|
|
| נשלח ב-19/2/2012 13:16 |
|
| |
בעל בשערי גן העדן יש מלאך ובידו חרב מתהפכת, למה החרב צריכה להתהפך? כי המוסר מתהפך בכל דור ודור, מה שהיה מוסרי אתמול לא מוסרי היום, והדוגמה- העבדות, היחס אל האשה אל הילדים אל החולה ואל המסכן.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 13:19 |
|
| |
מ80 אולי במחילה תפסיק להטיף ותתחיל להסביר.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 13:20 |
|
| |
ירוחם ווארט טוב, רק איך אני יכול לדעת באיזו צד מונחת כעת החרב?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 13:22 |
|
| |
בעל. זה אולי ראלי, [גם על ההנחה הפסימית הזאת אודות האדם אני מתווכח בחוזק] אך וודאי לא מוסרי. אם אנחנו רוצים שהמוסר הזה יהיה לו איזה תכלית, מעבר לנוחות החיים בעוה"ז. בהכרח שתהיה למוסר תוכן עצמי. אני גם לא מסכים בדיוק לזה שהקפיטליזים ניצח. יותר נכון להגיד שפשרה מסויימת ניצח. הקפיטליזים בקיצוניותו הוא מתכון לגיהנום בדיוק כמו השיטות האחרות ויותר, ההבדל היחיד הוא שהגיהנום הקומונוסטי בנו כמה מושלים בשביל כולם, והגיהנום הקפיטליסטי בונה כל אחד בשביל עצמו. וכולם אשמים בזה.
אין הרבה להתווכח בזה, אני לא אהיה אף פעם בעד שיטה שנכנעת לרשעשות של האדם וקובעת את זה כחוק. [כמובן שצריך איזון, "טוב מאד זה יצר הרע", אך לא להעמיד את הכל על זה] אם אתה נוח עם זה, נו נו.
מיימוני
א'-האם כל כך קשה היה לה' להסביר שכך זה אמור להיות בתיאוריה, אך מכיון שאתם בני אדם וכו', איני דורש מכם כרגע אלא זה וזה. אני מבין שכך התורה מתנהגת בפועל לגבי הדברים בהם נראה שהיא מגזימה, כמו בלא תחמוד וכלל המצוות שבלב. גם אם נעמיד אותם על פעולות מעשיות, ברור לכל שהכוונה הוא גם ללב, אלא שמכיוון שאנו בני אדם אי אפשר לחייב זאת ממש. מדוע אין ולו רמז בכלל בתורה לכך שהמצב שהוא מציע אינו הנרצה ביותר בעצם? זה הופך את הפרשנות הזאת למאולצת ביותר.
ב'-אתה יודע שאם ניקח את התיאוריה הזאת עד הסוף חייבים ללכת בעצם לרפורם פחות או יותר, כדרך שהציע בוגי כאן פעם. אין סיבה רצינית מחשבתית לשחק את זה מכל הצדדים.
ג'- והוא העיקר, גם אם נניח שאפשר לפרשן כך את התורה [ונתעלם מהבעיה הפשוטה שזה בעצם עוקר את רלוונטיות התורה בכלל] מי מחייב אותנו? במה אתה כל כך משוכנע במוסר העכשווי שאתה מוכרח לעקם את התורה בשביל זה? אולי נחשוב באופן עצמאי על ערכי המוסר, ונגלה שהם לא כל כך ברורים כמו שאנחנו משתכנעים מהעיתונות וכו', ואולי , רק אולי, כשנחשוב באופן עצמאי על מה הראוי ביותר מבחינה מוסרית, ננסה לעיין בתורה, בלי עיקומים, ולראות אולי יש לה איזה דעה בנושא הזה? זה סך הכל מה שנסיתי לעשות באשכול זה. האם זה יותר מדאי?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 13:40 |
|
| |
בעל חז"ל הגדירו את התשובה לשאלתך- כל שרוח הבריות נוחה הימנו- רוח המקום נוחה הימנו. ודוק- רוח הבריות ולא רוח רבנן- החרב מתהפכת והעולם מתהפך. השבוע בפרשה קראתי כי יפתח איש בור-האסצויצה היתה -לבור= בית סהר. יש הרבה הרבה מאד ממנהיגי הדור שפותחים בור לאנשים- והאנשים ברובם נופלים לתוך הבור הזה, הבעיה הגדולה היא- שהם לא מודעים כי בבור הם יושבים כל ימי חייהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 13:58 |
|
| |
בעל,
התורה ניתנה לבני האדם כדי שיהיו בני-חורין לעשות את רצונו של הקב"ה. על-כן גם הדיבר הראשון וגם פרשת משפטים שתחילתה מצות שיחרור לחופשי של עבד עברי, מדגישים את זה שהקב"ה אין עוד מלבדו, וכל הקלקולים האנושיים נובעים ממצב של שיעבוד או אדנות בין איש לרעהו. אנשים המשועבדים לתאוות כגון אלכוהול או סמים, אף אדם בר-דעת לא יסכים שינהיגו את מדינתו. אם-כך מדוע אנשים מסכימים שמנהיגים המשועבדים לתאוות ממון, ישלטו עליהם?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 14:08 |
|
| |
מ80 כולנו משועבדים לתאוות אכילה וליצרא דעריות. האם היית רוצה שישלוט עלינו מישהו שאינו מכיר את התאוות האלו?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 14:22 |
|
| |
יש הבדל גדול בין להכיר תאוות לבין להיות משועבד לתאוות. משה רבינו, שלא היה משועבד לתאוות האלה, היה מנהיגם הראשון של ישראל. התורה מצווה שמלך לא ירבה לו נשים ולא ירבה לו סוסים, כי הדברים הללו משחיתים את הממלכה. חזקיה היה אוכל ליטרא ירק בסעודה מדי יום, והעם היה מזלזל בו ואומר איזה מלך זה, ובכל זאת בתקופת חזקיה לא היה ילד וילדה בכל הארץ שלא היו בקיאים בהלכות טומאה וטהרה. אפשר לעבוד את הקב"ה בצמצום ואפשר לעובדו בשפע, ומכל מקום העיקר מה המגמה המוסרית של המנהיגים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 14:34 |
|
| |
מ80, ברור שהמצב בו אדם משועבד ו/או משעבד לרעהו אינו מצב מתוקן, אבל התיקון לכך הוא ע"י זה שהאדם יהפך ליותר ריבון ובעל שררה (כמובן באופן מתוקן כאשר הוא כיחיד ובכחלק מחברה כפוף למציאות השם) ולא ע"י ביטול המימד הזה באדם. (על יעקב ועשו נאמר "שני גוים בבטנך" שני גאים, עיקר המאבק בין יעקב ועשו הוא על שררה ועל מי יהיה גביר לאחיו, כמובן למראית העין יעקב מוותר על מעמדו בטווח הקצר, אבל מהותית הוא הופך לישראל בעל השררה וזה ממש על קצה המזלג)
ועוד הערה, בעיני יותר משפרשת עבד עברי מדברת כנגד הנטיה להשתרר על אחרים שלא כדין , היא מדברת כנגד הנטיה של האדם לא להיות ריבוני למצוא לעצמו נישה כלכלית נוחה וקלה בחיים , ולהשאר בתוכה לנצח (וגם את זה התורה מאפשרת רק עד היובל...) במקום להטביע חותם בעולם כאדם ריבוני ובעל השפעה. וגם את זה יש לא מעט מקום לפתח, אם יהיה שייך בהמשך בע"ה, אשתדל לעשות כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 14:47 |
|
| |
איש ציפור,
ריבונו של עולם יש רק אחד והוא הקב"ה. נאמר במסכת אבות: ארבע מדות באדם. האומר שלי שלי ושלך שלך, זו מדה בינונית, ויש אומרים מדת סדום. שלי שלך ושלך שלי, עם הארץ. שלי שלך ושלך שלך, חסיד. שלי שלי ושלך שלי, רשע.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 14:57 |
|
| |
מ.
ארבע מדות באדם. האומר שלי שלי ושלך שלך, זו מדה בינונית, ויש אומרים מדת סדום.
שאלה לעיון -איך קופצים ממידה ביננונית למידה קיצונית כמו מידת סדום?
ריבנו של עולם יש באמת רק אחד- אבל המדברים בשמו יש הרבה מאד.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 15:20 |
|
| |
ריבונו של עולם אכן יש רק אחד, אבל בני אדם שברואים בצלמו יש הרבה. לגבי המשנה מאבות לא הבנתי אם ואיך אתה חושב שהיא מקשה על דברי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 15:23 |
|
| |
ירוחם,
האומר שלי שלי ושלך שלך, כביכול אומר מה ששלי שלי ומה ששלך שלך, שזו מדה ישרה, אלא שממנה נובע אתה לא זקוק לי ואני לא זקוק לך, וממנה נובע פירוש רע"ב: איני רוצה להנותך, והלוואי שלא תהנה אותי. על-כן פירש רבי עובדיה ספורנו: "הזכיר קצת תכונות טבעיות, שצריך האדם להשתדל בתיקונם, כי בתכונות הנפשיות מכוונות אל המעשה הטוב תהיה הנפש מוכנת אל האישור הנצחי בהידמותה לבוראה, שנאמר עליו (תהלים קמה, ט): :טוב ה' לכל".
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 15:34 |
|
| |
מ אתה מסביר את פרושו של שלי שלי ושלך שלך, הספורנו מדבר על תיקון קצת תכונות טבעיות. אבל השאלה שלי היתה- איך אפשר לעבור מאותה מידה טבעית של בינונים -למידת סדום? המרחק ביניהם עצום!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/2/2012 15:48 |
|
| |
אישציפור,
אדנות ועבדות הם שני הצדדים של אותו מטבע, כי אדון שיש לו עבדים נהיה משועבד לחסרונותיהם, ועבדים שיש להם אדון נעשים משועבדים לרצונותיו. בפרט, אם אדם חלילה מתייחס אל רעיו בשררה או באדנות בנקל עלול להגיע למדה של רשעות: שלי שלי ושלך שלי.
|
|
|
|
|