב כאן).
למיטב הבנתי, מי שמרגיש תחושת חירום כשיהודי בן מאה, שבין כה וכה כבר לא ממש מצליח להשפיע ולהנהיג (אלא להיפך, מצבו מביא לידי כך ששמים סדברים בפיו, ושהוא מקבל החלטות לא נכון וכדו') עומד להשיב את נשמתו לבוראו, עליו ללכת לרופא. אפילו אם היה מדובר בסבי או סבתי, כלומר במי שיש לי קשר אישי חזק איתו, אני לא חושב שיש מקום לתחושת חירום. עם כל הכבוד, אלו סיסמאות שמתאימות ליתד נאמן ולזעקות הקיר החרדיות. זה מזכיר לי את תחילת ספרו של אמנון לוי על החרדים, שם הוא מדבר על המאפיין הזועק של התרבות החרדית, שלא מכירה התנהגות והתבטאות מינורית. זעקות השבר על כל שטות (אני לא אומר שכאן זו שטות. זה סתם דבר לא נכון), מוזילות את מושג הזעקה ואת מושגי החירום.
השאלה ממתי הוא הגיל או רמת המחלה שמצדיקים תפילה, אין לי תשובה לגביה. אבל אני מניח שגם אתה מבין שזו שאלה לא רצינית. לאיזו תשובה אתה מצפה? ואם אין לי הגדרה, האם זה אומר בהכרח שאין קו כזה?
רק כדוגמה: אמור לי ממתי זה אחרי הצהרים? משעה 14:00, או 14:03, או אולי 16:26? אם אין לך תשובה לכך, אנא ענה לי האם לדעתך בגלל זה אין מושג של אחה"צ?
דוגמה אחרת: החל מכמה שערות האדם מפסיק להיחשב קירח? אחת, שמונה, מאה וחמישים? אז אין מושג של קירח?
ואולי אסיים בהפניית השאלה שלך אליך עצמך: ממתי תחושה היא תחושת חירום? אז האם לדעתך יש דבר כזה תחושת חירום?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 18:22 לינק ישיר 

מיכי

איקון ירוק.

מתוך הדיון הפחות חשוב לדעתי על סגנון התבטאות של רב זה או אחר הגענו לידי דיון חשוב מאד על קיומם של הגדרות וקוי יסוד. האבחנה בין הפרדיגמה (דוגמא יסוד ברורה) לבין הפריפריה (מקרי בינים, שטח אפור) היא מהותית!

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/3/2012 20:55 לינק ישיר 

לר' מיכי ,

אינני יודע מה ראית שנזקקת לכל הפרדוקסים של זנון ..  וגם "תחושת חירום" זה ביטוי שלך

גם אתה הודית " במקרים מאד חריגים כשהמצוקה היא גדולה מאד וכו' ." . אבל מי [- אם לא הציבור ] מחליט מהם המצבים החריגים וש"זה לא המצב כאן ", כדבריך ?

הרי ברור גם לך, שלא עם כל אחד הציבור נוהג כך

כבר ציינתי שגם לי לא נוח עם הרבה מנהגים שקנו להם שביתה בעולמנו, אבל הסבר לי מדוע תפילה לשלומו של מנהיג דגול [- לפחות לדעת תלמידיו], יהיה מבוגר ככל שיהיה וחולה עד בלי מתום,  זה נראה לך משונה ואפילו לא ראוי ?

האם גם לדעתך, כל תלמידיו של רבי, מלבד השפחה הנאורה [- עצכחי"ת ?!! ]  התנהגו כבר אז כמו החרדים של ימינו ?

כל עוד לא אקבל תשובה שתניח את דעתי, זה ייראה לי קהות חושים אמיתית [- שגם אני, לצערי,  נגוע בה ]

[- אשמח לשמוע גם מה דעתך על התקבולת שהבאתי לעיל על מיתת דוד, זקנו של רבי ]

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על אגדות ורייטינג
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext