|
|
| נשלח ב-1/4/2012 00:26 |
|
| |
קדיש ההסבר פשוט, אלו לא חטאים שטותיים כלל ועיקר, אלו חטאים שנוגעים ביסודות הקיום האנושי , ומי שעוסק ב"כבשנו של עולם" הלכה למעשה, סביר שגם יטעה.
זה שהיום רבנים רבים מידרו את עצמם מעיסוק אמיתי בענינים האלו, כי זה פאסטנישט וכד' , הופך את הקרטריונים לפיהם נמדדת גדלות למלאכותיים שבדר"כ האמת שנמצאת מאחריהם מועטה אם בכלל קיימת, וזה ניחא כי באמת לא מאבקי טווסים של מי גדול יותר הם הנושא , הבעיה היא מה קורה לאנשים הרגילים ולדור הבא שגודל על בסיס קריטריונים כאלו. בכל מקרה דומני שזו שאלה שצצה עם הקמת הבית השני *, ואופיינה היטב בהפטרה אותנו קראנו השבת (שבת הגדול) אך לדאבון הלב הלכה והתחדדה לאורך השנים, כאשר שוב ושוב ושוב לא הקשיבו מספיק או לא הבינו מספיק , או לכל הפחות לא ביצעו למעשה (!) את הפתרון/ות שהנביא נותן שם... * אין כאן מקום להאריך למה זה קשור דוקא לתקופת בית שני, אבל דומני שהסיבה היסודית היא שיש בו מצב של חידוש הנהגת העם אחרי חורבן על בסיס אנושי עם סיעתא דשמיא , להבדיל מבית ראשון באופן כללי היה יותר על בסיס אלקי עם סיעתא מבני האדם, אבל זה באמת נושא שראוי לעיון מדוקדק וזהיר יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 00:33 |
|
| |
אני שמח שלקחת מקורות בשבילי... זה די מרגש. אכן לא טרחתי ללמוד כי אני לא נוהג ללמוד דרך תכנות מחשב ולאסוף דרכן מקורות אלא ללמוד מתוך הספרים עצמם בעמל ויגיעה ומה שלמדתי אני יודע ומה שלא לא... בכל מקרה הבה נעיין: בתחילה הראת שיוסף ככל הנערים היה מתיפיף מול המראה... לאחר מכן הבאת שיוסף היה שטינקר.... וכעת יש לשאול, מדוע יוסף היה מתיפיף? האם כך יאה לבנו של בכיר האבות? ועוד, מדוע יוסף היה שטינקר? יבואו בעלי השטחיות ויגידו - ככה זה מה שהיה כי זה מה שכתוב. ויבואו אחרים ויאמרו שהיו סיבות ויש להבינם... ושערי פירושים לא ננעלו.
נמשיך: יוסף התגבר על יצרו בזכות דמות אביו שראה - אין בכך שום בעיה. ניתן לו סיוע מן שמיא. אפשר להסביר את האגדה שיוסף כדי להתגבר על חטאו היה צריך לצייר לעצמו את אביו מסתכל עליו ומסביר לו עד כמה חטא זה הוא חטא זול ולא שייך... ושוב שערי פירושים לא ננעלו. מה שבטוח הכי קל להבין את האגדתה בצורה שטחית - וגם זה לא קשה עדיין...
לאחר מכן הבאת את הסיבה שיוסף קרא לבניו בשמותיו - כביכול כאילו הוא שמח בכך ששכח את מה שלמד בבית אביו. עיין בבקשה במפרשי הפסוקים לפירושים יותר נורמאליים...
ואז הבאת את ההתעללות שביצע יוסף באחיו. ובכן, אפשר גם זאת להסביר בצורה ברורה ומובנת ומעודנת יותר מאשר הצורה השטחית והגסה שבה אתה נוקט.
ממילא לא קשה דבר כאן... ואני סולד מהצורה השטחית שבה אתה מעתיק-מדביק אגדות ומסביר מה שכתוב זה מה שיש ותו לא מידי.
**** מקסימיליאן - אני לא יודע בדיוק מה כוונתך למדנו מההיסטוריה אשמח לקבל הסבר נוסף. בכל מקרה, ניסית כביכול בצורה רעיונית להראות שאנחנו עובדים עבודה זרה ועושים דברים יותר חמורים בבחינה מסויימת מאשר אשת איש - זה תשמור לבית מדרשם של בעלי המחשבה למיניהם... העונשים החמורים של התורה נאמרו על עבודה זרה בצורה השטחית שלה וכן על אשת איש וכו'...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 00:54 |
|
| |
| Kaddish כתב: |  | מקסימיליאן - אני לא יודע בדיוק מה כוונתך למדנו מההיסטוריה אשמח לקבל הסבר נוסף.
בכל מקרה, ניסית כביכול בצורה רעיונית להראות שאנחנו עובדים עבודה זרה ועושים דברים יותר חמורים בבחינה מסויימת מאשר אשת איש - זה תשמור לבית מדרשם של בעלי המחשבה למיניהם... העונשים החמורים של התורה נאמרו על עבודה זרה בצורה השטחית שלה וכן על אשת איש וכו'...
|
|
התורה מתחיל מהאדם הערום, וכך ממשיך לספר את התובנות והכשלים עד מתן תורה,
התורה (והמקבילים במסורת שלנו) פשוט בנה לנו את המסורת, אייך ללבוש ואיך לאכול ומה לאכול,
זה שאנו היום לא אוכלים עם הידים זה לימוד וחינוך, זה שלא רוצחים (קל היה לכהנים שפיכות דמים אומרים חז"ל) זה התקדמות, זה שאין גואל הדם זה התקדמות, זה שהאלוקים הסכים עם משה לדרוש שלום לפני מלחמה זה התקדמות,
וכן בעונש מוות ועוד ועוד,
בקיצור, הגן הילדים שקיבלתה זה נסיון היסטורי, דווקא אנו האומה היחידה שדאגה לכתוב זאת, דווקא בכדי שנלמד,
כתבו לפני משה למעשה מאז חנוך כתבו וכתבו את ההיסטוריה, (לאו דווקא כתבו עוד לא היית אפשרי לכתוב, אבל בעל פה בוודאי) ויש לנו את הנסיון הכי הארוך בזיכרון האומה שלנו, לא רק סיפורי גרידה רק התובנות בעיקר,
עכשיו אתה באמת יכול להיות שטחי ולחשוב שהתורה דיברה רק על ע"ז ההיא,
אבל שתלמד לעומק, אז תראה שכל קללות התורה מתקיימת בנו מאז חורבן בית ראשון, ואז נשאל למה ???
תשובתי כי אנו עובדי אלילים, וכל הקללות בתורה הם בגלל ע"ז,
וזה כוונתי שאסור להתחכם עם התורה,
לתורה לא אכפת שתעבוד אלילים בגלל שהיא מקנא באלילים,
לתורה איכפת מאלילים כי זה מביא את כל הקללות שהתורה דיברה עליהם,
אז מה יעזור ההתחכמות ?
כל זמן שאנו נרצה לחשוב על הקדמונים שהם העיקר, אז הפכנו אותם לאלוהים אחרים,
תעיין בספורנו הזה לעומק ותבין
ספורנו דברים פרק כח (יד) ולא תסור מכל הדברים אשר אנכי מצוה אתכם היום ימין ושמאל. שלא ישנו את מצות האל יתברך בפרט ענין המשפט. ולא ימירו את שאר המצות במנהגי הדיוט ומצות אנשים מלומדה כ"ש כשיעשו זה לכבוד קדמונים שהנהיגו אותם המנהגים לא לכבוד קונם ולא לשמור מצותיו כי בזה האפן אין לך ללכת אחרי אלהים אחרים גדול מזה בחדוש דת לכבוד קדמונים אשר נחשבו אלהים שופטים בארץ. אמנם התוכחות עד יולך ה' אותך ואת מלכך היו בבית שני בימי אנטיוכס וזולתו עד שצרו מלכי בית חשמונאי זה על זה וגלה אחד מהם במצות פומפיא"ו לרומ"ה ומשם והלאה עד ונסחתם היו עד חרבן הבית על יד רומיים ומשם והלאה הם תוכחות בגלות נמשכות אליו. והתחיל בתוכחות באמרו
(טו) אם לא תשמע בקול ה' אלהיך לשמור לעשות את כל מצותיו וחוקותיו אשר אנכי מצוך היום וזה בלי ספק כאשר הומרה שמירת מצות התורה במנהגים שונים וזולתם והוסג אחור משפט. וכן אחר שאמר יולך ה' אותך ואת מלכך שהוא החלק השני חזר ואמר כי לא שמעת בקול ה' אלהיך לשמור מצותיו וחוקותיו אשר צוך כלומר אבל שמרת מה שצוו או הנהיגו אחרים זולתו אשר לא כתורתו כמו שספרו ז"ל (גטין) שלא היו תורמין ולא מעשרין והוצרכו לתקון יוחנן כ"ג ולגזור על הדמאי והיו נועלים דלת בפני לוין מפני השמטה והוצרך הלל לתקן פרוזבול ובטלו מי סוטה ועגלה ערופה וסנהדרין מרוב הפושעים בסוף בית שני באופן שבטל כל משפט כמו שספרו ז"ל שגברו בעלי זרוע כמו שהוא הענין היום עם כל גלותנו ושפלתנו, שרב הממון בפרט החיב בדין מואס את תורת האל יתברך ומשפטי פיהו. (ע"פ דברי הימים - א טז, יב), ומתאמץ על ידי גוים וערכאותיהם לעות אדם בריבו (ע"פ איכה ג, לו), ובכן ירדו לטמיון הם ונכסיהם ובאלה התבאר' סבת חורבן בית שני והתמדת חורבנו בהתמדת סבתו:
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 01:27 |
|
| |
במחשבה שניה, אני חושב שיש פגם בעצם הצגת הדיון באופן כזה, כי יש בה הנחת יסוד מוסווית אך מושתת על גאוה שאין לה יסוד אמיתי, כאילו אנחנו שופטים כ"כ גדולים שיכולים לקבוע עבור הקדמונים מה חטא גדול ומה חטא פעוט וכו'...
אם אנחנו רוצים ללמוד על הקדמונים וזה כולל גם ללמוד מטעויותיהם לחיי, נלמד כל אחד מהם לגופו של ענין, את הקשר חייו את מה שעשה וחידש בעולם וכו' וכו', ומתוך כך נוכל להבין גם איפה החמיץ , או לכל הפחות יכל להיזהר ו/או דייק יותר, אבל לבוא עם נעלי בית ליד כורסת המחשב כשופטים שלהם, נשמע לי לא הכי הגון , גם אם ברור שהדבר לא נעשה חלילה בכוונת זדון , אני חושב שכדאי לתת את הדעת על כך שזה לא הדרך הנכונה לגשת אל הנושא (החשוב ) הזה. והנראה לענ"ד כתבתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 08:30 |
|
| |
קדיש 1. ראה הל אסו"ב א/ד. כאן המקום להעיר למיימוני שאמנם חז"ל ניסו לפתור הבעיה ע"י התאוריה שזה לא התאים לא, אבל אם הסבר זב נכון מדוע תמר טמנה לו פח כזה? היא היתה מנסה לטמון כזה פח לרב שטיינמן? 2. נבין או לא נבין, אבל ברור שזו היתה השקפה רווחת ואף השקפה השלטת אז הפליאה אנה פליאה. 3. אכן, לפי צבע היהדות של ימינו גם חיפוש של נערה בתולה אינו כל כך צפוי. ניסית לתאר לעצמך את הרב אלישיב מחפש כזאת? ההשקפות על עניינים הכרוכים באישות השתנו לא מעט (גם בהשראת הנצרות?) מאז ועד היום 4. משפטי האחרון היה שרוחניות כוללת גם נשיאה בעול האחריות כלפי צאנו של המנהיג (וכחלק מהותי בה). מיסוד של גישת הבריחה להחמרה מספק – ספק אם היא רוחניות
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 08:43 |
|
| |
ת"ט
מכל דבריך, המשפט הבא הרשים אותי במיוחד כיון שמעולם לא חשבתי עליו. תודה!
אמנם חז"ל ניסו לפתור הבעיה ע"י התאוריה שזה לא התאים לו, אבל אם הסבר זה נכון מדוע תמר טמנה לו פח כזה? אכן, מבוכה.
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 08:48 |
|
| |
איש ציפור, א"כ מה אתה בדיוק מציע? לדון על כל נושא בפני עצמו? או לא לדון בכלל? הרי תורה היא וללמוד אנו צריכים... אני לא חושב שיש משמעות לצורה שבה זה נעשה: בבית הכנסת כאשר אנו לבושים שחור לבן או בבית כאשר אנחנו עם חלוק ונעלי בית מול המחשב...
תלמיד טועה - הפנת אותי לרמב"ם.. מה שמצאתי זה כלדלהן: "ואלו הן העריות שמיתתן בשריפה--הבא על בת אשתו בחיי אשתו, ועל בת בתה, ועל בת בנה, ועל אם אשתו, ועל אם אימה, ועל אם אביה, והבא על בתו, ועל בת בתו, ועל בת בנו". לא הבנתי כיצד זה מתקשר...
לגבי הע"ז - ודאי שיש כאן פליאה. זה לא משנה מה ההשקפה הרווחת אלא מה המשמעות שיש לה... כיצד ניתן לייחס לאבותינו עשיית מעשים כה אוויליים ופאגניים? מה עם גדלותם וחמכתם הרבה? לאן נעלמה?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 08:50 |
|
| |
| Kaddish כתב: |  | מואדיב,
אומר תחילה כי אין בכוונתי להתנשאות אלא אם לא יראו תגובה מצידי אומר שזאת כי לדעתי התגובה היא שטחית ואיננה ראויה לדיון. לא מפאת התנשאות אלא מפאת המציאות. אני לא מתייחס לאדם הכותב אלא לטענה עצמה...
|
|
איזו סתירה נהדרת מיניה ובה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:01 |
|
| |
קדיש
שאלת
לגבי הע"ז - ודאי שיש כאן פליאה. זה לא משנה מה ההשקפה הרווחת אלא מה המשמעות שיש לה... כיצד ניתן לייחס לאבותינו עשיית מעשים כה אוויליים ופאגניים? מה עם גדלותם וחמכתם הרבה? לאן נעלמה?
אמנם השאלה הופנתה לאיש ציפור אבל אני מקוה שתסכים שגם אענה את חלקי.
יש כאן כמה הנחות לבדיקה.
האם היו אבותינו חכמים? (ולמי מאבותינו הכוונה? להמון? למנהיגים?)
מה היתה חכמתם?
האם לא יתכן שאדם יהיה חכם מאד וירא שמים בתחומים מסויימים ולא באחרים?
תשובתי היא שבדרך כלל ההמון אינו חכם והמנהיגים חכמים אבל לא תמיד בדברים חשובים (לתיאולוגיה) כמו הבנה פילוסופית.
וצריך לזכור את הסביבה התרבותית. בעולם שבו האמונה באלילים שיכולים להשפיע נפוצה וברורה כמו האמונה שלנו שחשמל עובד, למה אפשר לצפות?
נסה לשכנע מישהו שמערכת החשמל בביתו עובדת על כשפים...
נכון, החשמל אינו עובד על כשפים, אבל כוונתי היא לכך שאמונה כזו נמצאת בתשתית וכל מי שרוצה לשנותה, ידו על התחתונה בעיני רוב הבריות.
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:04 |
|
| |
קדייש כמו שאדם אמור להתבגר מהגננת הוא אמור להתבגר מהמשגיחים של הישיבה הקטנה.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:08 |
|
| |
שלום מיימוני. אנחנו מדברים על עם שלם שראה מחזות נבואה. הוי אומר שמדובר באנשים בעלי מדרגה רוחנית אדירה. מפורסמת אמרתו של הגר"א שאמר שהוא יכול לדמיין לעצמו סנלדר בתקופת התנאים אבל לא יכול לדמיין לעצמו סנלדר בתקופת הנביאים. כך שכאשר אנחנו מדברים על ירידת הדורות אנחנו מדברים על הירידה, קודם כל, מבחינה המדרגה הרוחנית. קצת יהיה קשה לצייר את אבותינו טיפשים בעלי מדרגה רוחנית גבוהה... אדם שאין לו דעת קשה לו להגיע למדרגות רוחניות נשגבות. ככל שיש לאדם יותר דעת הדבר יותר קל. כך שקשה לי לדמיין ציור של אנשים פרימטיבים שהגיעו למדרגות רוחניות נשגבות.
עבודה זרה היא נוהג פאגאני של אנשים שחיו בעבר שעד עכשיו אינני מבין את משמעות הדברים הללו. אמנם מאידך מכיר אני אמרתו של מנשה המלך שבא לאחד האמוראים בחלום ואמר לו שאם היה בדורו היה מרים את שולי שמלתו ורץ לעבוד עבודה זרה. הוי אומר שיש כאן משהו יותר עמוק מאשר עבודת אלילים פאגנית סתמית ללא משמעות...
בעל בעמיו, לא זכיתי להיות בישיבה קטנה... כך שהמשגיחים שם לא שטפו לי את המוח. מה שכן, אני אשמח אם במקום לשטוף את הפורום בהודעות שטויותיות וחסרות משמעות כמו שתי ההודעות האחרונות שלך תשתתף בדיון עם הודעות שיש בהן תוכן הקשור לנושא ולא ניסיון להציף את הפורום בהודעות שטויותיות שאינן קשורות (ואני ידון אותך לכף זכות שאתה כנראה רוצה שהאשכול ישאר בראש הפורום ולכן אתה מוסיף הודעות כדי שאנשים רבים יוכלו להשתתף בדיון על מנת לשמח אותי ולענות תשובה ליהודי מסכן כמוני. תודה לך).
תוקן על ידי Kaddish ב- 01/04/2012 09:10:55
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:33 |
|
| |
קדיש בחיים לא כתבתי בסגנון הזה, אבל ההתנשאות והיומרנות שלך עוברות כל גבול. כולם שטחיים, כולם מתנשאים. כל הפוסל במומו פוסל. אם הדיונים כאן לא לפי רמתך.כבודך אף אחד לא מכריח אותך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:42 |
|
| |
חלילה. לא אמרתי שכולם שטחיים לא אמרתי שכולם מתנשאים... אמרתי שיש הודעות שנכתבות ללא מחשבה תחילה ואני תמהה על כך. ולכן לא אגיב על הודעות שנראות לי שנכתבו בצורה שכזאת כיוון שהם בעלות תוכן שטחי. למשל אם תעקוב עכשיו אחרי ההודעות תוכל לראות הודעות רציניות יותר כמו של הרב מיכי אברהם ושל מיימוני, מקסמן ועוד... הדיונים כאן בהחלט לפי רמתי ואפילו מעל לרמתי ולכן אני באתי לכן במטרה לשמוע את דעות המשתתפים בדיונים.
אציין שאין לי עניין לדון כאן בנושאים ודברים שוליים שכאלו שאינם קשורים לנושא. אם יש לך ביקורת כלפיי תוכל לפתוח אשכול אחר או לשלוח לי הודעות באופן פרטי. אל לך לקחת את הדברים שכתבתי בנימה אישית כלפיך... אתה נשמע מאוד רגיש ופגיע ולכן אבקש סליחתך אם נפגעת מדבריי שלא היו מכוונים אליך.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:48 |
|
| |
| Kaddish כתב: |  |
דבריך כנראה נכתבו ללא מחשבה רבה
מעט יותר רצינות רביסיי...
הייתי בטוח שתשבור לי מוסכמות כמו שאמרת... בינתיים לא ראיתי משהו חדש
התירוץ שלך הוא תירוץ שטחי ביותר
רבותיי חלק מן התגובות היו מאוד שטחיות ולהבא אראה לנכון לא להתייחס אליהן כלל על מנת לחסוך זמן וטירחה. עמכם הסליחה
אני רואה את דבריך כראויים להתייחסות יותר משאר התגובות כאן
ולאחר מכן אוכל להתייחס לדבריך שגם ככה אינם נכונים
אני עדיין מחכה למוסכמות שאתה אמור לשבור אצלי..
אכן לא טרחתי ללמוד כי אני לא נוהג ללמוד דרך תכנות מחשב ולאסוף דרכן מקורות אלא ללמוד מתוך הספרים עצמם בעמל ויגיעה ומה שלמדתי אני יודע ומה שלא לא... ואני סולד מהצורה השטחית שבה אתה מעתיק-מדביק אגדות ומסביר מה שכתוב זה מה שיש ותו לא מידי.
|
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2012 09:57 |
|
| |
קדיש
טעות של תלמיד טועה
לא בהל אסו"ב אלא בהל אישות א/ד עיי"ש ותמצא נחת.
ןעצה טובה - לפעמים כדאי ללכת לפי מבט כללי ולקבל את ספורי התנ"ך כפשטם. לא סביר להניח שמדובר בכתב חידה שרק בדרש בו הוא הנכון
|
|
|
|
|