בית פורומים עצור כאן חושבים

כיצד מוכיח העקרון האנתרופי את הבורא

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/5/2012 19:51 לינק ישיר 

"אכן המקהלה היוונית במיטבה.
אבל אין צורך להמתין לקשקוש. "

צענע - כשאני טענתי שהבלוג של רזניק מקושקש , לפחות נסיתי להסביר למה , אולי טעיתי ואולי לא הייתי מובן , ואולי השתלחתי בצורה שדהפרזנט נוהג לעשות פעמים רבות ומשום מה הוא לא אוהב את זה שאחרים עושים את זה , אבל לפחות טענתי על טענותיו של רזניק והסברתי למה לדעתי הוא מניח את המבוקש מראש וסותר את עצמו,  בהחלט כתבתי בסגנון משתלח ואולי לא נחמד . את לעומת זה אומרת שלא לא צריך להמתין שמיכי יכתוב קשקוש , אם את לא תוכלי עכשיו להסביר משהוא מדבריו ולהראות שהבנת בכלל על מה הדיון ומה הוא מנסה לטעון, אני חושב שעברת את גבול החוצפה ,  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2012 20:16 לינק ישיר 

דה פרזנט
"הבה נעשה ניסוי: 
כתוב משהו שאתה יודע שהוא קשקוש, ונראה אם המגיבים כאן יגיבו באופן שונה מאשר לכל התגובות שלךץ 
אני מוכן להתערב שהם יגיבו באותה אמירת אמן של ילידים אינדיאנים לצ'יף היודע-כל."

את הערכת הכותבים כאן ,לא זכה מיכי בגלל שהוא  רב ד"ר , הרבה השלתלחויות זכו כאן פרופסורים וכל שכן רבנים.את מיכי שופטים כאן על סמך מה שהוא כותב ועל סמך ההכרות עם ספריו. 

אתה מר פרזנט הנכבד מאוד על נא תיכווה מחופתו של חברך ותספר לנו איזה ספרים אתה כתבת ואם הם ירשימו אותנו נשמח לארגן לך מקהלה ענקית ונקרא לך רב צ'יף בכיר , מבטיח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2012 20:30 לינק ישיר 

המנקש ,אתה יכול לזכות כאן ללא ספק בתואר אלוף ההתחמקויות.

תחילה אתה ממציא מושג בשם שלב הכותרת וכך אתה מתחמק מלענות לטענה המרכזית של יאיר רזק שמופיעה בראש דבריו.
אח"כ בתרוצים שונים אתה לא עונה על טענותיו הבהירות של רועי צזנה .

ועכשו אתה מתחמק באופן עקבי מלתרגם את דבריו של מורך ורבך.שאותם שיבחת .

עם כל הכבוד מה ניתן ללמוד מכל זה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2012 20:45 לינק ישיר 

כמה אפשרויות :
א. שלא הבנתי את רזניק ואת כן
ב. שלמרות ששיבחתי את צורת הטיעון של צזנא אני עדין לא מבין אותו
ג.שאני לא יכול להסביר את מיכי בגלל שאני חובב ויקופדיה ושם לא מסבירים אותו.
ד. שלא בא לי להסביר לך עד  שתתחילי להתייחס  ענינית .

תחליטי מה שמתחשק לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2012 21:18 לינק ישיר 

הרב מיכי,

אולי הפעם, לשם שינוי, פרוס את טיעוניך לטובת אלוהים מתערב ואת הדרך המובילה למסילה העולה דת משה וישראל. (עדיף באשכול חדש).

בזמנו הייתה הבטחה בווינט לעסוק בכך ונסוגת.

זה עד כדי כך מורכב? המורכבות מוכיחה על מתכנן תבוני?

התירוץ על חוסר ענייניות הגולשים, קלוש בלשון המעטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2012 23:11 לינק ישיר 

לעיקר דברי הדוקטור:

מה הסיכוי שיווצר חוק הקובע שישות תבונית תהיה קיימת (על כל המשתמע מכך) ושהיא תוכל ליצור חוקים כרצונה? זניח לגמרי... מה שמחייב ישות שתקבע חוקים הקובעים שישויות מליגה ב' תוכלנה לקבוע חוקים.... וכן הלאה והלאה ברגרסיה אינסופית
או שיכולתן של ישויות רוחניות לחוקק חוקים משום מה לא מצריכה מחוקק שיקבע למשל את היחס בין הרצון האלוהי לבין ההתמששות שלו (תארו לעצמכם מה היה קורה אילו ההתממשות של הרצון האלוהי הייתה פי 2.1 ממה שהוא רוצה...)

באשר ל'עקרון הטעם המספיק' - זה שריצ'רד טיילור אמר (נניח) זה נפלא, מה ההצדקה לכך? איפה הוא עומד בבסיסה של חשיבה רציונלית (בגירסה שמציג אברהם כאן, כלומר ללא שום התפלגות ידועה - פשוט להמציא סיבה למה הדבר הכי בסיסי הוא כמו שהוא ולא אחרת - באותה מידה אני יכול לשאול למה יש אלוהים, בהנחה ויש, ולהמציא התפלגות היפותטית של מה היה יכול להיות... ולהסיק מסקנות. אשמח לדוגמה למקרה שרעיון כזה עומד בבסיסה של חשיבה רציונלית)

אגב, דוּבַּר שהדוקטור יגיע להשתתף בדיונים בקבוצה מסוימת בפייסבוק, אך כנראה הוא עדיין מעדיף את הקן החמים של עצור כאן חוזרים על מה שאמר מיכאל אברהם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/5/2012 22:15 לינק ישיר 

היי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2012 09:43 לינק ישיר 

ילדודעס
אולי בנושאים חשובים כאלו עדיף לדון בסגנון מתאים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2012 14:50 לינק ישיר 

תשובה למיכי

ההערות שלי מופיעות באדום

ידעיה, אני לא משתתף בדיון הזה, בגלל שדיונים כאלה מועדים לחוסר ענייניות (כפי שניתן לראות כאן).
אבל בכל זאת כעת קראתי וראיתי שאתה חוזר על הטיעון שלך ולא מקבל עליו מענה (לא בפעם הראשונה). על כן אעיר כאן לגביו, בלי להתייחס לשאר חלקי הדיון שמתנהל כאן.

הטיעון שלך: אתה טוען שכדי להעריך הסתברות של משהו צריך התפלגות. לכן כששואלים מה הסיכוי שתיווצר מערכת חוקים עם פיין טיונינג, כלומר מערכת שמכוונת ליצירת אדם, או חיים, אתה טוען שאין דרך להעריך זאת כי אנחנו לא יודעים את ההתפלגות של היווצרות חוקים (לא זה מה שאני טוען. אני אומר שמי שרוצה להביא ראיה מהעיקרון האנתרופי עליו הנטל לבנות את הקייס שלו מהמסד עד הטפחות. בכלל זה עליו לפרט מהי ההתפלגות שבו הוא משתמש ואז לנמק מדוע זו ההתפלגות הרלוונטית. איני טוען שום דבר לגבי האפשרות למצוא התפלגות ולנמק כנ"ל. אני רק אומר שבפועל זה לא נעשה ולכן הטיעון חסר תוקף). (או ערכי קבועים. זה אותו דבר(מן הראוי לשמר הבחנות בנות משמעות. זה בהחלט לא אותו דבר. לגבי קבועים אפשר לפעמים לתת משמעות למושג התפלגות אחידה (ועל כך-להלן). לגבי חוקים זה הרבה פחות ברור )). דבריי בהמשך מתייחסים רק לטענה הזו!

הערת הבהרה: ניתן להעלות כאן טענות נוספות, כגון: א. גם מערכות חוקים רבות אחרות יכולות ליצור יצורים מורכבים. ב. המרחב הוא ענק ולכן במקום כלשהו ייווצרו יצורים מורכבים גם ביקום היחיד שלנו. אני לא מסכים להן כלל ועיקר, אבל באלה איני עוסק כאן (אם אתה רוצה לבנות טיעון הסתברותי אתה חייב להתייחס לגודל העולם בגלל ההטיה האנתרופית, אבל ניחא). אני כותב זאת כדי לנטרל הסטות אפשריות של הדיון (אתה רשאי לתחום את הדיון כרצונך, אבל אז אינך יכול לכתוב בסוף מש"ל, חוזקו של טיעון הוא כחוזקו של החוליה החלשה ביותר. אם קיים פער כלשהו אין קייס). לכן אנא מי שמתייחס לדבריי כאן נא לא להסיט את הדיון למחוזות אחרים.
כעת אראה מדוע הטיעון שלך שהצגתי אותו למעלה הוא שגוי(ה"טיעון" האמור אינו יכול להיות שגוי שכן כאמור הוא יותר בגדר דרישה להבהרה מאשר טענה שיכולה לשאת ערך אמת או שקר) , על אף שהוא נשמע סביר והגיוני מאד. ההתפלגות הרלוונטית היא כן התפלגות אחידה של ערכי הקבועים (או של החוקים) (כבר בנקודה זו הטיעון שלך כושל וממילא מבטל את כל ההמשך. אתה מניח כמובן מאליו שיש מושג כזה התפלגות אחידה בהקשר הנדון אבל זה כלל לא מובן מאליו! יש שתי השגות. ראשית כל אין מושג של התפלגות אחידה על תחום לא קומפקטי.  אם למשל מרחב המדגם עבור הקבוע שלך כולל כל ערך ממשי, הרי שלא משנה איזה התפלגות תבחר, היא תהיה חייבת לדעוך באינסוף. אם היא דועכת באינסוף איני רואה כל סיבה לומר שהיא אינה נתמכת  בסביבה קטנה כרצוני סביב הערך הנצפה בפועל.

השגה שניה: יש פרמטריזציות שונות אפשריות עבור מרחב המדגם והמושג התפלגות אחידה משתנה בהתאם לפרמטריזציה, אפילו כאשר מדובר בתחום קומפקטי. אפריורית לפחות איני רואה סיבה למה לא למדוד את הקבוע על צירים לוגרתמיים או על צירים היפרבוליים או על איזה צירים שיתחשק לי ושיביאו לתוצאה הרצויה בעיני.

למושג התפלגות אחידה יש לפעמים משמעות טבעית כאשר יש איזה סימטריה ברורה מאליה. למשל אם מדובר בבחירת כיוון אקראי במרחב, אפשר לחשוב על מרחב המדגם כעל ספרת היחידה שעליה יש מדת שטח טבעית. אבל גם בזה צריך להזהר. כל מי שעשה קורס בסיסי בהסתברות מכיר את הפרדוקס של ברטרנד. מדובר בהתפלגות אחידה על המיתרים במעגל. יש שם שתי תשובות שונות ושתיהן מבוססות על שיקולים שנראים נכונים בהחלט.

בכל מקרה, זה מדגים למה ראוי לשמור על ההבחנה בין חוקים לקבועים. קבועים הם מספרים ואפשר עוד להמציא התפלגות עבורם. איזה התפלגות תיתכן על מרחב כל החוקים? מהו בכלל המרחב הזה? מה כלול בו ומה לא?

, כפי שמניחים אלו שטוענים את הטיעון האנתרופי. אסביר כעת מדוע.

א. אם ישנה התפלגות כלשהי של היווצרות חוקי טבע (שאנחנו כמובן לא יודעים אותה, אבל זה לא חשוב), מה שקובע אותה הוא חוקי טבע יסודיים יותר (כתבת משפט תנאי שמתחיל במילה "אם". כיצד משפיעה על הטיעון שלך האפשרות שאין התפלגות כלשהי של היווצרות חוקי טבע? האם במקרה זה אתה מסכים שהטיעון האנתרופי בטל? אם כך חלק מהנטל המוטל עליך הוא להראות שקיימת התפלגות שכזו). החוקים ששולטים על היווצרות חוקי הטבע שאנחנו מדברים עליהם. בלי שיש משהו ברקע של התהליך הנדון, אין מה לדבר על התפלגויות לגביו(מסכים בהחלט). התפלגות נוצרת ממכניזמים ששולטים עליה.
אבל כשאנחנו שואלים בהקשר התיאולוגי כיצד נוצרו חוקי הטבע (או ערכי הקבועים, זה לא משנה), אנחנו שואלים זאת על החוקים הכי יסודיים (אלא אם אתה נסוג אינסופית ואומר שאין כאלה(איני טוען שום דבר, אבל אם הטיעון שלך מבוסס על ההנחה שיש כאלה, כדאי שתהיה לך ראיה כלשהו לביסוס ההנחה הזו)). החוקים הכי יסודיים לא נוצרו משום חוק קודם. אם הם כן נוצרו ממשהו קודם, אני חוזר ושואל על החוקים היסודיים יותר. לכן אפריורי, גם בלי לדעת פיסיקה בסיסית, ברור שאין לדבר לגבי החוקים הנדונים כאן על התפלגות בשום מובן שהוא.

ב. יתר על כן, גם אם אנחנו מדברים על התפלגות אחידה (שזו ההנחה הסבירה, ואולי ההכרחית, לגבי היווצרות ללא מסגרת שקובעת התפלגות, גם אז נידרש כמובן להסבר כיצד ייתכן שבכלל נוצרים להם חוקי טבע יש מאין. אם אין מנגנון שיוצר אותם אז מה פירוש שהם נוצרים? וכי חוקי טבע קופצים להם מן הואקום מדי פעם, כל פעם בערכי קבועים שונים (לי אין שום הערכה או אינטואיציה לגבי התנהגות האין (או הואקום, אם זה מה שאתה מעדיף). מבחינתי מדובר במשהו שהוא מעבר הישג ידה של התבונה האנושית. אם אתה טוען שאתה יודע משהו בעניין אתה מוזמן להציע נימוקים. כל עוד זה לא נעשה קיומו של משהו שהוא מעבר להישג ידה של התבונה האנושית לא משמשת ראיה לשום דבר. אני חוזר על הדרישה שמי שטוען שיש לו ראיה לעמדתו עליו לבנות את הקייס שלו מהמסד עד הטפחות ) ?
אמנם נכון הוא שאת ההנחה הזו לא ניתן לבחון במונחי סיכויים (כי אין התפלגות), אבל דומני(?! מילה כזו לא יכולה להופיע בתוך סדרת סעיפים שמסתיימת בראשי התיבות מש"ל) שהיא בלתי סבירה בעליל (איני מסכים).

ג. בכל אופן, גם אם נקבל את ההנחה הבלתי סבירה (מקודם זה היה דומני. עכשיו זה כבר הפך לתיאור אובייקטיבי של ההנחה)  הזאת, ונניח שחוקי טבע אכן נוצרים להם מן הואקום מדי פעם, ההתפלגות הרלוונטית של ערכי הקבועים שלהם אמורה להיות אחידה (אותה שאלה, אחידה באיזה מובן?) (כי אנחנו עוסקים (איפה? מה? אני לא מבין במה מדובר) בחוקים הכי יסודיים, שאין חוקים יסודיים יותר ששולטים עליהם ועל היווצרותם). כעת בהחלט ניתן לשאול מה הסיכוי שייווצרו חוקים עם פיין טיונינג. לדעתי (!! עוד פעם מילה אסורה!) הסיכוי זניח לגמרי. אינך יכול להעריך את הסיכוי אם אינך יודע לחסום את מספר הפעמים שהחוקים האלה צצים מהואקום (אתה יכול לטעון שעצם הרעיון שחוקים צצים מהואקום הוא אבסורדי ואפשר לנהל על כך דיון. אבל טיעון הסתברותי בודאי שאין לך. הסעיף הזה בטל ומבוטל).

ד. מה שיותר סביר כמובן הוא לא לקבל הנחות מיסטיות (למה הוספת את התואר הזה? הוכחה על ידי הגחכה?)  של קפיצות והיווצרויות של חוקים, אלא להניח שחוקים כאלה לא נוצרים מאליהם (הצגת כאן שתי אפשרויות שלגבי כל אחת מהן אפשר לומר שלא ברור מה היא אומרת ומה היא לא אומרת. ראה להלן אפשרות שלישית שאינה כלולה באף אחת מהאפשרויות שהצעת) . מכאן עולות שתי אפשרויות: 1. החוקים הללו היו תמיד (מה זה תמיד? מה לגבי האפשרות של קיום רכיבים שונים למרחב זמן שאינם נמצאים על אותו ציר זמן? שוב הנחה לא מוכרחת. לא יודע איך זה משפיע על הטיעון שלך אבל ככל שאתה מכניס יותר כאלה אתה מחליש את הטיעון ומוסיף לאי הבהירות). 2. מישהו יצר אותם (אני מתקשה לראות איך האפשרות המאד ספציפית הזו ("מישהו"???) היא המשלים לאפשרויות האחרות שמנית עד כאן. ראה עוד על כך להלן . אולי זה קשור לעובדה שגם האפשרויות האחרות שמנית לא ברורות). הבה  נבחן כעת את שתי ההנחות האלו.

ה. דיון בהנחה 1. אם הם היו תמיד, גם אז זה מעורר פליאה כיצד החוקים שקיימים תמיד הם בדיוק כאלה מיוחדים? מה גרם לכך שהחוקים ששולטים על העולם הם בדיוק אלה? המדידה של המיוחדות של החוקים הללו היא תחת התפלגות אחידה (התפלגות שכאמור לא ברור מה היא ואם היא קיימת( אני מודד את המיוחדות שלהם מול כל המערכות האחרות האפשריות, על אף שאין באמת מערכות אחרות).
במילים אחרות, צריך טעם הגיוני מדוע דווקא החוקים הללו קיימים. את זה מכנה ריצ'רד טיילור בספרו 'מטפיזיקה' (בעקבות לייבניץ) עקרון הטעם המספיק, שהוא חלק בלתי נפרד מהחשיבה המדעית והרציונלית בכלל. הוא עומד שם על כך שהצורך בטעם מספיק קיים גם בלי שנניח שהיתה היווצרות (כלומר גם עבור משהו שהיה קיים תמיד).
המיוחדות הזו נמדדת לפי התפלגות אחידה.

ו. אם אנחנו מאמצים את עקרון הטעם המספיק, כלומר שוללים את האפשרות שהחוקים הללו קיימים סתם, המסקנה היא(שלילת אפשרות אחת מכריחה אותך למסקנה X  אם ורק אם X  הוא המשלים של האפשרות האחת. לא נימקת למה המשלים לאפשרות ש"החוקים קיימים סתם" הוא ש"מישהו יצר אותם". הנה אציע לך אפשרות שלישית רק כדי לשבר את האוזן. החוקים לא קיימים סתם , אלא החוקים הם היחידים שקונסיסטנטיים עם אוסף מסוים של הנחות מטאפזיות שאת טיבם אנו לא יודעים.  לי היא נראית כמו אפשרות שאינה נמצאת תחת הכותרת של "החוקים קיימים סתם". יתכן שתסביר לי בהמשך שהאפשרות הזו היא לא חוקית מאיזה סיבה שאני לא מצליח לחשוב עליה עכשיו. אבל זה לפחות מדגים שלא הצגת שתי אפשרויות משלימות באופן שיהיה ברור מה נכנס תחת הכותרת של כל אחת מהן)   שמישהו יצר אותם. כלומר אפשרות 2.

ז. מסקנה: שתי האפשרויות שעומדות בפנינו הן או שנוצרה מערכת חוקים מיוחדת, כשההתפלגות הרלוונטית למדידת המיוחדות שלה היא אחידה (כלומר הסיכוי לכך זניח), או שמישהו יצר את המערכת הזו באופן מכוון (להיכן נעלמה האפשרות השלישית שהצעת, שחוקים צצים מדי פעם מהואקום? והאפשרות הרביעית של רגרסיה אינסופית?).

ח. מסקנה: השאלה של העיקרון האנתרופי כן צריכה להימדד במונחים של התפלגות אחידה, ולכן הדיבורים על סיכוי בהקשר הזה יש להם משמעות (אני מדבר רק על הערעור שלך. בלי להתייחס לערעורים האחרים, שאת חלקם הזכרתי למעלה).

מש"ל (לדעתי, לאור הערותי, אין כאן אפילו התחלה של קייס. דין העתירה להידחות. הוצאות משפט ישולמו על ידי ב"כ הצדדים. מקום חותם הבד"ץ).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/5/2012 16:17 לינק ישיר 

עוד השגה משמעותית. אם אתה לוקח בחשבון את האפשרות שיש מנגנון שיוצר את החוקים המוכרים לנו ומנגנון שיוצר את המנגנון וכן הלאה, כיצד אתה בכלל יודע שברמה של החוקים היסודיים (בהנחה הלא מוכרחת שקיימים כאלה) החיים הם מיוחדים? נניח למשל שיש היררכיה שחוזרת 2 דרגות אחורה. גם אם ההתפלגות שם היא אחידה באזושהי מובן, התפלגות אחידה ברמה אחת בודאי יכולה ליצור התפלגות מאד לא אחידה ברמה אחרת (חשוב למשל על התפלגות מקסוול-בולצמן). כך שיכול להיות שאם נכיר את המנגנון הבסיסי נבין שברוב האלטרנטיבות, הקבועים שאנו רואים (שכבר לא חייבים כלל להתפלג אחיד) הם כמעט היחידים האפשריים.  בשורה התחתונה בהיעדר ידע על המנגנון שמחולל את החוקים והקבועים המוכרים והקשר בין אלה לבין החוקים והקבועים שקיימים ברמות יסודיות יותר, בלתי אפשרי לבסס את הטענה שהחיים נדירים ומיוחדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/5/2012 19:49 לינק ישיר 

ידעיהבדרשי כתב:

תשובה למיכי

שימו לב שעבר יותר משבוע, ואף אחד לא ענה לשאלות של ידעיה. אין מקום לתירוצים: ניסוחיהן ענייניים, ותוכנן בהחלט נכון (אם כי, לדעתי, מדובר בציד זבוב-שמת-בביצתו בעזרת תותח; הבעייתיות בטענתו חסרת המשמעות של מיכי איננה האם קבוצת החוקים הפיזיקלית היא בקירוב קומפקטית או לא, אלא שטריוויאלית, עבור כל מאורע שנרצה, אם נניח התפלגות פריור יוניפורמית על כל דבר אפשרי שאיננו יודעים אותו, נקבל שהסתברותו זניחה).
בקיצור, הרגישו חופשיים לענות: מיכי, כ"א מהמיכולוגים (סטייל "הממ, מעניין מאד מיכי, חשבתי מחשבות עמוקות כגון דא בעצמי, אלא שהיטבת לנסח זאת הימני"), או כל עצכ"חון אחר.

תוקן על ידי Reb_Getzel ב- 13/05/2012 18:53:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/5/2012 23:23 לינק ישיר 

אני חושב שזה עלה כאן ברמז, אבל בכל זאת אציין שוב

הטיעון האנתרופי אינו יכול ללכת בקנה אחד עם דואליזם קרטזיאני, הטוען שהנשמה אינה תלויה בגוף, שחשיבה וקבלת החלטות אינם מתרחשים בגוף, וכו'. לפי זה, כל הסיבוכיות הפיזית של העולם שמאפשרת את הסיבוכיות של הביולוגיה אינה מקדמת את התבוניוּת. היו יכולות להסתובב נשמות עם אותה התבוניות, ללא גוף. והיו יכולות לחשוב מחשבות ולקבל החלטות מושכלות, תבוניות ומורכבות לגבי הזזת פוטונים, למשל (אם בורא עולם היה מצווה להם בתקשורת רוחנית לא להזיז פוטונים).

הטיעון מתבסס על ההנחה שהסיבוכיות הפיזיקלית-ביולוגית הכרחית לקיומה של תבוניות. כלומר, פיזיקליזם/מטריאליזם נפשי. או לכל הפחות דואליזם תכונות אמרג'ניסטי (אני סמוך ובטוח שכל החושבים מכירים את המושגים)

ironic enough :P 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2012 18:34 לינק ישיר 

רציוסקפטי כתב:

...

הטיעון מתבסס על ההנחה שהסיבוכיות הפיזיקלית-ביולוגית הכרחית לקיומה של תבוניות. כלומר, פיזיקליזם/מטריאליזם נפשי. או לכל הפחות דואליזם תכונות אמרג'ניסטי (אני סמוך ובטוח שכל החושבים מכירים את המושגים)

:-)

אבל נראה לי שפרזנט רמז על התשובה לכך. גם אם מקבלים את הגישה האמרג'ניסטית, עצם זאת שהתודעה (הנפרדת, הנפרדת) מופיעה בעולם של סיבוכיות פיזיקלית-ביולוגית, בו אפשר להתלבט בין אמרג'ניסיות לרדוקטיביות - היא זאת המאפשרת את התמהיל הנכון בין אינדיקציה לקיומו של אדושם צבקות, לבין חוסר ודאות לגבי הכרחיות קיומו, דבר המאפשר את הבחירה החופשית. למעשה, עצם דיוקו של התמהיל - הוא הוא האינדיקציה המושלמת לקיומו של אדושם צבקות, כמובן שרק עבור אלה בעלי הראיה הנכוחה (= אלה המכירים בכך).

זאת הגאונות הגדולה של התחום הזה. היות שאין לאף רעיון בו השלכה שאפשר לבדוק, כל אחד יכול לטעון מה שבא לו. תוך כדי כתיבת ההודעה, לדוגמה, המצאתי מושג חשוב ועמוק הנקרא
Strict-Displacement Permutation Reductive Materialism
בתפיסה זו, התודעה אכן בלתי נפרדת מהמוח - אבל ממוחו של אדם אחר. אפקטיבית, אין שום דבר מדיד שיאשש או יפריך קשקוש זה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/5/2012 18:37 לינק ישיר 

xibolaiyu כתב:

...

:-)

אבל נראה לי שפרזנט רמז על התשובה לכך. גם אם מקבלים את הגישה האמרג'ניסטית, עצם זאת שהתודעה (הנפרדת, הנפרדת) מופיעה בעולם של סיבוכיות פיזיקלית-ביולוגית, בו אפשר להתלבט בין אמרג'ניסיות לרדוקטיביות - היא זאת המאפשרת את התמהיל הנכון בין אינדיקציה לקיומו של אדושם צבקות, לבין חוסר ודאות לגבי הכרחיות קיומו, דבר המאפשר את הבחירה החופשית. למעשה, עצם דיוקו של התמהיל - הוא הוא האינדיקציה המושלמת לקיומו של אדושם צבקות, כמובן שרק עבור אלה בעלי הראיה הנכוחה (= אלה המכירים בכך).

זאת הגאונות הגדולה של התחום הזה. היות שאין לאף רעיון בו השלכה שאפשר לבדוק, כל אחד יכול לטעון מה שבא לו. תוך כדי כתיבת ההודעה, לדוגמה, המצאתי מושג חשוב ועמוק הנקרא
Strict-Displacement Permutation Reductive Materialism
בתפיסה זו, התודעה אכן בלתי נפרדת מהמוח - אבל ממוחו של אדם אחר. אפקטיבית, אין שום דבר מדיד שיאשש או יפריך קשקוש זה.

ונאמר אמן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/5/2012 22:55 לינק ישיר 

שלום וברכה לכל משתתפי האשכול המרתק,

לצערי גיליתי רק היום את האשכול (אני חדש בפורום), לאחר שהוא כבר התדרדר לשלב העקיצות וחוסר העניניות – מקוה שאמצא לי חבר שהנושא מענין אותו  לבירור אמת – אין לי ענין בעימותי סרק.

קילורין כתב:

השאלה: האם צופה אינליגנטי שמסוגל להבין את היקום ולהשתמש בו, זה דבר שהוא בעל משמעות מוחלטת ליקום, ואם הוא לא היה נוצר, הייתי מצפה (מבחינת הצדק הפילוסופי) שיווצר, ואם הוא אכן נוצר, סימן שיש מי שדואג לכך שהצדק יצא לפועל, או שאין לכך שום משמעות אלא מנקודת מבט אנושית בלבד, לפי דרך ההתסכלות שהתרגלנו אליה, שדברים צריכים משמעות כלפינו.

דיון ונתוח

"בעל משמעות מוחלטת ליקום" מה הפירוש "משמעות מוחלטת" האם אתה מתכוין שלחומר יש משמעות עצמית 'לעצמו של החומר'? תסכים איתי שמשמעות זה משהו שיש אפשרות לדבר עליו רק ביחס ל'בעל תודעה'. ולחומר ככל הידוע אין תודעה.

א"כ אז השאלה היא מי הוא 'בעל התודעה' שכלפיו אתה מיחס משמעות?

היות שהשאלה שלך הינה (מנקודת מבט של) "טרם ברוא אלוקים אדם על הארץ" א"כ אתה ודאי מתכוין ליוצר. הייתי מנסח א"כ את שאלתך כך:

בהנחה שיש יוצר בעל מודעות שיצר את העולם, האם יהיה זה נכון לקבוע שעולם בלי אדם הינו חסר משמעות, כך שמתבקש [מבחינת שאלוקים אינו עושה דברים חסרי משמעות –לא מבחינת 'צדק פילוסופי'] שאלוקים ייברא אדם?

דומני שבניסוח הזה אנחנו נחשפים לכמה קשיים וליומרה הבעיתית שבה ביחס לתפיסתנו את אלוקים. כדלהלן,

1.      ההנחה המובלעת ביסוד שאלתך היא שיש אלוקים בעל תודעה. שזה בעצם הנחת המבוקש. – מנקודת מבט אתיאיסטית אין בכלל 'בעיה' עם עולם חסר משמעות ולא 'מתבקש' שיווצר אדם.

או בניסוח אחר. הטיעון שלך אומר רק שקיומו של אדם בעל תודעה הינו תנאי הכרחי לקיומו של אלוקים כ'בורא', כי בלי זה אין משמעות ליצירת היקום אך זה אינו מהוה הוכחה שאכן יש אלוקים.

2.      מנין לנו מהם מושגי המשמעות המתבקשות שיהיו לאלוקים?

(אין טעם בשלב הזה של החקירה לערב את ד' הרמב"ן בסוף פר' בא "אין לעליון חפץ". מה עוד שגם רמב"ן אינו טוען ש'מתבקש' מהעליון שיהיה לו חפץ בתחתונים כדי שיהיה אדם בעל הכרה שיודה לו).

3.      "צופה אינטליגנטי" מהווה משמעות לכל היקום. מה המשמעות שיש בעצם 'אפשרות הצפיה והשימוש' בעולם? האם אתה מכליל גם את הגלקסיות הרחוקות מרחקי שנות אור?

4.      מה ההבדל בין 2 השאלות (השאלה השניה לקמן)? האם התכונת –בשאלה הראשונה להוכיח אפריורית ובשניה לסטטיסטי (או שגם בשאלה זו התכונת לסטטיסטיקה, א"כ אז מה ההבדל בין השאלה הראשונה לשניה?) 

וכו' עוד הרבה שאלות, מסוג זה.

עתה לשאלתך השנייה: האם עצם זה שחוקי הטבע הצליחו להביא [אבולוציה או ערכי הקבועים?] לתוצאה כ"כ יחודית מבחינת השונות שלה משאר היקום (חי, מתנועע מעצמו, מבין, מתקשר וכו' לעומת שאר היקום שהוא חומר מת) אין זה ראיה מספקת לכך שהם תוכננו לכך, שכן כאשר אקראיות מביאה למספר עצום של תוצאות בעלות מאפינים זהים, ואח"כ מגיעה תוצאה בעלת מאפיין יחודי מובהק (כמו 444444 בהגרלת הלוטו), מניחים שתוצאה זו אינה במקרה.

בתאריך -22/4/2012 11:52 כתבת: אומר נתן אביעזר דבר מעניין: לאתאיסט זה לא אומר דבר, כי כמו שלקיפוד יש קוצים כך לאדם יש תבונה והכרה. עוד תוצר אקראי של נסיבות מקריות. אבל למאמין (נאמר מסיבות אחרות) שלעולם יש יוצר, הדבר הזה נותן חיזוק לאמונתו, כי אם לעולם יש יוצר מסתבר שהיתה לו סיבה ליצור, ורצון שיכירו ביצירתו, והתוצאה המתבקשת היא שאמור להיווצר איזה יצור בעל הכרה. והנה מבין אינספור אפשרויות שיכלו הנסיבות להתגלגל בלי להביא לתוצאה המבוקשת, עלתה התוצאה המבוקשת. ולכן זה דומה לאדם שמנבא מראש את התוצאה שתעלה בלוטו ולא לתוצאה אקראית.

כתבת שאתה רואה 'בחיים' (1)יצירה ייחודית מבחינת השונות של 'חיים' לעומת היקום הדומם "מאפיין ייחודי כמו 4444 בהגרלת לוטו" (2) שלאדם כ'בעל הכרה' יש משמעות ייחודית. [משמעות כפולה, לאדם ביחס לבורא. ולאדם ביחס ליקום]

[בהמשך אתה טוען, שכשיש גורל והמספר הזוכה הינו המספר שיש בו משמעות ו\או ייחודיות, יהיה זה יותר הגיוני מבחינה אפריורית להתיחס 'לגורל' שיש כאן 'יד מכונת'.]

אני רוצה לנסות לנתח את מהות המשמעות, מה הן התכונות בעלות המשמעות, ומדוע האתיאיסט לא רואה את המשמעות אותה רואה המאמין. ובהמשך איך משמעות מובילה להגיון ה'יד מכונת' שבגורל.

לדעתי נתן אביעזר טעה (בהנחה שצוטט כראוי), אין הבדל בין אתיאיסט למאמין בעצם ההתיחסות למודעות והכרה כבעל משמעות. אדרבה, ניתן להוכיח שרוב רובו של העולם מתיחס אל בעל הכרה (=לאיש ולאנושות) כבעל משמעות [למרות הקושי העצום להגדיר זאת]. ההוכחות לכך הן ראשית מן המוסר. רוב העולם מכיר שלבעל הכרה יש "זכויות וחובות" כמו"כ ניתן להוכיח את זה מהתחום הפסיכולוגי (להתיחסות של אדם לזולתו יש משמעות נפשית. אהבה שנאה קנאה מעמדות וכו'). בנוסף דומני שנסכים גם שהאדם מוצא שליקום משמעות כלפיו.

טעה פרופ' אביעזר ובלבל בין 'משמעות' ל'משמעות בעיני היוצר' =האדם כמטרה ליוצר. (אגב,ההבדל הינו תהומי. המאמין שמאמין שלחייו משמעות מבחינת היוצר –"הוא ברא אותי ורוצה בי" מרגיש שלחיים משמעות נצחית_אלוקית ומכאן גם שלערכי המוסר מחויבות 'אמיתית' –"האדם זכאי כי אלוקים נתן לו" לעומתו האתיאיסט שאינו מאמין ביוצר בורא העולם, מתיחס לכן אל האדם כ'יצור אקראי')

האתיאיסט מכיר בערכו של האדם, ומתנהג במוסריות. אך אינו מכיר במשמעות האלוקית מכיון שהוא אינו מאמין. פשוט.

השאלה שלי היא איזו משמעות נצרכת בשביל ההוכחה שלך? אם אתה זקוק ל'משמעות האלוקית' אז ההוכחה מחזיקה בזנב של עצמה. (מגוחך במיוחד האמירה שההוכחה הינה הוכחה למאמינים. "לאתאיסט זה לא אומר דבר, כמו שלקיפוד יש קוצים..." אם אני כבר מאמין אז מדוע לי הוכחות?)

לדעתי, די במשמעות האתאיסטית ע"מ להתיחס אל יצירת האדם משמעות ייחודית ובעלת משמעות כלפי העולם.

[אולי ניתן להציל את ההוכחה גם מכיון ה'משמעות האלוקית' כך שבהניח שיש אלוקים אזי היה משמעות. והנה אכן יש את ה?????

[כהערת אגב ברצוני להתיחס לביקורתו של רציוסקפטי ב-21/5/2012 23:23

"הטיעון האנתרופי אינו יכול ללכת בקנה אחד עם דואליזם קרטזיאני, הטוען שהנשמה אינה תלויה בגוף, ... לפי זה, כל הסיבוכיות הפיזית של העולם שמאפשרת את הסיבוכיות של הביולוגיה אינה מקדמת את התבוניוּת. היו יכולות להסתובב נשמות עם אותה התבוניות, ללא גוף...
הטיעון מתבסס על ההנחה שהסיבוכיות הפיזיקלית-ביולוגית הכרחית לקיומה של תבוניות. כלומר, פיזיקליזם/מטריאליזם נפשי"

לדעתי טעה טעות יסודית. ראשית אדרבה, אם הנשמה\הדבר החושב הוא נפרד מהגוף, א"כ הרי לך הוכחה ניצחת על הרצון העליון ליצור בעל הכרה- זאת לא תוצאה אקראית של תרכובת כימית ביולוגית. אלא יצירה חדשה ומיוחדת!. שנית, הנפש –למרות היותה נפרדת מהגוף נמצאת באינטראקציה עם מצבים פיזיקליים. ויש השפעה של הגוף על הנפש ולהיפך. ("ומפליא לעשות" שמחבר נפש וגוף") כמו שתיית אלכוהול נטילת תרופת או מאורעות שהאדם עובר. למשל אדם נוגע בכיריים חמים (אירוע פיזיקלי) שגורם כאב (אירוע נפשי) וגורם לה לזעוק (פיזיקלי). זה גורם לתחושה של פחד ולרצון להגן ולטפל (נפשי). בולע תרופה (פיזיקלי) נרגע (נפשי); כך שבהחלט המורכבות הפיזית היא המאפשרת את האינטראקציה עם הנפש.]

עכשיו צריך להסביר מדוע נכון להתיחס באירוע עם מאפייני סטטיסטיים לאפשרות בעלת המשמעות כשל 'יד מכונת'?

ז.א. שמבחינת השכל הישר [או האינטואיציה?] שלנו אנחנו מעלים על דעתנו [חווים?] כאילו אנחנו עומדים 'בטרום הגורל' והאפשרות בעלת המשמעות נצבעת בצבע ייחודי, כאילו מסומנת–מראש! ולכן כשהיא 'נבחרה' אנחנו רואים בכך 'יד מכונת'.

נתתי לך תיאור ספונטני שלי. עדיין צריך להגדיר ולבחון אותו האם זה תקף.

ניסוח לוגי – ניסוי ראשוני. (לא למדתי לוגיקה). נא הערות והצעות שיפור.

ניסוח 1

a.      בעולם יש מציאויות בעלות משמעות. 'מורכבות ייחודית' [=משמעות מצומצמת\פנימית תכליתית, כמו שמכונית נתפסת כמשמש לנסיעה] ומשמעות פילוסופית ערכית [=תודעה, נפש, בחירה].

b.      לכל 'תופעה' יש 'גורם התופעה'. [או אין תופעה בלי גורם].
[לדוגמה; לאלומת אור (תופעה)– יש מקור אור. לרעש (תופעה) –יש את היוצר של הרעש. או בדומה לכך חוק הגרביטציה, אנחנו מזהים 'תופעה' שכל מסה נמשכת למסה, אנחנו מסיקים שיש 'גורם' חוק גראביטציוני נסתר ובלתי נראה.]

c.      משמעות היא 'תופעה' (אולי –תופעה של התודעה).

d.      (מסקנה)- משמעות מוכיחה על קיומו של בעל תודעה כגורם.

ניסוח 2

a.       בעולם יש הרבה 'מכשירים' ו'מערכות משולבות' מורכבות ודווקאניות.

b.      המורכבות שבמכשירים יוצרת תוצר (בעל אופי) יעודי-תכליתי. (אולי - 'תוצר חדש ומתוחכם')

c.       האפשרות התכליתית שונה מהותית מהאפשרויות האחרות. [ובמילא ייחודית]

d.      בבחינה הסטטיסטית לאפשרות בעלת המשמעות (חוקים, ערכי קבועים) יחס של נבחר מראש.

e.      התוצר הייעודי הינו אפשרות 1/XXXXX .

f.        (מסקנה)- המציאות של (A) שנבחרה מתוך (E)מוכיח 'יד 'מכונת' לבחור את המהותי ע"פ שאר האפשרויות.

ניסוח 3 (הטיעון של מיכי ע"פ ערעורו של ידעיה בדרשי על העדר התפלגות ותיחום)

1.      בעולם יש הרבה 'מכשירים' ו'מערכות משולבות' מורכבות ודווקאניות. שמתקיימים כתוצר וכתוצאה של ערכי קבועים וחוקי טבע ייחודיים.(המדובר על חוקי הטבע היסודיים והראשונים)

2.      המורכבות שבמכשירים יוצרת תוצר (בעל אופי) יעודי-תכליתי. (אולי 'תוצר חדש ומתוחכם')

3.      [- האפשרות התכליתית שונה מהותית מהאפשרויות האחרות.]

4.      ע"פ 'עקרון הטעם המספיק' למציאות משמעותית ומיוחדת יש סיבה שמצדיקה את קיומו בצורתו הייחודית. (=הגדרה לא מוצלחת כ"כ).

5.      (מסקנה) – מתחייב שיש סיבה (שאינו חוק מכניסטי) שקודמת לחוקי הטבע, אשר חוקי הטבע הם תוצר של סיבה זו.  

יש הרבה שאלות שצריך לבדוק בנוסחה (הן בהנחותיו והן בתקפות ההסק), נשאיר לשלב ב'. קודם ננסה להגדיר את זה יותר. אח"כ נמשיך.   

מקווה שעזרתי אשמח לתגובה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > כיצד מוכיח העקרון האנתרופי את הבורא
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 9 10 11 לדף הבא סך הכל 11 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.