בית פורומים עצור כאן חושבים

על ידי מי ומתי נוצר רעיון עבודת ה' "לשמה"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/6/2012 23:43 לינק ישיר 
על ידי מי ומתי נוצר רעיון עבודת ה' "לשמה"

בכל התורה כולה מצינו שכר על מעשים טובים ועונש על עבירות בהאי עלמא.

דבר זה כתוב בתורה, שנוי בנביאים ומשולש בכתובים, ללא הסתייגות.

החל מהברית עם האבות וכלה עם הבנים.

אם אינני טועה, רעיון ה"לשמה" מופיע לראשונה במשנה הידועה באבות (א ג) מפי  אנטיגנוס איש סוכו שקיבל משמעון הצדיק.

הוּא הָיָה אוֹמֵר, אַל תִּהְיוּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס, אֶלָּא הֱווּ כַעֲבָדִים הַמְשַׁמְּשִׁין אֶת הָרַב שֶׁלֹּא עַל מְנָת לְקַבֵּל פְּרָס.

מנין לו לשמעון הצדיק רעיון זה? וכי תימא סברא הוא ואינו צריך קרא, הלא מקראות מלאים תלו את כל התורה בקבלת פרס. אטו יפה כוח העבד (רבי שמעון שוויתר על הפרס) מכוח האדון (נותן התורה שהבטיח פרס)?

(לייבוביץ, כדרכו שלא בקודש, ניצל את בורות רוב שומעי לקחו, והציג מצגת שווא אודות "שתי פרשיות", כביכול. "ואהבת" =  פרשת לשמה. "והיה אם שמוע" =  פרשת שלא לשמה.

המציאות כרגיל שונה לחלוטין מדבריו.

צירוף פרשת ואהבת לוהיה אם שמוע, נעשה לאחר סידור ועריכת התורה (זאת גם אם נקבל את הנחתו שכל סמכותה של תורה שבכתב היא מכוחה של התורה שבעל פה) ואינו במקור המקראי.

יתרה מכך. אין  פרשת "ואהבת". יש פסוק "ואהבת". כל ההמשך דומה להפליא להמשך פרשת והיה אם שמוע.

וכל התורה כולה צווחת ואומרת, המליכוני עליכם כדי שארבה אתכם ואזון אתכם ואתן לכם אבנים טובים ומרגליות וארץ זבת חלב ודבש.

אך אין כאן מקומו של לייבוביץ, אלא עניין לשמה)

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 23:56 לינק ישיר 

שמעון הצדיק היה כידוע מאנשי כנסת הגדולה. עזרא הסופר היה מראשוני ומקימי כנסת הגדולה. עזרא הסופר הלא הוא מגבש המקרא ותופר חלקיו השונים לפי שיטות מסוימות בביקורת המקרא.

אם כן נראה שבכנסת הגדולה יצרו/גיבשו תורה שבכתב ובמקביל לה תורה שבע"פ. ובתורה שבע"פ הובא כלל חשוב זה של "לשמה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/6/2012 23:59 לינק ישיר 

תשובת ייתכן:

הרעיון נוצר כאשר ראו שהשכר ועונש המובטחים לא עובדים, והוצרכו למצוא מוטיביציות אחרות לקיים את התורה.

תשובת הרמב"ם:

מאז ומתמיד היה דרכם של שלימי הדעת לא לחפש את השכר והתועלת אלא את הטוב הנכון והאמת, התורה מדברת כפי השלב החינוכי הראשוני שבו האדם מחפש את הטוב והערב בעבורו, ומניחה לאדם עצמו יגיע אל השלב המתקדם בו הוא עושה מאהבה בעבור האמת.

הערה: מושג הלשמה במובנו הפשוט, גם אליבא דהרמב"ם, שונה מאד ממושג זה כפי שמציגו לייבוביץ. למעשה אצל הרמב"ם לשמה פירושו עבור השכר, אלא שהשכר אצלו הוא גופא קנין המושכלות שזה גופא חיי העוה"ב וכו' [ללא קשר לשאלה האם זה מתקיים אחרי המיתה]. משא"כ אצל לייבוביץ שהוא לשמה כפשוטו, שזה דבר שאינו לא בטבע ולא למעלה מן הטבע. 

עוד הערה:

וכי שונה הוא זה לך מכל שאר דברי התושבע"פ שנראים שונים במבט ראשון [ואולי גם בשני] מן התושב"כ. למאמין בתושבע"פ, הרי דברי אנטיגנוס הם דברי קבלה ממשה רבינו בדיוק כפי שהם שאר הלכות התושבע"פ. [ועי' ברטנורא ריש מס' אבות]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:10 לינק ישיר 

כבר קדמוך דתן ואבירם, 
שהסבירו לבני דורם שמשה הוציא את ישראל מארץ זבת חלב ודבש (=מצרים) ולא עמד בהבטחתו להביא את ישראל לארץ זבת חלב ודבש (כנען שנהיתה לישראל) והמספר המקראי בטיפשותו עוד משתף אותנו בכך.
       לשא לדבר על סיפורי התלאות והניסיונות של האבות ושל העבדות במצרים, או שאולי בעצם מישהו אחר כאן הוא הטיפש. טוב לא אולי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:11 לינק ישיר 

יתכן

איקון ירוק על העלאת שאלה כה חשובה ומהותית. אודה ואבוש כי לא חשבתי עליה עד היום.

אמנם, האם אין עלינו לברר קודם כל איך אנו משתמשים במונח "לשמה"?

גם ויהי אור רמז שיש לפחות שתי הגדרות ושני שימושים שונים.

כמדומה ששימוש הלשון של בעל המימרה המקורית, אנטיגונוס איש סוכו, הוא למנוע ציפיה שלא תתממש. כלומר בעולם הזה, ושמא על מצוה מסויימת.

אם אוכל, אסכם מה שאמצא. אשמח אם יתכן ימשיך במה שהחל על סמך המקורות. חשוב להבדיל בין פשט לבין דרש, ויש גישות שונות למקרא ולחז"ל, וכדאי להכריז על בסיס אלו הנחות יסוד מנתחים את החומר שלפנינו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:18 לינק ישיר 

כמדומני שזכות הראשונים על הטענה כנגד מימרת אנטיגנוס בן סוכו, שמורה לצדוק ובייתוס- תלמידיו. כך שבעצם לא חידשת כלום.

לעצם שאלתך- אין שום סתירה בין מה שמבטיחה התורה חיי נעימות להולכים בדרכה, לבין מימרתו של אנטיגנוס שעבודת השם איננה מבוססת על צפייה לתמורה. 

מהיכן מקורו? שאלה יפה. סתירה- אין.

מה שצווחת, כביכול בשם התורה, 'המליכוני עליכם כדי שארבה אתכם וכו', זהו דבר שבדית מליבך. לא כתוב בתורה שעבודת ה' צריכה להיות מוּנעת מצפייה לתמורה.

("לחיותנו כהיום הזה" ו"לטוב לנו" יכול בקלות להתפרש לפי פשוטו שעבודת ה' בפני עצמה תתן לנו טוב ותתן לנו חיים, ולא בבחינת תמורה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:23 לינק ישיר 

יהי,

כתבת, תשובת ייתכן:

הרעיון נוצר כאשר ראו שהשכר ועונש המובטחים לא עובדים, והוצרכו למצוא מוטיביציות אחרות לקיים את התורה.

לא חשבתי על זה. נשמע בהחלט מעניין...

תשובת הרמב"ם:

מאז ומתמיד היה דרכם של שלימי הדעת לא לחפש את השכר והתועלת אלא את הטוב הנכון והאמת,

ואברהם אבינו אומר "מה תתן לי"

התורה מדברת כפי השלב החינוכי הראשוני שבו האדם מחפש את הטוב והערב בעבורו, ומניחה לאדם עצמו יגיע אל השלב המתקדם בו הוא עושה מאהבה בעבור האמת.

הערה: מושג הלשמה במובנו הפשוט, גם אליבא דהרמב"ם, שונה מאד ממושג זה כפי שמציגו לייבוביץ. למעשה אצל הרמב"ם לשמה פירושו עבור השכר, אלא שהשכר אצלו הוא גופא קנין המושכלות שזה גופא חיי העוה"ב וכו' [ללא קשר לשאלה האם זה מתקיים אחרי המיתה]. משא"כ אצל לייבוביץ שהוא לשמה כפשוטו, שזה דבר שאינו לא בטבע ולא למעלה מן הטבע.

לייבוביץ אכן חידד את הרעיון כך שזה נראה מנוגד לדרך הטבע, אך רעיון "הלשמה" במובן של "כולו לה'" הוא נחלת לא מעט הוגים ובעיקרון זו התפיסה הרווחת. ניתן לומר כי לייבוביץ חידד, כהרגלו, באופן קיצוני, אך הרעיון  בתצורה "רכה" יותר הוא נחלת הכול.

(אולי עם רמיה עצמית לא מודעת, שלייבוביץ זיהה אותה והצביע עליה ומכאן פרשנותו הקיצונית. דווקא זו הייתה מעלתו. חידוד הדברים עד לקצה והצגתן במלא משמעותן ולעתים היינו קלונן).

הרמב"ם כפי שאתה מפרש פשוט מעדיף פרס אחד על משנהו. אינני מזלזל בזה ואולי ניתן ליחס זאת גם לבעל המאמר שלא על מנת לקבל פרס, היינו פרס גשמי, אך אם אינני טועה אין זו התפיסה הרווחת.

יישר כוחך שבזכותך נתחדדו אצלי הדברים יותר.

עוד הערה:

וכי שונה הוא זה לך מכל שאר דברי התושבע"פ שנראים שונים במבט ראשון [ואולי גם בשני] מן התושב"כ.

אין הרבה דוגמאות לדעות כה קוטביות בין תורה שבכתב לתורה שבע"פ.

למאמין בתושבע"פ, הרי דברי אנטיגנוס הם דברי קבלה ממשה רבינו בדיוק כפי שהם שאר הלכות התושבע"פ. [ועי' ברטנורא ריש מס' אבות]

כאן אתה נכנס לעניין חדש.

אתה טוען כי אין הבדל בין תורה שבכתב לתורה שבעל פה ויש לעיין בהם בנשימה אחת. אין זו בהכרח אמונת כל מאמיני תורה שבעל פה.

זה ראוי לאשכול בפני עצמו.

אני שואל בעיקר על שלילת הלגיטימיות של שלא לשמה והפיכתה לבדיעבד, כאשר התורה כולה, מתהדרת לאורך כל הדרך ביכולתה לתגמל את מכבדיה , ואלוהים מציג פעמים אין ספור את יכולתו לתגמל את מאמיניו, כולל האבות הקדושים בכלל ואברהם אבינו בפרט, אותו הרמב"ם רואה כאדם השלם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:26 לינק ישיר 

המקור והדוגמה הראשונה שיש לנו בעבודת ה' הוא אברהם אבינו וכידוע הוא נקרא אוהבי כיון שהוא עבד מאהבה ללא אב ומורה ונעשו שני כליותיו כשני מעיינות ומשם התורה שלו באה
לא ביארת מספיק למה ברור לך שפרשת ואהבת מדבר על שכר ועונש כיון שודאי בפשוטו אהבה ויראה הם דברים שיש סתירה ביניהם וכל מה שנעשה מאהבה בהכרח שהיראה היא לא עיקר המניע
והדבר היה כל כך ברור לחז"ל שהלשמה הוא עיקר התורה עד שאמרו העושה שלא לשמה נוח לו כאילו נהפכה שולייתו על פניו והיינו שהדוגמא הקיצונית של השלא לשמה שהוא מעשה שנעשה מתוך חוסר אמון מוחלט באמת של הדבר עצמו אלא מתוך מניע חיצוני לחלוטין וצורת עשייה כזאת היא הדבר הרחוק ביותר מדברי התורה כיון שגם מצווה שנעשית מתוך יראה אם אין בה אהבה כלל ואין בה ביטוי כל שהוא של האמת הפנימית של האדם עצמו אדם כזה לא רק שהוא לא מתקרב לעשייה שאותה התורה מצווה אלא הוא רחוק מכל צורת האדם ולכן ודאי כאוי לו שנהפכה שלייתו על פניו כיון שהוא לא באמת הביא אתו לכאן את אותה הצורה שאותה הוא בא לבטא בעולם שלנו כאן
ובקיצור - בלי מציאות שנקראת לשמה אין שום ערך או משמעות לא לתורה ולא למצווה ולכן ברור שדברי שמעון הצדיק לא לחדש באו אלא להבהיר ולהדגיש את הדברים הידועים והמפורשים שאותם כבר התורה מבארת 
- ואהבת את ה' הוא הבסיס הראשון של כל עבודת ה' באפשר וגם משה את הדברים הראשונים שהוא אמר לישראל היו ואתם תהיו לי ממלכת כוהנים וגוי קדוש שהוא הייעוד העליון שיוצר משמעות לתורה שהוא ביאר בהמשך אלא שמצד שני לולא המסגרת של היראה - ובדרגה נמוכה יותר הפחד - לולא זה המסגרת מתרופפת והצורה עצמה קהה וכשזה מגיע לזה גם כשכבר רוצים לאהוב כבר אין את מה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:34 לינק ישיר 

רמבם מפורש פרק י דתשובה א ,אל יאמר אדם הריני עושה מצוות הצורה ועוסק וכו, כדי שאזכה לחיי העולם הבא או כדי שלא אכרת,
הלכה ב,
העובד מאהבה עוסק בתורה ובמצוות והולך בנתיבות החכמה לא מפני דבר בעולם ,לא מפני יראת הרעה ולא כדי לירש הטובה ,אלא עושה האמת ל פ י  ש ה ו א  א מ ת וסוף הטובה לבוא בכלל,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:48 לינק ישיר 

הרב מיימוני,

פשטי המקראות ברור מללו.

בעבר הארכתי בזה. איני זוכר עכשיו איה מקומו.

לא באתי לדון על  (אי) התגשמות ההבטחות ועל מפח הנפש העלול לבא על מי שתוחלתו נכזבה.

אני שואל איך ניתן להטיל דופי במי שמקיים את התורה על מנת לקבל פרס ולפי דעתו אכן מקבל.

אולי כוונת בעל המאמר הייתה למנוע מפח נפש וכך יש מפרשים את דבריו. על זה לא באתי לדון. אך ענין "לשמה" מופיע בחז"ל ובוודאי לאחריהם, לא רק כערך עליון אלא כדרישה בסיסית.

לסיכום.

במקרא  מפורש כי קיום מצוות ה' מתן שכרה בצידה, ללא הסתייגות. התורה "משכנעת" לקיימה בתמורה לשכר פיזי ומזהירה את מחלליה כי גורלם לא יהיה שפיר.

חז"ל העתיקו את השכר והעונש לעלמא דאתי. העיקרון נשאר זהה.

לצד זה, או בניגוד לזה, בחז"ל ובמסורת יש הסתייגות, ברמה כזאת או אחרת מקיום על מנת לקבל פרס. על כך באתי לדון.

לגבי תלמוד תורה נאמרו דברים חריפים מאד על מי שלומד שלא לשמה.

חלק מהמאמרים מכוונים למי שלומד לקנטר (גם בזה יש פירושים שונים ואכ"מ),

חלק מכוון ללומד על מנת להתגאות.

אני מסכים כי כדי שהלימוד יהיה בעל ערך ויוכל לכוון לאמיתה של תורה, במובן הבסיסי של המונח, ראוי שהלומד יראה בזה ערך ולא קרדום לחפור בו.

יעקב,

לא אמרתי שפרשת ואהבת מדברת על שכר ועונש.

אפילו לא רמזתי על כך.

הפסוק הראשון מדבר על אהבת ה'. מה שנתפס בהחלט כאהבה ללא תמורה.

ביליצר,

אני מצטט משנה ואתה מפנה לרמב"ם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 00:57 לינק ישיר 

ייתכן

ציטוט הרמבם מכוונת לאלו שחילקו בין הרמבם לליבוביץ ,שכביכול הרמבם לא התנגד לעל מנת לקבל כתנאי ללשמה,,,כל עוד השכר הוא מן המושכלות ,,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 03:11 לינק ישיר 

זו שאלה טובה מאד, וגם אני כמימוני מתפלאה על עצמי שלא חשבתי עליה עד היום.
נראה לי שאנו כה רגילים לקרוא בתנ"ך כשבמחשבתנו - דברי חז"ל שהשתרשו בנו מילדות, שאיננו קוראים באמת את הכתוב, אלא קוראים אותו בפרשנות חז"לית.
לדוגמה, בקריאת המגילה השנה שמתי לב שכלל לא נאמר בה שושתי נהרגה אלא שהמלכות נלקחה ממנה. אמרתי זאת לכמה מחברותי, הן לא האמינו, בעל של אחת מהן ממש תקף את הרעיון עד שהוציא מגילה ובדק ונוכח שכך הוא, לאחר מכן נאמר לי שיש על כך מחלוקת בגמרא אם נהרגה או לא.

ולענין הלשמה, אפשר אולי לומר כנאמר כאן בענינים אחרים, שדור מקבלי התורה היה זקוק להבטחות שכר ולאיומי עונש, כי זו היתה אז רמת אנשי העולם, זו היתה דרגת הענישה החריפה, ובאנשים לא היה עדיין די טוהר לב או די התפתחות רוחנית כדי לעשות דברים למען הטוב שבהם או למען האמת או לשם פועלם.
אחר כך התפתחה האנושות והתקדמה, ורעיון הלשמה נעשה אפשרי.
וידוע לי שאפשר לשאול על כך מה ששואלים כאן הרבה פעמים על התאוריה הזו, אך נראה לי שאין בידינו טובה ממנה.
מכל מקום, נפלא שיש לנו 'ואהבת', פסוק של 'לשמה' צרוף.ואינני רואה איפה הבעיה בהמשך הפרשיה, לא מוזכר שכר ולא עונש, אלא חובת השינון לבנים וחובת ההגיה בתורה. למה זה לא 'לשמה'? כן פרשית לשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 03:26 לינק ישיר 

חברים,

אמירותיכם שמעולם לא חשבתם על השאלה, ומגוון התשובות, החל מצטוט הרמב"ם (המסביר כהרגלו שהכל מסתדר אם פשוט מגדירים כל דבר באופן חסר משמעות) של יהי, וכלה בתשובותה של לומדת (שלדבריה, אין לכם תיאוריה טובה הימנה) - מלאו אותי שמחה גדולה. לאחרונה נודע לי שגשר דרך נמיר הוא רכוש משפחתי, ואני מעוניין למכרו לעצכחו"נ/ה המרבה במחיר. אנא כתבו לי בפרטי את סכום ההצעה ופרטי כרטיס האשראי. תודה ובהצלחה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 08:12 לינק ישיר 

ייתכן
ואני הקטן אומר ברוך שכוונתי, ורק חבל שהקדמתני.

כשירמיהו העלה את טיעונו "מדוע דרך רשעים צלחה", הוא לא תרץ את תירוצם של חז"ל על עולם שכולו טוב, ולא סבר את חז"ל שהמקיים מצווה כמאמרה מקבל חלק רע בעולם הזה כדי לשמור לו חלק טוב לעולם הבא וכו'.

הרמב"ם הוא חיודש לא קטן, אמנם כך הוא מפרש את "שכר מצווה מצווה", אך לא ברור שזהו הפשט ההכרחי.

על פניו, התורה היא ספר השלא לשמה המובהק, הכל מותנה בשכר ועונש והתכלית היא השכר. הלא בסוף ניצבים אחרי שימול ה' את לבבנו ואת לבב זרענו, נאמר שה' יותירנו לטובה בפרי אדמתך ובפרי בהמתך וכו'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 08:21 לינק ישיר 

בקיצור: "תורת הגננת" ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/6/2012 08:23 לינק ישיר 

כנראה שזה לא כל כך פשוט

קטע:רש"י על במדבר טו מא

"אני ה'" - נאמן לשלם שכר

"אלקיכם" - נאמן להפרע

"אשר הוצאתי אתכם" - על מנת כן פדיתי אתכם שתקבלו עליכם גזרותי

"אני ה' אלקיכם" - עוד למה נא' כדי שלא יאמרו ישראל מפני מה אמר המקום לא שנעש' ונטול שכר אנו לא עושים ולא נוטלים שכר (שבת פח) על כרחכם אני מלככם וכן הוא אומר (יחזקאל כ) אם לא ביד חזקה וגו' אמלוך עליכם

תוקן על ידי דייר ב- 18/06/2012 08:24:10

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על ידי מי ומתי נוצר רעיון עבודת ה' "לשמה"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext