בית פורומים עצור כאן חושבים

סקירת האמונות והדעות בימינו

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-1/2/2015 15:57 לינק ישיר 

אמשלום כתב:
מעניין להתבונן בספרות חז"ל כולה - המשנה, התלמודים וכל מה שביניהם - כעל ספרות שנוצרה בידי אליטה ויועדה לאליטה; לכוון ספרות כזו מתוחכמת ומעודדת יצירתיות מחשבתית ל"המון" זו כמעט התאבדות. אמנם בשלב מסוים היא אכן הפכה למשהו שכ-ו-ל-ם לומדים, אבל אז כבר נוצרו כלים לקריאה שלה באופן שמנטרל - שלא לומר מסרס - את הקולות המתנגדים לצייתנות.

דבריך הזכירו לי את "המלמד בתו תורה מלמדה תיפלות". האליטה המגדרית פעלה כבר אז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2015 17:10 לינק ישיר 

קיום מצוות תוך צייתנות עיוורת ללא הכנה וללא כוונה מעולם לא נחשב למעלה, וחז"ל כינו צייתנות כזו - מצוות אנשים מלומדה, כלומר מצוות שמקיימים מתוך הרגל ללא התבוננות וללא הבנת טעמי-מצוה. תורה ניתנה לברי-דעת, ועל-כן בשמים נחשב יותר מה שאדם עושה מדעתו מאשר מה שמקיים כי כך אמרו לו לעשות, בתנאי שמה שעושה מדעתו טוב וישר, ועל-כן בתחלה היא נקראת תורת ה' ומשעמל בה היא נקראת תורתו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2015 17:40 לינק ישיר 

כשחז"ל אמרו שכל החולק על רבו כחולק על השכינה, למה הם התכוונו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/2/2015 18:17 לינק ישיר 

כל החולק על רבו כחולק על השכינה, פירש רש"י על ישיבתו, ופירש המרש"א את דברי רש"י: חולק על שררתו ועל תורת משה. והרמב"ם פירש: בחולק לצאת מהוראתו ודינו שיסמוך בסברתו וילמד או ידון או יורה אם לא יתן לו רשות. כלומר, כל עוד תלמיד לא הוסמך ע"י רבו לקבוע בית מדרש ללמוד וללמד תורה או לדון או להורות הלכה, הרי הוא חולק על רבו אם עושה כן מבלי שניתנה לו רשות לכך ע"י רבו. אולם בתלמוד תורה כתב רבי חיים וולוז'ין שאסור לתלמיד לקבל את דברי רבו כשיש לו קושיות עליהן, ולפעמים יהיה האמת עם התלמיד, אולם יזהר מלדבר בגאוה ובגודל לבב באשר מצא מקום לחלוק, ולכן יהיה אך בענוה יתירה. 

ונדרש עיון האם הכוונה ברבו לגדול הדור או לרבו המובהק או בדורות האחרונים לספרי הראשונים.

תוקן על ידי מם80 ב- 01/02/2015 18:21:51

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 07:38 לינק ישיר 

בעב
נקודת המוצא של שאלתך היא - מה קורה כאשר אין מזדהים? זה אינו סוד שקשה לנו להזדהות עם מצוות רבות. הרי לו בהזדהות עסקינן היית צריך להזדהות עם ג'ק המרטש (רוממת קל בגרונם וחרב פיפיות בידם) יותר מאשר עפ הנזירה תרזה, עע"ז. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 09:15 לינק ישיר 

ת"ט
הבאתני לכלל חיוך. ייש"כ!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 09:16 לינק ישיר 

ובכל זאת האם יש ערך בהזדהות? גם אם נניח שאינה תנאי הכרחי.

במשנה באבות (ה:י) למדנו: "האומר שלי שלי ושלך שלך זו מדה בינונית ויש אומרים זו מדת סדום". בתר"י מפורשת המחלוקת הזו בצורה עקרונית: "וקשה שאיך יאמרו שזו מדה בינונית והלא המונע עצמו מליתן צדקה רשע גמור הוא? ובשלמא למ"ד שהוא מדת סדום אתי שפיר, כמו שנאמר 'הנה זה היה עון סדום אחותך וגו' ויד עני ואביון לא החזיקה'. אלא הכא מיירי בנותן צדקה מיראת ה' אך בטבעו הוא כילי, ולכן אחר שמחזיק עני ואביון מה לנו ולטבעו המדה עצמה בינונית היא, וי"א כי מדת סדום היא ושרשו רע מאד כיון שבטבעו הוא כילי אבל אם אינו מחזיק יד עני ואביון כלל בזה כולי עלמא מודו דרשע גמור הוא וזו מדת סדום". אין מי שחולק על כך שצריך לתת צדקה, ומי שאינו נותן צדקה הוא רשע המחזיק במידת סדום. נקודת המחלוקת בין שתי הלשונות במשנה היא האם מי שכופה את יצרו ונותן צדקה, אף על פי שבטבעו הוא קמצן, האם דנים אותו על פי מעשיו, או על פי תכונות נפשו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 11:05 לינק ישיר 

הפנמה והזדהות אמורות להיות קודמות לשמירת מצוות, שהיראה וההליכה בדרכיו ואהבה ושלימות הלב קודמים לשמירת כל המצוות בכל דקדוקיהן ותנאיהן. עיין מבוא למסלת ישרים.

מסכת אבות מדברת על מידות באופן כללי, שמדת חסידות, מידתו של אברהם אבינו הינה שלי שלך ושלך שלך, שנאמר טוב ה' לכל; ומידה הפוכה לה מדת רשעות - שלי שלי ושלך שלי. נחלקו התנאים האם שלי שלי ושלך שלך זו מדה בינונית כמיצוע בין מידת חסידות למידת רשעות, או שמא זו מדת סדום אם בגלל היעדר חסד או כי בינוניות בנקל עלולה להיות אכזרית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 14:01 לינק ישיר 

בעבהאם אין דמיון בין נידון זה לדיון הרמב"ם בש"פ על המעולה והכובש את יצרו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 14:32 לינק ישיר 

ת"ט
אה"נ, אני רוצה להרחיב את הדיון גם למצוות שמעיות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/2/2015 21:44 לינק ישיר 

[בע"ב,

הם אמרו שהחולק על רבו כחולק על השכינה והם גם אמרו לבת-קול "לא בשמים היא"....]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2015 07:22 לינק ישיר 

בעב
זה לא נסיון אבוד מראש? היש אדם שיכול ליצור הזדהות אמיתית עם דין בשר וחלב (ולא במשמעות של אם ובנה) או עם איסור דג נטול קשקשת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2015 07:55 לינק ישיר 

[ת"ט,

אמנם לא קוראים לי "בעב" אבל אני אנסה לענות - 
אני חושבת שזה לא בהכרח "אדם" שיוצר הזדהות כזו אלא הקהילה במאמץ כוחות. לעתים תוך מציאת משמעות עקרונית תחתה יימצא לכל אחד מן הציוויים "מקום", ולעתים תוך מתן משמעות לקבוצת ציוויים בעלי מכנה משותף (שאף הוא נקבע ומוגדר ע"י הקהילה ולא בהכרח ע"י המצווה, בצ' פתוחה). 
לא הבנתי למה אתה מגביל את מרחב המשמעויות ("לא במשמעות של אם ובנה"). הרי גם המשמעות - כן, זו משמעות! - של "לעשות כי צווינו ובלי לחפש משמעות", היא מכוונת לרגש לא פחות מהניסיון להסביר אי אכילת גדי בחלב אימו כמעשה רחמני על אם ובנה, ובמידה רבה גם לא פחות יצירתית ממנה. כך גם ההסברים והמשמעויות של "להיבדל מן הגוים" וכד'. משמעויות וטעמים אלה אינם פחות יצירתיים מאלה, וגם אינם פחות "רגשניים" או מנסים להיות רלוונטיים לקהל. ההבדל היחיד הוא בקהל עצמו (או במי שהפרשן רואה כקהלו) - בעבור חלק "התגברות על היצר" היא טעם ראוי, בעבור אחרים "ללמד עצמך צניעות ולעשות בלי לחשוב" היא טעם ראוי. התהליך שעוברים הפרשנים והקהילות זהה בשניהם.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2015 09:09 לינק ישיר 

אמשלום
תודה

ת"ט אתה מוביל אותי לכיוון נוסף שקיים בקרב הוגים והוא שהמצוות "טבעיות" לישראל, וקיימת התאמה (אל תשאל אותי איך) בין המצוות לישראל. אתה יכול מלשמוע טיעונים שמי שמסמס בשבת הוא חולה המעורר בחילה, מדוע? כי נשמתו התעקמה עד כדי כך שאינו קולט את הבריאות בהמנעות בסימוס.

גם הןגה רציונלי יותר כמו הרב הירש, טרח לחפש טעמים לפרטי המצוות דייקא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/2/2015 12:37 לינק ישיר 

אמשל
לא הבנתי מילה

בעב - גם את הדעות שאתה מזכיר לא הבנתי מימי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > סקירת האמונות והדעות בימינו
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
לדף הקודם 1 2 3 ... 5 6 7 8 לדף הבא סך הכל 8 דפים.

bholext
2009 © כל הזכויות שמורות לבחדרי חרדים. קטגוריית אקטואליה וחדשות: עשרות פורומים הכוללים חדשות נעייס, מה קורה בחצרות חסידים, חדשות מחסידויות שונות בארץ ובעולם, דיונים בנושאי אקטואליה, פוליטיקה, בטחון ועוד.