בית פורומים עצור כאן חושבים

מי היציל את ישראל בימי אחשוורוש?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/3/2012 00:21 לינק ישיר 
מי היציל את ישראל בימי אחשוורוש?

כל אחד מאיתנו כיהודי מאמין קורא ולא מאמין, כל המגילה נעשתה מבלי הקב"ה.
מה זה אומר?
כמובן כולם אומרים יש כאן גילוי שהטבע הוא מהקב"ה וכוו'.
האם יש פה רק עניין של סימנטיקה?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 02:49 לינק ישיר 

ראה דעת האבן עזרא בעניין,

אבן עזרא אסתר הקדמה

לשם אל יאתה כל הגדולה, מאד הוא נעלה על כל תהלה, לאברהם בנו מאיר יצו עוז, אשר הואיל לפרש המגילה:
נאם אברהם הספרדי הנקרא אבן עזרא, אין עזרה כי אם מהשם החוקק חוקת עולם על לב המשכיל בהקיצו גם בחלום ידבר בו ובו יתמוך בהתחילו לעשות כל מעשה גם יזכרנו תמיד טרם מוצאי פיו, והנה אין במגילה הזאת זכר השם והיא מספרי הקדש ורבים השיבו כי הוא ממקום אחר וזה איננו נכון כי לא נקרא השם מקום בכל ספרי הקדש רק נקרא מעון שהוא לעולם גבוה, וקדמונינו ז"ל קראוהו מקום בעבור שכל מקום מלא כבודו - ועוד מה טעם למלת אחר, והנכון בעיני שזאת המגילה חברה מרדכי וזה טעם וישלח ספרים וכולם משנה ספר אחד שהוא המגילה כטעם פתשגן והעתיקוה הפרסיים ונכתבה בדברי הימים של מלכיהם והם היו עובדי עבודה זרה והיו כותבין תחת השם הנכבד והנורא שם תועבתם כאשר עשו הכותים שכתבו תחת בראשית ברא אלהים ברא אשימא והנה כבוד השם שלא יזכרנו מרדכי במגילה:

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 07:07 לינק ישיר 

צבי

איני יודע אם אתה שואל ברצינות, או שכוונתך להוביל למסקנה המתבקשת, אבל הנה היא לדעתי:

המגילה מדגימה לנו השגחה פרטית גם כאשר אין התגלות מפורשת של אלוקים לנביאיו, אין הבטחה מפורשת והסבר: אני הורדתי ואני אעלה, אני היכיתי ואני אציל.

אנו מזהים את יד ה' מאחורי הקלעים, לפי הביטוי.

אפשר לצרף את סיפור המגילה לאשכול על השגחה פרטית שניהל כמדומה מיכי ובו הראה את הדינמיקה של פרשנות.

הגר"א, לדוגמא, ראה בסיפור המגילה משהו אונטולוגי. לפי ביאורו לקטע גמרא, המתבסס על פסוקים מהמגילה, "ידו עלינו נטויה", זה סוג של השגחה נסתרת, כביכול אין כאן השגחה, אבל באמת יש כאן נס שיכול להתפרש כהתעלמות, כלהניח למקרים לקרות מעצמם. אבל הם עדיין מכוונים.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 08:46 לינק ישיר 

אני שואל, משום שנראה לי שהתשובה הרגילה-הבנאלית לא מספיק מעמיקה לדעתי, נראה לי שיש בה פיספוס עצום, אבל אני רוצה לשמוע קודם את חברי הפורום הנכבדים מאוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 09:09 לינק ישיר 

ליהיאור
השאלה היא יפה מאוד, והניסוח שלה בידי השואל יותר יפה, כי בחרת מילים קצרות ושקולות שמעבירים המסר הכפול והמשולש העולים מהשאלה(לדעתי).

האם יש כאן אולי כתב שכל מטרתיותו היא הפוכה מכול כתבי הקודש המשימים את האלוקים כהעניין המרכזי בכול, והאם אין כאן קריאת תיגר, אולי ה'אבולוציה' הראשונה של אייך סיפורים מיתקדמים במיקריות שלהם עד לתוצאות מעניינות.

או אולי רמז שיש ניסים מיתפרסים על פני המון שנים, בתיכנון מדויק כשכול פרט עטוף בטיבעיות גמורה שביזמנה איין לה מובן כלל, וגם מי שלא רואה את האלוקים, האלוקים רואה אותו וחושב עליו.

ואולי הכול ענין סימנטיי, אולי אפילו רעיוניי-סימנטיי,

אולי צריך לחשוב על אפשרות כזאת, שכשמרדכי ואסתר נהיו מקורבים ביותר למלכות(והיתגלתה דתם), היה בעיה להישתמש באלוקיי ישראל שהיה לא הכי מקובל על הרעיונות הפרסיים שנידמה לי היו מזרתוסתרא , והם ראו ניגודיות בין הטוב והרע,
ואולי אפילו יותר מיכך, כול המגילה בא להיתעמת באופן מתוחכם עם הרעיון הזה, וכול העניין של ונהפוך הוא או מאבל ליום טוב וכדומה הוא הוראה ששתיהם (האבל כמו היום טוב) יצאו מאותו אחד נעלם.

(ודרך אגב יש אתר מעניין למי שמאוד מעניין אותו פרסיות קדומה http://www.thmrsite.com/ )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 09:20 לינק ישיר 

תודה ודעת, תודה רבה, הראשון שהעמיק להבין את השאלה, וכמה שדווקא בנוסח שלה הזה היא פותחת פתח לתשובות והבנות עמוקות ביותר.
דרך אגב אני-צבי פותח האשכול, יש פה עניין לניתוח פרודיאני על הטעות שלך בעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 09:26 לינק ישיר 

סליהה סליהה (בהגייה פרסיית, למי שמכיר), לא סמתי לב, באמס, באמס, לא סמתי לב,
כבודו יסלח, בוודאי יסלח

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 10:16 לינק ישיר 

צבי  קוראים לו תורה ודעת לא תודה ודעת טעות פרוידיאנית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/3/2012 10:50 לינק ישיר 

ומה שחשוב לתת עליו את הדת-  אפילו דאליבא  אלו הסוברים כי הנס נעשה בהשגחה - הרי האדם המאמין מאמין שהכל בעולם נעשה בהשגחה, אז מה הרבותא במגילה.

ההצלה והנס נעשה לעם ישראל, עלי די יהודים שלא אכלו בדיוק -הכשר הרב לנדאו- או בד"ץ, ולא נהגו במנהגי צניעות -של  גור -ותולדות אהרון. וכו' וכו'
חוט השני בגאולות והצלות החל ממשה רבנו חניך בית פרע וכהן מדין, דרך מרדכי ואסתר ועד הרצל ובן גוריון. הפדות וההצלה לא בא על ידי היר"ש כביכול להפך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 08:22 לינק ישיר 

אולי אי אפשר לקרוא את ההצלה כישועת השם רק כשעזרתו באה דרך שינוי הטבע או נסיכת רוח גבורה בעם אבל כאן ההצלה באה במעשה בחירי של שתדלנות אסתר. ועדיין השאלה חזקה מהתשובה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 09:42 לינק ישיר 

אפשר לומר כך,

קימו וקיבלו שוב את התורה מאהבה = אולקי התבונה,
מה שאין כן אז (בימי משה) קיבלו מיראה = אולקי ההגשמה,

לו זכינו לקבל אז (בימי משה) באהבה ?! אז גם התורה והנ"ך היית נכתבת בלי אלוקי הגשם (כמו המגילה) והבינו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 11:35 לינק ישיר 

מקס
מה ההגיון בדבריך? בהר סיני- הרי לפני זה- ה' הוציא אותם ממצרים- קרע להם את הים- נתן להם את המן- את בארה של מריים. עמוד האש ועמוד הענן.
איך אפשר להשוות את האהבה שבני ישראל היו אמוים לאהוב את ה'? לאהבה במגילה ששום נס או הטבה משמעותית באורח חייהם או בסדר היום שלהם השתנה לטובה.

האם אתה סבור כי מכיון שהם הרגו מספר של גויים, הרעיפו אהבה אל ה'?  הרי לא כולם הרגו, והיהודים הרי היו מפוזרים ב127 מדינות, איך כולם התעוררו לאהבת  ה'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 12:10 לינק ישיר 

למקסמן
הבעיה לא לפרש את המגילה לפי השגתינו אלא לפי תודעת אותם ימים שהאל היה נוכח בחיים וצמו וצעקו אליו ובכל זאת אין לו זכר בישועה שזה דבר מאד מעניין ותמוה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 12:20 לינק ישיר 

לדעתי זה שקוף שהפסוק
"וְאָנֹכִי, הַסְתֵּר אַסְתִּיר פָּנַי בַּיּוֹם הַהוּא, עַל כָּל-הָרָעָה, אֲשֶׁר עָשָׂה"
עמד לנגד כותבי המגילה ומכאן תשובה לשאלה של פותח האשכול.
הנס נעשה בהסתר פנים ולכן גם שמו לא נזכר במגילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 12:29 לינק ישיר 

בעיני ההסבר פשוט,
בסופו של דבר האופן הנכון בו הקב"ה מופיע בעולם הוא דרך הסדר הטבעי של העולם, ודרך הכרת ושותפות בני האדם (ובראש ובראשונה ישראל) בכך , וכן יהיה לעתיד.
   ממילא השתלשלות הסיפור עצמו והשאלה מי הציל שולית לענין, כי אחרי הכל אם הוא הציל הוא גם זה שגרם לאסון, ולכאורה למה לנו כל הצרה הזו מלכתחילה ?         אלא שהעיקר הוא ההבנה של ישראל שדרך ההכרה בהשם ובכך שיש לו ולנו (!) מקום גם בתוככי מלכות ותרבות זרה , וגם כשאנחנו לא הכי מקיימים את תפקידנו כיאות עדין כשאנחנו מודעים לכך ופועלים בכיוון הזה בלב שלם, יש לזה השפעה שיכולה לשנות ולהפוך את המציאות מן הקצה אל הקצה, בימים ההם ובזמן הזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/3/2012 12:41 לינק ישיר 

ובמה שונה אם כן הנס שבמגילה? מכל מה שקורה- קרה -איתנו במשך הדורות? הכל עניין של מזל.
 במבט קצר על ההיסטוריה של עם ישראל היו ניסים- של -הסתר אסתיר- יותר גדולים. מהנס? הזה.

אלא מה אנחנו אוהבים להרבות במילים ובסופרלטיבים. וכל המרבה לספר הרי זה משובח.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי היציל את ישראל בימי אחשוורוש?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext