בית פורומים עצור כאן חושבים

דיני ספקות למסופק באמונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/6/2012 15:36 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
שותפי
עכשיו אתה אומר משהו שונה לגמרי ממה שהסברת קודם

נו, זה מה שאמרתי. קודם הסברתי את מזמורשיר ועכשיו אני מסביר את עצמי.

איני מבין למה השאלה למשל האם יש אלקים הוא שאלה על עצמי. נניח שאנו דנים על אלקים שאינו מחייב כלום [עזב ה' את הארץ] התסכים שזו ספק על משהו שמחוץ לנו?

אם נבראנו מכח מהות אינסופית הרי מהותנו היא אינסופית.
אני לא יודע לנסח את הצד השני, אולי צ"ל אם נבראנו ממהות סופית הרי מהותנו היא סופית.
גם עניין החיובים והציוויים הוא פועל יוצא של שני הצדדים-
אם נבראנו מכח מהות אינסופית החיובים הם מיניה וביה, לפי הצד השני יש מציאות של ציוויים חיצוניים.

ואיני מבין למה אם השאלה הוא עלי עצמי איני יכול להשתמש בדיני ספקות?
אמנם אתה יכול לטעון שאני נוגע בדבר, או לטעון שאם אין לי הנחת יסוד ברורה מאיפה להתחיל ולמה לקבל שום דבר קשה לדון על כלום, אבל זה רק מגביר את הספקנות ולא דוחה אותה. 

כמו שיש גבול לכח הראיה שלנו שיכול להגיע עד מקום שבו הראיה עצמה משנה את המציאות שעליה מתבוננים, כך העמקת ההתבוננות מגיעה למקום שבו המתבונן והתמונה מתערבבים זה בזה. השאלות על המציאות עצמה שייכות לערבוב זה בודאי.
זה לא מגביר את הספקנות, זה מגביר את הצורך להחליט באופן ברור על כל המציאות שאני חלק ממנה.
בעצם לא צריך לקרוא לזה החלטה אלא תפיסת העצם.

איני יודע היכן ראית בדברי שאנחנו מסמנים את העיגול סביב לחץ. אני טענתי [לפי איך שהבנתי את דבריך מקודם] שהגדלת החשיבות וכו' ישנו לכל צדדי הספק, וממילא לא הועלת כלום. 
למעשה הטענה הזו תקפה גם על דבריך עתה. שהרי אתה מסכים שגם לצד השני יש בדיוק הטענה הזאת  [שמהותי שונה לפיה], וממילא חזרנו למצב הספק. 

הגדלת השאלה עד כדי הכללת כל המציאות בתוכה איננה מגדילה את הצד השני אלא גורם לביטולו, לכאן או לכאן.
מבחינת המאמין אין מציאות אמיתית של כפירה ומבחינת הכופר אין מציאות אמיתית של מאמין.
וזה מש"כ מזמורשיר שזה כבר לא שאלה של ספק אלא שאלה של או או, כדבריו.

אני מקווה שאני לא הורס את התיאבון בסעודת שבת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 15:44 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
שותף

באוקימתות אחרות השאלה תהיה שונה ,מיגו במקום חזקה יש לו אמת אחד בדיוק כמו שיעור כזית כשיתברר גודלו ,ואין לשני הצדדים קיום,
בבין השמשות מענתך היתה צפויה,ועדיין אין בין השמשות מקבל חלות אחר ,אחר שהוכרע

גם אנוכי הקטן מזדמנים לו ספיקות ,

כשמתעלמים מתגובה מה זה אומר?האם אינו ראוי לתגובה ,,האם אינה מובנת דיו בכדי להגיב ,האם פשוט נשאר פעור פה ללא תשובה?

שותף פעם שלישית גלידה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 15:55 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
שותף

באוקימתות אחרות השאלה תהיה שונה ,מיגו במקום חזקה יש לו אמת אחד בדיוק כמו שיעור כזית כשיתברר גודלו ,ואין לשני הצדדים קיום,
בבין השמשות מענתך היתה צפויה,ועדיין אין בין השמשות מקבל חלות אחר ,אחר שהוכרע

גם אנוכי הקטן מזדמנים לו ספיקות ,

כשמתעלמים מתגובה מה זה אומר?האם אינו ראוי לתגובה ,,האם אינה מובנת דיו בכדי להגיב ,האם פשוט נשאר פעור פה ללא תשובה? 

שותף פעם שלישית גלידה?

ביליצר, אני מתנצל.
באמת לא הבנתי כל כך את תגובתך הראשונית.
אנסה לענות על מה שהבנתי.
בספיקא דדינא יש שתי אפשרויות שכ"א אחת יכולה לאשר גם את חברתה. גם ר"ש מודה ששייך עקרונית גם דינו שלר"מ אלא שלמעשה אין לנהוג כך, וכן ר"מ יוכל להודות כך בכיוון ההפוך.
גודלו של הזית הוא פשוט בעיה במסירת פרט מידע אחד לכל ההסטוריה, זה סתם בירור של שרשרות קבלה.
מיגו במקום חזקה לא הבנתי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 15:59 לינק ישיר 

שותף
לא כ"כ הבנתי את כל הסברות שבדבריך, אבל לענ"ד זה לא משנה כלל לשאלה שלי. 
אשאל אותך דבר אחד, פעם אחד נוספת, 
אחרי כל הסברות שלך וכו', כל זה אכניס בספק, ועכשיו אני מסופק אם לצד זה או לצד השני. למה שלא אפעיל על הספק הזה כללי ספקות?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 16:14 לינק ישיר 

כל הכבוד שותף[יהי אור תלמד ממנו]

טענתך מבוססת שבשאר הספיקות יש במציאות את שני הצדדים דהיינו בשר זה בצורתו הנוכחית יכולה להיות גם כשר וגם טרפה,
טענתי הוא ,כזית ושיעורו אין לו כזית דומה בשיעור אחר ,כך גם בכל איבעיא דגמרא כגון מגו במקום חזקה,

תוקן על ידי ביליצר ב- 15/06/2012 16:15:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 16:21 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
שותף
לא כ"כ הבנתי את כל הסברות שבדבריך, אבל לענ"ד זה לא משנה כלל לשאלה שלי. 
אשאל אותך דבר אחד, פעם אחד נוספת, 
אחרי כל הסברות שלך וכו', כל זה אכניס בספק, ועכשיו אני מסופק אם לצד זה או לצד השני. למה שלא אפעיל על הספק הזה כללי ספקות?

לא, לא, לא.
ברגע שהשאלה מתרחבת עד אליי, ועד ועד בכלל, אינני יכול להשתמש בכללי הספיקות שמדברים על מציאות שמחוצה לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 16:25 לינק ישיר 

לא לא לא אבל למה לא? ספק שייך כל פעם שיש שני צדדים, וה"ה כאן. 

ואם כדבריך, באיזה דרך אתה  כן מציע להשתמש?

גם עצם הסברא שלך שזה מגיע אלי מוטל בספק. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 16:27 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
טענתך מבוססת שבשאר הספיקות יש במציאות את שני הצדדים דהיינו בשר זה בצורתו הנוכחית יכולה להיות גם כשר וגם טרפה,
טענתי הוא ,כזית ושיעורו אין לו כזית דומה בשיעור אחר ,כך גם בכל איבעיא דגמרא כגון מגו במקום חזקה,

לא חייב שתהיה מציאות בפועל של שני הצדדים, די בכך שיש מציאות בכח שלהם, ובלבד שאני לא אהיה חלק מהם.

שייך עקרונית שזית יהיה 27 סמ"ק או שיהיה 54 סמ"ק או מספר אחר, אף מספר מהם לא מתייחס אלי כשלעצמי.
שייך עקרונית שמיגו יהיה עדיף על חזקה וגם שייך עקרונית שחזקה תהיה עדיפה על מיגו, אף אחת מהאפשרויות לא קשורה לעצם מציאותי.
משא"כ השאלה אם יש בורא אם אין משנה אותי מקצה לקצה. אין לי כללי החלטה (ולא שייך שיהיו) לגבי סוגיה כזאת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 16:44 לינק ישיר 

כמדומני שכאן כבר עברת לטיעוניך המישניים ,ואת דעתי האישית  בעניין כבר כתבתי לכל אורך האשכול ,,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 00:01 לינק ישיר 

מנחם
א- אני מציע לך, משיקולים אנוכיים גרידא, לא לכתוב תגובות בתורה כזו של העתקת דברי ותגובה עליהם, תסכם את הנקודה שבו אתה חולק וזהו. [פשוט קשה לי מאד לעקוב אחרי דיון בנוסח הזה. וזה ארוך יותר מדי.] כמו שאני עושה. [גם ככה אני חש שאני מאריך לפעמים יותר מדי]

בסדר אני ינסה, בינתיים אני יגיב על שלך בקצרה.

ב- כבר הארכתי [בתגובה לך ולעוד מגיבים] לבאר את דעתי למה אני חושב שיש כאן נידון בדיני ספקות. גם אם לא בדיוק נלך כפי דיני הספקות של יו"ד או חו"מ אבל ביסודו דיני ספקות. ולכאו' בהחלט ישנם כללים הלכתיים שיכולים להתאים גם לסוג הזה של ספקות.

גם אני הארכתי, להוכיח שבחיים בדברים רציניים אדם לא נעמד בכל ספק להכריע על פי סבירות סטיסטית (וכ"ש שלא עפ"י חזקה שהיא לא סבירות סטיסטית) אלא ככל שהנושא חשוב הוא שואף ליותר וודאות, ומגין על עצמו מריזיקות. ולכן בשאלות הלכתיות היה מתאים שיחמירו או לכל הפחות יגיעו לרמה סבירה של קרוב לוודאי (כזאת שאדם נוהג בה בעניניו האישיים). ורק ההלכה עצמה היא זאת שהתגמשה בספיקות (והוא דומה בקצת למי שסובר שספיקא דאורייתא לקולא). והדבר הזה לא מתאים בספק מהותי כמו עניני אמונה. הבאתי דוגמא מרולטה רוסית שהסיכוי הוא 1 ל 4 אף אדם נורמלי לא יסתכן, ולכן אדם שבאמת מסתפק (ולא מסתפק עם נטיה סברתית לאחד מהצדדים) בס"ס שקול אם יש אלוקים ואת"ל יש, אם יש דת, לא יקל לעצמו.

ג- הזכרת בדבריך עוד סוג של רוב, רוב דיינים. זה סוג אחר לגמרי של רוב וצ"ע רב אם יש לשייכו לנידון. בד"כ זהו רוב שמכריע רק מכח סמכות, ולא כ"כ מכח בירור, ואיני יודע היאך תרכיב ב"ד שיקיים את כל התנאים הראשוניים שצריך לדיון כזה, ממילא זה לא מעשי. [ואכמ"ל. עכ"פ עוררת אותי לחשוב אם סוג זה של הכרעה שייך לפה.]

גם אני הזכרתי שהרוב הזה הוא מעין כורח המציאות, בדברים שצריכים החלטות למרות הספק, כמו פסקי דין, חקיקה, הכרעות בטחוניות וכלכליות. אבל הוספתי שברוב דעות יש גם סברא נוספת, זה לא רוב סטיסטי שכנראה הצדק עם הרוב, זה רוב רעיוני שהרעיון של רוב האנשים הוא המתאים להתנהג על פיו. איך שיהיה התימה שחז"ל למדו כל רובא דאיתא קמן מפסוק זה, וצ"ע חכמתם.

ד- מה שחילקת אודות ה"חק" שהשמש תזרח מחר לבין ה"מציאות" שלבך נוטה שיהיה כן, נכון ודנתי על זה עם מיכי כאן.

ברוך שכיוונתי.

ה-בעיית האינדוקציה אכן מטילה ספק על כל הידע שלנו. וכאמור, מיכי מאריך בזה, וכן תוכל למצוא עוד חומר ע"ז  באתרי פילוסופיה למיניהם.

אבל אצלי זה גם ערער את הבטחון בכל כוח ההבנה והסברא שלנו, אם המצאנו את המושג "חוק" על פי הרגל נעשה טבע. זאת אומרת שהסברות שלנו הם לא מושכלים ראשוניים אלא נוצרים מההרגל, אם כך חייבים לבדוק עכשיו אחת לאחת את כל הסברות. זה פרוייקט רציני.

לדוגמא, אני חושב שכל אמונה בבורא מתחילה (חוץ ונוסף על המסורת) בסברא פשוטה של מי תכנן, מי ברא, מה התכלית, ועוד מהסוג הזה (ואני מתעלם כרגע מהתשובות שנותנים לזה מי שמתנגד לאמונה), אבל אם כל הידיעה שלנו וכל ההבנה שלנו היא מכח מה שיש, זאת אומרת היא לא הבנה מוחלטת בתכלית (כמו שיש תחושה לאדם בעצמו) ואפילו דבר כזה פשוט כמו חוק טבע הופך להיות רק "צרוף מקרים בהתמדה" וההבנה שיש כאן חוק היא רק טעות סברתית שנולדה מהרגל, איך אנחנו יכולים לחשוב על העולם משהו? מה ידוע לנו חוץ ממה שנגלה לעיניינו. נדמה לי שהבעיה שאותו פילוסוף עורר היא הרבה יותר רחבה, היא ממוטטת הרבה יותר מאת הידע היא ממוטטת את כל צורת החשיבה של האנושות. לא?

ו- אפשר להסתכל על כל כללי הספקות ככללי סיכונים, כמה סיכון מותר לקחת. [ובזה מיושב הדוגמא מחיוב הקרבן שאם יתברר שחטא, כי היה לו רשות לקחת סיכון, אבל זה נשאר סיכון.] וכתבתי על זה למעלה. לפי זה מובן שיש חילוק בגודל הסיכון בין דאורייתא לדרבנן, ובין אמונה להלכה. [בהנחה שחטא האמונה חמור יותר, או שהוא חשוב יותר לחיי האדם] ויהיה חילוק שבזה אולי אפילו בפחות סיכויים אין לקחת סיכון, ויל"ע. 

איך חזקה היא כלל סיכוני ? הסיכוי שווה, היא כלל הנהגה והכרעה שלא תלוי בסיכוי אלא באי רצון להפר את הרצף במצב של ספק. הסברא היחידה לנהוג בספיקות הוא סיכוי סטטיסטי וזה יש רק ברוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 00:32 לינק ישיר 

מנחם

1-      אכן שנינו הארכנו, ומה שאתה טוען הוא רק שבספק רציני בחיים לא מסתמכים על ספק ספיקא . ולדעתך האמונה הוא כזה. אז, א- הרי החשיבות של האמונה אינה אלא חשיבות הלכתית, אז למה להניח שהיא יותר חשובה מכל הלכה [כלומר אם החשש שלך מלהקל באמונה זה חשש תורני הלכתי, אז במה זה שונה מחשש מאכלות אסורות? הרי גם אמונה זה דאורייתא, אז לכל היותר יש לך ספ"ד לחומרא, לפי גדרי דין זה. ] ב- ייתכן שיש להחמיר בה קצת יותר מבשאר ספיקות [וזה מה שאמרתי שלאו דווקא שהיישום שווה לכל דין, ובשו"ע עצמו יש חילוקים בזה]  , אבל אם אתה מודה שיש מידה של ספק שבו יש להקל, בא נברר מה הם גדרי הספק הזה.

2-      ענין הרוב ה"רעיוני" לא ברור מה כוונתך בזה, וענין הילפותא של חז"ל צל"ע שם בסוגיא. [איני בענין הזה כעת אז תסלח לי שאני לא יודע.]

3-      אכן לזה הכוונה ב"הטלת ספק על הידע" הכוונה לאופן בו אנו מסיקים דברים מן ה"מושכלות הראשונות" שלנו וכו', בקיצור כמו שכתבת.

4-      לא יודע מנין ברור לך כ"כ שחזקה אינה כלל סביר לנהוג לפיו, ואיני יודע מה זה "רצון לשמור הרצף" וכי בפסיכולוגיה עסקינן? והבאתי לך כבר מחיי רוב האנשים שכן מסתמכים על חזקה בדברים החשובים מאד. [גם בדבר האמונה שלדעתך חשובה מאד].

איני יודע למה אתה חושב שצריך לכל דבר לחשוב סיכויים סטטיסטיים. ואיני יודע איך אתה רוצה שנמנה סטטיסטיקה בשאלות רעיוניות. בהכרח שישנם עוד דרכים של הכרעה במצבים של ספק. [שים לב, המילים הכרעה בספק אומרים שלא ניתן להגיע להכרעה וודאית או אפילו כמעט וודאית בשאלה מה המציאות, שבזה בעצם עוסקים הסביריות, ואעפ"כ אנחנו חפשים סברא לדרך הכרעה  במצב ספק, ובדיוק בזה עוסקת ההלכה.]

5-      עיקר הטענה שלך זה שהלכות ספקות הם מין קולא מיוחדת בהלכה שאין להם שום שייכות לאופן הרגיל איך אנשים מכריעים בספקותיהם. ולדעתי אינו כן, אלא עכ"פ ישנם פרטים רבים בהלכות אלו [ובוודאי עצם זה שניתן להכריע גם בספק השקול באמת]  ללמדנו גם לגבי ספקות חוץ-הלכתיים.

6-      בכלל, כל הטענות על התנהגות של אנשים במצבי ספקות, וספקות בדברים חשובים, צריך לבדוק היטב במציאות, ולעיין עד כמה מנהג בני אדם יכול לשמש הוראה בדברים כאלו, הרי  כידוע, רוב בני אדם אינם בדיוק הכי חכמים שנלמוד מהם. ולכן הצעתי לבדוק בהלכה יש לה יותר על מה לסמוך מדעתך לבדוק בהתנהגות בנ"א. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 17:19 לינק ישיר 

ההבדל הלוגי בין ספק פרטי לכללי, ויישומו לנידו"ד.

יש הבדל גדול בין כל הסתפקות פרטית לבין הסתפקות כללית, המסתפקת על עצם מערכת החשיבה שממנה אנו יוצאים. [ואולי לזה נתכוונו שותפי וחבריו,] ויש לראות את הנפקותא מחילוק זה לנידו"ד.

הדגים זאת ויטגנשטיין [ב"על הוודאות"] באמרו, שאם מישהו יפקפק בשאלה האם חי לפני כך וכך שנים בן אדם ששמו נפוליון, יש לי דרכים סבירים להוכיח לו טעותו. אבל באם מישהו יפקפק בעובדה שהעולם היה קיים בכלל לפני כך וכך שנים, כבר הרבה יותר קשה לי להוכיח לו, שהרי הוא מערער על כל הבסיס שממנו אביא לו כל ראיותי וסברותי. הוי אומר, ככל שהספק יותר כולל, ויותר מערער על כל המערכת והתבנית ממנה אנו יוצאים, כך יותר קשה יהיה להפריך אותו.

ויותר מזה ניתן לטעון, ספק כזה אין לו שום משמעות. כלומר, ספק לא יכול להתקיים אלא במקום ששני הצדדים יכולים להתנסח, במקום שבו אין לנו מילים ומערכת מושגים לנסח בו את הספק בכלל, הוא לא יכול להתקיים. וממילא הטלת הספק על הכל, אמנם אי אפשר ליישב אותה, אבל גם אין לה משמעות בשפה שלנו. [המבוססת היא עצמה על מערכות החשיבה שלנו] ואינה אלא מילים ריקים בלי תוכן.

מה שאפשר להסיק מזה לנידון דידן, הוא שספק הלכתי שייך רק כששני הצדדים ניתנים לניסוח והסתפקות בתוך מערכת ההלכה, כאשר מטילים ספק בעצם קיומו ונכונותו של אמות המידה ההלכתיים, אין זה ספק שניתן לניסוח בתוך העולם ההלכתי בכלל, וממילא אינו ספק שניתן לחשוב על הכרעתו באמות המידה התורניים וההלכתיים.

מכל מקום, ישנם כמה טעמים למה הטענה הזו לא רלוונטית לדעתי.

א-      לפי מה שהסברתי שכל מערכת הספק ההלכתי אינו הלכתי אלא סברתי הניתן לשיקול דעת של חכמים. כלומר, הלכות הספקות אינם יונקות את כחם מהיותם מצוות או הלכות שנמסרו בתורה, אלא מהיותם הכרעות של חכמים מדעתם איך יש לנו להתנהג כאשר יש לנו ספק הנוגע לשאלת קיום התומ"צ שלנו, ולגדר זה נכנס בדיוק ספק באמונה כמו כל ספק הלכתי.

ב-      המערכת ההלכתית אינה מערכת חשיבה כוללת אלא מערכת נורמות המתייחסת לפעולות מסוימות המוגדרים בה כמצוות או עבירות, ממילא הטענה הזו שהוא במהותי לוגי לא שייך לגבה, כי אין שום גדר לוגי עצמי למערכת ההלכתית אלא הגדר שלה מקרי, היא כוללת כל מה שיש לגביו מצוות ואיסורים ומה שאין לגביו כאלה אינה כוללת, וממילא אין הטענה הזו תקפה לגבה, שכן כל שניתן למצוא קשר כלשהו לדיני הספקות נוכל להכניס תחת ההלכות האלה, וזה שהספק שלי מתייחס למערכת ההלכתית כולה אינו מגרע כאן, כי החוב לקיים ההלכות אינו הבסיס הלוגי לכללי ההכרעה שלה אלא הבסיס הנורמטיבי שלי לקיים אותה. [אני מקווה שנקודה זו מובנת, ואולי היא קשורה גם לנקודה הקודמת. ]

האופן היחיד בו החילוק הזה נכון, הוא אם נסתכל על האמונה כמערכת הסתכלות כוללת על העולם [או על כל העולמות], וכמערכת שבתוכה, ורק בתוכה, מתקיימים כל דרכי החשיבה ההסתפקות וההכרעה מנקודת מבטו של המאמין, וממילא לא שייך ליישם למי שמסתפק על המערכת כולה הלכות ספקות שמתוך המערכת. [וזו כנראה הסתכלותו של שותפינו, ולכן אמר מה שאמר]

אמנם איני מוצא הכרח להגדיר את המצוות או את התורה או את האמונה ככה. [ואכמ"ל , ופשוט שדרך ארץ קדמה לתורה, החיוב הבסיסי והלוגיקה הבסיסית קודמים לתורה, וממילא לא שייך להסתכל על הכל רק מתוכה, ואכמ"ל]

אם נאמץ את טענתו של מיכי לפיה אי אפשר לבסס את האימון בכלל מערכות החשיבה האנושיים אלא על האלקים, אז אולי תהיה טענה זו תקפה לגבי האמונה באלקים. אבל מכאן ועד להניח תפילין כל בוקר, ישנם עוד ספקות רבות הכלולים תחת מערכת החשיבה האנושית, ולדעתי ניתן ליישם לגביהם כללי ספקות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 22:37 לינק ישיר 

לא זכיתי להבין  את מהות הדיון.

אם תורה מן השמים, הרי אין כאן ספק....

אם אין תורה מן השמיים, מה טעם לתת משקל לקביעות ההלכה אודות ספקות.

אפשר לשאוב ממנה השראה כמו מכל ספר חכמה בעולם, אך מה טעם להיצמד לכללים ולברר אם הם "חלים" גם על שאלה זו. כביכול איננו יכולים לדון מחוץ לקופסה.  אא"כ אנו מחפשים פטור מדינה של גיהנום (אם ישנו) ולא לברר לעצמנו באופן חפשי את השאלה

הדרינן לשאלה היסודית הפשוטה, האם תורה מן השמיים ומה ההסתברות לכך, כפי שבודקים סבירות כל טיעון או סיפור.

(רמז: סבירות פחות מנמוכה).

אם לחזקה נדרשנו, יש חזקת עולם כמנהגו נוהג וטענת תורה מן השמים היא המוציאה מידי חזקה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 22:44 לינק ישיר 

ביליצר כתב:
שותף

הרי גם נקטינן  ספיקא דדינא וספק בין השמשות,

עצם שאלת הכותרת נשגב מבינתי,אין דין ספק לספק באמונה כי בהכי חייביה רחמנא מלבד כשל לוגי קטנטן דהיכי יפטר מדין ספק ספיקא כשכל הפטור באה בהנחה שיש תורה שפוטרת מדין רוב,,

רבינו ייתכן ,האם לטיעון זה כוונתך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 22:47 לינק ישיר 

לא.

ואם כבר שאלת דווקא בטיעונך יש כשל לוגי.

הרי בהנחה שאין תורה לא צריך כלל לדין רוב...

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > דיני ספקות למסופק באמונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.