מיימוני איני מבין למה יש בכלל צורך לטעון שהחויה שלך, או הדת שלך בכלל, טובים יותר מזו הבודהיסטית או הנוצרית או מה שלא יהיה. בכל אופן לגבי האתאזים שניהם נמצאים באותו קטוגוריה ללא הבדל ביניהם. [ראה ברשימתי http://machshevesemunah.blogspot.com/2012/03/blog-[post_21.html
ולא ברור לי כלל שחוויה אחת סותרת את השניה. [גם החוויה של אינשטיין המובא למעלה לא ברור לי במה היא שונה מזו הדתית. ] אני איני רואה כאן אלא שינוי שמות לא שינוי מהותי.
נשלח ב-22/3/2012 18:20
אלי
כנראה לא הבהרתי את עצמי מספיק.
אנסה שוב.
הטיעון המלא יהיה בנוי משתי הנחות. כל אחת מהן זקוקה להנחות שעליה היא נשענת. הנחות אלו יטופלו בנפרד.
בטיעון ישמשו שני מושגי מפתח:
חויה דתית.
פילוסופיה מונותיאסטית
המונח הראשון מתייחס לסוג של חויה המדווחת תחת שמות תואר שונים. שדה זה כולל מונחים כמו "מופלא", "אינו ניתן לתיאור מילולי", "מפגש" ועוד ועוד.
השימוש במונח מניח שיש חויה. כל מה שיש בידנו כראיה הוא דיווחים שונים מבחינה פנומנולוגית, אך יש מי שמפרשים את כל החויות האלו כמשתייכות לאותו סוג ראשי, וכך אני מתייחס אליהן.
מי שיטען שזה לא נכון, או שאין לי הוכחה שכל החויות האלו דומות (כמו, נניח, חויה של אכילה להבדיל מהליכה, או מפגש עם אהובה, להבדיל משאר מפגשים) - אין לי מה לענות לו אלא שאם ינסה, יראה. וזו טענה רופפת מאד, מפני שאין לי היכרות עם חויות של אחרים אלא רק עם שלי. ואדרבה, השערתי שחויות אלו משתייכות לאותו סוג וכי הן אמורות להתפרש על פי הפילוסופיה המונותיאיסטית כדלקמן היא משום שזה חלק ממבנה תיאורטי מקיף. כך שדברי מעגליים במידה רבה.
שתי הערות:
כדי להקשות עלי אין צורך לטעון שמה שאני אומר לא נכון, אלא די לטעון, כדברי ייתכן תמיד, שהדברים אינם יותר מכלל השערה ולכן הם מסופקים.
לגבי המעגליות, אני מאמץ את הניתוח המיוחס למיכי (לא קראתי את הדברים אלא רק התרשמתי והסכמתי) שמעגליות היא לפעמים הדרך לבנות תיאוריות, והמשקל שאנו מייחסים להן הוא מחמת שביעות רצוננו מכלל התאימות של המערכת כולה וכן שיקולים חיצוניים.
הפילוסופיה המונותיאסיטית כוללת הרבה מאד, יותר מכפי שאוכל לתמצת אפילו באריכות כאן. אני מפנה לאשכולי החביב עלי "לך דומיה תהלה". הפילוסופיה הזו מסבירה את המובן שבו אנו מדברים על אלוקים אחד ויחיד, שלא ניתן לומר עליו מאומה, ובוודאי ששום תואר לא ייאות לו, ובכל זאת אנו (או אני) מייחסים לו כל יכולת, כל ידע, רצון להיטיב, וכן מזהים אותו עם אלוהי התנ"ך וסבורים שהוא נתן תורה בסיני.
ניתן להקשות כי מושג אלוקים כזה מאגד תארים ותכונות מתחומים שונים, ויתכן אף להעלות טיעונים פילוסופיים נגד האפשרות להעניק מושא לאוסף תכונות מגדיר זה. טענות שיש עליהן תשובה ואני מפנה לאשכולי הנ"ל.
אם נסכים (וזו הסכמה רצינית) שיש משמעות לאמונה כזו, השאלה היא אם יש לה מושא. וזה מה שהחויה הדתית אמורה לספק.
הטיעון הפשוט יחסית, שאמנם עומד על הרבה יסודות מכל מיני תחומים, קובע כך:
(והמסורת היהודית (לפי פרשנותי שלי כמובן) מזהות שעולמנו כולל שלושה קטבים (כמו רוזנצוויג). אלוקים, עולם ואדם.
דמות האלוקים המובנת מן המונותיאזם הפילוסופי היא כפי שניסיתי לתמצת לעיל.)
ב. החויה הדתית מגלה לנו שאנו נפגשים (אני בפני עצמי נפגש) עם המופלא.
החויה הדתית, כמו כל חויה, מורכבת מרגשות ומפרשנות. אני טוען שהיא בנויה על רגש ייחודי (ואינה ניתנת לרדוקציה לתחושות אחרות, או לחויה מיסטית כתוצאה מלקיחת סמים).
לחויה זו ניתן להציע פרשנויות שונות, ובעמים שונים אכן ניתנו לה פרשנויות שונות.
אולם ההסבר הנכון הוא היהודי מונותיאיסטי.
זה טיעון פשוט ביסודו, אולם הוא ברור למי שזכה להנות מאותן הנחות יסוד כמו שלי...
אכן הניתוח הפילוסופי שלי מספיק לי כדי להעיד על אלוקים.
אולם האם עלי לקבל שיש לי רק ראיה או חיזוק אחד באמתחתי הפילוסופית?
כמו כן, בהיותי אדם, איני תמיד נמצא בדרגה של אמון שממנה אני יכול להתבטא כה בבטחון. לעתים אני עצמי שואל את עצמי אם איני טועה, משלה את עצמי, וכיו"ב.
או אז החויה הדתית מחזקת אותי. פילוסופית ופסיכולוגית.
*** יהי אור
עמך הסליחה. לא הבנתי מה באת לומר.
לא טענתי שהחויה הדתית שלי טובה (איני יודע מה פירוש "טובה" בהקשר זה) משל בעלי חויות דתיות אחרות.
כן אני טוען שהפרשנות שאני נותן לחויה הדתית שלי היא הנכונה ושל אחרים לא.
לא קראתי את הבלוג שלך ועמך הסליחה. אולי תעתיק את החלק הרלוונטי בקיצור לכאן או תסכם (לא שלי יש זכות להתלונן על אריכות בכתיבה). או שתחכה שאגיע אליו, אבל מי יודע מתי אמצא זמן. ושוב עמך הסליחה.
לגבי סתירה בין חויות, נראה לי שבשימוש הלשון שלי אין ולא תיתכן סתירה בין חויות אלא בין פרשנויות.
איני יודע מה היתה החויה של איינשטיין. האם היא נזכרה כאן באשכול? אולי דילגתי על חלק ממה שנכתב לעיל?
נשלח ב-22/3/2012 20:45
קשה לי להבין מה אתה רוצה.
שאלה פשוטה: האם מחוץ לחוויות הדתיות שלך יש לך הוכחות / ראיות / לוגיקה לפי הפילוסופיה הדתית שלך?
אם כן (השמיענו ונדעה) מה מוסיפה החוויה הדתית הפרטית שלך לטיעון? להזכירך - טיעון שלך כלפי אחרים שלא חוו את אותה החוויה. אם לא, זהו כשל מעגלי. - אפשר להסתמך על החוויות שלי כיוון שהינם מבוססות על פילוסופיה אמיתית. הראיה לאמיתותה הינה החוויות שלי.
נשלח ב-22/3/2012 20:49
ש_שנהב כתב:
לכל דבר שמביאים לכאן כטיעון צריך להיות דבר שניתן להעריך, לבקר, לשכנע, להשתכנע או בקיצור - לדון עליו.
ממש לא משנה אם תקרא לטיעונים שלך אמוציות, אינטואיציות או תחושות ראשוניות. למאי נפקא מינה?
כל זמן שלא מדובר בטיעון הגיוני - אין לו שום ערך דיוני.
לפענ"ד הדברים אינם מדוייקים (וסליחה על ההתפרצות).
אמוציות, אינטואיציות, תחושות ראשוניות וכו' - הם אמנם מושגים סובייקטיביים, אבל הם לא שרירותיים. הזיהוי סובייקטיבי = שרירותי הוא נפוץ אבל שגוי.
מישהו כתב כאן לעיל: מה יש לדבר על חוויה? אתה חווית, אני לא חוויתי. יש אמירה עממית: על טעם וריח אין להתווכח. אתה אוהב ביסלי, אני אוהב במבה. מה יש להתווכח? אבל זאת שטות. בוודאי שיש על מה להתווכח. אמנם לא הרי נקודות המוצא של ויכוח כזה כהרי נקודות המוצא של ויכוחים אחרים, אבל מקום לדיון יש ויש.
"אני אוהב ביסלי" זאת אמירה על הנפש האנושית. העובדה ששמרל חובב ביסלי משמעותית לא רק לשמרל עצמו (כטענת המצוטטים לעיל), אלא לכל בני האדם, כי בין בני אדם יש מן השוני אבל גם מן המשותף, והחיבה לטעם פיקנטי היא עובדה אנושית שאפשר לדון בה ולהרחיב עליה.
אני לא אוהב יין. זה חמוץ לי ולא טעים. ידידי, לעומת זאת, הוא יינן מומחה המתענג על יינות משובחים. האם אפשר לפטור זאת באמירה: אני אוהב, אתה לא אוהב, וזהו? מובן שתחושת העונג הסובייקטיבית של ידידי מבטאת משהו אמיתי על טיב היין ועל האדם, שאני אינני חש בו (סובייקטיבית) רק מפני שהרגישות שלי אינה מפותחת מספיק. ייתכן שאמונה באלוקים היא אכן "סובייטיבית", אבל בעיניי, הטענה "אני לא מאמין באלוקים" משולה לטענה "אני לא אוהב יין".
לדון כתופעה סוציולוגית - למה לא. כטיעון בויכוח, מה הקשר?
נרחיב את דוגמת הביסלי: עיקר דיונינו כעת הוא האם ביסלי טעים. אני מביא טיעון כתמיכה לשיטתי: אני אוהב ביסלי! נראה לך שזהו טיעון הגיוני?
נשלח ב-22/3/2012 20:53
אלי
איני יודע להסביר יותר. אולי תכתוב מה הבנת מדברי בתגובה האחרונה ומה לא, ועם מה אתה מסכים ועם מה לא ומדוע. ואנסה להשיב.
לגבי מה שכתבת כעת.
יש לי ראיות נוספות לאמונתי וידיעתי את היהדות.
אמון במסורת ההיסטורית, אמון בפילוסופיה שלי, ואמון בחויה הדתית שלי. זה בערך זה.
אבל הנושא של האשכול הזה אמור להיות החויה הדתית.
הפילוסופיה נדרשת כדי לפרש את החויה. חויה - פרשנות. זה שילוב. (למרות שאפשר לטעון שאין חויה שאין בה פן מומשג, ודאי שאפשר לחלק את ההמשגה המינימלית: חויה שלי, תיאור ראשוני - לבין מה שמעבר, כמו מי או מה עומד מאחוריה).
אני פונה עם החויה שלי, כמו הרב סולוביצ'יק, למי שיש לו חויות דומות. האם יש לך כאלו?
אולי יש לך כאלו, רק שאתה מפקפק בהן ובעצמך?
מי שנחן ביושר אינטלקטואלי נוהג להטיל ספק בכל מה שהוא יודע, וחושד במה שמוצא חן בעיניו. גם אני כמוך, ובכל זאת סבורני שהחויה הדתית היא נימוק מספיק טוב.
כמובן אני מספר על כך ואיני מוכיח בכך אלא לעצמי ואולי למי שמתחבר לחויה כזו ולפילוסופיה כזו.
אם אתה מעוניין להתווכח רק עם מי שהחוויה הזו מוכרת לו והוא מקבל אותה ואת פרשנותה, אזי היא אינה טיעון, אלא הנחה. שניכם מתדיינים על בסיס הנחה X.
ככל שאתה מתדיין עם מי שלא מכיר את החוויה, הכיצד היא יכולה לשמש כטיעון?
דוגמא: אנחנו מתווכחים האם היה מתן תורה, אם יש לך ראיות חיצוניות לכך, הטיעון של החוויה לא יכול להוסיף כלפי הצד השני ולא כלום. אם אין לך, החוויה שלך לא יכולה לשמש כטיעון - היא הלא דורשת ראיות לאמיתותה של הפילוסופיה.
ליתר הבהרה - כשאנו דנים על אמיתותה של הפילוסופיה המונותאיסטית שלך, או שיש לך הכחות לאמיתותה, או שלא. החוויה הדתית לא יכולה לשמש ראיה או טיעון. גם לדעתך, החוויה היא כלום בלי אמיתותה של הפילוסופיה שלך.
נשלח ב-22/3/2012 21:39
אלי
שוב:
חויה דתית עבורי אינה טיעון, לא בפני עצמה.
כמובן יכול אדם לטעון שתוכן החויה שלו הוא שאלוקים התגלה אליו ואמר לו כך וכך.
אבל כיון שלי לא היתה חויה כזו (במובן הפשוט של המילים) ואיני מכיר מי שיאמר כן ואסמוך על דבריו, אין לי הוכחות כאלו.
לא ידוע לי על מישהו בפורום שסבור כן (אם כי פעם כתב לי פלוני באישי שאחד מיסודות אמונתו בזוהר ובקבלה הוא החויה שלו בשעת קריאת הזוהר).
לגבי חוסר יכולת לדון לגבי מי שלא חוה, אכן כך הוא. וכי לא כתבתי כן לעיל? רק שאני מציע שתבחן את מלאי החויות שלך אם לא תמצא כזו ביניהן. ומסתבר שכן.
נשלח ב-22/3/2012 21:50
אוקיי, אנחנו די מתקרבים למה שטענתי באשכול בתחילתו.
נמשיך: כתבת כי החוויה אינה טיעון בפני עצמה. בצרוף מה לדעתך היא תהיה טיעון?
לכאורה גם בצרוף לקי הוכחות אחרות היא אינה טיעון. בהנחה שההוכחות האחרות הן לבדן 66.6% והן מאמתות ברמה כזו את הפילוסופיה הדתית, החוויה שכאמור נשענת על הפילוסופיה הדתית, תיתן בדיוק את אותן 66.6%.
נשלח ב-23/3/2012 03:56
eli_s כתב:
נרחיב את דוגמת הביסלי: עיקר דיונינו כעת הוא האם ביסלי טעים. אני מביא טיעון כתמיכה לשיטתי: אני אוהב ביסלי! נראה לך שזהו טיעון הגיוני?
אוקיי, עיקר דיוננו הוא האם ביסלי טעים. מה לדעתך יכול לשמש כטיעון בוויכוח? נציע דוגמה אחרת: מתקיים דיון אם בטהובן גדול ממוצרט או להפך. איזה טיעון אני יכול להביא כתמיכה לדעתי?
העובדה היא שדיונים כאלה מתקיימים כל הזמן בין אנשים אינטליגנטיים, והם מתנהלים על בסיס תחושות סובייקטיביות, מתוך הנחה שיש דמיון בין בני האדם, ודיווח אותנטי על התחושה שלי יובן על-ידי בן שיחי. רוב הדיונים בין בני אדם משלבים תפיסות סובייקטיביות - אינטואיציה, טעם, ערכים, וכו'. נכון, בלוגיקה טהורה זה לא תופס, אבל השאלה אם לתקוף באירן, נניח, איננה שאלה לוגית טהורה, וגם לא שאלת קיומו ונוכחותו של אלוקים בעולם.
אני מזכיר לך שבפתיחת האשכול טענת שאין שום מקום לדיון על תחושה סובייקטיבית, בבחינת "על טעם וריח אין להתווכח". אתה "מאמין"? אתה מרגיש? יופי לך! למה זה צריך לעניין אותי? אם היתה כוונתך שדיווח על תחושה סובייקטיבית לא יכול לשמש כטיעון או כראיה בוויכוח על שאלה מעולם הלוגיקה, אני אתך. אבל "עצור כאן חושבים" (כך לקוות אני מקווה) הוא מקום לא רק ללוגיקנים יבשושיים אלא גם לאנשים עם קצת יותר שאר רוח.
בעיניי, הטענה "יש אלוקים" דומה (לא לטענה "יש מפלצת ספגטי מעופפת", אלא) לטענה "בטהובן היה יוצר ענק". אי אפשר להוכיח את זה, אבל כל אדם בעל רגישות מוסיקלית מספיקה יכיר בזה. המזל הוא שכיוון שההשלכות של הכרה זו על כלל האנושות זניחות, מלתכחילה מתערבים בדיון רק מוסיקאים. אחרת היינו נידונים לשמוע טענות בסגנון: תוכיח שבטהובן יוצר ענק! ובוודאי היה קם גם הליצן שיאמר: מפלצת הספגטי יוצרת ענקית! תוכיח שלא! הא??
אני סבור (בשונה מאחרים, ומיימוני ביניהם ככל הנראה) שאי אפשר להוכיח לוגית שאלוקים קיים, אבל התבוננות נכונה של אדם בעצמו ובסובב אותו תוביל אותו למסקנה הזאת. ועל כך אפשר בהחלט לקיים אינספור דיונים, וגם ב"עצור כאן חושבים".
נכון, הדיונים הללו מתנהלים במגרש אחר. אני מבין שזה לא המגרש שלך, אבל המגרש הזה קיים, והוא חלק בלתי נפרד מעולמם של כל ההוגים והפילוסופים הרציניים.
נשלח ב-23/3/2012 08:56
שנהב, הדוגמא של בטהובן היא יפה מאד. אבל החלוקה שלך בין לוגיקה לבין דיונים כאלה היא מלאכותית. לוגיקה עוסקת בטיעונים ולא בהנחות היסוד של הטיעונים. הנחות היסוד שאובות כמעט תמיד מאינטואיציה (אחרים יאמרו רגש). נכון שישנם הבדלים ביחס להיקף המקובלות של הנחות היסוד (ההנחה שמה שאנחנו רואים קיים באמת מקובלת על רוב האנשים, ולכן משתמשים בה כהנחה לטיעון ואף אחד לא פוצה פה ומצפצף, למעט כמה פילוסופים). השאלה היא האם בני השיח מסכימים להנחות היסוד או לא, זה מה שקובע את הפרודוקטיביות של השיח. זה מה שכתבתי בתחילת האשכול, ושום דבר לא באמת התקדם משם. לכן פרשתי מהדיון.
נשלח ב-23/3/2012 12:02
ש_שנהב כתב:
אוקיי, עיקר דיוננו הוא האם ביסלי טעים. מה לדעתך יכול לשמש כטיעון בוויכוח? נציע דוגמה אחרת: מתקיים דיון אם בטהובן גדול ממוצרט או להפך. איזה טיעון אני יכול להביא כתמיכה לדעתי?
העובדה היא שדיונים כאלה מתקיימים כל הזמן בין אנשים אינטליגנטיים, והם מתנהלים על בסיס תחושות סובייקטיביות, מתוך הנחה שיש דמיון בין בני האדם, ודיווח אותנטי על התחושה שלי יובן על-ידי בן שיחי. רוב הדיונים בין בני אדם משלבים תפיסות סובייקטיביות - אינטואיציה, טעם, ערכים, וכו'. נכון, בלוגיקה טהורה זה לא תופס, אבל השאלה אם לתקוף באירן, נניח, איננה שאלה לוגית טהורה, וגם לא שאלת קיומו ונוכחותו של אלוקים בעולם.
אני מזכיר לך שבפתיחת האשכול טענת שאין שום מקום לדיון על תחושה סובייקטיבית, בבחינת "על טעם וריח אין להתווכח". אתה "מאמין"? אתה מרגיש? יופי לך! למה זה צריך לעניין אותי? אם היתה כוונתך שדיווח על תחושה סובייקטיבית לא יכול לשמש כטיעון או כראיה בוויכוח על שאלה מעולם הלוגיקה, אני אתך. אבל "עצור כאן חושבים" (כך לקוות אני מקווה) הוא מקום לא רק ללוגיקנים יבשושיים אלא גם לאנשים עם קצת יותר שאר רוח.
בעיניי, הטענה "יש אלוקים" דומה (לא לטענה "יש מפלצת ספגטי מעופפת", אלא) לטענה "בטהובן היה יוצר ענק". אי אפשר להוכיח את זה, אבל כל אדם בעל רגישות מוסיקלית מספיקה יכיר בזה. המזל הוא שכיוון שההשלכות של הכרה זו על כלל האנושות זניחות, מלתכחילה מתערבים בדיון רק מוסיקאים. אחרת היינו נידונים לשמוע טענות בסגנון: תוכיח שבטהובן יוצר ענק! ובוודאי היה קם גם הליצן שיאמר: מפלצת הספגטי יוצרת ענקית! תוכיח שלא! הא??
אני סבור (בשונה מאחרים, ומיימוני ביניהם ככל הנראה) שאי אפשר להוכיח לוגית שאלוקים קיים, אבל התבוננות נכונה של אדם בעצמו ובסובב אותו תוביל אותו למסקנה הזאת. ועל כך אפשר בהחלט לקיים אינספור דיונים, וגם ב"עצור כאן חושבים".
נכון, הדיונים הללו מתנהלים במגרש אחר. אני מבין שזה לא המגרש שלך, אבל המגרש הזה קיים, והוא חלק בלתי נפרד מעולמם של כל ההוגים והפילוסופים הרציניים.
כמדומני שרוב רובם של בעלי האינטלגנציה המינימלית אכן יסכימו שבמסגרת ל"חושבים" אין כל מקום לויכוח מי יוצר גדול יותר, בטהובן או מוצרט, או האם ביסלי טעים. זאת כמובן בהנחה שאף אחד לא יביא סולם מדיד לבדיקה מי יוצר גדול יותר. מורכבות יצירות מדידה, הסכמה כי פופולריות מעידה על היוצר וכו'.
ככל שאין הדבר תלוי אלא בטעם אישי, זה ויכוח מטומטם ותו לא.
אותם מוסיקאים המתווכחים בעניין, סבורים שיש הגיון רציונאלי בטענתם. לדעתם ישנם מדדים מורכבים להגדרת היוצר הגדול ועל כך ויכוחם.
ויכוח בין מוסיקאים מי יוצר גדול בו הטענות יהיו "לי זה נשמע טוב יותר" יהיה מגוחך באזניי כולנו.
אין בעיה לקיים ויכוח על הוכחה לאלוקים "מהאדם ומהסובב אותו" כל זמן שזו הוכחה הגיונית. מיכי למשל (כמובן לא הראשון) מוכיח ממורכבות הנוצר על יוצר תבוני. טיעון לגיטימי וראוי לדיון.
אך טיעון "האינטואיציה שלי מובילה לזה" כמובן כאשר האינטואיציה שלך לא מסבירה מדוע היא מובילה לזה, זהו קלף מטומטם על שולחן הדיונים.
נשלח ב-23/3/2012 12:04
mdabraham כתב:
שנהב, הדוגמא של בטהובן היא יפה מאד. אבל החלוקה שלך בין לוגיקה לבין דיונים כאלה היא מלאכותית. לוגיקה עוסקת בטיעונים ולא בהנחות היסוד של הטיעונים. הנחות היסוד שאובות כמעט תמיד מאינטואיציה (אחרים יאמרו רגש). נכון שישנם הבדלים ביחס להיקף המקובלות של הנחות היסוד (ההנחה שמה שאנחנו רואים קיים באמת מקובלת על רוב האנשים, ולכן משתמשים בה כהנחה לטיעון ואף אחד לא פוצה פה ומצפצף, למעט כמה פילוסופים). השאלה היא האם בני השיח מסכימים להנחות היסוד או לא, זה מה שקובע את הפרודוקטיביות של השיח. זה מה שכתבתי בתחילת האשכול, ושום דבר לא באמת התקדם משם. לכן פרשתי מהדיון.
וכי מה אכפת לך ממה נובעים הנחות היסוד?
כל זמן ששני צדדים לויכוח מסכימים על הנחת יסוד - (או אפילו מסכימים רק למען הויכוח) הם יכולים להמשיך ולדון על מה שאינם מסכימים. הטיעון באשכול זה הינו, כי ככל שהדיון הוא על הנחת היסוד, הטיעון הרגשי, לא מועיל בכלום.
האם ניתן לסכם את דעתך: מיכי מתדיין בענייין היהדות רק למי שמסכים להנחת היסוד האינטואטיבית שלו שהוא צודק.?
נשלח ב-23/3/2012 13:21
eli_s כתב:
כמדומני שרוב רובם של בעלי האינטלגנציה המינימלית אכן יסכימו שבמסגרת ל"חושבים" אין כל מקום לויכוח מי יוצר גדול יותר, בטהובן או מוצרט, או האם ביסלי טעים.
לגבי בעלי אינטליגנציה מינימלית, אני מסכים אתך... אשר לבעלי אינטליגנציה שהיא יותר ממינימלית - כאן דעותינו חלוקות כנראה.
"אני אוהב ביסלי" או "אני אוהב את בטהובן" זה אכן לא טיעון, מפני שזו אמירה כללית מדי. אבל אם תפרט ותתאר את תחושותיך כשאתה אוכל ביסלי, בדרך שתאפשר לאדם אחר בעל רגשות דומים לשלך להבין את כוונתך, יהיה משקל לדבריך. כשמוסיקאים מתווכחים הם מתארים של החוויה שלהם כשהם שומעים את בטהובן, כלומר, הם מדברים על יתרונותיו של בטהובן - כפי שהם נתפסים ונחווים על-ידם באופן סובייקטיבי. שכן אין בזה שום מדד אובייקטיבי. "מורכבות היצירה" זה לא מדד אובייקטיבי, אלא אם אורך היצירה מעיד על מורכבתה.
יכול אדם לתאר את ההשתוממות שלו מול היופי בבריאה, נניח, ואם התיאור יהיה טוב ומדוייק מספיק - הוא יוכל לעורר מחשבות שונות אצל זולתו ואפילו לשכנע. מאידך, אדם יכול להפליג בדברים על היופי בחיי החופש, נניח, ולשלול את השעבוד לדת. ולא יהיו אלה דברים שנועדו ל"ספת הפסיכולוג", אלא דברים הראויים לעלות על שולחן הדיונים של בני אדם חושבים, שיש להם קצת יותר מאינטליגנציה מינימלית.
נשלח ב-23/3/2012 13:54
אלי, התיאור שלך הוא חלקי בלבד. אם תרצה את משנתי הסדורה בעניין זה אומר לך אותה על רגל אחת. יש שני סוגי שיקולים בדיונים כאלה: 1. לוגיים. 2. רטוריים. אתייחס אליהם אחד לאחד.
1. השיקול הלוגי גוזר מסקנות מהנחות. לכן אם ההנחות אינן מוסכמות אז אין טעם לדיון. כמובן שיש טעם להציג טיעון על בסיס הנחות שנראות לי סבירות, על אף שהאחר יכול לומר שהוא לא מסכים להן. ולו רק כדי לברר האם אכן אנחנו שותפים להנחות היסוד הללו (הרי איננו מכירים אחד את השני מראש). יתר על כן, לפעמים אני מציג טיעון לוגי שמבוסס על הנחות שלי כדי להבהיר לך את עמדתי ולא כדי לשכנע אותך. שהרי יש מצבים שבהם עמדתי נראית לך לא סבירה מצד עצמה. לכן אני מציג את הנחותיי וגוזר מהן לוגית את מסקנותיי. גם זה דיון בעל ערך, לא רק ויכוח מיסיונרי. יש דיון שמטרתו הכרת העמדות והצגתן השיטתית, ויש דיון שמטרתו שכנוע של מי שאוחז בעמדה מנוגדת. אגב, לפעמים אתה מגלה שבר הפלוגתא שלך בעצם חש אינטואיטיבית כמוך, אבל משיקולים שונים הוא דוחה זאת. גם במצבים אלו יש עניין להצביע על כך שהתחושה הזו היא כללית (כלומר קיימת גם אצלך ואצל אחרים), ולכן אל לו לזנוח אותה כל כך מהר.
2. השיקול הרטורי משתמש במכלול של אמצעים כדי להביא אותך להבין או לאמץ את עמדתי, או את הנחות היסוד שלי. מעצם טיבו של דיון על הנחות יסוד, די ברור שהוא לא יכול להסתפק בלוגיקה, שכן הנחות יסוד (אכסיומות) אינן מבוססות על טיעונים לוגיים. יש כאן שימוש באמצעים ספרותיים ודרמטיים ואחרים, שעשויים להביא אדם להתבונן על נושא מסויים מזווית שונה, ולעורר אצלו אינטואיציה אחרת מזו שהוא מחזיק בה כרגע (ראה דבריו היפים של שנהב בהודעה האחרונה). כך אני עשוי לשכנע אותו, או להשתכנע על ידו. כאן הדיון כבר לא מתנהל על בסיס הנחות יסוד משותפות, שכן לא מדובר בטיעונים לוגיים טהורים.
רבים נוטים לזהות רטוריקה עם דמגוגיה (זה כמובן מבוסס על כך שהם מכירים רק ב-1 ושוללים את 2), אלא שעל ידי זה הם מנטרלים כל אפשרות לשיח. אם שיח מבוסס רק על לוגיקה, הוא לא יכול לעשות כמעט כלום. די נדיר למצוא טעות ברמה הלוגית אצל מישהו.