בית פורומים עצור כאן חושבים

שופט לתלמיד ישיבה: "צא לעבוד ושלם את חובותיך"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/6/2012 13:30 לינק ישיר 

מ
וצוו חכמים יהי ממון חברך חביב עליך כשלך".

את זה הבחור מקיים למהדרין- הוא באמת מתיחס לממון חברו כאילו זה היה שלו ממש.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 13:40 לינק ישיר 

ירוחם,

כל מאמר של חז"ל אפשר להבין נכון ואפשר להבין באופן מעוות.
יהי ממון חברך חביב עליך כשלך.
הבנה נכונה: שלי שלי ושלך שלך או שלי שלך ושלך שלך.
הבנה מעוות: שלי שלי ושלך שלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 13:54 לינק ישיר 

מיכי

דוד מקובר,
אתה ממשיך באופן עקבי לסתום ולא להתייחס למה שנאמר כאן. ראשית, אנא באר האם אתה תוהה על ההלכה, או שאתה טוען שזו לא ההלכה. אודה לך על התייחסות מדוייקת יותר לנקודות הבאות:

1. האם אתה כופר בכך שיכול ש"ח להתנות על עצמו להתחייב כש"ש? הרי זו משנה בב"מ צג. זכותך לחלוק על המשנה, אבל אנא עדכן אותנו האם אכן אתה חולק, והבהר מה ההנחות המוסכמות שעליהן ניתן לבנות את הדיון.
שאלתי אותך מדוע אותו ש"ח שהתנה חייב לשלם על גו"א, הרי אין פסוק שמחייב אותו? האם אתה טוען שהוא באמת לא חייב (כלומר אתה חולק  על המשנה)? כאמור, אתה חייב להבהיר את הנחות היסוד המוסכמות שלך, אחרת הדיון לא יתקדם.

אני טוען שאין שום מחוייבות ע"פ דיני התורה לקיים הבטחות. יתכן וזה לא מוסרי, וזה ראוי לעמוד בדיבורו. אולם אין מחוייבות דינית לקיים הבטחות.

רמב"ם הלכות מכירה פרק ז הלכה ח

הנושא ונותן בדברים בלבד הרי זה ראוי לעמוד לו בדבורו, אע"פ שלא לקח מן הדמים כלום ולא רשם ולא הניח משכון, וכל החוזר בו בין לוקח בין מוכר אע"פ שאינו חייב לקבל מי שפרע הרי זה ממחוסרי אמנה ואין רוח חכמים נוחה הימנו.

ולכן גם הבטחת הלווה להחזיר הלואה, או התחייבות שומר חינם לשלם עבור גניבה, זה לא יותר מהתחייבות שלפי הדין לא ניתנת לכפיה.

2. לגבי אחים שחלקו הסברתי לך שמדובר במצב סימטרי לגמרי, ולכן חתימתם לא מועילה. מי טען שחתימה על שטר מחייבת? טענתי שהחתימה מחייבת אם כבר נעשה משהו על פיה. ובודאי אם כבר ניתן כסף כמו בהלוואה. באחים שחלקו לכל היותר כשאח אחד לקח קרקע השני מבטל את כל העסק ומחזירים הכל לתפוסת הבית. אבל בהלוואה לא מדובר על החזרת המצב לקדמותו אלא על אי קיום החובה לפרוע. מה עניין זה לזה? אם יש לך עניין כלשהו לנהל דיון, אנא התייחס למה שאומרים לך.

אתה טוען שהתחייבות ואפילו חתימה על הסכם אינה מחייבת לקיים את ההתחייבות או את ההסכם. אולם אתה מחדש וטוען שאם צד אחד עשה משהו לקיום ההסכמות או ההתחייבויות, הרי זה מחייב את השני. מניין לך הנחה כזו?  

3. לגבי ההתחיבות בתנאי, הרמב"ם כותב שהיא לא קיימת גם אם התנאי קויים, כי ברגע ההתחייבות לא היתה גמירות דעת בגלל התנאי. אבל התחייבות ללא תנאי מחייבת, הן לרמב"ם והן מפורש בשו"ע. ושוב, אנא באר האם אתה בא לחלוק על הרמב"ם והשו"ע, או שאתה טוען שזו לא עמדתם?

אני לא חולק על הרמב"ם, הרמב"ם אומר במפורש שאם ראובן הבטיח לשמעון לתת לו מתנה אינו מחוייב לבצע את ההתחייבות. הנושא של אסמכתא שנכנס לכאן הינו לגבי ערך ההסכמה למתן תוקף לקניין שנעשה בקרקע, על סמך ההתחייבות, ועל כך כתב הרמב"ם והשו"ע שאסמכתא לא קניה. אבל לגבי ההתחייבות לבצע הבטחות, ברור שלא חייב.
רמב"ם הלכות מכירה פרק יא הלכה ג

כיצד המוכר בית לחבירו או נתנו לו במתנה על מנת שילך עמו לירושלים ביום פלוני, והחזיק זה בבית הרי זה קנה כשילך עמו לירושלים באותו היום, ואם עבר אותו היום ולא הלך לא קנה, אבל אם התנה ואמר לו אם תלך עמי לירושלים ביום פלוני או אם תביא לי דבר פלוני, אתן לך בית זה, או אמכרנו לך בכך וכך, והלך עמו באותו היום או שהביא לו, אע"פ שהחזיק בבית אחר שקיים התנאי לא קנה שזו היא אסמכתא, וכן כל כיוצא בזה.

4. אודה לך על הבהרה של נקודה כללית: האם לדעתך הלוואה בתורה היא מתנה?

ודאי שהלואה הינה מתנה של המעות הללו, שהרי אחרת הלוה אינו יכול להשתמש בהם. והתחייבות של המקבל הלואה לתת למלוה מעות אחרות במתנה.

יש עוד נקודות שעלו בדבריי הקודמים שלא קיבלו מענה. אבל בוא נתחיל מהנקודות הללו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 14:07 לינק ישיר 

לענ"ד אין זה נכון לדמות הלוואה לשומר חנם, או למכירה, או למתנה. לשומר חנם, כי הלווה הוא זה המבקש את ההלוואה וזקוק לה. למכירה, כי להבדיל ממשא ומתן הלווה מקבל יותר ממה שהוא נותן. למתנה, כי הלוואה איננה מתנה, שהמלוה הילווה בהאמינו כי הלווה יחזיר את ההלוואה. אם-כבר דין הלוואה קרוב יותר לדין שואל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 15:23 לינק ישיר 

מ
 בהמשך להודעתך-כדרכנו בקודש שאלה !

המשנה באבות אומרת-ארבע מדות באדם האומר שלי שלי ושלך שלך זו מדה בינונית ויש אומרים זו מדת סדום

שאלה- איך התנא מסוגל לעבור ממידה בינונית- מיד -למידת סדום? הקפיצה למטה לא גדולה מדי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 15:25 לינק ישיר 

1. שאלתי האם אתה חולק על המשנה ב"מ צג? שם כתוב שש"ח מתנה להיות כש"ש. הוא חייב או לא? לכן אתה חולק על המשנה וע להרמב"ם שהראיתי שגם הוא כותב שיש חובה להחזיר הלוואה.
2-3. אני לא טוען שאין חובה לקיים חוזים. אני טוען ההיפך, שיש חובה. מה  שאין חובה הוא לקיים חוזים מותנים. וזה מה שכתוב ברמב"ם ובשו"ע. לכן אתה חולק על הרמב"ם והשו"ע. עוד כתבתי שיש לחלק בין חוזים לא מותנים סימטריים (אחים שחלקו) לחוזים לו מותנים לא סימטריים (כמו הלוואה).
אתה מביא רמב"ם שאומר א, ומכריז בגאון שהוא אומר ב. הרמב"ם כותב שאין חובה לקיים חוזה מותנה, ואתה מכניס לפיו שאין חובה לקיים חוזים בכלל.
4. זה פשוט חוסר הבנה גמור. מילווה להוצאה ניתנה פירושו שהמעות שקיבלתי (החפצא) הן לשימושי (תקרא לזה מתנה, אם אתה רוצה). אבל שווי הסכום הוא הלוואה שעליי להחזיר אותה.

עוד הערה: לשיטתך החובה להחזיר הלוואות לא קיימת, ובכל זאת בי"ד כופה עליה. ממש יסוד מופלא (ראה מנ"ח על כובש נבואתו, שדוחה תפיסה מוזרה דומה). עוד יוצא לשיטתך ששמיטת כספים היא דין על בי"ד בלבד, שכן הלווה אינו חייב להחזיר הלוואות גם בלי שמיטת כספים. יפה.

בסה"כ נראה לי שהדיון חסר טעם. אתה לא מתייחס למה שאני כותב, ומעלה עמדות הזויות ללא שום נימוקים, על אף ראיות חד משמעיות שהופכות אותך לטועה בדבר משנה. אז נראה לי שאני מסיים כאן, אלא אם תעלינה נקודות חדשות. כל טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 15:51 לינק ישיר 

ירוחם,

לענ"ד יש מרחק רב בין בינוניות לצדיקות, אולם הדרך מבינוניות לרשעות קצרה. אם כולם יקיימו שלי שלי ושלך שלך, אמנם לא יהיה גזל, אולם גם לא תהיה עזרה לנזקקים. התורה תורת חסד ועל-כן המדה הטובה הינה שלי שלך ושלך שלך, מדת חסידות, שנאמר צדיק חונן ונותן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 16:02 לינק ישיר 

מ
כמו שלחיוב יש דרגות-בינוי ישר חנון צדיק קדוש וכד' כך גם להפך- בינוני קל חוטא פושע מידת סדום.
כשהגמרא רוצה להגיד משהו קיצוני לרוע היא אומרת מידת סדום,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 16:11 לינק ישיר 

ירוחם
רבנו יונה שם

וקשה שאיך יאמרו שזו מדה בינונית והלא המונע עצמו מליתן צדקה רשע גמור הוא? ובשלמא למ"ד שהוא מדת סדום אתי שפיר, כמו שנאמר "הנה זה היה עון סדום אחותך וגו' ויד עני ואביון לא החזיקה".

אלא הכא מיירי בנותן צדקה מיראת ה' אך בטבעו הוא כילי, ולכן אחר שמחזיק עני ואביון מה לנו ולטבעו המדה עצמה בינונית היא, וי"א כי מדת סדום היא ושרשו רע מאד כיון שבטבעו הוא כילי אבל אם אינו מחזיק יד עני ואביון כלל בזה כולי עלמא מודו דרשע גמור הוא וזו מדת סדום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 16:35 לינק ישיר 

ירוחם,

תולדות האנושות מוכיחים את דברי חז"ל. לדוגמא, לפני כמאתיים וחמשים שנה היו בגרמניה הרבה אנשים עם דרך ארץ יפה, והתרבות הגרמנית נחשבה אז לנאורה, ובכל זאת אסרו לעניים וליהודים את הכניסה לערים. כעבור כמאה ושבעים שנה גרמניה הפכה למפלצת הנאצית.

כתב שד"ל בספר יסודי התורה: "אם נחפוץ להדריך הילד בדרך טובה, ושתהיה הדרכתנו מועילה באמת לתקון מדותיו, אין לנו אלא להשתדל להוסיף כח ואומץ להרגשת החמלה הנטועה בלבו, וזה בדבור ובמעשה. כי כמו שאם נרגילהו לראות מעשי אכזריות, ולשמוע תהלות אבירות לב, אין ספק שתחלש החמלה בלבו, ומעט מעט יתהפך הילד ויהיה איש קשה ואמיץ לב, ככה אם נרגילהו לראות פעולות חמלה וחסד, ולשמוע תהלות החסד והחמלה, וגנות אומץ הלב וקשיו, תתחזק בלבו מדת החמלה והרחמים ויגדל הילד ויהיה איש חומל ורחמן, צדיק ישר ונאמן".

מסיבות חינוכיות כדי להרחיק את ישראל מבינוניות קראו לה חז"ל יש אומרים מדת סדום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 19:39 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
 מקסי,
שכחת לקחת בחשבון את העובדה שמי שמשלם לו על תלמודו הוא המדינה. לכן בהחלט יש בסיס לטענה שאין לממן אותו מכספי המדינה אם זה גורם לו לא לפרוע את ההלוואה.
אגב, אם אדם יכול ללמוד משהו מכניס יותר לא הייתי שולל את הקביעה שיש לחייב אותו לעשות זאת כדי לפרוע את חובותיו.

לגבי מי משלם לא ממש רלוונטי, מה לי עובד תאגיד או עובד החברה\מדינה\תורמים מחול וכדומה,

לגבי הסמכות של השופט:האם השופט יכול גם לפטור אותו מהצבא ?
כלומר חייל שחייב כסף לבנק האם גם אז השופט היה נוהג כך ? האם חוקית היה יכול לפטור אותו מהצבא או לדחות את הצבא ?

לגבי שהרב לא שולל את האפשרות לכפות על אדם לעסוק במקצוע יותר מכניסה,
אוקיי צריך לחשוב על זה לעומק, בינתיים אין כזה חוק וטוב שכך,
הרי לא ראינו למשל שמותר לעבוד בשבת בשביל להחזיר חובות,
אנחנו חייבים להבין כמה חשוב להחזיר חובות, (קודם נדבר על החוב המקורי כמובן ולא על ריבית וכדומה,)
האם להחזיר חוב היא גם על חשבון אשתו וילדיו ?
האם להחזיר חוב היא גם על חשבון הגג שעל ראשו = דירה,
האם להחזיר חוב פוטר אותו מכל חוב דתי או חברתי אחר ?
האם להחזיר חוב היא גם על חשבון הבריאות שלו ?

עד כאן השאלות לגבי חוב פרטי. מה עם חוב לחברה בע"מ ?
הרי חברה בע"מ היא דמיון, וכל המשתתפים במשחק הדמיוני הזה מתחילה שמים את עמלם על קרן הצבי,
האם גם במקרה כזה החוב מעל הכל. מעל מה ?

ועכשיו נעבור על חוב עסקי,
כאן מדובר על חוב לא של לוווה מלווה. רק שותפות בעסק כלשהו,
כלומר הבנק לא מלווה כסף חינם במילא אין כאן חוב במובן הרגיל של חוב שהיינו אומרים שחייב להחזיר בכל מצב או כמעט בכל מצב, (תלוי אייך התשובה לכל השאלות לעיל)
כאן הבנק שותף באיזה עיסקה ועושה רווחים,
במילא הפסיקה חייבת לקחת את כל זה בחשבון,

וגם כאן נמשיך לשאול על חוב עסקי משותף ועוד לחברה בע"מ.

עכשיו אני רוצה לשאול את הרב:
עם לב אמיתי,
השופט שלנו חשב על כל הנ"ל ?
רחוק יהיה לחשוב שהשופט סתם דמגוג גדול ? או אדם שטחי ביותר אולי ?

תוקן על ידי maxmen ב- 04/06/2012 19:42:28

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 19:39 לינק ישיר 

mdabraham כתב:
ביליצר,
בעוונותיי איני יודע מה התפרעות ראית כאן בדבריי.

אכן דברי הגמרא למה לי קרא סברא היא, משמעותם הפשוטה היא שהסברא יכולה גם להיות מחייבת. ראה דין ברכת הנהנין ברכות לה (אמנם ידועה מחלוקת הפנ"י והצל"ח שם) ועוד.
אלא שכל זה אינו עניין לנ"ד, ולא בכדי הזכרתי את עניין סברא דאורייתא. אני לא דיברתי על חיוב מסברא, אלא על גדר המושג הלוואה. כשהתורה מדברת על הלוואה היא מניחה שיש מושג כזה. הלוואה משמעותה בעברית חוזה שבו אני מקבל ממך כסף וחייב לפרוע לך אותו בחזרה. זו משמעות המושג הלוואה, גם אם אין שום פסוק בעולם. זו לא סברא אלא מילון עברי עברי. והנה, אם התורה מדברת על המושג הזה היא כנראה מניחה את משמעותו הרגילה, כפי שכולנו מבינים אותה. ממילא אין שום צורך במקור שמחייב לפרוע הלוואה. אם לא היתה חובה לפרוע את ההלוואה זו לא היתה הלוואה אלא מתנה. לכן כאן אין צורך להיכנס לשאלה האם סברא דאורייתא או לא.
אשמח לקבל הסבר מדוע יש כאן התפרעות, ו/או מדוע נדרש בכלל מקור גם אם סברא אינה דאורייתא.

לגבי דברי הנביאות שכתבת לגבי ירידה לנכסים, זו אינה קיימת רק במילווה בשטר אלא גם במילווה ע"פ. במלווה ע"פ אין שעבוד בנכסים שנמכרים (ואולי למ"ד שעבודא דאורייתא יש שעבוד גם בזה ובטלוהו מדרבנן), אבל יש כפייה לשלם גם במילווה ע"פ. שאלת הקשר לשעבודא דאורייתא היא סבוכה, ואכ"מ.

ולגבי מה שהרמב"ם הביא את הפסוק מדברי קבלה שקורא ללווה שלא משלם רשע, הרי את זה גופא באתי להסביר בהתפרעותי הקודמת.
לשיטתך זה באמת קשה, מדוע הוא לא הביא את כל הפסוקים היפים שתלית בהם את החובה לפרוע? לשיטתי הוא לא הביא אותם כי לא מהם המקור לחובה לפרוע הלוואות. המקור הוא שיש לקיים חוזים, והוא הביא פסוק שמכנה את מי שאינו עושה זאת רשע. על כן, קושייתך עליי (?) היא היא ראייתי.
הפסוקים שאתה הבאת הם לכל היותר מקור לחובות הלכתיים שאינם בהכרח משפטיים, שהם תוצאה של העובדה שיש חובה לפרוע הלוואות. לא הם המקור לחובה הזו. כמו שכ' הגר"ש שקאפ לגבי בעלות על ממון שאינה מבוססת על איסור גזל, אלא איסור גזל מבוסס עליה. החובה לא לגזול נגזרת ממשמעות הביטוי 'קניין'. אם משהו הוא קנייני, כלומר בבעלותי, המשמעות היא שרק לי יש רשות שימוש בו. לכן אסור לגזול. התורה מסמיכה על זה איסור הלכתי (מעבר למשפטי) של 'לא תגזול'. כך התורה מסמיכה איסורים הלכתיים על מי שלא פורע הלוואה, מעבר לחובה המשפטית הפשוטה מעצם החתימה על החוזה.

אם אדם מתנה על דיני שמירה, כלומר הוא ש"ח שמתנה להיות כש"ש. מה מחייב אותו לשלם בגניבה  ואבידה? הרי אין פסוק על זה, כי הפסוק מחייב בזה רק את הש"ש. מה שמחייב אותו הוא החתימה על החוזה. זו משמעות המושג חוזה, והחובה לקיים אותו היא מובנת מאליה (כמוש"כ האבנ"ז שהבאתי לגבי שבועה, אף שבסיני כנראה לא באמת היתה שבועה אלא רק ברית).

שוב ראיתי באנצי"ת ע' 'הלואה', שכתבו דברים כהווייתם (גם הם מתפרעים, אז אני בחברה טובה):

אין הלואה חשובה כמלוה הכתובה בתורה, שתחשב כמלוה בשטר אפילו אם לוה בעל פה192, לפי שאין חיוב התשלומים בא מכח התורה, כנזקין* וערכין* ופדיון-הבן*, אלא סברא היא שיש לו לשלם מה שלוה ממנו193, ואף על פי שכתוב והאיש אשר אתה נושה בו, אינה ככתובה בתורה, כיון שאין צריך לפרש בתורה שיעור הנתינה, שפשיטא שמה שהוא לוה צריך לפרוע194.

והן הן דבריי (לא הצלחתי להעתיק את ההערות עם המקורות).

הרב מיכי

חס ושלום ,התכונתי להתפרע דוקא במובן החיובי,

למה לי קרא סברא היא כדי לחייב ,כונתי להוציא ממון לא בסברות לברכת הנהנין,

מה שהבאתם חיוב תשלומין מסברא אלו דברי התוס,שסוברים דשעבודא לאו דאורייתא,

לגבי דברי הנביאות ,,במלוה ללא עדים אין שיעבוד נכסים כלל,

במלוה בעדים ללא שטר אין יורדין לנכסים משועבדים
 ,
גם לנכסים בני חורין אין יורדין דבר תורה
,
רמבםמלוה ולוה פרק יא הלכה ז  ,,שהמטלטלין אינן תחת שיעבוד בעל חוב מן התורה,

שיעבודא דלקוחות כבר דייק הפני יהושוע בתוך דברי הרמבם שאף אי נימא שיעבודא דאורייתא אין שיעבוד לקוחות מדאורייתא אף לדעת עולא שם בסוגיא,,מלוה בשטר ועדים,רמבם,קנו מידו שהוא חייב לו מנה הרי אלו כותבין ונותנין אעפ שלא אמר להם כתובו,

מה שטענתי לגבי ראייתך מהרמבם לראיה שיש חיוב להחזיר חוב ליד הפסוק של לוה רשע היה לשיטתך לבנות מכאן חיוב פרעון ,ועל זה טענתי אי מהא דוקא זה ראיה להיפך 

הא דמשועבד לחובו ועובר בלאו אם אינו משלם אלו דברי הרמבם  בהל, גזילה א  ד  
וזה לשונו ,,איזה הוא עושק  זה שבא ממון חבירו לתוך ידו ברצון הבעלים וכיון שתבעוהו כבש הממון אצלו בחזקה ולא החזירה כגון שהיה לו ביד חבירו ה ל ו א ה  או שכירות והוא תובעו ואינו יכול להוציא ממנו מפני שהוא אלם וקשה,,ועל זה נאמר לא תעשוק את רעך,

והאיש אשר אתה נושה בו יוציא אליך את העבוט ,הין צדק וכו,

תוקן על ידי ביליצר ב- 04/06/2012 19:45:03

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 19:47 לינק ישיר 

להלן סיפורים על עניין הלוואות:

ל'שדי חמד' היתה קופת הלוואות לעניי חברון ממנה אפשר היה לקבל הלוואה בלי ריבית ובלי ערבים ודי היה בהבטחה בהן צדק להחזיר את החוב קמעה קמעה. פעם בא לבקש הלוואה אדם שהיה ידוע בתור לווה ואינו משלם. הגאון קיבלו בסבר פנים ונתן לו את מבוקשו. התלמידים שהכירו את מעללי האיש רטנו והתלחשו כדי להציל את רבם מכשלון, אולם ללא הועיל. משיצא האיש, סיפרו לו התלמידים על מעלליו. אמר להם: אל תדון את חברך עד שתגיע למקומו, אפשר שמחמת דוחק פרנסה לא עמד בנסיון, אך עתה נאחל לו ברכה והצלחה ובודאי ישלם. ביום המיועד הגיע האיש ושילם את ההלואה, ובהמשך הפך לאחד מהלווים הנאמנים ביותר.

מעשה בבעל מלאכה שהוחזק להגון ומדייק בתשלומים, שקיבל מהשדי חמד סכום כסף די הגון. לאחר ששילם פעמיים שלוש, פסוק ולא נראה זמן רב. הגאון הצטער כי העכוב קיפח אחרים מלקבל הלוואות. פעם פגשו ברחוב ושאלו מדוע לא נראו פניו מזה כמה חודשים. השיב לו שמצבו דחוק. הגאון הצטער על שדחק בבעל החוב, ומיד קרא לשלשה יהודים שהיו במקום וביקש ממנו לפניהם מחילה על שהיה לו כנושה. נבהל האיש ואמר שעליו לבקש מחילה. ובכל זאת לא זז משם הגאון עד שמחל לו האיש שלוש פעמים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 20:09 לינק ישיר 

מ
התשובה לשאלתי היא -בדיוק במילים.
ארבע מדות באדם האומר שלי שלי ושלך שלך זו מדה בינונית ויש אומרים זו מדת סדום

האומר- יחיד האומר- שלי שלי ושלך שלך- זה אדם בינוני.
אבל כש- יש אומרים- כשזה הופך נחלת רבים- נורמה חברתית, אז זו מדת סדום, בדיוק כך נהגו בסדום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 21:12 לינק ישיר 

יפה ירוחם ודבריך אמת. ואפשר גם לומר שאם אדם יאמר שלי שלי ושלך שלך כאלו רק הוא בינוני ומותר לו בהנחה ששאר האנשים חסידים, אזי כל החברה תהיה בינונית ותאחז במדת סדום. והפשט שיש אומרים הינה שמועה בשם רבי נתן.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שופט לתלמיד ישיבה: "צא לעבוד ושלם את חובותיך"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.