|
|
| נשלח ב-15/6/2012 00:15 |
|
| |
שותף
הרי גם נקטינן ספיקא דדינא וספק בין השמשות,
עצם שאלת הכותרת נשגב מבינתי,אין דין ספק לספק באמונה כי בהכי חייביה רחמנא מלבד כשל לוגי קטנטן דהיכי יפטר מדין ספק ספיקא כשכל הפטור באה בהנחה שיש תורה שפוטרת מדין רוב,,
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 00:17 |
|
| |
שותפי, זהו ההבדל בין ספק דאיקבע איסורא לספק דלא איקבע. האם כשלא איקבע איסורא זה לא ספק? להיפך, זהו ספק חזק יותר (לא מביאים אשם תלוי עליו).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 08:02 |
|
| |
| mdabraham כתב: |  | שותפי,
זהו ההבדל בין ספק דאיקבע איסורא לספק דלא איקבע. האם כשלא איקבע איסורא זה לא ספק? להיפך, זהו ספק חזק יותר (לא מביאים אשם תלוי עליו).
|
|
לא חושב שזה קשור.
ההבדל בין איקבע ללא איקבע האם יש לפנינו איסור ודאי (חתיכה מתוך שתיים) או שאין (חתיכה אחת). גם לפי הלא איקבע יש כאלה חתיכות בעולם, רק לא לפנינו.
אבל הוא מדבר שאין מציאות כפולה בעולם בכלל אלא הכל שחור או הכל לבן, שהרי האמונה חלה או לא חלה על המציאות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 08:05 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | שותף
הרי גם נקטינן ספיקא דדינא וספק בין השמשות,
|
|
ספיקא דדינא ג"כ מציג שני צדדים שיכולים לחול ביחד במציאות (באוקימתות שונות).
ספק בין השמשות הוא ממילא מסובך יותר, הרי אחד הצדדים בו שהוא גם יום וגם לילה, ובודאי לא דומה לניסוח שהעלה מזמור שיר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 08:22 |
|
| |
| שותפיסוד כתב: |  | ספק בין השמשות הוא ממילא מסובך יותר, הרי אחד הצדדים בו שהוא גם יום וגם לילה,
|
|
מנ"ל??
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 08:28 |
|
| |
שותפי כשאנו דנים על החתיכה הזאת שלפנינו הרי ג"כ יש רק שני אפשריות, או שהוא כשר או לא. אין דרך שלישית. מה זה משנה שבעולם הגדול ישנם לשני סוגי החתיכות. זה בדיוק דומה לכשאנו דנים על העולם הזה אם יש לו בורא, שיש רק שני אפשרויות. וביותר, כשאנו דנים על התורה, או שהיא אמת או לא. ואולי תורה אחרת אמיתית , וכו' וכו'. ורי הספק תלוי על מה אנו דנים, לא האם יש סוג מציאות כזה בעולם, מה זה משנה לדין הספקות?
הבדל היחיד שאני רואה כאן בחילוק שלך הוא אולי בכך שכאן אנו מהמרים על סיכונים גדולים יותר. אבל כבר דחיתי את דרך ההימור, אני עוסק בדיני ספקות לא בשיקולי כדאיות והימורים. [אם כי יל"ע האם דיני ספקות מבוססים מעט על סיכונים והימורים. נדמה לי שמיכי עסק בזה פעם]
ושים לב, שהטענה שלך עובדת בדיוק לכיוון ההפוך [של הכפירה-שאם אין אלקים וכדו' אז אין כזה בכל המציאות] בדיוק כמו לכיוון שלך [של האמונה], וממילא בין כך חזרנו למצב הספק הרגיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 08:46 |
|
| |
שותף
באוקימתות אחרות השאלה תהיה שונה ,מיגו במקום חזקה יש לו אמת אחד בדיוק כמו שיעור כזית כשיתברר גודלו ,ואין לשני הצדדים קיום, בבין השמשות מענתך היתה צפויה,ועדיין אין בין השמשות מקבל חלות אחר ,אחר שהוכרע
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 12:22 |
|
| |
<* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex"> לגבי ההכרעה כמכריעה או כהנהגה. לדעתי הוא להיפך, גם ההכרעות שאינם אלא הנהגות בעלמא, אינם הכרעות התנהגותיות ריקות, אלא הכוונה שהם הקירוב היותר אפשרי שמסתבר שההוא כן במציאות. אין שום טעם שיהיו הלכות הכרעות ריקות כגזיה"כ בלי שום צד שזה באמת מכריע.
לא אמרתי שבחלק מההנהגות אין סבירות שכך היה. למשל ברוב, וודאי שסטיסטית הסיכוי הוא כמו רוב ההוראות או הצדדים (ב"קרוב" אני לא יודע, ובחזקה הלכתית כשיש ספק אמיתי וודאי שאין סבירות סטיטסטית). *>לכן נדבר רק על רוב שהוא הכי הסתברותי ושייך ללכת אחריו
<* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex"> רק אמרתי שההליכה אחרי רוב במצוות היא לא סברא אנושית פשוטה להכרעה, והראיה שבכל ספק בחיינו אנחנו לא הולכים אחרי רוב או ס"ס (בגדר ההילכתי שלהם) אלא יש את מכלול ההסתברויות שבכל נושא לגופו. יש פעמים שאנחנו הולכים אחרי רוב (לפעמים בצרוף עוד נטיות, או כשהרוב מוחלט) ויש לפעמים שאנחנו רוצים להגיע לסבירות די קרובה לוודאות או לפחות רחוקה מאוד מספק.
ובדברים מאוד חשובים אנחנו בדרך כלל עושים מספק גם אם הרוב. *>כשאתה מדבר על ללכת אחרי רוב צדדים כס"ס בשאלה אם התורה אמת, גם אם הגעת לספק שכלי שקול אם יש אלוקים ואח"ז לספק שני שקול שעל הצד שיש אלוקים אם יש תורה, נכון שמבחינת הסתברות, הסיכוי הוא שאין. אבל האם בשאלה שנוגעת לחיים שלך הגשמיים גם היית לוקח כזאת ריזיקה? תלוי מאוד בבני אדם אם הם אמיצים או לא, אם החיים שווים להם או לא. האם אדם נורמטיבי יקח אקדח תופי שיש כדור באחד מארבע? אני לא למרות שיש רק עשרים וחמש אחוז שאמות. איך שיהיה ספיקות בחיים לא מוכרעים לא על ידי חזקה, ועל ידי רוב תלוי איזה סיכוי, ותלוי איזה שאלה עומדת. וגם בהלכה "סכנתא" לא מוכרעת על ידם, ושאלה אם יש דת או לא היא וודאי דומה לסכנתא.
אתה הבאת שאלה, כאילו הלכתית. מאחר שקיימא לן בכל התורה הלוך בספיקות אחרי הרוב וחזקה וכו' האם זה גם בספיקות על כל המערכת עצמה. ע"ז התשובה שלי, לא!
כי רוב ההכרעות הם לא היסתברותיים ברמה שנוהגים בהם בספיקות איך לנהוג. תיקח לדוגמה חוקים אזרחיים והחיוב החוקי לקיימם, הוא לא הולך אחרי רוב וכ"ש לא חזקה. יש רמת סבירות שלפעמים השופט קובע שהיא סבירה בהקשר להפרת ואי קיום החוק ולפעמים לא. בשאלות של רצח, אם מישהו יגיד לשופט יריתי לכיוון מסוים כי על פי רובא לא אמור מישהו להיות שם, אם זה לא רוב ברמות על, השופט יאשים בהריגה או לפחות ברשלנות חמורה.
<* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex"> אם כן יש הנהגת רוב וחזקה במצוות סימן הוא, שזה הוראה מיוחדת כחלק מהציוויים. ולכן מחפשים על כל דבר פסוק ומקור. כי לולי זה היינו צריכים לכל הפחות לנהוג הספיקות על פי קריטריון שנוהגים בחוקי מדינה. ).
יש רוב אחד שנוהג היום בכל ערכאה שיפוטית או פורום מחוקק או פורום מחליט בכל ענין שהוא והוא הכרעה ברוב דעות. והמעניין שמזה לומדים לכל רובא דאיתא קמן אף על פי שיש לחלק הרבה כי משפט או חקיקה או כל פורום החלטה כל ענינם הוא הכרע והחלטה בדברים שמצריכים שיקול דעת בענינים בעלי סיכון וסיכוי וכדומה אי אפשר בלי הכרעת דין אי אפשר בלי חקיקות בכל ענין שהוא אי אפשר בלא הכרעות כלכליות או בטחוניות או שאר הכרעות וכדי להמשיך בדרך אחת מבין שתי דרכים אבל בענינים פרטיים ומעשיים שאפשר לוותר על הסיכון בהם ולנהוג בלי לקחת ריזיקה אף אחד לא יעשה על פי רוב הוראות ולכן מה פתאום שבשאלות הלכתיות נכריע לקולא ויותר מזה רוב דעות הוא משהו מאוד מסתבר כי כשיש צדדים לכאן ולכאן בין בשיפוט בין בחקיקה בין בהחלטות אחרות סביר שהדעה המרובה היא האמיתית מה שאין כן ברוב הוראות נכון שהסיכוי הוא כמו צד הרוב אבל לא נכון לומר שסביר שהוא המציאות זאת אומרת יש הבדל בין דעה נורמטיבית לבין מציאות סבירה ולכן פלא שמרוב דעות למדו לרוב הוראות *>
למעשה אין ויכוח זה מיוחד לספקות הלכתיות, בכל שאלה עיונית מדעית ופילוסופית ישנה החקירה הזאת. <* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex"> *>
כמו שתגיד בכל ספק בעולם בכל נושא שהוא ישנה החקירה הזאת.
<* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex">
וזה לא בדיוק כי השאלה שלך הייתה כפולה קודם כל אם הכרעת רוב או חזקה המקובלות בספיקות הלכתיות היא הכרעה מקובלת בכל ספק לא הלכתי ועל זה אני טוען שלא גם כי ההכרעות האלו ובייחוד חזקה הם הנהגות, והראיה שבחיי יום יום בספיקות לא נוהגים כמותם, ואפילו רוב שהוא סיכוי הסתברותי, מצטמצם ההתחשבות בו ככל שהספק קריטי ומשמעותי. וודאי מי שיש לו עשרים וחמש אחוז שישנה דת ואלוקים, זה אחוז גבוה כדי להתחשב בו (הזכרתי קודם דוגמא מרולטה רוסית). והחלק השני של השאלה שלך היה כאילו הלכתי, האם מתוך ההלכה עצמה נוציא הכרעות ל"על ההלכה", על זה גם אני טוען שלא (לא רק בגלל ש"על ההלכה והדת" דומה לסכנתא, ואז מצד ההלכה עצמה אין ראיה) אלא שזה טענה שממוטטת את עצמה, כי איך תדון מכלל הלכתי כש אתה דן עם בכלל יש כזה כלל? *> <* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex">
ולמעשה במחלוקת היא שנויה בין הפילוסופים של המדע, יש שמבינים שכל הידע שלנו שמבוסס על הכללות ואינדוקציות אינה אלא הנהגה שבדרך זה קל יותר לסדר את המידע ולא הכרעה אמיתית. [כדאי לך לקרוא את ספרו של מיכי על זה] אבל האינטואיציה הפשוטה והיותר נכונה היא שאמנם אין לבני אדם כל דרך לוודא את המידע שלהם בצורה וודאית החלטית, ולמעשה כל הידע שלנו אינו אלא כללי הכרעה בספקות, ומכל מקום אנחנו מכריעים באופן שיקרב אותנו הכי קרוב שאפשר לשקף את המציאות. כלומר- כל ההכרעות הם מהותיות. (בשפה הלכתית, בעיית האינדוקציה אינה אלא מה שנקרא רובא דליתא קמן. -מיכי, מה אתה אומר על הזה?) *> לא הבנתי, מידע מדעי הוא בגדר ספק איך להתנהג? אולי תביא דוגמא להתנהגות על פי משהו מדעי, שהספק המדעי (אני מבין שאתה מתכוון לספק מהי התיאוריה הנכונה) נתון לשאלה איך לנהוג?
"בעית האינדוקציה" קראתי עליה פעם באיזה מקום, וגם עכשיו קראתי עליה ברשת. זהו בעיה רצינית מבחינה פילוסופית (בעיה מענינת מאוד, ואני מבין ככה מלמעלה, שיש לה השלכות הרבה יותר רציניות ממה שהיא אומרת על אינדוקציה. אצלי היא עוררה גם שאלות על כל הידע שלנו, אולי זה חלק מהבעיה הזאת?) אבל לא הבנתי למה זה קשור לרובא דליתא קמן. השאלה אם השמש תזרח מחר או לא או אם המים יהיו רטובים מהיום והלאה או לא, היא שאלה פילוסופית מאוד יפה, אבל מבחינת מציאותית היא שאלה היפוטטית, כי הלב נוטה שאיך שמכירים כולם את חוקי הטבע הידועים והרגילים, ככה ימשיך לעולם. נגיד כך, כל חוק טבע שההתנהגות שלו היא קבועה וידועה מדור דור, הוא כעין וודאי שהשאלה אם ימשיך זה ספק המוציא מידי וודאי. אבל רובא דליתא קמן הוא במצבי ספק שיש רוב ויש מיעוט ושתיהם טבעיים ואתה דן על מקרה ספציפי למה הוא שייך, ומבחינה סטיסטית (שבנויה "אידוקטיבית" ממה שידוע) אנחנו מניחים שהסיכוי על המקרה הספציפי שהוא מהרוב, וכך ננהג. אבל אין שום רובא דליתא קמן שהשמש תזרח מחר, כי אם הבנתי את הבעיה הזאת, זה השאלה האם זריחות השמש עד היום הם באמת חוק קבוע, או מנהג קבוע שאין לנו מידע נוסף על ה"מנהג" הזה יותר ממספר הפעמים שראינו את המנהג. ההסתברות שמחר גם תזרח השמש לא קשורה לשום סטיסטיקה היא סברא שמעניין מאיפה צצה (באמת בעיה רצינית!) <* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex">
וממילא, אני נשאר בדעתי שאיני רואה הבדל מהותי בין ספק בתוך ההלכה לכל ספק מחוצה לה. *> צריך להקים בית דין, ולהחליט על דיון. וללכת על פי רוב...
<* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex">
אתה צודק שיש בהלכה עצמה חילוק לכאורה בין ספק במציאות לספק איסור, חמירא סכנתא מאיסורא. וזה עצמו צריך ביאור מהו ההבדל בין ספק בהלכה לספק במציאות. [האם זה תלוי בהנחה שאיסורי התורה אינם מציאות אמיתית בשום מובן אלא נורמות מוסכמות?] וכן לא נראה שההבדל הזה תקף לגבי כל כללי ההכרעה, אלא רק לגבי כללים מסויימים. [למשל, ביטול ברוב, אפשר בקלות להבין שהוא אינו כלל של הכרעת ספק, אלא כלל של ביטול, שע"פ הלכה פחות מרוב אין לזה שם איסור, אבל לגבי סכנה אינו תלוי בשם סכנה אלא בכמות החומר בפועל שנכנס אל הגוף שיהווה סכנה, פשוט שיש גם מידה שבו גם הסכנה מתבטלת, אלא שזה אינו שווה למידה ההלכתית.]
*>לפי ההבנה שלי הסיבה פשוטה. בחיים אין ריזיקות כשזה נוגע לסיכונים ושאלות מהותיות. ובהלכה כדי שהיא תהיה פשוטה וחלקה, יש פריבלגיה של מערכת ספיקות (כמו שהקדמת יפה על ה"ספק"). אדרבא, שאלתי למעלה למה כל מצווה היא לא "סכנתא רעיונית" כי אתה מפסיד את הטוב וההרגל הנכון של המצווה (ועניתי שם שתי תשובות על זה). <* style="margin:0pt 0.8ex;border-left:1px solid #cccccc;border-right:1px solid #cccccc;padding-left:1ex;padding-right:1ex">
כללו של דבר, אין הבדל כללי סוגי בין ספקות הלכתיות לשאר ספקות, אבל ייתכן שיש הבדל בפרטי דרכי ההכרעה לפי הבעיות שעליהם הכללים מיושמים.
=לא יודע מאיפה הסקת את ה"כללו של דבר" הזה.
מה שהבאת שאם מתברר שההליכה אחר הרוב היה טעות חייב קרבן, הוא ראייה שההכרעה היא מהותית [=תלויה בבירור המציאות], שאל"כ מה לנו שנתברר אחרת מהרוב הוא היה צריך לנהוג ככה וזהו. *> כי כשמתברר לו עכשיו שהיה לו טעות אין כבר הנהגת ספק, מעכשיו (וגם כבר בשעת העבירה ברעיון של "מיתלא תלי") יש התנהגות ספק ויש התנהגות וודאי. אז כשהוברר שוודאי עבר עבירה אלא בהתר הנהגה, זה לא אונס! אלא שגגה. אני מודה שהדין הזה תמוה, בין לדבריך בין לדברי.
[מה שכתבת אודות טעמי המצוות לא שייך לכאן ויש לדון עליו במ"א.] *>כן ולא. אבל מספיק צפוף כאן אולי באמת צריך לדון על זה. כי אולי שם יתברר משהו על הספק.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 13:26 |
|
| |
מיכי וכולם, לפי דעתי, הענינים שנאמרו בספיקות אינם מתייחסים למצב בו האדם אינו יודע מה לעשות אלא למצב שבו לאדם ישנם שני צדדים בעת ובעונה אחת. ובספק באמונה מצב זה לא יכול להתקיים מתוקף מושג האמונה, והיינו שאנו צריכים שבמושג שאנו דנים עליו יכולים להתקיים באותו הזמן [או אולי צריך לומר באותה הנקודה שהרי איננו מתייחסים לדבר שקשור לזמן אחד] שני הצדדים [כמובן בתור צדדים ולא בתור מציאות], ואי אפשר לומר שזה שהאדם מתחבט בין שני הצדדים זהו מצב שבו שני הצדדים מתקיימים יחד שזהו בלבול של האדם אך מצד המצב עצמו אי אפשר שיתקיימו שני הצדדים יחד. ובעניננו אם נקח למשל את ספק חלב ספק שומן הרי הנושא הנידון הוא מקרה מסוים שבו אני דנים על חומר החפץ הזה הרי באותה המידה יכל להתקיים מצב שבו חפץ מסויים הוא אחר, זאת אומרת אף שבמקרה זה הרי במציאות החפץ חייב להיות או חלב או שומן, מכל מקום מצד נידון הספק והמערכת שבו הוא מתקיים, היינו מערכת של מקרים הרי יכל להתקיים מצב הפוך, וא"כ שני הצדדים הם צדדים שמתקיימים יחד והספק הוא לגימיטי לנידון. מה שאין כן בספק על אמונה שהוא בעצם נידון של ערכים שהם מוחלטים מעצם מושגם הרי אי אפשר שבאיזשהו מצב יתקיים צד זה ובמצב אחר בנידון כזה יתקיים הצד השני וא"כ אין באמת שני צדדים בנקודה אחת ושוב אין כאן ספק אלא בלבול סובייקטיבי של האדם [אמנם תמיד ספק הוא מצב סובייקטיבי אך כונתי שהנידון מצב מושגיו לא מאפשר צדדים ורק האדם חווה ספק שלדידי הוא בעצם בלבול ולא שני צדדים אמיתיים] כדי להמחיש את הדברים נוכל לומר שבספק מציאותי או דיני כל צד מסכים שיכול להיות גם צד שני אלא שבפועל הוא לא התקיים, משא"כ באמונה שבו צד אחל לא מסכים שהצד השני יכול להתקיים [למשל בשאלה האם יש בורא הצד הטוען שיש אומר בעצם שהמצב הזה מוכרח ואין אפשרות אחרת כלל והצד ששולל בורא גם הוא טוען שהעולם שאנו חיים בו מוכרח להיות כך בלי בורא ולא שיכל להיות מצב אחר].
מקוה שהבהרתי את עצמי טוב.
תוקן על ידי שיר_מזמור ב- 15/06/2012 13:26:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 14:53 |
|
| |
| יהיאור כתב: |  | שותפי
כשאנו דנים על החתיכה הזאת שלפנינו הרי ג"כ יש רק שני אפשריות, או שהוא כשר או לא. אין דרך שלישית. מה זה משנה שבעולם הגדול ישנם לשני סוגי החתיכות. זה בדיוק דומה לכשאנו דנים על העולם הזה אם יש לו בורא, שיש רק שני אפשרויות. וביותר, כשאנו דנים על התורה, או שהיא אמת או לא. ואולי תורה אחרת אמיתית , וכו' וכו'. ורי הספק תלוי על מה אנו דנים, לא האם יש סוג מציאות כזה בעולם, מה זה משנה לדין הספקות?
ושים לב, שהטענה שלך עובדת בדיוק לכיוון ההפוך [של הכפירה-שאם אין אלקים וכדו' אז אין כזה בכל המציאות] בדיוק כמו לכיוון שלך [של האמונה], וממילא בין כך חזרנו למצב הספק הרגיל. |
|
עד כאן השתדלתי להסביר את דברי מזמורשיר, שמיכי לא הבין דבריו תחילה וכו'. היות והוא מגיב בעצמו אני יכול להסביר את דבריי שלי בנפרד.
ההבדל בין שני סוגי הספיקות הוא שבספק חלב וכו' אני דן על מציאות שמחוצה לי, וכל השינויים או האפשרויות שיש לגבי החלב לא משנים את מהותי (אלא הם רק נפק"מ להתנהגותי עם החפץ). מהותי סובלת את שתי האפשרויות לגבי החפץ במידה שווה.
משא"כ לגבי אפשרויות האמונה הרי הן דנות על כלל המציאות שאני חלק ממנה. אין כאן יותר מתבונן מן הצד על מציאות חיצונית אלא יש כאן מתבונן על עצמו ! הרי אם יש בורא ותורה וכו' מהותי היא אחת ואם אין וכו' מהותי אחרת.
ממילא זה סוג דיון אחר לחלוטין ולא שייך כלל לדיני הספיקות.
הסיפא של דבריך רומזת שאנחנו מסמנים מראש את התוצאה המבוקשת ?
אני מסכים- זאת בדיוק הראיה שהדיון באמונה הוא על מהותנו שלנו עצמה.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 15:00 |
|
| |
מנחם א- אני מציע לך, משיקולים אנוכיים גרידא, לא לכתוב תגובות בתורה כזו של העתקת דברי ותגובה עליהם, תסכם את הנקודה שבו אתה חולק וזהו. [פשוט קשה לי מאד לעקוב אחרי דיון בנוסח הזה. וזה ארוך יותר מדי.] כמו שאני עושה. [גם ככה אני חש שאני מאריך לפעמים יותר מדי] ב- כבר הארכתי [בתגובה לך ולעוד מגיבים] לבאר את דעתי למה אני חושב שיש כאן נידון בדיני ספקות. גם אם לא בדיוק נלך כפי דיני הספקות של יו"ד או חו"מ אבל ביסודו דיני ספקות. ולכאו' בהחלט ישנם כללים הלכתיים שיכולים להתאים גם לסוג הזה של ספקות. ג- הזכרת בדבריך עוד סוג של רוב, רוב דיינים. זה סוג אחר לגמרי של רוב וצ"ע רב אם יש לשייכו לנידון. בד"כ זהו רוב שמכריע רק מכח סמכות, ולא כ"כ מכח בירור, ואיני יודע היאך תרכיב ב"ד שיקיים את כל התנאים הראשוניים שצריך לדיון כזה, ממילא זה לא מעשי. [ואכמ"ל. עכ"פ עוררת אותי לחשוב אם סוג זה של הכרעה שייך לפה.] ד- מה שחילקת אודות ה"חק" שהשמש תזרח מחר לבין ה"מציאות" שלבך נוטה שיהיה כן, נכון ודנתי על זה עם מיכי כאן. ה-בעיית האינדוקציה אכן מטילה ספק על כל הידע שלנו. וכאמור, מיכי מאריך בזה, וכן תוכל למצוא עוד חומר ע"ז באתרי פילוסופיה למיניהם. ו- אפשר להסתכל על כל כללי הספקות ככללי סיכונים, כמה סיכון מותר לקחת. [ובזה מיושב הדוגמא מחיוב הקרבן שאם יתברר שחטא, כי היה לו רשות לקחת סיכון, אבל זה נשאר סיכון.] וכתבתי על זה למעלה. לפי זה מובן שיש חילוק בגודל הסיכון בין דאורייתא לדרבנן, ובין אמונה להלכה. [בהנחה שחטא האמונה חמור יותר, או שהוא חשוב יותר לחיי האדם] ויהיה חילוק שבזה אולי אפילו בפחות סיכויים אין לקחת סיכון, ויל"ע.
סליחה שאני מקצר, ומבקש גם ממך לקצר. ולסמן אותיות או משהו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 15:08 |
|
| |
שותפי עכשיו אתה אומר משהו שונה לגמרי ממה שהסברת קודם איני מבין למה השאלה למשל האם יש אלקים הוא שאלה על עצמי. נניח שאנו דנים על אלקים שאינו מחייב כלום [עזב ה' את הארץ] התסכים שזו ספק על משהו שמחוץ לנו? ואיני מבין למה אם השאלה הוא עלי עצמי איני יכול להשתמש בדיני ספקות? אמנם אתה יכול לטעון שאני נוגע בדבר, או לטעון שאם אין לי הנחת יסוד ברורה מאיפה להתחיל ולמה לקבל שום דבר קשה לדון על כלום, אבל זה רק מגביר את הספקנות ולא דוחה אותה. איני יודע היכן ראית בדברי שאנחנו מסמנים את העיגול סביב לחץ. אני טענתי [לפי איך שהבנתי את דבריך מקודם] שהגדלת החשיבות וכו' ישנו לכל צדדי הספק, וממילא לא הועלת כלום.
למעשה הטענה הזו תקפה גם על דבריך עתה. שהרי אתה מסכים שגם לצד השני יש בדיוק הטענה הזאת [שמהותי שונה לפיה], וממילא חזרנו למצב הספק.
תוקן על ידי יהיאור ב- 15/06/2012 15:11:25
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 15:23 |
|
| |
| ביליצר כתב: |  | שותף
באוקימתות אחרות השאלה תהיה שונה ,מיגו במקום חזקה יש לו אמת אחד בדיוק כמו שיעור כזית כשיתברר גודלו ,ואין לשני הצדדים קיום,
בבין השמשות מענתך היתה צפויה,ועדיין אין בין השמשות מקבל חלות אחר ,אחר שהוכרע |
|
גם אנוכי הקטן מזדמנים לו ספיקות ,
כשמתעלמים מתגובה מה זה אומר?האם אינו ראוי לתגובה ,,האם אינה מובנת דיו בכדי להגיב ,האם פשוט נשאר פעור פה ללא תשובה?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 15:26 |
|
| |
ראשית לא הבנתי את רעיון החילוק מבחינה לוגית או איך שקוראים לבחינה שכלית וחשבונית
ושנית מה משנה אם שתי הצדדים אפשריים ואני לא יודע מה האפשרות שהייתה במציאות או ששתי האפשרויות הם אפשריים רק מבחינתי זאת אומרת מבחינתי או שהצד שיש אלוקים הוא הנכון וחלק מהצד הזה הוא שאין אפשרות אחרת או כהצד השני ואין אפשרות אחרת סוף כל סוף האפשרויות שרלוונטיות לספק שמחייב אותי איך לנהוג מאפשרות את שתי המצבים
ושלישית ספק על האם ניתנה תורה ואם תמצי לומר ניתנה תורה ספק אם חזל מחייבים אותי בפירושם והוראתם או שאפשר לפרש בצורה אחרת האם זה לא באפשרות שתי צדדים אם תאמר שגם כאן צד אחד מחויב כי זה חלק מאמיתות העולם אם כך כל מקרה בעולם הוא לא מחויב המציאות? אם כל מקרה הוא בעל אפשרויות פתוחות לגמרי למה תורתו כן סגורים במחויבות, האם אלוקים היה מחויב לתת את התורה. הוא נוהג בלי בחירה או אם. (אם הוא נוהג בלי איך אנחנו עם? איך ממחויב המציאות יוצא שאינו מחויב, זאת אומרת לא איך באפשרות כזאת אלא איך ברעיון? ואם) הוא עם בחירה, מה מחויב המציאות בתורה?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/6/2012 15:27 |
|
| |
יהי אור אני יענה או מאוחר או שבוע הבא
|
|
|
|