בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

פה חזני, דבר הניתן לרכישה. דעות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/2/2012 01:22 לינק ישיר 
פה חזני, דבר הניתן לרכישה. דעות

בשביל להיות חזן צריכים הרבה דברים, או שלא צריך כלום ומספיקים כמה יחסי ציבור"
אחד הדברים החשובים לי אצל חזן זה פה חזני, מהו בכלל פה חזני ומה התועלת שלו, ומה החסרון אצל ההוא שלא זכה בפה חזני, והאם זה דבר שניתן לרכישה.
על כל אלו ננסה אני ואתם חברי הפורום ללבן באשכול זה.
פה חזני - הגדרה שכוללת (לטעמי) הגשה הבעה אמירה ודיקציה חזנית, קשה לי ממש להגדיר בדיוק מה זה פה חזני, אך קל לי מאוד להצביע לבן אדם המעלה הזאת חלשה אצלו, להצביע ולומר לו הנה פה הפה חסר.
רציתי לומר גם קולרטורה אבל אני מסויג מלומר זאת כי היו חזנים גדולים שהוקלרטורה שלהם היתה לא משהו ובכל זאת הם הצליחו. (אולי זה בסטייל יותר מערב אירופה)
אני לא אכנס כלל לחזנים שנולדו עם פה או בלי פה מדורינו אנו אלא אביא דוגמאות מזמרים ומחזנים מדורות עברו,
מה צורם בשוואקי שר את 'אלו דברים' של רפפורט, הרי הוא שר את זה נכון מוסיקלית (לפחות נניח כך) הוא שר בטכניקה קולית טובה (כמובן הכל הנחה בשביל הדוגמא) הוא שר עם רגש, הוא שולט במנעד, אז מה חסר שם? אלא שפשוט הוא לא חזן, בשביל להיות חזן צריך לנשום חזנות, וזה גם סוג של קניה של פה חזני.
משפחת הרשטיק כדוגמא, הם נולדו לתוך החזנות, הם בכו בטרצות ובליל שבת בכו במיקסולידיות, הם נולדו חזנים, הפה החזני אצל נתן נפתלי וחיים אליעזר הגיע להם בעת לידתם או קודם, נותר להם לעבוד על שאר הדברים.
לעומת זאת חזן שנולד בבית שפוי ללא חזנות, צריך הרבה עבודה, הוא צריך להיכנס לתוך תוכי החזנות להקשיב ללמוד ולללמד ולהתפתח בדבר הזה שאנו קוראים לו 'פה חזני'.
אך פה זה גם תלוי אם ההוא הגיע מבית חסידי ששם יש יותר סיכוי שניחן בפה חזני או שהגיע מבית ליטאי ואז הענין מסובך יותר, הגישה היא חובבנית ומעצבנת, או שבכלל הגיע מבית דתי לאומי שאז סטייל 'בני עקיבא' מונח אצלו ותאמינו לי שרזא דשבת של פינצ'יק בסטייל בני עקיבא לא נשמע משהו מיוחד... אז קודם כל הכל תלוי מהאווירה בה גדלת.
ואם כן מהו החסרון בפה לא חזני, על זה גם עברנו, 'רזא דשבת' בסטייל בני עקיבא או בסטייל ישיבת פונביז' תאמינו לי זה בכלל לא משהו.
האם זה דבר שניתן לרכישה, אני מקיף כאן את הנושא הסבוך הזה בכמה שורות, זה לא מספיק, אך אין בידי זמן כרגע ממש לכתוב מאמר ואין לי את הראש בימים אלו ממש לכתוב וללבן את הסוגיא הסבוכה הזאת.
אני חושב שכדי לקנות את הענין ראשית צריך ללמוד לדבר כמו חזן, לוותר על קולרטורות מיותרות ולא בכל מילה שנייה להשתמש בסלסול כדרך בניעקיבא/פונובי'ז. לא לנסות לקבל אמירה על ידי דיקציה חסרת פורפורציות, לשיר בצורה כהה להחשיך את הקול, למקם את הקול ככה למעלה בכהות כזאת עיין ערך הרשמן ודומיו.
האמת, ממש קשה להתבטא בכתב, אני רגיל לדבר ולהסביר אך פתאום להעביר את הכל על הכתב זה ממש סיוט, אף פעם ךא הורגלתי בכך. אני מקווה שאני ברור לפחות בכוונות שלי, ואשמח לשמוע את דעותיכם ואולי אצליח להעביר את דברי יותר בבהירות.
מה שכן, אני חושב שניתן לקנות אמירה חזנית ברמה מסוימת על ידי הרבה עבודה ומשמעת, וכמובן עדיפות יתרה למי שנולד לתוך זה, והיו חזנים רבים שמעבר לאמירה החזנית שלהם לא היה להם הרבה והם הצליחו להגיע לתודעה כמשפיעים הגדולים ביותר על עיצוב עולם החזנות. מה שכן, אני לא בטוח שכיום חזן שיש לו רק פה חזני ימצא שטיבעל שיסכים לשמוע אותו, והכל בגלל שאין לו רה למעלה או שאין לו קול ששומעים אותו בכל רחוב חובבי ציון. ולא שרה למעלה זה חסרון ושקול גדול זה חסרון, אלא שכל דבר צריך לדעת איך וכמה להשתמש בו.
עד כאן להלילה

תוקן על ידי Bnei ב- 28/02/2012 01:23:52

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/2/2012 13:10 לינק ישיר 

'פה חזני' בהחלט ניתן לרכישה, וגם בגיל מאוחר יחסית (מנסיון). זה בכלל לא שונה מרכישת שפה חדשה, ודיבור ב'מבטא הנכון' של אותה שפה. אנשים כישרוניים עושים זאת ללא כל בעיה. זהו, בקצרה. 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > פה חזני, דבר הניתן לרכישה. דעות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext