| נשלח ב-10/5/2012 21:37 |
|
| |
פירוש למסכת קינים
הקדמה: מסכת קנים הציבה אתגר גדול למפרשיה, כולם עד אחד הסתבכו עם הפירוש והוכרחו להמציא תירוצים דחוקים שונים ומשונים, כפי שכל לומד רואה. לפני הקורא מוגש בזה פירוש פשוט, ברור וללא כל התפתלות. ואלו העקרונות שיש לדעת. א. כאשר אשה מקדישה קן לחובתה, דהיינו יולדת או זבה, הרי זוג היונים הללו מהוות קרבן אחד, וחייב להקריב אחת לחטאת ואחת לעולה. כל זמן שלא הוקרבו, או לא יוחדו לסוג הקרבן, אין לאף אחת מהן קדושת קרבן חטאת או עולה, אלא קדושת קרבן יולדת. ורק עם הקרבת אחת לחטאת, השניה מתקדשת לעולה. ב. קן שהוקדשה, הרי אין קן לחצאין, דהיינו, קן שהוקדשה לחובה, חייבת להיות מוקרבת כיחידה אחת. ואם אחת היונים ברחה או מתה. יכול להביא יונה אחרת לקן במקום הקודמת. אפילו שהיונה פרחה לקן אחרת. והוקרבה שם לחטאת, אין הקרבתה שם לחטאת קובעת את בת זוגה שנותרה בקן לעולה, כי לא נשחטה כדינה כחלק מקן המוקרב לשם הבעלים. וכן אין שחיטת זו שנותרה בקן לחטאת קובעת אותה שפרחה לקן אחרת לעולה, כי היא כבר אינה חלק מהקן, אלא יש לקחת אחרת במקומה. ג. אבל אם מתוך קן שלמה, הוקרבה אחת לחטאת, הוקבעה השניה לעולה. ואם אח"כ השניה ברחה או מתה, או נפסלה, הרי היא יכולה להביא עתה יונה אחרת רק לעולה. ד. אי אפשר להקריב יונה אחת בתנאי או חטאת או עולה, כי זו נעשית למעלה וזו למטה מחוט הסיקרא. אבל יכול להביא יונה אחת לחטאת או לעולה לשם מי שחייבת אותה. ה. קן שפרחה ממנה יונה אינה מתקלקלת. כי ניתן תמיד להוסיף אחרת במקומה, אולם קן שנכנסה אליו יונה מקן אחרת, הרי היונה האורחת, אינה עולה לבעל הקן, ולכן פוסלת זוג אחד מהקן, כי, אולי אחת היונים שהוקרבו לחטאת או לעולה היא האורחת.
לפירוש המלא למסכת www.deotai.com
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2012 22:21 |
|
| |
דוד, יש ספר של משה קופל על המסכת. הוא מציע פירוש מתמטי שיטתי שמבוסס על משפט שהוא מוכיח.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2012 22:43 |
|
| |
שמעתי על הספר אולם לא הצלחתי להגיע אליו. היכן ניתן לרכוש אותו.
עכ"פ הבעיה בהבנת המסכת אינה מתמטית, אלא בהנחות יסוד, ובהבנת המחלוקות בין הרמב"ם לראב"ד.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2012 22:45 |
|
| |
[בקרוב ייצא פירוש חדש למסכת קינים (בספר אחד עם פירושים למסכתות תמיד ומידות). זכיתי לעיין בפירוש זה ולענ"ד הוא מקיף, מעמיק ומרחיב אופקים. בנוסף לכך, הוא בהחלט מחדש נקודות מבט פרשניות מחכימות, שטרם נדונו בפירושים אחרים על משנה זו. לכשייצא הספר לאור, אביא לכאן לינק.]
|
|
|
|
| נשלח ב-10/5/2012 22:59 |
|
| |
אמשלום
ברור שאת צריכה פירוש חדש ,הרי בטח בדתך מוסיפים גם קיני זבים לקיני זבות ,ומה יקרה עם פרידת זבה בורחת לקיני הזב.ולמסכת תמיד צריך להוסיף המון ,,בין השאר שומרות בית הניצוץ והמוקד.
[טייק איט איזי אנד הומור]
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 06:54 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | [טייק איט איזי אנד הומור] |
|
[למיטב ידיעתי, אני לא חייבת לקחת את זה בכלל, וזו בדיוק התוכנית שלי.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 11/05/2012 06:54:28
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 06:55 |
|
| |
טיוטת פירוש למסכת קינים באנגלית עם שרטוטים מבן העיר בה אני גר, הועלתה כאן:
http://bit.ly/HWvZs0
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 07:55 |
|
| |
נישטאיך
הוא לא פותר שום בעיה, אלא רק מסכם את הפרשנים, כולל כל התירוצים הדחוקים שאין להם זכר לא ברמב"ם ולא בש"ס. כך גם עושה שולביץ במתיבתא.
לדוגמא.
בפרק ב' משנה ב' משמע מפירוש הרע"ב כי השאלה בפרח מקן לקן, היא לא כמה קינים עולות לאשה לחובתה, אלא כמה קרבנות יכול הכהן להקריב. אולם מהמשניות האחרות משמע כי השאלה היא כמה קינים עולים לחובתה.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 11:26 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [טייק איט איזי אנד הומור]
[למיטב ידיעתי, אני לא חייבת לקחת את זה בכלל, וזו בדיוק התוכנית שלי.]
תוקן על ידי אמשלום ב- 11/05/2012 06:54:28
|
|
ללקיחה כזאת מול עיניי ועוד עם תוכנית ,פלוס הכחשת הלקיחה כבר מזמן לא גרמתי,ושוב לא נותר לי אלא לבקש טייק איט איזי
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 16:25 |
|
| |
[ביליצר,
אני באמת מתנצלת - דבריך הקודמים לא פגעו בי. אפילו לא קצת. ייתכן שלא נעים לשמוע זאת, אבל אני בטוחה שתמשיך לעבוד על כך ועוד תשתפר.]
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 16:39 |
|
| |
את הופכת את היוצרות?ברוך השם שלקחת את זה איזי ,,לזה ייחלנו , .שבת [אם]שלום ומבורך..
|
|
|
|
| נשלח ב-11/5/2012 17:15 |
|
| |
אםשלום זה מגיע לך- מדוע את יוצאת מעזרת נשים? ועווד מעיזה להביע דעה וידע.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2012 01:44 |
|
| |
הנחה ב' של פותח האשכול איננה נכונה.
הקרבה של גוזל שפרח לקן אחרת, איננה פסולה משום שלא נשחטה לשם בעליה, כי בכל מסכת קינים מותר להקריב גוזל שנתערב, אם אין חשש של הקרבת חטאת בתור עולה, והגוזל עולה לשם בעליו. לכן הקרבה כזו קובעת את זהות הגוזל שנשאר בקן.
בפירוש שבקישור, פרק ב,א כתב שגוזל הפורח פסול, ופוסל אחר עימו, היינו זוג אחר נפסל, לענין שהבעלים לא יצאו בודאי ידי חובת אותו זוג, ולא לענין מס' הגוזלים שניתן להקריב לכתחילה - שזה נושא הפרק. לכן לא הצליח לפרש במשנה ג', מדוע יש אומרים שהשביעית לא הפסידה כלום ("איני יודע למה ?").
תוקן על ידי יעבץ ב- 25/05/2012 01:46:30
|
|
|
|
| נשלח ב-25/5/2012 10:17 |
|
| |
מר יעבץ הנכבד: אתה כותב" "הנחה ב' של פותח האשכול איננה נכונה." לקבוע שהנחה אינה נכונה מבלי להוכיח, זוהי השמצה!. וממשיך וכותב:
"הקרבה של גוזל שפרח לקן אחרת, איננה פסולה משום שלא נשחטה לשם בעליה, כי בכל מסכת קינים מותר להקריב גוזל שנתערב, אם אין חשש של הקרבת חטאת בתור עולה, והגוזל עולה לשם בעליו. לכן הקרבה כזו קובעת את זהות הגוזל שנשאר בקן". הטענה הזו, שאם יוקרב הגוזל שפרח לעולה יקבע את אחד מהזוגות שנשארו לחטאת, היא "הנחה", והיא לא נכונה, הנחה זו יוצרת את כל הבעיות במשניות שהרי אם גוזל אחד פרח מהקן לקן אחרת, אפילו של אלף זוג. לא ניתן יותר להקריב אף אחת, שמא נשחטה בת זוגה לחטאת, והרי היא עולה, ושמא נשחטה בת זוגה לעולה והרי היא חטאת, וממילא בקן זו שנתערבה אי אפשר להקריב יותר אף יונה, ולא כך כתוב במשניות.
אתה ממשיך: "בפירוש שבקישור, פרק ב,א כתב שגוזל הפורח פסול, ופוסל אחר עימו, היינו זוג אחר נפסל, לענין שהבעלים לא יצאו בודאי ידי חובת אותו זוג, ולא לענין מס' הגוזלים שניתן להקריב לכתחילה - שזה נושא הפרק". אתה טועה. למשל: במשנה ג' לאחר שהגוזל פרח מהראשונה לשניה לשלישית, וכו' וחזר בסיבוב הראשון כתוב כי בקן השלישית יש לה אחד. בקן זו יש 6 יונים, 4 מקוריות ו-2 אורחות, אם כפי המפרשים, שאנו חוששים לאורחות, שמא הן הוקבעו לחטאת או עולה ע"י שחיטת בני זוגם בקינים אחרות, הרי אי אפשר להקריב אף אחת, כי שמא יש כאן חטאת, או עולה שנתערבו. ואם אין אנו חוששין שהוקבעו, ואין בעיה לשחוט אותן או לחטאת או לעולה, למה לא יכול להקריב 2 לחטאת ו-2 לעולה, הרי יש כאן 4 מקוריות.?. וכך לאורך כל המשניות,
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2012 22:23 |
|
| |
לפי המפרשים, בקן שממנו יצא הגוזל, נמנעים להקריב גוזל אחד, כדי שלא תיקבע זהות לבן זוגו שפרח. לכן ניתן להקריב את הגוזלים שבקן האחר.
גם בקן שאליו פרח הגוזל, לא ניתן להקריב את הגוזל האחרון, שמא הוא מן המקוריים, ובן הזוג שלו כבר הוקרב, וקבע את זהותו, והיא איננה ידועה לנו.
ופירוש "פסול ופוסל אחר עימו", לענין הקרבה לכתחילה בכהן נמלך. הגוזל שפרח פסול בקן אליו פרח, ופוסל אחר עימו בקן שממנו יצא.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/5/2012 22:38 |
|
| |
אני מכיר את כל הפירושים, אלא שלפי כל התוספות שלהם במשנה העיקר חסר מן הספר, ואפילו הרמב"ם שכותב מה לעשות להלכה לא מוסיף את כל התוספות, שהרי לא כתוב בשום מקום במשנה או ברמב"ם שאין להקריב את הגוזל הנותר בקן שממנה פרח הגוזל, ההיפך, במשנה כתוב שניתן לקחת לו בן זוג ולהקריב את שניהם.
עכ"פ במקרה של 7 קינים, אי אפשר להקריב כלום כי אף פעם אינך יודע מי הקריב ומי לא. ואולי היונה הזו הוקרב בן זוגה והיא הוקבעה?.
הפירוש שכתבתי פותר את כל הבעיות בפשטות,
|
|
|
|
|