| נשלח ב-31/5/2012 09:02 |
|
| |
האמת מחייבת?
שאלת מהות האמונה והדרך להגיע אליה, היא אחת השאלות היסודיות ביותר בחיי החושב, וכבר נדונה בפורום מאות פעמים. ברצוני להעמיד כאן מספר שאלות קצרות, המופנים למאמינים ולכופרים, ולכל מי שיש לו דעה כלשהו על כל נושא כאחד, העוסקים לא בגופם של שאלת האמת שבטענות האמונה, אלא בדרך שלנו להצדקתם, ובדרך החלטותינו לגבי המקום שלנו במפה האמונית. א- כמה מוכן יש לאדם להיות לשנות את דעתו? אם חשבתי על משהו והגעתי למסקנא מסוימת, האם אני מחויב לבדוק אותו שוב אולי טעיתי? ומה הגבול בזה? האם יש דרך להצדיק נקיטת דעה מסוימת כדעה קבועה בכלל, או שמא יש להשאיר את ההכרעה האחרונה תלויה תמיד למה שיתברר עוד? ב- הטענה הלוגית היסודית באשר ל"מצוות אמונה" היא שאם איני משוכנע במשהו, כל הנהגה והצהרה כאילו אני מאמין אין בו כל תוכן. לוגית זו טענה תקפה, אבל במציאות קשה מאד להצביע על כך, פעמים רבות אדם מוצא את עצמו מתנהג וחושב בניגוד למה שהוא קורא אמונתו. ואיני יודע שום הכרח לכך שזה המחשבה הוא כשלון וחולשת הרצון משא"כ ה"אמונה", אולי דווקא להיפך? אם כן השאלה הוא עד כמה "חייב" האדם להתאים את מחשבותיו ומעשיו לאמונתו היסודית? ואיזה תוקף צריך להיות לאמונה הזו בכדי שזה יחייב אותו להתאים א"ע אליה? [המאמין, אולי יש לו שיקולים שונים של שכר ועונש וכו' שיקיים בהתאם לאמונתו, אבל הכופר, האם יש משהו שמחייב אותו לחשוב כל הזמן כמו כופר?] ג- יסוד שאלתי היא, נניח שיש אמת, מה הם גדרי ה"מטא-אמת" המחייבים אותנו [חיוב מוסרי או קיומי, לא חיוב לוגי] להתאים את עצמנו לאמת, או לחפש אחרי האמת? ולמה נראה לנו שהשאלה אודות האמת היא תמיד כה חשובה ונוגעת אלינו למעשה? אבקש מכל מי שיכול להאיר את הנושא להשתתף.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 10:04 |
|
| |
פשוט מאוד!!!!!!!! כי "לוגית" תוך כמה שנים כל משתתפי הפורום הזה כבר לא יהיו כאן בעולם ...... וזה מאוד מאוד משנה איפוה הם כן יהיו???????!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 10:38 |
|
| |
א. אדם צריך כל הזמן לשנות את דעתו,- אם מתגלים דעות חדשות יותר נכונות. וכבר אמרו- רק חמור לא משנה את דעתו. ב. אדם לא חייב להתאים את עצמו לאמיתות, אם הם לא אמיתות . אדם חייב להתאים את עצמו רק לאשתו ו לחברה שהוא חי בתוכה. ג. אמת היא אמת אחת ויחידה, אין חצי אמת אין אמת גדולה, אין אמת מוסרית ואין אמת לוגית. יש אמת
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 15:21 |
|
| |
לא הבנתי כלום. מצטער,
אולי תעשה את זה יותר פשוט,
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 15:32 |
|
| |
כתוב בתורה וידעת היום והשבות אל לבביך כי ה' הוא האלוקים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד.
ואת המצוה הזאת יש לקיים עד סיום החיים.
וזה המשמעות של חיפוש האמת שלא מפסיקה בכל רגע ורגע.
וזה כולל גם את שש מצוות התמידיות שיש על האדם לקיים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 15:37 |
|
| |
| נמדשיר כתב: |  | כתוב בתורה וידעת היום והשבות אל לבביך כי ה' הוא האלוקים בשמים ממעל ועל הארץ מתחת אין עוד.
ואת המצוה הזאת יש לקיים עד סיום החיים.
וזה המשמעות של חיפוש האמת שלא מפסיקה בכל רגע ורגע.
וזה כולל גם את שש מצוות התמידיות שיש על האדם לקיים. |
|
כתוב למה גם כן. כי הוצאנו ממצריים, ולכן והיות שהוא שכח מאיתנו מאז אז במילא אנו לא מחוייבים לו כלום,
(עדיף לחשוב לפני שכותבים, האם בעל האשכול היקר לא יודע ולא למד אצל הגננת ?)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 15:51 |
|
| |
מקס
הסיבה היא מתן תורה ולא יציאת מצרים.
אני לא מרגיש שהוא שכח , אם אתה מרגיש שהוא שכח כנראה יש לך בעיה בזכרון
אז אם אתה חושב שאלוקים שכח ממך , אל תאמר שאני לא חושב.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 16:16 |
|
| |
| נמדשיר כתב: |  | מקס
הסיבה היא מתן תורה ולא יציאת מצרים.
זכותו של האלוקים לבקש מאיתנו משהו כתובה בתורה ואמר במתן תורה,
אנכי השם אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים, (ולא אמר אנכי השם האלוקים שברא את העולם במילא אתם מחוייבים לי,
כי אם היה אומר זאת היינו אומרים לו מצידינו תחריב את עולמך המלא אכזריות ורע, ואין סיכוי לטובים)
אני לא מרגיש שהוא שכח , אם אתה מרגיש שהוא שכח כנראה יש לך בעיה בזכרון
איזה בעיה יש לי בזיכרון ? במצרים שהוא כל כך גאה בה הוא השאיר ארבע מתוך חמש או ארבעים ותשע מתוך חמישים,
שחזרנו בבית שני חזרנו רק שני שבטים מתוך 12 שבטים,
ומאז בכל מאה\מאתיים שנה אנו מעבדים 90% מהאומה,
אפי' שנתן לנו את הארץ ישראל (בזכות המלחמות של יהושע) לעולם לא היית שקט בארץ ישראל (אולי בתקופת שלמה, שאז מתוך השקט שעבד את האומה לעבדים לו = מיסים)
אז אם אתה חושב שאלוקים שכח ממך , אל תאמר שאני לא חושב.
מה הקשר ? אני פשוט מאמין באלוקים האמיתי, האלוקים שהוא לא בייביסיטר,
באלוקים שעשה אותנו לאלוקים בעצמינו,
|
|
בתכלס: בעל האשכול יודע את כל מה שלמדנו בחידר, ולכן תחשוב מה הוא רוצה לשאול,
את התשובות הקלסיות של הגננת כולנו יודעים,
תוקן על ידי maxmen ב- 31/05/2012 16:55:26
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 16:41 |
|
| |
מקס
אני מודה בטעותי אם פסוק מפורש בתורה זו תשובה של גננת , אני מעדיף להישאר בגן.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 16:57 |
|
| |
אני מודה בטעותי אם פסוק מפורש בתורה זו תשובה של גננת , אני מעדיף להישאר בגן. |
|
אמרתי לך שני דברים
1, הפסוק לא מפורש כפי שאתה רוצה לטעון,
2, תחשוב על מה שבעל האשכול שואל, (ותקח בחשבון שאת הפשוט הוא יודע כמוך)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 17:07 |
|
| |
מקס
אתה סותר את עצמך אם הגננת אומרת , הרי לא שייך ויכוח מה הפסוק אומר , ואם יש ויכוח זה כבר לא קשור לגן.
וכמו כן אם יש ויכוח , אולי זה מה שבעל האשכול רצה לדון.
ולכן יתכן ובעל האשכול לא מסכים כך לפרש את הפסוק , אבל זאת זכותי לפרש כך את הפסוק ,וזה לא פירוש שלי אלא של תשובות הרשב"א.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 17:42 |
|
| |
אתה סותר את עצמך אם הגננת אומרת , הרי לא שייך ויכוח מה הפסוק אומר , ואם יש ויכוח זה כבר לא קשור לגן.
וכמו כן אם יש ויכוח , אולי זה מה שבעל האשכול רצה לדון.
ולכן יתכן ובעל האשכול לא מסכים כך לפרש את הפסוק , אבל זאת זכותי לפרש כך את הפסוק ,וזה לא פירוש שלי אלא של תשובות הרשב"א. |
|
האמת אני לא הבנתי עד עשכיו מה בעל האשכול רוצה, (וחזרתי על דבריו כמה פעמים ולא מבין מה הוא רוצה)
בכל אופן אני אומר שהתשובה החינוכית (שמעצם המושג (החינוך) היא חייבת להיות ברורה) לא תעזור לבעל האשכול כי הוא גם קיבל את החינוך הזה,
עכשיו, אתה בא עם התורה בלי להכיר אותה, עובדה שאתה מצטת את החינוך ולא את החשיבה המקורית שלך,
בכדי לעורר אותך לכך אני מנסה לערר את הקביעה שלך,
ולכן שאלתי אותך כל מיני שאלות שתתחיל לחשוב,
במקום זה אתה אומר לי שעדיף לך להישאר בגן (= לא לחשוב) ?!
אז אני שוב ניסיתי לעורר אותך שתדע שהפסוק לא מפורש כפי שאמרו לך,
בכלל אני לא מצליח להבין אותך, (לא באשכול הזה ולא באשכולות סמוכים)
אתה מנסה להחניף לאלוקים ? למה אתה מנסה להחניף לו האם אתה חושב שיחזיר לך טובה או מה ?
אולי סתם אתה מפחד שאתה חיי בשקר במילא מנסה להציל את עצמך,
אין כאן שאלה של זכות יש כאן שאלה האם נכון הפירוש או לא,
אם עצם שהאלוקים ברא את העולם מחייבת את בני ישראל. יישאלו הישראלים מה הקשר. תחייב את כל בני אנוש,
האלוקים שלך (מול שלי) הגיע עם טענה משכנעת, אני מוציא אותך ממצרים ונותן לך את הארץ, ולכן תקימו את מצוותי.
אבל יש לי לשאול על האלוקים שלך, קודם מי ביקש ממך להוציא אותנו ממצרים ? ושנית בכלל לא הוצאת אותנו ממצרים השארת שם ארבע על כל חמש, האם זה הבטחה שלך להאבות הקדושים,
לו היטלר היה הורג ארבע יהודי על כל חמש יהודים היית קורה לו אלוקים כי הציל אחד מחמש ?
אתה הרי מאמין שהאלוקים שלך הרג את הארבע ישראלים מתוך חמש במכת חושך, אז יוצא שהיית לנו שואה של ממש והציל אחד מחמש,
בתכלס היינו אומרים לו על תתערב לא לכאן ולא לכאן נסתדר לבד, אל תהרוג כלום ואל תעשה לנו טובות
לא צריכים ארץ ולא חירות דמיונית שהמחיר שלו היא הריגת אבע ישראלי מתוך חמש,
מה שמצחיק שהוא בה בדרישות ומאיים עלינו, לא קיבלנו ממנו כלום, רק סבל כל הדורות, לא ארץ ולא תורה,
בכדי להשיב על כל הקושיות האלה המציאו את העולם הבא הרוחני הגן עדן והגהינם (אני לא מבין למה המציאו את הגהינם הרי הגהינם היא כאן, מילא הגן עדן שאין כאן, אבל בשביל מה גהינם רוחני ? התשובה היא כי כל כך ברור לנו שלרשעים טוב בעולם הזה, במילא חייבים גם לענות על הבעיה הזו ואז המציאו גם את הגהינם, בתכלס הצדיקים סובלים הרשעים נהנים ואנו מתנחמים אולי יש חיים אחרי המוות, ואולי שם האולקים צדיק יותר, אז קודם כל אם האלוקים בעולם הזה לא ממש צדיק אז אולי שם גם אותו דבר ? כלומר אילו קיבלנו שיכול להיות עולמות מקבילים מי אומר ששם הוא לא רשע ח"ו כמו כאן )
מצד שני כל האומות קיבלו את ארצם בלי שום תנאים,
מהם לא מבקש כלום,
מאיתנו (שבעצם לא קיבלנו את הארץ באמת) הוא מבקש ומבקש בלי סוף. כל דור נכתבת תורות חדשות בשמו,
(כל זה כתבתי לך שלא תשן שנת ישרים. תתחיל לעמיק ולחשוב)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 17:45 |
|
| |
מקס
אני לא מבין מה אתה רוצה .
אני לא עונה לפי התשובה החינוכית , אלא לאחר חקירה מעמיקה , והבנה עצמית של הדברים.
את כל מה שכתבת כבר עניתי לחילוניים במקומות עבודה השונים.
אני לא אנסה לענות לך כי לא יהיה מזה שום תועלת.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 17:57 |
|
| |
אני לא מבין מה אתה רוצה .
. |
|
אני רוצה שלא תענה (זכותך לא לשמוע לי) בשליפה כמו דברים פרק ד (לז) וְתַחַת כִּי אָהַב אֶת אֲבתֶיךָ וַיִּבְחַר בְּזַרְעוֹ אַחֲרָיו (אחד מחמש וגם אותם קבר במדבר) וַיּוֹצִאֲךָ בְּפָנָיו בְּכֹחוֹ הַגָּדֹל מִמִּצְרָיִם:
(לח) לְהוֹרִישׁ גּוֹיִם גְּדֹלִים וַעֲצֻמִים מִמְּךָ מִפָּנֶיךָ לַהֲבִיאֲךָ לָתֶת לְךָ אֶת אַרְצָם נַחֲלָה כַּיּוֹם הַזֶּה: (בקושי עד דוד המלך לא קויים כלל)
(לט) וְיָדַעְתָּ הַיּוֹם וַהֲשֵׁבֹתָ אֶל לְבָבֶךָ כִּי יְקֹוָק הוּא הָאֱלֹהִים בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וְעַל הָאָרֶץ מִתָּחַת אֵין עוֹד:
(מ) וְשָׁמַרְתָּ אֶת חֻקָּיו וְאֶת מִצְוֹתָיו אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם אֲשֶׁר יִיטַב לְךָ וּלְבָנֶיךָ אַחֲרֶיךָ וּלְמַעַן תַּאֲרִיךְ יָמִים עַל הָאֲדָמָה אֲשֶׁר יְקֹוָק אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ כָּל הַיָּמִים
וזה מה שמחייב אותנו ?!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 18:01 |
|
| |
תתחיל מכמה פסוקים קודם
כה כִּי-תוֹלִיד בָּנִים וּבְנֵי בָנִים, וְנוֹשַׁנְתֶּם בָּאָרֶץ; וְהִשְׁחַתֶּם, וַעֲשִׂיתֶם פֶּסֶל תְּמוּנַת כֹּל, וַעֲשִׂיתֶם הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה-אֱלֹהֶיךָ, לְהַכְעִיסוֹ. כו הַעִידֹתִי בָכֶם הַיּוֹם אֶת-הַשָּׁמַיִם וְאֶת-הָאָרֶץ, כִּי-אָבֹד תֹּאבֵדוּן מַהֵר, מֵעַל הָאָרֶץ, אֲשֶׁר אַתֶּם עֹבְרִים אֶת-הַיַּרְדֵּן שָׁמָּה לְרִשְׁתָּהּ: לֹא-תַאֲרִיכֻן יָמִים עָלֶיהָ, כִּי הִשָּׁמֵד תִּשָּׁמֵדוּן. כז וְהֵפִיץ יְהוָה אֶתְכֶם, בָּעַמִּים; וְנִשְׁאַרְתֶּם, מְתֵי מִסְפָּר, בַּגּוֹיִם, אֲשֶׁר יְנַהֵג יְהוָה אֶתְכֶם שָׁמָּה. כח וַעֲבַדְתֶּם-שָׁם אֱלֹהִים, מַעֲשֵׂה יְדֵי אָדָם: עֵץ וָאֶבֶן--אֲשֶׁר לֹא-יִרְאוּן וְלֹא יִשְׁמְעוּן, וְלֹא יֹאכְלוּן וְלֹא יְרִיחֻן. כט וּבִקַּשְׁתֶּם מִשָּׁם אֶת-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וּמָצָאתָ: כִּי תִדְרְשֶׁנּוּ, בְּכָל-לְבָבְךָ וּבְכָל-נַפְשֶׁךָ. ל בַּצַּר לְךָ--וּמְצָאוּךָ, כֹּל הַדְּבָרִים הָאֵלֶּה; בְּאַחֲרִית, הַיָּמִים, וְשַׁבְתָּ עַד-יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, וְשָׁמַעְתָּ בְּקֹלוֹ. לא כִּי אֵל רַחוּם יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, לֹא יַרְפְּךָ וְלֹא יַשְׁחִיתֶךָ; וְלֹא יִשְׁכַּח אֶת-בְּרִית אֲבֹתֶיךָ, אֲשֶׁר נִשְׁבַּע לָהֶם. לב כִּי שְׁאַל-נָא לְיָמִים רִאשֹׁנִים אֲשֶׁר-הָיוּ לְפָנֶיךָ, לְמִן-הַיּוֹם אֲשֶׁר בָּרָא אֱלֹהִים אָדָם עַל-הָאָרֶץ, וּלְמִקְצֵה הַשָּׁמַיִם, וְעַד-קְצֵה הַשָּׁמָיִם: הֲנִהְיָה, כַּדָּבָר הַגָּדוֹל הַזֶּה, אוֹ, הֲנִשְׁמַע כָּמֹהוּ. לג הֲשָׁמַע עָם קוֹל אֱלֹהִים מְדַבֵּר מִתּוֹךְ-הָאֵשׁ, כַּאֲשֶׁר-שָׁמַעְתָּ אַתָּה--וַיֶּחִי. לד אוֹ הֲנִסָּה אֱלֹהִים, לָבוֹא לָקַחַת לוֹ גוֹי מִקֶּרֶב גּוֹי, בְּמַסֹּת בְּאֹתֹת וּבְמוֹפְתִים וּבְמִלְחָמָה וּבְיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה, וּבְמוֹרָאִים גְּדֹלִים: כְּכֹל אֲשֶׁר-עָשָׂה לָכֶם יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם, בְּמִצְרַיִם--לְעֵינֶיךָ. לה אַתָּה הָרְאֵתָ לָדַעַת, כִּי יְהוָה הוּא הָאֱלֹהִים: אֵין עוֹד, מִלְּבַדּוֹ. לו מִן-הַשָּׁמַיִם הִשְׁמִיעֲךָ אֶת-קֹלוֹ, לְיַסְּרֶךָּ; וְעַל-הָאָרֶץ, הֶרְאֲךָ אֶת-אִשּׁוֹ הַגְּדוֹלָה, וּדְבָרָיו שָׁמַעְתָּ, מִתּוֹךְ הָאֵשׁ. לז וְתַחַת, כִּי אָהַב אֶת-אֲבֹתֶיךָ, וַיִּבְחַר בְּזַרְעוֹ, אַחֲרָיו; וַיּוֹצִאֲךָ בְּפָנָיו בְּכֹחוֹ הַגָּדֹל, מִמִּצְרָיִם. לח לְהוֹרִישׁ, גּוֹיִם גְּדֹלִים וַעֲצֻמִים מִמְּךָ--מִפָּנֶיךָ; לַהֲבִיאֲךָ, לָתֶת-לְךָ אֶת-אַרְצָם נַחֲלָה--כַּיּוֹם הַזֶּה. לט וְיָדַעְתָּ הַיּוֹם, וַהֲשֵׁבֹתָ אֶל-לְבָבֶךָ, כִּי יְהוָה הוּא הָאֱלֹהִים, בַּשָּׁמַיִם מִמַּעַל וְעַל-הָאָרֶץ מִתָּחַת: אֵין, עוֹד. מ וְשָׁמַרְתָּ אֶת-חֻקָּיו וְאֶת-מִצְוֹתָיו, אֲשֶׁר אָנֹכִי מְצַוְּךָ הַיּוֹם, אֲשֶׁר יִיטַב לְךָ, וּלְבָנֶיךָ אַחֲרֶיךָ--וּלְמַעַן תַּאֲרִיךְ יָמִים עַל-הָאֲדָמָה, אֲשֶׁר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ כָּל-הַיָּמִים. {פ}
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 18:11 |
|
| |
צדיק חבל על הזמן שלך ושלי,
אתה צטתה את "וידעת היום" וזה אמור לחייב לדעתך, ולא היא,
|
|