| נשלח ב-19/4/2012 23:23 |
|
| |
שמיעת שירים בספירת העומר - דיון
העתקתי את הדיון מפורום גרסטנר לכאן:
נשלח ב-19/4/2012 14:36 | |
|
|
יש דעה שפוסקת שוואקלי אסור לשמוע בספירה מבחינה הלכתית (כי אסור לשמוע כלי זמר, וכיום מערכות סטריאו, אייפודס וכו' הם סוג של כלי זמר) אני למשל לא שומעת וואקלי בכלל בספירת העומר.
| | | | | |
| annete כתב: |  | | יש דעה שפוסקת שוואקלי אסור לשמוע בספירה מבחינה הלכתית (כי אסור לשמוע כלי זמר, וכיום מערכות סטריאו, אייפודס וכו' הם סוג של כלי זמר) |
| לפי הדעה הזאת אסור גם לשמוע הרצאות וכד' כי אם מערכת סטריאו היא כלי זמר, לא משנה מה שומעים דרכה (הכל שם מורכב מאותות חשמליים...)
| | | | | |
מישהו פעם אמר לי שלא קרה לו בחיים מקרה שהגיע לנחם בבית אבלים ושמע מוזיקה ווקאלית ברקע
תוקן על ידי סטריאו ב- 19/04/2012 17:22:12
| | | | | |
א. זה לא לגמרי 'הלכה' לא לשמוע שירים בספירת העומר (בשונה מבין המצרים) זה משהו כמו 'ראוי להחמיר' או מנהג שכולם נוהגים וחייבים לנהוג.
ב. הצד לאסור שירה ווקאלית היא לא מחמת שהטייפ הוא כלי, אלא בגלל שיש אומרים שאף שירה בפה אסורה, בפרט אם היא מביאה לידי שמחה.
ג. לגבי אבלים: א. נראה לי שלאבל בשבעה ימים אסור אפילו שירה בפה.
ב. אין מה להשוות (הלכתית ורגשית) בין אבל לספירת עומר (עיין אות א, תרתי משמע ....)
ג. אחרי השבעה רוב האבלים שומעים ווקאלי, אם כבר, הייתי משווה ספירת העומר לכל שנת האבל.
| | | | | נשלח ב-19/4/2012 19:49 | |
| |
| עטT כתב: |  | | ב. הצד לאסור שירה ווקאלית היא לא מחמת שהטייפ הוא כלי, אלא בגלל שיש אומרים שאף שירה בפה אסורה, בפרט אם היא מביאה לידי שמחה.. |
| אני ממש לא מבין את הצד הזה , כי עם כך גם אסור לי לאכול גלידה כי גם גלידה מביאה אותי לידי שמחה ומשהו אחר עם הבעיה זה השמחה יוצא מכאן שעם אני שומע שיר עם תזמורת אסור לי לשמוע , כי זה מביא אותי לידי שמחה.אבל עם זה שיר מעציב למשל של השואה שיש כאלה שזה גורם להם לבכות . אז כן מותר לשמוע ? הרי אין פה בעיה של שמחה !
תוקן על ידי סטריאו ב- 19/04/2012 19:49:38
| | | | | |
יש שתלו הדבר בשמחה, והתירו שירים עצובים, ויש שתלו הדבר בכלי נגינה והתירו ווקאלי.
ויש שאסרו גם וגם......
| | | | | |
עוד יש להזכיר כאן, שאין גדרים ברורים בעניין הזה כיוון שהאיסור לא מוזכר בהלכה,אלא רק מהדור הקודם.
(לפני זה, אף אחד לא היה שומע שירים בסתם יום חול, אפילו פטיפון לא היה דבר שמצוי .......)
| | | | | |
אולי אסור רק שירה שגורמת לשמחה.
אין איסור לשמוח, רק בתשעה באב יש איסור לשמוח, בשאר ימות האבל ממעטים בשמחה או נוהגים מנהגי אבלות.
| | | | |  | | |
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:28:45
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:37:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2012 23:24 |
|
| |
|
ככל הידוע לי, הדברים שכתבת למעלה לא מדוייקים דיים.
אני הולכת לחקור את הנושא כראוי.... :) 
| | | | | |
מה לא מדוייק??
תחקרי את העניין ותחזרי עם תשובה !
----
האשכול הזה מס' 2 בהכי נצפים:
| האשכולות הכי נצפים בשעה האחרונה |
| | |
| | | | | |
חבר'ה ההלכה פשוטה וניתן לראות זאת בשו''ע כל האיסור הוא לשמועכלי נגינה לכן אדרבה יש רבנים רבים המתירים לשמוע מוזיקה מוקלטת מכיון שזה לא הקול של הכלי נגינה אלא צליל אלקטרוני ובדיוק כמו שלא ניתן לצאת ידי חובת קריאת מגילה דרך רמקול או פאלפון כי המצווה לשמוע את קול הקורא ולא את קול הצלילים המכניים הבוקעים מהרמקול עקב הדיבור של הקורא על כן דיסקים רגילים"יש רבנים לא מעטים (ולא סתם רבנים מובר ברבנים רצינים) שמתירים דיסקים וואקלים:אין שום מקום כלל וכלל לאסור כי אם כן נאסור כנ''ל גם גלידה המביאה לידי שמחה תהיה אסורה (וזה לא דבר ישן והגלידה דבר חדש כי צליל מכני זה דבר די חדש....)
| | | | | |
אבל בכל מקרה כל אחד יעשה כמו שהרב שלו אומר לו
תוקן על ידי מביןביותר ב- 19/04/2012 21:07:35
| | | | | |
| מביןביותר כתב: |  | | חבר'ה ההלכה פשוטה וניתן לראות זאת בשו''ע כל האיסור הוא לשמועכלי נגינה |
|
אפשר לדעת איפה השו"ע הזה ???????????
| | | | | |
| מביןביותר כתב: |  | חבר'ה ההלכה פשוטה וניתן לראות זאת בשו''ע כל האיסור הוא לשמועכלי נגינה לכן אדרבה יש רבנים רבים המתירים לשמוע מוזיקה מוקלטת מכיון שזה לא הקול של הכלי נגינה אלא צליל אלקטרוני ובדיוק כמו שלא ניתן לצאת ידי חובת קריאת מגילה דרך רמקול או פאלפון כי המצווה לשמוע את קול הקורא ולא את קול הצלילים המכניים הבוקעים מהרמקול עקב הדיבור של הקורא על כן דיסקים רגילים"יש רבנים לא מעטים (ולא סתם רבנים מובר ברבנים רצינים) שמתירים דיסקים וואקלים:אין שום מקום כלל וכלל לאסור כי אם כן נאסור כנ''ל גם גלידה המביאה לידי שמחה תהיה אסורה (וזה לא דבר ישן והגלידה דבר חדש כי צליל מכני זה דבר די חדש....) |
|
סליחה על הבוטות, אבל זה קשקוש גמור מתחילתו ועד סופו! היום, עם האיכות שיש לרקורדרים ואמצעי ההקלטה באולפנים, מוזיקה מוקלטת נשמעת טוב יותר מתזמורת שתשמע מולך ולפעמים אפילו אפשר להנות ממנה יותר.
| | | | | נשלח ב-19/4/2012 21:50 | |
| |
לעט-אתה אכן צודק זה לא נאמר בשו''ע ואין לכךשום מקור המקום היחיד שבו אני ראיתי זה בשו''ת יביע אומר אבל את הדיון הזה שמעתי לגבי ענין אחר והוא 'תקף' גם לפה לוויספר-אני יסביר קצת את הקישקוש שלי ע''מ שיהי יותר מובן יש בהלכה ענין של 'גדר' אז כאן מה שנאסר זה רק גדר של כלי זמרה ולא קולות מכניים ולדוגמא(קצת קיצוני אבל בכ''ז דוגמא)ברור וידוע אסור לאכול דם אבל אם אדם הצליח להכין מתכונת כשרה שטעמה הוא כטעם הדם ואף יותר משובח ממנו הרי אין בזה שום בעיה(היתה חברה גדולה של משקאות בארצה''ב שהוציאה משקה בטעם של דבר אחר וקיבלה הכשר די טוב..)בגלל שאין לזה גדר של דם ולא משנה הטעם, האיכות וכו' אלא זה כשר כי זה לא דם!כנ''ל פה לא משנה מה איכות המוזיקה כל עוד שזה לא כלי שיר בלי הפסק מכני אין לזה גדר של כלי שיר וממילא לא דיברו על זה
תוקן על ידי מביןביותר ב- 19/04/2012 21:53:01
| | | | | |
מצטערת מאד לומר לך, מעייון קצר שהספקתי לעשות בנושא בדקות האחרונות, יש יותר צדדים להקל במנהגים אחרים הנוהגים בעומר (כמו שמקובל לא לקנות דברים חדשים וכד'), אבל במוזיקה, חתונה ותספורת לגברים -לא ולא!
העניין של הגדר לא קשור לכאן בכלל. תביא מקורות לדברים שלך ונעיין בדבר. (לא לזלזל באינטלגנציה העיונית שלי בהלכות! הציעו לי פעם לכתוב ספר הסברים לנשים P: )
| | | | | |
[quote]יש דעה שפוסקת שוואקלי אסור לשמוע בספירה מבחינה הלכתית (כי אסור לשמוע כלי זמר, וכיום מערכות סטריאו, אייפודס וכו' הם סוג של כלי זמר) לפי הדעה הזאת אסור גם לשמוע הרצאות וכד' כי אם מערכת סטריאו היא כלי זמר, לא משנה מה שומעים דרכה (הכל שם מורכב מאותות חשמליים...)[/quote] לפי הדעה הזאת מותר לשמוע הרצאות וכד'... כי הרצאות זה לא זמר, אפילו שמושמעות בכלי זמר. כמו שלשמוע צלילים (לא שיר או מנגינה) מכלי זמר אמיתי מותר. כל העיניין הוא שאסור לשמוע שירת כלי זמר, לא?
תוקן על ידי annete ב- 19/04/2012 22:24:39
| | | | | |
טעות! טעות! טעות!
מערכת סטריאו לא נחשבת כלי זמר. אפשר להשמיע בו גם צלילי חיות :) יש בעיה לשמוע אפילו פרקי תהילים או הרצאות שיש מוזיקה ברקע! האיסור הוא לשמוע כלי נגינה מכל סוג, בין מוקלט ובין 'חי'. נגינה בפה בלבד מותרת. מה זה נקרה לשמוע צלילים? לקחת חליל ולנגן בו כמו ילד בן 3?
| | | | | |
| whisper_s כתב: |  | מצטערת מאד לומר לך, מעייון קצר שהספקתי לעשות בנושא בדקות האחרונות, יש יותר צדדים להקל במנהגים אחרים הנוהגים בעומר (כמו שמקובל לא לקנות דברים חדשים וכד'), אבל במוזיקה, חתונה ותספורת לגברים -לא ולא! |
|
אהמ........
סתם לחידודא, מי אמר בכלל שאסור לשמוע שירים ???
-----
מבין ביותר, השאלה אם הגדר זה כלי זמר בדוקא או קול של כלי זמר ודו"ק.
הבעיה העיקרית בהלכה הזאת,היא שהיא כלל לא הלכה, ולכן אי אפשר לדעת את הגדרים שלה
(למשל: ממתי אסור לשמוע ?? חול המועד? איסרו חג ? מימונה ? אף אחד לא מתייחס לזה,ושו"ע אין ......)
ראשוני המזכירים את העניין הם האגרות משה והיביע אומר.
ושניהם אומרים משהו בנוסח של: בעיקרון אסור לשמוע כל השנה,רק שמקילים, אז לפחות צריך להחמיר בימים אלה (האגרות משה מזכיר את זה רק בתשובה לשאלה על כל השנה)
ואפילו הגר"ע יוסף לא מצא לכתוב איזה 'וכן כתב' (חוץ מהאגרות משה דלעיל ואולי עוד אחרון מהדור הזה או שלפניו)
נ.ב.- חקרתי את העניין פעם די לעומק
| | | | | |
| whisper_s כתב: |  | האיסור הוא לשמוע כלי נגינה מכל סוג, בין מוקלט ובין 'חי'. נגינה בפה בלבד מותרת.
|
|
צודקת בהנ''ל!
שירה בפה בלבד, שמוקלטת באולפן ומעובדת ומושמעת במערכת כלשהיא. נחשבת כשירת כלי זמר - לפי אחת הדעות.
מה הטעות טעות טעות?
| | | | | |
| עטT כתב: |  | | מצטערת מאד לומר לך, מעייון קצר שהספקתי לעשות בנושא בדקות האחרונות, יש יותר צדדים להקל במנהגים אחרים הנוהגים בעומר (כמו שמקובל לא לקנות דברים חדשים וכד'), אבל במוזיקה, חתונה ותספורת לגברים -לא ולא! אהמ........סתם לחידודא, מי אמר בכלל שאסור לשמוע שירים ???-----מבין ביותר, השאלה אם הגדר זה כלי זמר בדוקא או קול של כלי זמר ודו"ק.הבעיה העיקרית בהלכה הזאת,היא שהיא כלל לא הלכה, ולכן אי אפשר לדעת את הגדרים שלה(למשל: ממתי אסור לשמוע ?? חול המועד? איסרו חג ? מימונה ? אף אחד לא מתייחס לזה,ושו"ע אין ......)ראשוני המזכירים את העניין הם האגרות משה והיביע אומר.ושניהם אומרים משהו בנוסח של: בעיקרון אסור לשמוע כל השנה,רק שמקילים, אז לפחות צריך להחמיר בימים אלה (האגרות משה מזכיר את זה רק בתשובה לשאלה על כל השנה)ואפילו הגר"ע יוסף לא מצא לכתוב איזה 'וכן כתב' (חוץ מהאגרות משה דלעיל ואולי עוד אחרון מהדור הזה או שלפניו)נ.ב.- חקרתי את העניין פעם די לעומק |
|
אוקיי תקשיבו אני לא הפרחתי דברים באויר בסה''כ חזרתי על מה ששמעתי מהרב של הקהיל שלי כל אחד שינהג לפי הרב שלו (למרות שעל פניו דבריך נראים נכונים והגיונים בכ''ז אני נוהג לפי הרב שלי)
| | | | | |
| whisper_s כתב: |  | יש בעיה לשמוע אפילו פרקי תהילים או הרצאות שיש מוזיקה ברקע!
|
|
אני לא כזה בטוח, יכול להיות שבזה יהיה מותר, כי זה רק ברקע, ולא העיקר.
מצאתי באתר הידברות תשובה בנושא שכתבתי לעיל:
שלום! רציתי לשאול האם יש איסור לשמוע שירים בספירת העומר או שזהו רק מנהג (אם אפשר בכל מקרה להביא מקורות)
שלום וברכה כנראה שזה מנהג ישראל שפשט מאוד, ונובע מהדין שלא להשתתף במחולות בימים אלו. וכך כותבים האחרונים כולם, ואעתיק מדברי רבה של ירושלים זצ''ל בספר שו''ת מנחת יצחק (חלק א סימן קיא): ''הנה זה אין ספק דהמנהג שלא להתענג מכלי זמר בימי הספירה, וגדול כח המנהג, עד די''ל דנוגע באיסור דאורייתא דהוי כמו נדר, כמ''ש החתם סופר (ביו''ד סי' ק''ז) שמקבל עליו לעשות מצוה, הוי מן התורה, כדכתיב מפיך זו צדקה, וגם קבלת האבות מחייב את הבנים, עיי''ש, ועל כן אף אם יהיה מנהג זה של איסור כלי זמר בימי הספירה, רק תוספת חומרא, על המבואר בשולחן ערוך (בסי' תצ''ג), די לנו, שלא להתיר מטעם הנ''ל. אמנם באמת, כבר הובא מנהג זה, בכתבי הדעת קדושים (הביאו בהגהות מהרש''ם הנדפס בס' אורחת חיים סי' תצ''ג) לענין נשואין בל''ג בעומר, שכתב שיש להקדים, ולעשות גם הסעודה ביום ל''ג, ושלא לעשות ריקודים וכלי זמר בליל ל''ד עיי''ש, הרי אף בנשואין, וכשהתחיל בהיתר בל''ג בעומר, דעתו להחמיר, וכל שכן בשל רשות. ולדעתי הוי איסור כלי זמר, בכלל המבואר במגן אברהם (סי' תצ''ג סק''א), דכתב דאסור לעשות ריקודין ומחולות, בימי הספירה, ואף שלא הזכיר כלי זמר, מ''מ כלי זמר הוי כל שכן, דהוי שמחה יתירה, מריקודין ומחולות. עד כאן. הטעם הנכון למה שלא נכתב זה בפירוש לאסור שמיעת כלי זמר בימי ספירת העומר, הוא מכיון שמעיקר הדין אסור לשמוע כלי זמר לשם תענוג בכל ימות השנה עקב חורבן בית המקדש, אם לא לשם מצוה, ואף שנהגו להקל בזה, על סמך יסודות הלכתיים, לחלק בין טייפ לכלי זמר עצמם, מ''מ נשאר המנהג בימי הספירה להתנזר מזה. בהצלחה - מנשה ישראל ועוד שם:
שו"ת יחווה דעת חלק ו סימן לד בסיכום: אף על פי שמותר מעיקר הדין לשמוע בשאר ימות השנה דרך הרדיו ורשם - קול שירי קודש המלווים כלי נגינה, אבל בימי הספירה וכן בימי בין המצרים יש להימנע מלשומעם. ומכל מקום בשמחת מצוה כגון מילה, או פדיון הבן, או סיום מסכתא, או בר מצוה, מותר לשמוע שירי קודש המלווים בכלי נגינה, שכל שהיא שמחת מצוה יש להקל בדבר. ושירה בפה כשהיא דרך הודאה להשם יתברך, בלי כלי נגינה, מותרת אף בימים אלה, ומכל שכן שמותר להשמיע נעימה בתפלה, או בשעה שעוסק בתורה, וכל שכן בשבתות שבתוך ימי הספירה או ימי בין המצרים, ואין להחמיר בזה כלל.
| | | |
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:40:23
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:42:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2012 23:25 |
|
| |
|
סתם ככה, מאיפה הבאתם כלכך הרבה דעות מה נקרא/לא נקרא כלי זמר, אם אין כמעט ספרים שמדברים על האיסור??
(סתם ככה, משום מה מקפידים על האיסור הזה הרבה מאיסורים הרבה יותר חמורים, וכבר שמענו על כאלה שבספירת העומר לא שומעים שירים חילונים/נשים/שירי עגבים, כי אסור לשמוע שירים בספירת העומר ......)
| | | | | |
| whisper_s כתב: |  | יש בעיה לשמוע אפילו פרקי תהילים או הרצאות שיש מוזיקה ברקע!
|
|
יש כאן איזה רב מהידברות שחולק עלייך:
| | | | | |
וואו איזה "ריתחא דאורייתא"
אשריכם אשריכם אשריכם ישראל !!!
| | | | |  | |
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:39:07
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2012 23:34 |
|
| |
|
| עטT כתב: |  | יש בעיה לשמוע אפילו פרקי תהילים או הרצאות שיש מוזיקה ברקע!
אני לא כזה בטוח, יכול להיות שבזה יהיה מותר, כי זה רק ברקע, ולא העיקר.
לא אמרתי את זה על דעתי, אלא לפי תשובה שקראתי.
מצאתי באתר הידברות תשובה בנושא שכתבתי לעיל:
אל תביא לי תשובות מהדברות. הרבה פעמים התשובות שם בדיעבד בהתאם לקהל היעד.
שו"ת יחווה דעת חלק ו סימן לד בסיכום: אף על פי שמותר מעיקר הדין לשמוע בשאר ימות השנה דרך הרדיו ורשם - קול שירי קודש המלווים כלי נגינה, אבל בימי הספירה וכן בימי בין המצרים יש להימנע מלשומעם. ומכל מקום בשמחת מצוה כגון מילה, או פדיון הבן, או סיום מסכתא, או בר מצוה, מותר לשמוע שירי קודש המלווים בכלי נגינה, שכל שהיא שמחת מצוה יש להקל בדבר. ושירה בפה כשהיא דרך הודאה להשם יתברך, בלי כלי נגינה, מותרת אף בימים אלה, ומכל שכן שמותר להשמיע נעימה בתפלה, או בשעה שעוסק בתורה, וכל שכן בשבתות שבתוך ימי הספירה או ימי בין המצרים, ואין להחמיר בזה כלל. סימון ראשון: נתון למחלוקת.
סימון שני: הכוונה היא לנעימה בפה, כן? אחרת למה כותב 'וכל שכן בשבתות' ?
|
|
| | | | | |
הבאתי את זה בתור מקורות איפה כתוב שאסור, זה ציטוטים מספרים ידועים וחשובים.
ברור שבפה, אלא מה ?
| | | | |  | |
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:35:22
תוקן על ידי עטT ב- 19/04/2012 23:38:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/4/2012 23:55 |
|
| |
מישהו יכול לענות לי חד משמעי ?
האם מותר לשמוע מוזיקה עם כלים בגלל שזה כלי נגינה או בגלל שזה משמח ?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 00:08 |
|
| |
אתה מתכוון, אם אסור ........
נראה לי שאסור לשמוע כלי נגינה כי זה משמח ........
תוקן על ידי עטT ב- 20/04/2012 00:09:54
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 00:23 |
|
| |
דיון פורה.יפה לכולם על הבקיאות. בעקרון,מנהג בישראל,דין הוא.ולכן,גם אם זה לא כתוב מפורשות בשו"ע,זה כמו הלכה. אני ראיתי בעבר,בספר "פסקי תשובות",שאסור לשמוע מוזיקה ווקאלית.ואפי' אם אדם מקליט את עצמו. אלו החמרות.וידוע שכל המחמיר,תבוא עליו ברכה. ובוודאי,שבמקום צורך גדול,יש הרבה שמתירים. בסופו של ענין,שכל אחד ינהג כפי שהורו לו רבותיו ואבותיו...
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 00:23 |
|
| |
גם ווקאלי משמח .
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 00:43 |
|
| |
חכמים גזרו לא לשמוע כלי זמר, אנחנו לא מוסיפים על גזירתם, וכמו שאמרת, אם כן גם לא נאכל גלידה.
ככה כתב ידידינו פסנתר כנף בחסידיסק בשם הרב אברהם יוסף:
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 01:31 |
|
| |
אז זהו, שהרב אברהם יוסף לא ענה לו על מוזיקה משמחת, אלא על מוזיקה ווקאלית.
האיסור הבסיסי מתחיל מכך שאסור לרקוד ולחולל. אם 'אהבת ישראל' בביצוע הווקאלי של y-studs מסוגל להקים אותי על הרגלים (תאורתית  ), יתכן בהחלט שיש בכך בעיה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 10:32 |
|
| |
| whisper_s כתב: |  | האיסור הבסיסי מתחיל מכך שאסור לרקוד ולחולל.
|
|
ועם זה שיר שגורם לעצב ?
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 12:52 |
|
| |
אני לא מכירה שיר עצוב. יש שירים מרגשים, שירי התעוררות/התרוממות, אפילו שזה יכול להביא לשומע דמעות ואולי בכי ממש זה לא עצב! ואם יש כזה דבר - יש מישהו שרוצה לשמוע משהו שמעציב אותו?! או שמא כדי לקבל היתר, לא אכפת לך לקרוא לשיר 'עצוב' והעיקר שתוכל לשמוע את השיר?!
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 13:10 |
|
| |
| annete כתב: |  | אני לא מכירה שיר עצוב.
יש שירים מרגשים, שירי התעוררות/התרוממות,
אפילו שזה יכול להביא לשומע דמעות ואולי בכי ממש זה לא עצב!
ואם יש כזה דבר - יש מישהו שרוצה לשמוע משהו שמעציב אותו?!
או שמא כדי לקבל היתר, לא אכפת לך לקרוא לשיר 'עצוב' והעיקר שתוכל לשמוע את השיר?! |
|
אני מאד אוהב את השיר של ליפא על מוישי הולצברג, אין ספק בכלל שזה שיר עצוב ! ולא רק מהבחינה שזה יכול להביא דמעות .
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 13:48 |
|
| |
מאחר ונאסרו כלי נגינה, נאסרו שירים מכל סוג, בין עצוב ובין שמח.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 14:33 |
|
| |
| whisper_s כתב: |  | אז זהו, שהרב אברהם יוסף לא ענה לו על מוזיקה משמחת, אלא על מוזיקה ווקאלית.
האיסור הבסיסי מתחיל מכך שאסור לרקוד ולחולל. אם 'אהבת ישראל' בביצוע הווקאלי של y-studs מסוגל להקים אותי על הרגלים (תאורתית  ), יתכן בהחלט שיש בכך בעיה. |
|
אם אנחנו אומרים שלא אוסרים יותר ממה שחכמים אסרו, אז הם אסרו רק כלי נגינה, ולא שירים משמחים בפה.
אבל ראיתי שיש אוסרים שירים שמחים אף בפה.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/4/2012 15:54 |
|
| |
מתוך אתר ישיבה: ריקודים וכלי זמר כיוון שנהגו בימי הספירה שלא להרבות בשמחות יתירות, כתבו האחרונים שבכלל זה יש לאסור ריקודים ומחולות של רשות (מ"א תצג, א). וכן נהגו לאסור נגינה ושמיעת כלי זמר. למנהג הספרדים, אמנם ימי האבלות נמשכים עד ל"ד בעומר בבוקר, אלא שבל"ג בעומר, לכבוד הילולת רבי שמעון בר יוחאי, מותר לנגן ולרקוד. ואחר ל"ג בעומר נמשך האיסור בליל ל"ד בעומר, ומיד לאחר תחילת בוקר ל"ד בעומר נפסקים מנהגי האבלות. למנהג אשכנזים, האיסור נמשך עד סוף יום ל"ב לעומר, ומתחילת ליל ל"ג בעומר מותר לנגן ולרקוד ולשמוח לכבוד הילולת רבי שמעון בר יוחאי. ולאחר מכן המנהג הרווח בקרב יוצאי אשכנז להימנע עד חג השבועות מקיום שמחות גדולות, כגון ערבי ריקוד שמחים, אבל מותר לנגן ולשמוע כלי נגינה. וכן מותר לקיים חוג אירובי, שעיקר מגמתו התעמלות ולא ריקוד שמחה. 10 בחול המועד פסח נוהגים לנגן ולרקוד, מפני שמצווה לשמוח בחול המועד (מ"ב תקכט, טז; עיין פס"ת תצג, ו). אלא שנישואין אין עורכים בחול המועד, מפני שאין מערבים שמחה בשמחה (שו"ע או"ח תקמו, א). וכן אסרו חכמים להסתפר בחול המועד, כדי שיסתפרו לפני החג (שם תקלא, ב). מותר ליהודי שמתפרנס מנגינה לנגן במסיבות של גויים לצורך פרנסתו. וכן מותר ללמוד וללמד לנגן בימי הספירה, הואיל ואין בזה שמחה (ספ"כ יב, טז; וע' פס"ת תצג, ד). אבל תלמיד שממילא אינו רגיל ללמוד ברצף כל השנה, אם אפשר טוב שההפסקה תהיה בימי האבלות שבספירת העומר. ואם בכוונתו לעשות הפסקה אחת בשנה, עדיף שיעשה אותה בשלושת השבועות (ועיין להלן ח, ב). דיון נוסף באתר ישיבה(לא כל כך קשור אבל העניין מוזכר): חכמים תיקנו כמה מנהגי אבלות בימים שבין פסח לעצרת, בין חג הפסח לחג השבועות. ובשולחן-ערוך נאמר (אורח-חיים תצג, א): "נוהגים שלא לישא אשה בין פסח לעצרת עד ל"ג לעומר, מפני שבאותו זמן מתו תלמידי רבי עקיבא. אבל לארס ולקדש, מותר". והאחרונים כתבו: ומותר לעשות סעודת ארוסין אבל לעשות ריקודים ומחולות נהגו איסור, וכל-שכן ריקודין ומחולות של רשות, שודאי יש להיזהר. ועוד כתוב בשולחן-ערוך (סעיף ב): "נוהגים שלא להסתפר עד ל"ג לעומר, שאומרים שאז פסקו מלמות". ומה בדבר שמיעת שירים ומנגינות בלא ריקודים ומחולות, אלא שמיעה בלבד? בדברי רבותינו הראשונים והאחרונים לא נזכר שנהגו איסור. אולם בין חכמי דורנו, יש שכתבו שגם בזה יש לנהוג איסור.
ואכן בשנה הראשונה להקמת "ערוץ 7", התעוררה השאלה כיצד יש לנהוג, האם להמנע מלהשמיע שירים ומנגינות, הווי אומר, להפסיק את שדורי הערוץ בימי הספירה, - שכן תכניות השידורים מבוססות בעיקרן על מנגינות ושירים שבהם משולבים דברי מלל קצרים, - או מפני החשיבות של שידורי הערוץ, גם של הדברים הנאמרים בו וגם של סוג השירים המושמעים בו, - האם בגלל המסר הייחודי של הערוץ השונה מכל רשתות השידור האחרות, אסור להפסיק את שדורי הערוץ לתקופה כה ארוכה, ויש להמשיך ולשדר גם בימי הספירה. אחרי שיקול דעת מעמיק והתייעצות עם תלמידי-חכמים גדולים, הוחלט שלא להפסיק את השידורים בימי הספירה. במשך השנים, לאחר ש"ערוץ 7" קנה את מקומו בלב קהל גדול של מאזינים, נתברר יותר ויותר עד כמה חשוב ערוץ השידור הזה. כיום ברור הדבר שאי-אפשר לוותר על שדורי הערוץ בימי הספירה. תלמידי-חכמים רבים אינם מבינים מה בכלל השאלה. אכן כמובן אותם הרוצים להחמיר על עצמם ולהמנע מלשמוע זמר בימי הספירה, ימשיכו במנהגם. בימי הספירה לא ישודרו בערוץ תכניות שירים של ריקודי-עם וכן לא ישודרו "מצעדי הזמירות", החסידי והמזרחי. התוכניות ישתנו בהתאם לאופי הימים, אבל הערוץ ימשיך למלא את שליחותו המיוחדת.
את הימים האלו נהגו לייחד לתיקון המדות, לחיזוק היחס שבין אדם לחבירו, שכן מותם של תלמידי רבי עקיבא נגרם מפני שלא נהגו כבוד זה בזה. וכדברי התלמוד: "שנים-עשר אלף זוגים תלמידים היו לו לרבי עקיבא, מגבת עד אנטיפרס, וכולן מתו בפרק אחד מפני שלא נהגו כבוד זה לזה, והיה העולם שמם" ו"כולם מתו מפסח ועד עצרת" (יבמות סב, ב). האסון הגדול הזה שבו מתו במגפה רעה אלפים רבים של תלמידי רבי עקיבא זיעזע את כל ישראל, ועם ישראל קיבל על עצמו לנהוג אבלות בכל שנה, על-מנת לזכור ולהתבונן עד כמה צריך להיזהר בכבוד הבריות ובכבוד תלמידי-חכמים. יתכן שהם לא נהגו כבוד זה בזה מתוך כוונה לשם-שמים כביכול, מתוך קנאות של יראת-שמים, שכל אחד ביקר את השני על שאינו מדקדק כמותו. לכל קבוצה היה הכשר ובד"ץ לעצמה, כל קבוצה זלזלה בתלמידי-חכמים של הקבוצה האחרת. וכל זה היה כמובן לשם שמים. אך מזה נחרב כל בית-מדרשו של רבי עקיבא, והיה העולם שמם. הלקח ברור: "'ואהבת לרעך כמוך' - רבי עקיבה אומר: זהו כלל גדול בתורה" (ירושלמי נדרים ט, ד). מתוך אתר כיפה: תוכן השאלה: בסד הרב, האם מותר לשמוע שירים בספירת העומר במכונית או בבית????? תוכן התשובה: שלום רב.
מחלוקת בדבר. ישנם הסוברים שבספירת העומר אסור לשמוע מוסיקה ממכשירים אלקטרוניים כשם שאסור לשמוע נגנים חיים, אך עם זאת מתירים לשמוע שירים דרך מכשירים אלקטרוניים בלא ליווי תזמורתי (שו"ת אגרות משה יו"ד, ב, קלז* יחווה דעת ו, לד). ישנם הסוברים שאף ללא ליווי תזמורתי אסור לשמוע (ציץ אליעזר טו, לג* שבט הלוי ח, קכז). עם זאת, סברות המקילים חזקות: מדברי הרמב"ם (תעניות ה, יד)נראה שעיקר האיסור לשמוע כלי זמר הוא בשירי שמחה השייכים לריקודים ומחולות, אבל סתם מוזיקה וק"ו מוזיקה עצובה אינם אסורים. ישנן עוד הוכחות: להרחבת העניין ראה פניני הלכה של הרב מלמד (זמנים 63-62). בשל כך, המתירים סוברים שהמנהג לאסור שמיעת מוזיקה נובע מהחגיגיות שבו בעוד בימינו אין כל חגיגיות בשמיעת סתם מוזיקה ברדיו. יש מקום לחלק גם בין שירים המשמחים את האדם באופן מיוחד לשירים המתנגנים ברקע ושירים עצובים. והרוצה להקל יש לו על מי לסמוך (ראה שו"ת שיח נחום - מוסיקה בספירת העומר). הרב מלמד מוסיף שנראה לכל הדעות שהנוהג ברכב וחושש להירדם רשאי לשמוע מוזיקה ע"מ לשמור על עירנותו. אני אישית נוהג שלא להחמיר בדבר. מתוך האתר אור לנוער:
אלה: האם מותר לי לשמוע שירים בספירת העומר?
תשובה: הספרדים - הנוהגים כבית יוסף נוהגים לא להסתפר או לישא אשה עד ל"ד בעומר בבוקר. כמו כן לא שומעים בימים אלו שירים בכלי נגינה או ברדיו (שו"ע תצג סע' א, ב). למרות זאת יש מי שסובר שאין איסור מפורש לשמוע מוסיקה בימי ספירת העומר , אך אדם ירא שמים ישתדל שלא לשמוע. משום שבתקופה זו ארעו לעם ישראל אירועים קשים מאוד, מגיפות, מסעי צלב ויהודים רבים הושמדו. לכן בעיקר יהודי אירופה קבלו עליהם להיזהר מאוד בכל מה שקשור למוסיקה. ואם ממש קשה לו שיעשה זאת בצינעא בביתו ולא בפרהסיא (לא בגלוי) משום שאין בדבר איסור מפורש. אולם, גם אין איסור מפורש ללכת עם קוקו אדם ירא שמים לא הולך עם קוקו, משום שיש מושג שנקרא "נבל ברשות התורה". לפעמים התורה וההלכה לא מחייבים, אבל ירא שמים יודע לבחור בחירות נכונות. הרחבה: בימי ספירת העומר הוזכרו מספר מנהגי אבילות עקב מותם של תלמידי ר´ עקיבא כמו למשל נישואים ותספורת, אולם, מדברי הפוסקים האחרונים עולה שיש שהוסיפו גם איסור ריקודים ומחולות. איסור לזמר ולשמוע שירה לא הוזכר במפורש. נהגו שלא להרבות בשמחות יתירות, ריקודים ומחולות של רשות (מגן אברהם תצג',א') המנהג לאסור נגינה וכלי שיר הוא דווקא בהופעות ממש ובעיקר ליהודי אירופה (שסבלו ממסעות הצלב). מותר לשמוע מוסיקה ברדיו או בדיסק? פוסקים רבים (ציץ אליעזר, שבט הלוי, אגרות משה ועוד...) פסקו שכיום שמיעת מוסיקה ממחשב או שאר המכשירים החשמליים דינה כשמיעת הופעה ממש. אולם, יש אחרים הסוברים שאין הדבר דומה להופעה ממש, משום שבבית כולם נוהגים לשמוע כל יום מוסיקה ואין בדבר חגיגיות מיוחדת, לכן לדעתם יהיה מותר לשמוע מוסיקה בבית (לא בפרהסיא) לסיכום: אין איסור מפורש לא לשמוע מוסיקה בספירת העומר, מקור הדבר במנהג ומנהג ישראל דין הוא אולם, מי שמקל על עצמו ושומע מוסיקה ממכשיר חשמלי בתוך ביתו (מוסיקה עצובה או ניגון רגיל) יש לו על מי לסמוך לאור הדברים שהובאו לעיל. אך אם הדבר לא הכרחי , מן הראוי יהיה למעט בזה. יש הבדלים קטנים בין ימי ספירת העומר לימי בין המצרים, מומלץ ללמוד היטב את הדינים שביניהם דיון בפורום ערוץ 7: http://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t136937 שאלה לרב אברהם יוסף: שלום לכבוד הרב
1. האם מותר ביום הזיכרון"יום השואה, לשמוע שירי יום הזיכרון"השואה (שירים עצובים שמדברים על היום) ? 2. האם מותר ביום העצמאות לשמוע שירים ?
תזכו למצוות ! אסור בהחלט ! אין לחילונים דרך לפעול למען הנפטרים, ומתוך ריקנות המציאו שירים שקטים. וביום העצמאות נשארים כל דיני הספירה.
 |
|
|
|
|
|