בית פורומים עצור כאן חושבים

על אגדות ורייטינג

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/3/2012 21:32 לינק ישיר 

לדעתי, הבעיה הזו מצויה בעיקר בציבור הליטאי, החוויה הדתית כמעט שאינה מצויה שם בחיים השיגרתיים, במצוות ובלימוד התורה. הלהט הדתי מגיע רק במצבי חרום (כפי שמכנה מיכי) דרמטיים, כמו: בימים נוראים, ובכל המאורות המלווים את 'הגדולים' הקשישים מגיל 95 ומעלה: 'גילויי דעת בעיתון, השקפה טהורה, ימי המחלה והתהילים על 'הגדול', והלוויה שלו כמובן. בכל אלו, מגיעים הליטאים לשיא הלהט הדתי. הם לא מכירים דרמות מלבד אלו. מישהו שכח שם כנראה כי תורתנו היא תורת חיים ולא תורת מוות.

תוקן על ידי פרוטגורס ב- 01/03/2012 21:32:38

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/3/2012 21:19 לינק ישיר 

לדעתי, יש להבדיל בין כמה נושאים: א.הנושא הפרטי של הגריש"א כאדם האם יש להתפלל עליו אם לאו שבזה הובאו דברי הר"ן. אלא שיש לדון בזה, שאלו דברי הר"ן: "נראה בעיני דה"ק פעמים שצריך לבקש רחמים על החולה שימות כגון שמצטער הרבה בחליו ואי אפשר לו שיחיה, כדאמרינן בפרק הנושא דכיון שחזאי אמתיה דרבי דעל כמה זימנין לבית הכסא ואנח תפילין וקא מצטער אמרה יה"ר שיכופו עליונים את התחתונים, כלמור דלימות רבי,עכ"ל הר"ן. הרי שדברי הר"ן אמורים במי שאי אפשר לו שיחיה. ואף שעדייין לא ירדתי לסוף הענין צריך לדון בכל מקרה אם זהו המצב או לא.
ב.נוצר כאן דיון נוסף האם יש משמעות לאדם גדול גם במצב שההנהגה שלו כבר לא כל כך פעילה וכמו  הדגיש מיכי. יש מקום גדול לדון בענין  הזה ואכתוב בקיצור מה ששמעתי מר' הלל זקס על פטירת הרב שך. והוא שיש מושג שנקרא "דור" וכל פרט לבד זאת שהוא פרט לעצמו הרי הוא חלק מהדור ההוא והיחס לכל הדור משתנה. וזהו שמצאנו דורו של רבי שמעון וכדומה, היינו שיש יחס לדור כולו שכולו במצב אחר ואין זה מפני ההנהגה שלו בדור שזה דבר שיוכלו למלאות את מקומו ,ע"כ דבריו כפי שאני הבנתי אותם. ויש לציין שהמושג דור  נמצא כבר באגרות חזו"א ח"א אגרת ז' קצת בהרחבה. וענין זה זוקק אשכול בפני עצמו. מ"מ גם אם לא נקבל את דבריו של ר' הלל עדיין יכולות להיות טענות אחרות שמ"מ כדאי שגדול יחיה וצריך להתיישב בדבר. [ומה  שחזר מיכי שוב ושוב על הטענה שהוא כבר זקן מאד וזהו טבע העולם לא הבנתי מה זה נוגע לכאן והרי אין זה נס שיחיה ואטו מה שאינו שכיח הינו בגדר חוץ לטבע?ומדוע אין להתפלל על כך ואם יש כאן טענה הרי שאין כאן הפסד גדול כל כך כי כבר ההנהגה היא פחות ואין כאן ענין ציבורי שיחיה ועל כך אני בא להגיב].

ג.גם אם אני צודק באות ב. עדיין זה לא אומר שצריך להתפלל שיחיה הגדול שהרי דברי הר"ן הם לכאורה הלכה מוחלטת גם בגדול בתורה כמו ברבי ואם כן אף שיש תועלת בזה שיחיה מ"מ אין להתפלל על זה ואף שיש כאן קונפליקט שצריך ליישב מ"מ הרי זה הדין.
ד.אפשר שהציבור לא מתפלל מפני הטעם שכתבתי אלא מפני ההנהגה וצריך לדון איך מתייחסים לדברים שבהם המון העם מןציאים את הדברים מכונתם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:47 לינק ישיר 

תוקן על ידי יושל ב- 04/03/2012 12:20:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:01 לינק ישיר 

מה שלא ברור לי- איך ראשי הישיבה הרבים מסבירים את ביטול התורה הגדול,כשבמקום ללמוד עמדו בתפילה נוסח צפון קוריה-
הרי לימוד התורה אין למעלה מימנה להצלה. כפי שהם בעצמם אומרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:22 לינק ישיר 

קשה להחזיר לך תשובה ולפנות אל  הניק שבחרת,

א-    אני מודה לך שהבאת את המקור עליו הסתמך הרב לאו, והדגש שלך "ואי אפשר לו שיחיה " הוא במקום והיה לי תחושה שכך יהיה כתוב, ולכך התכוונתי שניתן להבין את הר"ן שדיבר  על מציאות שונה. כי במציאות של ימינו כשהטכניקה הרפואית כל כך מתקדמת , אני אפילו לא אקרא לזה נס אם יצליחו להאריך את חייו.

הייתי מקפיד אולי פחות על הרב לאו אם היה  עושה "מי שברך" לאריק שרון   ש" יה"ר שימות השתא בעגלא ובזמן קריב וכד" , אלא שלדעתי הוא לא יעשה זאת כי זה לא בקונצנזוס

[- אולי כדי לחזק דעתו בעניין, או כדי להרגיז אותי  הוא כן  יעשה ?!! אייקון קורץ  ].

ב-     בעניין אדם גדול ש"ההנהגה שלו כבר לא כל כך.. וכו' ", נדמה לי שזה לא העניין, לא אצל רבי ולא אצל הרב אלישיב, בגלל העובדה שהציבור  שכן מתפלל, רואה בפטירתו של אדם גדול  , סוג של עונש מלמעלה [- למרות שהוא חולה מאד  ולמרות שכבר עבר עליו הכלח]  , וכאילו שהאשמה  בפטירתו , מעידה על כך שהם לא ראויים לו וכו' .

ציבור לא אמור לחשוב על ההשלכות של דרישתו זו, או לעשות את החשבון שעושים קרובי המת , ובצדק .

ולכן , עם כל זה שאני רחוק מאד מההוויה והחוויה החרדית לסוגיה, נראה לי שלא רק שאין מקום לביקורת על הציבור המתפלל לשלומו, אלא להיפך, יש כאן התנהגות שראויה  להערכה.

ג-   כאשר  יש מקרה, משמח או עצוב , אשר מבחינת הציבור הדתי או הכללי או הקהילה,  יש לו אופי לאומי, בין אם מדובר בדבר טראגי שנתפס כאסון [- כגון במקרה דנן, מחלתו של הרב אלישיב, גוש קטיף , רצח רבין וכד'] , או באירוע משמח [ -כגון, שחרור הר הבית והרובע היהודי , עליית בגין לשלטון, נצחון על מכבי על צסק"א מוסקבה וכד'] .

בד"כ, הציבור "יודע " מה צריך לעשות , ופועל בנסיבות כאלו באופן מאד ספונטאני, מבלי שמישהו יצטרך לומר לו כיצד ואיך לפעול !

כאשר ציבור רואה  כהן שנושא  בתפקיד לאומי שמתנהג שלא כפי שהעם מצפה ממנו, הוא זורק עליו אתרוגים כדי לפגוע בו ,  וגם אם ייפגם בכך המזבח,

וגם שיש  בתוך הציבור אנשי מעלה שרואים נכוחה וחושבים אחרת [- שלא  יזרקו  עליו אתרוגים ],  הם יודעים בתוכם שאין פגם בהתנהגות הטבעית של העם, וכי כך צריך לנהוג ציבור בריא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:52 לינק ישיר 

יושל,
1. זה לא זנון, אלא הרבה יותר מאוחר (פרדוכס הערימה).
2. אני מבין שיש כאלה שחשים תחושת חירום, אבל יש לי השגה בתרתי: א. רוב החרדים לא באמת חשים כך, אלא רק חשים מחוייביים לחוש כך (אחרת אין להם יר"ש). יש מי שטורח לגרום לכולם לחוש שמדובר בשעת חירום באופן מלאכותי (מסיבות שונות). לכן דברי הרב לאו היו נחוצים, כדי להעמיד דברים בפרופורציה. ב. גם כלפי אלה שכן חשים זאת באמת, זכותי לא להסכים איתם. לדעתי הם טועים. ובודאי שכשהרב לאו כותב זאת, לא מוצדק להשמיץ אותו כאילו דבריו הם אפיקורסות וכדו'. זו דעתו, והיא לפחות לגיטימית (ולדעתי הרבה למעלה מזה).
3. לגבי התקדימים, הדבר תלוי בשאלה מה היה מצבם הבריאותי של דוד ושל רבי, ולא רק הגיל. השאלה עד כמה השפעתם היתה משמעותית (אני חושב שבהחלט היא היתה כזו, משא"כ הרב אלישיב כיום). יתר על כן, השאלה היא עד כמה לא יהיה להם תחליף, מה שלמיטב הערכתי לא קיים לגבי הריש"א כיום, שכן כבר כיום לא באמת הוא משפיע את השפעתו. הוא לא יחיד בדורו, וכיום הוא לא משמעותי. לגבי דוד ורבי דומני שהמצב הוא שונה בתכלית.
זו דעתי, וגם אם יש מישהו שחולק זו כמובן זכותו. אבל בה במידה זו זכותו של הרב לאו לחלוק, ואין בכך שום פסול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 18:47 לינק ישיר 

לר' מיכי,

אני מסכים שאם ישנם כאלה המתפללים לשלום הרב רק בגלל המחוייבות הקהילתית או מה יאמרו עליהם החבר'ה [-הלווית רבין למשל ולשנינה ], או בגלל שכדבריך "יש מי שטורח לגרום לכולם לחוש שמדובר בשעת חירום באופן מלאכותי (מסיבות שונות ), עד לדרגה של האברך השוטה מהלינק הזה  - http://www.inn.co.il/News/News.aspx/233751   שהצליח לגרור אחריו גם שוטים אחרים.

אז ברור שיש כאן בעייה.

ואם לכך התכוון  הרב לאו -  אז שלא כדרכו בהצגת עניינים, הוא נגע בנושא הזה באופן עקיף ביותר.

דוק ותמצא שהוא דבר אל או על הציבור ולא על מי שטורח להכניס למוחם את התובנות הרצויות.ולכן יותר נראה שהוא התכוון לבוז לציבור שלא חושב כמוהו, וזה ניכר בעליל מדבריו, שיש בהם יותר משמץ התנשאות,

[- ואף אתה הסכמת שאין פסול לחשוב אחרת ]

וגם אם אינך מסכים לאבחנה שלי,  לפחות תסכים, שאדם במעמד של רב קהילה, ועם כושר התנסחות כשלו -  יכול היה בקלות לומר את החידוש של הר"ן באופן שיתקבל על הלב [- למשל , להציג זאת כדעה ] מבלי לפגוע באלו שאינם סוברים כמוהו.

ובפרט שכפי שהזכרתי לעיל, לענ"ד התנהגות הציבור מונעת במקרה דנן באופן טבעי וגם בריא.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על אגדות ורייטינג
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 סך הכל 2 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.