|
|
| נשלח ב-22/4/2012 18:35 |
|
| |
| BABA1985 כתב: |  | הספר חזון עובדיה נמצא בשלבים מתקדמים, אך אי אפשר לדעת בדיוק מתי הוא יצא, וככל הנראה הוא לא אחרון בסדרה. לאחר שבת? יש מוצאי שבת ויום ראשון... יש עוד הרבה נושאים בהלכה שהרב לא כתב עליהם בפרוטרוט.
לגבי הספרים בקבלה, ידוע שיש לרב כמה ארגזים של כתבים וחידושים רבים בתורה זהו, ולעת עתה אין בדעתו להוציאם וכך גם לגבי גמרא ורמב"ם, הרב מעדיף להתמקד בענייני הלכה. |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2012 22:44 |
|
| |
עיין הודעתי השלישית בהודעות.
מה זה משנה..............................................
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2012 23:10 |
|
| |
יותר ממה שכתבתי לא ידוע לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2012 12:38 |
|
| |
באבא \ זיהוי
פן חלילה יחשוב מישהו שדבריי מגיעים מזלזול או מחוסר היכרות אבהיר לפני כבודך:
למעט ספרו של הגר"ע יוסף שליט"א על הרמב"ם , קראתי ולמדתי בכל ספריו. את חלקם למדתי כולם ללא החמצת אף הערה שתהיה. ( ספר טהרת הבית כולו חלק א וחלק ב על כל הערותיו ללא יוצאת מן הכלל. ספר חזון עובדיה כולו ללא החמצת שורה, הן בחלק התשובות והן פירושיו, ספר לוית חן כולו, ספר ילקוט יוסף חלק א כולו על כל הערותיו, וכן עשרות תשובות ביביע אומר הן בחלקיו הראשונים והן המאוחרים יותר. - עד חלק ט - ועשרות רבות של תשובות ביחוה דעת , וכן הסכמותיו לספרים המצויות בהן הערות הלכתיות וכן ומאמריו השונים. כמו כן למדתי כמה וכמה מהערותיו בספרו מאור ישראל . וכן בחידושיו על אבות. וכן קראתי רבות משיעוריו הבנדפסים וכן שמעתי מפיו עצמו כמה וכמה שיעורים מידי שבוע.)
אם לא אירע שינוי מפתיע ודרמטי בתפיסת ושיטת לימודו של הגר"ע יוסף, אני יכול לשער היטב כיצד נראה גם פירושו על הרמב"ם. לא טרחתי אחריו ולכשיגיע לידי אלמד גם בו.
ביקורתי מופנית לא רק כלפיו אלא כלפי השיטה כולה, ולכן למדתי גם כמה וכמה ספרי הרב יעקב סופר שליט"א מירושלים מראשם עד סופם ( ברית יעקב, וזאת ליהודה, כרם יעקב, ועוד כמה וכמה ) כדי למצוא שמא ואולי תשתנה דעתי, ( וכן בשאר ספרים ההולכים בדרך הבקיאות בדורינו, ושל חלק מתלמידיו. )
כולי תפילה שדרך זו תמצה את עצמה ותגיע לסיומה. ודווקא מיצוייה יתן את הביטחון למעיינים החדשים לחקור להבנת האמת כפי שקיבלה נשמתם על הר סיני, ולא כפי שקיבלו נשמות הספרים מבית הדפוס. או אז כולנו נזכה לשוב לדרך העיון הספרדי העצמאי. היוצר והמחדש באומץ וללא משוא פנים ישירות על אדני התלמוד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2012 15:19 |
|
| |
שאלתי עדיין מהדהדת:
אמנם הגר"ע הוא בקיא עצום ונורא - ללא תוכנות וספרי עזר שזכה לזה בזכות התמדתו הבלתי נתפסת ועל יראתו וצדקותו ומידותיו [מי שמכירו באופן אישי יודע במה מדובר: התיקון חצות כל לילה בדמעות שליש הבכי הנורא לשמע כל צרה הנשיאה בעול, הענווה (פ"א שנסע לצרפת ועשו לו מסדר כבוד מלמל לעצמו "עובדיה עפר ואפר" - מפי קרוב משפחה נאמן), ספירת המאה ברכות באצבעותיו כל שבת. וזה ממה שראו עיני].
אך הגר"ע אינו מעיין? האין בספריו חידשים רק ליקוטי בתר ליקוטי?
אם קראת פעם בעיון תשובה ביביע אומר כפי שאתה טוען [אע"פ שזכור לי שכתבת בא' האשכולות שפ"א ראית ס' יבי"א ונראה מרשים...] תראה מה זה עיון.
וע"ז ועל עוד מטענותי עדיין לא השבת!
מוטי, מה קרה? לא נח לך להשלים עם זה שהוא גדול הדור!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????? למה? ....
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2012 15:34 |
|
| |
מצאתי!!!!!!!!!!!!!! את דברי מוטי שהזכרתי לעיל. באשכול בשם "ספר חזון עובדיה" [ששם העלה כותב "גאון" בשם פשפשמרדין דברים "גאוניים" ביותר. ע"ש והיית אך שמח] בזה"ל:
פורתניק,
יישר כח ותודה על הדברים הנפלאים.
אבל נראה לי שבכל זאת אין בהם כדי לסתור את מה שכתבתי , וכן את החילוק שבין ספרי עיון אחרים לבין ספרי הלכה כעין אלו.
( אגב, נראה לי שתשמח מאד לראות את שיטת העיון הספרדי המקורית, כפי שבאה לידי ביטוי בתשובות הרמ"ה והרמב"ן והרשב"א וכו' או אצל אחרוני הספרדים כמו הרב דברי אמת והמחנה אפרים והמשנה למלך ודומיהם. נראה לי שלא תמצא דימיון גדול מדי בינם לבין היביע אומר )
נ"ב : מישהו פעם הראה לי את הספר יביע אומר. בהחלט מרשים.
עכ"ל.
ודי בזה.
דרך אגב, מכובדי הרב מוטי בן שלום שליט"א,האם טרחת לעיין בדברי לעיל נפלאות מתורת הגר"ע יוסף וכח עיונו ודוגמאות לכך?
לא נראה לי.
מ"מ כדאי אם תעיין שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/4/2012 19:31 |
|
| |
הלו באבא,
יש לך מידע על דרך הוצאתם לאור של ס' הגר"ע במכון מאור ישראל?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 02:50 |
|
| |
אולי תרימו את הכפפה, ותעשו ליקוט של כל הדברים העיוניים (הגלויים) בספרי הגרע"י, ותוציאו ספר מסודר עפ"י נושאים? עיינתי מעט בספריו, אבל מרוב ציונים ודברים צדדיים או חישובי שיטות פוסקים וכדו' בקושי מוצאים את הדברים החדשים. אז אחרי שנים רבות כ"כ שמשמיצים את הרב בענין זה אף אחד לא חושב לעשות משהו בענין? דרך אגב, פעמים רבות יש בדבריו קושיא או תירוץ ואח"כ כותב 'וכן כתב' בספר פלוני, נסתפקתי האם הכונה שהוא חשב על כך בעצמו ושוב מצא כן בספר פלוני, או שכך צורת וסדר הכתיבה שלו של כל הדברים שראה בענין? [אם חשב על הכל בעצמו יוצא שיש בדבריו די הרבה חידושים, אלא שבגלל בקיאותו מצא אח"כ את הרוב בספרים, ואם רבנים אחרים היו בקיאים כמותו ג"כ היו מוצאים את רוב חידושיהם בספרים אחרים].
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 03:15 |
|
| |
זיהוי,
אינני מכחיש מה שכתבתי בשני המקומות.
הראשון עיין בבא מציעא ודו"ק. והשני בנדרים וק"ל.
תוקן על ידי מוטיבןשלום ב- 26/04/2012 03:41:57
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 03:28 |
|
| |
גדול הדור זו משרה הנהגתית. הגר"ע יוסף שליט"א בהחלט נמנה על גדולי הדור ומנהיגיו.
אני לא עוסק בזה. רק על השיטה.
וכדי שתבין שאין כאן שום עניין אישי או פוליטי , אתה יכול לשער לבד שהתנהגותי לשיטתו זהה בדיוק להתנגדותי העזה לא פחות כלפי שיטת הגר"ח קנייבסקי שליט"א. שניהם צועדים בשיטת הידענות הרחבה. ולדעתי ידענות אינה חכמה , גם אם פה ושם מתעוררות הערות ספרותיות או שיטתיות. או אפילו שעשועי ספק ספיקא, כולם אינם גאונות. אלא מעשה טכני בעלמא. וטכניקה זו הולכת ומתרחבת בהינתן לה מספר נתונים רב יותר. אך בכל זה חכמה ואינה אלא מלאכה.
*
לגבי לשון " ושוב ראיתי.." הגם שפירושו כפשוטו שהגר"ע חשב על כך מדנפשיה ורק אחר כך מצא שכן כתוב גם בספר אחר שקדם לו. ראיתי בהערת הרב המו"ל ספר " שערי תפילה " ( הנהגות הלכתיות על סדר התפילה מאת הגר"י רקח זצ"ל מטריפולי ) שכתב בסידור שהוציא לאור, כי כל המקורות שהביא בספר אחד מהמיוחסים לגר"ע יוסף, לוקחו וגונבו מאת הספר "שערי תפילה " הנ"ל ורק שמחבר אותו הספר כתב לבסוף " וכן כתב בשערי תפילה" משל היה עוד אחד מן הפוסקים, ולא הפוסק עצמו אשר ממנו הועתקו כל רשימת הפוסקים.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 09:37 |
|
| |
עיין ב"מ ונדרים.
ל"ז לבקיאותו הרחבה של כת"ר. כל עוד אני עוסק בעיונו המבעית של הגרע"י.
אני מבין שלעיונו של הגר"ע אתה קורא הערות טכניות...
אז אולי אם תפתח ספר ותראה לשונות שכאלו תחשוב שזה "עיון".
תגיד לי פירוש עצמאי בסוגייא זה לא עיון?? כאלו יש לאין מספרבספריו.
הערה עצמאית מדיוק משישה גמרות ברחבי התלמוד? [נתקלתי בזה. אך בסוף התשובה כתב ושו"ר בשו"ת שעמד על ב' מהקושיות הנ"ל. ותירוצו שם נסתר מהתוס' (). ע"ש. ודוק. (ולעצם טענתך על השו"ר הגר"ע בכתיבו אולי הישר ביותר ואני האחרון שאחשוד אותו בגניבה סוג זה ואפי' אם רואה דבר טוב בא' מספרי אחרוני זמנינו בשנות השלושים לחייהם מביאם בכבוד גדול. את מי שאחשוד זה את המו"ל שערי תפילה שחייב הרבה להגר"ע ומדבר נגדו בהרבה מקומות בעזות מצח וכחולק עליו בזלזול גדול מאד מה שלא העז שום אדם לעשות. לדעתי שחולקים על גדול הדור בהלכה עלי ספר לא יזיק טיפ טיפה כבוד... סוף סוף אנחנו לא באיזה אשכול. וכבר ידוע ד' השד"ח שאם אדם חידש מדנפשיה, רשאי להשמיט ה"שו"ר". והגר"ע מתנהג בחסידות ובענווה תורתו תורת חסד כידוע ].
דיוקים מד' הראשוני' בסוגייא ומותיב ומפרק מדנפשיה לא נקרא עיון?
פ"א עבדתי תשובה של הגר"ע בהשמטת הבקיאות לחבורה ליטאית ממוצעת והראיתי לחבר שסבר כדבריך אך יותר דגל בלומדות האשכנזית. וחשב שאני הכותב. ועבר עליה בעיון. אמר: תגיד לי גנבת את זה ממחנה אפרים. אמרתי: לא. א"ל: אבל ככה זה נראה. אמרתי לו: כך נראה תשו' ביבי"א בהשמטת הפלפולים............
בהצלחה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 10:10 |
|
| |
תחילה לא ראיתי את ד' ליוטשער כי עיני בשר לי.
אך מ"מ השערתו האחרונה צודקת.
וכבר סיפרתי איזה תרגיל עשיתי לידיד. חבל שאין לי עותק מזה להעלותו לרשת.
מחנה אפרים.....
הגיע הזמן שאנשים יפסיקו להיות שקועים בשטיפות מח פוליטיות שגם בעת העיון בספרי הגר"ע תחדור המחשבה הנ"ל אליו בתת מודע.
אם אתם רוצים לעשות זאת תלמדו נושא [ממליץ: קניין דאורייתא אי מועיל קניין דרבנן] תלמדו את משנת הגר"ע [מאור ישראל סוכה כ"ט באורך. יביע אומר ח"ט בקיצור ועם כמה דברים חדשים - ב' המקורות משלימים זא"ז]. וכבר לא תצטרכו לעשות תרגילים כמוני.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 10:14 |
|
| |
ושלא תחשבו. גם אני קבלתי שטיפת מח על כללים ופסיקה טכנית וחמור נושא ספרים וכו'
במקרה למדתי סוגייא וחבר הראה לי תשו' ביבי"א בנושא.
יצאתי אחוז הפעלות ושקוע בהרהורים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 11:25 |
|
| |
זיהוי.
כוונתי היתה להבהיר שאין סתירה בין מה שכתבתי בהודעתי הישנה לבין זו האחרונה. ונתתי מראה מקום להסביר את מה שמצאת אז לעומת היום.
שים לב מה שכתבתי בדיוק. מי כתב מה. לא על ספר יביע אומר אלא לאחד המיוחסים לו. ועל איזה לשון דיברתי. "וכן כתב". ואין זה משנה כלל מי עז פנים, השאלה היא האם מכאן יש להבין את שיטת הכתיבה. לא להטיל חשד אלא להבהיר סגנון.
לא גדלתי על שטיפת מח נגד הגר"ע יוסף ולא כל כיוצא בזה. ההיפך המוחלט ! ( וזה גם יסביר לך מדוע השקעתי רבות בספריו .)
כדאי שנתמקד בגופם של דברים ולא לגופם של דוברים ומושאי הדברים.
אני מצטרף לרעיון שהועלה כאן - קדימה, תוציאו ספר שבו נמצאים כל החידושים העצמאיים של הגר"ע יוסף בהם הוא משדד עמקים ב"עיונו המבעית" ( כנראה שההתרגשות של הרמב"ם מעיונו של הר"י מגאש , גרמה להרבה אחרונים להיות נבעתים בנקל מעיון רבותיהם. ). כי אני מעולם לא נבעתתי מעיונו ( כולל משיעוריו העמוקים שפורסמו לאברכי כולל בישעור עיון עמוק שמסר ) ואינני היחיד.
בכל אופן, שיטת הפסיקה שלו היא טכנית, לא עיונית, לא עצמאית, אינה חותרת להחלטת האמת על פי עיון התלמוד אלא היא סכום כל הספרים על פי כללים לפסיקה שעל כל אחד מהם ניתן לערער אילו רק נבין שאין אף כלל מתוכם נתון מסיני יותר ממה שהסברא נתונה לאדם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2012 12:48 |
|
| |
מוטי היקר!
הפסיקה עפ"י כללים אכן קיימת. ואין בזה חיסרון. וכו נהגו גדולי האחרוני' וזה לא המצאה של הגר"ע.
שיעורי הגר"ע לאברכים הם בדר"כ הקפה מפורטת ויפה על סוגייא הלכתית.
שיעוריו העמוקים של הגר"ע היה נוהג למסרם בכנסים של הרבנות הראשית ונדפסים בספריו רבות.
כמו"כ שימש כראש ישיבות: אהבה ואחווה - קהיר. אור התורה - ירושת"ו. תורה והוראה - ת"א. ועוד.
לעניין הסתירה בדבריך, תכתוב תשובה ברורה ולא גבובי מילים וחידות.
איני מעוניי להוציא ספר עבור מי ששקוע במיתוסים כאלה ואחרים. ולא מן המוכרח שכשרון הבעתי יעלה ע"ז של הגאון יבי"א שנכתב בצורה עשירה וקולחת.
עשיתי כדבר הזה בצורה חד פעמית על תשובה א' ביבי"א. וכשהראיתי הדבר לת"ח א' "מתנגד" לגר"ע בכל נפשו ומאודו (רח"ל) אמר לי ללא שאמרתי לו שזה של הגר"ע: זה נראה כמו מחנה אפרים...
אמנם הפסיקה למעשה היא ע"פ הפוסקים. ואין בזה פסול. אדרבה ההיפך (עשו"ת רב פעלים לגרי"ח בהקדמתו)אך בתשובה גם דן בסוגיית הגמרא והראשני' ושם תוכל למצוא חידושים נועזים כנ"ל.
ממליץ בחום לנסות [וכבר נתתי מראה מקומות. אתה כבר בקיא. בשביל הצופים] ודווקא בסוגייא ההיא. תוכל למצוא מה שאתה מחפש. ולא רק שם. זה דוגמא. בדף מס' 1 נתתי דוגמאות ובחרת להתעלם מהם משום מה.
 |
|
|
|
|
|