| נשלח ב-5/3/2012 19:35 |
|
| |
פורים בעיני הליטאים האם הם לא מסלפים?
הגראי"ל כתב מכתב, שהופקד בידי מקורביו, ונחשף כאן לראשונה: "ברור כי לא בזה מקיימים הודיה ורצון חכמים בתקנתם על היום" • ה
האם בחורי הישיבה לא מקיימים רצון דברי החכמים או את רוחם? מגילה דף ז: אמר רבא: מיחייב איניש לבסומי בפוריא עד דלא ידע בין ארור המן לברוך מרדכי. רבה ורבי זירא עבדו סעודת פורים בהדי הדדי, איבסום, קם רבה שחטיה לרבי זירא. למחר בעי רחמי ואחייה. לשנה אמר ליה: ניתי מר ונעביד סעודת פורים בהדי הדדי! - אמר ליה: לא בכל שעתא ושעתא מתרחיש ניסא.
לפי הגמרא אנו מבינים מה היא הדרגה של לבסומי. לשנה ר' זירא לא רצה לחזור על הסעודה עם רבה- מחשש- אבל לא משלילת עצם הבסומי, שהיא כאמור לא ביקר את המעשה.
ולכן השאלה היא לאיזו רצון חכמים התכון הגרא"יל?
לגילוי נאות אני מתנגד נחרצות להתנהגותם של בחורי הישיבה ושל אחרים בפורים- אבל זה לא נגד רצון חכמים. כי הרי כך גם נפסק בשו"ע.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2012 20:34 |
|
| |
ירוחם
מן הראוי היה לפרט יותר נגד מה יצא הרב שטיינמן.
אני הבנתי, ואולי טעיתי, כי יצא נגד התפרחחות: פריצה לבתים לשם השגת התרמות במצב של שכרות ברמה זו או אחרת.
האם שגיתי?
הטענה שיש הלכה המחייבת להשתכר אינה מצדיקה התנהגות כזו, האין זאת?
ואדרבה, תימה הוא שרק בשנה זו יצא הרב שטיינמן בגלוי נגד מה שרבים חשו בסתר.
שמעתי שבבתים רבים החלו לנעול את דלת הכניסה החל משעות אחרי הצהרים, כאשר מגיעים המתפרצים.
אולם כל זה שייך רק לנושאים חברתיים וגרוע מזה. זה שיש מנצלים כוונות טובות - המחויייבות למצוות, כולל מצוה מוזרה כמו מצות שיכרות, ורצון להתרים למען הישיבה - למען הפקרות ברמה זו או אחרת, האם לא עלולים להתרחש תופעות כאלו? האם אפשר להישמר מהן לחלוטין? תמיד אפשר לנצל דברים טובים למטרות פחות טובות.
אם יש מקום לדון, לדעתי, הרי זה באותה קביעה שנתפסת כהלכה, מצות שתיה עד למצב שכרות. נכון שגם הרמב"ם פוסק כך הלכה למעשה. אך מימי לא הבנתי את הטעם בזה ואם יישר כוחי, אבטל לדבר רע זה.
אמנם כבר היה דיון על זה בפורום, ואם גם איני יודע היכן הוא, אני בטוח שכתבתי כבר אז אותם דברים נגד השתכרות בפורים שאינה מצוה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2012 21:07 |
|
| |
הרב מימוני כתמיד דבריך ברורים ובהירים, והם אמת לאמיתה. אבל עם כל הכבוד- אי אפשר לקרא לזה- נגד רצון חכמים- כאמור- גם לרצוח את ר' זירא, לא היה מקובל ויפה, אולי רק נדמה לי, אבל לפי מה שהבנתי מהגמרא, רבה לא ננזף או הוקע בגלל מעשהו המחפיר הזה.
אפשר ומצווה לגנות את התופעה הזו, מכל וכל. אבל אין לעשות פלסתר מדברי חכמים. ולהשתמש ברוחם כשזה פשוט לא נכון. ואפילו הפוך. ועל כך אני קובל.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/3/2012 21:25 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | הרב מימוני כתמיד דבריך ברורים ובהירים, והם אמת לאמיתה. אבל עם כל הכבוד- אי אפשר לקרא לזה- נגד רצון חכמים- כאמור- גם לרצוח את ר' זירא, לא היה מקובל ויפה, אולי רק נדמה לי, אבל לפי מה שהבנתי מהגמרא, רבה לא ננזף או הוקע בגלל מעשהו המחפיר הזה.
אפשר ומצווה לגנות את התופעה הזו, מכל וכל. אבל אין לעשות פלסתר מדברי חכמים. ולהשתמש ברוחם כשזה פשוט לא נכון. ואפילו הפוך. ועל כך אני קובל. |
|
נו נו.
מי ש"לרצוח את רבי זירא" זה בעיניו בגדר של דבר "לא מקובל" או "לא יפה", יכול לקבוע שמצוות לבסומי חשובה יותר מאשר "לא תרצח".
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2012 12:43 |
|
| |
כל דורך על סף ישיבה כלשהיא יודע שכיום חג פורים הוא במה לטיפשים וכר פורה לשיווק עצמי אומלל במסווה של שיכרות,
מי מאיתנו לא נתקל במחזה הקומי טרגי של בחר ישיבה צורח באקסטזה לראש ישיבה / בחור שהוא מושא קנאתו: אני רוווווצצצצהההה ללללמממוווודדדד תתתתתייייירררררההההה. כשהשכרות היא מסווה לשיווק עצמי.
איכשהו נכנס יין יצא סוד לא מייצג נכונה את הלך הרוח הפורימי בישיבות הליטאיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2012 16:05 |
|
| |
איבן חיים
ברוך הבא לפורום!
יש לי להעיר על דבריך ולהציע אופן אחר לראות את הדברים.
נניח שבאמת יש שמשתכרים או מעמידים פני שיכורים ואז צורחים שהם רוצים "רק תורה".
וזו רק הצגה.
ובכל זאת.
יש מי שמציג שאיפות אחרות. לפחות שכר שיחה נאה יש להם, שהם מבינים שהראוי הוא ללמוד תורה.
ובזה יש להם אחיזה בזכות של לימוד תורה. אשריהם ואשרי חלקם.
|
|
|
| נשלח ב-6/3/2012 16:58 |
|
| |
שכר שיחה אולי יש כאן, אך נאה? קשה לי לראות זאת כך.
ישנן חן מסוים בשכרות המוציא מן האדם את המיטב שבו ואת האמת המסוימת שלו, לא כן הדבר כאשר השכרות משמשת כמסווה לנסיון פתטי של שיווק עצמי, כל מי שנכח במסיבות פנים ישיבתיות יידע על מה אני מדבר.
הענין הזה הוא ההפך הגמור מנכנס יין יצא סוד. או מארור מרדכי ברוך המן.
"משונה" לראות שבר"כ אותם העוסקים במשך ימות השנה בתורה ותורתם עיקר חייהם, ינצלו את שכרותם דווקא להפוגה מסוימת מעיסקם התדיר ויראו את כוחם גם במילי דעלמא, בניגוד גמור לאלו שבמשך ימות השנה בטלתם אומנותם
|
|
|
|
|