בית פורומים עצור כאן חושבים

הסבר לחטאי הראשונים - שאלה לחברי הפורום

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-31/3/2012 22:23 לינק ישיר 

שלום,
מקסמן - את החטאים אנו יודעים כבר מן החוקים עצמם. אנחנו לא ילדים בגן חובה שצריכים להבין שלבוא על אשת איש זה בציור של בת שבע... זה מובן. וחוץ מזה, לפי דבריך חטאו הראשונים כדי שהתורה תלמד אותנו את זה? זה מופקע ממליון ואחד סיבות ולא אסביר מדוע...

דייר, הייתי בטוח שתשבור לי מוסכמות כמו שאמרת... בינתיים לא ראיתי משהו חדש. איך משה רבינו כעס? נו - זו גם כן שאלה. התירוץ שלך הוא תירוץ שטחי ביותר. אנחנו בני אדם אבל באפשרותו של האדם לשלוט על יצריו בפרט האדם שמדבר עם אלוקיו. לא רק זאת, אלא שניתן לאדם להגיע לשליטה על האינסטינקטים שלו... אני מכיר אנשים שהיו קרובים לאישים מסוגים אלו ששלטו על התנהגותם בניואנסים הדקיקים ביותר ולומד מפה ק"ו לאבותינו...
ולגבי הביטחון שלי כלפי הרבנים - הדברים פשוטים ואומדן הדעת פשוט הוא. יתירה מזאת פוק חזי מאי עמא דבר שאפילו רבים מהדיוטות החברה לא נכשלים באלו ולא חפצים בכך ומרחיקים את הדברים הללו מעצמם... ומודעים לנילוזות שבדבר.

מואדיב - גדלות האדם היא מדרגתו הרוחנית. מדרגה רוחנית משמעותה הרחקה מענייני גשמיות ע"י עבודה מעשית. דברים אלו מעלימים מהאדם דברים כגון אשת איש עבודה זרה וכדומה. ולכן לומר הם חטאו אבל בכל זאת היו גדולים - זה כמו לומר הם אכלו חלב אבל זה היה בשרי...
הוא הדין לגבי ירוחםשמו - אין אפשרות לחטוא ולהישאר גדול אם החטאים הם גסים בצורה שהאדם השפל הוא ורק הוא עושה אותם...

רבותיי חלק מן התגובות היו מאוד שטחיות ולהבא אראה לנכון לא להתייחס אליהן כלל על מנת לחסוך זמן וטירחה. עמכם הסליחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:30 לינק ישיר 

Kaddish כתב:

...
1.
מואדיב - גדלות האדם היא מדרגתו הרוחנית. מדרגה רוחנית משמעותה הרחקה מענייני גשמיות ע"י עבודה מעשית. דברים אלו מעלימים מהאדם דברים כגון אשת איש עבודה זרה וכדומה. ולכן לומר הם חטאו אבל בכל זאת היו גדולים - זה כמו לומר הם אכלו חלב אבל זה היה בשרי...
...

2.
רבותיי חלק מן התגובות היו מאוד שטחיות ולהבא אראה לנכון לא להתייחס אליהן כלל על מנת לחסוך זמן וטירחה. עמכם הסליחה.

1. 
הנה כי כן, שמת את האצבע על הטעות המרכזית שלך - מדרגה רוחנית גבוהה אין משמעותה התרחקות מהגשמיות, ועיין היטב בדברי הטעם שכתב לך mdabraham למעלה.

2.
ההתנשאות בדרך כלל אינה מועילה לקיום דיון פורה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:34 לינק ישיר 

הרב מיכי אברהם - אני רואה את דבריך כראויים להתייחסות יותר משאר התגובות כאן למרות שטענתך היא שדבריך מבוססים על דברים שהוזכרו.
אומר כך: כל הגדול מחבירו יצרו גדול הימנו - זהו מאמר. רבים כאן משתמשים בו ללא הבנה. מה ברצונך לומר במאמר זה? שכיום אדם שגבוה מבחינה רוחנית יצרו תוקפו לחלל שבת יותר מאת האדם ההדיוט בעל התשובה שרק התחיל עכשיו להתחזק ביהדות? זה נשמע מופקע...
בעניין הסובלימציה - מה כוונתך בכך? היום לא נעבוד עבודה זרה כי עברנו מעין סובלימציה? לדעתי לא נעבוד עבודה זרה כי זה דבר כה טיפשי ופאגאני ואני תמה כיצד אבותינו עשו זאת... היום לא נילך לזונה ברחוב (יהודה ותמר) כיוון שהדבר דוחה ומגעיל ולא בגלל שנעשתה כאן סובלימציה כלשהיא במשך הדורות... וחוץ מזה כיצד בדיוק נעשתה סובלימציה זאת? זו עוד שאלה...

דייר, איני יודע אם החרדיות קשורה ליהדות או לא. זה לא מעניין כרגע. הרב שטיינמן לא יפול בעריות קודם כל כי הדברים הללו אינם נוגעים לו כלל... הרי מדובר באדם שאינו יודע מהי גלידה ולא מעניינים אותי מטעמי העולם הזה שיש ברשותו לעשות - לאכול ולאכול ולאכול ואם זה לא מעניין אותו ק"ו לדברים גסים ומכוערים כעין עריות וכדומה. חז"ל אמרו שאין אפוטרופוס לעריות, אכן כך, אבל זהו מאמר חז"לי שדרוש ביאור כיוון שהיום תוכל לומר שיש אפטרופוס לעריות לגבי אדם בן מאה שקשה לו לזוז וק"ו לבוא על עריות...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:36 לינק ישיר 

מואדיב,
אומר תחילה כי אין בכוונתי להתנשאות אלא אם לא יראו תגובה מצידי אומר שזאת כי לדעתי התגובה היא שטחית ואיננה ראויה לדיון. לא מפאת התנשאות אלא מפאת המציאות. אני לא מתייחס לאדם הכותב אלא לטענה עצמה...

ולגבי המדרגה הרוחנית - מדרגה רוחנית כשמה כן היא - רוחניות. רוחניות משמעותה הרחקה מגשמיות. אדם יהיה במדרגה רוחנית מרוממת יותר אם הוא יתנזר מאכילה ועריות וליצנות וכדומה מאשר אדם שאוכל בבהמיות פיצות ולועס סטייקים להנאתו ובין לבין גם מבקר בבתי בושת... הלזה תקרא אדם עם פוטנציאל למדרגה רוחנית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:40 לינק ישיר 

קדיש,

החטאים של גדולי עולם היו חטאים רוחניים ולא רק גשמיים, ועשו עליהם תשובה שלמה. התורה והנביאים והכתובים סיפרו עליהם כדי שהדורות הבאים ילמדו מטעויותיהם. הגמרא והמדרשים עסקו בתלמודם במקומות שונים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:45 לינק ישיר 

שלום לך מ80. יכול להיות שדבריך נכונים לכן באתי לכאן שתפרש לי כיצד בדיוק הם היו חטאים רוחניים ולא גשמיים כמו שאנחנו מבינים וכיצד כל זה מתיישב עם הכתוב בפסוקים והמבואר בתלמוד. אשמח לשמוע אותך  - קח לדוגמא את יהודה ותמר והסבר לי היכן הרוחניות כאן וכל מה שציינת...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:46 לינק ישיר 

Kaddish כתב:
מואדיב,
אומר תחילה כי אין בכוונתי להתנשאות אלא אם לא יראו תגובה מצידי אומר שזאת כי לדעתי התגובה היא שטחית ואיננה ראויה לדיון. לא מפאת התנשאות אלא מפאת המציאות. אני לא מתייחס לאדם הכותב אלא לטענה עצמה...

ולגבי המדרגה הרוחנית - מדרגה רוחנית כשמה כן היא - רוחניות. רוחניות משמעותה הרחקה מגשמיות. אדם יהיה במדרגה רוחנית מרוממת יותר אם הוא יתנזר מאכילה ועריות וליצנות וכדומה מאשר אדם שאוכל בבהמיות פיצות ולועס סטייקים להנאתו ובין לבין גם מבקר בבתי בושת... הלזה תקרא אדם עם פוטנציאל למדרגה רוחנית?

אף אני רוצה להשתתף בכך. אם לא תראה תגובה מצידי, דע כי לדעתי הדברים שאתה כותב שטחיים, ואינם ראויים לדיון. לא מפאת התנשאות אלא מפאת המציאות. אני לא מתייחס לאדם הכותב אלא לדברים עצמם.  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:49 לינק ישיר 

קדיש,
בעיני התשובה פשוטה בעבר אנשים גדולים חיו ופעלו בתוך העולם הזה מעשית ותודעתית , ופחות ב"עולם שכולו תורה" , התוצאה של זה היא שמעשיהם וגדולתם נמדדת באופן אחר מהותית מהאופן בו נמדדים כיום גדולים.
(למעשה הדבר לא שייך רק לעולם היהודי, למעשה גם העולם הנוצרי העמיד את הגיבורים שלו כ"קדושים" מושלמים שאינם אנשים "רגילים" מהעולם , כתוצאה מכך או שהם באמת לא חטאו במעשים אותם קל לראות בעין בלתי מזוינת, או שהחטאים האלו הוחבאו וטוטאו מתחת לשטיח כדי לא לערער את כל תפיסת המציאות של החברה )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:50 לינק ישיר 

קדיש

ברוך הבא אל הפורום!

אם הבנתי את שאלתך, אתה שואל כיצד ניתן ליישב בין "דרגה רוחנית" שיש לייחס לאישים מן התנ"ך עם חטאים גסים שמיוחסים להם.

בשורות הבאות אציע את תפיסתי אך עלי להתנצל מראש. כתבתי דברים קשים. התבטאתי בצורה חדה על נושאים שבדרך כלל כותבים עליהם הרבה יותר בעדינות. והרי אנו עוסקים באבות אומתינו.

אולי נפתח ברשימה קצרה. מי הם הגדולים ומה עשו ובמה נכשלו ועל מה אנו מדברים.

אישים

א. יעקב ורבקה רימו את עשו.
ב. ראובן בא על פילגש אביו.
ג. דוד אנס את בת שבע והורה להרוג את בעלה בעורמה.
ד. האחים מכרו את יוסף וכמעט הרגוהו.

שכחתי משהו?

את טענתו של מיכי שכל אדם עלול לחטוא, וכי הפיתוי והנסיונות בדורות עברו היו שונים מהיום בגלל החינוך ובגלל הזדמנויות שונות - דחית.

אם הבנתי אז דחית את דבריו בטענה שאישים אלו היו שונים בהתעסקויותיהם ובמה שהעסיק את פנימיותם ולכן איך ניתן למצוא אצלם את הכשלונות ואפילו הנסיונות האלו.

אם ארשה לעצמי להשתמש בלוגיקה, אז אציע ניתוח פשוט. אתה מעמת בין שתי טענות סותרות. מי שהוא בעל דרגה רוחנית גבוהה, יהיה טיבה מה שיהיה, לא שייך שיחטא בחטאים המיוחסים לאבות ולאישים אלו. אבל מייחסים להם חטאים. עלינו אם כן לוותר על אחת הטענות. אפשר לטעון שהם לא חטאו, עמדתו של אחד האמוראים. ואפשר לוותר על הטענה שהם היו בדרגה רוחנית כה גבוהה כדבריך.

יתכן לחפש הסברי בינים. למשל כדברי מיכי שדרגה רוחנית אינה סותרת נסיונות. ואני סבור שזה ודאי כך הן לגבי דוד - שהרי התנ"ך המספר על כשלונו מסביר כיצד התחיל הכל, עקב מבט לא זהיר לעבר אשה יפהפיה ומושכת ביותר. אפשר לשער כי כשלונו של ראובן נבע לא רק מתאוותו לפילגש נאה (הפרש השנים והעובדה שילדה בנים רבים מקשים להניח שהיתה נאה ביותר, אם כי אין בכך ראיה מוחלטת) ולי סביר שבא עליה מתוך רצון לבזותה ולהרחיק אותה מאהל אביו. הוא כעס על יעקב שאהב את רחל יותר מאמו ולאחר מות רחל כנראה לא השקיע מספיק בלאה. זו השערה.

המניע אם כן הוא נקמה בשל אהבת אם.

לגבי יעקב, נראה ברור שהוא נגרר אחרי אמו. ורק הגלות אצל לבן בנתה אותו כאישיות עצמאית. לגבי רבקה, איני מבין מדוע עשתה את העוולה הזו לבנה ומדוע אהבה לכאורה רק את יעקב.

לגבי האחים של יוסף - כמדומה שכל מי שמכיר קנאה שיכולה להתפתח בין אחים יכול להבין איך זה קרה. ניתן לנסות להעניק פרשנויות "גבוהות" למחלוקת ולטעון שהם נחלקו בשאלות של תורה והשגחה. לא זה פשט הכתובים. האחים נכשלו מאד וזהו זה. לדעתי.

איך זה היה? אולי הגדלות שלהם לא היתה כפי שאתה משער? אולי הגדלות שלהם היתה לאחר הנפילה? צא וראה שגם יוסף התחיל את דרכו בתור נער תמים שמלשין על אחיו והתפתח למנהיג גדול שהציל את מצרים, התוה תוכנית כלכלית שיכולה להילמד באוניברסיטה, וסלח לאחיו על מעשיהם, ואפילו העמיד פנים שהוא אינו יודע שהם משקרים כאשר אמרו שאביו ביקש ממנו דרכם לסלוח להם.

הרעיון האחרון הוא בעיני עיקר. אדם גדול עלול להיות בעל יצרים גדולים וכשלונות גדולים. הגדלות שלו היא בהתמודדות ובעליה לאחר הנפילה.

האם זה באמת כה מחודש?

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 22:52 לינק ישיר 

מואדיב - בשמחה זו בחירתך שלך. אתה אכן לא חייב להשתתף בדיון ולהגיב בו.

איש ציפור אתה אומר דברים עם טעם המזכירים את דבריו של הרב מיכי אברהם. אמנם, ארצה לשאול - כיצד אם כן תועיל למדוד את גדלותם? ומי אמר שבכלל היו גדולים? ובכלל גם אם אכן היו גדולים עדיין כיצד זה מסביר את העובדה שחטאו בחטאים כה גסים ושטותיים? עבודה זרה? זנות עם אחת מן הפרוצות שננמצאה ברחוב? וכו' וכו'

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 23:01 לינק ישיר 

מיימוני היקר שלום רב,
תחילה אציין עוד מקרים: כעסו של משה רבינו, חטא עבודה זרה של עם ישראל, יהודה ותמר, שלמה ואלף הנשים, שאול והתנהגותו ה"חילונית" הברברית כלפי דוד ועוד..
אמרת שיש שני עובדות סותרות: מדרגתם הרוחנית של אבותינו שלכאורה אין לייחס לה חטאים המיוחסים להם. והעובדה השניה הסותרת - החטאים בסופו של דבר כן מיוחסים. אמרת שיש לוותר על אחד מהעובדות כנראה. ואני אומר לאו דווקא... אפשר להציע עוד אפשרויות - כגון פרשנות לחטאים המיוחסים להם והסברתם בצורה יותר מעודנת (אכן רבים היו מנסים להסביר את חטאי הראשונים כך).

ולעניין דבריך - אני לא יודע אם הם בבחינת חידוש או לא. מה שכן כבר אמרו את הדבר פה - בערך. אני רק אציין שאיני מסכים עם הרעיון הזה. תחילה אומר כי לא הסברת את החטאים של אבותינו (רבקה איני יודע, ראובן עשה מעשה כה גס רק כדי לנקום, יעקב "נמשך" בתמימותו אחרי אמו, דוד סתם כך נכשל בעיניים, יוסף ואחיו רבו בסתם מריבה של כל צוות אחים שרבים בימינו אנו - מריבה טיפשית וכו'). הדברים הללו כמובן מוסברים בצורה מאוד שטחית ואני לא רואה לנכון להסביר כך אנשים שהיו בקשר עם האלוקים בצורה ישירה. (איני יודע אם לציין כאן את המימרות של התלמוד על גדלותם של הראשונים כי איני יודע מי כאן מקבל את דברי התלמוד ומי לא... אחרי הכל אני חדש כאן (: ).
לומר שהדברים הם פשט התורה זה לא נכון כלל. את פשט התורה צריך להבין אמנם אי אפשר לומר שהכתוב זה המציאות אלא יש מעט מעבר לכתוב בדיוק כשם שתיאור גופו של האלוקים זה קצת מעבר לכתוב ולא הכתוב בדיוק.
ולגבי הרעיון בכללותו - אדם גדול אכן יכול להיות בעל יצרים, אבל שוב, היצרים צריכים להיות מעודנים הרבה הרבה יותר מאשר היצרים והתאוות והמשכשולות הגסים המתוארים במקרא - אשת איש, עבודה זרה, גילוי עריות, זנות, וכדומה...

תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 23:05 לינק ישיר 

קדיש
אולי תכתוב בדיוק לאיזו תשובה אתה מצפה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 23:08 לינק ישיר 

מצפה לתשובה?
אני מעוניין לשמוע דעות ואשמח לאמץ את זאת המתיישבת בשכלי הקטן ועם פשט הכתובים עפ"י שכלי הקטן...
לכן אני פתוח לשמוע הצעות.
התירוצים שהכרתי עד עכשיו - הסברת חטאי הראשונים בצורה מעודנת... אין לי בעיה עם תירוצים אלו רק שיסבירו את הכל ולא רק איפה שאפשר לדחוק...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 23:09 לינק ישיר 

Kaddish כתב:
שלום,
מקסמן - את החטאים אנו יודעים כבר מן החוקים עצמם. אנחנו לא ילדים בגן חובה שצריכים להבין שלבוא על אשת איש זה בציור של בת שבע... זה מובן. וחוץ מזה, לפי דבריך חטאו הראשונים כדי שהתורה תלמד אותנו את זה? זה מופקע ממליון ואחד סיבות ולא אסביר מדוע...

מזה גן ילדים ? התורה היא חלק מהגן ילדים שלנו = חינוך ותובנות היסטוריות, 
וחבל באמת שרוב תלמידי חכמים לא מבינים את הדבר הפשוט הזה ומחפשים פנמיות בתורה הפשוטה, ואז המציאו תורה חדשה תלושה מי המציאות ונשארנו בגלות לאורך ימים ומי יודע אם לא לתמיד ח"ו,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2012 23:11 לינק ישיר 

Kaddish כתב:

דייר, הייתי בטוח שתשבור לי מוסכמות כמו שאמרת... בינתיים לא ראיתי משהו חדש. איך משה רבינו כעס? נו - זו גם כן שאלה. התירוץ שלך הוא תירוץ שטחי ביותר. אנחנו בני אדם אבל באפשרותו של האדם לשלוט על יצריו בפרט האדם שמדבר עם אלוקיו. לא רק זאת, אלא שניתן לאדם להגיע לשליטה על האינסטינקטים שלו... אני מכיר אנשים שהיו קרובים לאישים מסוגים אלו ששלטו על התנהגותם בניואנסים הדקיקים ביותר ולומד מפה ק"ו לאבותינו...
ולגבי הביטחון שלי כלפי הרבנים - הדברים פשוטים ואומדן הדעת פשוט הוא. יתירה מזאת פוק חזי מאי עמא דבר שאפילו רבים מהדיוטות החברה לא נכשלים באלו ולא חפצים בכך ומרחיקים את הדברים הללו מעצמם... ומודעים לנילוזות שבדבר.

אולי לך הדברים פשוטים לחז"ל לרב עמרם(מהסיפור הידוע בגמרא) ולעוד שורה ארוכה ארוכה של גדולי ישראל
זה ממש ממש לא היה פשוט.
ולמה כל כך משבחים את יוסף הצדיק קטן עליו ניסיון של עריות כדבריך.
בקיצור אתה מניח הנחות יסוד שהן להן שום בסיס או שאתה חי בחברת רובוטים מהלכים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הסבר לחטאי הראשונים - שאלה לחברי הפורום
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.