|
|
| נשלח ב-11/3/2012 11:49 |
|
| |
בעל אם נשאל את -המימוני מה יגיד?
רמב"ם הלכות חובל ומזיק פרק א הלכה יא
אדם מועד לעולם בין שוגג ב בין מזיד בין ער בין ישן בין שכור אם חבל בחבירו או הזיק ממון חבירו משלם מן היפה שבנכסיו. במה דברים אמורים שהישן חייב לשלם בשנים שישנו כאחד ונתהפך אחד מהן והזיק את חבירו או קרע בגדו אבל אם היה אחד ישן ובא אחר ושכב בצדו זה שבא באחרונה הוא המועד ואם הזיקו הישן פטור, וכן אם הניח כלי בצד הישן ושברו הישן, פטור שזה שהניחו הוא המועד שפשע.
ואם תגיד שאתה לא תימני
שולחן ערוך חושן משפט הלכות חובל בחבירו סימן תכא סעיף ג
ג] {ה} י"א דצער וריפוי ושבת {ו} חייב אפילו שלא בכוונה, ד] ובלבד שלא יהא אנוס, אלא שוגג קרוב למזיד; ה] אבל בנזק חייב {ז} אפילו אנוס, ו] {ח} דאדם מועד לעולם, בין שוגג בין מזיד, בין ער בין ישן.
לא מצאתי רמ"א כדבריך.
אגב האגדה מספרת כי הרמ"א מת בל"ג בעומר והוא רק בן ל"ג שנים וכתב ל"ג ספרים, בהספדו החלו למנות את מעלותיו והגיעו רק לל"ב, אמר אחד מהחשובים- כי בין ל"ג מעלותיו- הוא היה מתחפש כל פורים! לא ראיתי כתוב-שהוא השתכר!
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:06 |
|
| |
| בעלבעמיו כתב: |  | ירוחם
כמדומני שיש רמ"א שהוא פטור ואיני זוכר בבירור. |
|
מקור בבקשה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:25 |
|
| |
רמ"א סי' תרצ"ה סעי' ב': ויש אומרים דאם הזיק אחד את חבירו מכח שמחת פורים פטור מלשלם (תרומת הדשן סימן
ק''י). ועיין בחושן המשפט בדיני נזיקין (סוף סימן שע''ח): [לא מוזכר אפילו שחייב להיות שיכור, רק מתוך שמחת פורים. קרי מתוך השתוללות של פורים]
לגופו של נידון האשכול. ברור שהכל לפי מה שהוא אדם, זכה משמחו לא זכה משממו. ברור שחז"ל בחייבם את השכרות לא התכוונו לסוג הגרוע אלא לסוג הקדוש, וברור שיש סוג כזה, ומיימוני, איני יודע ממה אתה מפחד כ"כ. [גילוי נאות: השתכרתי בפורים, בשני הימים, ] בכל שנה ובכל מקום אפשר לראות את שני הסוגים.
מיימוני. השאלה לגבי מקרא מגלה בלילה לא התחדשה בעצכ"ח. אחרונים ידועים שונים כבר דנו בהבדל שני החיובים שזה מדברי קבלה וזה דרבנן גרידא, במהרש"ל נדמה לי שיש בזה.
צבי לא ברור לי שיש אן מגמה ברורה של דחית ההלכה. אם תרצה פנה אלי באישי לך מה שכתבתי בסוגיא זו, ותראה שדוקא הרמב"ם וכו' מפרשים כפשוטו,. ויש להאריך עוד ואכמ"ל, וכבר עבר זמנו.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:39 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | רמ"א סי' תרצ"ה סעי' ב':
ויש אומרים דאם הזיק אחד את חבירו מכח שמחת פורים פטור מלשלם (תרומת הדשן סימן ק''י). ועיין בחושן המשפט בדיני נזיקין (סוף סימן שע''ח):
[לא מוזכר אפילו שחייב להיות שיכור, רק מתוך שמחת פורים. קרי מתוך השתוללות של פורים]
לגופו של נידון האשכול. ברור שהכל לפי מה שהוא אדם, זכה משמחו לא זכה משממו. ברור שחז"ל בחייבם את השכרות לא התכוונו לסוג הגרוע אלא לסוג הקדוש, וברור שיש סוג כזה, ומיימוני, איני יודע ממה אתה מפחד כ"כ. [גילוי נאות: השתכרתי בפורים, בשני הימים, ] בכל שנה ובכל מקום אפשר לראות את שני הסוגים.
מיימוני.
השאלה לגבי מקרא מגלה בלילה לא התחדשה בעצכ"ח. אחרונים ידועים שונים כבר דנו בהבדל שני החיובים שזה מדברי קבלה וזה דרבנן גרידא, במהרש"ל נדמה לי שיש בזה.
צבי
לא ברור לי שיש אן מגמה ברורה של דחית ההלכה. אם תרצה פנה אלי באישי לך מה שכתבתי בסוגיא זו, ותראה שדוקא הרמב"ם וכו' מפרשים כפשוטו,. ויש להאריך עוד ואכמ"ל, וכבר עבר זמנו. |
|
אין כמו ציטוטים חלקיים.
שולחן ערוך אורח חיים הלכות מגילה ופורים סימן תרצה: סעיף ב
* <א> חייב אינש לבסומי בפוריא * עד דלא ידע (ד) בין ארור המן לברוך מרדכי.
הגה: <ב> וי"א דא"צ להשתכר כל כך, ג אלא שישתה יותר מלימודו (כל בו) (ה) [ב] וישן, ומתוך שישן אינו יודע בין ארור המן לברוך מרדכי. (מהרי"ל). ואחד המרבה ואחד הממעיט, ובלבד שיכוין לבו לשמים. ...
ויש אומרים (יג) ז דאם הזיק אחד את חבירו (יד) ח מכח שמחת פורים, פטור מלשלם. (ת"ה סימן ק"י). ועיין בח"מ בדיני נזיקין. ובחו"מ, ההפניה היא לכאן:
אם בא אחד רוכב בסוסו מאחרי חבירו, ופגע בסוס שחבירו רוכב בו והכה את הסוס, חייב לשלם כל מה שישומו בית דין שנפחת מחמת הכאה זו. ואפילו היה הסוס המוכר של עובד כוכבים, וצריך הניזק לשלם לעובד כוכבים יותר ממה שנפחתו דמי הסוס, כד] <ה> אין המזיק חייב לשלם יותר ממה שישומו בית דין. כה]
בחורים הרוכבים לקראת חתן וכלה והזיקו זה את זה ממון חבירו דרך שמחה ושחוק, וכן בשאר דבר שמחה, {יג} הואיל ונהגו כן, פטורין (מרדכי ס"פ הישן ותוספות והרא"ש ואגודה פרק לולב וערבה), כו] מ"מ אם נראה לב"ד לעשות סייג וגדר, הרשות בידם (פסקי מהרא"י סימן ר"י).
ועל כך כתב בעל תרומת הדשן (פסקים וכתבים סימן רי )L כאשר באו לפני לדין ר' אליעזר בר שלום ור' גרשום בר שלום, וצעק ר' אליעזר על ר"ג =רב גרשום= על אשר נגחו ודחפו בעת סיבוב הושענות בחג הסוכות וכיון להזיקו, כאשר היה שונא לו כבר זה ימים ושנים, ונדחף כ"כ עד שנשבר עצמי כתפו ונזקק לרופא לרפואתם. ור"ג השיב שסבב כמנהג העולם שרגילין בדחיפות בעת הזאת, ואם נדחף ממנו בלא כוונתו להזיקו אירע לי, ועוד האריכו דברי ריבותם לפני, וגם ראיתי כל עדיותם /שמא צ"ל: עדותם/ ודקדקתי בהם ולא ראיתי שום עדות מבוררת, שנדחף ר"א מכחו של ר"ג, רק אומדנות והוכחות הכרתי מתוך העדיות. אך ע"א שהעיד שא"ל =שאמר לו= ר"ג בלילה שלפני יום הדחיפה שדעתו לדחוף למחרת ר"א, וכן א"ל בצאתו מבהכ"נ. למה לא סייעת לבעה"ב שלך כשנדחף, עדות זה מבוררת יותר משאר כל העדיות. ומ"מ אם היינו יורדין לעומק דין של תורה לא היתה מספקת עדות זאת, דמה שא"ל ר"ג להעד בלילה כדלעיל, אית לן למימר דעביד איניה /שמא צ"ל: איניש/ דגזים ולא עביד כדאיתא בהדיא בפח"ה /ב"ב דף לג:/ בההיא דאזיל ואיגזור דיקולא דפלניא. וגם מה שאמר אחר צאתו מבהכ"נ כדלעיל, ההוא הודאה חוץ לב"ד הוא ומפי עצמו וגם שלא כנגד הבע"ד =הבעל דין=, ולא מהני מידי כמבואר בא"ז ריש ב"מ. ומטעם אומדנות והוכחות אין להעניש ולחייב את ר"ג, דקי"ל כת"ק דר' אחא פ' המוכר פירות /ב"ב דף צג ע"א/. וההיא דשור שהיה רועה על גב הנהר ונמצא שור הרוג בצדו, אע"פ שזה מועד ליגח וזה מנוגח, אין אומרים זה נגחו הכי פסק רב אלפס פ' הפרה. וכ"ש בנדון זה שצריך אומדנות טפי שכיון להזיקו, דאם לא כיון להזיקו אע"ג דודאי נתזק מכחו היה פטור מכלום, כיון דבשעת שמחה של מצוה הזיק כדאיתא בא"ז ובאשירי בשם התוס' בסוף מס' סוכה. אמנם רואה אני וגם לבי אומר לי שענין כזה צריך גדר וסייג גדול, שאם ח"ו יארוב איש לרעהו במקום הזה תיבטל מצות הסבוב מפני יראת ההיזק איש מפני שונאו. ואף אם יזיק איש לחבירו בגופו בעת כזאת עונו /עוונו/ גדול יותר משאם יעשה כזה במקום אחר ובשעה אחרת, האחד שמזלזל בקדושת בהכ"נ, והשני שעושה מצות הי"ז בעבירה, מוסף ע"ז בעת שס"ת עומדת על הבימה, שכתוב בה לא יוסיף פן יוסיף, ודרשו רבותינו משם שאפי' יש אדם רשע מישראל שמכה אותו עובר בלאו, כיון שקבל עונשו ואין לכבוש המלכה עם המלך בבית. ואחרי שהדברים נראין ומוכיחין שר"ג כיוון להכות ולצער ר"א בגופו, ועל כל כה"ג ב"ד עונשים אפי' אם היה שלא מן הדין, וע"כ הנני מטיל על ר"ג שיעשה חרטה ומחילה. וככה יעשה: ילך ביום קה"ת =קריאת התורה= בעוד שהס"ת על הבימה, ממקומו למקום ר"א דרך פני אה"ק =ארון הקודש=, וילכו שמה טובי הקהל, ויאמר לר"א אליעזר חטאתי לאלהי ישראל ואח"כ לך, כי זלזלתי בקדושת בהכ"נ ובמצות הי"ז, וגם עברתי על מה שהזהירה תורה שלא להכות ולצער איש את חבירו בגופו, וע"ז אני מבקש סליחה וכפרה מאלהי ישראל ואח"כ מחילה מאתך כי נתחרטתי על אשר עשיתי. ושכר הרופא שיערתי במדה בינונית, ויתן ר"ג לר"א ב' זהובים ואותן ב' זהובים יתן ר"א בידיעת ב' אנשים נאמנים לכבוד ב"ה בגרע"ץ לאיזה מצוה שירצה, כי אינם באים לו אלא מטעם קנס כדי לחזק הגדר כאשר ביארתי לעיל, ומש"ה לא חייבתי כלום על השבת, כיון שאיננו מבואר כשכר הרופא שהוא ידוע שיצטרך ר"א להוציא ממון על ככה. נאם הקטן והצעיר שבישראל.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:44 |
|
| |
לא התחייבתי להביא כל מה שנכתב בנושא, העיקר שיש היתר כזה שמי שמזיק מחמת שמחה פטור מלשלם.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:46 |
|
| |
סתם שאלה- אדם הזיק את חברו-מתוך מצווה- גרם לו נזק כספי גדול- או שחבל בו קשות,
למה שהניזוק יפסיד? איפה פה הצדק, האם אדם יכול לקיים מצווה על חשבו חברו?האם אדם החייב לחברו כסף יכול לתת את הכסף לצדקה- בתואנה עשיתי מצווה בממונך?
אדם יכול לעמוד כל יום הכיפורים להכות על חטא ולחזור בתשובה שלימה,- אבל על מה שהוא חייב לחברו הרי הוא לא יכול לקבל פטור, אפילו אם כל השנה יתפלל. מה ההגיון בפטור הזה. -היש אומרים חייבים תשובה- מהיכן דתנם ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:55 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | | לא התחייבתי להביא כל מה שנכתב בנושא, העיקר שיש היתר כזה שמי שמזיק מחמת שמחה פטור מלשלם. |
|
שים לב שזה לא היתר גורף. מדובר כאן בכך שכולם נמצאים בתנועה - שניים רוכבים על סוס למשל - ולא שאחד, מתוך שמחתו שלו, הזיק את השני.
זה כלל לא דומה למי שבשכרותו הזיק את האחר.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 12:55 |
|
| |
ההיתר אינה מחמת שזה מצווה אלא מחמת שנהגו כן. לכאו' היינו כי חיוב המזיק הוא רק כאשר הוא חורג מגבולות הזהירות הדרושה בד"כ. ואם יש זמן מסויים שמנהג כולם לא להיות בזהירות כ"כ אי אפשר לחייב מה שהזיק אז. כמו שמי שנהג בדרך סבירה אי אפשר לחייב אותו על תאונה שגרם.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 14:54 |
|
| |
ומי שניזוק נזק קשה שרפו לו את המכונית או את הבית- יסבול מהפרומקייט של פלוני- המקיים חייב אדם לבסומי? זה צדק ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 15:35 |
|
| |
כתב החיי אדם: "היודע בעצמו שיזלזל אז במצוה מן המצוות בנטילת ידיים וברכה וברכת המזון, או שלא יתפלל מנחה או מעריב, או שינהג קלות ראש, מוטב שלא ישתכר, וכל מעשיו יהיו לשם שמים". מאחר שדיני נזיקין בכלל מצוות ויראת שמים, הרי שאם אדם יודע מלכתחלה שאיננו מסוגל להשתכר מבלי להימצא במצב של קלות-דעת בו עלול להזיק לזולת, מוטב שלא ישתכר, ואם השתכר והזיק, לענ"ד חייב בהיזק. פוסקים שפטרו היזק מכח שמחת פורים, כוונתם להיזק שנעשה מכח שמחה של מצווה ולא שמחה של הוללות וסכלות, וללא כוונה להזיק, ולהיזק קטן ולא היזק גדול שלדעת כל הפוסקים חייבים בו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 15:41 |
|
| |
ירוחם הסברתי שזה לא קשור לפרומקייט אלא לנוהג הרגיל באותו יום.
מ80 אולי תגלה לנו איך מודדים בדיוק אם השמחה היתה של מצווה או של הוללות?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 15:43 |
|
| |
מ יפה דרשת- אבל לא נכון, אין הבדל בין נזק מועט לנזק גדול. דין פרוטה כדין מאה. אדם לא יכול לקיים מצוה על חשבון האחר. הגמרא וכך פסק הרמב"ם -אדם מועד לעולם בין ער ובין ישן, בין שיכור חרדי ובין שיכור מפדלי או חילוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 15:49 |
|
| |
ירוחם כדרכך אתה לא מתייחס למה שעונים לך, שלום שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 16:01 |
|
| |
עניתי לפני שראיתי את תגובתך-מה פרוש נוהג באותו יום? בפורים מותר להזיק?
אתה מבלבל הלכות- ההלכה אומרת כי אדם שרץ ברשות הרבים והזיק. חייב,כי הוא משונה אבל בבני ברק אדם הרץ ביום שישי פטור, כי כולם רצים, ולכן יש לאנשים לקחת את זה בחשבון. אבל מה לזה ולכאן, אני יודע כי בפורים משתכרים, נו אז מה, לאיפה אני יכול לברוח עם הבית והמכונית והרכוש שלי, איך אני צריך לקחת את זה בחשבון. נדמה לי כי בעל בעמיו ענה לך גם על זה באשכול הסמוך יש לך חשיבה חרדית רשמית, הכל מותר לי הכל מגיע לי, מה איכפת לי מהשני הניזוק, זבש"ו, אני מקיים מצוות לבסומי- ושכולם יסבלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/3/2012 16:12 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | ירוחם כדרכך אתה לא מתייחס למה שעונים לך, שלום שלום. |
|
|
|
|