| נשלח ב-3/5/2012 14:34 |
|
| |
מאני מכבדותיה
אשכול זה נפתח בעקבות הדיון הקצר שהתחיל ב http://www.bhol.co.il/forums/topic.asp?whichpage=25&topic_id=2916326&forum_id=1364
כתבתי שם
ואפרופו סלבודקה
האם הלבשת ילדי בר מצווה בחליפה ומגבעת תואמת לרוח סלבודקה, או שמא זו שימור החיצוניות הסלבודקאית תוך עיקור הרוח הסלבודקאית? הרי כל מטרת הלבוש המודרני בסלבודקה היה כדי להראות כמו סטודנט, ואם כן בן תורה אמיתי היום אמור ללבוש ג'ינס וטי שירט של מיטב המעצבים.
(ובמקום צ'ופ, קרחת מודרנית. אמנם יש בה בעיה של הקפה, אך מאידך אין חציצה בתפילין)
מטפחת_ספרים ענה:
מטרת התלבושת הסלבדקואית הייתה להתלבש בצורה מכובדת כפי שזה נתפס אז, אז סטודנטים - אחוז מזערי ואליטסטי מהאוכלוסיה - גם התלבשו כך.
בימינו סטודנטים ואנשים סתם לא מתלבשים בצורה מכובדת (בעיקר בארצנו הקטנה) ואדרבה משתלים לעיתים להתלבש בצורה היפית וזרוקה.
נכון שהלבוש האופייני של בחור ישיבה הוא לא הלבוש המכובד ומאפיין בעיקר פנסיונרים גרמנים ואנשי מאפיה איטלקים.
מלבד זאת קרה לו פורמליזציה (כנראה שאין מנוס מזה ביהדות ההלכתית....) ונהייתה מצווה ללכת עם כובע וחליפה לא משנה איך הם נראים ואם החליפה מתאימה למכנסיים וכדומה.
אשכול זה נפתח כדי לדון האם החשיבות הרבה שמיחסים בצבור החרדי/דתי ללבוש מוצדקת.
הוספתי גם את הצבור הדתי, כי לדעתי כולנו לובשים מדים. גם מי שאינו לובש חליפה מצהיר בכך משהו, שלא לדבר על כפיה סרוגה עם רקע ובלי רקע ועוד ועוד.
וגם הצבור החילוני לובש מדים, יש אמירה גם בסוג הג'ינס.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 03/05/2012 14:35:49
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 14:55 |
|
| |
לספרן תודה. האם ידוע לך מי כתב את הערך? תאור מפורט ,יפה ומדויק .(טעות אחת קטנטנה מצאתי :גראטל במקום גארטל אבל זה ממש בטל בששים)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 15:01 |
|
| |
בימי הביניים רבני אשכנז לבשו גלימות לבנות כדרך רבני המזרח. אח"כ כנראה החליטו שדרך הארץ המערבית נאה יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 15:12 |
|
| |
צענע נמה לי כי הערך לא כולל את הריז'ענע- הווסט- אצל החסידים
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 15:29 |
|
| |
האם למעשה החליפה והכובע אכן תורמים משהו לרוחניות של האדם?
בלי להתיחס לענין התפילה בכובע וחליפה, שגם בזה אינני בטוח שזה מוסיף לתפילה,כי לפעמים דוקא התפילה במצב הטבעי והפשוט של האדם עדיפה.
אבל נתיחס להליכה בחליפה וכובע בשאר חלקי היום, האם הם תורמים משהו? מסופקני מאוד.
אני משתמש עם חליפה וכובע רק לתפילה, ובמקומות שאם אלך בלי זה יהיה ממש בולט ומשונה,אבל מעבר לזה כבודם של אלו במקומם מונח.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 15:38 |
|
| |
ראיתי תובנה נפלאה של ד"ר יובל הררי, כדאי שנבין את התובנה לעומק,
הוא טוען שהקפיטליזם הצליחו דווקא משום הצניעות,
לאמר, שעשיר פעם, מנהיג פעם, וכדומה, היו לבושים בלבוש מיוחד שבהכרח הביא לקנאה ושנאה ולהבדלי מעמדות בחברה,
הצניעות של האנושות המודרני בעניין זה, תרם ותורם להוריד את ההבדלי המעמדות החברתיות, ומכאן מוריד את השנאה והקנא,
ולכן, לדעתי היום באמת לא צריך את זה, וזה ממש מיותר ומיושן, וטוב שהאנושות הגיע לתובנה הטובה הזאת,
היום כל ילד\בת מקבל חינוך חובה ויודע מי החכם בתחום שמחפש בו חכמה וייעוץ, ולא צריך יותר את הבגד שיזעק אני רופא אני שופט ואני ראש הממשלה וכדומה,
היום כל אדם יודע מתוך תבונתו מה תפקידו ולא צריך כל הזמן תזכורת הוא כך וכך,
כלומר,
הבגד נצרך לשני דברים עיקרים,
1, שהזולת ידע לפני מי הוא עומד,
2, שהאדם עמצו ייזכור כל הזמן את תפקידו,
תשובת האדם המודרני לכך היא,
1, הזולת מספיק משכיל לא להתרשם מהבגד של זולתו, רק דווקא העצם מעניין אותו = הרופא שיציל אותו מחוליו, השופט שיפסוק בצדק, המנהיג שינהיג בטוב ובצדק, ושיהיה צדק חברתית,
2, כל חכם יודע את תפקידו וחובתו, הוא לא צריך היום תזכורת,
תוקן על ידי maxmen ב- 03/05/2012 15:58:44
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 15:42 |
|
| |
קסת אני משתמש עם חליפה וכובע רק לתפילה.
הרי לפי מה שכתוב בתורה הבגד - אותו שורש בגידה- בא כתוצה מבגידתו של האדם במצוות ה', הקשר הטבעי של האדם עם ה', הוא בלי בגדים. כמו אדם הראשון לפני החטא. אדם חטא- ונאלצים ללבוש בגד -סמל לבגידה ההיא- אבל להעמיס על עצמנו עוד סממנים של הריחוק הזה מה' ? בדיוק בזמן שאנו מנסים להתקרב אליו?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 15:49 |
|
| |
| מ80 כתב: |  | בימי הביניים רבני אשכנז לבשו גלימות לבנות כדרך רבני המזרח. אח"כ כנראה החליטו שדרך הארץ המערבית נאה יותר.
|
|
לבוש השחור מגיע מי אבלי ציון מאז החרבן שלבשו שחור, אין לזה שום קשר לתרבות המערב,
תוקן על ידי maxmen ב- 03/05/2012 15:50:23
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 16:01 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 16:02 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | קסת אני משתמש עם חליפה וכובע רק לתפילה.
הרי לפי מה שכתוב בתורה הבגד - אותו שורש בגידה- בא כתוצה מבגידתו של האדם במצוות ה', הקשר הטבעי של האדם עם ה', הוא בלי בגדים. כמו אדם הראשון לפני החטא.
אדם חטא- ונאלצים ללבוש בגד -סמל לבגידה ההיא- אבל להעמיס על עצמנו עוד סממנים של הריחוק הזה מה' ?
בדיוק בזמן שאנו מנסים להתקרב אליו? |
|
אז נראה אותך בחוף געש בשישי?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 16:11 |
|
| |
דייר לא הבנתי למה געש. לי יש חופים אחרים. אבל ברצינות כשאתה רוצה להתקרב למישהו שאתה אוהב- אתה לובש יותר בגדים או פחות?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 16:12 |
|
| |
תעשה חיפוש בגוגל. אני מסכים איתך לחלוטין.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 16:37 |
|
| |
לחוקרי סוציולוגיה. ניתן לזהות סגנונות ביגוד שעוברים מהחברה החילונית, למיזרוחניקית ומשם לחרדים. בלבוש החיצוני החרדים כמובן מתבצרים אך עם נרד לרמת הלבשה תחתונה, נגלה שתחתונים צבעונים, מיני סליפ, בהתחלה נכנסו לחילונים, לפני מספר שנים הגיעו למיזרוחניקים, וכעת מטפטפים לחרדים, כמובן שבעיקר לליטאים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 16:46 |
|
| |
בעל
ממתי הם לא שינו לבושם? מימי התנאים אמוראים גאונים גלות ספרד? ממתי בדיוק הם לא שינו לבושם? מאיפה הם לקחו את לבושם זה הנוכחי? מהגוים אשר הם ישבו ביניהם, הגויים שיבשו ביניהם הם ששינו את לבושם.
אגב אין מאמר כזה בחז"ל לא שינו לבושם. זו המצאה מאוחרת מלפני 200 שנה. נדמה לי כי הספרדים והתימנים לא משתמשים במטבע לשון זו. כי התימנים והספרדים לא שינו באמת את לבושם, ולכן הם לא היו צריכים להמציא מאמרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/5/2012 17:00 |
|
| |
בית הבחירה למאירי: "אנו נוהגין להתעטף בטלית לבנה ובשאר בגדים אין אנו מקפידים אם צבועים אם לבנים ויש מקצת בעלי אמונות אחרות שמדקדקים בכך". כך התלבשו בתקופת הראשונים.
בכל עת יהיו בגדיך לבנים ושמן על ראשך אל יחסר. א"ר יוחנן בן זכאי: אם בבגדים לבנים ובשמנים טובים הכתוב מדבר, הרי כמה בגדים לבנים ושמנים טובים יש להם לעובדי כוכבים, הא אינו מדבר אלא במצות ובמעשים טובים, בכל עת יהיו בגדים לבנים - מן העבירות, ושמן על ראשך אך יחסר - ממצות ומעשים טובים. הלובשים בגדים שחורים כאלו הם מן הפרושים המתאבלים על ירושלים, דעת חכמים לא היתה נוחה מהם (סוטה כב ע"ב).
סביר להניח שבאשכנז לבשו בגדים שחורים כדי להיבדל מהנוצרים, ומאוחר יותר לבשו חליפות כדי להתלבש כמכובדים שבגויים. מכל מקום, חליפות היו במקורן לבוש של מעמד האצילים האירופאי, ומאוחר יותר בשינויי צורה וצבע הפכו ללבוש של המעמד הבינוני בערי אירופה.
|
|
|
|
|