בית פורומים עצור כאן חושבים

עצכ"ח, לא מה שחשבתם

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/4/2012 21:31 לינק ישיר 

ביליצר

לא זכור לי שהצעת לי לנעול את הפורום, אבל אולי שכחתי. בכל אופן, הפורום אינו שלי. הוא של המשתתפים הרבים ושל הישות הלא ברורה ששמה "עצור כאן חושבים". יש לי זכות מסויימת עליו (ואולי גם חובות בגללו כדבריך), אבל לא מעבר לזה. איני רואה עצמי רשאי לנעלו, אפילו הייתי סבור שאתה צודק בהצעתך.

לגבי תשובה לכפירה, אני מכיר רק דרך עקרונית אחת לעשות זאת. להתייחס ענינית לכל טענה, להראות טעויות שבה ולהוכיח את האמת.

עלי לציין שכאן חשבתי לכתוב משהו בהומור, אבל חזרתי בי. ניכרים דברי אמת, וביליצר כותב מתוך אהבת התורה ויראת השמים שלו, ואין זה ראוי לענות לו שלא ברצינות מוחלטת.

אז כך.

ראשית, אני מצהיר בפניך שאני יהודי שומר מצוות העוסק בתורה כמיטב יכולתו. ואיני כופר. אמנם איני יודע כמה הצהרה כזו תועיל. הרי גם כופר יכול לכתוב בדיוק כך.

שנית, אם אתה מגלה אצלי כפירות, אתה מוזמן לציין לינק לכל אחת מהן, ואשמח לחזור בי - אם טעיתי.

אמנם יש כאלו, כמו שותף סוד היקר שלנו, שסבור כי זה שאני סבור שאמונת הספירות של הקבלה היא מינות, או שגלגולים היא אמונה מאוחרת שחדרה ליהדות רק אחרי ימי רב סעדיה גאון, או שספר הזוהר נכתב רק לפני כמה מאות שנים - יש כאלו שיחשבו שאמירות כאלו הן כפירה. בדבר זה איני יכול לעזור במאומה. אני סבור שלא רק שאיני כופר אלא שאני כותב את האמת.

וכבר כתב רבנו הרמב"ם (בעל היד החזקה האמיתית) שכיון שהוא מכוון לאמת, שכרו מובטח. אם כתב את האמת, מה טוב, ואם לא, יש לו שכר כוונה טובה. אני מרשה לעצמי ללכת בעקבותיו בדבר זה.

בנושא שהועלה בבח"ח לגבי ריבוי אשכולות של קושיות והתקפות וריבוי של תגובות שוללות באשכולות יחסית לתגובות שמהוות תשובה - בדבר זה אני מסכים שהיו תקופות כאלו בפורום.

אבל מה אפשר לעשות. אם יש מי שישיב, אז יש תשובות. אם אין, הן לא תיכתבנה מעצמן. אני עצמי לא יכול להגיע כל יום. מן הראוי היה שיהיה ממש צוות של משיבים, ויש הרי רבים כאלו שיודעים ויכולים לענות. אם זמנם בידם, הם מוזמנים לכתוב כאן או אלי לתיבה האישית ואולי נארגן תורנות של משיבים.

אפשר גם למנות מומחים לנושאים.

אני מוכן לענות בנושאים כמו: מקרא וביקורת המקרא, פילוסופיה, וגם שאלות הלכתיות.

מי עוד מוכן לענות ובאיזה תחום? אפשר לענות כאן ואפשר בתיבה האישית.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/4/2012 22:29 לינק ישיר 

מיימוני

אל תמנע טוב מבעליו ואנא תוסיף את קטע ההומור כל עוד לא מדובר ברצח אופי ,
אם הייתי ירא שמים לא הייתי לא באינטרנט ולא בפורום ,
הגנתי על השמצות או ביקורת על הציבור החרדי הוא כשהיא סופגת השמצות לא מוצדקות בעליל וכשמנסים עוד להראות אלטרנטיבה לגיטימית מהציבור החילוני כשבאותם נידונים התיקונים אמורים להגיע דוקא משם ולא להיפך גם ללא קשר הלכתי.
תמיד ביקורת תתקבל יותר טוב אם היא באה מאחד שמבקר את עצמו ולא את זולתו ,
בפורום הזה מסתובבים גם הרבה מבקרים מבחוץ ,והתדירות שהם מבקרים או בזים מראה שהכוונות הם כיסוי והדחקה של מצפון של אולי אני טועה על ידי מציאת חבורה משותפת לדיעותיך,ציניות ,וביקורת ,
ברור שגם אם כל חברי הפורום היו שומרי קלה כחמורה אין לו זכות קיום ,א]כי מתלבטים יכולים לנקוט צעדים משאלות ללא תשובות או תשובות טובות פחות מהשאלות,ב]כי מי שכבר התחיל להיגרר ימצא כאן פורקן למצפונו ולהמשיך בדרכו,על אחת כמה וכמה כשהפורום פרוץ לגמרי כפי שהוא עכשיו.
אין ספק שהפורום הזה גורם לרבים לחזור בשאלה גם אם זה בהסתר וגם אם זה עזיבה חלקית של מצוות וקיומי מתאים לי.

לגביך מיימוני כמובן שלא חשבתי שאתה מסתובב בבני ברק ללא כיפה או שואב ידיעות תלמודיות משכניך בבר אילן ,
אבל השקיפות שאתה נותן ביחס לחזל ,ביחס לכל דבר מיסטי והסקפטיות בכל מה שנקרא גדולי ומוסרי התורה ,ואפילו מתוך הליצנות על דילוגי אותיות ,לא משאירים רושם שאתה מקבל את תורה מסיני כמסירה אלוקית ואת אלוקים כמשהו על טבעי ,זה הרושם שאתה נותן ואני לא האחרון שטוען כך.

ולכן על הצד שירא שכר ועונש אתה ,ועל הצד שאתה מבין איזה אחריות אתה סוחב על כתיפיך ,שהם כוללים צער להורים ,צער לבני זוג ,צער למשפחה וצער של הנוקט צעדים עצמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 01:01 לינק ישיר 

הרב מיימוני:

שכרך הרבה מאוד, מאז אברהם אבינו עוד לא נולד האיש שהצליח להפיץ כל כך הרבה חומר נגד אלוהים אחרים וע"ז,

אל תתרפס לאף אחד ואל תצטדק לאף אחד, אין שום מצווה לשמר את האלוהים אחרים, יש מצווה להשמיד אותה ומה שיותר מהר,

כל חכמי הדורות שמחים עם הפורום הזה, אולי יצמח מזה השמדת האלוהים אחרים שאנו סובלים כבר מאות דורות יחד עם הבטחות התוכחה בתורה,
כלומר לא רק שאנו עובדי אלוהים אחרים, רק גם מקויים בנו כל הקללות שבתורה זה כבר אלפי שנים,

התורה הנביאים היו כל כך בטוחים שביום שיבואו כל הצרות אז באמת נחזור לאלוקים ותבוא הגאולה,
הם לא חלמו על מצב שכזה שאפי' שקויים בנו כל הצרות במשך כל כך הרבה שנים, ובמאה האחרון גם השואה הנורא,
ובכל זאת נמשיך בעבדות האלילים כאילו הכל טוב,

הסיבה הפשוטה למה התורה והנביאים לא חשבו על זה ולא חשבו שזה אפשרי,
כי לא חלמו שנמציא את העולם הבא והחיים אחרי המות, ואז כל התורה ודברי הנביאים הם פונקציה  לעולם הבא, אז מה לי שואה מה לי גלות הרי הכל פונקציה של "לפום צרעה אגרה" אז בשביל מה גאולה בעולם הזה ? בשביל מה צריכים את כל ההבטחות התורה הגשמיים ? בשביל מה ארץ ישראל ?

בדרך כלל אחרי דיבורים כאלה באים הדמגוגים לזעוק היי היי אתה לא מאמין בשכר ועונש בי"ג עיקרים ובחיים אחרי המות,וכו' וכו'

אבל לא נתרגש מהם, אנו מאמינים בשכר ועונש אבל כאן בעולם הזה, רק אתם פשוט לא רוצים לראות,
הרי הגלות הארוך הההפסד הצאצאים להתבוללות בכל דור ודור זה זה העונש וכל דברי משה בתוכחה מתקיימים בכל דור ודור,

דווקא אלה שאומרים שהשכר ועונש נמצא אחרי המות בעולם רוחני הם בעצם מכחישים את השכר והעונש של הנביאים,
לא רק זה שמתכחשים לעונש האמיתי של תורה והנביאים, הם אומרים שזה ניסיון של האלוקים, השואה היה ניסיון החילוניות הוא ניסיון הגלות הארוך זה ניסיון,
בקיצור הפכו את כל השכר והעונש לניסיון, ובעצם מכחישים את השכר והעונש של הנביאים והתורה,
במקום זה מרחיקים עדם על דרך "הרוצה לשקר מרחיק עדיו" וטוענים שהשכר והעונש הם בעולם הבא ואחרי המות,

נכון שהם סומכים על על חלק מחז"ל,(ראו את הרמב"ם בפרק י' בסנהדרין) אבל לחז"ל לא היית את הגלות הארוך הזה של אלפיים שנות קיום כל הבטחות תוכחת התורה,
כלומר חז"ל היו עוד קרובים לבית המקדש, לא יכלו לדעת שהתשובות המחשבתיות לגבי שאלת צדיק ורע לו וכו' (שעל כך הומצא ההסבר המחשבתי שיש אולי עולם הבא רוחני וחיים אחרי המות ) תביא בעצם אלוהים אחרים לדורי דורות, ונקבל יחד עם זה את כל הקללות של התורה בכל דור ודור,

ולכן אני אומר, לא צריך להיות בטוחים מחשבתית שאין חיים אחרי המות ועולם הבא רוחני אולי יש באמת,
אבל אסור לקחת זאת בחשבון מבחינת חינוך והנהגת האומה,
אנו חייבים לדאוג שייפסק כל הקללות של התורה, שייפסק אך ורק שנפסיק לעבוד אלוהים אחרים,

לבסוף שוב נצטט הספורנו, (הרב מיימוני היקר אם צריך לעשות סמל\דגל לפורום שלנו אז אני ממליץ על הספורנו הזה) 

ספורנו דברים פרק כח

(יד) ולא תסור מכל הדברים אשר אנכי מצוה אתכם היום ימין ושמאל. שלא ישנו את מצות האל יתברך בפרט ענין המשפט. ולא ימירו את שאר המצות במנהגי הדיוט ומצות אנשים מלומדה כ"ש כשיעשו זה לכבוד קדמונים שהנהיגו אותם המנהגים לא לכבוד קונם ולא לשמור מצותיו כי בזה האפן אין לך ללכת אחרי אלהים אחרים גדול מזה בחדוש דת לכבוד קדמונים אשר נחשבו אלהים שופטים בארץ. ..........(טו) אם לא תשמע בקול ה' אלהיך לשמור לעשות את כל מצותיו וחוקותיו אשר אנכי מצוך היום וזה בלי ספק כאשר הומרה שמירת מצות התורה במנהגים שונים וזולתם והוסג אחור משפט. ,,,,,,,ואמר כי לא שמעת בקול ה' אלהיך לשמור מצותיו וחוקותיו אשר צוך כלומר אבל שמרת מה שצוו או הנהיגו אחרים זולתו אשר לא כתורתו כמו שספרו ז"ל (גטין) שלא היו תורמין ולא מעשרין והוצרכו לתקון יוחנן כ"ג ולגזור על הדמאי והיו נועלים דלת בפני לוין מפני השמטה והוצרך הלל לתקן פרוזבול ובטלו מי סוטה ועגלה ערופה וסנהדרין מרוב הפושעים בסוף בית שני באופן שבטל כל משפט כמו שספרו ז"ל שגברו בעלי זרוע כמו שהוא הענין היום עם כל גלותנו ושפלתנו, שרב הממון בפרט החיב בדין מואס את תורת האל יתברך ומשפטי פיהו. (ע"פ דברי הימים - א טז, יב), ומתאמץ על ידי גוים וערכאותיהם לעות אדם בריבו (ע"פ איכה ג, לו), ובכן ירדו לטמיון הם ונכסיהם ובאלה התבאר' סבת חורבן בית שני והתמדת חורבנו בהתמדת סבתו:

תוקן על ידי maxmen ב- 18/04/2012 01:20:41

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 03:54 לינק ישיר 

בדרך כלל אני לא אוהב לגלוש בבחדרי חרדים מהסיבה הפשוטה כי שם מושב לייצים,

אבל הפעם לא עמדתי בניסיון ולחצתי על הלינק של אזנים לכתל היקר (בעמוד הקודם)
ומצאתי משהו שחשוב לי להגיב עליהם,

והנה דבריו של הניק איש פלא (מוזר אייך אנשים בוחרים שמות כאלה על עצמם)
ובהמשך אני הגיב,

סחפתם אותי בלהט הוויכוח, לא יכולתי להתאפק, סליחה על האריכות.

נראה כי ויכוחים בנושא כזה לא נגמרים, מהיום שעצכ"ח קם עד היום לא חדלים לדון בזה, ומן הסתם גם לא יחדלו לעולם.

לדעתי ישנם שתי נקודות שעליהם אין חולק משום אסכולה ביהדות.

1]  ששורש האמונה מבוססת ובנויה על יסודות לוגיים מושכלים. ואי אפשר לחייב שום אדם לאדם להאמין בלי יסודות הגיוניים – פילוסופיים.

2] צורת החיים הדתית, ואופי קיום התורה והמצוות, הם לחלוטין מנותקים מהפילוסופיה. ובהכרח הם אמורים ללבוש פנים "אמוניים" חויתיים, וכפי מה שמוגדר אמונה תמימה.

במילים אחרות,

ההתחלה חייבת להיות היא בחקירה והגיון שכלי [גם האמונה במסורת],
אבל בתכלס' אי אפשר לחיות את האמונה עם הסברות והחקירות,
ובכדי שהאמונה תרד לעולם המעשה, צריך להעביר את המושכלות ללב הפועם והמרגיש.
ושם האמונה היא שלמה כמו שהיא.

לא ניתן לקיים את תרי"ג המצוות כולם, ולהנות מקיום רצון הבורא,
להימנע מעבירה על הלאווים שבתורה, להתגבר על תאוות העולם,
לבחור בדרך הישר והטוב, רק מכוח הידיעה הקרה השכלית הפילוסופית.

רק עם התחושה הרגשית שאינה מביטה על השכליות, תיכון הדת ותשתלהב, ותנחל לדורות רבים.

מה אם כן הנושא שעליו נסב הוויכוח בין שתי המחנות?

השאלה היא, אחרי הכל, לאחר שגם האמונה הרגשית כבר קיימת, אז מה היחס ליסודות הפילוסופיים של הדת בחיי היום יום, כמה מקום הם תופסים, ומה רמת הנוכחות שלהם בחיי היהודי המאמין.

האם האמונה התמימה חייבת לבא כתוצאה של השכליות,
ואם אין שם את ההגיון השורשי, האם כל האמונה חסרה בעיקרה.
או שאין קשר בין הדבקים.

אדם שנולד בסביבה מאמינה, ואינו נתקל בשאלות ודילמות אמוניות, למעשה הוא חיי את חייו באמונה שלמה,
אבל הוא לא יכול להוכיח למה הוא מאמין, הוא לא מסוגל להבין את הפילוסופיה של הדת,
אך למרות זאת הוא בטוח בצדקת דרכו, תקראו לו איזה כינוי שאתם רוצים, תמים, פתי, או טפש,
אבל בשורה תחתונה הוא דבק באמת שכולנו מאמינים בה.

איזה חסרון יש בכזה יהודי?

המחנה האחד יאמר לו, חסר לך את השורש, אמונתך היא דלה וחלולה, אילו תעמיק יותר ומתוך חקירתך תגיע לאמונה התמימה, אז יהיה לה ערך אמיתי, ואז תתרומם רמתך הרוחנית והאנושית.

מאידך המחנה השני יאמר לו, לא חסר לך מאומה, אדרבה, המשך לפתח את רגשותיך ועצום עניך מראות רע ומשמוע הבל.

כך ניישב את הרמב"ם האמור.

הרמב"ם עצמו, בקטע שהובא פה סותר לכאורה את כל ספרו מורה נבוכים,
אחרי שתקראו את הציטוט הזה, אתם אמורים לכאורה להימנע מלפתוח את הספר שהרמב"ם עצמו חיבר :

"ולא עבודת כוכבים בלבד הוא שאסור להפנות אחריה במחשבה אלא כל מחשבה שהוא גורם לו לאדם לעקור עיקר מעיקרי התורה מוזהרין אנו שלא להעלותה על לבנו ולא נסיח דעתנו לכך ונחשוב ונמשך אחר הרהורי הלב, מפני שדעתו של אדם קצרה ולא כל הדעות יכולין להשיג האמת על בוריו, ואם ימשך כל אדם אחר מחשבות לבו נמצא מחריב את העולם לפי קוצר דעתו, כיצד פעמים יתור אחר עבודת כוכבים ופעמים יחשוב ביחוד הבורא שמא הוא שמא אינו, מה למעלה ומה למטה מה לפנים ומה לאחור, ופעמים בנבואה שמא היא אמת שמא היא אינה, ופעמים בתורה שמא היא מן השמים שמא אינה, ואינו יודע המדות שידין בהן עד שידע האמת על בוריו ונמצא יוצא לידי מינות, ועל ענין זה הזהירה תורה ונאמר בה ולא תתורו אחרי לבבכם ואחרי עיניכם אשר אתם זונים, כלומר לא ימשך כל אחד מכם אחר דעתו הקצרה וידמה שמחשבתו משגת האמת, כך אמרו חכמים אחרי לבבכם זו מינות ואחרי עיניכם זו זנות" 

אבל הוא לא, הוא ממש לא סותר!

כיצד?

אם האמונה שנוכחת בחייכם היא רק מכוח המורה נבוכים, לא כל כך מהר תגיעו לקיום ה"יד החזקה".
תסתובבו הלך וחזור ללא הרף, ספקות ולבטים יאפפו את מחשבתכם, וכשכבר תעשו את מעשה המצווה,
תביטו על עצמכם בקור רוח, נו, תאמרו לעצמכם, אז אני פועל את הפעולה הפיזית הזו,
מה נשתנה בי לאחריה, מה היה קורה לו הייתי עושה אותה. אותו דבר בהימנעות מדבר עבירה. וכו' וכו' וכו'.

אבל,

אם האמונה שיוקדת בלבכם הינה משולבת – ו"משולהבת" בתחושת אמונה תמימה,
בחוויה דתית רגשית,
אז בכל מעשה מצווה תחושו את התכלית שבה,
המחשבות הפילוסופיים יקבלו עור וגידים, ו
אור השכל יחבור לחדוות הלב,
ויחדיו הם יתלקחו באש קודש.

כשהרמב"ם מדבר בספרו ה'יד החזקה', הוא מדבר מתוך המרחב הקיומי של הדת, ולא מתוך המחרב התיאורטי
כפי שהוא מדבר במורה נבוכים. ושם בהלכות עבודה זרה, הוא מזהיר שבתוככי החוויה הדתית אין לערב את
הפנייה אחר הרהורי הכפירה. כיוון ששם הדיבור הוא על תוככי ההוויה האמונית הטהורה, ומי ששם מעלה
הרהורים ותהיות, הרי הוא כמכניס צלם בהיכל קודש הקודשים.

כך גם פני הדברים בנוגע לעצכ"ח. החומר הפילוסופי שם הוא עצום. יש שם מאגר של נדיר ומרתק. וגם הדיונים שם [בחלקם] מלאי חכמה ותבונה וממש משובבים נפש.

אבל, הרוח הנושבת שם. החוויה הרגשית שהינך חווה בשיטוט שבין השיטים וגם בתוכם, היא כבר חוויה שמלאה לגלוג וארס כלפי ... וכלפי.... וכלפי.... וכפי שהרמב"ם עצמו אומר, האדם מושפע מסביבתו, וכל השוהה שם צריך להתאמץ בכדי שהרגש אל הדת ישאר בך כפי שהיה בטרם נכנסת לשם.

[אגב, ידוע לי בידעה ברורה על כותבים מסוימים שם שהם קראים שאינם מאמינים במילה מכל דברי חז"ל ללא יוצא מן הכלל.]

וכאן אנו מגיעים לשאלה נוספת, האם צריך לחסום כזה פורום?

זה כבר נושא אחר,
כמה מרחב הבחירה שצריך להשאר בידי אדם, והאם יש תועלת בחסימת נתיבים טכניים,
או שלעולם אסור על האדם להביא את עצמו לידי נסיון.

טוב, נשאיר משהו לפעם אחרת......

כולי תקווה ותפלה שדברי יובנו כהלכה.

עד כאן דבריו, מכאן דברי,

ובכן איש פלא מניח שאי אפשר לאהוב את האלוקים ואת האומה ואת התורה וחז"ל אם הולכים אחרי השכל,
השכל הוא קר הוא טוען,

ובכן כאן טעותו, השכל הוא לא קר ולא חם הוא פשוט שופט,
הרגש הוא גם כלי כמו השכל כשופט,
התכלית היא המעשה, וכמובן אהבת האלוקים ועמו ותורתו,

השכל חייב לשפוט אחרת כבהמות אנו, מי שלא חס על כבוד קונו (= שכלו של אדם (רמב"ם במקום)) ?! טוב לו שלא נברא !!! אומרים חז"ל,

הרגש נותן צבע למעשים כמו שהריח והטעם נותן צבע לאוכל, תחשבו אייך נחש אוכל בלי טעם ובלי עיינים כלומר לא רואה צבעים בטבע ולא טעם וריח, תחשבו יקום\טבע בלי רגש בלי צבעים בלי טעם וריח,
ולכן הרגש הוא כלי בסך הכל,

הסכנה היא דווקא מהרגש ולא מהשכל,
הרגש הילדותית בצורך באימא\אלוקים כבייביסיטר, זה גורם לכל האלילות באנושות,
הסחב של בני אנוש לאלילים באים דווקא מהרגש, האמונה (לא מלשון אימון) הדמיון באים מהרגש, דווקא לשם כך קיבלנו את השופט = השכל,

מה בני ישראל טוענים לאהרן ? וַיַּרְא הָעָם כִּי בשֵׁשׁ משֶׁה לָרֶדֶת מִן הָהָר וַיִּקָּהֵל הָעָם עַל אַהֲרן וַיּאמְרוּ אֵלָיו קוּם עֲשֵׂה לָנוּ אֱלהִים אֲשֶׁר יֵלְכוּ לְפָנֵינוּ כִּי זֶה משֶׁה הָאִישׁ אֲשֶׁר הֶעֱלָנוּ מֵאֶרֶץ מִצְרַיִם לֹא יָדַעְנוּ מֶה הָיָה לוֹ:

מה הם בעצם טוענים ? הם רוצים אלוהים, כי האלוהים = משה האיש אשר וגו' לא ידענו מה היה לו,

התשובה של משה לפי חז"ל (ולא כהלייצנים שטוענים שזה חידוש של הרמב"ם) היית המשכן והקורבנות,
אבל מה, רק שבט לוי המשכילים הם הם יכולים להנהיג את האומה עם הבייביסיטר הזה, (הוא לא סומך יותר על הבכורים)
אחרת יהפכו את עבודת השם בעצמו לאלוהים אחרים ח"ו,

יוצא לנו,
שנכון אפשר לעשות כל מיני דרכים כמו המשכן ואדמורים ושאר האלילים בשביל ההמון אבל. האבל הגדול. זה חייב להיות בידים נאמנות, כמו שבט לוי אז, כי מכאן עד לאלוהים אחרים קצרה הדרך,

מה החיסרון הגדול באלוהים אחרים ביחוד שהאלוהים אחרים מכווון כלפי האלוקים בעצמו, כמו אנו היהודים ולהבדיל הנוצרים והאיסלם, שהפכו את האלוקים לאלוהים אחרים, כלומר מה התורה נגד זה ? הרי היא גם משתמש בזה = המשכן,

וכאן אני מגיע לאבסורד של איש פלא הנ"ל,

הדבר היחיד ששולל את עיקרי התורה, היא הרגש = אלילות,
ולמה ? כי שאני טוען על צדק אם זה בדיני ממון ואם זה בדיני נפשות וכדומה, אז אך ורק השכל חייב לדבר,
אבל אם אני מדבר בשם הרגש אז אין יותר שכל, בכדי להצדיק את הרגש מול השכל והצדק אני מוציא קלף מנצח שהיא האלילות, כלומר הרגש גם צריך הצדקה, ואת השכל הוא לא יכול להביא עמו, אז הוא מביא את האלוהים אחרים,

זה כל היסוד העמוק למה האלוקים נגד אלילות ואלהים אחרים, (הסיבה שהוא מקנא זה רק משל)
האלוקים נתן לך שכל\שופט שתדע ללכת בדרכיו של האלוקים,
אז בא הרגש עם האלוהים אחרים ורוצה להחליט על פיה, במקום לשפוט על פי השכל\הבינה הרגש שופט לי מה ? לפי האלוהים אחרים, ואז אין צדק ואין תורה, יש תורות הרבה ודתות הרבה ומחלוקות ושנאה בין אחים בין עמים, כל אחד מדבר בשם אלהיו, וכולם מדברים כביכול בשם האלוקים האחד,
אייך זה שכולם מדברים בשמו ויש כל כך הרבה אלוהים אחרים כלומר הרבה דעות שונות וסותרות, הרי הוא אחד ובינה אחת, אז אייך באמת לא הגענו לדעה אחד באנושות כולה ? כמו למשל במתמטיקה ובלוגיקה ובמדעי הרפואה ועוד ועוד,
למה בדיוק במוסר וערכים יש כל כך הרבה דעות בזמן שיש אלוקים אחד ובינה אחת ביקום,

אדם חנוך נח אברהם משה רבינו ידעו שחייב להיות תורה אחת במוסר וערכים ובצדק ובמשפט, וזה עיקר הטיעון שיש אלוקים אחד והיקום אחדותית, הם לא טענו זאת בשביל שתהיה מדע אחידה מתמטיקה אחידה, הם טענו זאת דווקא בשביל המוסר והצדק,

אז אנו עושים היום הפוך מהם, את האלוקים האחד והבינה האחת אנו מקבלים כלפי המדע והמתמטיקה וכו' ודווקא בעיקר הצורך המחשבתית שהתורה רצתה לומר בקל האחד, דווקא בהם בני אנוש חלוקים, ומשום כך כל הסבל והמלחמות בכל ימי ההיסטוריה,

שלרגש יש את השופט\השכל\השבט לוי  שישגיח עליו, אז הרגש תחת קונטרול,
אז ידידי, טועה אתה ביסוד, דווקא הרגש חייב קונטרול, לא השכל, השכל הוא הכלי היחיד באדם שנקרא כבודו של האלוקים,
רק עם השכל יש צדק, רק עם השכל יש מוסר וערכים, רק עם השכל אפשר להביא את הגאולה לעם ישראל ולכל האנושות,

לסיכום אני הביא לך חז"ל ותראה כמה אתה טועה,

(יג') חכמים ונבנים וידעים,,,,,,(טו') ואקח ,,,,חכמים וידעים:
בי"ת בו בינה וכו' שאלמלא בינה אין כל העולם כלו מתקיים אפילו שעה אחת, שנאמר: "הבו לכם אנשים חכמים ונבנים" באותה שעה אמר להם הקדוש ברוך הוא לישראל: בני ! הבו עליכם בעלי בינה להיות ראשים עליכם, מיד הלך משה רבינו והיה מחזיר (= מסובב ומחפש) בכל משכנותיהם של ישראל ובקש בני אדם בעלי בינה ולא מצא, שנאמר: "ואקח את ראשי שבטיכם אנשים חכמים וידעים" ולא מצא "נבנים" מכאן אתה למד שגדולה בינה לפני הקדוש ברוך הוא יותר מן התורה, שאפילו אדם קורא תורה נביאים וכתובים ושונה משנה ומדרש, הלכות ואגדות, שמועות ותוספתות, מושלות ומעמדות וכל סדרי בראשית, ואין בו בינה ?! אין תורתו שוה כלום !
שנאמר:(ישעיה כט' יד') "ובינת נבניו תסתתר" 
(אותיות דרבי עקיבא)

תוקן על ידי maxmen ב- 18/04/2012 04:13:00

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 04:36 לינק ישיר 
אחרוג ממנהגי ואכתוב כאן למען אלו שחוששים לגלוש במושב הליצים של פורום בחדרי חרדים

הדגל של עכצ"ח הוא הפצת הנאורות וביעור הבערות, כאשר עצם נשיאת הדגל הרברבנית מעידה על אווילות ורדידות. וע"ז אמר שלמה 'ראית איש חכם בעיניו תקווה לכסיל ממנו'.
הפולחן הבלתי נסבל ל'שכל הקר' והשימוש הקנאי בנשק הפקפוק וספקנות נגד כל דבר ודבר מלבד נגד עצמכם והאמונה העיוורת בדת 'הכל שפיט' מוכיחה שוב ושוב כי יש אג'נדה ויש מטרה - (לפעמים היא סתם רצון להיות איפכא מסתברא) ושוב לא יקשה למצוא ק"ן טעמים לכל גחמה, שהרי החץ כבר ננעץ כעת נותר העיסוק היחיד כאן לתאר ולצייר את העיגול. 
האווירה הכללית הפנאטית חדורת תחושת השליחות של 'הפצת האור' ביטול הפגאניזם והעמדת האמת על תילה היא היא גן העדן של השוטים.

יש לפחות שתי סיבות (הפוכות) טובות להעצים עיניים מול המשתקף מולן:

א. כאשר לא טוב לראות בהן. התרגום החופשי של 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב' הוא: אם אתה מכוער, לא יהיה מאד חכם מצידך לרצות לדעת את זה ואם לפניך מונח ספר עתידך – לא מומלץ להציץ בו, שכן אם אתה עתיד להיקלע לטרגדיה איומה בעוד עשרים שנה למה לך להיות מוטרד מכך כבר מעתה?!

(מה תעשה אם כבר הצצת ונפגעת? לך לפורום עכצ"ח אולי תמצא מזור למכתך ואולי תדבק בעוד כמה מחלות כהנה וכהנה...)

ב כאשר לא תצליח לראות בהן. 'ר' אלעזר בשם בן סירא אמר בגדול ממך אל תדרוש. בחזק ממך אל תחקור, במופלא ממך אל תדע, במכוסה ממך אל תשאל, במה שהורשית התבונן, אין לך עסק בנסתרות' אינו בערות ופתיות, אדרבא, לגודל שכלנו אנו מכירים בגבולותינו ומבינים שלפעמים קדימה הוא דווקא אחורה.

ה'חכמה' היא כמו אוורסט בלתי נגמר שמורכב מהמון פסגות קטנות, רק כשהגעת לסוף הפסגה אתה מגלה להפתעתך שיש לאחריה עוד פסגה, אך כשאתה צובר כ"כ הרבה הפתעות מצופה ממך לאור נסיונך להפסיק להיות מופתע בכל פעם מחדש. ככל שאדם יותר חכם הוא מבין כמה הוא בעצם טיפש ולכן הוא אמור להיות יותר עניו, אתה חושב שמשה רבינו לא ידע שהוא גדול? הוא ידע היטב מעלת ערכו אך לגודל הבנתו הבין כמה הוא זעיר ונפחת כלפי גדלות הקב"ה. ועל כך אמר שלמה 'ראית איש חכם בעיניו תקווה לכסיל ממנו'.

"המתנה הכי גרועה שאפשר להעניק לאשה מכוערת זה חוש אסטטי" - כל אחד מבין שיש דברים שהם אמיתיים אך לא טוב לדעת אותם – "והמתנה הכי גרועה לאישה יפה היא מראה 'משמינה' ומעוותת" - לא כל דבר אנו מסוגלים להכיל בכלינו הדלים והמינימום הנדרש מאיתנו הוא להכיר בדלותו ומוגבלתו ולא לנסות לחקור באמצעות המעבדה המשובשת שלנו מושגים שכלל לא יכולים להיכנס תחת עינית המיקרוסקופ -  כי דרכה נראה רק את השקר והטעות.

.
לא לחינם התורה הקדושה שנכתבה ע"י בורא העולם הסמיכה את ה'חכמה' ללב (ולב הוא כמובן האיבר שנמצא ב'לב' הגוף- למתחכמים שבינינו), 'חכמה' צריכה להיות מורכבת מבינה והרגש מתי לפקוח עיניים ומתי לעצום אותן לרווחה ה'חכמה' היא התמהיל הנכון של 'בינת' הלב, ו'השכלת' המח. וכבר אמר מי שאמר: 'שכל' חילקו בשפע אבל את הוראות ההפעלה חילקו בקמצנות..

אנשים שכמותכם בזים בליבם לאנשים הנבערים שמונעים 'השכלה' שחוסמים את הגלישה לעכצ"ח, ש'מפחדים' להציץ בעכצ"ח, לדעת ו'להתמודד' מול ה'אמת', אך שוב, לא תמיד האומץ יעיד על שכל רב ולא הפחד על ההעדר (לרוב זה ההיפך)  
 וכבר אמרו חז"ל: 'שאני מינות דמשכי' אך למסומם אין שום דרך לדעת בעצמו שהוא כזה.

הנסתרות להאלוקינווהנגלות לנו ולבנינו עד עולם, לקיים את כל דברי התורה הזאת.

תוקן על ידי אפיקטוזין ב- 18/04/2012 04:49:26

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 07:50 לינק ישיר 

ביליצר כתב : השקיפות שאתה נותן ביחס לחזל ,ביחס לכל דבר מיסטי והסקפטיות בכל מה שנקרא גדולי ומוסרי התורה ,ואפילו מתוך הליצנות על דילוגי אותיות

1.     tא.   דבריך יכולים להתפרש כמכוונים גם כלפי הרמב"ם (שכתב כנגד הרבה מיסטיקה וכנגד גדולי תורה שאינם ממש כאלו או גדולים רק בתורה ולא לפחות בשכל ישר). האם זו כוונתך?

2.       ב. פקפוק בדלוגי אותיות הינו כפירה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 07:54 לינק ישיר 

אין אדם שליט ברוח לכלוא את הרוח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 08:07 לינק ישיר 

אכן, כדברי בעל בעמיו, אין אדם שליט ברוח לכלוא אותה. לא אנו את של עצמנו, ולא אנו את של אחרים, ולא אחרים את שלנו. זו באמת נקודת המפתח.

יחד עם זה, ודווקא בגלל זה, אולי כדאי שננצל את ההזדמנות שהפורום הזה קיבל,
לדיון אמיתי שהרוח במרכזו. רוח ולא נצחנות.
יש הבדל, לא דק, בין לכתוב כדי להוכיח את צדקתי או להדגיש את חכמתי או שידי תהיה על העליונה,
לבין לכתוב כדי להתעשר, להציג עמדה, להקשיב לאחרים, לשתף ולהשתתף, ללמוד נקוודת מבט נוספות, להשקות את הרוח, וכך הלאה.
ודי קל ליפול למקום המתנצח, בפרט בכתיבה בין חכמים ואינטלגנטיים.

היות שהועלו כאן ובח"ח שאלות אמיתיות, חלקן הובעו בכאב,
אני חושבת שאפשר לנצל את ההזדמנות ואכן לשאול את עצמנו (מתוך נכונות לקבלת ביקורת ולשינוי)
ולהקשיב לכולנו בסובלנות ובכבוד
ולהעמיק ולהתבונן
בכמה שאלות יסוד, שאנסה לנסח כמה מהן, אבל כמובן שאפשר להטות \ להרחיב\לקצר:

למי, בעצם, הפורום הזה מיועד, מבחינה דתית?
מה הוא תורם?
מה הוא מסכן?
האם הוא משפיע על מי שב'ענין' בלאו הכי, או יוכל להשפיע גם על תמימי דרך לחלוטין?
איך אפשר לגרום לכך שתכובד בו כל עמדה, כל אמונה, מבלי שיצטרכו להתנצל עליה, או להחשב שוטים כשמאמינים בה, גם אם היא לא נראית לאחרים? (ומצד שני, בלי האשמת 'כפירה' כגנאי - על כל דעה פחות מקובלת)
'רוח האדם עולה למעלה'. איך אפשר להשתדל לנשום את זה יותר בפורום?
איך אפשר להביא יותר הקשבה ופחות הרצאה ושכנוע עצמי במה שאני כבר משוכנע?
ואולי זה בבחינת 'חכמים ילכו בם ופושעים יכשלו בם'?
איך אפשר פחות 'להבהיל' את הקוראים, כשהם נחשפים לצורת חשיבה אחרת מהרגלם, שיכולה, בעצם, לתת להם הרבה?

ובאותה הזדמנות - איך אפשר להפיח רוח חיים וענין, טעם מחודש ורענן בפורום? לא לחזור על דברים עד לשיעמום והרגשה שהוא מוצה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 08:23 לינק ישיר 

אפיקטוזין

ברוך הבא לפורום!

תודה על הערותיך.

ובוודאי תשמח לקרוא כמה תיקונים קטנים למה שייחסת לחלק מחברינו.

לצערי, לא יכולתי לכתוב בקיצור. אני משתדל לכתוב ברור, כך שאפשר לקרוא מהר. אשמח על התייחסותך. ואולי גם יהיה מי שיואיל להעתיק את הדברים לפורום השכן שלנו שמותר להזכיר את שמו ומותר להתחבר אליו דרך מסנני האינטרנט.

ראשית, אתה סבור שלעצכ"ח יש דגל, ודגל זה הוא "הפצת הנאורות וביעור הבערות".

אם כוונתך לתכלית המוצהרת של דיוני הפורום, הריהי כל מה שבין תורה ומדע, או תורה ופילוסופיה. כלומר בירור האמת. בירור כזה יכול להועיל ליחידים ולרבים. אין הפורום כופה על איש להגיע לכאן. הרוצה יבוא. הרוצה ידלג ויתעלם.

תוכל לקרוא על החיפוש אחרי האמת באחד האשכולות הראשונים כאן, "חשיפת סודות התורה ברבים", שבו נידונו התועליות והסכנות והצורך למרות הכל בבירור כזה בדורנו.

אתה רשאי כמובן לא להסכים לניתוח המובא שם. אם תרצה, תוכל לעיין שם ולכתוב את השגותיך. לא תהיה הראשון ולא האחרון לעשות זאת. ואכן המטרה היא לעיין יחד ולחשוב כי מתוך הבדיקה מבררים מן האמת עד כמה שלאל ידנו. וזו ודאי מצוה מן התורה.

האם יש לפורום מטרה לבער את הבערות? ולתמוך בנאורות? כמדומה שצריך לאפיין או להגדיר מהי נאורות (ויש לה כמה מובנים ואני אישית רואה בחלקם ערך אך לא בכולם). לעומת זאת בערות היא בהחלט דבר עצוב. האם פורום יכול לתקן? למעשה, רק אצל אלו שמגיעים אליו. לפיכך, אולי מוטב להגדיר את המטרה מחדש בתור "סיוע לחפצים בכך לתקן את בערותם בכל תחום שזה ניתן".

האם יש בכך רברבנות? תמהני. אם רברבנות היא החשבה של האדם ליותר ממה שהוא, או התנהגות מזלזלת באחרים, הרי במידה שניתן לדבר על "גישה" בפורום (ואין "גישה" כללית אלא גישה של פרטים באלף ואחד רגעים של חייהם, אם כי יש כללי דרך ארץ כמובא באשכול החוקה, צא וראה, של התייחסות לנושא ולא לגופו של אדם ושל כתיבה ענינית העוסקת בבירור קשרים לוגיים, כלומר נביעה של טענות זו מזו, ותו לא) - גישה של זלזול אין לה מקום אצל אדם שאמור להיות חכם.

עם זאת, יש נקודה אחת שצריך לשים אליה לב. כאשר אדם כותב מתוך נקודת מוצא של ידע, הוא עלול להישמע מתנשא כלפי מי שלא זכה עדיין לאותו ידע. אולם האם תראה ברופא המציע טיפול רפואי, או במורה המציע מן הידע שלו, טיפוסים מתנשאים, או רברבנים? או שמא אתה סבור שהכותבים כאן מתיימרים לידע שאין להם?

יתכן שתמצא כאלו שכותבים מתוך טעויות. אבל כל עוד הם מציעים את רעיונותיהם לדיון ולעיון, מה עוד יוכלו לעשות. אמנם מי שיכתוב כאילו החכמה היא רק בידיו ויביע זלזול באחרים, ודאי שלא טוב הוא נוהג. אולם מעבר לקביעה הברורה לכל אדם שכך לא ראוי לנהוג, מה ניתן לעשות לו? אדרבה, יבוא החכם בעיניו, יביע את דעתו, ישמע אם יאבה מה יש לענות לו, וזו התרופה הטובה ביותר גם לבורות וגם להתנשאות.

לפיכך, אני מקוה שניתן לומר כי אותה רברבנות שאתה מזהה אצל הפורום כשיטה אינה קיימת, אינה רצויה והיא בדיוק מה שחברי הפורום ומשתתפיו אמורים לברוח מפניה.

האם יש גישה של "הכל שפיט"?

הנחת יסוד מקובלת היא שיש לאדם שכל והשכל הוא אדון השיפוט. גישה זו אינה שלי, והיא מבוססת על תפיסה עתיקה שמחלקת את האדם לשתי רשויות, והשכל הוא אחת מהן. גישה כזו היא פשטנית מדי.

אמנם, יש לנו אוסף כלים מחשבתיים שמשמשים אותנו. גם כדי לחיות, גם כדי להצליח בעיסוקינו, וגם כדי לקיים מצוות ומעל לכל מצות תלמוד תורה.

אחד הכלים השכליים החשובים הוא היכולת לנסח במילים הנחות יסוד שבהן אנו מאמינים (יש הנחות יסוד רבות, אולי לאינסוף, החל בדברים פשוטים כמו שעכשו בוקר לעת כתיבת מילים אלו, כלומר במקום בו אני גר, ועד להנחות יסוד שעליהן עומד העולם, כגון שיש אלקים והוא נתן לנו את התורה). עוד יכולת היא לקשר בין הנחות ואמונות ולזהות סתירות ביניהן. כאשר אנו מזהים סתירה, אנו יודעים שלפי פשוטם של דברים, לא יתכן ששתי האמונות הן נכונות. זה מחייב להשליך אחת מהן. בירור הסתירה מאפשר לנו להתקדם ממצב של בורות יחסית למצב של ידיעה משופרת ממנה.

זה נעשה בכל חלק מחיינו, זה מה שמאפשר את קידום המדע והטכנולוגיה, וכן לימוד תורה, וזו גם מצוה.

כמובן, לפעמים זיהוי סתירה הוא מוטעה, ואחת התשובות היא חילוק בין נושאים. (אין סתירה בין הקביעה שצריך להניח תפילין לבין זו שאסור. חייבים להניח תפילין ביום חול ואילו בשבת אין מניחים. וזו דוגמא פשטנית מאד).

אבל "הכל שפיט" במובן שכתב החזו"א, במובן קרוב לשימושך במילה "שכל" באמרו כי השכל הוא ריבוני, זה אכן כך. בזהירות, מתוך הכרת החובה והעול, אבל זה עדיין כך.

ואתה מוזמן לעיין באשכול מה בין אמונת חכמים של חכמים לבין אמונת חכמים של ההמון.

שבו הצגתי את ההבדל בין בירור שהוא חובה ונעשה בדרך ארץ לבין בירור של זלזול, ובין בירור לבין השתמטות ובריחה מחובתנו ללמוד ולדעת, גם על פי משנתו של בעל ה"שרידי אש".

העלית את השאלה האם ראוי לחשוף אדם לאמיתות שאין הוא מסוגל להתמודד עמהן?

ובוודאי שהתשובה היא שלילית.

אני שוב מפנה לאשכול שציינתי לעיל, על חשיפת סודות התורה ברבים.

אמנם, כפי שכתב פעם מישהו גם כאן וגם כמדומה בבח"ח, מתנגדי הבירור והעיון נותנים פחות אמון באדם ובתורה מאשר אלו שמעיינים. אבל אולי לא כל אדם מסוגל לחשיבה מסודרת ולהשקעה של הזמן הנדרש לבירור. סוף סוף, הצגת שאלות היא תהליך קל. בירורן ובירור הנחות היסוד שלהן, שרק דרכו אפשר למצוא תשובות - זה כבר דבר ארוך ומייגע. מחייב השקעה. צא וראה כי קל לתקוף ולהאשים "אתם מתנשאים" או "אתם טועים" ואילו הסבר מדוע זה לא כך יהיה ארוך. כמו הודעתי זו.

לפיכך יש לחלק בין אוכלוסיות.

יש מי שהחכמה היא עיקר מעיינו, ושאלות מתעוררות מעצמן אודות היחס הראוי להלכה ולמנהג, על סתירות בין המציאות לבין אמירות מוזרות למראה במקורות, ועוד ועוד. אדם כזה, אם ינסו לכלוא את רוחו, רק יסבול ויצטער. עבור מבקשי אמת ברור שהפורום שלנו נועד.

יש מי שאינו מסוגל אפילו להבנת הנקרא. כפי שכתוב בחוקת הפורום שלנו, מומלץ לו לא להגיע. הרי אם אינו יכול לעקוב אחרי רצף של טיעון במספר שורות כתובות, הוא יוציא מסקנות הפוכות ממה שמבקשים לומר.

יש מי שחש שיש שאלות, אבל הוא פוחד לשאול אותן פן לא יקבל תשובות. או שהתשובות אינן תואמות את הגישה הפשטנית והילדותית שמעניקים באמת לילדים, והמעבר מאמונה של ילד לאמונה של בוגר נראה לו מפחיד ומסוכן.

עבור אדם כזה, ברור שביקור בפורום והכרת הדיונים בו יכול להיות מזעזע, מפחיד. האם זו סיבה לסגור את הפורום? ודאי שלא. עבור אדם כזה, לדעתי, גם אם יישאר בשלו, חשוב מאד שידע שמה שנראה לו כ"אמונה תמימה" ומחוייבת הוא רק תפיסה שמתעלמת מרוב מה שיש ללמוד ולדעת. אם הוא אינו מסוגל ליותר, אם הוא פוחד שאינו מסוגל ליותר, שיישאר בשלו. אבל ידע לפחות שהוא נמצא על שפת ים ומעדיף להישאר על החול. שלא יזלזל ויאמר שאין ים ואין עומקים.

ציטטת כמה מאמרים של חז"ל או אפילו מן המקרא. ראוי לבדוק כיצד יש להבין אותם.

כתבת:

התרגום החופשי של 'יוסיף דעת יוסיף מכאוב' הוא: אם אתה מכוער, לא יהיה מאד חכם מצידך לרצות לדעת את זה ואם לפניך מונח ספר עתידך – לא מומלץ להציץ בו, שכן אם אתה עתיד להיקלע לטרגדיה איומה בעוד עשרים שנה למה לך להיות מוטרד מכך כבר מעתה?!

הפסוק "יוסיף דעת יוסיף מכאוב" לקוח מקהלת. יש לו כמה פירושים, מהם על פי הפשט המתבקש, מהם מתוך דברי רבותינו במקורות.

הפירוש שכתבת אתה יש בו טעם מצד הסברה. ודאי שהכרת מציאות כואבת שאין לה תקנה, הבריחה מן המציאות קלה יותר. השאלה היא אם זו הדרך הנכונה, אם זה מה שה' רוצה, ואם באמת אין תקנה...

לרוב השאלות שנשאלות או שמושתקות יש תשובות. נכון שהתהליך של הבירור הוא לעתים ארוך ולעתים מלווה בייסורי נפש. וגם זה נכלל ב"יוסיף מכאוב", כפי שמובא גם במדרשים, אבל שם זה דווקא תהליך מומלץ.

הנה דוגמא.

בראשית רבה (תיאודור-אלבק) פרשת בראשית פרשה יט

על ידי שאדם מרבה עליו חכמה הוא מרבה עליו כעס, ועל ידי שהוא מוסיף עליו דעת הוא מוסיף עליו מכאוב, אמר שלמה על ידי שהרביתי עלי חכמה הרביתי עלי כעס ועל ידי שהוספתי עלי דעת הוספתי עלי מכאוב (ועל ידי שהרביתי בדעת הרביתי בייסורין), שמעת מימיך אומר חמור זה יוצא חמה עליה אבבית עליה, והיכן הם ייסורין מצויין אלא על בני אדם,

פירושי (שאפשר לחלוק עליו):

אדם חכם עלול להגיע לידי חוסר סובלנות כלפי מי שאינו חכם וטועה, במיוחד בדברים יסודיים. אלו הייסורין והמכאובים שהמדרש מייחס לשלמה אגב החיפוש אחרי השתלמות בחכמה. אבל עדיף להיות שלמה הסובל מאשר החמור שאין לו ייסורין. וכמובן יש גם ייסורים של המבקש תירוץ לקושיה או תשובה לשאלה עד שהם נמצאים לו. האם בגלל זה לא נלמד ולא נדע?

(נכון שיש גישה ששוללת את העיון והחיפוש בתחומים מסויימים וחשובים של הידע, וזו אכן היתה גישה של בני דורות ההשכלה, אך זה נבע מתוך סיבות היסטוריות ואפשר שהיה נכון לשעתו. ושוב אני מפנה לאשכול על "חשיפת סודות התורה ברבים" שם ניתחתי זאת, וכן למאמר נפלא של הרב הירש על העיון באגדות חז"ל, שפורסם ב"המעיין" וגם בספרו של פיליפ "מקראה" על אגדות חז"ל וגם בפורום שלנו אבל איני יודע היכן, ושם הובהרה החובה לעיין ולהסביר מה שגדולי החסידות בזמנו של הרב הירש רצו לאסור, כלומר היכולת להבדיל בין מדרש לבין פשט באגדות חז"ל ודון משם לגבי הנושאים כולם).

עוד כתבת:

'ר' אלעזר בשם בן סירא אמר בגדול ממך אל תדרוש. בחזק ממך אל תחקור, במופלא ממך אל תדע, במכוסה ממך אל תשאל, במה שהורשית התבונן, אין לך עסק בנסתרות' אינו בערות ופתיות, אדרבא, לגודל שכלנו אנו מכירים בגבולותינו ומבינים שלפעמים קדימה הוא דווקא אחורה.

ה'חכמה' היא כמו אוורסט בלתי נגמר שמורכב מהמון פסגות קטנות, רק כשהגעת לסוף הפסגה אתה מגלה להפתעתך שיש לאחריה עוד פסגה, אך כשאתה צובר כ"כ הרבה הפתעות מצופה ממך לאור נסיונך להפסיק להיות מופתע בכל פעם מחדש. ככל שאדם יותר חכם הוא מבין כמה הוא בעצם טיפש ולכן הוא אמור להיות יותר עניו, אתה חושב שמשה רבינו לא ידע שהוא גדול? הוא ידע היטב מעלת ערכו אך לגודל הבנתו הבין כמה הוא זעיר ונפחת כלפי גדלות הקב"ה. ועל כך אמר שלמה 'ראית איש חכם בעיניו תקווה לכסיל ממנו

ואני מסכים לזה מאד. אם יש בינינו אי הסכמה, הרי זה כנראה מה הם הדברים שנכללים בחובת הלימוד והעיון ומה הם הדברים שיש להימנע מהם.

הזהרת כי

שאני מינות דמשכא

וכן כי יכול אדם להגיע לפורום כדי לחפש תשובה לשאלה אחת ולקרוא שאלות רבות והן יזיקו לו.

זה באמת יכול לקרות.

ולכן חשוב מאד שיהיה מי שיענה תשובה לכל שאלה...

וכן כתבתי לעיל, שחשוב שיהיו כאן כמה שיותר כותבים בעלי ידע ויכולת, כדי שיענו לשואלים, שהרי נפשם בשאלתם.

שהרי "הרהורי עבירה קשים מעבירה", ואם אדם מתחיל לפחד שלשאלות שלו אין תשובה, חיוני עבורו למצוא תשובה ולא לחיות בפחד שהוא משקר לעצמו בדבקו באמונת אבותיו.

ייחסת לחלק מכותבינו או כולם מניע שפל. כתבת:

אנשים שכמותכם בזים בליבם לאנשים הנבערים שמונעים 'השכלה' שחוסמים את הגלישה לעכצ"ח, ש'מפחדים' להציץ בעכצ"ח, לדעת ו'להתמודד' מול ה'אמת',

ואני אומר על זה: חלילה לנו מאלוקים!

וראוי לך לעשות תשובה על חשדך. וכי קורא מחשבות אתה שאתה מייחס גישה כזו למאן דהוא? וכי היכן מצאת אצלי גישה כזו? או אצל הכותבים הקבועים שלנו? אתה מוזמן להצביע על מקום כזה, ואני אצטרף אליך בתביעה לעצמי או לזולתי לעשות תשובה ולתקן.

אך אם אין כאלו תופעות, חובה עליך להתנצל ולתקן את ההאשמה הכבדה שיצאה מתחת ידך. הרי לא תרצה להיכשל ב"בין אדם לחברו".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 08:25 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:

(צרור אייקונים מהנהנים בהתלהבות ובהערכה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 08:37 לינק ישיר 

ר' מיימוני, אני אעתיק, אבל כזכור יש לך אישור כתיבה בחדרי (כתבת שם לפני מספר חודשים באשכול על מרכא_כפולה זצ"ל).

תוקן על ידי אזנים_לכתל ב- 18/04/2012 08:37:46

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 09:39 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

ביליצר כתב : השקיפות שאתה נותן ביחס לחזל ,ביחס לכל דבר מיסטי והסקפטיות בכל מה שנקרא גדולי ומוסרי התורה ,ואפילו מתוך הליצנות על דילוגי אותיות

1.     tא.   דבריך יכולים להתפרש כמכוונים גם כלפי הרמב"ם (שכתב כנגד הרבה מיסטיקה וכנגד גדולי תורה שאינם ממש כאלו או גדולים רק בתורה ולא לפחות בשכל ישר). האם זו כוונתך?

2.       ב. פקפוק בדלוגי אותיות הינו כפירה?

כשיכתוב חיבור כספר המדע עם עשרה גלגליו ,ויאמר התכבדו מכובדים ,וימחה כאן בקנאות על יג עיקרים ,ויסכים על נבואה והשגחה לפי מידת קרבתו לרוח והתרחקותו מגשם של האדם ,ויוציא בשפתיו על איש רוח  שדרגתו אחת לפני הנבואה ,
ויתאר את בוראו בשיויתי ה לנגדי תמיד ככלל גדול בתורה ובמעלות הצדיקים ,ויתאר את תוקף דברי חזל עד משה מסיני ושאין אחר חתימת התלמוד כלום ,ויכתוב פרק הלכתי על ציות לתלמידי חכמים ושאין כבודם מחול ושאין לחלוק או להרהר אחר הרב
במקום להסתובב כאן וללעוג על אותו שולחן עם פורקי עול ולפקפק ביחד על כל דבר שעוד נותן ליהודים יקרים להאחז בהם ודורך על ספר החוקים של אותו גדול שבענקים שאתה מנסה להשוותו בשורה אחת שכותב שהאדם נמשך אחר סובביו ,אז לא אצטרך להשתכנע.לא תמיד מדברים על סיבה אלא סימן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 10:13 לינק ישיר 

ביליצר
אנא דון על נושאים ולא על אנשים
קבל האמת ממי שאמרה ולא ממי שאומרה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 10:25 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:

האם מדובר על נושא?

מקבל את הערתך באופן כללי ,בנידון דידן להתייחס לנושא תהיה תשובה שלא ממין הטענה.
אשמח שתסביר בהקשר למה כתבת שאקבל את האמת ממי שאמרה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2012 10:37 לינק ישיר 

וכאן שוב המקום להדגיש על המיוחדות של מיימוני בידיעותיו וכישרונותיו ובעיקר הבין אדם לחבירו שמעורר כבוד לראות את כתיבתו בכבוד לכל אחד מתוך אהבה,מצורף באצילות ושלוה אנושית נדירה,
מברך אותו באהבה שדעת המקום יהיה נוח הימנו כדעת הבריות.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עצכ"ח, לא מה שחשבתם
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.