בית פורומים עצור כאן חושבים

"האם חז"ל חכמים יותר מאיתנו היום"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/5/2012 12:02 לינק ישיר 
"האם חז"ל חכמים יותר מאיתנו היום"

למרות שאני חדש כאן וכנראה גם צעיר ממכם, אני פותח את האשכול הזה (אחרי שיעצו לי לפתוח אשכול לבעיותי), אני לא יודע מה השם שאתן לו, כי יש לי בעיות ושאלות בהרבה נושאים. בינתיים הנושא הזה שייך לענין ששאלתי באשכול של הכאה שניה - לפקוביץ'. על האם חז"ל היו יותר חכמים מאיתנו, ובמה? ולמה אנחנו לא משנים דברים לפי ההבנות המחודשות שלנו.

(אני רוצה גם לדון בשאלות האחרות שהבאתי באשכול אחר, על הפרישות ביהדות מתקופת הראשונים, ועל האמונה אם צריכה להיות אמונת הלב או אמונת הדעת. אבל לפי שאין זמני בידי, ויש לי אפשרות להגיע לכאן רק מפעם לפעם ולא תמיד ברצף, אני יתחיל בנושא הזה של "האם חז"ל חכמים יותר מאיתנו היום", ואני מקווה שאני יוכל להשתתף באשכול הזה כמה שיותר).

תודה לכל מי שישתתף,

מנחם

אני יביא את השאלה שלי מהאשכול "הכאת לבקוביץ' - מערכה שניה", ואת מה שענה לי איש-ציפור, ואת ההערות שלי על זה.

זאת השאלה שלי:

לשיר מזמור

המסקנות שלך מטענות ודברי לפקוביץ' הם מסקנות נכונות. אבל אתה לא עונה לגופם של הטענות.

ואני רוצה לשאול שאלה שמאוד קשה לי בכל הענין הזה וקשורה לכאן.

כשאומרים לנו שא"א לחלוק על הרמב"ם או על הרי"ף, או על אביי ורבא או על ר"מ ור"י וכן הלאה.
מה הסיבה? כי הם הבינו יותר טוב?!
אפשר להסביר במה הם הבינו יותר טוב? אנחנו מבינים את הסברות שלהם ולנו נראה אחרת. למה מי שחי לפני אלף או אלפיים שנה יהיו הסברות שלו יותר נכונות? האם השתנתה צורת המחשבה בכל השנים שאחריהם, עד שא"א לחשוב אחרת?
הרי בשאר אומות העולם גם יש הרבה משפטים והלכות ומחשבות מוסר, וכל דור חושב ומנסה להבין את הקודמים אותו ובמה שנראים דבריהם הוא ממשיך ובמה שלא הוא משנה, כי ידוע שהלכתא כבתראי והם מחשבים גם את דברי הראשונים וגם את הסברות החדשות, למה אצלינו אין דבר כזה, וכל סברא או הלכה או ענין של מוסר ומחשבה והנהגה, לא יכול להשתנות לעולם?

ובקיצור, השאלה שלי ב"מה" היו החכמים הראשונים יותר חכמים מהיום? בגאונות - יש בכל דור גאונים. בעומק העיון? יש בכל דור כאלו. בהבנה מסתורית שמתמעטת?! אפשר להסביר מה היא.

וזה תשובת איש ציפור (מודגש עם הפסים מתחת) וההשגות שלי עליה:

מנחם,
לא חייבים לומר שהם דוקא היו חכמים יותר. (למרות שבהרבה מקרים זה נכון

אולי תסביר ב"מה" הם היו יותר חכמים. אפילו אם הם היו ממציאים ראשונים של דרכי סברות ודרשות וכדומה, אחרי שהם המציאו ואנחנו למדנו דרכם, אין יותר חכמה להם יותר מלנו. אתה מכיר מישהו חכם מהדורות הקודמים (לאו דווקא מחכמי ישראל) שאם יגיע היום, לא נוכל להתווכח איתו בסברא? למה לא? אחרי שיש דרך למחשבה או לצורת סברא, בכל דור ישנם גאונים ועמוקי מחשבה שיכולים להתווכח בה ועליה. נראה לך סביר, שכל דור יורדת איכות המחשבה והרעיון? למה? לי נראה שאיכות מחשבה נמצאת בכל דור בשווה (תמיד יש גאונים נדירים, תמיד יש חכמים מופלאים) ולנו יש יתרון על הדורות הראשונים בגלל שיש לנו יותר הצטברות סברות של כל הדורות.

יותר פשוט לומר שדרכם עברה התורה

מה אתה מתכוון, דרכם עברה תורה, גם דרכינו עוברת תורה. גם תורתם אבל גם מחשבות של הרבה דורות אחריהם, וכשם שחז"ל השתמשו בחכמת אומות העולם ובכל מיני רעיונות שלהם, גם אנחנו משתמשים בהם, והיום וודאי התרבתה החכמה באומות ("תאמין") לא רק במדע וחכמות הטבע (שגם הם צריכים להשפיע על בסרות ופסקי הלכה) אלא בכל מיני שטחי אמונות ומחשבות ורעיונות ומוסריות, וא"כ זה שעברה דרכם התורה שבסוף עברה אלינו לא מעלה ולא מוריד כשבאים היום להתנהג עפ"י הלכות שכבר אלפיים שנים לא זזים ממקום סברתם.

כך שממילא יש להשפעה שלהם עליה משמעות גם עבורינו . (התפיסה העומדת מאחרי זה , היא שמציאות התורה שייכת לנצח,

מה קשור הנצח לכאן. הרי התורה לא בשמים היא, פירוש הדבר שהיא נתונה לדעת וסברת החכמים (כמו בהאריך בדרשות הר"ן), וא"כ למה שבדורות אחרונים לא ישיגו על דורות ראשונים? אני לא אומר שכל אחד יעשה מה שלבו חפץ, אבל שכל דור יעמיד בי"ד שישקלו שוב האם הסיבות והסברות והרעיונות שגרמו לפסקים ולהלכות הקודמים, עדיין שייכים ויכולים להתקיים היום או לא. וזה בין במה שנוגע למדע ובין במה שנוגע לתפיסות של אמונות או לתפיסות של מוסר, ובין במה שנוגע לדקדוקי לשון, או לדרך ההסתכלות על התורה ועל המשנה (כמו שהעיר לפקוביץ'),

מה ההגיון העומד בהחלטה, שכל מה שחשבו הראשונים הופך לחוק ולא יעבור?

כך שממילא  לדברים שקרו במשך הדורות יש השלכות ונפקא מינות ביחס לדורות האחרים, כמובן אין בדברי כדי להצדיק קידוש של כל מיני דברים מהדורות הקודמים שלא רלוונטיים לדורינו ו/או לא ראויים מצד עצמינו) 

למה? איפה אתה שם את ההבדל, למה אמונות בלחשים וכישופים היום לא נוהגים (כי אנשים כמו הרמב"ם הוציאו אותם מההלכה היהודית על אף שהגמרות מלאות בהם) ומה שנוגע להלכות ולדרכי דרשות של פסוקים ולשאר הנהגות, כן צריכים לנהוג כמו שהגמרות מלאים? איפה הגבול עובר, ומי קידש את הגבול הזה?

אני רוצה להעביר את ההרגשה שלי מחלק מהתשובות שאני קורא כאן. אנשים מעלים שאלות מאוד הגיוניות וחזקות ומבקשים תשובות לענין, ותחת זה מקבלים תשובות שרואים עליהם שהסיבה היחידה להם היא הרצון לא לזוז מהמטרה אליהם הם מכוונות, וככל שמקשים על דרך התשובות למטרה, מפתלים את מסלול התשובה ומסבכים אותו, העיקר שיגיע למטרה. רבותי, אם אלו התשובות שלכם, אז אנשים כמוני מבינים שהשאלות שלנו צודקות ואין עליהם תשובות, ואת המסקנות נצטרך להחליט לבד.

אני הגעתי לכאן לפורום, ע"י אחד שדיברתי איתו על כל מיני בעיות והשגות שיש לי על דרך הקהילה שלי, וגם על דרך כל צורת ההלכה וההנהגה היהודית, הוא יעץ לי להביא לכאן את ספקותי ושאלותי, כי כאן יש אנשים חושבים שמסוגלים להסביר את סוג השאלות האלו בצורה שיכלית והגיונית. אני מצטער להודיע שלא רק שעל השאלות על דרכי קהילתי לא קיבלתי תשובות (רק תשובה ממישהו שעוד הגביר אצלי את המבוכה, הבאתי אותם באשכול אחר, לדעתו כל דרך הפרישות היהודית היא הגיעה מהמוסלמים, וכל אמונת הלב היא תופעה פסיכולוגית, ואף אחד כאן לא התייחס לענינים הרציניים האלו. הרי ספר חובות הלבבות שהוא עיקרי בכל חוגי ישראל, אם נכון שהוא ירושה מהמוסלמים או מהנוצרים, צריך קצת לעורר מחשבה אצל כולם. והאמונה הרגשית מהלב שהיא גם דרך רבים ושלמים שאומרים שאין להאמין ע"י חקירה (ככל המבואר בהקדמת לב-טוב לחובות הלבבות שביאר למה לא עסק בשער היחוד), אם היא תופעה פסיכולוגית, גם צריכה לעורר מחשבה אצל כולם. ואין כאן לאף אחד תשובה על זה) אלא גם באשכול הזה ובאשכול על המיסטיקה, התרבו אצלי הספיקות והמבוכות יותר ויותר, ואני מתחיל לתפוס שתחת תשובות מנסים לסנגר ולתרץ העיקר שמה שהיה הוא שיהיה לנצח.

תתקנו אותי אם ההרגשה שלי לא נכונה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 12:21 לינק ישיר 

מנחם,
ראה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 12:40 לינק ישיר 

אני יבהיר יותר את הבעיה שלי, אני לא שואל מה הסמכות שלהם או האם מה שהם חשבו פעם מתאים ונכון להיום או מה ידעו פעם ומה יודעים היום. השאלות האלו הם שאלות טובות ואולי נגיע גם אליהם.
מה שקשה לי הוא האם הם היו יותר "חכמים" מהיום?

אני ידגים את השאלה. נתאר לנו שסביב שולחן אחד יושבים הלל ושמאי, רבן גמליאל וראב"ע, ר"ע ור"ש, אביי ורבא, רבינא ורב אשי, הרמב"ם והרמב"ן, הרשב"א והר"ן, הרמ"ק והאר"י, הבעש"ט והגר"א, ואני ואתה (לדוגמה כמובן, נבחר לנו שתי גאונים וחכמים מדורינו שנראים לנו מייצגים את החכמה וההגיון).
האם יהיו הבדלי הגיון או הבדלי חכמה או איזה פער של מחשבה וסברא, בין כל אלו?

לדעתי וע"ז אני שואל, יכול להיות שיהיו סוגי סגנון שונים של מחשבה, יכול להיות שיהיו רעיונות שהיו מקובלים בדור כזה ולא בדור אחר. אבל כל אלו יהיו צריכים להיות נידונים בין עשרים הנכבדים המנויים למעלה, ואין לדור אחד יותר מדור אחר מעלה או חסרון מבחינת איכות המחשבה ודקות הרעיון, כי בכל דור ודור יש אנשים שחכמתם ובינתם רבה ועמוקה, וא"כ כולם יחד צריכים להעלות את כל ההגיונות והסברות והידיעות שלהם, והכל יידון בשווה. אם אני צודק יהיה אפשר להמשיך הלאה ואם לא, שמישהו יסביר למה אני לא צודק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 12:58 לינק ישיר 

יש לך הנחת יסוד מוטעית, וחבל. יכול להיות שהתירוצים שראית כאן לא מתקבלים על דעתך, אבל זה ברור שהמטרה של רוב המתרצים היא לא להגיע למטרה בכל מקרה, משום שהמטרות כאן שונות לכל ניק וניק. בגלל שאתה חושב שהם מוכנים לסלף כדי להגיע למטרה שאתה חושב שהם רוצים להגיע אליה, לכן אתה "מוצא" אחר כך את הסילופים, ולא היא.

ציטוטים על אצבע בקירא לסברא, ככל הנראה לא יענו לך. אבל נדמה לי שהסוברים שהקדמונים היו חכמים יותר, תולים זאת בליבם של הקדמונים ולא בשכלם. וזה נושא אחר. אם לדון עליו מבחינות סגוליות של טהרה, או אפילו מבחינות פסיכולוגיות פשוטות, של יכולת ריכוז ורציפות, להיפך מהקופצנות שמלווה את המחשבות שלנו היום, משום שהעולם נעשה סוער יותר, ושטף המידע בהכרח גורם לבלבול מסוים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 13:23 לינק ישיר 

קטע רלוונטי מתוך אחד הקישורים שהביא בע"ב

"איש יהודי אחד, (מהדרגא השלישית שלא הזכרת..) המוני, נחות וחסר כל חכמה, נשאל פעם על ידי אחד מידידיו לפשר אמונתו הבלתי מתפשרת ברבו.

"אליהו הנביא בכבודו ובעצמו נגלה אליו בכל תיקון חצות, ואיך לא אאמין באיש אלקים שכזה"? השיב האיש.

"ומי ערב לך שאמנם מתראה הוא עם אליהו הנביא"? הקשה החכם שוב.

"הוא בעצמו סיפר לי במו פיו", השיב האיש.

"ואולי הוא משקר"? לא הרפה ממנו החכם.

"הכיצד תעלה על דעתך? וכי אדם הזוכה לגילוי אליהו יהין בנפשו לשקר"?..

ואידך זיל גמור.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 13:55 לינק ישיר 

מנחם

ברוך הבא אל הפורום!

השאלה שהעלית נידונה בעבר, כפי שהובא כאן בלינקים, אבל  תמיד יש מקום לעיין ולהגדיר.

שאלה מקדימה אמורה להיות: מהי חכמה?

האם אלו כישורים קוגניטיביים? זה המונח הכי קרוב שאני מכיר לבידול של תחומים מסויימים שהם מדידים, כלומר ניתנים למדידה.

רשימה (די שטחית ומקרית) תכלול: זכרון, יצירתיות, ניתוח לוגי שבעצמו יכול להתחלק לזיהוי תקפות (האם מסקנה נובעת מטיעון) והצרנה (יכולת לנסח ברור דבר מעורפל), דימוי דבר לדבר, המשגה (לתת לרעיונות או לדברים שמות), מודעות עצמית ועוד ועוד.

וזה עדיין לא הכל.

יש ידע מוקדם. ובזה יש יתרון לתקופתנו ויש יתרון לתקופתם.

היתרונות שלנו עצומים. יש לנו כלים מחשבתיים ומושגיים שלהם לא היו. האם היה להם, למשל, לוח הכפל? היכולת שלנו לבצע חשבונות עלתה פלאים גם בלי מחשבון כיס.

יש לנו אלגברה עם נוסחאות שמאפשרת לנו לחשב דברים שהיו קשים מאד. לדוגמא, זכורה לי דוגמא של תרגיל בקומבינטוריקה שפתר האבן עזרא, מגאוני הראשונים, במאמץ אדירים, והיום כל תלמיד יכול לחשב זאת עם ידע של בית ספר  תיכון (לא זמין לחרדים באופן מסודר, זה נכון).

נכון גם שחישובים מתמטיים הם חלק די קטן מהידע התורני. אבל נא לקחת זאת בתור דוגמא.

הידע שלנו על העולם הוא עצום. קיומו של עולם מיקרוסקופי למשל. וכלים לבדוק מה יש בו ומה אין.

הבנה ברפואה וטכנולוגיה רפואית.

ידע באסטרונומיה. בימי חז"ל התיאוריה הסבירה היתה שהארץ, שהיתה שטוחה כטבלה ענקית של שולחן, היתה במרכז, והשמש מקיפה אותה. או מלמעלה, כשהיא עוברת מעל מסך שמבדיל בינה לבין הארץ בלילה, או שהיא חולפת מתחת לארץ, ולכן המעיינות חמים בבוקר כי השמש חיממה אותם בלילה... יש הלכות שמסתמכות על התפיסה הזו (מים שלנו, כלומר מים שישנו).

יש תחומים שאינם נלמדים בבית ספר, אבל הם עברו פיתוח וניתנים ללימוד מקצועי או בקורס. למשל, לוגיקה. אמנות הניתוח של טיעונים. מה שנעשה כאן בקביעות בפורום.

אפשר לחלק את החברה בצורת הפעמון של גאוס (צורה ידועה של גרף מתמטי). זה מראה שרוב העולם הם בינוניים והחריגים בתכונה מסויימת חריגים גם במספרם. האדם המוכשר מאד נדיר (כמו המפגר לאידך גיסא) ואילו הגאון והעילוי הם במספרים של שברוני אחוזים.

דומה שהסף של האדם הבינוני עלה מאד בתקופתנו בגלל זמינות השכלה בבתי ספר. ורמת ההשכלה המינימלית אף היא עלתה מאד.

מה היתרון שהיה לחז"ל?

ראשית, היה להם ידע חי של ההלכה שאין לנו. הם יכלו יותר להבין את הטעמים של הדרשות ושל הויכוחים מפני שהם הכירו את המציאות שבהם הדברים נאמרו. כאשר אנו לומדים על שאלה בגמרא אנו נאלצים לנחש מה היה הרקע לפי ההקשר. חכמים טיפלו בשאלה המוכרת מחייהם.

הם גם היו יותר קרובים לתקופת המקרא והיה להם ידע שיכול להיות חסר אצלנו. אם כי גם ביניהם לבין תקופת המקרא עבר זמן רב מאד, לפעמים אלף שנה ויותר. כך שגם הם לא ידעו הרבה דברים ונאלצו לנחש בצורה זהירה או לא. כמונו.

הצבעתי כאן על שלושה הבדלים:

כשרונות. שצריך לאפיין.

ידע כללי. שמצוי יותר היום.

ידע של התקופה, שהיה זמין להם ולא לנו.

האם הכשרונות של החכמים יוצאי הדופן בכישוריהם היו גדולים מאלו שלנו? האם היו בימי התנאים כאלו שהשתוו לאישים כמו הגאון מוילנה, רבי עקיבא איגר, הרמב"ם (בעל כוח הסידור והסברות), רבנו תם (בחריפותו)? נראה שהגר"א ורעק"א נחנו ביכולת להשתמש בכל הידע העצום שהיה לפניהם בשעה שלמדו סוגיה אחת. רובנו איננו מסוגלים לכך. האם התנאים היו כמותם או פחות מהם? והאם הגר"א ורעק"א לא היו נדירים בהיסטוריה בכלל?

הבאתי שאלות יותר מתשובות, אבל כמדומה שגם הצגת שאלות תורמת.

בעז"ה המשך יבוא.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 13:57 לינק ישיר 

ובינתים שכחתי דבר חשוב מאד שעליו העמיד לומד מכל אדם (ברוך השב!)

יש תחום של האישיות שיכול להשפיע ולטענת חכמים אכן משפיע.

זו הטהרה.

אפשר להוסיף לזה יראת שמים. הנכונות להכפיף מטרות אישיות למען ערכים של התורה כפי שכמובן הם ידועים ונתפסים.

זו גם הקדושה. החזו"א טען שאי שמירה על נקיות האצבעות בזמן הלימוד (כגון עקב נגיעה במקום לא נקי) מפריעה להבנה ומורידה מן היכולת להתקדם. אם הוא צדק, אזי לפנינו תחום שבדרך כלל לא נבדק בידי מומחים מודרניים. יש גם אפשרויות שונות לפרש את חשיבותו, מגישות יותר רציונליסטיות ועד לתפיסות כמעט מאגיות. בכל מקרה, זה תחום שגם הוא עשוי להשפיע ויש לשקול את חשיבותו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 14:05 לינק ישיר 

מנחם
לא ברור לי לגמרי ביחס למה השאלה שלך מכוונת כיון שאם השאלה היא על עצם יכולת החשיבה בכך ודאי שאין לה מקום כיון שהגמרא עצמה אומרת בשם אביי שבדורות האחרונים הם היו הרבה יותר מפולפלים מהדורות הקודמים להם וגם בגמרא הכלל הוא שהלכה כבתראי שהם האמוראים האחרונים ומצד שני לאמורא אסור לחלוק על תנא על אף שגם אמורא כרב שחי בדור של תנאים גם עליו ניתן לחלוק ואילו על התנאים אי אפשר - כך שברור שודאי לא זו הנקודה שבה יש להם עדיפות
עיקר הסיבה שאסור לחלוק עליהם אם זה בהלכות שבהם סיבת הקיום שלהם לא תלוי בהיגיון והוא לא תלוי במחשבת הדור כיון שהעיקר בהם הוא ההמשך של קבלת עול התורה שאותה קיבלנו בסיני ומהסיבה הזאת האיסור לחלוק על דברי מוסרי התורה הוא  בעיקר בגלל טעמים פורמליים יותר שהם הלכות שהתקבלו בישראל ואם במנהג נאמר שהוא תלוי בהתקבלות בכל ישראל כך הוא ודאי בפסקי הלכה שהם כמו סנהדרין שעל הממרה על דבריהם כבר התורה אומרת שאם הוא לא חוזר בו הוא חייב במיתה
נראה שעיקר השאלה שלך היא על החלק של האגדה אלא שגם בה לא מצינו בשום מקום שיש חובה שלא לסור מדברי הראשונים אלא שבכל זאת כן יש חובה בסיסית מאוד שעליו מבוסס עיקר התורה והוא החובה לשמוע לחכמים ולהיות כנוע לדברי השופט אשר יהיה בימים ההם
המחויבות הבסיסית שלנו לדברי חכמים הוא מדברי התורה שאומרת "נביא יקים לך בקרבך מקרב אחיך כמוני אליו תשמעון" יש כאן חובה של שמיעת דברי החכמים ובאבות הדבר מפורש כ"הוי מתאבק באפר רגליהם ושותה בצמא דבריהם" החובה הבסיסית היא לשמוע ולהקשיב כדבר ראשון התורה כולה התקבלה דווקא על ידי משה עבד ה' שעיקר המעלה העצמית שלו הייתה בכך שהוא היה ענו מכל האדם כך שאין תורה ללא יכולת ורצון של להקשיב ולשמוע וכיון שלכל אדם יש נטייה להרגיש עצמאי יותר ודווקא למרוד בידוע לכן יש חובה מיוחדת שהוא עיקר עמל התורה להשתדל להקשיב ולהעמיק בכל דברי החכמים ומהסיבה הזאת מי שלא מקיים את דברי חכמים חייב מיתה והוא יותר חמור מדברי התורה שבהם האדם יכול להכיר גם בעצמו

אלא שבכל זאת יש כאן נקודה נוספת - והנקודה העיקרית שבה הוא בכך שבחכמה עצמה יש קדושה ולכן חכמים כאלו שאין להם יחס לא אליו ולא אל חשיבות הטהרה שבה עיקר המטרה בחכמה והיא זאת שאמורה להביא אליו לכן החכמה שלהם מקולקלת ומהטעם הזה יש איסור חמור ללמוד חכמה שלא ממלאך ה' כמו שמבואר בגמרא בחגיגה וכיון שהדורות הראשונים החכמה שלהם הייתה קרובה יותר לרגש לכן יש להם עדיפות גדולה עלינו ואת הנקודה הזאת השתדלתי לבאר להלן
בעומק העניין יש כאן דבר נוסף והוא הקירבה של החכמים התנאים ואמוראים לזמן שעדיין הייתה בו הנבואה ובזה אנחנו פחותים מאוד ביחס אליהם - הנבואה היא המציאות העיקרית של האדם עצמו "ונביא לבב חכמה" רק לנביא יש את הלב של החכמה כיון שרק אצל הנביא החכמה היא מקורית על ידי שהיא מגיעה מתוך פנימיות הנפש ובתקופה הראשונה כל חכמה הייתה נבואה כיון שהמקור שלה היה חייב להיות מהחלק העמוק והפנימי ביותר של האדם מהסיבה שלא היו לו דעות קדומות של חכמים אחרים כיון שהחכמה עצמה לא הייתה חזון נפרץ [-דבר שכיח] ואמנם שהיו גם נביאים באומות העולם והגדול שבהם בלעם דבריו נכתבו בתורה ובכל זאת עיקר הנבואה שלו הייתה הדבר היותר מנוגד לתורה כיון שהיא לא הגיעה מתוך ענווה אלא מתוך שחץ וגאווה
- ובקצרה - ביסוד העניין ישנם שני מיני חכמות מאז נתינת התורה ועד ימינו והחלוקה הזאת היא חלוקה קבועה תמיד בין חכמה שמבוססת על יראת ה' "הן יראת ה' היא חכמה" שיש בה קבלת עול החכמה בצורה מחייבת ומצד שני יש חכמה שנקראת חיצונית  כיון שהיא עומדת בפני עצמה כבחינת המציאות כאילו שהיא לא מוטלת עלינו וכאילו שאנחנו לא חיים כאן ושאין לנו באמת אחריות על הדברים שקורים כאן
כיון שההכרה הוא דבר שיכול להכיר את כל האדם ובסופו של דבר ההכרה עצמה מנותבת אצל החכמים על ידי היחס שלהם למציאות לכן הלימוד של חכמים שהם לא "כמלאך אלוהים" יש בה הסתכלות על העולם מתוך המחשבות של החכמים ההם ואם הם רשעים או לא צדיקים דיים סביר מאוד שהלימוד של דבריהם יהיה בו גם קלקול של הטהרה של הנפש שנמצאת בו בצורה הראשונית שה' ברא אותה בה

תוקן על ידי 1yakovw ב- 18/05/2012 14:13:21

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 14:17 לינק ישיר 

ברוך השב אתה בעצמך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 15:07 לינק ישיר 

מיימוני ויעקב, מה שקורה, שאתם מעבירים את השאלה שלי מחכמה לקדושת וזוך המחשבה ולטהרת הלב. אתם מסכימים להתגמש שמבחינת השכל ועמקות המחשבה אין סיבה שישתנה משהו היום, אלא אדרבא (ומיימוני לא הבנתי אחרי כל הניתוח שלך מה זה מחשבה והגיון, איך זה קשור לשאלה. משהו מכל מה שאמרת היה פעם יותר מהיום? אני חושב שלהפך, אם תנא או אמורא היה קורא את כל הניתוח שלך, לא בטוח שהוא היה מבין אותו)
נניח שאני מקבל את העמדה הזאת שטהרת הלב וקדושת המחשבה חשובה לא פחות מחכמת לב לצורכי הלכה והנהגה ודרישת ופירוש המקראות, ויש בזה משהו. אבל היא גופא קשיא האם בדורות מאוחרות לא היתה טהרת הלב או קדושה יותר מדורות קדומים מדוע שכך יהיה? כל מי שלמד ש"ס מקבל פחות או יותר את רושם טהרת הלב וקדושת המחשבה והמעשה של התנאים והאמוראים, אבל אני חושב שגם בדורות מאוחרות היו דרגות כאלו בדיוק ואף יותר. ספרי הראשונים וסיפורי האחרונים מלמדים על טהרת הלב גדולה מאוד שהיו בדורות האחרונים, ועל התקדשויות במעשה ובמסירות נפש מתמשכת לאורך כל החיים, ובהתקדשות בתוך התקדשות. כך שלא מרויחים כלום בהוספת החלק הזה.

ועוד, שהחלק של טהרת הלב אפילו יהיה חשוב מאוד לענין שלנו, הוא לא יכול להיות על חשבון החלק האמיתי של המחשבה וההגיון והסברא וריבוי הדעות של כל הדורות, וגם הנסיון הרב שהצטבר בבחינת כל מיני בסברות ומחשבות, ובכל זה אנחנו עדיפים מאוד.
וגם טהרת הלב והמחשבה, היא עצמה חלק מהשאלות שלי. מי אמר שהם כ"כ נכונים? אולי חלק ה"אמת" והרצון של האדם להגיע למה שמוסרי יותר ולמה שטוב יותר הוא החשוב בקביעת ההלכה וההגעה לרצון התורה?

ללומד מכל אדם, לא הבנתי אותך, האם אתה חושב שהיום פחות מיושבים מפעם? נראה לי שעל אף רבוי החכמות והדעות, הרי שיש למעיינים לא פחות יישוב דעת, וזה לא מיישב שאלתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 15:26 לינק ישיר 

למנחם פיש

השאלה שלך כלל לא רלוונטית.

בכל דור ודור יש חכמים ויש טפשים והדבר לא משתנה מיום בריאת האדם.

ברור שבדורינו יש יותר ידע ולכן אנחנו יודעים היום (למשל) שכינה לא נוצרת מזיעה אלא היא כן פרה ורבה ולכן כל הדיון של חז"ל בנושא זה נראה לנו טפשי היום אבל זה לא בגלל שהם היו טפשים אלא שלנו היום יש יותר ידע.

ומתוך כך יוצא שהשאלה שלך היא:מי יותר חכמים :אנחנו או רוח הקודש?

וזה דומה לשאלה איפה  יותר חם :בקיץ או ביפן?

תוקן על ידי צענערענע ב- 18/05/2012 15:54:09

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 15:38 לינק ישיר 

מנחם
אם תגדיר טוב יותר את השאלה שלך יהיה הרבה יותר קל לענות
ריבוי הדעת הוא דבר חיובי לגמרי וכבר הנביאים דיברו על העתיד שתימלא הארץ דעה את ה' אני לא מבין למה אתה חושב שיש בה סתירה כל שהיא לדברי התורה ולדברי חז"ל - לא הצלחתי להבין בשביל מה אתה צריך את המשקל הזה של מה עדיף ממה?
אתה שואל - מי אמר שטהרת הלב הוא דבר חשוב? התשובה לכך היא שהתורה אמרה את זה - כך שאין לזה שום קשר לחכמת חז"ל
שאלה כללית אני לא רואה כאן. ואם השאלה שלך היא ספציפית על דבר מסוים על הלכה מסוימת אתה יכול לפרט וצריך אכן לדון בהם בכפוף להנ"ל
[הדברים שכתבתי קודם החלק האחרון שלהם אני לא בטוח שהם בהירים דיים ובכל זאת החלק הראשון נראה לי ברור מאוד משום מה זה נראה שאתה מעדיף לדלג עליהם במצב כזה אני חושש שלא אוכל להמשיך לכתוב לך כאן]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 15:39 לינק ישיר 

כל כך מוזר השאלות האלה,

האם חז"ל היו חכמים,
מיהם חז"ל ?
הרי חז"ל זה דורות על גבי דורות של חכמים,(כאלף שנים) ויש אלפי דעות מנוגדות אחד מהשני כרחוק מזרח למערב,

השאלה בכלל לא האם כל פרט בחז"ל היו חכמים, בוודאי שכן. הרי לא בחורו להזכיר את שמם בגלל טיפשותם ח"ו,
אפשר גם להתרשם מכל פרט בחז"ל כמה חכם היה,

השאלה אייך התארגנו כל החכמים בכל דור להנהיג את האומה בדורם,
האם היתארגנו בכלל ? ואם כן מי אחליט איזה מכל הדעות דומיננתיות להנהגת האומה,

השאלה הגדולה היא איזה מדעות\ההשקפה שלהם הוביל את האומה, האם הובילו את האומה בחכמה ?

לא מספיק חכמה אישית אין היא רלוונטי כלל,
החכמה מתפתחת בכל דור לרמות יותר טובות,
הידע ההנחות הם אחרות בכל דור ודור,
מספיק לחכם שיקדם את הדור שלו בידע חדש ובהנחות חדשות, שמהם בונים את ההשקפה החברתית בדור הבא,

ואם המידע החדש והתובונות החדשות לא מתורגמות ולא יורדות לעולם המעשה = חברה\אומה יותר חכמה ויותר נבונה ויותר צודקת, ?! אז מה רלוונטי כמה חכם היה X או y

אין שום רלוונטיות לחכם פרטי שמשיג את חכמת זמנו,
אין שום רלוונטיות לחכמי כל דור אם לא יוצא מהם הנהגה הלכה למעשה,

ולכן אין שאלה האם כל אחד בעצמו היה חכם או לא ח"ו,
יש שאלה האם ההיתארגנות שלהם בכל דור היית נבונה וחכמה, אם בכלל היית היתארגנות להנהגת הדור בכל דור ?

לפי מה שאנו רואים היום ולפי מה ששמענו בהיסטוריה הקרובה והרחוקה,
באף דור הם לא היתארגנו מאז חורבן הבית וביטול הסנהדרין,
רבו בכל דור ודור מחדש,
ולכן לא פלא שאנו בגלות הארןך, בכל דור ודור משמידים אותנו וקמים מחדש, בכל דור דור אנו ממשיכים בדרכי חטאי אבותינו בלריב אחד בשני,
כל חכם כפרט מפחד להיפגש עם השני, כולם יחד יש להם אינטרס אישי לא להכריעה לא להקים סנהדרין עם סמכות בכדי להנהיג את האומה בחכמה ובתבונה,
כי ברגע שיש סמכות והכרעה אין יותר חכם פרטי, אין יותר המצאת תורות יחידים בכל דור ודור,
כי בכל נושא ועניין מיד יש הכרעה אייך ומה רצוי וראוי להביא לידי מעשה,

בעצם בכל דור ודור קם חכם שהבין את האבסורד וניסה לחבר ספר הלכה שלם ומסודר ואחיד,
אם זה רבי' עם המשנה, ואם זה חתימת התלמוד, ואם זה הרמב"ם עם היד החזקה, ואם זה השלחן ערוך, וכדומה,

אבל בתכלס זה לא עזר כלום, כי חיבור יחיד מביא בדור הבא שוב מחלוקות ודעות חדשות,
1, עצם שלא כל החכמים בדורו מסכימים למסקנות ולההכרעה של החכם,
2, בכל דור מתפתח הידע וההנחות הקודמות נופלות ולכן צריך להכריעה מחדש,

שני אלו הם סיבות טובות לדעות חדשות ולמחלוקות ישנות, ולכן בכל דור שוב אין לנו תורה\חוקה אחידה,

מה שאין כן. לו בכל דור היו החכמים מספיק חכמים להבין שבלי סנהדרין נבחר מהציבור בכל דור, אין סיכוי שתהיה לנו תורה וחוקה והשקפה אחידה,

והיות שיסוד התורה היא תורה של בעל פה, כלומר כפו עליהם לקבל את החכמים שבכל דור, ולא לקבל את התורה של אתמול ולהפוך אותה לאלהים אחרים, (כן כן היסוד היא לא להפוך את התורה שבכתב לאלוהים אחרים, וכן כך לגבי כל תורה וחוקה של הדור הקודם)
ולכן אין אפשרות לעשות תורה חדשה בכל דור. אם לא מבינים שבלי התארגנות החכמים בכל דור (עם סמכות לכתוב תורה של בעל פה חדש בכל דור לפי התפתחות הידע ושינוי ההנחות ההשקפה,) לא תהיה תורה של בעל פה חדשה,

ולכן לשאלה האם היו חכמים בכללי ? לא ולא !!!
כל אחד כפרט היו חכמים כנ"ל,
אבל לא השכילו להוריד אותם לעולם המעשה,

האם הם יותר חכמים מאיתנו ?
או האם אנו חכמים יותר מהם ?
בוודאי שלא !!! הרי אנו מתנהגים כמוהם וממשיכים בחטאיהם, ולכן אנו בגלות עד היום,

התורה מראש הבטיחה שאם נעבוד אלוהים אחרים נהיה בגלות,
ואם אנו עובדים בכל דור את האלוהים אחרים = את החכמים הקודמים, לא פלא שאנו בגלות,
כפי זעקתו של הספורנו הידוע,

ולכן פותח האשכול בעצם שואל את שאלתו כי נראה לו שהוא הולך לאבד את האלוהים אחרים שלו,
ולכן אני אומר לו, תירגע ידידי. אין שום עניין לדעת כמה חכמים הם היו, זה בכלל לא רלונטי,
רלוונטי היא האם אנו מקבלים את תורה של בעל פה בכל דור ודור, האם אנו מתארגנים בכל דור ודור להנהגת האומה,
ואם אנו מאז חרבן הבית לא עושים זאת, אז אנו בעצם מאז טיפשים ולא חכמים,

שבת שלום
max

תוקן על ידי maxmen ב- 18/05/2012 15:44:10

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 15:57 לינק ישיר 

מנחם,
התשובה שלי לא התימרה ללמד את כל דרכי בירור המסורות בפרט לא בימינו בה השינויים במעמדם של ישראל השתנתה באופן מהותי מהדורות הקודמים (לטוב ולמוטב) , רק לתת כיוון מחשבה נוסף בנוגע לשאלה הנקודתית ששאלת. 
לעצם הדברים אני לא חושב שאפשר או נכון ללבן כאן את הנושא הזה לכל עומקו, הגם שאין לי ספק שהכרחי שתקום ערכאה הראויה לעסוק בדברים (אם תרצה קרא לזה סנהדרין , גם אם זה לא לגמרי מדויק) ותלבן אותם באופן שיתמודד כראוי עם אתגרי התקופה.
                זמני קצת קצר כעת, ודעתי אינה מכוונת מספיק כדי להרחיב בענין, אולי בשבוע הבא יסתייע הדבר בידי יותר.
                      שבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2012 17:01 לינק ישיר 

מנחם,

אומרת הגמרא: הרואה אוכלוסי ישראל אומר ברוך חכם הרזים לפי שאין דעתם דומה זו לזה ואין פרצופיהן דומין זה לזה. מכאן שמקוריות דעתו של כל אדם מישראל היא חכמתו. כתב רס"ג ששלמות החכמה בארבעה אופנים: הקיבולת, ואחריו הזכירה, ואחריו המחשבה, ואחריו ההבחנה. כדי לדעת מה יכולתם וכחם של חכמי ישראל לדורותיהם בכל אופן מארבעת האופנים, יש ללמוד בשקידה ובשינון ובעיון ובהבנה את תורתם, ואז הדברים שנאמרו בעירובין נג מתבארים.

תוקן על ידי מ80 ב- 18/05/2012 17:09:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/5/2012 23:37 לינק ישיר 

צענערענע (שם יפה) ולכל מי שכתב שלא הבין, השאלה לא על ידע שהיה או לא היה פעם (לא חושב שזה בכלל נושא לוויכוח, לפחות לא אצלי). השאלה היא קודם כל עקרונית. האם יש הבדל בין דורות ראשונים לדורות אחרונים בהבנה או בירידה לעומקן של דברים.

אולי כדי שהשאלה תהיה יותר קרובה להבנה, נעזוב את התנאים והאמוראים, ונעבור לראשונים. ניקח את הרמב"ם לדוגמא.
הוא היה גאון גדול, אין ספק. הוא היה חקרן גדול, אין ספק. הוא ידע המון, אין ספק. הוא היה מעמיק ומבין ובעל סברות מעמיקים, אין ספק. ועוד מעלות אישיות ועיוניות.
נוסיף את הרמב"ן שהיה שונה מהרמב"ם אבל גם היה בעל התכונות שמניתי.

השאלה היא כזאת (ועכשיו עדיין ברמת העיקרון), נניח שהם מגיעים היום אלינו ואנחנו מעמידים נגדם אנשים שהם מבינים טוב בעניני מחשבה והגיון (לדוגמה שם שראיתי כאן בפורום לאחרונה, הרב ברוך דב סולובייציק שהיה מנכדי ר"ח בריסקר, ואפילו גם את חברי הפורום הזה כולם כל אחד יביא סברות וטענות בענינים שונים).
האם יש עדיפות כל שהיא לרמב"ם והרמב"ן מבחינת עמקות רעיון והגיון? וא"כ במה?

ולצורך השוואה, האם כשניקח שתי דמויות של חכמים מאומות העולם שהיו בתקופת הרמב"ם והרמב"ן ונעמיד מולם שתי דמויות בעלות מחשבה והגיון מהתקופה של עכשיו, האם יש עדיפות כל שהיא למי מהזוגות?
נדמה לי שלא. ורק אצלינו כל מה שנאמר או נכתב פעם ע"י מישהו (אף שבאמת היה חכם) מקבל קדושה שא"א לחלוק עליו או להבין אחרת ממנו. וכל מה שנשאר לנו רק להמציא הסברים מה הוא התכוון ואיך זה מסתדר עם הקושיות וההשגות שלנו. וע"ז אני שואל, מה פתאום לחשוב כך? אם יש לנו הערות או השגות שיביאו אותם לפני חכמי דורינו והם יחליטו אחרי שישקלו האם הראשונים צודקים בהנחות שלהם או אחרונים צודקים בהשגות שלהם.

ובמילים שפתחתי "האם חז"ל היו חכמים יותר מהיום"?. האם גם באומות העולם החכמים הראשונים (שהיו באמת גאונים גדולים) חכמים יותר מהיום?
ניקח את הניתוח היפה שעשה מיימוני לחלקי ההגיון והמחשבה, האם פעם הם היו מפותחים כמו היום? נדמה לי שלא. וא"כ מדוע שלא יאופשר לנו לחלוק על הקדמונים.
היה צריך להיות שבכל דור ודור ידונו שוב במה שקבעו קדמונים, האם לאור ההתפתחות במחשבה, צדקו הראשונים או לא. זה קשור להלכות, ולמוסר, ולאמונה, ולכל שטחי היהדות.

(יש לי הרגשה שבכל תקופה יש סגנון אחר של מחשבה ורעיונות, שנוצרת ע"י הסביבה הכללית וההיסטורית, וע"י הרעיונות הרווחות באותה תקופה בעולם, וע"י עוד סיבות. וכשמגיעה תקופה חדשה וההבנות משתנות והרעיונות מתחדשות, מסתכלים על התקופות הקודמות ביראת כבוד, כאילו הם הבינו טוב יותר או עמוק יותר או נכון יותר. וזה לא נכון, אלא להפך ככל שמתקדמות התקופות מבינים יותר ודברים שקודם היו מחודשים עכשיו נעשים פשוטים, ואפשר לבחון אותם יותר. ולכן גם אם לראשונים זכות יוצרים על כיוונים ונוסחאות של מחשבה, מ"מ לא פשוט שהצדק איתם).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "האם חז"ל חכמים יותר מאיתנו היום"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext