|
|
| נשלח ב-11/4/2012 23:57 |
|
| |
שמשון הוא לוחם בודד שמכריז מלחמה כאילו אישית על הפלשתים.
הוא מתעקש שלא לסבך את שאר בני ישראל בסכסוך בינו לבין הפלשתים.
כתוב בפירוש על אשתו הראשונה:
וְאָבִיו וְאִמּוֹ לֹא יָדְעוּ כִּי מֵה' הִיא כִּי תֹאֲנָה הוּא-מְבַקֵּשׁ מִפְּלִשְׁתִּים וּבָעֵת הַהִיא, פְּלִשְׁתִּים מֹשְׁלִים בְּיִשְׂרָאֵל
כשמביטים בסיפורו של שמשון בצורה הזאת אפשר לפרש את ההתנהגות התמוהה לכאורה של שמשון.
הוא נישא לנערה פלשתית כדרך להתערב בפלשתים, לייצר סכסוכים כאילו אישיים וכך להפרע מהם על התעמרותם בישראל.
סיפור אשתו הראשונה הוא סיפור כמעט קומי.
שמשון נושא את הפלשתית, חד חידה לפלשתים, כשהם מרמים אותו הוא מוצא סיבה אישית מצויינת לחסל כמה עשרות פלשתים. הוא עוזב את אשתו בכעס מוצדק על שספרה את פתרון החידה, כשהוא חוזר אשתו ניתנה לאחר, ולכן הוא נוקם בפלשתים.
הפלשתים בעצמם מצדיקים את כעסו ושורפים את אשתו ואת אביה. בתגובה, שמשון שוב מכה בפלשתים על שרצחו את אשתו.
אי אפשר שלא לראות איך הנישואים לפלשתית הם אינסטרומנטליים לעשיית שפטים בפלשתים. סיפור שמשון בספר שופטים מתאר התקרבות לפלשתים במטרה לייצר סכסוכים אישיים איתם.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2012 09:46 |
|
| |
אלי
אכן הוא היה לוחם חרות בודד- הממסד לא אהב אותו, עד כדי שת|פ עם האוייב והסגרתו לידי הפלשתים- בדיוק כפי שעשו כאן בארץ . כשהיסגירו לבריטים את אנשי האצ"ל.
שופטים פרק טו (ט) וַיַּעֲלוּ פְלִשְׁתִּים וַיַּחֲנוּ בִּיהוּדָה וַיִּנָּטְשׁוּ בַּלֶּחִי:
(י) וַיֹּאמְרוּ אִישׁ יְהוּדָה לָמָה עֲלִיתֶם עָלֵינוּ וַיֹּאמְרוּ לֶאֱסוֹר אֶת שִׁמְשׁוֹן עָלִינוּ לַעֲשׂוֹת לוֹ כַּאֲשֶׁר עָשָׂה לָנוּ:
(יא) וַיֵּרְדוּ שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים אִישׁ מִיהוּדָה אֶל סְעִיף סֶלַע עֵיטָם וַיֹּאמְרוּ לְשִׁמְשׁוֹן הֲלֹא יָדַעְתָּ כִּי מֹשְׁלִים בָּנוּ פְּלִשְׁתִּים וּמַה זֹּאת עָשִׂיתָ לָּנוּ וַיֹּאמֶר לָהֶם כַּאֲשֶׁר עָשׂוּ לִי כֵּן עָשִׂיתִי לָהֶם:
(יב) וַיֹּאמְרוּ לוֹ לֶאֱסָרְךָ יָרַדְנוּ לְתִתְּךָ בְּיַד פְּלִשְׁתִּים וַיֹּאמֶר לָהֶם שִׁמְשׁוֹן הִשָּׁבְעוּ לִי פֶּן תִּפְגְּעוּן בִּי אַתֶּם:
(יג) וַיֹּאמְרוּ לוֹ לֵאמֹר לֹא כִּי אָסֹר נֶאֱסָרְךָ וּנְתַנּוּךָ בְיָדָם וְהָמֵת לֹא נְמִיתֶךָ וַיַּאַסְרֻהוּ בִּשְׁנַיִם עֲבֹתִים חֲדָשִׁים וַיַּעֲלוּהוּ מִן הַסָּלַע:
לאור הדברים הללו באמת צע"ג איך נאמר אליו שהוא שפט את ישראל? או אולי יש לחפש פרוש אחר למילה שופט בספר שופדים, אולי שופט זה לא בהכרח דיין.?
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 12/04/2012 09:51:50
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2012 10:19 |
|
| |
ירוחם, בהמשך להערתך, היגגתי לעצמי פעם שסוף ספר שופטים מהווה הקדמה לתקופת המלוכה בספר שמואל. שסיפור אבימלך/מיכיהו/שימשון ובמיוחד הרשעות האוולת והטראגיות שבפילגש בגבעה באו לשכנע אותנו בצורך בהנהגה מרכזית חזקה עם המשכיות. אני קורא הרבה ציניות מרירה בניסוח הסיפורים
הפרשנות שסוברת שמדובר באירועים שמבחינה כרונולוגית קרובים יותר לתקופת יהושע, רק מחזקת אצלי את התאוריה הזאת.
המוטיב של "בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה" מרמז לנו מה הולך לקרות בספר הבא.
תוקן על ידי אלי_ו ב- 12/04/2012 10:20:15
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2012 13:55 |
|
| |
כדאי לשים לב להערתו של הרשב"ם בבראשית בפר ויחי בברכת יעקב לשבט דן הנראית כאילו הוא פוטר את שמשון כלאחר יד, "איש אחד שאבד בעניין רע" (ציטוט מהזכרון)
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2012 14:23 |
|
| |
אלי כתב
[ירוחם, בהמשך להערתך, היגגתי לעצמי פעם שסוף ספר שופטים מהווה הקדמה לתקופת המלוכה בספר שמואל.
שסיפור אבימלך/מיכיהו/שימשון ובמיוחד הרשעות האוולת והטראגיות שבפילגש בגבעה באו לשכנע אותנו בצורך בהנהגה מרכזית חזקה עם המשכיות. אני קורא הרבה ציניות מרירה בניסוח הסיפורים
הפרשנות שסוברת שמדובר באירועים שמבחינה כרונולוגית קרובים יותר לתקופת יהושע, רק מחזקת אצלי את התאוריה הזאת.
המוטיב של "בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה" מרמז לנו מה הולך לקרות בספר הבא
ומה קרה בספר הבא? את כל האוולות הרשעיות והשחיתויות עשו יחידים- המלכים-
מה שיפה בסיפורי התנך- כי אינם מטייחים ואינם צובעים בצכעים ורודים את התקופה ואת המניגים ואת האנשים,- כן אומר התנ"ך כולם היו בשר ודם, בלי שום פלברות ותארי כבוד רוחניים או שכליים, כנהוג בימנו- ובימים אחרים,
תלמיד אתה טועה בציטוט מהרשבם- טעות גדולה. שמשון היה דמות חיובית מבחינה היסטורית לאומית ומקראית- וזכה לביקורת מבעלי מוסר בלבד- כאמור הם ביקרו מאד בצורה סלקטיבית.
תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 12/04/2012 14:28:42
|
|
|
|
| נשלח ב-12/4/2012 14:44 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2012 21:47 |
|
| |
אל תדאג לכבודי- תדאג לאמת ולא לפרשנות מגויסת- של הגמרא בסוטה י. דברי אגדה שאין להם על מה שיסמוכו- אני לומד רק פשט הפסוקים, מה שנאמר אצל יהודה אצל שמשון אצל דוד- למרות שנכדו מנסה לטהרו- אפשר לפרש אי אפשר ללמוד להפך מהפשט. ירוחם שמו, אני לא בא לדון כעת באמיתותה של התושב"ע ובדברי חז"ל. אני יוצא מנקודת הנחה כי רוב חברי הפורום מאמינים הן בתושב"כ והן בתושב"ע. ומכאן אני מתחיל את הדיון. אם אינך מאמין באמיתותה של התושב"ע ובדברי חז"ל, אין לי עניין לדון איתך, לפחות מעל במה זאת, על עניין שמשון. כיוון שאני בונה את דבריי על דברי חז"ל ודברי התורה בד בבד. הייתי מוסיף ואומר כי לפי אמונתך מי שחי במציאות דמיונית הוא אתה ולא אני אבל זה כבר נושא לדיון אחר.
הושמטה פניה אישית לא ראויה - מ. משנה
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 15/04/2012 15:58:01
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2012 22:12 |
|
| |
קדיש, עם כל הכבוד, אבל האמונה בדברי אגדה לא כל כך ברור שזה מי"ג עיקרים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/4/2012 22:58 |
|
| |
| tzvi11 כתב: |  | קדיש,
עם כל הכבוד, אבל האמונה בדברי אגדה לא כל כך ברור שזה מי"ג עיקרים. |
|
וי"ג עיקרים הם אפי לא אגדה,
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 00:12 |
|
| |
לא דיברתי על עיקרי אמונה דיברתי על מה שאני מדבר. אני יוצא מנקודת הנחה שדברי חז"ל גם באגדה הן דברי אמת. כך כותב החזו"א. זה הכל...
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 00:35 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 15/04/2012 15:58:58
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 01:03 |
|
| |
תוקן על ידי מנהלי_משנה ב- 15/04/2012 15:59:24
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 01:20 |
|
| |
קדיש,
אני לא מאמין למה שאני קורא, וכי כל אותם קדמונים גאונים ושאר ראשונים שלא קיבלו כמותך את כל דברי אגדה כאמת מוחלטת בעייתים בעיניך?! מי שלא מקבל את דבריהם אין שום סיבה שיתלה בחזון איש, אך ורק בגלל שהוא היה בדור האחרון, או בגלל שזה יותר פרום.
תוקן על ידי tzvi11 ב- 15/04/2012 01:23:28
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 08:39 |
|
| |
קדיש אם החזון איש האמין באגדות כפשוטן איך הוא יכל לדון על קו התאריך?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2012 08:44 |
|
| |
צביקלך, אני חושב שדבריי די ברורים. אבל אסביר שוב: אני כתבתי את דבריי על מנת לדון עם אנשים שיוצאים מנקודת הנחה שהכתוב בדברי התורה שבכתב והתורה שבעל פה - נכונים הם. כך כותב החזו"א וכך דעת רבים וטובים. החזו"א היה אחרון ודומני שהבין את הראשונים טוב מאיתנו. כך שאני יודע ולא רוצה להכריע שהראשונים חשבו אחרת... וגם אם כן צריך להבין מתי. בכל מקרה אני דן כעת מנקודת השקפת החזו"א שהיא: הכתוב בתורה שבכתב ושבתושב"ע - הכל אמת. עכשיו בוא נתחיל לדון בשאלות. אם יש לך מענה - תענה. אם לא - אל תענה. ויכוחים באמונה זה לא הנושא - זה ודאי.
בעל בעמיו, מה לכהן בבית הקברות? מה לשמיטה בהר סיני ומה הקשר בין קו התאריך לאגדות? ואגב, עובדה שהחזו"א כן דן בקו התאריך ויש לו על כך קונטרס שלם.
|
|
|
|
|