|
|
| נשלח ב-1/4/2012 16:37 |
|
| |
האמת שאני לא לגמרי יודע , ודומני שגם אתה לא , על פניו משמע שהתורה הועברה בתוספת הדרכים בה לומדים ודורשים אותה , והרשות והסמכות לעשות כך לחכמים שהגיעו למידה נאותה של גמירות דעת בהבנתה לפי דעת אלו שהיו סמוכים בדור שלפניהם. וגם כאן קשה לדעת מה בדיוק הגיע ואיך, ולמעשה לרוב ככל הנושאים אין נפקא מינה של ממש כך שזה גם לא מאוד משנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 16:57 |
|
| |
מתקופת התנאים ואילך חכמים היו צריכים לדעת מה הגיע ואיך, דהיינו בשם מי נאמרה ההלכה, והאם ואיך אפשר ללמוד אותה מהתורה שבכתב בעזרת המדות שהתורה נדרשת בהן, או שזו הלכה למשה מסיני. משנחתם התלמוד, והתורה שבעל-פה נפוצו מעינותיה בכתב, התמעטה הידיעה בדברים האלה, ובכל זאת פירוש רש"י לגמרא ופירושי הרמב"ם נחשבים לדברי קבלה מהגאונים (וכמובן שחסר הדיוק שהיה לזוגות ולתנאים כשהתורה שבעל-פה היתה ממש בעל-פה).
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 17:09 |
|
| |
טוב, ניסיתי לקיים "עזוב תעזוב עמו" ואפילו ניסיתי להרים בכוחות עצמי, אבל מי שמתעקש דוקא להתחפר בבוץ, התורה פטרתני ומה לי להיות צדיק הרבה. חג שמח שיהיה לך, ותהנה לשחק שם בבוץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 17:26 |
|
| |
למה אתה מדבר ככה? אם אתה מדבר כך כי אינני סבור כמותך, זו איננה סיבה להעליב. ואם אתה סבור שאני טועה, הסבר לי מדוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 17:41 |
|
| |
חס ושלום לא התכוונתי לפגוע , רק להסביר מדוע אני חדל ממאמצי. אנחנו הולכים כאן סחור סחור ומתחפרים על סמנטיקות קטנוניות כבר כמה וכמה דפים שלא לשום צורך משמעותי ניכר, כיון שכך אני לא רואה טעם בהמשך הדיון הזה. נפרד כידידים לפחות בהקשר הנוכחי ,אם תימין ואשמאילה וכו'. ועיי"ש ברש"י שאם בעתיד יהיה צורך נמשיך הלאה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 19:11 |
|
| |
אם תימין- אם תפנה לימין- אשמיאלה אעמוד לשמאלך ואם תפנה לשמאל אעמוד לימינך.
מ לאחר שדיברנו- במשה רבנו- שאלה - הכלל הדיקדוקי בעברית להקדים את שם התאר לשם האדם,
הרב אלישיב הרב מימוני דר' מיכי המלך דוד, אבל אצל- משה- השם קודם. -למה?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 19:33 |
|
| |
אישציפור,
אינני פונה לא לימין ולא לשמאל, אלא מחפש את דרך הישר. אנשים שעולמם דיכוטומי נוטים להכללות גסות וכתוצאה מכך מתרחקים מהאמת, ועל כך אומרת הגמרא: בדורות האחרונים האמת תהיה נעדרת, נעשית עדרים עדרים, והולכת לה. מכל מקום, השתדלתי לשמוע מה אתה אומר, והנני מכבד את דעתך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 19:58 |
|
| |
ירוחם,
בלשון המקרא בד"כ מקדימים את שם האדם לתוארו ובלשון חכמים את התואר לשם. ובכל זאת למשה קראו משה רבינו, ולרמב"ם רבינו משה :)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 20:42 |
|
| |
באמת! הרי את השם- משה רבנו- אנחנו נתנו -ולא המקרא,
בתלמוד שם התאר הוא לפני השם- רבי עקיבא רבי יהודה, וכ' אל תפתור את השאלה בלי מחשבה. משה רבנו ניתן בזמן התלמוד ואולי אחריו. ולכן לא שיים לקשור את השם למקרא.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 20:53 |
|
| |
בלשון חכמים משה נקרא משה רבינו ושמואל שמואל הנביא ודוד לעתים דוד המלך ולעתים המלך דוד וכנ"ל שלמה. מכל מקום, לפי הרמב"ם הוספת תואר לפני השם זו פחיתות כבוד לעומת השם ללא תואר, ומאחר שכיבדו את משה קראו לו משה רבינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 20:54 |
|
| |
תוקן על ידי מ80 ב- 01/04/2012 20:59:02
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 20:58 |
|
| |
משה נקרא רבינו בדיוק מאותה סיבה שאברהם נקרא אבינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 21:06 |
|
| |
שותף אתה יודע את הסוד גם למה? הרי צריכה להיות סיבה לשינוי הזה- אוסיף לך כי גם אהרון הכהן כך.
מ אתה מערבב במחילה מה שהרב"ם כותב בהקדמה למשנה- היא אמירה ערכית- ולא אמירה דיקדוקית, הרי לפי דברך רבי עקיבא למשל הרבי מפחית מערכו
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 21:17 |
|
| |
ירוחם, אתה צודק! על כן רבי דוסא בן הרכינס אמר לו: אתה הוא עקיבא בן יוסף ששמך הולך מסוף העולם ועד סופו? ולא עלה על דעתו לקרוא לו רבי עקיבא. יתירה על כך, למדנו את האגדה על משה רבינו ובה הקב"ה אומר לו: אדם אחד יש שעתיד להיות בסוף כמה דורות ועקיבא בן יוסף שמו. התנאים שקדמו לרבי עקיבא קראו לו עקיבא, וכנראה שמהדור של תלמידיו ואילך נקרא רבי עקיבא.
מכל מקום, מבחינה דקדוקית התואר יכול להיות אחרי השם או מלפניו, תלוי מה רוצים להדגיש.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 21:49 |
|
| |
כשאנחנו מדברים על התאר רבי או רב, חייבת להיות אחידות איפה לשים את שם התאר- ואם בכל השמות התאר של רבי או רב שם התאר קודם לשם. ולכן אם יש אחד הריג - הדבר אומר דרשנו.
|
|
|
|
|