בית פורומים עצור כאן חושבים

איך הפרקטיקה ההלכתית הרגה את נשמת היהדות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/3/2012 21:11 לינק ישיר 

שנהב אתה באמת לא מבין את כוונתי?
אין לי כלום נגד ההלכה אבל יש לי הרבה כשמעמיסים יותר מדי פרטים
הלכתיים.
הנה אנחנו מתקרבים לימי הפסח ובמקום להתעסק בעיקר במהות של פסח ולקיים כפשוטו את בל יראה ובל ימצא
מתעסקים בשטויות בחומרות מטורפות בשאלות הלכתיות מתחת לאדמה.
זאת כוונתי איבדנו את הטבעיות את השמחה והפכנו לרובוטים מתוכנתים.
ובעלבעמיו כן הרב הזכיר את ענין בורר ניצוצות בשבת לפי המקובלים ולכן עדיף לא לברך בשבת.
אבל תרשה לי לא לרדת לרמה הזאת באמת שיש גבול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2012 21:25 לינק ישיר 

אני מקבל את דבריך, אבל לא את הניסוח. כשאתה טוען ש"הפרקטיקה ההלכתית הרגה את הנשמה" אתה מניח שמדובר בשני דברים נפרדים. וכך כתבת גם בהמשך, "ההלכה היא רק המסגרת, לא התמונה". ועל כך העירו כמה (ואני בתוכם), שרבים סבורים שההלכה היא התמונה עצמה. בהנחה שאתה לא מתכוון רק לתאר כאב בטן, אלא רעיון, אתה צריך לדייק יותר בניסוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-25/3/2012 21:35 לינק ישיר 

בוא ניקח את ברכת האילנות לדוגמא אין ספק שחז"ל התכוונו למסגר את תחושת ההודיה
הטבעית שיש לאדם כשהוא רואה את הטבע המלבלב.
התמונה היא ההודיה הטבעית והפשוטה לה' והמסגרת היא הברכה.
זה הכל בזה זה מסתכם.
אז עכשיו מתחילים להתעסק במסגרת מתי היא חלה מי מחויב בה 
האם ביום או בלילה אשה מחויבת או לא והוסיפו עוד נוסחים ומזמורים וקטעי זוהר ועוד ועוד
ומה שיוצא בסוף שהרגו את התמונה ונשארה מסגרת מפוארת.
האם עכשיו אני יותר מובן? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 00:47 לינק ישיר 

דייר כתב:
בוא ניקח את ברכת האילנות לדוגמא אין ספק שחז"ל התכוונו למסגר את תחושת ההודיה
הטבעית שיש לאדם כשהוא רואה את הטבע המלבלב.
התמונה היא ההודיה הטבעית והפשוטה לה' והמסגרת היא הברכה.
זה הכל בזה זה מסתכם.
אז עכשיו מתחילים להתעסק במסגרת מתי היא חלה מי מחויב בה 
האם ביום או בלילה אשה מחויבת או לא והוסיפו עוד נוסחים ומזמורים וקטעי זוהר ועוד ועוד
ומה שיוצא בסוף שהרגו את התמונה ונשארה מסגרת מפוארת.
האם עכשיו אני יותר מובן? 

אין ספק? אולי. ודאי שלך אין ספק.

אבל אני מסתפק אם הדברים הם כך, או שמא ההיפך - לקבוע חובה גם למי שאינו חש תחושה טבעית להודות.

והרי אני יכול לשאול אותך, מדוע התחושה הזו מתעוררת רק עם פריחת עצי הפרי ממשפחת הוורדניים בחודש ניסן, ולא - למשל - עם פריחת אחותם הבכורה, השקדיה, חודש-חודשיים לפניכן?

ופרדסי ההדרים, שבשנים אחרות מקדימים את הפריחה לאדר וממלאים את האויר בניחוח משכר, מדוע נגרע חלקם? למה יברכו ברוב השנים על פריחת השזיף, האפרסק והמישמיש, אבל לא על פריחת עצי התפוז?

מהות ההלכה היא ההכנסה למסגרות, לגדרים ולכמויות מדוייקות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 01:42 לינק ישיר 

דייר דבריך זוהי עמדת הנצרות, ראה פאולוס באיגרת אל הרומיים ב' כז

כי לא זה הוא יהודי אשר לעיניים ולא זאת היא המולה אשר למראה בבשר אך זה יהודי אשר בתוך ליבו הוא יהודי והמולה מולת הלבב היא לפי רוח הדיבר ולא לפי אות הכתב אשר תהילתו לא מבני אדם כי אם מאלוהים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 07:28 לינק ישיר 

אגוסטינוס כתב:
דייר דבריך זוהי עמדת הנצרות, ראה פאולוס באיגרת אל הרומיים ב' כז
כי לא זה הוא יהודי אשר לעיניים ולא זאת היא המולה אשר למראה בבשר אך זה יהודי אשר בתוך ליבו הוא יהודי והמולה מולת הלבב היא לפי רוח הדיבר ולא לפי אות הכתב אשר תהילתו לא מבני אדם כי אם מאלוהים

גם שם התגלגלו ניצוצות הקדושה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 08:06 לינק ישיר 

דייר

עוררת שאלה גדולה, ובוודאי על השאלה מגיע לך איקון ירוק.

ויש כאן אפילו כמה סוגים וכמה תופעות של תחום שאפשר לכנותו "בין רגש טבעי להגדרות משפטיות דקדקניות".

א. האם הברכה נועדה עבור רגש שבא מעצמו או שצריך לכלוא אותו ולעכב אותו עד שהוא יתבטא בדיוק באופנים שנקבעים בהלכה?

ב. או, לאידך גיסא, שמא ההלכה נועדה לעורר את הרגש?

יש כאן מערכת יחסים מורכבת.

כידוע, ברכות אינן מן התורה, והניסוח שלהן ודאי אינו מן התורה (גם אם יש בו סברות, וסברות הן דאורייתא). חכמים לא רצו להשאיר את הברכה וניסוח הברכה בידי האדם, אלא קבעו כללים, מתי כן ומתי לא, גם עבור הנפש הרגשנית שמשתפכת מייד בשיר הלל לבורא, וגם עבור האדם השכלתני יותר, שאינו ממהר לפרוק את רגשותיו ואולי הוא מרוחק מהם.

עבור הממהרים להתרגש, נקבעו גבולות, מתי לומר ואיך לומר.

המטרה לא לחנוק את הרגש אלא לעצב אותו. וצריך כמובן ללמוד ולבאר מהו עיצוב זה, מדוע זה מועיל, ומה זה נועד להשיג.

עבור אלו שאינם מתרגשים בנקל, או שהם שקועים בדברים אחרים, עדיין נקבעו כללים כדי לעורר אותם ממשנתם או מכל דבר בו הם עסוקים.

כפי שיש ברכות כך יש גם סגנונות לימוד.

יש סגנון לימוד שמעורר התרגשות אצל הלומד. ויש סגנון שמרחיק אותו.

נראה כי הרב שלך בבית הכנסת לומד ומלמד באופן שאינו מדבר אליך.

אולי כדאי לך להחליף בית כנסת, או למצוא משהו אחר לעיין בו בזמן השיעורים שלו?

הרי יש כאלו שדווקא עיון הלכתי יעורר אותם.

ההלכות שבידנו נועדו לפעול בכל המישורים, וכמובן יש כאלו שמתחברים יותר לצד אחד ואחרים לצד אחר. וזה פשוט.

אין זה פסול בהלכה וגם לא בנו אלא תוצאה של הגיוון הרב באופי האנושי וההלכה מתאימה עצמה לכך.

הדוגמא האחרונה, של הלכות ומנהגי הפסח, היא לדעתי מסוג אחר. אכן יש יותר מדי חומרות בתחום הזה, והן נובעות מיראת שמים אך גם מבורות ודמיון. וזה נושא בפני עצמו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 08:33 לינק ישיר 

דייר
http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?topic_id=2272938&forum_id=1364

ולכל אנשי ההלכה, מדוע חזקיה נענש על שלא אמר שירה? הוא עבר על איזה גדר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 10:00 לינק ישיר 

בעל בעמיו

כמדומה שחזקיה היה אמור להודות על נס פרטי או ציבורי לכלל האומה. נס שחורג מגדר ההנהגה הטבעית המורגלת. זה אמור ליצור חיוב מיוחד.

כמובן, הברכות נקבעו רק במאוחר, בימי בית שני, בידי חכמים. אבל רצון הלב להודות קיים אצל כל אדם. ואם זה לא התעורר אצל חזקיה, לאחר הנס שחווה, זה היה כנראה חסרון. לפי המדרש שמסביר כך, כמסתבר, חטא ועונש.

לא הייתי מתייחס למדרש זה כאל סיפור היסטורי אלא כמשל: אדם אמור להודות לה' על הניסים שמתרחשים לו, וזה, סיפורו של חזקיה, מובא כפרדיגמה (=דוגמא ומופת).

לגבי עונש על אי אמירת תודה/ברכה/הלל, זה נושא בפני עצמו. האם אנו מודים כדי לא לקבל עונש או כדי לתת מוצא ללב העולה על גדותיו משמחה? כפי שכתב דייר.

יותר מכך, מי שנאלץ לומר תודה רק בגלל שהוא פוחד מעונש - האם זו הכרת תודה שנעים לקבל? בעינים אנושיות.

אמנם יש צד שני, כמו תמיד יש צד שני וכאן הוא חשוב מאד.

האדם נחן ברגש וזה חלק משמעותי בכל אחד מאיתנו. אבל אין לזלזל גם בצד שנהוג לכנותו, לפעמים בהערכה יתרה ולפעמים בזלזול, "שכלי" (או "שכלתני").

השכל הוא חלק מאיתנו בדיוק כמו הרגש.

כאשר אדם לומד ומגיע למסקנה הלכתית שעליו להודות ולעשות זאת דווקא באופן מוגדר מאד, זה ביטוי של אישיותו בדיוק כפי שהלב העולה על גדותיו בשמחה הוא ביטוי של האישיות.

זו תשובה ששכחתי להזכיר קודם לדברי דייר. כלומר: שהלימוד שממנו מסיקים כיצד לברך, מתי, מה הנוסח, בחברת מי, ועוד ועוד - כל אלו הם ביטוי למחוייבות ולהכרה וזו עבודת השם שנעשית על ידי כוח העיון ולא רק על ידי הרגש. ואין זו נופלת מזו, למרות שההתנהגות לפי עיון שכלי נתפסת אצלנו לעתים ככפיה, אונס ומלאכותיות. כאשר אדם לומד ומסיק מסקנות, מעשיו הם מעשיו שלו עקב הכרעתו, וזה העיקר.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 10:25 לינק ישיר 

תמהני אם אדם בגלל העדר מעלה מסויימת (שמי יודע אם היא הלכתית או אנושית) לא נעשה למשיח זה עונש שניתן להסיק ממנו משהו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 10:25 לינק ישיר 

מיימוני תודה על ההתיחסות המפורטת
ראו בלינק הזה
http://www.toraland.org.il/machon-hatora/web/newspaper/katava6.asp?id=23838
 איזה דקדוקים על כל מילה והתעכבות על כל פרט ופרט
במימרא הכל כך פשוטה של הגמרא.
אמר רב יהודה: האי מאן דנפיק ביומי ניסן וחזי אילני דקא מלבלבי אומר: ברוך שלא חיסר בעולמו כלום וברא בו בריות טובות ואילנות טובות להתנאות בהן בני אדם. 

האם אתם לא חושבים שיש פה הגזמה פראית למה על כל דבר צריך לחפור מתחת לאדמה.

תוקן על ידי דייר ב- 26/03/2012 10:16:56

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 10:37 לינק ישיר 

מואדיב
והרי אני יכול לשאול אותך, מדוע התחושה הזו מתעוררת רק עם פריחת עצי הפרי ממשפחת הוורדניים בחודש ניסן, ולא - למשל - עם פריחת אחותם הבכורה, השקדיה, חודש-חודשיים לפניכן?

האביב חודש ניסן- נבחר מטבע הדברים לחודש החתחדשות בטבע- כל הטבע פורח ולא רק פרי ההדר, היו צריכים לבחור תאריך לברכה הזו, ולא מצאו זמן מתאים יותר מניסן,
לענ"ד הברכה שלא חיסר בעולמו כלום- ברכה זו נאמרת על ההתחדשות הטבע,

אגב אין עיקוב הלכתי לברך על כל פריחה ופריחה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 10:52 לינק ישיר 

האם דברי הרב קוק נוגעים גם לענין שלנו?
http://tinyurl.com/7xbtdnn

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 11:13 לינק ישיר 

ירוחם
זוהי מחלוקת הפוסקים האם ניתן לברך גם על עצים המלבלבים באייר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/3/2012 11:41 לינק ישיר 

אני פוסק שכן, הפוסקים מאפשרים לברך כבר באדר, נדמה לי שהפוסקים לא יודעים כי באייר אין כבר פריחה-, ככלל.

שו"ת משפטי עוזיאל כרך א - אורח חיים סימן ו

לעשות רצונו חפצתי ופניתי לעיין בדב"ק (בשערי תורה שנה ז' חוברת א - ג סי' ז') במה שנשאר בדין ברכת האילנות אם היא ברכה שקבועה ביומי דניסן, או שאין לה זמן קבוע, וכל שרואה אילנות מלבלבים קודם ניסן או אחריו מברך עליהם. ועל זה פלפל בחכמה ומסיק להלכה שבין לדינא דתלמודא ובין לדינא דקבלה אין לברכה זו זמן קבוע שלא הזמן הוא הגורם לברכה זו אלא פריחת האילנות ולבלובם. ואחריו סמך ידו הרה"ג כמוהר"ר צבי פסח פראנק ראב"ד ומו"צ בעיקו"ת ירושלים. וגם אני הנני נעתר לבקשתו לחוות דעתי הקטנה בשאלה זו.

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 26/03/2012 12:09:30

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > איך הפרקטיקה ההלכתית הרגה את נשמת היהדות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 11 12 13 לדף הבא סך הכל 13 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.