בית פורומים עצור כאן חושבים

התקדמות מוסרית? בענין העבדות.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/2/2012 09:10 לינק ישיר 

היה לי חבר שלא היה לו פראבלעם אם 'לא עשני אשה'(בבריסק באמת אפשר לגברים לברך זאת בכוונה, ביגלל מה שהנשים סובלות מחוליי העצבים של הגברים), אלא היה לו פראבלעם אם 'לא עשני עבד' כי אולי הוא באמת עבד, ואין רוב כי הוא קבוע, ואין יאוש כי עבדים כמקרקעי, והיה לו הרבה פלפולי סרק בזה(העיקר שהיה עסוק, כי כשזה ניפטר היה לו כבר נערוון חדשים). בסוף מישהו סידר לו הענין בזה שהוא ס"ס כי אולי הוא ביכלל גר כוזרי וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 09:13 לינק ישיר 

בימי הקולניאליזם היו המוני מאמרים כשל הרב לונדין רק באנגלית, ספרדית וצרפתית. כולנו יודעים מה היו הכוונות האמיתיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 11:25 לינק ישיר 

כקוריוז-רבי יעקב עמדין- בירך שלא עשני אב'ד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 11:46 לינק ישיר 

תלמיד-ט'

הרשה לי לא להסכים איתך.

כתבת שתפקידם של רבנים לפסוק הלכות ותו לא.

ואני תמה: האמנם?

וכי לא אמרו בגמרא שתלמיד חכם במקום, כל המקום מוטל עליו?

וכי לא מצאנו שחכמים תיקנו תקנות וגזרו גזירות לצורך הציבור והחינוך?

אסרו למכור נשק לגויים.

אסור להרויח "יותר מדי" במוצרים שהם אוכל נפש.

תיקנו חובת לימוד לילדים המוטלת על הקהילה.

תיקנו תקנות ממוניות שיש בהן צד מוסרי: זכות השכן לקנות ראשון את השטח המוצע למכירה (בר מצרא), זכות הלווה שגבו ממנו לפדות את הקרקע שלו לאחר זמן (שומא הדר).

אכן ברבות הדורות תקנות כאלו אינן מופיעות. אבל האם זה בגלל שהחכמים פטורים מלטפל בהן, או שהיו לכך סיבות אחרות?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 11:59 לינק ישיר 

כתוסת לדברי הרב מימוני.

בוילנא- לפני כמאה וחמישים שנה- הדייגים יקרו את הדגים לשבת, ולרוב תושבי וילנא היהודים היה קשה לקיים את המנהג לאכול דג ביום דג,
זימן הרב המקומי את הדייגים ובקשם להוזיל את הדגים,
סרבו הדיגים- כי קשה להם מאד העבודה.
הוציא הרב איסור לאכול דגים.
עבר שבוע עברו שבועיים ויותר, הדיגים לא מכרו דגים, והיו בהפסד גמור וקשה.
נמלכו הדייגים ונכנסו לרב שיבטל את האיסור.  הרב סירב.
עמדו הדייגים לצאת מחדרו של הרב, ואז אמר להם הרב, תדעו -כי איסור אכילת הדגים חל גם עליכם!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:12 לינק ישיר 

מיימוני

רק הערה חשובה. איני מסכים לגישה הרואה את התורה רק שלב בהתפתחות המוסרית, וכי יש מעצור לה' לצוות על התורה בשיא שלמותה המוסרית שצריכה להיות? הרי אנחנו רואים בתחומים רבים שעדיין דרישות התורה הם מעבר למה שאפשר לדרוש בריאליות, וכי דווקא בתחום המוסרי היא נכנעה לדור שבה ניתנה? [כן אני יודע שזה הכל מבוסס על רמב"ם בענין קרבנות, עדיין זה לא נראה לי אמת לא בתורה ולא בכלל]

ועדיין לא הסברת מה בעיניך פסול עצמית בעיסקא שבעבדות, כפי שהתורה היתה רוצה שתיראה. ["כשכיר שנה בשנה"] אני יודע שבמציאות זה לא היה כך, [כמתואר בספר שהבאת, אותה לא קראתי, אך קראתי תיאורים אחרים.]  ומסכים שלכן אכן היה צריך לבטלה, אך לדעתי זה נובע משחיתות המוסרית ולא מהתעלות, וכמוסבר. 

אין בעייה עקרונית שנעשה תקנה לבטל את העבדות כליל, אך עדיין צריך להסביר איך לתורה היתה דרך יותר טובה להתמודד עם זה, הרי תסכים שסתם לבטל את הענין בכלל זו העצה הכי פשוטה ונוחה, אולי במחשבה עמוקה יותר נראה שזה לא פתרון כל כך טוב?

חושבני שהדגשתי פן חשוב  מאד בשוני בין התייחסות התורה להתייחסות "התקדמות המוסר המערבי". 

נזכרתי שראיתי זאת בשם החזון איש, שהתורה יודעת שיש באדם יצר שליטה, ולכן נתנה לו עבדים. עכשיו שאין עבדים, הוא מוציא את היצר הזה על אשתו ובניו. האם העסק משתלם? 

אכן חסר היום החמרה בענין בין אדם לחברו כנדרש, אך עדיין הגישה שיש כשכן רוצים לדבר על זה במקום תורני, שונה לגמרי מהגישה המערבית, בזה שהיא דורשת באמת התקדמות מוסרית מהאדם, ולא התקדמות חקיקקית שאינה עוזרת לאדם כלום. כלומר, לדרכי, אנחנו אכן ממשיכים הקו של התורה. אלא שבדרך זה קשה יותר להגיע לתוצאות קונקרטיות בשטח, שאין יכולים לחוקק איזה תקנה ולטפוח לעצמנו על השכם הנה אנחנו מוסריים יותר מאבותנו. אלא צריכים לעבוד בפועל על המידות וכו' וכו', וזה כידוע, לא עבודה קלה. 

[אגב, הרב האהוב עליך [?] הרב שטינמאן, מעורר כל הזמן שבין אדם לחברו זה הבעייה העיקרית שלנו.] 

תוקן על ידי יהיאור ב- 19/02/2012 12:25:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:15 לינק ישיר 

יהי
היום יש יותר יצר שליטה באשה ובילדים? במחילה, זה לא רציני, פעם כל איש היה שורר בביתו, והיום?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 19/02/2012 12:16:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:21 לינק ישיר 

אני יודע שיש להקשות רבות על החזו'א הזה. ואולי המשל שלו לא מדוייק. אבל לדאבוני יש בו מידה של אמת. 
אתה צודק שברמת החוק [לא רק של בית המשפט אלא גם של הנוהג המקובל] יש היום פחות שליטה בבית וכו', [ועי' מ"ש לעיל אודות הפסוק האשה וילידה] אבל השאלה העקרונית הוא האם היצר של האדם בנושא השתפר עם התיקון הזה או נהיה יותר גרוע. ולענ"ד יש צד רציני שזה רק נהיה יותר גרוע. ועכ"פ לא השתפר. רק שזה מתחולל בדרכים נאים יותר [או אלימים יותר, במקרים רבים] 

אם לא באשה וילדים, אז במקומות אחרים אפשר לראות שהיצר הזה חי וקיים לא השתנה ולא השתפר כלל [חשוב על המשגיח שלך בישיבה..] אלא אולי להיפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:29 לינק ישיר 

ליהיאור

אתה כל הזמן חוזר למוסר התורה ואני שואלת אותך מתי ובזכות מה חל המהפך ביחס לעבד וביחס לאשה?

תוקן על ידי צענערענע ב- 19/02/2012 12:29:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:36 לינק ישיר 

התורה ניתנה בהתאם לקלקולים של חטאו של האדם הראשון, וחטאי דור המבול, וחטאי דור הפלגה, וחטא העגל, והמצב המוסרי של כלל האנושות באותה תקופה. כתב שד"ל: "הכל יודעים מה היה מעמד העבדים בימי קדם, שהיו אחוזת קוניהם, הם וזרעם, כשור וכחמור, והיה האדון רשאי להכות ולהרוג את עבדיו ואין מחריד. והתורה בתחלת משפטיה קראה דרור לעבד עברי לבלתי יעבוד יותר משש שנים, ואפילו העבד הכנעני אסרה להורגו או להכותו מכת אכזרי; וצותה שאם יכהו אדונו ומת תחת ידו, נקום ינקם, ואם ישחית עינו או יפיל שנו לחפשי ישלחנו. גם צותה שינפש העבד בשבתות ובחגים."

ההתאכזרות לעבדים כבימי קדם היתה קיימת בעולם המערבי הנאור עד לפני כמה דורות. באנגליה היו נפוצות כנופיות של ילדי עניים קטנים שנאלצו לקבץ נדבות עבור סרסורים שהתאכזרו אליהם וגידלו אותם בתנאים ירודים ונוקשים. באמריקה בארצות הדרום הרבה אדונים לבנים שיעבדו עבדים ושפחות שחורים לרצונותיהם השפלים. אילמלא שפלות מוסרית שכזו היתה נורמיטיבית בחברה המערבית, תנועות גזעניות כמו הפאשיזם והנאציזם או מושחתות כמו הקומוניזם לא היו קמות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:45 לינק ישיר 

יהיאור
בניגוד לקינות של המשגיחים נהיה יותר טוב. הקפיטליזם, על אפם וחמתם של אנשי מוסר למיניהם שיפר את הרמה המוסרית.ראה http://woland.ph.biu.ac.il/uploaded/227.pdf הערה 6. הבעיה של המשגיח שלא היה לי, שאולי הוא דווקא נשאר תקוע.
אני מודה שגם אותי זה עצבן, ראה http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2109053&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 12:59 לינק ישיר 

בעל
דווקא טענת נדב מדגימה את טענתי.
התייאשנו מלנסות לחנך את האנושות להיות מוסריים באמת, החלטנו לחנך אותם פשוט להיות הכי רשעים שאפשר להיות, בתקווה שבסידור החוקים על אדני הרשעות הטהורה ייצא לנו בסוף חברה המתנהגת באופן מוסרי יותר. הלזה התקדמות מוסרית ייקרא? אתמהה?

[זה קשור מהותית לייאושנו מכל מה שאינו מוכח אנליטית, ודי למבין] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 13:05 לינק ישיר 

יהי אור כתב:

1. וכי יש מעצור לה' לצוות על התורה בשיא שלמותה המוסרית שצריכה להיות?

2. הרי אנחנו רואים בתחומים רבים שעדיין דרישות התורה הם מעבר למה שאפשר לדרוש בריאליות, וכי דווקא בתחום המוסרי היא נכנעה לדור שבה ניתנה?

3. [כן אני יודע שזה הכל מבוסס על רמב"ם בענין קרבנות, עדיין זה לא נראה לי אמת לא בתורה ולא בכלל]

(החלוקה לסעיפים ומיספורם היא שלי לנוחות התשובות).

ואני משיב על דבריו:

1. אכן יש לה' כביכול מעצור, כמובן שהוא עוצר את עצמו, מפני שאין הוא תובע מן האדם מה שלא יוכל לספק. דרישה כזו תיכשל, וכאשר היא תיכשל, היא תיצור תחושת ייאוש אצל המצווים. מי שמצווה בדבר שאינו יכול לעשות ומאמין שהוא אשם בכשלונו וזה יעלה לו ביוקר, עלול למרוד לגמרי.

2. אתה מוזמן להציג דוגמאות לכך שהתורה דורשת מן האדם מה שאין הוא מסוגל לתת.

בעצם אני יכול לחשוב על כמה דוגמאות כאלו. "לא תחמוד" למשל. אבל כאן אנו מגיעים לבירור בפני עצמו מה טיבה של מצוה זו ואם היא פונה ללב ולמחשבה או למעשים הנמצאים במישור הבין אישי.

ומדוע לא נאמר שגם אם יש יוצאי דופן שבהם דרישות גבוהות במיוחד זה לא נכון בכל דבר ודבר.

אכן יש לעשות רשימה של המצוות, של קהל היעד אליו פונים, ולמה הוא מסוגל, ולבחון.

3. האמנם המקור הוא רק הרמב"ם? כמדומה שהמקור הוא התורה עצמה. ראשית מן הסברה. זה מסביר לנו מדוע ה' נתן מצוות פחות מוסריות וערכיות ממה שאנו מצפים להן.

שנית, אנו עדים לכך שה' לא תבע מהאדם מה שהאדם אמור לעמוד בו, ואם היה כזה דבר, ה' הורה לעקוף את הנסיון. וכך מצאנו ביציאת מצרים, שה' לא נחם דרך ארץ פלשתים פן יתחרטו בראותם מלחמה וקודם לקחם דרך המדבר, מה שהשאיר להם יותר זמן לחינוך מחדש (כמובן בפסוק כתוב רק החלק הראשון ולגבי השני אני מסיק מן הראשון).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 13:08 לינק ישיר 

יהי
מה זה מוסרי באמת?
אולי נהיה ריאליים ונניח שאם אתה לא יכול להרביץ ליצר האדם, תצטרף אליו, ואם העולם נברא עם היצר, מדוע לא שלא נאמר שכך עלה ברצונו, דוגמט, הניסיון להרוג את יצר העריות שהתברר שזה בלתי אפשרי.

בינתיים, חוששני שקרל פופר צודק, וכל מקום שניסו לבנות גן עדן עלי אדמות, בנו גיהנום.
הקפיטליזם, שהבגדרתו צנוע יותר, הצליח. אולי חבל אבל זה מה יש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2012 13:14 לינק ישיר 

קפיטזליזם זו הדיוטה התחתונה של עבדות של כלל החברה לרדיפת ממון. והתוצאות צריכה של מוצרים מיותרים, יוקר מחיה שהולך ומאמיר, מערכות לימוד המכשירות את בני האדם להיות כלים אפקטיבים במכונה התעשייתית שצריכה לייצר עוד ועוד כסף, וזילות של צלם אלקים בו נברא האדם.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > התקדמות מוסרית? בענין העבדות.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.