|
|
| נשלח ב-19/6/2012 10:47 |
|
| |
בעל בעמיו
איקון ירוק.
מבריק, פשוט וגאוני.
יש להוסיף על זה:
הפילוסוף משתדל לנקות את עצמו מכל סתירות במערכת האמונות שלו.
האדם אינו פילוסוף, לא כל הזמן, ולכן יש לו סתירות.
אצל החרדים, כלומר אצלנו, סתירות הן חלק בלתי נמנע של המערכת.
לכן הפקדת הסמכות וההחלטה בידי ה"גדולים" ועוד עקרונות שציינת הם המדיניות הרשמית והדוגמות שהכל חייבים להכיר בהן.
בפועל, החיים מורכבים הרבה יותר, ויש אפילו קריאות להתנהגויות שונות. אבל זה הענין, שהמערכת סובלת או אפילו מחייבת קודם כל את הצהרת האמון לעיקרים שכתבת, ועליהם מתווספים עיקרים ופרשנויות שממתנים את התמונה.
דוגמא מתחום האחריות האישית: אדם יכול להתחנך לשאול את הרב כל דבר ודבר. אבל בפועל, ואולי תלוי בסביבה שלו, הרב דווקא יכוון אותו לעצמאות מסויימת בחייו. בדומה לזה, יש הכחשה של ההשתדלות וקבלה מוחלטת של השגחה פרטית (האם היה עיקר כזה? אם לא, יש להוסיף). אבל בפועל, אם האדם יהיה זקוק לטיפול רפואי, קשה או מפחיד, ויסרב בשם ההשגחה הפרטית, הרב ינסה לכוון אותו לעשות את הטיפול הרפואי למרות הכל ולא להתחמק מאחריות.
הווה אומר: המערכת מכילה סתירות בין ההצהרות העקרוניות לבין היישום בפועל. ואולי זו תופעה כללית בחיינו, לא דווקא החרדים, לא דווקא הדתיים, לאו דווקא היהודים, שאי אפשר ללכת עם שום כלל מעשי "עד הסוף". אבל אצלנו זה נושא מוכר מאד ונפוץ.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 12:34 |
|
| |
דה יורה ודה פקטו
בסעיף פונדמנטליזם, הועלתה השאלה מהי אמת וכיצד מפשרים בין סתירות. כאן אתיחס לפן הסוציולוגי.
כולנו מודעים לפער שבין אמונותינו ומעשינו. אנחנו יכולים להיות מודעים היטב לנזקים שמעשים שלנו גורמים ואף על פי כן להמשיך ולעשותם. דוגמא נפוצה, עישון. ככל שהמערכת האידיאולוגית נוקשה יותר, כן הסכוי לפער בין המחויבות העקרונית לחיי היום יום גדל. לדוגמא, מעמד האשה. עקרונית, אם חז"ל קבעו שמוטב שישרפו דברי תורה ואל ימסרו לנשים, או שכל כבודה בת מלך פנימה, אזי זו האמת דה יורה, אולם אם המציאות מחייבת שנשים תלמדנה ותעבודנה, קיימות שתי אפשרויות עקרוניות לגישור בין הסתירה. אפשרות עקרונית ואפשרות מעשית.
האפשרות הראשונה מתחלקת אף היא לשני צדדים, צד אחד הוא להצהיר שבמישור העקרוני לא השתנה ולא יכול להשתנות דבר, והשינויים המעשיים הם בגדר הוראת שעה, או תאונה היסטורית. אשת קריירה תתואר תבורך כ 'מנב"ת'. הצד שני, מקבל אפשרות לשינויים עקרוניים ומחפשת את גבולות הגזרה. הפמיניזם הדתי משחק בקו התפר הזה.
האפשרות השניה, היא להדחיק את השאלה. חיי יום יום מחד ועקרונות לחוד. רצוי להדחיק את השאלה עמוק ככל האפשר. כמדומה ששוב הקו נחלק בין חרדים לדת"לים, כאשר הראשונים נוטים יותר לצד הראשון באפשרות הראשונה, או לאפשרות השניה, והשניים מנסים להצדיק את התנהגותם ולתאם יותר בין ההלכה למעשה, מה שהראשונים רואים כפשרנות.
דוגמא נוספת, כיצד אמור להרגיש אדם עובד. בזמן האחרון התפרסמה תביעת כתבי יתד נאמן, שאדם עובד אמור לילך לעבודתו "כפוף ובוכה".
דברים אלו משלימים את דברי מיימוני.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 13:39 |
|
| |
.
בעל - טול צרור אייקונים ירוקים.
ותמיהה: האם הגענו לשלב בו אין להפריד יותר בין האמונות והדעות לבין השיוך החברתי?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 14:23 |
|
| |
מואדיב
רק לפני זמן מה הקבלנו את מרן בעהמ"ח אא"ס.
כנראה שהשיוך החברתי והאמונות והדעות קשורות יותר ממה שאנו חושבים, לא לחינם חלק מחכמי הפרום מתחבאים מאחרוי ניקים ושומרים על פרטיותם בקנאות, כי אמונותיהם אינם מקובלות בחברה שהם שייכים אליה.
אם לדוגמא, אני חושב שליום העצמאות יש ערך דתי, יקשה עלי לגור בקרית יואל.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 19/06/2012 14:24:13
|
|
|
|
| נשלח ב-19/6/2012 23:52 |
|
| |
יש עוד אני מאמין שנשכח
אני מאמין באמונה שלימה שארץ ישראל היא המעולה מכל הארצות וכל משמני שאר הארצות הם יפיתו של יפת ואין בהם ממש, ורק ארץ ישראל היא המשובחת באמת, והיא המובטחת לנו מדור דור. ובעבור כל שעל ממנה מצוה לצאת מלחמת מצוה גם כשאין שיקולי בטחון.
וגם אני מאמין נוסף
אני מאמין שיקום בן אחר בן צאצא לנעים זמירות ישראל דוד המלך ושלמה בנו והוא שיבטל את הדמוקרטיה וינחיל שלטון אמת וצדק בהריחו יראת ה'. והארץ תחלק לפי שבטי קה נחלת שדה וכרם וחלק אחד למשיח.
במהרה בימינו אמן
ויש עוד הרבה כאלו, רק הבנתם את הכיוון. מי שמחפש אצל החרדים כשלים באמונה ילדותית וצמצום הדעת, וטופח לעצמו על השכם שהוא המפותח, בגלל שהצליח להשתחרר מכמה שטויות, יש לו עדיין מה ללמוד בחיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 00:15 |
|
| |
בעל, אכן מראות קשים , השאלה היא לאן כל זה מוביל לדעתך ? האם יש מקום לאלטרנטיבה ? אם כן מהי ?
מנחם, שתי תשובות בדבר 1. ההבדלה בין הרמב"ם כאחד ממוסרי התורה שם אנו מחויבים לדבריו, לבין היותו איש מדע. 2. ועיקר, הרמב"ם היה אדם חכם ולכן בכל נושא דבריו בעלי חשיבות, אבל מתוך הנחה שאפשר ממש (כן לגמרי ממש) להבין את דבריו, ולכן גם לבקר אותם לפי הניסיון והמידע שהצטבר במשך הדורות , כמובן מתוך גישה שמיוסדת על ענוה ויושר.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 08:56 |
|
| |
מנחם יש מן האמת בדבריך ואכמ"ל.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 10:43 |
|
| |
הספרות הקנונית
הספרות הקנונית אמורה לכלול את כל מה שנכתב ע"י נבואה וע"י חכמי ישראל, ממתן תורה ועד היום. ומכלל הן אתה שומע לאו, מה שלא נכתב בנבואה וע"י חכמי ישראל אינו כלול בקנון הזה. מה שמעורר מיידית את השאלה מי זכאי להכלל במושג של "חכמי ישראל". הואיל והרמב"ם למדנו שחכם שאין בו יראת שמים הרי הוא כקל שבצבור, הרי שהוצאת חכם מכלל החכמים יכולה להעשות לא רק ע"י הוכחה הגיונית שאינו חכם, אלא גם באמצעות הטלת פגם ביראת השמים שלו. אם למשל חכם יפקפק על עיקר הפונדמנטליזם, ויסביר את אגדות חז"ל בצורה נאה ומנומקת, שלא כפשטן, או שיטען שהן לא באו ללמדנו היסטוריה, הרי בזאת תיפסק חזקת יראת השמים שלו וממילא גם חוכמתו.
לפי זה, היינו מצפים משלומי אמוני ישראל שאכן ילמדו את כל הספרות הזו, החל מהתנ"ך, ועד לספרי מחשבה של דמויות הלכתיות מובהקות, כגון מורה נבוכים. מתברר שלא אלו פני הדברים. אם קודם תארנו בעיטה החוצה של ספרים מסוימים, הרי קיים גם תהליך של בעיטה כלפי מעלה. הספר כ"כ קדוש טמיר ונעלם שאסור ללומדו כפשוטו, או שאנו הקטנים לא מסוגלים לרדת לעומקו ורק בודדים מורשים ללומדו.
התנ"ך, פרט לתורה, נשאר כמובן ברשימת הספרים הקנוניים, אולם בניגוד לעקרון הפונדמנטליזם, אסור ללמדו אלא רק למי שמילא כרסו בש"ס ובפוסקים, כדי שחלילה לא יפרש דברים ע"פ פשטם. מורה נבוכים חובר ע"י חכם מובהק, אולם רצוי שלא ללומדו, כי הוא יועד רק לנבוכים בני דורו (באיזו מידה, ניגוד לעקרון הראשון של א – היסטורית). באותה מידה, ספרי קבלה. אמנם אסור לפקפק בהם ובמחבריהם, אך הלימוד בהם אסור, פרט ליחידי סגולה.
יהיו שיטענו שכל ספר שנכנס לספרות הקנונית, הרי זו הוכחה שנכתב ברוח הקודש, והמפקפק בו, כמפקפק בהשראת השכינה על חכמי התורה. (אולי קיים קשר בין נקודה זו לגישה המיוחסת לחזון איש בנושא כתבי יד).
גם כאן ניתן לראות את הפיצול הבין צבורי. ארון הספרים הדתי לאומי נרחב יותר. גם החרד"לי הקיצוני ביותר, הרואה ברבנים חרדיים "צדיקים שאינם מאמינים", לא יימנע מעיון בספריהם ומפסיקה על פיהם. בולטת כאן היחס הלא סימטרי בין הצבורים. שופ חרדי לא יצטט בקול רם תשובה הלכתית של רב ד"לי, ולו יהי תלמיד חכם מובהק שאין חולק על למדנותו.
בצבור הד"לי התעורר רנסנס בנושא לימוד תנ"ך, ולכן התעורר בו וויכוח עז על "לימוד תנ"ך בגובה העינים". וויכוח דומה התעורר על לימוד גמרא בשיטת הרבדים. גם ספרות המחשבה נלמדת בצורה גלויה, ואין רתיעה משימוש בתרגומים ובפירושים בני ימינו לספרות הקלאסית.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 10:46 |
|
| |
אני מאמין באמונה חלקית ששכלי אין בו ממש, וכל מה שאני מבין לעפר ולאין ולאפס נחשב, אם בכלל נחשב, וכל מה שקיבלתי מבוראי דעת ותבונה הרי זה נסיון בעלמא, כדי שאתגבר על יצר הדעת וההשכלה ואכבוש בינתי ואתגבר על רציונליותי ואתעלם מיכולת ההתבוננות שלי, כדי שלא אפגום חלילה וחס, חס וחלילה, באמונתי הטהורה הנשאבת מבאר חפרוה שרים, ואם לימדני אי מי שיש בעולם זה סימן שאלה, ועלה בקצה דעתי העקומה להציבו מפעם לפעם במקומות מגוונים, אדחה זאת ככפירה וכמינות ממש, כי שאלות הן פתח לכל דבר רע וראוי היה לו לסימן השאלה שלא ייברא כלל, ואם כך למה נברא? אמרו חכמים: כדי ליתן שכר למי שמבערו מקרבו ומקרב סביבתו בלי לבחול באמצעי כל שהוא, שהרי לכל אמצעי יש תפקיד בבריאה.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 20/06/2012 10:51:22
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 10:50 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 10:55 |
|
| |
| מואדיב כתב: |  | ותמיהה: האם הגענו לשלב בו אין להפריד יותר בין האמונות והדעות לבין השיוך החברתי?
|
|
מה גורם לך לחשוב ש:
- היה אי פעם שלב אחר
- המצב שונה בדת אחרת
- זה לא ההסבר הפשוט לקיומן של כ"כ הרבה דתות סותרות, שכ"א מהן הוכחה בצורה שאינה נתונה לשקר, פרשנות, או טעות
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 10:56 |
|
| |
לומדת גם אני הק' באתי על החתום.  למה שהעיר מואדיב על החלוקה הסוציולגית באמונות ודעות, ויתרה מזו, שניתן למצוא צבורים מסוימים בשני עברי המתרס של רבים מנושואים שהעליתי, ראו ב http://simania.co.il/bookdetails.php?item_id=37151 את הביקורת על ספרו של תומס סאל המוקדש לבירור עימותים בין השקפה, ומכך שלעתים ביודענו את דעתו של אדם בנושא א', נוכל הסיק גם מהי דעתו בנושא ב'.
|
|
|
|
| נשלח ב-20/6/2012 12:48 |
|
| |
| לומדתלומדת כתב: |  | אני מאמין באמונה חלקית ששכלי אין בו ממש, וכל מה שאני מבין לעפר ולאין ולאפס נחשב, אם בכלל נחשב, וכל מה שקיבלתי מבוראי דעת ותבונה הרי זה נסיון בעלמא, כדי שאתגבר על יצר הדעת וההשכלה ואכבוש בינתי ואתגבר על רציונליותי ואתעלם מיכולת ההתבוננות שלי, כדי שלא אפגום חלילה וחס, חס וחלילה, באמונתי הטהורה הנשאבת מבאר חפרוה שרים, ואם לימדני אי מי שיש בעולם זה סימן שאלה, ועלה בקצה דעתי העקומה להציבו מפעם לפעם במקומות מגוונים, אדחה זאת ככפירה וכמינות ממש, כי שאלות הן פתח לכל דבר רע וראוי היה לו לסימן השאלה שלא ייברא כלל, ואם כך למה נברא? אמרו חכמים: כדי ליתן שכר למי שמבערו מקרבו ומקרב סביבתו בלי לבחול באמצעי כל שהוא, שהרי לכל אמצעי יש תפקיד בבריאה.
תוקן על ידי לומדתלומדת ב- 20/06/2012 10:51:22
|
|
אין לי אלא להזכר בדברי רס"ג, ולהיאנח.
|
|
|
|
|