אגדת ההליכה במדבר
עד כאן האגדה דיברה על החלקים היסודיים באדם שמשותפים לאנושות כולה לאדם כאדם והמסקנה בסוף היא שגם בתוך העולם האנושי בשביל לשרוד בו לא די לחיות מתוך מה שיש בו בלבד אלא יש צורך בתורה מן השמים בחלק שהוא "עימדי" ומתוך הנקודה הזאת הוא ההמשך באגדה הבאה, ויותר מכך – מה שהיה עד כאן היה בעיקר כהקדמה לעיקרים היותר יסודיים שבהמשך
באגדה הזאת של המדבר הוא מדבר על העיקרים הבסיסיים של התורה על הרקע שבו התורה ניתנה שהיה בדור המדבר על הר סיני ועל שורש המינות שנמצאת כבר בקורח ולבסוף על הפסגה שהוא מקום החיבור שבין הארץ לשמים בו לא רק יש ידיעה על הצורך בשמיים שיש לאדם אלא איך הוא נראה במציאות בפועל "היכי דנשקי ארעא ורקיעא אהדדי"
התנאי הראשון ביותר בשביל קבלת התורה הוא ההרחקה של התאווה ועליו מדבר הסיפור הראשון שמשמש כעין פתיחה להמשך האגדה הזאת
"ואמר רבה בר בר חנה זימנא חדא הוה קא אזלינן במדברא וחזינן הנהו אווזי דשמטי גדפייהו משמנייהו וקא נגדי נחלי דמשחא מתותייהו אמינא להו אית לן בגוייכו חלקא לעלמא דאתי חדא דלי גדפא וחדא דלי אטמא
כי אתאי לקמיה דרבי אלעזר אמר לי עתידין ישראל ליתן עליהן את הדין"
ה"מדבר" הוא חוץ למקום ישוב שם האדם מתבודד לעצמו ושם מתבטא החלק העצמי הפנימי ביותר שיש בו ולכן מצד אחד המדבר הוא המקום שבו ניתנה התורה אלא שמצד שני שם הוא גם מרגיש ובצורה הרבה יותר חדה את הצרכים והרצונות האישיים שיש לו עצמו
"וחזינן הנהו אווזי דשמטי גדפייהו משמנייהו וקא נגדי נחלי דמשחא מתותייהו" - הדבר הראשון שהאדם מרגיש כשהוא מגיע למקום כזה הוא את החלק התאווני שיש בו במצב כזה אם הוא נתקל בדבר שהוא מתאווה אליו ביותר יהיה לו קשה מאוד להתמודד איתו וכבר ריב"ז אמר ולוואי שתהיה יראת שמים כיראת בשר ודם כיון שאדם שפורש ממקום יישוב בני אדם אמנם כמו בסיפור הבא הוא יכול לפגוש את הטייעא שהוא המורה הגדול ביותר שיכול להיות לו אלא שמצד שני ועוד קודם לכן הוא עלול לפגוש בחלק התאווני שהוא הדבר הקשה והבסיסי ביותר שגם הוא כבר נמצא בתוכו
[ובסיפור האחרון שהוא האחרון בסוגיה הזאת שמתחילה כאן שם מסופר "זימנא חדא הוה קא אזלינן במדברא והואי אטמא דבשרא בהדן פתחנא ונקרינא" במקום השומן הנוטף שיש כאן שם הוא פותח מנקר מנקה ומתקן אותו בשביל שהוא כבר לא יהיה מלא בשומן מיותר שלא אמור להיות בו והוא הסיום של האגדה הזאת]
"אמינא להו" הדיבור בינו לבינם הוא בניגוד לרדיפה אחריהם שיש בסיפור השלישי שבתחילת האגדה שבו הפרש רודף אחר השד של הרצונות החומריים שלעולם לא מתמלאים ואילו רבב"ח מדבר בינו לבין עצמו עליהם על הייעוד שלהם ועל המשמעות שיש בהם ומתוך הדיבור הזה הוא מגיע למסקנה שהתפקיד שלהם עומד בעיקר כרמז על העתיד לבוא דבר שאפשר לחשוב עליו והקורת רוח שיש מהמחשבה עליהם הוא עצמו הייעוד הותר נכון שיש בעצם קיומם
"אית לן בגוייכו חלקא לעלמא דאתי" ניכר הדבר בשומן היתר שאין תכליתו בשימוש בו בעצמו כיון שאי אפשר להכיל את כולו, אלא השמחה היא בידיעת הנאת העתיד
"כי אתאי לקמיה דרבי אלעזר אמר לי עתידין ישראל ליתן עליהן את הדין" ישראל עתידים ליתן את הדין כיון שעל אף שהם מאמינים בתורה אמונה שלמה בכל זאת הם עצמם לא נמצאים שם בעצמם – בנטילה היתירה מהנאות העולם הזה אפשר אמנם להאמין בתורה מרחוק ובמישור העקרוני אלא שאי אפשר להיות שם בפועל ממש
הקדמה
"ואמר רבה בר בר חנה זימנא חדא הוה קא אזלינן במדברא ואיתלוי בהדן ההוא טייעא דהוה שקיל עפרא ומורח ליה ואמר הא אורחא לדוכתא פלן והא אורחא לדוכתא פלן אמרי' ליה כמה מרחקינן ממיא ואמר לן הבו לי עפרא יהיבנן ליה ואמר לן תמני פרסי תנינן ויהבינן ליה אמר לן דמרחקינן תלתא פרסי אפכית ליה ולא יכילית ליה"
ה"טייעא" הוא הרגיל בהליכה במדבר ולכן גם ריח האדמה מוכר לו הוא יודע ומכיר וגם מרגיש לאן כל דרך מוליכה בסופה, וכמה היא רחוקה ממים שבהם החיים תלויים
- ע"י שהוא עם עצמו הוא עומד על דרכי הלב ומכיר ב"עפר" עצמו את קרבתו וריחוקו אל מקומות היישוב ואל המים החיים.
אגדת "תא אחוי"של ה"טייעא" הוא הוראת יסוד החכמה שצריך חכם שרגיל מאוד בחכמה בשביל שתהיה לו יכולת להורות בו והם הדברים העמוקים ביותר שאדם רגיל לא יתכן שתהיה לו גישה אליהם בלי שתהיה לו בהם קבלה מרב מובהק [וזה בניגוד גמור ל"לדידי חזי לי" שבראשית האגדה כאן שהם דברים שכל אדם אמור להכיר בהם בעצמו]
האגדות הבאות ההסבר שלהם הוא ארוך והרבה יותר מסובך כיון שמונח בהם מצד אחד גם פרשנות של דברי התורה עצמם ומצד שני גם העברה ותרגום שלהם לתוך צורה שיש לה משמעות גם ביחס אלינו
"ואמר לי תא אחוי לך מתי מדבר אזלי חזיתינהו ודמו כמאן דמיבסמי וגנו אפרקיד והוה זקיפא ברכיה דחד מינייהו ועייל טייעא תותי ברכיה כי רכיב גמלא וזקיפא רומחיה ולא נגע ביה
פסקי חדא קרנא דתכלתא דחד מינייהו ולא הוה מסתגי לן אמר לי דלמא שקלת מידי מינייהו אהדריה דגמירי דמאן דשקיל מידי מינייהו לא מסתגי ליה אזלי אהדרתיה והדר מסתגי לן
כי אתאי לקמיה דרבנן אמרו לי כל אבא חמרא וכל בר בר חנה סיכסא למאי הלכתא עבדת הכי למידע אי כבית שמאי אי כבית הלל איבעי לך למימני חוטין ולמימני חוליות"
"מתי מדבר" "הוו גני כמאן כמיבשמי" הם נראו כשתויי יין ששמחים בחלקם ומנותקים מהמציאות שסובבת אותם
"מתי המדבר" לא היו נוחלי תורה הם ניסו את ה' עשר פעמים - "היש ה' בקרבנו" הם לא סמכו על דבר ה' "ואומר עם תועי לבב הם והם לא ידעו דרכי" ומבואר בסנהדרין ק"ח "דור המדבר אין להם חלק לעולם הבא, ואין עומדין בדין, שנאמר (במדבר יד לה) [אני ה' דברתי אם לא זאת אעשה לכל העדה הרעה הזאת הנועדים עלי] במדבר הזה יתמו ושם ימותו - דברי רבי עקיבא"
ובכל זאת ה"טייעא" שהוא המסמל כאן את החכם הגדול גם הוא לא הגיע אפילו עם גמל ובתוספת רומח לגובה הברך שלהם
והוא ממשיך ומסביר את זה למה זה כך "פסקי חדא קרנא דתכלתא דחד מינייהו" התכלת מסמלת את הצדיקים כמו שמבואר באגדה אחרת בהמשך מהסיבה שהמחשבה שלהם מכוונת למצוות ה' דבר שאותו התכלת אמורה להזכיר – רבב"ח רצה לדון ולבחון בערך של הדור ההוא
אלא ש"ולא הוה מסתגי לן" "דמאן דשקיל לא מסתגי" אי אפשר לקחת וללמוד ממקום אחד למקום אחר ואי אפשר לדון ללא הכרת המקום והכרת רוח אותו הזמן
וכך אמר רבב"ח עצמו שם בסנהדרין ק"י ע"ב "אמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן: שבקה רבי עקיבא לחסידותיה, שנאמר (ירמיהו ב ב) [הלך וקראת באזני ירושלם לאמר] הלוך וקראת באזני ירושלים לאמר זכרתי לך חסד נעוריך אהבת כלולותיך לכתך אחרי במדבר בארץ לא זרועה; ומה אחרים באים בזכותם - הם עצמן לא כל שכן!?"
יש כאן דבר מורכב מצד אחד דור המדבר על פי דין אין להם חלק לעולם הבא וכמו שאמר רבי עקיבא כיון שהם ניסו את ה' בכל עת ואצלם הוא לא היה קיים
אלא שמצד שני הם אלו שהיוו את התשתית שעל ידו נכנסו בניהם לארץ הבנים לא היו צריכים לנסות את ה' כיון שהתורה כבר לא הייתה זרה להם ולכן היא הייתה קיימת בהם באופן עמוק יותר [ובגמרא זבחים קי"ט ע"א "כי לא באתם עד עתה אל המנוחה ואל הנחלה מנוחה זו שילה נחלה זו ירושלים" כיון שרק בבניין שלמה עם ישראל הפך כבר לבעל זהות עמוקה יותר ומושרשת שיש צורה קבועה ויש לה בית עולמים קבוע]
וזהו מה שהטייעא הראה לו "והוה זקיפא ברכיה דחד מינייהו ועייל טייעא תותי ברכיה כי רכיב גמלא וזקיפא רומחיה ולא נגע ביה" דור המדבר היו ענקים שהם בגופם גבוהים הרבה יותר מאיתנו על אף שאנחנו כבר מצוידים בגמל וברומח – דור המדבר יתכן שהם היו במצב גולמי יותר ואילו אנחנו כבר מצוידים ומצד הדין אנחנו עדיפים עליהם וכדברי ר"ע אלא שאפילו גובה הברכיים שלהם עדיין הוא גבוה בשבילנו
הברכיים מרמזים על ההליכה וכדברי רבב"ח לעיל שזיכה אותם בגלל "לכתך אחרי במדבר" ואמנם שהגוף להם עצמו שוכב בקרקע והם מתו במדבר ולא נכנסו לארץ אלא שהברכיים שלהם גבוהים הרבה יותר גם מהחכמים הגדולים ביותר כיום
הדבר הראשון שאותו מלמד הטייעא הוא על הברכיים
והוא ההקדמה של ההוראה של הר סיני עצמו ההליכה הזאת והמסירות שיש בו את הרצון ללכת אחרי דבר ה' במדבר הוא הדבר שהיה לדור ההוא והוא היתרון העצום שלהם עלינו על אף שאת הארץ עצמה הם לא זכו לנחול
וכך הוא בברכות ו' ע"ב "אגרא דפרקא רהטא - עיקר קבול שכר הבריות הרצים לשמוע דרשה מפי חכם היא שכר המרוצה שהרי רובם אינם מבינים להעמיד גרסא ולומר שמועה מפי רבן לאחר זמן שיקבלו שכר למוד"
"כי אתאי לקמיה דרבנן אמרו לי כל אבא חמרא וכל בר בר חנא סיכסא" עיקר הלימוד כאן היה מהטייעא שהוא הרב אלא שהרב מורה את עיקרי הדברים את הכללים שיש בהם תוקף גם למקומות אחרים אלא שלא די בלימוד מהרב בלבד כיון שבכך אפשר עדיין להישאר כחמור שאין לו דעה עצמאית ומבולבל בלי יכולת להתנתק מהדעות קדומות
וזה מה שהוא ממשיך "למאי הלכתא עבדת הכי למידע אי כבית שמאי אי כבית הלל איבעי לך למימני חוטין ולמימני חוליות" – אם המטרה היא ללמוד הלכות עיקר לימוד התורה תלוי בבחינת המקום עצמו איך הוא מתבטא במציאות שממנו הוא מגיע ולכן על אף שאין יכולת לנתק אותו מהמקום בו הוא נמצא בכל זאת אפשר לבחון אותו איך במקום בו הוא נוצר ובזה יש אנשים שהתורה כבר חקוקה בהם ויש כאלו שהתורה שיש בהם נמצאת בעיקר בברכיים שלהם וכל מקרה עיקר הלימוד תמיד צריך להיות בעיקר מתוך עצמו
האדם הוא דבר מורכב ולכן גם אם אי אפשר לבחון אותו בצורה לא תלויה ובמידה אחידה לכולם בכל זאת יש מה ללמוד ממנו איך שהוא במקום המקורי שממנו הוא נוצר והלימוד הזה הוא לא פחות משמעותי מלימוד מופשט וכללי יותר ובלי הלימוד הזה האדם יישאר תמיד רק "חמרא" ו"סיכסא"
- המיצוי של ההבנה והלימוד הוא רק על ידי שגם למקום ולקרקע המציאות יש ביטוי שלם והוא דבר שנעשה בעיקר על ידי התלמידים עצמם
בסיכום - יש כאן שני דברים עיקריים שהם הברכיים שהוא הרצון ללמוד ולדעת והשני הוא היכולת להבחין באיכות של הברכיים האלו שגם בו יש הענווה ואת הרצון הזה להבין כל דבר בנקודה הבסיסית ביותר ובמקום עצמו בו הוא נוצר
"א"ל תא אחוי לך הר סיני אזלי חזאי דהדרא ליה עקרבא וקיימא כי חמרי חוורתי
שמעתי בת קול שאומרת אוי לי שנשבעתי ועכשיו שנשבעתי מי מפר לי
כי אתאי לקמיה דרבנן אמרו לי כל אבא חמרא כל בר בר חנה סיכסא היה לך לומר מופר לך
והוא סבר דלמא שבועתא דמבול הוא
ורבנן א"כ אוי לי למה"
"אזלי חזאי דהדרא ליה עקרבא" המיוחד בהר סיני הוא בזה שהוא מקום שמופרש מיתר העולם ואי אפשר לגשת אליו וכמו שהוזהרו ישראל בזמן מתן תורה "כל הנוגע בהר מות יומת" הר סיני הוא מקום שמבוסס גם על הרחקה והפחדה על הר סיני בזמן מתן תורה נאמר "וירא העם את הקולות ואת הלפידים ואת ההר עשן וינועו ויעמדו מרחוק" ובגמרא בשבת מבואר שפרחה נשמתם מתוך הפחד הגדול שהיה שם
וזהו שהוא אמר "חזאי דהדרא ליה עקרבא" הר סיני כיום הם החכמים שעליהם נאמר "עקיצתם עקיצת עקרב" "שנושך וממית" ויש בו חיץ בינם לעולם מסביב והוא הזהירות וההרחקה מלגשת מתוך זלזול ללא כבוד שיש בו מחויבות ועל החכמה נאמר בתהלים "ראשית חכמה יראת ה'" היראה הוא הראשית לחכמה כיון שרק בכך יש את המחויבות למסקנות שלה ורק בכך יש לה משמעות
ובכל זאת "וקיימא כי חמרי חוורתי" הם נראים כחמורים לבנים שאינם מוכנים להזיק ואין בהם איום בנוכחות שלהם עצמה ועוד שחמורים מסמלים את קבלת עול התורה כחמור למשא והם לבנים כדברי הגמרא בעירובין נ"ד "רוכבי אתונות צחורות אלו ת"ח שהולכין מעיר לעיר ועושים אותה כצהריים" (מהרש"א)
"שמעתי בת קול שאומרת אוי לי שנשבעתי ועכשיו שנשבעתי מי מפר לי ... והוא סבר דלמא שבועתא דמבול " – הוא סבר שהשבועה המדוברת היא השבועה של המבול והבת קול אומר אוי לי כיון שהעולם לא מקיים את התורה ולכן הוא ראוי מצד עצמו למבול נוסף אלא שהשבועה היא זאת שעומדת לו אלא שבאמת אם כן "אוי לי למה" הבורא לא חפץ בחורבן גם אם העולם לא מתנהל כמו שצריך ולכן לא הייתה אמורה להיות נימה של צער בקיום של השבועה
ובאמת השבועה המדוברת היא השבועה הקודמת "אשר נשבעתי באפי" על דור המדבר שאין להם חלק לעולם הבא (מהר"ל) שעל אף הר סיני שמתבטא על ידי העקרבים שסובבים לו בעומק הדבר יש קול של צער של "אוי לי שנשבעתי" והוא הרצון הפנימי שלא לדון את העולם רק במידת הדין ואת דור המדבר כפושעים אלא להפר את השבועה ולקרב יותר גם את העבריינים ובכל זאת כשהבת קול הזאת נשמעת קשה לעמוד על המשמעות המדויקת שלו והשבועה לעולם לא יכולה להיות מותרת
– רק במחשבה שנייה אצל הרבנן שמעמיקים מעבר לאיך שהמציאות מתבטאת בפועל רק הם יכולים להבחין ולקבל את הקול הזה של אותם דורשי רשומות שאמרו "כולם באין לחיי העולם הבא" כיון שבסופו של דבר כולם מבטאים במשהו את הרצון העליון שהביא אותם למה שהם כיום
"א"ל תא אחוי לך בלועי דקרח חזאי תרי ביזעי והוו קא מפקי קוטרא שקל גבבא דעמרא ואמשינה במיא ודעציתה בראשה דרומחא ועייליה התם וכי אפיק הוה איחרך איחרוכי
אמר לי אצית מאי שמעת ושמעית דהוו אמרין משה ותורתו אמת והן בדאין
אמר לי כל תלתין יומי מהדר להו גיהנם להכא כבשר בקלחת ואמרי הכי משה ותורתו אמת והן בדאין"
עיקר ההתנגדות של קורח ועדתו למשה הייתה לאיסור הזה של "לעלות בהר ונגוע בקצהו" שהוא המרחק שבין משה ואהרן ליתר העם הערעור שלהם היה על ההבדלה שבין הקודש לחול ובעצם יכולת הדעת להבחין ולחלק בין החכם לשוטה ובין הצדיק לרשע בין החכמה ונקיות הדעת ליתר העולם שסביב
הוא ראה שהאש עדיין שורפת - "המורדים והפושעים ששלחו ידיהם בזבול [ - במציאות המקדש] יורדים לגיהנום ונידונים שם לדורי דורות" "כי תולעתם לא תמות ואישם לא תכבה והיו דירעון לכל בשר" האש שלהם לעולם לא יכולה להיכבות כיון שהעשן שלהם עדיין מתמיד – הטשטוש שהם הביאו ההשפעה שלה עדיין כאן כך שגם הדרעון שלהם מחויב תמיד להיות ברור לפנינו
בלועי קורח חטאו בשני חטאים הם התנגדו גם לכהונה של אהרן וגם למלכות של משה קורח אמר "כי כל העדה כולם קדושים ובתוכם ה' " שהוא נגד הכהונה ודתן ואבירם אמרו "כי תשתרר עלינו" שהוא המלכות והמרידה של קורח כנגד הכהונה היא זאת שהיה בה את הפתח למרידה של דתן ואבירם כנגד עיקר התורה שתלוי בסמכות של משה שמסר אותה
וזהו שאמר "חזאי תרי ביזעי" שהם שני בקעים שהעלו עשן מהאש של שריפת הגוף שהייתה בהם שהוא הכפילות של הבליעה עם השריפה והם "כבשר בקלחת" שמצד אחד הגוף קיים ומצד שני גם הוא נשרף
המיתה שלהם הייתה על ידי ותצא אש מלפני ה' שהוא העונש של הזר הקרב יומת וגם על ידי פתיחת האדמה את פיה שהוא העונש על הכפירה בתשתית התורה ובעיקר היכולת של הנביא לדבר בשם ה' שהוא ההכחשה של קרקע המציאות שהוא היכולת של הדעת להבחין ולכן הם נאבדו מתוך הקהל עם הגוף עצמו כיון שיש בכך השמטת הקרקע מתחת למציאות האדם עצמו והעמדה שלו על "נחלת שדה וכרם" ולא רק גסות בערך הקדושה של המחשבה שהוא המעלה הנוספת ובה יש רק שריפת נשמה וגוף קיים
"והן בדאין" הדיבור שלהם וגם ההודעה שהם מודים בו הם מהשפה ולחוץ בלבד
– וכאן הוא שורש השורשים של החטא עצמו ושל כל התוצאות הרעות שהוא מביא לנו – היכולת להפריד בין הכרה מציאותית להשלכות המעשיות שלו היכולת להפריד בין האדם עצמו להכרה שלו עולם המציאות הזה שיש בו ההכחשה למציאות המחשבה עצמה כמבטא אמת - הוא השקר במקום הכי בסיסי של האדם והוא השורש שבכל החטאים כולם כיון שבו האמת של המחשבה כבר לא מחייבת
וגם כשהחוטא ירגיש את הרוע בצורה המוחשית ביותר ששייך "כבשר בקלחת" שנגרם מתוך חוסר מחויבות לאמת של הדעת שמבחינה בין הטוב לרע גם אז הוא עדיין יהיה חצוי ופיו וליבו לא יהיו שווים [ועליה נאמר כל באיה לא ישובון לא ישיגו אורחות חיים מי שנתפס למינות כבר כמעט שלא שייך בתשובה (ע"ז י"ז)]
"אמר לי תא אחוי לך היכא דנשקי ארעא ורקיעא אהדדי שקלתא לסילתאי אתנחתא בכוותא דרקיעא אדמצלינא בעיתיה ולא אשכחיתה אמינא ליה איכא גנבי הכא אמר לי האי גלגלא דרקיעא הוא דהדר נטר עד למחר הכא ומשכחת לה"
"היכא דנשקי ארעא ורקיעא אהדדי" – הוא גג העולם שהוא הפסגה האפשרית של המציאות של העולם שלנו
- בא ואראה לך את המקום שהארץ נושק לשמים את הסל הוא שם בחלון השמים - שמתי את סלי והלכתי להתפלל תמכתי את עצמי בה' והשארתי לעצמי תפילה
"איכא גנבי הכא ?!" הסמיכה עצמה אינה מחייבת שהתפילה תיענה ויתכן שיראה שהכול נגנב
"נטר עד למחר ומשכחת" חכה, המתן לו, - לבסוף הוא עוד יחזור, הגלגל ממתין לך, ובאם תמתין לו אף אתה, עוד תמצאהו! - לא הכול תלוי בהשתדלות, - ולא הכול תלוי באדם עצמו וגם התפילה עצמה היא לא עירבון מובטח לתוצאה שהאדם חפץ בה – ויותר מכך – יתכן שדווקא בגלל ההשתהות שבתפילה וחוסר הלחץ שברדיפה דווקא בגללם האדם יפסיד ולא ימצא את מה שהוא הניח קודם
האדם השלם מחבר את הארץ בשמים הוא ממתין והעולם ישלים לו הוא תלוי בצפייה במתן הבא מלמעלה, ובו "נשקי ארעא ורקיעא" העשייה מתוך הצפייה שהנרצה הנכון הוא מה שיתקיים הוא הארציות השלמה, והיא נוגעת בשמים, - היא השלימות, ובה מתקיימת אל נכון פנמיות עולמו של האדם.